
חבר הכנסת משה סעדה, ממובילי הקריאה בליכוד להחלפתו של שר הביטחון יואב גלנט, מסביר בראיון לערוץ 7 את הסיבות לדרישה ונדרש לשאלת העיתוי וההשלכות בתוך הליכוד.
"האידיאולוגיה של שר הביטחון שונה משל הליכוד ושל ראש הממשלה. האידיאולוגיה שלו היא אידיאולוגיה של נסיגות. הוא בעד נסיגה מציר פילדלפי שהוא צינור החמצן של הרצועה. יש שם מטרו שבאמצעות ג'יפים והאמרים לספק חמצן לחמאס. בנוסף, הוא מעוניין גם בנסיגה מציר נצרים. אני סבור שאם לא נהיה שם לא נהיה כאן. הוא גם לא מאפשר לראש הממשלה להוביל את הקו שלו. הוא חותר נגד ראש הממשלה".
בדבריו מדמה חבר הכנסת סעדה את המציאות למטוס שבו ראש הממשלה יושב על הגה הטייס בעוד טייס המשנה, שר הביטחון, מנסה להסית את המטוס הצידה, מה שיביא להתרסקותו הוודאית כאשר כולנו נוסעיו של אותו מטוס.
לשאלתנו אם אכן גלנט מדבר על נסיגה מציר פילדלפי וציר נצרים, או שמא הוא סבור שניתן למצוא חלופות לנוכחות הצה"לית באזורים אלה, אומר סעדה כי "החלופות שהוא מדבר עליהן הן מילים מכובסות לשליטה של הרש"פ. כולנו יודעים שהרשות מממנת טרור. הוא אומר ניסוג ואולי בעתיד ניכנס, ואנחנו מכירים את ה'אולי ניכנס' הזה מגבול הצפון. אמרנו שאם רק תהיה הפרה אחת ניכנס ללבנון ולקח 20 שנה, הם התעצמו ואנחנו לא נכנסנו מעולם. לא נסכים לחיות לצידו של הפייק הזה".
"שר הביטחון מתדרך נגד ראש הממשלה, יש לו מחלוקת אידיאולוגית עם ראש הממשלה, הוא מקדם קציני קונספציה ומדיח קצינים כמו וינטר שהיינו רוצים לראות אותם מובילים את פיקוד הדרום. קראתי לו באופן הגון שאם האידיאולוגיה הליכודית לא מתאימה לו שיתכבד ויתפטר. מאחר והוא לא עשה את זה ואנחנו בשעה קיומית למדינת ישראל לא יכול להיות שראש הממשלה יטיס את המטוס הזה כשטייס המשנה מנסה להסיט את ההגאים. לכן זו אחריות של ראש הממשלה לפטר אותו עכשיו, כי אחרת מה שיקרה למטוס הזה יהיה באחריותו של ראש הממשלה".
"כעת", אומר סעדה, "ראש הממשלה הוא היחיד שעומד מול כל העולם ומדבר על להישאר בציר פילדלפי וציר נצרים ולכן אני סומך עליו, אבל אם הוא לא יפטר והמדיניות תזגזג לא נגיע לשום מקום והמטוס גם יתרסק".
באשר לעמדת חברי הליכוד, אומר חבר הכנסת סעדה כי "בפעם הראשונה שאמרתי את זה מול גלנט עצמו בישיבת סיעה לפני כמה חודשים רוב החברים לא הבינו על מה אני מדבר. אמרו לי למה אתה עושה את זה, זה יפגע לך בפריימריז. אמרתי להם שאני לא מבין על מה הם מדברים, מדובר בעתיד מדינת ישראל. ככל שעובר הזמן ומבינים כמה האיש הזה פועל נגד הליכוד ונגד האידיאולוגיה שלנו וכמה הוא מתדרך בחוץ לארץ נגד העמדה האידיאולוגית שלנו, רוב חברי הסיעה מבינים שאין לו מקום בסיעה שלנו. רבים חוששים להגיד את זה בגלל שיקולי פריימריס, אבל מבחינתי מה שרלוונטי הוא העתיד שלנו ושל הילדים שלנו ואיך מנצחים את המלחמה. כל השאר לא רלוונטי".
עוד שאלנו את סעדה כיצד לטעמו יתפרשו אצל סינוואר פיטוריו של שר הביטחון הישראלי. האם הדבר לא יהווה חיזוק ורו גבית עבורו? "חלק מהתפיסה שלהם הוא שישראל לא תוכל להחזיק מול איום החטופים ותיסוג ותגיע להפסקת אש. כשהם רואים את גלנט ואת תפיסת עולמו השלטת בצבא הם מרגישים שזה מתקרב. אם התפיסה תשתנה הם יבינו שאנחנו כאן כדי להישאר ואנחנו נחושים עם סבלנות. כשיבינו את שינוי הקונספציה אצלנו הם יבינו שיש להם מה להפסיד ומה שנכון להם זה רק להפסיד וראש הממשלה מוביל לשם".
