מהומת הביפרים בלבנון
מהומת הביפרים בלבנוןצילום מסך

תחקיר של סוכנות הידיעות "רויטרס" חושף פרטים חדשים על המבצע הסודי שהוביל לפיצוץ אלפי מכשירי איתורית בלבנון והביא לפגיעה קשה במחבלי החיזבאללה.

על פי התחקיר מכשירי הזימונית הממולכדים הגיעו ללבנון בתחילת השנה כחלק ממבצע ישראלי לפגוע בחזבאללה והם כללו סוללות שנראו רגילות אך הכילו חומר נפץ מוסתר ומנגנון הפעלה מתוחכם שלא ניתן היה לזהות באמצעי שיקוף בנמלי התעופה. מדובר בביפר AR-924 וסוללה LI-BT783 תחת המותג הטייוואני המוכר Gold Apollo.

המבצע כלל פיתוח סוללות שהכילו שכבה דקה של חומר נפץ פלסטי מסוג PETN יחד עם חומר דליק ששימש כמתניע. חזבאללה בדק את המכשירים עם סורקים אך לא מצא בהם דבר חשוד.

מנגנון ההפעלה של הפצצה היה ייחודי ומתוחכם. בניגוד לרוב מטעני החבלה אשר בהם משתמשים בגליל מתכת זעיר שהיה עלול להתגלות בבדיקות ביטחוניות, המהנדסים השתמשו בחומר דליק מיוחד שלא מכיל מתכת כלל. שיטה זו אפשרה למנגנון ההפעלה לחמוק מסריקות רנטגן ובדיקות אבטחה אחרות.​​​​​​​​​​​​​​​​

לפי "רויטרס", הסוללה הייתה מסומנת כ-LI-BT783, דגם שלא היה קיים בשוק. כדי להסוות את המוצר החדש, נוצרו חנויות מקוונות מזויפות, דפי אינטרנט ופורומים שדנו בסוללה כדי ליצור "היסטוריה" מזויפת למוצר.

הפיצוצים גרמו לפציעות קשות, כולל פגיעות בעיניים, קטיעות איברים ופציעות בבטן. סך הנפגעים עמד על 39 הרוגים ויותר מ-3,400 פצועים.

שני גורמי ביטחון מערביים טוענים כי המוסד הישראלי עמד מאחורי ההתקפות הללו, אולם ישראל לא הודתה בכך רשמית.