מאת: יוסף מנטינבנד

שופט בארה"ב דחה לפני ארבעה ימים את בקשתו של משתף פעולה נאצי לבטל את משפטו.

איוון מנדיץ', היום עובד מוסך בגמלאות, בן 83 ומתגורר בסטרלינג הייטס שבמדינת מישיגן, ביקש מהשופט ר' גיי קול להפסיק את הדיון בביטול אזרחותו האמריקאית שכן הוא טוען לסבול ממחלת האלצהיימר.

הוא חשוד ששימש כשומר בשני מחנות עבודות הכפייה של ה-אס.אס., טראוניקי וופוניטווה, בזמן השואה. גרסתו – שעבד כאיכר בפולין בתקופת המלחמה. במחנה פוניטווה, שהיה ליד לובלין, ירו למוות אנשי ה-אס.אס והמשטרה הגרמנית את כל 14,000 האסירים ביום 4.11.43 למניינם, שכן הנאצים הסיקו שעבודתם אינה כדאית עוד להם. זה היה אחרי שהכריחו אותם לחפור את קבריהם במו ידיהם.

מנדיץ' שירת במחנה פוניטווה בזמן חיסול אסיריו, שכונה בפי הגרמנים "מבצע חג הקציר". ארבע שנים אחרי סיום המלחמה, הוא השיג אשרת כניסה לארה"ב בשהותו בסלצבורג שבאוסטריה. שש שנים לאחר מכן התאזרח.

יחידת החקירות המיוחדות של משרד המשפטים האמריקאי, העוסק בעשיית דין בנאצים, התחיל הליכים לביטול אזרחותו לפני 3 וחצי שנים, בטענה שהעלים את עברו הנאצי בזמן הגשת הבקשה להתאזרחות. ביטול אזרחותו הוא צעד ראשון בתהליך גירושו מארה"ב.