בית המשפט המחוזי במחוז המרכז קיבל היום (שני) את ערעור האם היולדת ובן זוגה בפרשת "העוברים" וקבע כי הם ישמשו כהוריה של הילדה סופיה ויהיו בעלי האחריות ההורית כלפיה.
השופטים ורדה פלאוט, צבי ויצמן ואלי ברנד אף ציינו בפסיקתם כי האם ובן זוגה גידלו במסירות רבה את סופיה והקדישו את חייהם להתפתחותה.
עו"ד גלית קרנר, שייצגה את ההורים שילדו את סופיה, מסרה: "מברכת את בית המשפט על פסק הדין הרגיש, שהלכה למעשה קבע שלא ניתן ולא ראוי להפריד אם ואב מבתם, שילדו אותה, ומגדלים אותה באהבה".
"יש להעדיף את זכותם ההורית של האם היולדת ובן זוגה מכמה וכמה טעמים, שעיקרם בטובת הקטינה - בפן האימהות, יש להעדיף את האם היולדת על האם הגנטית", נקבע בהחלטת בית המשפט.
עוד נכתב בפסק הדין של המחוזי: "מאחר שעסקינן באם שהרתה ונשאה ברחמה את הקטינה, מבלי לדעת על דבר הטעות שאירעה ועל היעדר התאמה גנטית בינה ובין הביצית המופרית שהוחדרה לרחמה, היא סיכנה חייה עבור הקטינה כשהסכימה לבצע ניתוח תוך רחמי להצלתה, על אף המלצת הרופאים לבצע הפלה, נוכח המומים הלבביים שהתגלו".
השופטים אף קבעו כעיקרון שיש להכריע מעתה תמיד לטובת היולדת במצב של טעויות החלפת עוברים בעתיד במדינה. "נוכח טכניקות הפריון המלאכותי, התפתחותן והחשש לטעויות אנוש העומדות בצדן - יש להעדיף את 'עקרון הוודאות', לפיו האם היולדת היא אימו של הילוד", נכתב.
"דבר שיקנה ודאות באשר לתוצאות טעויות עתידיות העלולות להתרחש בהליכי פריון מלאכותי, ולא תידרש המתנה וחיפוש אחר קשר גנטי עם גילוי הטעות. הבדיקה הגנטית תידרש אך ורק על מנת שידע הילד את סיפור חייו המלא ולא לצורך בירור זהות הוריו המגדלים".
פרשת החלפת העוברים באסותא החלה בעקבות בדיקה גנטית שגילתה כי אין קשר גנטי בין בני זוג לעובר שנשאה אישה ברחמה לאחר טיפולי פוריות באסותא ראשון לציון.
המקרה החריג חשף תקלות והתנהלות רשלנית במעבדת המרכז הרפואי, שהובילו להחזרת עובר לא נכון לרחם האישה. התינוקת סופיה נולדה, וכעבור כשנה וחצי אותרו הוריה הגנטיים, שדרשו את העברתה לחזקתם.