זה למה רבנים דתיים לאומיים לפעמים מביאים לי בחילה.כְּקֶדֶם

כן, על חרבך תחיה, עַם מרדכי! // הרב אמיר דומָן, עורך "ערוץ מאיר" - ערוץ מאיר - אתר היהדות הגדול בעולם

לפני כמה ימים נכנס הרמטכ"ל החדש לתפקיד והוא יצא בכמה אמרות שכיביכול מחוברות למקורות כגון שהכותל המערבי היה מקום בית המקדש והנ"ל שהברכה של עם ישראל היא על חרבך תחיה ושחייבים להיצמד עליה.

אנשי צמרת צבאית שרחוקים מהתורה זה לא דבר חדש לצערנו.

העניין שמעצבן הוא שמגיעים רבנים מהציבור שלנו ועושים אובר-אידיאליזציה לכל מה שנוגע לצבא, אפילו כשמדובר בטעות אנוש הם יהפכו כל אבן באופן מביש כדי להוכיח ששכינה דיברה מגרונו.

אולי דיי כבר? הלכתם מדיי רחוק נכון הצבא זה קודש,

אבל אתם יודעים מה עוד קודש? שבת. תורה. דברים שלאחינו החילונים אין שום קשר אליהם כמעט.

לפעמים זה נראה כאילו הצבא אצלנו זה מעל הכל.

כשאני שירתתי אני זוכר שהכרתי ככ הרבה חיילים חילונים שצמאים ליהדות. ואנחנו פשוט משדרים להם שתכלס ההכי חשוב זה איפה שירתת.ואיזה מגעילים החרדים שהם בכלל לא משרתים. ומה לגבי העובדה שחילוני מחלל שבת? אה אממ לא נורא..  לדעתי זו הסיבה שככ הרבה חילונים שמחליטים להתחזק נמשכים אוטומטית לחרדים, כאילו אנחנו אפילו לא אופציה. ובצדק! אנחנו כמעט ולא מנסים להחזיר אותם בתשובה. אז הדתיים האמיתיים הם כביכול רק החרדים.והם נמשכים אוטומטית לקו סגנון הידברות/רבני יוטיוב. שעם כל הכבוד אליהם זה סגנון תורה יחסית רדוד וגלותי.

ונדירים נדירים המתחזקים שאיכשהו נחשפים לתורת ארץ ישראל. לא ככ יודע מה באתי להגיד כאן

סופריקה

וואו דברי אמת לאמיתה דודשפלות רוח

שפתיים ישק משיב דברים נכוחים. תמיד אמרתי את זה ותמיד הרגשתי את זה ותמיד ראיתי את זה, אבל לשמוע את זה ממישהו שבא משם? אשריך ואשרי חלקך, אני לא בא להגיד מי יותר ומי פחות אל תפרשו את דבריי כפי רצונכם רעים האהובים, סך הכל אמרתי שהלה מדבר דברי אמת. אשריך דוד.

וכו'

ספר רואה בכל מקום שערותנקדימון

אפשר וזה ההסבר להתייחסות המוגזמת שאתה מדבר עליה. כך או כך, אני מבין וגם קצת מזדהה.

בגלל שהזכרת את "איזה מגעילים החרדים" אני אנצל את המקום כדי לומר שכשאני מדבר עם חילונים או תוקפי חרדים אחרים אז אני דווקא על תקן "מגן החרדים" שם. הביקורת או ההסכמה הם עניין של נושא והקשר אצלי. ונדמה לי שחברי הפורום קצת מפספסים את זה עלי

אין סתירה בין הדבריםנוגע, לא נוגע
וקצת נראה לי מוזר לחשוד במישהו מערוץ מאיר שלא אכפת לו מחזרה בתשובה
לא חשדתי בו באופן פרטי אלא הצגתי את הלך הרוח.כְּקֶדֶם

אני לא מדבר כאן על רב ספציפי כי לצערי לא מדובר במקרה יחידני אלא במגמה שמאד בולטת.

