הרמטכ"ל עם אנשי המילואים
הרמטכ"ל עם אנשי המילואיםצילום: דובר צה"ל

לאחרונה פורסם שבעקבות בקשה של התנועה לחופש המידע, צה"ל סיפק נתונים המפולגים לפי יישוב. מכיוון שראיתי שבכלי תקשורת שונים פורסמו אנליזות מוטות ולעיתים שקריות, ראיתי לנכון לפרסם פה את הנתונים ללא הטייה.

אין הכוונה פה לפגוע בשום עיר, יישוב או מגזר, אלא רק להציג את הנתונים כפי שהם כדי שיהיו בסיס לדיון נכון בשותפות המגזרים השונים בתרומה למדינה, וכדי לתת את הקרדיט המגיע לחיילי המילואים ולמעטפת הסובבת אותם.

לניתוח ימי המילואים

בנתונים שצה"ל סיפק ישנם סך ימי המילואים מפולגים לפי יישובים לשנת 2023. כמובן שבכדי לבחון את התרומה של כל עיר יש צורך לנרמל זאת במספר התושבים, ונכון אמרו סער הס וירון דרקומן בכתבתם ב- ynet, כי הדרך הנכונה ביותר לנרמל היא במספר התושבים בין 19-45 שנים. זהו הגיל שהנתונים שלו מופיעים באתר רשות האוכלוסין והוא הכי תואם את גיל משרתי המילואים. כאשר עושים זאת מקבלים את מספר ימי המילואים לאדם באותו יישוב.

ערכתי את הרשימה הזו עבור כל היישובים שימי המילואים שלהם מעל 15000. זה מספר שרירותי יחסית עגול שמייצג את המקום שבו התעייפתי מלהעתיק נתונים. הרשימה המלאה מוצגת לפניכם בסוף המסמך.

עשרת המקומות הראשונים:

רמת מגשימים עם 53.94 ימי מילואים ממוצע לתושבי, בית חגי עם 51.33, רחלים 51.16, סוסיה 50.11, שמעה 46.2, עתניאל 42.12, נוב 41.89, יקיר 41.83, אלון מורה 41.23 והושעיה עם 40.51.

נראה שיש משהו משותף ליישובים הללו, כולם יישובים מובהקים של הציונות הדתית. מה הסיבה שהיישובים היקרים הללו לא מופיעים בשום פרסום? כאן התשובה יחסית פשוטה. לקחו בחשבון את הערים הגדולות ביותר. ב "ynet " לדוגמא הציגו את 50 הערים הגדולות וב"הארץ" את 30 הערים הגדולות. ובכן, זה נכון שחוק המספרים הגדולים קובע כי כשמספר הדגימות שואף לאינסוף הממוצע שואף אל התוחלת, או במילים אחרות סטטיסטיקה טובה במספרים גדולים, אך כאן המטרה היא לבדוק זיקה בין אוכלוסייה לתרומה, ולרוב ככל שהערים והיישובים קטנים גוון האוכלוסייה יותר מובהק.

אמנם, כאשר המספרים מאד קטנים, גורמים שוליים יכולים לתפוס מקום ולכן צריך למצוא את האיזון. מכיוון שהדגימה שלנו היא מספר ימי המילואים סביר לסנן לפי המספר הזה ולהשאיר רק מספרים גדולים. ייתכן שהמספר שקבענו – 15000 הוא מספיק, אבל נניח ונלך לפי המספר ש "ynet" קבעו ונקח בחשבון את 50 המקומות שנתנו את מספר ימי המילואים הגדול ביותר, הנה עשרת המקומות הראשונים:

אפרת במקום הראשון עם 23.75 ימי מילואים ממוצע לתושב, שוהם עם 16.57, מודיעין 15.03, אריאל 14.57, גדרה 13.37, גבעת שמואל 13.28, קרית שמונה 12.89, יקנעם עילית 11.67, גבעתיים 11.49 ונס ציונה עם 11.16 ימי מילואים ממוצע לתושב.

אפרת נותנת פה הופעה יפה מאד, וישנם פה עוד ערים ומועצות שלא הוזכרו בשום מקום. גם התשובה לזה לא כ"כ קשה, ערוצי החדשות החליטו לקחת את הערים הגדולות ביותר. נזרום גם עם זה ונחשב עבור 50 הערים הגדולות.

מודיעין תורמת בצורה מרשימה, אך הבחנתם נכון, ברשימה שלנו יש את ערי הפריפריה שתרמו באופן מעורר השראה. מה קרה להם? ובכן זה תלוי איך מחשבים את הערים הגדולות. לתומי חשבתי כי הכי נכון ופשוט לקחת את הערים בהם מספר התושבים בין 19-45 הוא הגדול ביותר. נכון, כי זה הנתון שאיתו אנחנו מנרמלים, ופשוט, כי אם כבר העתקת את הפרטים מרשות האוכלוסין למה ללכת לחפש נתון נוסף של מספר התושבים הכולל שלא נותן לך כלום. ובכן בכל זאת זה מה שהם החליטו לעשות ולכן דימונה ושדרות שנמצאים במקום ה-52 וה-58 במספר התושבים הכולל נשמטו מהרשימה.

אבל מה עם באר שבע? זו שאלה טובה שעדיין לא מצאתי לה פתרון. באר שבע היא עיר גדולה לכל הדעות, קשה להשמיט אותה מהרשימה, והציון שלה יותר טוב מתל אביב. אם למישהו יש פתרון לחידה הזו אשמח לשמוע.

אז מה המסקנה: 1 לא להאמין לכלום שכתוב בתקשורת, פרסום מגמתי גם כשמביאים נתונים שנראים מהימנים. 2. נכון, בציבור החרדי והערבי מספר ימי מילואים מאד נמוך, לא חידוש גדול. 3 הציבור בערים תורם מספר ימי מילואים גדול, אין הבדל ניכר לעין בין ערים מהפריפריה או מהמרכז, ימניות או שמאלניות. 4. הציונות הדתית תורמת מספר ימי מילואים גבוה מאד ביחס לשאר האוכלוסייה.