מפגינים מפריעים לתפילה בכיכר דיזנגוף
מפגינים מפריעים לתפילה בכיכר דיזנגוףצילום: תומר נאוברג, פלאש 90

חברת מועצת העיר תל אביב הדס רגולסקי התגאתה בציוץ שפרסמה ברשת X בהחלטת העירייה שלא לאפשר תפילות במרחב הציבורי בחגי תשרי הבאים וספגה ביקורת מצד חברי כנסת מהקואליציה ומהאופוזיציה.

"ניצחון ליברלי בתל אביב! שמחה לבשר שהקמתי יחד עם מנהלי קהילות ונציגי שכונות קואליציה לקידום ערכים ליברליים והומניים בתל אביב והפעולה הראשונה שלנו היתה להיערך לחגי תשרי. היום התקבלה החלטה עירונית - לא עוד תפילות המוניות בכיכרות העיר", כתבה רגולסקי.

ח"כ מתן כהנא מהמחנה הממלכתי השיב לה: "איזו ליברליות. הצלחת למנוע תפילות בחגי תשרי ברחובה של עיר. איזו גאווה. מעניין אם "הליברליות" הזו תגרום לך להילחם נגד עוד פעילויות המתוכננות להתקיים ברשות הרבים. עצוב".

ח"כ אלמוג כהן מעוצמה יהודית כתב: "לו היינו ב 6 לאוקטובר הייתי מגיע בסמוך לביתך להתפלל, על אף שאיני אדם דתי. לצערך, לא תקבלי את התענוג של לחזור לימים הללו. מה שנותר לך הוא להתבייש בעצמך. לשמחתי, את לא מייצגת אפילו פרומיל מהעם הנפלא הזה".

רגולסקי השיבה לו: "אלמוג הייתי נותנת הכל כדי לחזור לשישה באוקטובר לפני שהחברים שלי והחברים שלך נרצחו בעוטף עזה ובאופקים, הם וילדיהם ובני משפחתם. לפני שהופקרו על ידי הממשלה שאתה חבר בה שבחרה וממשיכה לבחור ערכים משיחיים וקיצוניים על פני יהדות שמכבדת כל אדם ודרכי תפילתו. אתה מוזמן לבוא לבית הכנסת".

כהן הגיב: "הערכים המקודשים עליהם את מדברת, כגון לכבד כל אדם ודרכי תפילתו לחלוטין מתנגשים עם הבעיה שלך עם תפילה יהודית בעיר העברית הראשונה. לגבי ה-6 לאוקטובר, איננו חלוקים והיינו נותנים הכל בכדי שהם יחזרו, לחיבוק אחרון. אבל חשוב לי להדגיש, לא הופקרנו ע"י הממשלה, כפי שלא ציפיתי משר התרבות להגיע עם וסט קסדה ולסייע לנו להילחם. הופקרנו ע"י מפקדי הצבא הכה יקר לליבנו. אם חוזרים על שקר מספר פעמים רב עם בטחון מופרז לא הופך זאת לאמת".

גם העיתונאי אסף ליברמן לא אהב את ההחלטה וכתב: "בסביבתי החילונית תל אביבית אין אהדה גדולה להדרת התפילות מהמרחב הציבורי בחגי תשרי. ובכלל, כדאי שהחילונים יקדישו מאמץ לצקת תוכן קהילתי-חילוני לחגים במקום לסכל תפילות".

אתמול כאמור, הודיעה עיריית תל אביב, כי תאסור על תפילה בהפרדה במרחב הציבורי במהלך יום הכיפורים.

במכתב שנשלח על ידי העירייה נכתב: "לאחר בחינת העניין התקבלה החלטה לפיה הפרקטיקה שהחלה בשנות הקורונה במסגרתה העמידה העירייה כיכרות עירוניים לטובת פעילות כאמור, ביום הכיפורים, הייתה נכונה לשנות הקורונה לאור חשיבות השהיה במרחב הפתוח בתקופה זו".

"עיריית תל אביב יפו אינה רואה מקום להמשיך בפעילות זו ויש לחזור למקובל זה שנים, לפיו העירייה אינה מעמידה מרחב ציבורי אינטנסיבי דוגמת כיכרות, גינות ציבוריות שוקקות וכדו' על מנת שישמש כבית כנסת\מקום התכנסות לטובת אירוע ביוזמה פרטית. בהתאם לכך, כלל הבקשות לקיום תפילה\התכנסות אינן מאושרות ומשכך לא ניתן לאשר את בקשתכם".

מעיריית תל אביב-יפו נמסר בתגובה: "בתל אביב- יפו מותר להתפלל בכל מקום וכל אחד ואחת יכול/ה להתפלל איפה שרוצה, כאשר העירייה מקדשת את הזכות הזאת. כל אמירה אחרת כאילו העירייה אוסרת באופן גורף קיום תפילה במרחב הציבורי היא ספין שקרי שנועד לשסות וללבות. בקשות פרטניות של ארגונים לגבי מיקומים ספציפיים, כדוגמת כיכר דיזנגוף שבימים האלה קיים בה מיצג למען החטופים, העירייה בוחנת באופן פרטני בהתאם לנסיבות העניין".

בשנה שעברה התעוררה סערה סביב חגי תשרי כשבעיריית תל אביב הודיעו כי לא יאפשרו כל תפילה בהפרדה במרחב הציבורי.

בעקבות המהלך, ארגון 'ראש יהודי' עתר נגד העירייה לבית המשפט לעניינים מנהליים - עתירה שנדחתה על ידו. עם זאת ביקש בית המשפט מעיריית תל אביב לבוא "מידית בדברים בניסיון להגיע להסדר להנחת דעת כלל הצדדים ברוח החג ומתוך כבוד לכלל הציבור בתל אביב על כל חלקיו וגווניו". בסופו של דבר אישרה העירייה בהוראת בג"ץ לקיים הקפות שניות של הארגון שלא התקיימו בשל המתקפה הרצחנית של חמאס.