הצגתי את הדברים גם בשיחה מול רבנים מוכרים ממכון מאיר וכמעט כולם אמרו שאני צודק לחלוטין ושזה בבחינת "מצאת את מקום חרפתי" ושהלוואי שהדברים היו אחרת ושזה תהליכים של קמעה קמעה ועדיין לא נכון לשפוט כי המגזר שלנו עוד יחסית בתחילת דרכו וכו

..אני:)))))
מה זה בתחילת דרכו?
40-50 שנה מאז גוש אמונים/הרצי"הכְּקֶדֶם
אני לא חושב שכדאי להביא דוג' שמוציאה מישהו לא טובנוגע, לא נוגע

בכל אופן, מה שחשוב זה להבין שאין סתירה בין הדברים (ההבנה שיש סתירה גורמת או לתפיסה הדת"ל שאתה מתאר או לתפיסה החרדית שממעיטה מאוד את הטוב שאדם עושה כי "הוא חילוני").

כתבת: "העניין שמעצבן הוא שמגיעים רבנים מהציבור שלנו ועושים אובר-אידיאליזציה לכל מה שנוגע לצבא, אפילו כשמדובר בטעות אנוש הם יהפכו כל אבן באופן מביש כדי להוכיח ששכינה דיברה מגרונו". על זה אני טוען שאין שום סתירה בין לכאוב על חילוניות/מסורתיותו שהובילה לטעות הזאת לבין להבין שבאמת לא סתם התגלגל משמיים שיטעה, הקב"ה רצה ללמדנו משהו. לדעתי מבחינה אמונית ברור שזה ככה. במילים אחרות- יש את זמיר הפרטי ויש את זמיר הכללי וצריך להתייחס לשני המישורים.

זה שהרב דומן (אני לא מכיר אותו) בחר להתייחס לצד הכללי שלו, לא אומר שהוא לא כואב באמת ולא רוצה בחזרתו בתשובה.

במאמר מוסגר, הציבור שלנו צריך להתקדם ולהפסיק להישען על הציבור החרדי בענייני תורה ודת. ברגע שנתייחס למשימות החזרה בתשובה כמשימה שאין מישהו אחר שיעשה אותה במקומו, דברים ישתנו.

וגם לגבי התורה- ברגע שנבין שיש תורה גדולה מאוד, תורת א"י, שמחכה לרדת לעולם, ורק אנחנו נעשה את זה, דברים מאוד ישתנו.

לדוג'- אם נעשה סקר ברוב ישיבות שלנו, נראה שכולם מתלהבים אם הרב עמאר או רב אושר וייס מגיעים, ובית המדרש יהיה מלא. לעומת זאת, אם הרב שמואל אריאל יגיע להעביר שיעור על גבולות א"י, אני לא יודע עד כמה יתלהבו ועד כמה יכנסו.

למה זה ככה? כי אנחנו לא מספיק מעריכים את תורת א"י ה"פשוטה" שרבניה פשוטים ובמקום זה אנחנו מחפשים "גדלוס" (לא שזה רע, אבל צריך להתקדם).

מומלץ בחום:

גבולות ארץ ישראל בתורה – גבולות בין הבתרים או גבולות מסעי – ספריית אסיף

אין סתירה, יש עומק בכל דבר שיהודי אומר.כְּקֶדֶם

חז"ל אומרים במדרש שהשיחה של עמי ארצות בארץ ישראל טעונה לימוד.

אבל זה רובד עמוק ומאד רחוק מהפשט.

והפשט הוא שיש לנו מפקדים שלא יודעים דבר או חצי דבר בתורה.

אז לבוא ולקחת את הדברים ולהפוך את סדרי העדיפויות להפוך את השגגה להתעלם ממנה לגמרי ולהציג את זה כמשהו מצויין. במחילה, אבל נראה לי שזה מוגזם מדיי. צריך להיזהר לשים לב לא להפוך את העין הטובה לשקר. לפעמים צריך להגיד את האמת. והאמת היא שהמלך הוא עירום.

עכשיו שאלה בנושא דומה אליך

כמה פעמים בזמן האחרון שמעת רבנים מהציבור זועקים על חילול שבת?

וכמה פעמים שמעת אותם זועקים על גיוס לצבא?

~פערים~

אתה מפספס את הנקודהנוגע, לא נוגע

זה לא קשור לשיחת חולין של עמי הארץ. זה קשור לתפקיד שלו כאדם "כללי" שהקב"ה מגלגל דרכו דברים. וגם זה "פשט".

