נתניהו בהתייעצות ביטחונית
נתניהו בהתייעצות ביטחוניתצילום: חיים צח, לע"מ

פרופ' אייל זיסר, מומחה למזרח התיכון ומי שחקר לעומק את שכנותיה של ישראל מצפון, מתייחס לאפשרות שהאירוע הטראגי במג'דל שאמס יוביל את ההנהגה הישראלית לתגובה של ממש בדרום לבנון.

לדבריו האפשרות שאכן בעקבות האירוע תמצא ישראל את צמה באירוע מלחמתי שעד כה נמנעה מלהגיע אליו, אומר פרופ' זיסר כי אפשרות כזו בהחלט תיתכן. "במשך קרוב לשנה אנחנו במלחמת התשה עם "קריצות" אחד לשני, אנחנו וחיזבאללה, מה מותר ומה אסור, ופתאום מגיע אירוע כזה ולשלוט ל גובה הלהבות אי אפשר. חיזבאללה רצח אתמול 12 ילדים ואנחנו לא יכולים לעבור על זה לסדר היום וזה יכול להוציא את העימות המוגבל ולהוציא את קובעי המדיניות מאזור הנוחות ולחייב אותם לקבל החלטות שעד עכשיו הם לא רצו".

באשר לשאלת העיתוי, אם נכון להגיב מיידית או להמתין ולשקול את המהלכים, שאלנו את פרופ' זיסר כיצד יהיה נכון לישראל לנהוג כאשר המדד הוא האופן בו חיזבאללה מתבונן בצעדיה של ישראל. "תמיד טוב לחשוב פעמיים, להיערך ולא לעשות דברים בחופזה, אבל בתנאי שעושים. אני חשוב שהיה צריך להגיב הרבה זמן מראש ולא להניח למצב להתדרדר. צריך להבין שהמצב לא ישתנה אם לא נשנה אותו, ולכן אם צריך עוד שבוע אז להיערך, אבל להבין שבסופו של דבר זה בידינו".

לשאלתנו אם השיח על עוד שבוע של היערכות אינו מלמד בעצמו על אזלת יד ישראלית, שכן ישראל נמצאת במערכה מתמשכת מזה כמעט עשרה חודשים. זיסר מטיל את האחריות על כך לפתחה של הממשלה ואומר כי "נכון, ובשביל זה יש או אין ממשלה בירושלים שנותנת למצב הזה להתרחש כבר שנה. אולי זה יעורר ההנהגה המדינית והצבאית של ישראל מהתרדמה שנפלה עליה".

ומה באשר לעדה הדרוזית החצויה בין ישראל לשכנותיה שמצפון? כיצד האירוע ישפיע עליה? "אני לא חושב שזה ישנה מהותית כי הדרוזים בישראל הם מאה אחוז עם המדינה והדרוזים בלבנון הם נגד חיזבאללה אבל אין להם את הכוח לפעול נגד חיזבאללה. אני לא חושב שזה ישנה משהו, אבל זה מחזק את הברית בין המדינה לאזרחיה הדרוזים הנאמנים ומשלמים בדמם והמדינה לא עושה מספיק בשבילם".

לשאלתנו אם חיזוק הקשר בין המדינה לדרוזים יבוא בכל מקרה או שמא הוא תלוי בעוצמת התגובה הישראלית לטבח הילדים במג'דל שאמס, משיב פרופ' זיסר ואומר כי לא מדובר רק בעניינה של העדה הדרוזית, אלא בעניינם של כלל אזרחי ישראל שהדימוי של המדינה נפגע בעיניהם לנוכח אזלת היד בצפון המפונה מתושביו ומופגש מזה חודשים רבים. להערכתו הברית בין הדרוזים למדינה לא עלולה להיפגע, אם כי הדימוי של ישראל נפגע בעיני הדרוזים כמו בעיני שאר האזרחים. "מה שהדרוזים רואים כל אזרחי ישראל, גם תושבי מטולה וקריית שמונה רואים זאת. לכן זה לא עניין של העדה הדרוזית אלא של אזרחי ישראל".

עוד שאלנו את פרופ' זיסר אם להערכתו יתכן מצב ובו הדרוזים תושבי דרום לבנון יחליטו לעשות מעשה ולפעול עצמאית נגד חיזבאללה, ועל כך הוא משיב בשלילה: "הם היו רוצים, אבל אין בכוחם לעשות את הדבר הזה. כן אני מניח שהם יחכו לתגובת המדינה שמחזיקה צבא חזק והחובה היא עלינו".