עימות חדש שפרץ בצפון מאלי, בסמוך לגבול עם אלג'יריה, בין מורדים משבטי הטוארג לבין ה'ואגנרים', הינו בעל יכולת לערער את האזור המתוח ממילא.
'הטוארגים' הם הם שבטי רועים נודדים המתגוררים בעיקר במדבר סהרה, ואילו ה'ואגנרים' הם חברת אבטחה פרטית, הפועלת כצבא לכל דבר בשירות קרמלין, ועושה עבורו את העבודה השחורה. העימותים פרצו בלילה שבין 27-28 ביולי בין הכוחות החמושים של מורדים משבטי הטוארג (CSP-PSD) לבין שיירה של 'ואגנרים', והוא כבר גבה את חייהם של עשרות אזרחי רוסיה, שככל הנראה חיפשו כסף קל עבור אבטחת מתקנים יקרי ערך באפריקה.
בנוסף לרודפי כסף קל נהרגו גם בכירים בארגון, ברמת קצין ומעלה, אשר שרתו שם שנים רבות. יש מידע על הריגת הבלוגר הרוסי המפורסם, ניקיטה פדנין, אשר שהה במאלי והשתתף במשימה. ניקיטה פדנין השתתף בעבר בפעולות הכנה של חיזבאללה בסוריה שנערכו על ידי קבוצת 'ואגנר' והוא גם תכנן להגיע לעזה על מנת לסייע לחמושים של חמאס.
העימותים החלו בעקבות ההתנגשות בין שתי שיירות: אחת היא של צבא מאלי בליווי של אנשי 'ואגנר', והשנייה היא של אנשי המיליציה 'הטוארגית' המקומית, אשר עד כה לא פעלו בשיתוף פעולה עם הממשל המרכזי ולא הכירו בסמכותו של השליט הצבאי הפרו-רוסי של מאלי, הנשיא אסימי גויטה (Assimi Goïta). נציג המיליציה, הידוע בכינויו מוחמד אל-מאולוד רמדאן, אמר, כי הקרב ליד עיירה טינזאוואטן (Tinzaouaten) שבצפון מאלי נמשך כמעט יומיים וכי בסיומו חוסלה השיירה של הממשל יחד עם ה'ואגנרים'.
מיד לאחר ההתנגשות, המורדים הודיעו כי הם פתחו במבצע צבאי של ממש נגד צבא הדיקטטור, וכי הדברים התפתחו לכדי עימותים אלימים בינם לבין ה'ואגנרים' החמושים בנשק רוסי. כאמור, הם טענו, כי כמה עשרות אזרחי רוסיה נהרגו כתוצאה מהעימות. בנוסף, המורדים דיווחו, כי הם הצליחו לפגוע במסוק מסוג מיל מי-24 שהטיס את אנשי 'ואגנר', וכי המסוק התרסק בצמוד לעיירה בשם 'קידאל' בצפון המדינה. לפי מקורות זרים הקרב של יומיים הותיר אחריו בין 50-80 הרוגים, עשרות פצועים, וביניהם לוחמים רוסים ונאמני משטר גויטה.
מדובר באירוע נדיר, שבמהלכו המורדים לבושים בחלוקים, המלווים בארטילריה, בטנקים, ובשיירת רכבים, הביסו כוח שכירי חרב רוסים "הבלתי מנוצחים" אשר התלוו לצבא הדיקטטור של מאלי. משרד הביטחון הרוסי שותק כהרגלו, אך הבלוגרים הרוסיים מפרסמים את התמונות שתיעדו את האירוע. לפי הדיווח של רויטרס, ה'ואגנרים' נמצאים במאלי מאז 2021 והם מאבטחים את המתקנים הסודיים הקשורים לרוסיה. ב-24 במאי 2021 במאלי הייתה הפיכה צבאית, ואניש הצבא עצרו את הנשיא, את ראש הממשלה ואת שר הביטחון. ב-7 ביוני 2021, מונה אסימי גויטה לכהן בתור הנשיא הזמני של מאלי, אך הרוסים מסייעים לו להתבסס בשלטון באמצעות כוח גס ללא לגיטימיות דמוקרטית.