ושוב, הרובד הזה לא סותר את מה שאתה אומר. ובטוחני שהרב דומן גם חושב ככה.

ואגב, זה שיש מפקדים שלא יודעים דבר וחצי דבר בתורה, נובע בין היתר מזה שאלו שיודעים לא מתגייסים לצבא תחת כל מיני תירוצים.

וכמה פעמים בזמן האחרון שמעת רבנים מהציבור החרדי זועקים על חילול שבת?

וכמה פעמים שמעת אותם זועקים על גיוס לצבא?

למה שלא תפנה לרב דומן ותטען בפניו את מה שיש לך לטעון?

רמטכ"ל הוא דמות כללית בדיוק כמו מוכר שעוניםכְּקֶדֶם

כל יהודי הוא עולם. הבעיה שאנחנו לא באמת מאמינים לזה. יהודי עני מרוד שלומד תורה לשמה אפילו אם מזדמן לו רק חצי שעה ביום תורם לעם ישראל הרבה הרבה יותר מרמטכ"ל.

לפי ההיגיון שלך נניח והרמטכ"ל שלנו היה גוי עצם העובדה שהוא רמטכ"ל כבר שמה אותו בסקאלה אחרת, וזה ממש לא עובד ככה.

זה שיש מפקדים שלא יודעים דבר היא כי המגמה של המדינה הזאת היא מגמה חילונית. נכון, מכבדים את הדת ואת רגשי הציבור הדתי אך מתייחסים לזה נטו כאל כבוד כמו כלפי פולחן,מעין פאלקור, לא מעבר.

אם המדינה הזאת באמת הייתה ברוח תורני אז הדברים של הרב דומן היו רלוונטים. אבל המצב רחוק שנות אור משם, ובמקום להתמקד על מה שבאמת חשוב-שזה התורה. אנחנו מתמקדים על דברים שייתכן ונמצאים בתת מודע הקולקטיבי שלנו כעם ה' שזה נכון אבל עדיין far fetched.

אתה באמת משווה בין שמירת שבת לגיוס לצה"ל? הוא שאמרתי -משו בסדר העדיפויות אצל חלק מאיתנו קצת השתבש.

בכלל לא השוותי, לא הבנת מה הייתה כוונתינוגע, לא נוגע

אתה כתבת

"כמה פעמים בזמן האחרון שמעת רבנים מהציבור זועקים על חילול שבת?

וכמה פעמים שמעת אותם זועקים על גיוס לצבא?"

אז הגבתי לך שזה בדיוק אותו דבר אצל רבנים חרדים. הם זועקים הרבה יותר על גיוס לצבא (שלא יגייסו אותם) מאשר על שבת.

האם אתה תטען עכשיו שסדר העדיפויות שלהם גם משובש?

לגבי ההתחלה- ברור שכל אחד הוא גם כללי, לא לכללי במובן הזה התכוונתי.

לשאר הדברים כבר התייחסתי. ואני גם מבין שמטרת השרשור היא בעיקר פריקה ולא דיון, אז אפרוש כאן. יה"ר שכל עמ"י כולל כולם יחזרו בתשובה במהרה.

לא הרמטכל ולא מנהיג אחר הוא מוכר שעוניםפתית שלג

תפקידו ללחום מלחמות ישראל, שזה מצווה דאורייתא. הוא זמין למשימה הזאת 24/7

ממילא ברור שיהיה לו הרבה סיעתא דשמיא, אע"ג דאיהו לא חזי מזליה חזי..

מי החליט מה המגמה של המדינה? העם מרכיב אותה, לא? זאת הסתכלות חרדית להסתכל על המדינה כ"הם"

בהחלט גם שבת וגם לחימה הן מצוות דאורייתא.

שבת יותר כללית, זה נכון.

