מליאת הכנסת
מליאת הכנסתצילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת

מליאת הכנסת אישרה הלילה (חמישי) בקריאה שנייה ושלישית את חוק גירוש משפחות מחבלים, שיזמו חברי הכנסת חנוך מילביצקי, אליהו רביבו ואלמוג כהן. 61 חברי כנסת תמכו בהצעה, ו-41 התנגדו.

על פי החוק, שר הפנים יוכל להורות על גירוש בן משפחה של מחבל, לאחר קיום שימוע, אם יוכח שידע מראש על כוונתו של קרובו לבצע מעשה טרור ולא נקט את כל המאמצים למנוע את המעשה.

בנוסף, תינתן האפשרות לגרש בן משפחה שהביע תמיכה או הזדהות עם המעשה, או פרסם דברי שבח או עידוד לפעולת טרור או לארגון טרור.

תוקף צו הגירוש לאזרח ישראלי לא יפחת משבע שנים ולא יעלה על חמש עשרה שנים, ולעניין תושב קבע או ארעי - לא יפחת מעשר שנים ולא יעלה על עשרים שנים.

בדברי ההסבר להצעת החוק נכתב: "בשנים האחרונות, ובפרט לאחר תחילתה של מלחמת חרבות ברזל, שפרצה בעקבות מתקפת הטרור שהחלה ביום 7 באוקטובר 2023, התגברו המקרים שבהם אזרחים ובעלי רישיון לישיבת קבע בישראל מסיתים לטרור, אם באמצעות פרסום קריאות ישירות לביצוע מעשי טרור ואם באמצעות פרסום דברי שבח, אהדה או עידוד למעשים אלו, תמיכה בהם או הזדהות עימם".

עוד נכתב כי "ממחקרים שונים שנעשו, הן על ידי המטה לביטחון לאומי והן על ידי צה"ל לאורך השנים בעניינם של עשרות מחבלים בעלי אזרחות ישראלית, עלה כי החשש היחיד של המחבלים היה מה יהיה על בני משפחותיהם לאחר הפיגוע. אין כל ספק שמחבלים רבים יימנעו מביצוע פיגוע, ככל שידעו שבני משפחותיהם ייענשו על כך".

פורום בוחרים בחיים, שהיה שותף בגיבוש החוק, הגיב להחלטה: מדובר בצעד חשוב ואבן יסוד בחבילת חוקי ההרתעה של פורום ‘בוחרים בחיים’ של המשפחות השכולות ונפגעי הטרור. אנו מודיםלכל חברי הכנסת הציוניים אשר עמדו לצידנו והצביעו בעד החוק במליאה. זהו ניצחון חשוב לעם ישראל, ואנו נמשיך לפעול למען חקיקה שתסייע להרתיע ולמנוע טרור.

עם זאת, אנו מגנים את חברי הכנסת אשר בחרו משיקולים פוליטיים להצביע נגד החוק – החלטה אשר אינה מייצגת את ערכי מדינת ישראל ועומדת נגד משפחות הנפגעים ונפגעי הטרור. אנו קוראים לכלל הציבור לזכור מי באמת עומד לצד ביטחון המדינה ונגד הטרור, ומי בוחר להגן על זכויותיהם של תומכי מחבלים", לשון תגובת הפורום.

הלילה גם אישרה הכנסת את הצעת החוק הקובעת את תנאי המאסר של מחבלים שרצחו יהודים וטרם מלאו להם 14 שנים.

החוק החדש קובע בהוראת שעה למשך חמש שנים כי בית המשפט יהיה רשאי לצוות שקטין שטרם מלאו לו 14 שנים שהורשע בעבירה של רצח שהוא מעשה טרור או במסגרת פעילות ארגון טרור – יוחזק במעון נעול, והמשך נשיאת עונשו ירוצה במאסר החל מגיל 14 לאחר קיום דיון מעקב בנושא. שר המשפטים יוכל להאריך את תקופת הוראת שעה זאת לתקופות שלא יעלו על שנתיים, בהסכמת שר הרווחה ובאישור ועדת החוקה של הכנסת.

בנוסף, יקבע בהוראת שעה למשך שלוש שנים כי בית המשפט יוכל להמיר לקטין כאמור את ההחזקה במעון הנעול במאסר לתקופה של עד 10 ימים, אם שוכנע כי הקטין מהווה סכנה או פוגע באחרים. במידה והנסיבות האמורות חוזרות, יהיה בסמכות בית המשפט להמיר את הצו במאסר לתקופה שיקבע. לקטין תינתן הזדמנות להביא ראיות ולטעון טענותיו.