עד דלא ידע?!
מטרת הפעולה:
1. החניך יגדיר מה זה שמחה בשבילו.
2. החניך יבין את ההבדל בין שמחה להוללות.
3. החניך יבין ששמחת פורים היא שמחה של מצווה ולא של הוללות.
מהלך הפעולה:
שלב א'- מה זאת שמחה?
רושמים על בריסטול (לוח) אסוציאציה למילים פורים ושמחה.
שלב ב' – מתכננים מסיבה
מחלקים את השבט לשתי קבוצות ונותנים להם משימה דומה אך שונה; על כל קבוצה א' לתכנן מסיבת פורים בישיבה ועל קבוצה ב' לתכנן מסיבת פורים במתנ"ס חילוני. 2 התכנונים צריכים לכלול:
נושא למסיבה
תלבושת – תחפושת
מוסיקה
תכנית המסיבה
הקבוצות מציגות את התכנית שבנו, בעזרת שאלותיו של המדריך: לכל קבוצה בנפרד:מה זה פורים עבורכם?
לשתי הקבוצות:לפי מה שעניתם, עבור כל קבוצה פורים יצא שונה. אולם לפי התכנית שבניתם, יש זהות בין הקבוצות. מדוע? (כאן כמובן מגלים להם את הההבדל בין הקבוצות.)
שלב ג' - התעלות לעומת התהוללות
נכין 2 קופסאות שונות שעל האחת כתוב "התעלות" ועל השניה "התהוללות". כל חניך בתורו יקבל פתק עם היגד ועליו לשים אותו בקופסא המתאימה לדעתו.
דוגמאות להיגדים-
* אורית צריכה להתאשפז בבית חולים בשבוע הבא. כל הילדים התחפשו ובאו אליה בהפתעה רקדו ושרו וניגנו שעה ארוכה כדי להרים לה את המצברוח.
* לכבוד ראש השנה ארגנו "שנות טובות" עם שקיות ממתקים ועברנו במחלקת ילדים בבתי חולים ועשינו שמח. * ארגנו משלוחי מנות לעולים חדשים ורקדנו איתם.
* במחנה צבענו בגואש את הפנים של כל הסניפים, והיה מה-זה מצחיק!
*ליל הסדר היה בביתנו השנה, כל הדודים הגיעו והשמחה הרקיעה שחקים עד מאוחר.
* היינו בחרמון וזרקנו כדורי שלג ענקיים על המורים שנותנים לנו המון שעורי בית ומבחנים קשים!
* אתמול היתה מסיבת יומולדת אצל לירון, שמעו אותנו בכל האזור - איך השתוללנו... כמו שצריך!! היה מגניב!!!
* רקדנו בהתלהבות בחתונה בן דוד שלי, ולא יכולנו להפסיק!
* הלכנו, כל השבט, לראות סרט קומדיה, גיא וחיים ממש נשפכו מצחוק!!
* לכבוד חודש אדר, השתוללנו במסדרונות וצעקנו ובסוף ברחנו מהשיעור וישבנו בסתלבט על הדשא.
* ישבנו בפעולה ועשינו צחוקים על כל מילה שהמדריך אמר.
* התאספנו אתמול אצל הילה, סיפרנו בדיחות והתגלגלנו מצחוק!! במיוחד נקרענו מאיך שורד מדברת.
* האורות ניכבו ונדלקו . המוסיקה היתה קצבית ב"פול ווליום" חלק מהחבר'ה השתכרו. זאת היתה מסיבת פורים פצצה!!
קטע לסיום-
סיפור קטן ושולי, שהתרחש כשהייתי בערך בגילך, השאיר עלי רושם חזק. זה היה בפורים, וארגנתי ביחד עם החבר'ה מסיבה מגניבה- היתה שם תחרות תחפושות, הצגות, אזני המן, יין ובלונים. פורים הוא החג הכי שמח שאני מכיר, והזמנתי למסיבה את ניר, חבר חילוני, שהיה ידיד טוב שלי, כדי להראות לו איך החבר'ה הדתיים יודעים לעשות שמח. ובאמת היה שמח, עד שאותו בחור שאל אותי, ממש כבדרך אגב, בלי להתכוון כלל:
לזכר איזה מאורע אתם מתחפשים לחילונים?? מיד קפצתי כמובן: "מה פתאום חילוניים?" "אני לא יודע" אמר ניר, "לפני כן חשבתי שהדתיים חוגגעים חג דתי, אבל מה פה דתי?- הבנות במכנסיים, הבנים מעשנים, מנבלים את הפה וסתם זה נראה כאילו תפסתם איזה תאריך כדי לפרוק עול..."
אני שתקתי. "נו כבר תגיד משהו"- אמרתי לעצמי, אבל לא יכולתי. הוא פשוט צדק. עדיף שאשתוק. תאמין לי שהתביישתי מעצמי יותר ממה שהתבישתי ממנו. הוא כ"כ צדק לעזאזל.
מה, פורים בהוא לא חג עם מסר משלנו שככה הוא צריך להראות? אבל מצד שני, בפורים חייבים לשמוח, לא? אז מה לעשות?- לא להפסיק לשמוח. זה מה שמצווים לעשות בפורים, ההלכה גם אומרת לנו איך,אבל בוודאי שאין ציווי לאבד את הצפון, את עצמנו. לרקוד ולשתות ולהתחפש- הכל בסדר!
אבל לא צריך לפרוק כל עול!
פורים הוא חג שמציין את ההצלה של הזהות המיוחדת שלנו. את אי ההסכמה להשתחוות להמן, את הרווח וההצלה שעמדו ליהודים, אז איך אנחנו במסיבה אחת מסוגלים לבוא ולטשטש את כל מה שמייחד אותנו????
- אייל דוידסון-
סיכום הפעולה:
בתחילת הפעולה הגדרנו מהי שמחה ומהו חג הפורים בשבילנו, וראינו כי ישנם סוגי שמחה שונים.
רבים חוגגים את פורים וכולם נותנים דגש על חשיבות השמחה ומנסים להגיע אליה בכל מיני דרכים. אך כאן ישנה בעיה. רבים אינם יודעים כיצד לשמוח באמת ומה ההבדל בין שמחה של התעלות לשמחה של הוללות. במהלך הפעולה ניסינו לעמוד על הבדל זה ואנו מקווים שנוכל להגיע לשמחה של מצווה באמת!