![ח"כ איוב קרא](https://a7.org/files/pictures/781x439/1077891.jpg)
חבר הכנסת ושר התקשורת לשעבר מטעם הליכוד, איוב קרא, מסביר בשיחה עם ערוץ 7 על מחאות הצעירים הדרוזים שלא זוכים לפתרון ראוי למגורים, מצביע על הבעיות בקידום הרפורמה ומתאר את תפקידו החשוב בקידום היחסים הכלכליים עם מרוקו.
ראשית הסביר קרא על מחאת הדרוזים: "צריך להבין. יש הבדל בין פרויקט הטורבינות בגולן לבין אוהל המחאה שהוקם בשביל יוצאי צבא, צעירים, דרוזים, שאין להם מענה. המחאה היא בעניין הצעירים שאין להם פתרונות דיור והם רק מקבלים קנסות, ולזה אני חושב שהתכוון השייח. אני חושב שטוב תעשה המדינה שתייצר לכך פתרון, תקפיא את חוק קמיניץ".
"אני לא נכנס לשאלה מי אשם, אבל אין תכנון, ויש מקומות שלא מאושרים בכלל ואין להם תוכניות. כשאין תכנון ראוי ואין תמיכה בראשי הרשויות לתכנן נכון, אז העיקר הוא לקנוס? הרי בסופו של דבר צריך משהו נורמטיבי. אנשים חוזרים לכפרים שלהם מהצבא, זו התרבות, וצריך לתכנן להם את הבנייה. הם לא מבקשים אדמות מהמדינה, אלא רק שיאשרו להם תוכניות שמנסים לקדם במשך שנים", כך כלשונו.
השר לשעבר טען כי: "כשהלכנו על חוק קמיניץ לא חשבנו על ההשלכות שלו, שלא פתרנו את בעיית התכנון והדיור אצל הדרוזים. אם לא נותנים לבן אדם פתרון בסיסי, מה הוא אמור לעשות? מדובר באדמות של אלפי שנים שעוברים בירושה, וההגיון אומר שיש פה לקונה וצריך לתקן אותה".
האם אתה משוחח עם שרים בממשלה או ח"כים בקואליציה ומוצא אוזן קשבת?
"שוחחתי עם השרה גילה גמליאל, והיא אמרה לי שאין מנוס וצריך להקפיא את חוק קמיניץ כרגע, עד אשר יינתנו פתרונות מסודרים וטובים. הדבר הזה הוא גרושים בשביל המדינה, זה לא עולה הרבה בכלל. הדבר הזה צריך להיות טיפול נקודתי עכשיו ומיד. יש מחאה מתמשכת של בני המגזר ואסור להגיע למצב של עימות על זה".
מה לשיטתך צריך לקדם כעת ואיזה משרד צריך להוביל את ההסדרה של הבנייה הדרוזית?
"נפגשתי עם המוחים בטרם יציאתי למרוקו, ואני פועל כדי לקדם פגישות עם הצדדים למחלוקת. לדעתי שר הפנים ושר האוצר צריכים לקבוע מדיניות נקודתית לתקופה מסוימת, ובפרק הזמן הזה לייצר את הפתרון. צריך שיוקם צוות בין משרדי של המשרד לביטחון לאומי, משרד הפנים והאוצר, ושהם יעבדו ביחד עם ראשי הרשויות. אני מעריך שאם תהיה הסכמה והסדרה של הבנייה, הרי במגזר הדרוזי כל הבעיה היא בבנייה על אדמתם ולא על אדמות אחרות".
בעניין הרפורמה, ועל רקע הדיון בבג"צ בנוגע לעתירות נגד תיקון עילת הסבירות. אתה מרוצה מההתנהלות של הקואליציה? מה טוב שהממשלה תעשה?
"צר לי שמכל ההר הזה נשאר העכברון של להגיע לבג"צ. מכל הרפורמה אנחנו מגיעים רק לעילת הסבירות? הרי מכל הרפורמה תיקון עילת הסבירות היא אולי 5%, וביתר 95% לא נגענו. אם הייתה מחשבה שלא יוכלו להעביר את הרפורמה, למה נכנסו לזה מלכתכילה? יש פה מצב אבסורדי. הבעיה היא לא בג"צ. הבעיה היא שיש רוב מוחלט לימין, והוא לא שולט. אני חושב שטוב יעשו הימין שאו יודו בכישלון, או שיעבירו את כל הרפורמה כמו שהציגו מלכתכילה. אחרת, נכשלנו".
לסיום תיאר קרא את נסיעתו הנוכחית למרוקו, המכוונת לשיתופי פעולה כלכליים, ואמר: "מאוד החמיא לי שמאוד מכירים את הפעילות שלי בעולם הערבי. ללא ויתורים וללא חנפנות וכל מיני טקסי הקדמה, אני מגיע לכל מקום ואומר להם שלום כלכלי כמו שהאמנתי מההתחלה. עשר שנים דיברתי על זה ואני שמח שזה בא לידי ביטוי גם במרוקו, שם התקבלתי ע"י יו"ר וועדת הכספים המרוקאי, שהוא הקרוב ביותר למלך. היו"ר הודיע לי שהם הקימו קרן לכך שישראלים יוכלו להשקיע במרוקו, ואני יצאתי מאוד אופטימי מהפגישה, הייתה אווירה מאוד טובה".
"ישראל מרוויחה המון בזכות הקשר הזה עם מרוקו. יש לישראל הרבה חברות פה שעושות כסף רב, כמעט בכל הסקטורים. שיתוף הפעולה הוא בעיקר בסקטור חקלאות, הבריאות והביטחון. יש פה הסכמים במיליארדים עם ישראל. כלכלת מרוקו תורמת רבות לישראל וגם אנחנו תורמים להם רבות, לרבות בסיוע הומניטרי לאור האסון הכבד שפקד את אזור מרקש בסוף השבוע האחרון".