המועצה לצרכנות מסרבת להיענות לבקשתו של שר התשתיות פריצקי, מאתמול למשוך את עתירתה לבג"צ בעניין העלאת מרווח השיווק של חברות הדלק שהביאה - לטענתה - להעלאת מחירי הדלק שבפיקוח ולפגיעה של למעלה מחצי מיליארד ₪ בכיסי הצרכנים. זאת, כל עוד משרד התשתיות נמנע מביטול לאלתר של הצו ממאי 2002 שאישר לחברות הדלק להגדיל את מרווח השיווק וכן, מיצירת מנגנון אשר יביא לפיצוי הצרכנים והשבת הכספים שנגבו מהציבור ביתר שלא כדין.

בעתירתה לבג"צ שהוגשה ב- 24.6.03 נגד משרדי התשתיות והאוצר וחברות הדלק טענה המועצה כי העלאת מרווח השיווק שהביא להתייקרות של 6 אג' לליטר דלק בפיקוח (95,96 אוקטן) אינה מוצדקת, נעשתה ללא נימוק סביר ותוך חריגות חמורות מהראוי ומהמקובל בוועדות מחירים בנסיבות בהן לוועדת המחירים שאישרה את ייקור תעריף הדלק לא היה בסיס נתונים אמיתי לקביעת מרווח השיווק לאחר סירוב עקשני של חברות הדלק להעביר לוועדה את הנתונים הנדרשים. לכן, ההחלטה על קביעת המרווח חסרת כל בסיס והיא בטלה מעיקרה.

המועצה הדגישה כי אישור הוועדה להעלאת התעריף נעשה אף בניגוד מוחלט להמלצת היועץ הכלכלי של הוועדה, ד"ר אשר בלס שמונה על ידי הועדה עצמה לשם בדיקת בקשות חברות הדלק להעלות את מרווח השיווק, אשר קבע כי לא רק שאין הצדקה להעלאת מרווח השיווק אלא שיש אף מקום להפחיתו.

בתשובתה לשר יוסף פריצקי מבהירה מנכ"לית המועצה לצרכנות גלית אבישי, כי מטרת העתירה הייתה ועודנה למנוע העלאה בלתי מוצדקת ואף בלתי חוקית של מחיר הדלק תוך פגיעה בכיסי הצרכנים. היא הדגישה כי כל שיהוי בביטול הצו שהתיר את ייקור הדלק ממשיך להסב לציבור נזק של מיליוני ₪ נוספים, נזק שהמועצה לא תסכים לו, כשבנוסף, מהווה ההליך פגיעה חמורה בשלטון החוק ובעקרונות הבסיסיים ביותר של מנהל תקין.

"בהעדר כל התייחסות שלך לפיצוי הצרכנים עקב גביית כספים ביתר שלא כדין, דרישתך למשיכת העתירה, עם כל הכבוד, אינה במקומה, והמועצה לא תוכל להיעתר לה אלא אם תכריז על בטלות הצו ועל מנגנון אשר יביא לפיצוי הצרכנים", אומרת אבישי.

עוד היא מביעה צערה על כי נדרשה עתירה לבג"צ לשם השגת פעולה מעשית בסיסית וגם זו אינה מספקת, לאחר שהמועצה לצרכנות פנתה במהלך השנה האחרונה למשרד פעמים רבות, כולל פניה לשר פריצקי מיד לאחר התמנותו לתפקיד, ללא הועיל.

המועצה טוענת כי מקוממת במיוחד תשובת המנכ"ל החדש של המשרד, אלי רונן, ממאי האחרון למועצה לצרכנות, כי: "אכן קיימת סמכות לשרים (האוצר ותשתיות לאומיות לשנות את צו הקובע את המחירים בתחנות הדלק, אולם במקרה הנ"ל, אנו סבורים כי אין מקום לשנות את הצו. הטענות שהעלית, ושהופיעו גם בדו"ח מבקר המדינה היו ידועות לנו קודם להתקנת הצו, אולם לאחר שועדת המחירים בחנה את כל המידע שבידה היא החליטה שיש בידה בסיס נתונים מוצק דיו לקבלת ההחלטה".

(א"ב)