מיקי אלמקיאס
מיקי אלמקיאסצילום: דובר צה"ל

מפקד בית הספר לרפואה צבאית, אל"ם מיקי אלמקיאס, משוחח עם ערוץ 7 על פועלו של בה"ד 10 בו מוכשרים בצורה הטובה והמקצועית ביותר הרופאים בצה"ל.

לרגל יום הרופא שצויין בשבת הוא משבח בתחילת השיחה את פעילות חיל הרפואה ומספר כי החיל "מחזיק בהרבה מאוד ידע שנצבר לאורך השנים ונלמד בבית הספר לרפואה צבאית. זה מציל חיים בשדה".

במבחן התוצאה, הדרך הארוכה שאנחנו עושים מהאיתור של אותם האנשים דרך הלימודים באוניברסיטה וההכשרה הצבאית שאנחנו משלבים, עם חזרתם אלינו להכשרה נוספת, הדבר הזה עובד ואנשים מצילים חיים בקצה

הוא מסביר כי תהליך ההכשרה הצבאי מתחיל עוד בלימודים באוניברסיטה כאזרחים - שם צה"ל הטמיע סילבוס במערכת הלימוד. "עוד לפני המלחמה, התחלנו לקיים תהליכים נרחביים לשינוי ההכשרות בעולמות העתודה. משלבים סילבוס צבאי שמתקיים במקביל לארחי של סטודנט לרפואה, שם אנחנו מטמיעים את עולמות רפואה מבצעית, את עולמות בריאות הנפש ומנהיגות. עם פרוץ המלחמה זה קיבל אפקטיים נוספים".

"ההבנה שלנו זה שעולמות העתודה הם הדור העתיד של חיל הרפואה. אנחנו מדי שנה הכנסו בממוצע של 65 סטודנטים למסלול עתודה לרפואה כללית. השנה אנחנו הגענו לכמעט 90 סטודנטים. בהסתכלות עתידית זה 106 רופאים שאנחנו מתכננים להכניס בשנת 2025. עשינו גידול של 25 אחוזים, השנה נעלה אפילו יותר".

בשנה האחרונה הוא מספר "טייבנו באופן משמעותי את כל מה שקשור בתהליך איתור הסטודנטים, דייקנו את זה עוד קצת, ראינו אנשים מצוינים במחזור האחרון. בשלב המיון ואיתור עשינו קפיצת מדרגה. חיזקנו את ציר החוסן והמסוגלות. נתנו דגש מאוד משמעותי על פיקוד ומנהיגות".

הכשרה בבה"ד 10
הכשרה בבה"ד 10צילום: דובר צה"ל

החיילים מקורס הרופאים האחרון הולכים ליחידות הקדמיות למספר שבועות שטח, שם הם מתרגלים ירי ותרגילים גדודים, "זה מחזק את כל עולמות החוזק, הרובאות והמסוגלות ולהבין את סביבת הלחימה בצורה טובה יותר". הדבר הזה, הוא אומר, מסייע לרופאים להציל חיים בשטח.

הקורס כולל התנסויות מעשיות בחדרי תרגול. הוא אומר כי גורמים מצבאות בחו"ל שמגיעים לביקור "מופתעים שדברים כאלו לא קיימים אצלם". בנוסף הוא מספר כי חלק מהתרגול בלימודים כולל תרגול על תרחישים שלומדים בשטח. "מכינים את האנשים שלנו, את הדור הבא, לאירועים כאלו. לוקחים אותם לקיצון, לא בסביבות סטריליות".

הוא מוסיף על אימונים מיוחדים למטפלים במילואים, "מחלקם קיבלתי הודעות, חלקם נפצעו באירועים מסוימים, אמרו לי שבזכות האימונים באותם חדרים עם מאמנים מתקדמים, 'הצוות שלי ידע לעשות את הדברים נכון ותפקד בצורה טובה'". הוא מספר על פראמדיק במיל' שאמר לו, "בזכות האימון המקצועי והחניכה, באירוע שאני נפצעתי אנשים שלי ידעו להציל אותי".

מתקפת החמאס בשבעה באוקטובר תפסה את אל"ם מיקי בצפון הארץ. "כשהתחלנו להבין שיש אירוע בשעות הבוקר המוקדמות, הקפצנו את סגלי ההדרכה, שזה אירוע מעניין - המפקדים הסדירים, חלקם חובשים בהכשרתם או רופאים מיחידת הכשרה, שלחנו צוותי אמבולנס עם מטפלים בכירים לרחבי העוטף, צוותים שטיפלו בלמעלה ממאה פצועים, תחת אש".

פינוי תחת אש
פינוי תחת אשצילום: דובר צה"ל

מאז השבעה באוקטובר הוא כינס אחת לשבועיים את הסגל לשיחות למידה. "אחת לשבועיים קיימנו כנס למידה מאוד נרחב, ממני ועד אחרון המשרתים, בכל פעם הבאתי מרצה אחר". על טיב הלמידה הוא מצטט את סגן מנהל בית החולים סורוקה שסיפר כיצד הוא קיבל את הפצועים בבית החולים. מיקי מפרט לנו את דבריו של סגן המנהל: "הוא תיאר שההכשרה של בה"ד 10, שמכשירה את כל הלוחמים והמטפלים, ההכשרה עובדת".

עם זאת הוא מוסיף כי יש מקומות שהיו צריכים לשים דגש לעתיד, "יש מקומות שנתנו דגשים או חידדנו נקודות כדי לראות שלמדנו אל מול פצועים מסוימים, איך אפשר לעשות את זה בצורה יותר טובה. לא רק לסגלי הרפואה, גם ללוחמים".

הלוחמים בשטח הדהימו אותו. "נדהמנו מהחינוך וההצלחה, מהמקצועיות שהפגינו הלוחמים אחד כלפי השני, בהנחת חוסם עורקים בחתירה לפינוי, בחילוץ תחת אש, זה ראוי להערכה".

המלחמה והאבידות הקשות הגבירו את המוטיבציה בקרב החיילים. "זה מגביר את המוטיבציה שקיימת בדור הזה, לא סתם קוראים להם 'דור הניצחון', דור שרוצה לעשות את הכי טוב, שהם יכולים ורוצים להשתלב במסגרות הרפואה".

לסיום הוא חושף מסלול חדש שמקימים בבה"ד 10 - מסלול הכשרת אחיות במסלול עתודה שיכלול גם הכשרת פראמדיק. "אנחנו רוצים לשפר, מלבד מקצוע האחיות שהם עוברים ומוסמכים כאחים במדינת ישראל, אנחנו רוצים לשלב מקצוע פראמדיק. במסגרת הלימודים ילמדו גם מקצוע אחיות וגם פראמדיק כדי כשיגיעו לגדודים והחטיבות תהיה להם סמכות גם בעולמות רפואת השגרה וגם בהסתכלות על כוונות חירום ומבצעית. זה יחזק את סל הכלים, גם למטפל בקצה וגם למסגרת שתקבל אותם".