לדברי פיני, לשואה אחראים עמים רבים ולא רק הגרמנים וישנה אחריות זהה לכל אלה ששיתפו פעולה עם התליין כולל ממשלות ששיתפו פעולה באותה תקופה. דבריו אלה מקבלים משמעות כרומזים על שלטונו של מוסוליני באיטליה בתקופת השואה.

כתבנו מדווח עוד כי פיני הוסיף ואמר שהאחריות מוטלת גם על מי שיכול היה להציל חיים אך סובב את עורפו. ממלא מקום ראש ממשלת איטליה אמר כי יש לא רק ללמד את השואה ולקחיה באירופה אלא להנפיל לציבור את התנהגות חסידי אומות העולם בתקופת השואה.

קודם לכן היה בוועדת החוץ והבטחון שם מתח ביקורת על מדינות אירופה ואמר כי הם חייבים להיות מאוזנים יותר בהתייחסותם.

יצויין כי קודם לדבריו אלה של פיני החרים חבר הכנסת יוסי שריד את קבלת הפנים שנערכה לכבודו במשכן הכנסת. שריד אמר כי "פאשיזם פסול בכל צורה ובכל מדינה. על פיני לומר בגלוי שמוסוליני היה מגדולי הנוולים במאה העשרים, שני להיטלר".

פיני אמר עוד בפני וועדת החוץ והביטחון כי אירופה ידעה על היות החמאס ארגון טרור אולם לא עשתה דבר בנידון עד שנבחרה איטליה לכהן כנשיאת האיחוד האירופי ואז קיבל הארגון יחס אירופי הולם. (ש)