בעת שאדם נתקל בהכבדת לב כלפיו, בכוח עריץ שמתעקש לדכא אותו כנגד כל היגיון ומוסר, הוא יכול להתמלא בתסכול; איך יכולה להיות כזו אטימות? כיצד הטוב יכול לנצח?
ברגעים כאלה כדאי להיזכר בפרשיות השבוע שלנו שמתארות על הכבדת ליבו של פרעה. דווקא האטימות והמופרעות של פרעה גרמה ללחץ נגדי שבסופו של דבר הביא לישועה.
ההתנהלות הדורסנית של בית המשפט, וההתנהלות האטומה של תומכי עסקת הכניעה לחמאס יכולה להוציא מהכלים. מינויים ללא דין וללא דיין; אנשים שמעיזים "לבוז" למתנגדי העסקה ששילמו וישלמו בדמם (ואחר כך מתנצלים ובעצם לא מתנצלים); חסרי אחריות שמסיתים לקמפיין כניעה נוסף "כולם-עכשיו-בכל מחיר" – כל אלה יוצרים הכבדת לב שדוחקת עוד ועוד כוחות טובים לפינה.
אל חשש. בסוף נצא ממצרים! מיום ליום הכוחות הבריאים הולכים ותוססים, הולכים ומתארגנים, הולכים ומתרבים.
חודש שבט הוא החודש שבו "עלה השרף באילנות", הנוזל הפנימי של העץ מתחיל לתסוס. כיום יש כבר בשלות תרבותית שמאפשרת להפסיק לשתוק; פריחת האביב ויציאת מצרים הרבה יותר קרובות משנדמה.