ארכיון
ארכיוןצילום: דוברות המשטרה

מדד הקול הישראלי לחודש אפריל 2023, שנערך על ידי מרכז ויטרבי לחקר דעת קהל והמדיניות במכון הישראלי לדמוקרטיה, מעלה כי אזרחי ישראל הערבים פסימיים גבי עתיד השלטון הדמוקרטי ועתיד הביטחון הלאומי בישראל.

המדד, המתפרסם אחת לחודש, בוחן את עמדות האזרחים בסוגיות מרכזיות, מצא כי נרשם זינוק בשיעור הערבים החוששים להיפגע מפשע אלים.

רוב מצביעי מפלגות הקואליציה ומיעוט ממצביעי מפלגות האופוזיציה מעריכים כי גם אם תושג פשרה במסגרת ההידברות, המחאה לא תיפסק.

גם החודש שיעורי האופטימיים לגבי עתיד השלטון הדמוקרטי בישראל ועתיד הביטחון הלאומי הם כשליש בלבד (כלל המדגם). בקרב המשיבים הערבים, רק 14% אופטימיים לגבי עתיד השלטון הדמוקרטי ו-9% לגבי עתיד הביטחון הלאומי.

פחות מרבע מכלל המדגם (8% מהערבים ו-24% מהיהודים) מגדירים כיום את המצב הכללי של ישראל כטוב מאוד או טוב - השיעור הנמוך ביותר מאז 2007, לאחר מלחמת לבנון השנייה. פער גדול לפי הצבעה ב-2022: 40% ממצביעי מפלגות הקואליציה מגדירים את המצב כיום כטוב מאוד או טוב, לעומת 6% ממצביעי מפלגות האופוזיציה.

כשני שלישים מהערבים חוששים כיום להיפגע מפשע אלים באזור מגוריהם, לעומת כרבע מהיהודים.

רק 16% מהישראלים סבורים כי יש סיכוי גבוה שההידברות בבית הנשיא תוליד נוסחת פשרה המקובלת על שני הצדדים. 60% ממצביעי מפלגות הקואליציה ו-75% ממצביעי מפלגות האופוזיציה סבורים שנציגי הצד האחר אחראים לכך שעד עתה לא הייתה פריצת דרך בשיחות ההידברות בבית הנשיא.

כשני שלישים ממצביעי מפלגות הקואליציה מעריכים כי גם אם תושג פשרה בעניין תכנית הממשלה לשינויי חקיקה בנוגע למערכת המשפט המחאה לא תיפסק. כך חושבים גם 39% ממצביעי מפלגות האופוזיציה (מחצית מהאחרונים סבורים שאם תושג פשרה המחאה כן תיפסק).

77% ממצביעי הציונות הדתית, 71.5% ממצביעי ש"ס ו-68% ממצביעי הליכוד תומכים בהצעת מפלגת עוצמה יהודית, שערכי הציונות יהיו ערכים מנחים ומכריעים בחקיקה ופעולות הממשלה. בקרב מצביעי כל שאר המפלגות, אין רוב של תומכים במהלך.

למדד המלא