שופט בית המשפט העליון נעם סולברג מתח, במהלך הדיון בעתירות נגד צמצום עילת הסבירות בבג"ץ, ביקורת על חבריו השופטים שנוטים לפסול חוק יסוד.

"צריכים להיות נאמנים גם להיסטוריה, בן גוריון אמר במפורש שאין מכוחה של מגילת העצמאות לפסול חוקים", הדגיש סולברג.

הדברים נאמרו בתגובה לשיח שהתפתח בין בא כוחה של הממשלה עורך הדין אילן בומבך ובין שופטי העליון.

"37 אנשים שחתמו באופן חפוז על מגילת העצמאות לא אמורים לכבול את מי שיבואו אחריהם", אמר בומבך בתגובה לדברי השופט שטיין לפיהם מדינת ישראל נשענת על הכרזת העצמאות. "מגילת העצמאות היא טקסט מכונן שחשוב מאד לממשלה אבל אין לו מעמד משפטי", הוסיף.

השופטת ברון אמרה לבומבך: "חוק יסוד כבוד האדם וחירותו מפנה להכרזת העצמאות, כך גם חוק הלאום. אז אדוני ייתן כבוד למסמך הזה".

עורך הדין המשיך וטען כי "אין בתיקון המוצע כדי לפגוע בזהות של מדינת ישראל כיהודית ודמוקרטית". השופטת רונן תהתה: "אילו הוא היה פוגע?" ובומבך ענה: "לא נגיע למצב שפוגעים".

השופט עופר גרוסקופף תהה: "אם הכנסת תעביר חוק יסוד שפוגע בזהות הדמוקרטית, איך העם יביע את דעתו?". "הכל הפיך במצב זה כי רצון העם ישתקף בבחירות", השיב בומבך.

בהמשך, במהלך טיעוניו של עו"ד ענר הלמן נציג היועמ"שית, אמר השופט סולברג: "האם יכול להיות שאנחנו ניתן לבית המשפט להכריז על בטלות של חוק יסוד בהסתמך על הכרזת העצמאות? ואם נטעה בפסיקותינו, איזו תרופה תהיה לציבור?".

הוא הוסיף: "אם נפסוק בהסתמך על מגילת העצמאות, הפסיקה שלנו תהיה נצחית גם אם תהיה שגויה. לא כך?".

הלמן השיב: "הכנסת לא מוסכמת לעשות חוק יסוד שפוגע ביסודות הגרעיניים של המדינה כיהודית ודמוקרטית. זה לא נצחי בכלל, אם הכנסת תסיים את המלאכה ותחוקק חוק יסוד חקיקה, לא יצטרכו את הפסיקה".

הוא יצא בחריפות נגד הממשלה וטען: "הממשלה הזו יכולה לחוקק ולהפוך את ישראל ללא דמוקרטית. בית המשפט צריך למנוע זאת. לדעתנו כבר עכשיו נגרמה פגיעה בגרעין הדמוקרטי".

השופט סולברג תהה: "כלומר אנחנו לא חיים בדמוקרטיה? ביום הזה ממש?". השופטת חיות הוסיפה: "זו צריכה להיות פגיעה אנושה. לא נבטל כל שני וחמישי חוקי יסוד"

הלמן טען בתגובה כי "התיקון לחוק יוצר חור שחור נורמטיבי בשיטה".