השר משה ארבל
השר משה ארבלצילום: ערוץ 7

משרד הפנים בוחן בימים אלה את איחודן של 28 רשויות מקומיות, רובן ככולן בעלות פחות מ-5,000 תושבים, עם רשויות מקומיות סמוכות - כך נמסר באופן רשמי.

"מהלך האיחוד שנבחן בימים אלה נועד על מנת לשפר את מצב התושבים בכל הנוגע לרמה ולעלות השירותים המוניציפאליים, כאשר במסגרת האיחוד ניתן יהיה להפחית הקצאות ממשלתיות לרשויות קטנות, אשר מיועדות בעיקר להוצאות מנהלה - ולהעבירן לשם הגדלת המשאבים ובעיקר לשיפור רמת השירות לתושבים", נמסר מטעם המשרד.

עוד צוין כי 89% מהרשויות שנבחנות מקבלות מענק איזון, כאשר הממוצע הארצי הוא 76% בלבד. בין הרשויות ניתן לראות גם כי כ-60% מהן יהודיות והיתר רשויות ערביות או דרוזיות, כאשר רובן עומדות על מספר תושבים הנמוך מ-5,000.

במשרד הפנים מסבירים כי "קיימת שונות גדולה במצבן הפיננסי של הרשויות הקטנות, שחלקן במצב כלכלי שאינו מיטבי, בין היתר עקב גודלה המזערי של הרשות, כאשר קיומן של הרשויות הללו מטיל נטל כלכלי ורגולטורי, שבחלקו יכול להימנע בהינתן קיומן של פחות רשויות במרחב. בנוסף, איחוד הרשויות אמור להוביל לנגישות ומגוון שירותים, לראייה תכנונית רחבה יותר, להגברת הצמיחה ולחלוקה בעושר המוניציפאלי של הרשות".

הרשויות הנבחנות כוללות חמש מועצות אזוריות ו-23 מועצות מקומיות: אורנית, אלונה, אלקנה, אליכין, ג'ש (גוש חלב), הערבה התיכונה, הר אדר, יבנאל, יסוד המעלה, כאוכב אבו אל היג'א, כפר ברא, כפר כמא, כפר שמריהו, כפר תבור, מגדל, מגילות ים המלח, מזרעה, מטולה, מסעדה, מעיליא, מעלה אפרים, סאג'ור, עג'ר, עין קנייא, פסוטה, קדומים, ראש פינה ותמר.

שר הפנים משה ארבל אמר כי "איחודן של רשויות מקומיות קטנות, אמור להוות פוטנציאל לשיפור מצב התושבים בכל הנוגע לרמת ועלות השירותים המוניציפאליים שאלו מקבלים, כאשר תועלות משנה שיצמחו מהמהלך הן שיפור יכולת הרגולציה והפחתת הקצאות ממשלתיות לרשויות קטנות והעברתן לרשויות גדולות יותר, ובכך חיסכון במשאבים המופנים לעלויות מנהלה והגדלת משאבים המופנים לשיפור רמת שירות".

מנכ"ל משרד הפנים רונן פרץ הוסיף כי "בחינת איחודן של עשרות רשויות הוא המשך טבעי למהלכים דומים אותן ניסתה ממשלת ישראל לקדם בעבר, תוך צמצום משמעותי של הוצאות ממשלתיות, התייעלות כלכלית עבור התושבים וצמצום משמעותי של הרגולציה הקיימת. ובכך גם לחזק את השלטון המקומי בישראל".