ומה קורה בתוך הליכוד פנימה? האם פיטורין שכאלה לא יקרעו את המפלגה? "חברי הכנסת חוששים מפריימריס ולכן לא שומעים עמדה ברורה, אבל מפריע לציבור הליכודי שמישהו לקח את הקול שלהם ומביע עמדות שמאל של הכלה וקונספציה. אני נתקל בזעם של הציבור. אנשים שואלים איך הוא גנב לנו את הקול גם בנושא הרפורמה וגם בנושא הביטחוני, במלחמת קיום, במקום לבטא עמדות לאומיות ימניות ערכיות של הכרעה הוא מדבר עמדות שמאל של הכלה. ברור לי שהוא חוזר למילייה שלו ושם הוא רוצה להרגיש שומר הסף ולקבל מחיאות כפיים אצל הקפלניסטים. זה לגיטימי וזו זכותו, אבל לא בממשלה ימנית כזו. עזיבה שלו תחזק את הליכוד כי הגיע הזמן שהליכוד יוביל כתנועה אידיאולוגית".
"מצער אותי שלא חתום על המכתב לראש הממשלה שום שר חוץ מהשר שיקלי", אומר סעדה ומוסיף כי היה מצפה "מכל השרים שמדברים גבוהה גבוהה ימין שיחתמו על זה. לדבר קל, לעשות קשה. אם אתם ימניים אמיתיים תחתמו".
ואולי הם חוששים מהקיטוב בעם וההפגנות? סעדה משיב: "יש כאן את קיומו של העם כשהמטוס הזה יתרסק. אי אפשר לנהל כך מלחמה כששני המובילים אותה לא מדברים ביניהן, כשגלנט מתדרך נגד ראש הממשלה, משקר בעניינו של ראש הממשלה ומוביל למקום אידיאולוגי אחר".
לטעמו של סעדה אירוע כמו ליל גלנט לא אמור להטריד את ראש הממשלה במציאות קיומית שכזו. "ליל גלנט זה אירוע שמנהיג בסדר גודל של ראש ממשלה אמור להתגבר עליו ולהוביל את האומה. מה שחשוב הוא שהמטוס לא יתרסק. כמות המפגינים הולכת ומתמעטת מול הכנסת. מדובר בשניים שלוש ארבעה מפגינים ולפעמים אין אף אחד. הציבור מצביע ברגליים ומבין שאנחנו במלחמה קיומית ודרושה נחישות ואיתנות. תהיה מחאה ויהיה בג"ץ, וכל זה לגיטימי, אבל נעבור את זה ונדע שאנחנו מובילים אידיאולוגית".
לשאלת זהותו של המחליף לגלנט, אומר סעדה כי הוא אמנם מחזיק במספר הצעות, "אבל מי שצריך להכריע הוא ראש הממשלה". לשאלתנו מדוע בליכוד לא נמצא מי שיתאים ושוב מדברים על גדעון סער כחלופה, הוא מדגיש שלא הוא שציין את שמו של סער, ואיזכור שמו של סער הגיע בעיקר משום שדובר גם על הצורך בהרחבת הממשלה. לתפיסתו "גם בתוך הליכוד יש אנשים מאוד ראויים. ראש הממשלה צריך לקבל את ההחלטה ואני חושב שהוא קרוב לקבל את ההחלטה הזו ואני מניח שבסופו של יום זה מה שיקרה. אי אפשר לצאת למלחמה בצפון בלי שהטייס יודע שהטייס שלצידו מוביל יחד לחוץ מבטחים ולא פועל נגדו".
סעדה מביע ביטחון שלאחר החלפתו של גלנט באדם אחר שעמדותיו תואמות את אלה של ראש הממשלה "נראה איך המטוס הזה מוביל לחוף מבטחים". עוד הוא מוסיף ואומר כי "כמו שאני קורא את המפה אין ברירה. אם רוצים להישאר בעזה, וראש הממשלה מתנגד לנסיגות, יש לו קווים אדומים שאין לגלנט שמצדד בקו האמריקאי והקטארי של נסיגות, זה פער בלתי ניתן לגישור. מהמקום הזה ראש הממשלה חייב לצידו מי שמאמין בקווים האלה ובאידיאולוגיה שלו, ולכן השינוי בוא יבוא".
