שר האנרגיה והתשתיות, אלי כהן, אומר בראיון באולפן ערוץ 7 כי אכן יש להקים ועדת חקירה למחדלי השבעה באוקטובר, אך לא לעשות זאת באופן שירצה צד פוליטי אלא בצורה שתביא לחקר האמת.
"השבעה באוקטובר זה אירוע קשה מאוד, שמחייב לבוא ולחקור אותו עד העומק, לראות מה קרה לאורך השנים, מי כשל ושייתן את הדין כדי להבטיח שאירוע כזה לא יתרחש בעתיד. בהחלט צריכה לקום ועדת חקירה אבל חשוב שתהיה אובייקטיבית. לא צריך לעמוד בראשה מישהו מהימין או מהשמאל, לא מישהו שמזוהה פוליטית, אלא מישהו שיקבל את אמון העם. זו צריכה להיות ועדת חקירה א-פוליטית", מסביר כהן.
עם זאת, הוא מבקש להסתכל כעת, בפרספקטיבת הזמן, על הישגי המלחמה. "חיילי צה"ל, הגיבורים והאמיצים, נמצאים עכשיו בארבע זירות שונות. בעזה, בלבנון, בסוריה ובפעילות סיכול טרור מאוד משמעותית ביהודה ושומרון. אנחנו במערכה היסטורית שמשנה את המזרח התיכון. אם הייתי אומר לך לפני שנה, שמוחמד סינוואר ודף לא יהיו בחיים, שנסראללה והמחליף שלו לא יהיו בחיים, שאסד ייפול מהשלטון, שמדינת ישראל תתקוף בתימן ובאיראן, אף אחד לא היה מאמין. מדינת ישראל פעלה לשבור את הציר האיראני, את אותה לפיתה שנבנתה בהשקעות של עשרות מיליארדי דולרים לאורך שנים, הצלחנו לשבור.
מאותה נקודה נמוכה לאחר 12 שעות קשות שהיו בבוקרו של השבעה באוקטובר, הבנו שאפשר להכות את מדינת ישראל אבל אי אפשר לנצח ולהכניע אותה", הוא מוסיף.
מבחינתו, נפילת המשטר בסוריה היא הזדמנות ואפשר להידבר עם חלק מארגוני המורדים, אבל לא לסמוך עליהם. "יש שינוי היסטורי בסוריה. עלינו להבטיח שלא יהיו כוחות חמושים בסמוך למדינת ישראל וכן להבטיח שלא תהיה זליגה של נשק מאיראן, עיראק וסוריה לחיזבאללה וכמובן למנו הקמת מדינת טרור שתאיים על ישראל.
צריך לזכור שמנהיג המורדים הסורים ג'ולני היה פעיל באל-קאעידה ויש דם אמריקני על ידיו והוא מבוקש בארה"ב. יש עוד קבוצות מורדים שלמדינת ישראל יש איתן קשר ארוך שנים. יש מקום לבריתות עם קבוצות כאלה אבל לא עם גורמי הטרור. המהלך של שבירת הציר האיראני הוא בהחלט טוב לישראל אבל אי אפשר לומר שהתוצאה נטולת סכנות. לכן, באמצעות זה שעברנו לתפוס נקודות שולטות כמו החרמון הסורי ואזור תל-פארס וקונייטרה, אנחנו מבטיחים הגנה על היישובים שלנו".
"אם רוצים לשנות את הסדר האזורי - חייבים להתחיל בראש הנחש"
כהן, המצוי היטב בזירה המדינית, חושב שנוצרה הזדמנות פז להכות את איראן מכה קשה. "יש הזדמנות, בין היתר בשל הכניסה של טראמפ בינואר, לעשות שינוי מאוד משמעותי במזרח התיכון. זה מתחיל בכך שאיראן צריכה לקבל מכה. מי שערער את כל היציבות במזרח התיכון זו איראן. פעלנו מול כל הזרועות של תמנון הטרור הזה, אבל אם רוצם לשנות את הסדר, חייבים להתחיל באיראן ולפגוע בראש הנחש.
רואים שטראמפ מגיע הרבה יותר בשל לקדנציה השנייה. לדעתי יש אפשרות לשנות את המזרח התיכון מן הקצה. פגיעה בגורמי הטרור בראשם איראן, ואם בעבר ראינו את הסכמי אברהם, שהיו עם שלוש מדינות ערביות, אפשר להגיע להסכמים משמעותיים הרבה יותר, שייצרו קואליציה יציבה וחזקה באזור שלנו".
