בעוד הכנסת ממשיכה לדון בצמצום עילת הסבירות לקראת ההצבעה בקריאה שנייה ושלישית היום (שני), מתנגדי הרפורמה המשפטית והממשלה ניסו לחסום את דרכי ההגעה למשכן.

לטענת 'מחאת קפלן' בוצע "מצור על כנסת ישראל - לראשונה בתולדות המדינה ארבע הכניסות לכנסת חסומות". לערוץ 7 נמסר מטעם הכנסת כי בכל מקרה אחת הכניסות נותרה פתוחה וחברי כנסת יכולים להגיע דרכה.

במשטרה התכוננו מראש לאפשרות כזו של מחאה ומיד עם הגעת המפגינים החלו לפנותם תוך שימוש בכוח. למקום אף הובאה מכת"זית שסייעה בפינוי המפגינים.

עד כה נעצרו מאז שעות הבוקר 15 מפרי סדר באזור הכנסת, מרביתם על הפרת הסדר, חסימות צירים, ניסיונות לפרוץ מחסומי משטרה ואי הישמעות להוראות השוטרים. אחד העצורים נשך שוטר.

שלושה שוטרים פונו משעות הבוקר ועד כה לקבלת טיפול רפואי בבית החולים שערי צדק בעקבות חבלות שנגרמו להם במהלך הפרות הסדר.

ההפגנה מחוץ לכנסת
צילום: דוברות המשטרה

לקראת שעות הצהריים הצליחו כמה מפגינים להתפרץ לכיוון הכנסת לאחר שעברו את מחסומי המשטרה. כוחות משטרה חסמו את דרכם ולא אפשרו להם להתקרב למשכן. בהמשך הגיעו מפגינים עם כלי פריצה ופרצו מחסומים משטרתיים. המשטרה נאבקה בהם והשתמשה בכוח כדי לפנותם.

מהמשטרה נמסר כי "מספר מפרי סדר התעמתו עם השוטרים, ומעבר לחסימות הצירים, ניסו להפיל ולהזיז גדרות בכדי לחסום את הצירים. באחד המקרים הושלך רימון עשן. לאחר שמפרי הסדר המשיכו להתפרע ולא נשמעים לשוטרים ולהוראות להתפנות מהצירים, המשטרה ממשיכה לפעול באזור גם בשעה זו למעצר מפרי סדר ולהדיפתם עם שימוש באמצעים לפיזור הפרות סדר נגד אלו המנסים לשבש את הכניסות לכיוון הכנסת".

בעקבות המחאה צפויים שינויים בהסדרי התנועה וחסימות לסירוגין ברחובות קפלן, רופין, זוסמן ועזה. ייתכן וייחסמו רחובות או מקטעי רחובות נוספים באזור.

מפגין אחד נפגע מפגיעת מכת"זית ונזקק לטיפול רפואי. ח"כ נעמה לזימי (העבודה) שישבה יחד עם המפגינים בשעה שהופעלה לעברם מכת"זית אמרה לכאן רשת ב' כי פנתה למפקד האירוע ודרשה ממנו שלא להשתמש באמצעי, אך הוא דחה את בקשתה. "זו מערכת אכיפת חוק בשרות הממשלה שרוצה לעשות פה דיקטטורה ולא דמוקרטיה. יש סיבה לכך שאסור להשתמש במכת"זית בכינון ישיר, ולא ייתכן שיעשו בה שימוש בניגוד לנהלים" עוד הסבירה לזימי כי לא נפגעה פיזית מהמכת"זית, אך כן נרטבה מעט.

מנגד תקף שר האוצר בצלאל סמוטריץ' את המפגינים ואמר: "מצור אלים על הכנסת בניסיון למנוע מחברי הכנסת לממש את זכותם וחובתם להצביע במליאה זה לא דמוקרטיה. זה קפיטול. בעלי קניונים שעושים פוליטיקה על הגב של בעלי העסקים הקטנים ופוגעים בכח בפרנסתם זה לא דמוקרטיה. השמאל כבר מזמן הפך ללא דמוקרטי והימין מנסה להחזיר את הדמוקרטיה לישראל".

ראש הממשלה בנימין נתניהו צפוי לשוחח היום עם הרמטכ"ל הרצי הלוי, לאחר שהשיחה ביניהם נדחתה. אמש גנץ שוחח עם הרמטכ"ל, וציין בסוף השיחה כי תמונת המצב הביטחונית מדאיגה.

בניסיון להגיע להבנות בקואליציה מוכנים לאישור עילת הסבירות אם תהיה לאחר מכן תקופת הקפאה של חצי שנה כדי לנסות להגיע להסכמה. זאת, מתוך הבנה שתהיה פגרת קיץ בכנסת, ואז בכנס החורף יתחילו קודם לעסוק בקידום חוק הגיוס. מנגד, באופוזיציה דרשו משך זמן ארוך יותר. בקואליציה לא מוכנים לדחות את סיום כנס הקיץ ומתעקשים להעביר את צמצום עילת הסבירות כבר בכנס הנוכחי.

בתוך כך, "פורום העסקים", שמורכב מהבכירים שמנהלים כ-150 החברות הגדולות במשק כולל הבנקים, החליט להשבית היום את פעילות החברות. בין החברות שהודיעו על השבתה: מרכזי ביג, מרכזי המסחר והמשרדים של קבוצת עזריאלי, מרכזי המסחר והבניה של אמות השקעות וקניוני עופר.

יחד עם זאת, חנויות מזון ונוחות כמו סופר פארם, שנמצאות במתחמי הקניונים, יישארו פתוחות, כמו גם הבנקים, מאחר שהם מוגדרים כ"מפעלים חיוניים". גם בשופרסל, שהמנכ"ל שלה חבר בפורום, יעבדו כרגיל.

ממחאת ההייטק נמסר: "אנחנו מצטרפים לחברינו מהפורום העסקי שהודיעו על השבתת החברות בצדק, ונעמוד איתם כתף אל כתף מחר במלחמה על פניה של מדינת ישראל. לא ניתן לממשלת ישראל להוביל לקריסת הכלכלה ולהחרבת ההייטק. אין לנו ארץ אחרת".