
ההצבעה בקריאה ראשונה לצמצום עילת הסבירות הופכת בעיני מספר אנשי עסקים מובילים בישראל כסיבה טובה מספיק על מנת להשבית את המשק מחר (שלישי).
על השילוב התמוה בין ארגוני עובדים ועסקים לבין פוליטיקה שוחחנו עם אבי סולימן, יו"ר הסתדרות הפועל המזרחי שהודיעה שלא תהיה חלק מניסיון ההשבתה.
"הדבר חמור", אומר סולימן. "את הפוליטיקה אנחנו שמים בצד אחד ואת ארגוני העובדים בצד השני. אנחנו לא שותפים לפוליטיקה. התפקיד שלנו הוא לדאוג לעובדים במשק, שעסקים יפרחו ויתפרנסו בהם בכבוד".
"בפעם שעברה הייתה השבתה מעכשיו לעכשיו, וזה היה אחד הדברים ההזויים והקשים ביותר. לכן אנחנו אומרים כבר היום, תעצרו ואל תשביתו. צריך להפריד בין העבודה השוטפת לבין הפוליטיקה הגבוהה. שיתנצחו בכנסת, אבל כמייצג עובדים אני חושב שההקשר הזה בין הפרנסה לפוליטיקה זה מעשה לא נכון. אם ישביתו מחר, תומכי הרפורמה לא יקנו אצל אלה ששבתו, התקבולים ייקטנו, יצמצמו את השוק, אנחנו לא שם. אנחנו רוצים שהמשק יעבוד כולו בכללו".
ואולי יש מי שמוכן לאבד נתח מהפרנסה שלו למען ההגנה על ישראל ממה שהוא רואה כדיקטטורה? על כך משיב סולימן ואומר כי "מי שבאופן פרטי רוצה לשבות כי הוא מתנגד לרפורמה, שיערב לו. אני לא נכנס לשיקולי האדם הפרטי שרוצה ללכת לים. אני מדבר על ארגוני עובדים ומעסיקים שיגידו שמשביתים בגלל ההתנגדות שלהם לרפורמה".
עוד שאלנו את סולימן אם יתכן ובארגוני העובדים חוששים להחלטות שיפגעו בעתיד בזכויות העובד, ולכן הם בוחרים להשבית את המשק למען העובד. "עילת הסבירות נוגעת לנבחרי ציבור, שבג"ץ לא יפסול החלטת ממשלה בגלל עילת הסבירות", משיב סולימן ומדגיש כי "אם הממשלה תחליט משהו שיפגע חלילה בארגוני עובדים, נהיה שם. הרי לא ניתן לפגוע בעובדים. אם תהיה בעתיד שחיקת שכר והמדינה תחליט שלמרות זאת לא מוכנים לפיצוי שנדרוש, יש לנו את עיקרון השביתה ואת העיצומים שנוכל לעשות. אנחנו שם כדי להגן על העובד. נתווכח עם הממשלה על גובה הפיצוי וזו עילת סבירות, אבל לא נאפשר פגיעה בעובדים".
ואולי יש מי שחושש מחקיקה שתמנע את זכות השביתה בעתיד? סולימן מבטל את האפשרות מכל וכל. "אין כאן חוק של איסור השבתה. זה לא על סדר היום וגם לא יעמוד על סדר היום. אם חלילה הממשלה תחליט משהו שקשור לארגוני העובדים נעמוד שם כחומה בצורה כל העובדים. אנחנו לא שם. גלגלי המשק עוזרים גם למעסיקים וגם לעובדים ולא יתכן שהעובדים ייפגעו מהעניין".
"אני אומר לארגונים האחרים אל תשביתו ולעמיתים שלנו אנחנו אומרים שאנחנו לא משתתפים במשחק הזה. כל יום הם מוצאים סיבה אחרת למחאה. המשחק הזה הוא לרעת העובדים וזה פוגע במשק ובעובדים ועל מה? על עילת סבירות מצומצמת? מה שגם אהרון ברק אמר שהוא מוכן לוותר עליה?".

