רן ישי
רן ישיצילום: משרד ירושלים

המספרים לא משקרים: חודש רמדאן ברחוב הפלסטיני הפך לחודש טרור ודמים ובשנים האחרונות הוא מזוהה יותר ויותר, גם עפ"י הנתונים, עם אלימות דתית ולאומנית.

בעוד שחכמי דת ואישי ציבור מוסלמים מדברים על "חודש המחילה והסליחה והכפרה", הרי שברחוב הפלסטיני הפך חודש רמדאן לחודש של אלימות וטרור. הנתונים מוכיחים כי רק בזירות בהן פועל הטרור האסלאמי, כגון אלו בהן פעל ארגון המדינה האסלאמית, דאעש, היה היקף הטרור בשם האסלאם, דומה להיקף הטרור הפלסטיני.

רמדאן הוא החודש החשוב ביותר בלוח השנה המוסלמי. בחודש רמדאן הורד הקוראן ומאז מציינים בו המוסלמים את "לילת אל קדר" לקראת סופו. על המוסלמים להתקרב לאללה ולחזור בתשובה והם נמנעים מהנאות היום יום לטובת מעשי חסד, לביקור קרובים ולתיקון היחסים "בין אדם לחברו". בחודש רמדאן נוהגים המוסלמים להתקרב לאללה ע"י הארכת התפילה, התבודדות במסגדים בשעות הלילה- אעתכאף וגם על ידי האזנה לדרשות דתיות.

אלא שכלפי מי שאיננו מוסלמי, הדברים שונים לחלוטין. הרגישות הדתית נוצלה לאורך ההיסטוריה למאבק דתי במי שאינם מוסלמים.

חודש רמדאן בשנת 2022 הסתכם ברצח של 15 ישראלים שנפלו קורבן לטרור הפלסטיני. בשנת 2023 לבדה, אירעו 50 אירועי טרור פלסטיני בכל שטחי איו"ש, עזה ומזרח ירושלים וזאת למרות שמסגד אל אקצא', המקום הרגיש ביותר באזור, היה נגיש לתפילות וקיבל יותר מ-400 אלף מתפללים פלסטינים. בחודש רמדאן 2023 נרשמו עשרות אירועי טרור, לרבות מטחי רקטות מעזה ומלבנון.

ב-50 מקרי טרור אירעו פיגוע דריסה אחד ופיגועי ירי רבים וגם שיגור רקטות מרצועת עזה ומלבנון, גם כלי טיס איראני חדר מסוריה לישראל.

חמאס, ארגון "ההתנגדות האסלאמי", עמד מאחורי ההסתה ברשתות החברתיות והפך למחולל הטרור המרכזי. עצורים שנחקרו בשב"כ סיפרו כי כמעט כל הצעירים שהתבצרו במסגד אל אקצא', כאשר פרצה לשם המשטרה, בערב החג, הושפעו מההסתה שטענה כי ישראל משנה את הסטטוס קוו בהר הבית.

הטרור הפלסטיני מנצל מזה שנים את ההתעוררות הדתית ברמדאן, כך עולה גם מסקירת הטרור בשנים האחרונות: בשנת 2015, אירעו מעשי טרור המוכרים כאינתיפאדת הסכינים. מערכת הביטחון הייתה עדה ל 620 פיגועים בחודש אוקטובר, בהם נרצחו 11 ישראלים, אלא שביולי ובאוגוסט, בהם חל רמדאן, נרשמו 230 פיגועים, בהן נרצחו שני ישראלים. בשנת 2016, בה נמשכו מעשי הטרור נגד ישראלים.

חמישה ישראלים נרצחו בחודש שהקביל לרמדאן ב 103 פיגועים, בעוד שבשאר חודשי השנה נרצחו חמישה ישראלים, ב 169 פיגועים. בחודש רמדאן בשנת 2020 אירעו 80 פיגועים ובשאר חודשי השנה אירעו רק 71 פיגועים. ברמדאן בשנת 2021 פתח חמאס במלחמה כאשר שיגר טילים לעבר ירושלים והביא למבצע "שומר החומות" וגם לגל אלימות יוצא דופן מצד תושבי ישראל ערבים נגד יהודים.

אל-ג'זירה שידרה בשנת 2021 כתבה תחת השם, "חודש הג'יהאד והניצחונות" של הארגונים הפלסטיניים. הכתבה חשפה נתונים שמוכיחים, "כך הפכה ההתנגדות הפלסטינית את חודש רמדאן לעונת הפיגועים והניצחונות". מרצה פלסטיני תיאר את רמדאן כחודש הג'יהאד והניצחונות בהיסטוריה של האסלאם ותיאר כי "ארגוני הטרור הפלסטיניים, מנצלים את האווירה הרוחנית-דתית של חודש הרמדאן ואת מורשת הקרבות והניצחונות בהיסטוריה של האסלאם, לעודד פעילות ג'יהאד".

מבצע 'צוק איתן' (יולי 2014) משמש עד היום מודל עבור ארגוני הטרור ברמדאן, נוכח "מעשי הגבורה הבולטים ביותר של ההתנגדות", שחלו בו. "ההתנגדות הפלסטינית מנצלת את האווירה הרוחנית של חודש רמדאן כדי להרים את מורל אנשיה" ולעיתים קרובות היא מבצעת פיגועים דווקא ברמדאן.

לסיכום: השנים האחרונות, לפחות מאז פרוץ המלחמה בין ישראל לפלסטינים בקיץ 2000, מתאפיינות באופן גובר והולך, שהפך קבוע, בין חודש רמדאן לבין הקריאה שטבע המופתי אמין אלחסייני ערב מאורעות תרפ"ט "אלאקצא בסכנה".

ארגוני הטרור מנסים בכל דרך לקשור את החודש הקדוש, המעורר רגשות דתיים מוגברים בלב הציבור, לעימותים והתנגשויות בהר הבית – ובכך ליצור עילה, מקבילה להסתה עצמה, לנסיונות פיגוע והסלמה ברחבי המדינה בכלל. גם על רקע המלחמה הנוכחית, המכונה בפי חמאס "מבול אלאקצא" מאותה סיבה (ובפחות הצלחה משנים קודמות), יש לצפות לנסיונות דומים על מנת לגייס תמיכה וסיוע לארגון הטרור, הנמצא במצוקה בחבל עזה.

הכותב הוא רן ישי ראש חטיבת המחקר של JCAP - מרכז ירושלים למדיניות יישומית, מנכ"ל משרד ירושלים ושגריר במשרד החוץ לשעבר