
צוות המעקב הבין-ארגוני לבחינת יישום חוקי אונר"א פרסם היום (שלישי) את הדו"ח השני מטעמו, בעריכת עו"ד אברהם של"ו מפורום קהלת.
הדו"ח מציג תמונת מצב עדכנית בנוגע למעמדה של סוכנות אונר"א בזירה הבינלאומית ובישראל, ומצביע על שינויים משפטיים מהותיים בארצות הברית לצד כשלים חמורים באכיפת החוקים נגד הסוכנות בארץ.
על פי הדו"ח, משרד המשפטים האמריקאי קבע במפורש כי אונר"א אינה חלק אינטגרלי ממוסדות האו"ם ולכן אינה זכאית לחסינות דיפלומטית בארצות הברית. משמעות הקביעה היא שאונר"א ובכיריה יהיו כפופים להליך משפטי אמריקאי ולא יוכלו עוד להתחמק מתביעות.
במקביל, הוגש מחדש לסנאט האמריקאי חוק שיאפשר לתבוע ארגונים בינלאומיים שתומכים בטרור, ובמסגרתו יוכלו קורבנות לתבוע את אונר"א בגין פגיעה.
גם בזירה המשפטית הבינלאומית נרשמה התקדמות, כאשר בית הדין הבינלאומי לצדק החל לדון בעתירה שהוגשה נגד ישראל בדרישה לשיתוף פעולה עם אונר"א. ישראל הציגה בדיונים נייר עמדה מפורט הכולל טענות לפיהן פעילות אונר"א מפרה את הדין הבינלאומי וכוללת מעורבות בפעילות טרור. על פי הדו"ח, במסגרת מבצע צה"ל ברפיח התגלה מצבור אמל"ח של חמאס שהוסתר בשקי סיוע של אונר"א.
לצד ההתפתחויות הללו, הדו"ח מתאר שורה ארוכה של כשלים באכיפת החוק שנכנס לתוקפו בינואר 2025 ואוסר על פעילות אונר"א בישראל.
כך למשל, נטען כי מתאם פעולות הממשלה בשטחים ממשיך לקיים קשר עם הסוכנות, בתי הספר של אונר"א במזרח ירושלים פועלים כרגיל, חשבונות הבנק של הארגון טרם נסגרו, משרדי אונר"א בירושלים לא פונו ושירותים עירוניים ממשיכים להינתן.
בין היתר נכתב כי, "פשיטה של מג"ב על מתחם אונר"א בקלנדיה בפברואר הסתיימה בכישלון", וכי גורמים טוענים שהיועצת המשפטית לממשלה "מעכבת את יישום החוק בדרישה לפרשנות משפטית זהירה".
הדו"ח מזכיר גם כי עובדת אונר"א שנעצרה בכניסה לישראל בשל מעורבות בארגון טרור, גורשה מהמדינה – מקרה בודד של אכיפה. עוד נטען כי העברת שירותים חיוניים מאונר"א לעיריית ירושלים טרם בוצעה בשל מחסור תקציבי.