עו"ד דוד פטר
עו"ד דוד פטרצילום: באדיבות פורום 'קהלת'

עו"ד דוד פטר, חוקר בפורום 'קהלת', הסביר בשיחה עם ערוץ 7 על החשיבות הרבה בהקמת ועדת הבדיקה הממשלתית לעניין השימוש הלא חוקי ברוגלות, ומדוע הקמתה היא כיוון חיובי בחיזוק הכנסת כגוף פיקוח חזק ועוצמתי דרך העבודה בוועדות הכנסת.

עו"ד פטר פתח ואמר: "מה שקרה זה שנחשף כי משטרת ישראל, בצורה שיטתית, השתמשה בכלים טכנולוגיים שכלולה בהם עבירה על החוק. זה התחיל בחשיפה בכלכליסט וזה המשיך בכך שהמדינה הודתה שהיה שימוש לא חוקי בכלים האלו, ולאחר מכן גם שהמקרים שהוצגו בוועדת מררי לא היו היחידים והיו עוד".

בהמשך ציין כי "אין מחלוקת שנעברו עבירות. אז מה עושים? צריך לבדוק את זה, לראות האם זה קצה הקרחון, האם יש אנשים שצריך להעמיד לדין, איך לומדים לקחים ומבצעים פיקוח כיד שדבר כזה לא יחזור על עצמו בעתיד. לכן עלתה ועדת הבדיקה. אין בכלל קשר לימין ושמאל. כל אדם יסכים לזה".

בנוגע להתנגדות היועמ"שית להקמת הוועדה הסביר: "מה שקרה הוא שמערכת אכיפת החוק עומדת על הרגליים האחוריות כדי לסכל את הקמת הוועדה הזו. זה לא מפתיע שכאשר מנסים לבדוק גורם בעל כוח, הוא ינסה לסכל את הבדיקה הזו. זה טבע האדם. אנחנו כאזרחים צריכים לוודא שהבדיקה כן תקרה. כמו שלא היינו רוצים שפוליטיקאי יסכל חקירה נגדו, ככה לא היינו רוצים שמערכת אכיפת החוק תסכל את זה".

"טוב שממשלת ישראל לא מתרשמת מהקשיים שהיועמ"שית מעלה. היא אומרת פשוט שהמערכת והמשטרה לא אוהבים את הבדיקה הזו, לצד כל מיני טענות עלומות של השב"כ והמל"ל. העובדה שמשטרה חשאית לא אוהבת את הבדיקה בעניינה, אמורה להדליק נורת אזהרה בוהקת במשטר דמוקרטי תקין. זה שיש גורמים משטרתיים וגורמים משפטיים שמנסים למנוע את זה, רק אומר דרשני", הוסיף.

"החשיפה הראשונה של כלכליסט הצביעה על חדירה לטלפונים של מפגיני בלפור בכלל. זה לא קשור לימין ושמאל. אני בהחלט רואה התבטאויות כלליות בארגוני חברה אזרחית, על כך שראוי לבדוק את מה שנחשף, אבל לאורך הדרך ובעקבות פוזיציה פתאום כולם נעלמו מהזירה. צריך לקדם את הדבר הזה ללא קשר לאיזה פתק אתה שם בקלפי. זה פגיעה בזכויות בסיסיות, ומעבר לזה - אנחנו לא יכולים להרשות תרבות ארגונית שבה הפרות חוק זה דבר מנורמל. אסור לנו לאפשר את זה, וזה נזק חברתי הרבה מעבר לאירוע הנקודתי הזה".

עו"ד פטר הסביר על אופייה של הוועדה: "ועדת הבדיקה לא יכולה להעמיד לדין, אבל היא כן יכולה לזמן עדים ולבדוק. זה יכול להתגבש לכלל המלצה. עצם זה שיכולים לזמן עדים ושיש משמעות לעדויות שקר בוועדות בדיקה, זה דבר קריטי ובעל השלכות. צריך להבין שחלק מהחקירה הוא לא רק מה שקרה, אלא איך הגיעו לכך שזה מה שקרה. לאחר תום עבודת ועדת מררי, הפרקליטות קיימה דיונים שבהם נידונה האפשרות להשמיד את כל החומר שנאסף. הדבר הזה נבלם אך ורק בעקבות פנייה של מבקר המדינה, לאחר מכתב שהוצאתי. יש פה כוונה ברורה להשמדת החומרים ולא לעסוק בפרשה הזו. הפרשה הזו היא רק קצה הקרחון, כי עבודת הפרקליטות לא נדונה כלל. מה נאסף בפלאפונים האלה לא נחשף, וזה משהו שאנחנו כאזרחים חייבים לתמוך בו"

לסיום אמר: "אני אגיד משהו באופן כללי - אני חושב שחברי הכנסת מימין ומשמאל צריכים לדאוג שהכנסת תהיה גוף מפקח ולא רק מחוקק, בדומה למה שנעשה בסנאט האמריקני. שיהיה לחברי הכנסת כוח לזמן ולבדוק דברים. אנחנו כאזרחים צריכים שהפרלמנט שלנו, בכובעו החשוב מאוד כמפקח על הנעשה במדינה, יהיה גוף חזק ובעל שיניים. זה לטובת כלל האזרחים".