יושב ראש ועדת חוקה, ח"כ שמחה רוטמן, התייחס בראיון לערוץ 7 לישיבת הממשלה שעסקה בהקמת ועדת חקירה ממלכתית, וכן לחרם שהוטל על השבעתו של השופט יצחק עמית לנשיא בית המשפט העליון.
לדבריו, "ישיבת הממשלה אתמול מנפצת את השקר שמנסים להציג פה, כאילו יש ויכוח בין אלו שרוצים חקירה וכאלו שלא רוצים חקירה. יש פה כאלה שרוצים חקירה שתיתן הנחת סלב למערכת המשפט ולחלקה באירוע, ולכן הם מתעקשים שרק אדם אחד ספציפי ימנה את מי שיחקור, ויש אנשים שרוצים חקירה אמיתית שתחקור את כל מה שצריך לחקור".
רוטמן ציין כי הוא מסכים עם הדרישה הציבורית לחקור את האירועים שהובילו למתקפת הטרור ב-7 באוקטובר. "חייבים לחקור את הכשלים הצבאיים, חייבים לחקור גם את הכשלים המשפטיים, חייבים לחקור גם את הוראות הפתיחה באש, גם אלו שבאו מהצבא וגם אלו שבאו מבית המשפט. חייבים לחקור גם את האמצעים שננקטו לשחרור מחבלים על ידי ממשלת ישראל, גם את האמצעים שלא ננקטו להפעלת לחץ על החמאס, גם כאשר הקבינט החליט עליהם ובג"ץ עצר אותם כי הם לא סבירים. את כל הדברים האלו חייבים לחקור".
בהתייחסו למתווה החקירה, ציין רוטמן כי "ועדת חקירה שתהיה רק חד-צדדית, כמו שהיה באסון מירון, לא תעשה דבר. גם באסון מירון היינו באותו אירוע בדיוק: יש לנו דרג מדיני שקיבל החלטות נכונות, יש לנו בג"ץ שעצר אותן, ובסוף מי שחוקר זו אותה השופטת שנתנה את ההחלטה שביטלה את החלטתו של שר האוצר דאז, יאיר לפיד, להפקיע את מתחם מירון. אנחנו לא יכולים לקבל את זה. עם ישראל זקוק לוועדת חקירה שיש לו אמון בה".
בהקשר לאמון הציבור במערכת המשפט, אמר כי "מערכת המשפט, עם האמון הנמוך שיש בה כיום, בוודאי לאחר אותו מינוי במכתף של השופט עמית, לא יכולה להיות זו שתמנה את ועדת החקירה. אנחנו דורשים ועדת חקירה אמיתית".
רוטמן הדגיש כי השאלה המרכזית היא האם ייחקר חלקה של מערכת המשפט באירועים. "לכן ההתעקשות של היועצת המשפטית ולכן ההתעקשות של אותם גורמים שנאבקים בכל כוחם שחס ושלום לא תקום ועדת חקירה אמיתית. גם כאשר מציעים להם ועדת חקירה שתמונה באופן פריטטי על ידי קואליציה ואופוזיציה ותמונה בצורה שקופה ואף אחד לא רוצה להשתלט עליה, הם מסרבים".
לדבריו, "דבר אחד חייבים – חקירה שלציבור יהיה אמון בתוצאות שלה. מערכת משפט שנהנית מאמון ציבורי של פחות מ-50% לא יכולה להיות זו שתמנה את החוקרים".
בהתייחסו להשבעתו של השופט עמית לנשיא העליון ולחרם שהטילה הממשלה על האירוע, אמר: "אני חושב שהליך המינוי הזה הוא פסול מכל וכל. הוא נעשה בניגוד לחוק. אבל אני אגיד יותר מזה: ביום שמערכת המשפט הישראלית תכיר בזה שיש לנו בית מחוקקים ושהיא מחויבת לחוק – יהיה סיבה או צורך להכיר בה. נכון להיום עומדת מערכת המשפט הישראלית ואומרת לציבור כולו, בקול רם וברור: אנחנו מתעלמים מחוקים של הכנסת, גם כאשר מדובר בחוק יסוד, גם כאשר מדובר בחוק רגיל. אנחנו לא נותנים דין וחשבון לשום רשות אחרת, אין עלינו איזונים, אין עלינו בלמים. מערכת משפט שכזו אין לה שום לגיטימציה לדרוש הכרה או יחס ממערכות אחרות".