אני לא חושה שיש מישהו שחושב שאם רקקעלעברימבאר

נדוג חילונים בחכה אז תהיה חזרה בתשובה המונית. בסוף מהפכות חברתיות לא קוראות בגלל שהמון פרטים מחליטים לעבור מגזר, אלא בגלל מהפך חברתי תרבותי גדול. בגדול המגזרים בישראל די יציבים ב50 שנה האחרונות חוץ מריבוי דמוגרפי וחוץ ממסורתיים שמתחזקים. אין הרבה מעבר מכאן לכאן וגם הדתלשים לא כל כך גדולים (וגם כאן מדובר על סחף חברתי למגזר החילוני הגדול והשולט בתרבות).

גם כשהיתה התחלנות המונית לפני 130 שנה ועזיבת הישיבות, זה היה בעת מהפכה חברתית ענקית, ולא כי ארגונים של החלנה הצליחו במעשיהם.

לכן מן הסתם תהיה חזרה בתשובה המונית רק כשיהיה שינוי מהותי חברתי, שזה בסוף יגיע כי חברה אף פעם לא נשארת בלי מהפכות במשך מאות שנים. ייתכן גם שתהיה התקרבות הדרגתית מאוד אל הקודש ולא בבת אחת, כמו ההחלנה ההדרגתית של עדות המזרח בתקופה המודרנית.

כמובן אין לזלזל בארגוני חזרה בתשובה ציונים, בסוף כל יהודי שחוזר בתשובה זה יקר מאוד ועולם ומלואו. וגם אי אפשר לדעת מתי תהיה חזרה המונית ולכן תמיד הדלתות צריכות להשאר פתוחות. וגם קירוב חילונים אל התורה גם בלי שיחזרו בתשובה הוא חשוב וייתכן שיניע תהליכים.

מה שכן זה יש מגמה של התחזקות מסורתיים ונוכחות של התורה הולכת וגוברת במרחב התרבותי בישראל, וזה בזכות הציונות הדתית. בסוף זה יבשיל למשהו גדול.

כל כך נכוןבינייש פתוח

לפני שהתגייסנו בשיעור ב, הזמינו את ההורים לשבת והקדישו את כל השבת כולה בלדבר עד כמה הצבא הוא קודש קודשים.

לקדש את הצבא זה פשוט פשיזם.

אנחנו בעד שלום *והדרך אליו כרגע* היא הכרעה מוחלטת של החמאס.

אני משוכנע שבהשראת החינוך הדתלי רוב הציבור שלנו רואה בשירות צבאי מצווה גדולה מלימוד תורה.

כמובן שזה לא נכון, תלמוד תורה כנגד כולם. יהודים מסרו את הנפש על מנת שלא תשכח תורה מישראל.

אין בנמצא בכדי לפתור בחורי ישיבה משירות צבאי.

אין מצווה שלימוד תורה פוטר. גם בחורי ישיבה מתפללים 3 תפילות ביום.

למה פשיזם? כי ה' אלוקיך מתהלך בקרב מחניךקעלעברימבאר

מכיוון שהאומה היהודית קדושה אז גם הצבא שלה קדוש ומלחמה שמגנה עליה קדושה.   ה' נקרא אלוקי מערכות ישראל, כלומר אלוקי גדודי ישראל. מי שיוצא צבא נספר במניין בתורה.

אנחנו לא מקדשים את המלחמה בפני עצמה אבל אם צריך אז זה קדוש. מה גם שבמלחמה מובלט ערך כלל ישראל ומשפט ה' ברשעים ומסירות נפש כפשוטו ומידת הגבורה ושליטה על היצרים והקרבתינו לה' ועוד ערכים שבשלום לא מופיעים חזק. כמובן זה בדיעבד והיה עדיף שלא תהיה מלחמה. אבל ה' שם אותנו בעולם שעד שיותקן כנראה יהיו בו מלחמות (שכיום יש פחות מבעת העתיקה).

איפה שיש מסירות נפש יש שכינהבינייש פתוח

אבל זה ממש לא סיבה לקדש נשק או מדים כמו שמלמדים בישיבות הסדר.

אבן שנחצבת ע"י ברזל פסולה לבית המקדש כי ברזל הורג. לפני שהפכו אותו לנשק

אבל יש מדרש שלדוד היתה חרבקעלעברימבאר

שכתוב עליה שם ה', והוא היה שם יד עליה כשנשבע.