כשהוא מסתכל לכיוון לבנון, רואה השר כהן הישגים רבים, ומצהיר גם שישראל תפעל בכל הנחישות כדי לשמור עליהם. "הצלחנו להשיג הישגים משמעותיים. חיסלנו את כל צמרת חיזבאללה והפיקוד הבכיר. פגענו ביותר מאלפיים תשתיות טרור וניקינו את כל אלה הסמוכות לגבול. בעולם הכלכלה יש דבר שנקרא תפוקה שולית פוחתת - כלומר מה ההישגים הנוספים שהשגנו. בתחום הזה אני חושב שכולם הבינו שלא כדאי להתעסק עם מדינת ישראל.
יש לנו שיקולים אסטרטגיים, שישרתו אותנו, ונכון שלא הכל ידוע לציבור אבל אני אומר 'תסמכו עלינו ותבינו שאנחנו פועלים לטווח הארוך'. מבחינתי אין הסכם עם חיזבאללה ואנחנו סומכים אך ורק על עצמנו. אנחנו נגיב על כל ירי לישראל. על כל ירי של פצמ"ר צריך להרעיד את ביירות. זה המסר שצריך להיות, לא לתת אפשרות למדיניות 'טפטופים' בצפון. עלינו להיות פחות סלחניים ויותר אסרטיביים. לכל הפרה שתהיה, כולל ניסיונות התעצמות, עלינו להגיב בעוצמה".
בזירה העזתית, להערכתו, ישראל עוד תצטרך לפעול זמן רב. "אני חושב שגם בשנת 2025 נבצע בעזה פעולות. כל ניסיון הרמת ראש של ארגוני הטרור ייענה בכוח. אנחנו נפעל ולא נצא משם עד שאחרון החטופים יחזור לביתו ומשפחתו. אנחנו לא עומדים עם סטופר ויש לנו מטרה אחת - שחמאס לא יהיה ביום שאחרי המלחמה. יש בעיניי דבר נוסף, שחייבים להשלים אותו בהקדם, וזה קבלת אחריות של מדינת ישראל על השטח באמצעות צה"ל שידאג לסיוע ההומניטרי משום שזו זרוע שמאפשרת לחמאס להשתקם כלכלית ואז גם להתחמש נגד ישראל".
"עזה תשלם מחיר - גם בשטחה שיקטן לאחר המלחמה"
האם צריכה לדעתו להיות התיישבות יהודית בעזה? השר כהן עונה בדיפלומטיות. "השטח של רצועת עזה יקטן גם אחרי סיום המלחמה. הם ישלמו מחיר. עכשיו זה לא משהו שבסדר העדיפות שלנו. אבל אין ספק שעזה תשלם מחיר גם בשטח".
בנוגע לאפשרות של עסקה להשבת חטופים הוא אומר: "אנחנו מחויבים להחזרת החטופים. זו אחריות שלנו בתור ממשלה ואנחנו בהחלט הופכים כל אבן גם בזירה המדינית וגם בפעולות צבאיות. קרו שני אירועים שאני חושב שבהחלט יוצרים סדק של אפשרות להשבת חטופים בימים האחרונים. הראשון הוא הבחירה של טראמפ והשני זו הפסקת האש בלבנון. אני מקווה שתתממש עסקה, כמובן שעדיף מלאה, כי אנחנו רוצים לראות את כולם חוזרים כמה שיותר מהר".
השר כהן, שדחף לאורך כהונתו במשרד החוץ להרחבת הסכמי אברהם, רואה בהחלת ריבונות ביו"ש מטרה חשובה עוד יותר אפילו מהסכם שלום עם סעודיה. "אני בהחלט אעשה הכל כדי שזה יתממש ובין הירדן לים תהיה מדינה אחת. רבים בשמאל שחשבו על פתרון שתי המדינות, ירדו מזה. שאלו אותי פעם בתור שר החוץ, אם תצטרך לבחור בין שלום עם סעודיה לבין החלת ריבונות, אני בוחר בריבונות".
פרשת פלדשיין - "אכיפה בררנית"
הוא מלא בביקורת על התנהלות מערכות השלטון בפרשת אלי פלדשטיין. "מה שצועק מהפרשה הזו הוא אכיפה בררנית. היו מקרים של הדלפות חמורות הרבה יותר שלא נחקרו. זאת אומרת, שאם אתה עובד עם מישהו מצד מסוים של המפה הפוליטית - אז חוקרים אותך. היכן כל אותם אבירי זכויות אדם? הרי הוחזק אדם שבועות במרתפי השב"כ כשכולנו יודעים שהוא אוהב ישראל, שהוא ציוני, שאין שאלה לגביו. בנוסף כדאי לשאול ולחקור - אם המסמך הזה הוא כל כך חשוב - למה הוא לא הגיעה לראש הממשלה בדרך המלך? למה הוא לא הגיע לחברי הקבינט? יש כאן תחושת חוסר נוחות מאוד גדולה לגבי אופן החקירה והבדיקה של המקרה".