הדיקטטורה צמצמה את השפעתה של צרפת במדינה והגדילה את ההשפעה של רוסיה. מפקד לשעבר של 'כוח ואגנר' הוא יבגני פריגוז'ין ז"ל, ושכירי החרב שלו הוצבו במאלי, ולפי התסריט המוכן מראש ששימש אותם בלוב, בסוריה, בניג'ר ובבורקינה-פאסו, והם הציע את שירותיו לקצינים שביצעו את ההפיכה הצבאית בניז'ר. בתחילת אוגוסט 2023 נסע אחד מה'ואגנרים' לבמקו, בירת מאלי, ונפגש שם עם מנהיגים ממאלי ועם בעלי תפקידים ב'ואגנר'. אנשי ואגנר סיפקו מאז לשליט מאלי את שירותי אבטחה. בשנת 2021 הפיכות צבאיות התחוללו בשתי ארצות סמוכות למאלי - בורקינה, וגם גינאה. נשיא צ'אד השכנה נהרג בהתנגשות עם מורדים. אפריקה לא ידע רמה כזו של חוסר יציבות מזה 40 שנה.
מורדים משבטי הטוארג בצפון מאלי הם נלחמים בעד הקמת מדינה ריבונית בשם אזוואד והם מקבלים תמיכה מהשירותים החשאים של צרפת. ללא ידע מודיעיני מקצועי שיכול להיות מסופק אך ורק על ידי הצרפתים, המורדים משבטי הטוארג לא יכלו להדוף את הניסיון של צבא-מאלי לכבוש מחדש את העיר המרכזית קידאל. יש לציין כי הטוארגים הצליחו להדוף את כוחות הביטחון של מאלי, למרות שלאחרונים יש חיל האוויר. הטקטיקה המקצועית של המורדים לצד המידע המודיעיני שעמד לרשותם שיחקו לטובתם. הטמפרטורה הגבוהה ושרב כבד השפיעו על תנאי הדרך, וגרמה לעיכובים בהמראות ונחיתות במסלולי שדות התעופה של מאלי. המטוסים שהיו אמורים להמריא על מנת לתת גב לכוחות צבא-מאלי וגם ל'ואגנרים' לא הצליחו להמריא.
בשנת 2012 ההתנגשות בין מורדים משבטי הטוארג לבין כוחות הממשל של מאלי הוביל למרד הכולל שהביא לכיבוש כל צפון המדינה בידי המורדים. גם אז, ב-,2012 הצבא יצא למבצע-גישוש על מנת לנסות להשתלט על קידאל. הבדלנים שטוענים לשליטה בצפון מאלי דורשים את הערים הבאות: טימבקטו, קידאל, וגם גאו. הניסיון הקודם של התנועה הלאומית לשחרור אזוואד (MNLA) להכריז על עצמאות של מדינת אזוואד באופן חד-צדדי היה באפריל 2012 לאחר שהמורדים של שבטי הטוארג באזור הובילו לסילוק הצבא של מאלי מהמדינה.
נשיא צרפת, עמנואל מקרון, ככל הנראה, כועס על עמיתו נשיא רוסיה ולדימיר פוטין הקשור לפעילות החתרניות לפני טקס הפתיחה של האולימפיאדה בפריז, במהלכו ואחריו. קרמלין מנסה להעניש את הנשיא עמנואל מקרון על כך שהוא לא לוחץ מספיק על אוקראינה לוותר על אדמותיה באמצעות פעילות חתרנית בתוך צרפת ובאמצעות תמיכה במורדים בקולוניות הצרפתיות לשעבר.
נשיא מקרון לא נשאר חייב במשחק: אנשי המודיעין הצרפתי עזרו למורדים במאלי לרסק שיירה של "ואגנרים" "הבלתי מנוצחים" באמצעות מידע מודיעיני רגיש, אשר ככל הנראה נמסר לאנשי המיליציה. אילו במלחמה היו מקצים כמו במשחקים האולימפיים, למקרון היה נרשם ניצחון של 1:0 במקצה האפריקאי שלו מול יריבו הרוסי ולדימיר פוטין.
הכותב: ד"ר יבגני קלאובר, בית הספר למדע המדינה אוניברסיטת תל אביב