ערן בר-טל
ערן בר-טלצילום: רחלי אנקרי

המהלך של טראמפ עשוי להביא לגבייה גבוהה במיוחד לקופת המדינה ולחלוקת דיבידנדים לכל האזרחים.

כך שמצד אחד אזרחי ארצות הברית יצטרכו לשלם יותר על יבוא, אך גם ליהנות מהגבייה העודפת.

המדיניות הזאת מלחיצה יצרנים ברחבי העולם, כמו למשל את יצרני היין באירופה, אחרי שטראמפ הכריז שיטיל עליהם מכס של 200%.

ההכרזה של טראמפ הגיעה מיד כשפרסמו באיחוד את הטלת המכס על מותג האופנועים הארלי דייווידסון, ויסקי אמריקאי וחמאת בוטנים – שלושה מוצרי דגל של הייצוא האמריקאי הקמעונאי.

מרצדס־בנץ כבר הודיעה שהיא מגדילה את המלאים בארצות הברית, כדי להתמודד עם המדיניות החדשה, בתקווה שהיא תשתנה אחרי שהצדדים יירגעו ויגיעו להסדר נוח לשווקים.

אירופה אחראית לרוב הייצור והייצוא של היין בעולם, והיא מייצאת יין בהיקף של 14 מיליארדי דולרים בשנה.

במקביל, שר האוצר בצלאל סמוטריץ' חתם על צו לביטול המכס על ייבוא תוצרת חקלאית מארצות הברית, בתקווה שטראמפ יחריג את ישראל ממדיניות המכסים החדשה. הצו דורש את אישור הכנסת. בנוסף לכך הוא פנה לשר הכלכלה ניר ברקת בבקשה שיבטל את המכסים על סחורות מארצות הברית, כדי "לסייע להידוק היחסים עם בת בריתנו החשובה".

שכר המינימום זינק ב־6% ויביא לגל התייקרויות

השבוע (שלישי) הוחל שכר המינימום החדש שעומד כעת על 6,247 שקלים בחודש, או 34.32 שקלים לעובדים לפי שעה.

השכר עודכן למרות דרישתו של שר האוצר בצלאל סמוטריץ' להקפיא את השכר בשל תוכנית הקיצוצים הנחוצה בעקבות המלחמה.

למרות זאת שר העבודה יואב בן צור חתם על הצו המורה על עדכון השכר, שיביא להתייקרות במחירי המים ובמחירי התחבורה הציבורית.

שכר המינימום לא ישפיע רק על מקבלי השכר הנמוך, אלא גם על שורה של מקבלי שכר גבוה הרבה יותר, ששכרם צמוד לתוספת שכר המינימום, וכן על אלה ששכרם צמוד לממוצע השכר בארץ, כמו חברי הכנסת.

השכר הוא מרכיב מרכזי בעלויות העסקים, ולכן הוא יביא לעליית המדד של חודש אפריל, מה שיביא לירידה בכוח הקנייה של כולנו.

בנק ישראל מחייב את הבנקים להציג מידע על שיעורי הריבית

צעד נוסף להגברת התחרות על הפיקדונות המוצעים על ידי המערכת הבנקאית: חובת פרסום הצעות לריבית על פיקדונות ועל יתרות זכות בחשבון נכנסה השבוע (שלישי) לתוקפה.

ההוראה של בנק ישראל קובעת כללים ומבנה אחיד להצגת המידע על שיעורי הריבית שמציעים התאגידים הבנקאיים על פיקדונות ועל יתרות זכות בחשבון. ההוראה קובעת כי תאגיד בנקאי יציג את שיעורי הריבית המינימליים המוצעים על פיקדונות ויתרות זכות במסגרת פרסום מרוכז לציבור שיופיע בפורמט אחיד הן באתר הבנק והאפליקציה והן בסניפים. בנק ישראל יעקוב אחר הפרסומים ויציג מידע השוואתי בין הבנקים במטרה להגביר את התחרות ביניהם.

הכותב הוא העורך הראשי של ערוץ הכלכלה, ערוץ 10 בשלט,www.tv10.co.il באינטרנט