בסערה סביב פיטורי היועמ"שית גלי בהרב-מיארה הוא עומד לצידו של שר המשפטים. "אתן גיבוי מלא לכל צעד שיוביל שר המשפטים לרבות הצעד הזה. צריך פחות לפעול להחתמת עצומות ולהצהרת הצהרות. הציבור עייף מדיבורים והוא רוצה מעשים. אני סמוך ובטוח שחברי יריב לוין מחויב לתיקונים הנדרשים במערכת המשפט שהם חשובים לדמוקרטיה, למשילות ולריבונות. הגיע הזמן לחזק את הדמוקרטיה. כשיריב יעלה את הדברים בממשלה הוא יקבל את הגיבוי שלי".
"60% מהחרדים אינם הולכים לישיבות - להגדיל את השיוויון בנטל"
כהן נשאל גם לגבי חוק הגיוס והשיב: "אני אדם מאמין. ללימוד התורה יש בעיני ערך חשוב מאוד. אבל 60% מהחרדים אינם הולכים לישיבות. אצל 60% מהחרדים תורתם אינם אומנותם. הם בראש ובראשונה אלה שחייבים להתגייס. אנחנו נמצאים במציאות ביטחונית שמחייבת אותנו להגדיל את כוח האדם בצבא. צריך לעשות שינוי היסטורי.
אני שומע גם מאחי החרדים שבהחלט מבינים שהם צריכים להיכנס תחת האלונקה. אנחנו חייבים לקדם את חוק הגיוס במהרה כדי שיגדיל את השוויון בנטל. אחרי זה נדבר על 40% של הלומדים בישיבות, שאולי יעשו שירות לאומי או משהו אחר. אני רואה את השירות במדינה כזכות. יש לי בן שהוא קצין בגולני, יש לי בת שהיא קצינה בכפיר ובת נוספת בקורס קצינות. אנחנו נמצאים בארץ ישראל בזכות שני דברים: בגלל שזו נחלת אבותינו ובגלל שאנחנו חזקים".
במקביל, לדעתו, יש לחזק את מי שמשרתים בצבא ונלחמים למען עם ישראל. "צריך לתת עוד יותר לחיילים ולמילואימניקים - גם בדיור, בקרקעות, בקבלה למקומות עבודה במשרדים ממשלתיים. כל מי שעושה ונלחם צריך לקבל עדיפות ברורה ומלאה".
כהן מתייחס גם לרפורמת החשמל שקידם ורק בחודש האחרון הצטרפו אליה 35 אלף ישראלים.
"רפורמת החשמל היא למעשה שבירת המונופול החזק ביותר במדינת ישראל. בחודש אוגוסט דאגתי שעוד שמונה חברות יצטרפו לחברת חשמל ולמעשה היום יש תחרות. כשיש תחרות קורים שני דברים, המחיר יורד, והשירות נהיה טוב יותר. היום אזרחי ישראל יכולים לקבל את אותו חשמל בדיוק בפחות מחיר", מתאר השר את המהלך.
הוא גם מוסיף המלצה. "כיצד נכון לבחור את החברה שתעברו אליה? לפי כלל פשוט אחד: מי שנותן לכם את המחיר הזול ביותר. בתוך ארבעה חודשים בלבד, 700 אלף מאזרחי מדינת ישראל הצטרפו ונהנים מחשבון חשמל מוזל. ברבעון הראשון של 2025 כבר יותר ממיליון אזרחים, למעלה מעשרה אחוזים מאזרחי ישראל, יחסכו כסף. זו הרפורמה הצרכנית הגדולה ביותר אחרי רפורמת הסלולר".
"אני קורא לציבור לנצל את הרפורמה הזו. זה חיסכון של כאלף שקלים ויותר לשנה. מדובר בהנחות של בין 7% ל-20% על חשבון החשמל ולהערכתי ההנחות עוד יגדלו. הרשת עצמה היא של חברת החשמל ולכן זה בדיוק אותו שירות. אם יש תקלה מקשרים למוקד חברת החשמל והם באים לסדר אותה", סיכם השר כהן.