
הכול מתחיל בזרע. גרגיר קטן, קמל, דומם. משליכים אותו לאדמה והוא, במקום להיאחז בחיים, הולך ונרקב. הקליפה נפתחת, התוכן מתפרק, נדמה כאילו הכול אבוד.
אך דווקא שם, במעמקי החושך, במקום שבו האדמה חונקת ומכבידה, מתרחשת תחילתה של צמיחה. השורש הראשון מגשש, הדק העליון נשלח כלפי מעלה, והנה, ברגע אחד, מגיח נבט ירוק, מבשר חיים.
כך גם ההריון. תחילתו בהפריה נסתרת, במקום חשוך ומוגן. תא קטן נשתל ברחם, נטמן בתוך הרחמים, ושם, בתוך המים והחום, מתחיל תהליך מופלא של התפתחות. חודשים ארוכים בהם הגוף נבנה, בדיוק כפי שהנבט סודק את האדמה בדרכו החוצה, גם הלידה היא סדק, משבר, מעבר מתוך צמצום והגבלה אל מרחב חדש, פתוח ואינסופי.
האילן והשושלת המשפחתית חולקים שפה משותפת. השורשים מחברים את העץ אל קרקע קיומו, כפי שתורשה מחברת אדם אל שורשיו הגנטיים. בגזע נחרטים סימני השנים, בדיוק כפי שבפני אדם ניכרות החוויות שעיצבו אותו. הענפים הנשלחים מעלה מזכירים את הדורות הבאים – צאצאים הנושאים בתוכם זיכרון גנטי, מטען היסטורי, פורצים קדימה, יוצרים ענפים חדשים, והגיוון התורשתי פורח.
הרפואה המודרנית יודעת לקרוא את קוד התורשה, להבין מחלות ותכונות, לגלות את סוד השורשים הגנטיים. התורשה קובעת את צבע העלים, מספרם, ואת עמידות העץ בפני מחלות, כשם שהיא משפיעה על מראה האדם, נטיותיו הבריאותיות ואף על תכונותיו האישיות. מחקרים גנטיים מראים כי דפוסי גדילה, כמו גם נטיות למחלות מסוימות, עוברים מדור לדור. כך, כשם שלעץ יש מבנה קבוע מראש אך תנאי הסביבה ישפיעו על התפתחותו, כך גם אדם נולד עם מטען גנטי אך אורח חייו וסביבתו יכריעו את בריאותו והתפתחותו. אדם עם נטייה לסכרת יכול להיות בריא בכל ימי חייו אם ישמור על אורח חיים בריא. ולהיפך- אדם ללא נטייה גנטית לסכרת עלול לפתח סכרת על ידי הרגלי חיים שאינם מיטביים.
השפעת התורשה על פוריות וילודה היא נושא מרכזי ברפואה. גנים מסוימים משפיעים על תפקוד מערכת הרבייה, על איכות הביציות והזרע, ואף על נטייה למצבים רפואיים כמו תסמונת השחלות הפוליציסטיות, אנדומטריוזיס ובעיות פוריות גברית. תסמונת השחלות הפוליציסטיות PCOS) ] היא אחת ההפרעות ההורמונליות הנפוצות המשפיעות על נשים בגיל הפוריות, וכוללת שיבושים בביוץ, רמות גבוהות של הורמונים זכריים וציסטות בשחלות, מה שעלול לפגוע ביכולת להרות.
בנוסף, תסמונת האיקס השביר, מחלה גנטית תורשתית, עלולה לגרום לכשל שחלתי מוקדם POI ] ] המוביל להפסקה מוקדמת של מחזור הווסת וירידה בפוריות בגיל צעיר יחסית. אלו רק דוגמאות לכך שגורמים גנטיים יכולים להשפיע גם על סיכויי ההפריה הטבעית, הצלחת טיפולי פוריות ואפילו על אופן הלידה. לצד הגנטיקה, אורח חיים, תזונה וסביבה משפיעים גם הם על הבריאות הפוריותית, כשם שקרקע פורייה ומים מספקים תומכים בצמיחת העץ.
רפואה נכונה והוליסטית, אינה מתמקדת רק בסימפטום הבודד אלא רואה את האדם כחלק ממערכת גדולה יותר – גוף, נפש, היסטוריה משפחתית, והקשר סביבתי. היא מביטה בעץ כולו, וכשם שעץ שצומח בקרקע דלה יתקשה להניב פירות מתוקים, כך גם בריאות האדם תלויה בשורשיו הפיזיים והרגשיים. בין אם מדובר באילן ובין אם בנפש האדם, הצמיחה היא תהליך ממושך, מחזורי, הדורש סבלנות ואמונה. הזרע נרקב כדי להפוך לעץ, האם חווה צירים כדי להביא חיים, והאומה כולה שואפת כל הזמן לצמיחה – תוך חיבור עמוק לשורשיה, אך עם עיניים פקוחות לעבר השמיים.