בית הכנסת "חזון דוד" הוקם לציון זכרם של יחזקאל מועלם ז"ל ודוד כהן ז"ל שנרצחו בשערי קריית- ארבע לפני כשלוש שנים וחצי. בית הכנסת הוכרז על-ידי הממשלה כמאחז שיש לפנותו והוא פונה מספר פעמים, כאשר בכל פעם נלקח מבית הכנסת ציוד רב הכולל סידורים, חומשים, ספסלים, כיסאות וכן פריטים סנטימנטליים למשפחה השכולה, שלא הושבו להם למרות פניות חוזרות ונשנות.

יו"ר הוועדה, ח"כ הרב ישראל אייכלר, ציין בדיון כי מטרת הישיבה הנוכחית הנה לבחון באופן כללי האם קיים נוהל המסדיר פינוי רכוש ממאחזים, כולל השבתו לבעליו לאחר פינוי המאחז, וכן לבדוק באופן ספציפי מדוע לא הושב הציוד שנלקח מבית הכנסת "חזון דוד" לבעליו. ח"כ אייכלר ציין כי צה"ל אחראי על הטיפול ברכוש במסגרת המינהל האזרחי. לדבריו, במהלך פינוי מאחזים מחויבים השוטרים לשאת תג זיהוי, חובה אשר איננה קיימת אצל חיילים ושמקשה, לדברי נציגי יש"ע, על קיום בקרה על פעילותם. עוד ציין ח"כ אייכלר כי בתאריך ה 8 ביולי קיבלה הוועדה לפניות הציבור מספר החלטות בנוגע לפינוי רכוש ממאחזים: הוועדה פנתה לשרי הביטחון ולשר לביטחון פנים בבקשה למנות גורם מטעמו שיפקח על ביצוע נהלי פינוי שישמרו על זכויות האדם, רכושו וכבודו, ועל ביצוע הוראות החוק, כולל מתן התראה בטרם פינוי. כמו כן דרשה הוועדה שהוראות ההקפדה על זכויות האדם, הקניין, הרכוש והנפש יהיו כלולות בפקודות הביצוע של הפינוי וביקשה לארוז ולשמור על רכושם של המפונים ולשלם ביטוח לכיסוי השברים הנגרמים במהלך הפינוי ובזמן הובלת הרכוש.

על טענת ח"כ גאלב מג'אדלה כי אין להגן על מאחזים בלתי חוקיים הגיב יו"ר הוועדה ואמר כי גם כשמפנים מבנה בלתי חוקי בתוך הקו הירוק יש להקפיד על כבוד האדם וזכות הקניין שלו. לדבריו, אין שום סיבה להתעלל ולהשחית ולגזול רכוש מתנחלים המפונים מבתיהם.

אורית סטרוק מן הישוב היהודי בחברון ציינה כי הנחת היסוד היא שגם כוחות החוק צריכים לשמור על החוק. סטרוק ציינה כי במסגרת הנוהל שהוצא לפינוי רכוש ניסתה לברר עם החיילים האם הם מכירים את הנוהל ואף חייל לא ידע במה מדובר.

אביעד ויסולי, יו"ר המטה למען ארץ ישראל, ציין כי קיימת חובה לרשום ציוד שהוחרם. לדבריו, הציוד שמפונה נזרק למשאיות ולא נשמר כלל. לטענתו, האחריות המשפטית על אזורים אלה מוטלת על המשטרה ולא על הצבא.

יעקב אייכנשטין, גבאי בית הכנסת "חזון דוד", ציין כי כל פניותיו להחזרת הציוד לא נענו. לדבריו, מדובר בספרים, כסאות פלסטיק שתרמה משפחה שכולה על שם בנה ההרוג הי"ד, ואף אופניים של ילד שלא הוחזרו.

רב סרן תימור פסו, ראש מדור פנים בלשכת היועץ המשפטי באיו"ש, ציין כי המתנחלים לא פנו בבקשה מסודרת להשבת הציוד שהוחרם בבית הכנסת "חזון דוד", וכשיעשו זאת תישקל בקשתם להחזרת הציוד. לדברי פסו, אלוף הפיקוד יכול להחליט שלא להחזיר את הציוד.

עו"ד ליאורה צברי ממשרד הביטחון הודיעה כי הריבון בשטחים הוא אלוף הפיקוד ובסמכותו לעשות ככל העולה על דעתו, בלי שום מחויבות לחוק השורר בשטחי מדינת ישראל.

סא"ל גרישה יעקובוביץ', רע"ן תשתיות, מתאם פעולה בשטחים, ציין כי בקרוב כל הטיפול בציוד יהיה ע"י חברות אזרחיות שזכו במכרז של משרד הביטחון. החברות יצטרכו לארוז, לסמן, להסיע ולשמור את הציוד במגרשים. כמו כן, בקרוב יהיה איש קשר שיחבר בין משרד הביטחון למתיישבים, והוא ימונה ע"י המינהל האזרחי ויהיה אחראי על החזרת הציוד. לדבריו, באופן כללי, ניתן לומר כי האחריות על הפינוי מצויה בידי המינהל האזרחי, וכי ההוראות לשחרור הציוד לחברות יוכלו להינתן רק ע"י המינהל האזרחי. עוד ציין יעקובוביץ' כי צה"ל התקדם צעדי ענק והפנים לקחים רבים מפינויים שנעשו בעבר. לדבריו, בעתיד הפינויים יתבצעו בצורה הרבה יותר טובה.

בסיכום הישיבה הודיע יו"ר הוועדה כי הוועדה מבקשת ממשרד הביטחון להוציא ולפרסם בהקדם את הנהלים המסדירים את נושא פינוי הרכוש ממאחזים. הוועדה סבורה כי להוצאת הנהלים האמורים ישנה חשיבות רבה בהבטחת שמירת זכויות הקניין של המפונים.

הוועדה גם פונה למשרד הביטחון בבקשה להעמיד מטעמה גורם עיקרי שיהיה אמון ספציפית על נושא זכויות האדם ונוהלי הפינוי וכן על פינוי הרכוש מהמאחזים ועל החזרת הציוד ושיהיה אחראי על טיפול בתלונות המגיעות אליו ומבקשת לקבל לידיה את העתק הצו בדבר מבנים בלתי מורשים, וכן את הנוהל החדש שיצא בנושא פינוי מאחזים.

כמו כן מבקשת הוועדה ממשרד הביטחון להחזיר באופן מיידי את הציוד שנלקח מ"חזון דוד" והיא אף תפנה למשרד הביטחון בבקשה כי בזמן פינוי רכוש ממאחזים יתנהל רישום מסודר של כל הציוד שנלקח, דבר שיסייע בשמירת זכויות הקניין של המפונים ובבקשה שלא לפנות עוד רכוש ממאחזים לפני שימונה המתאם על נושא פינוי הרכוש ולפני שמתחילה ההתקשרות עם החברות הפרטיות שאמורות להיות אמונות על הנושא.