נכון שדוד לא בנה את המקדש בגלל מלחמה, אבל כבר חזל הביאו צד אחר שדוד לא צריך קרבנות בזכות מלחמות המצווה שעשה.   וחרב גולית היתה מוצגת לא רחוק מהמשכן. בסוף תפקיד עם ישראל זה לגלות את הקודש גם במצבים בדיעבדים כמו מלחמה.  זה מיוצג במחלוקת רבי אליעזר ורבי יהושע האם חרב זה גנאי לאדם או שבח לו. 

בסוף ברור שלא יהיו מלחמות בעולם. וגם לפי הפשט התפקיד של מלך המשיח זה שלום ולא מלחמה (ייתכן שיצטרך להלחם בתחילת דרכו אבל זה לא תפקידו העיקרי).

בית המקדש שונה מארץ ישראל, ארץ ישראל מיייצגת את הקודש בתוך העולם, ובעולם כרגע יש מלחמות אז הקודש מגיע גם לשם, ולכן ירושלים היא עיר המלוכה ומלך גם עושה מלחמות. 

בית המקדש מייצג את הקודש שמעל המציאות שמתחבר אל המציאות, ובמימד הזה ודאי אין מלחמה לכן בית המקדש נבנה בימי שלום בשיתוף עם אומות העולם ולא במלחמה נגדם, וטועים אלו שעולים להר הבית במצבינו כיום ועוד משתמשים במקום המקדש ככלי נשק נגד הערבים.  "והנצח - זו ירושלים. וההוד - זה בית המקדש".

והשכינה במלחמה זה לא רק בגלל מסירות נפש. הארון יצא למלחמה אבל לא יצא לפוגרומים.  במלחמה מתבלט ערך קדושת כלל ישראל בטוטליות שלו, כי הפרט במלחמה מתבטל לגמרי לכלל, לכן סופרים יוצאי צבא במספרים ולא בשמות (ובגלל שזה קצת פשיסטי אז מביאים מחצית השקל ככופר נפש, כדי שהפרט לא ייפגע מביטולו במלחמה. כי בימי שלום הכלל לא בא על חשבון הפרט). גם במלחמה מובלטת בחירת ה' את ישראל מתוך העמים וההבדל בין ישראל לאומות, ומידת הדין של ה'.

כמובן עדיף שיהיה שלום ושהערכים האלו יתבטאו אחרת, אבל לפעמים מעז יוצא מתוק. בסוף למרות הקדושה הגדולה במלחמה, זה שהארון יוצא מהמשכן זה בדיעבד, ותמיד אנו מצפים לשלום ולשיבתו למשכן מהמלחמה לשלום "ובנחה יאמר שובה ה רבבות אלפי ישראל".

פסולה רק למזבחארץ השוקולד

לא למקדש, אמנם אם אני זוכר נכון הערוך השולחן אומר שבהר הבית עצמו לא בונים למקדש עם שימוש בברזל

אשים פה דברים שכתבתי פה בעברארץ השוקולד
קבלת הדומה - מחשבות שניתן ללמוד מהבחירות (לא דן בצד הפוליטי) - צעירים מעל עשרים

אני לא חושב שזה רק זה, יש היבטים נוספים אבל אני חושב שיש פה משהו

בטל ומבוטלהפי

אפשר ללמוד מהציבור הדתי לאומי מלא וגם ללמוד מהציבור החרדי .

אני לא חושבת שהציבור הדתי לאומי מעודד אי שמירת שבת...

ישובים מארחים באופן קבוע חילונים לקידושים . ומאוד מקרבים אותם לא פחות מהחרדים .

אני כן חושבת שמי שלא נולד לציבור הדתי לאומי פחות מבין את הקסם שלו ..כי צריך להיות בו שנים כדי לראות את הפשטות .

בנוגע לגיוס לצהל הם מדברים מדם ליבם ,בכל זאת לצערנו הרב מלא חללים הם דתיים לאומיים .

ואם נדבר גלויות מי שמרחיק אותנו מאחינו החרדים זה דווקא הרבנים החרדים שמעודדים חומה .

לצערי הרב נחשפתי להרצאות רבות של בית יעקב שבושה איך משפילים את הדתיות כדי להרים את החרדיות . בחיים לא שמעתי דבר כזה מהציבור הדתי לאומי..

הם עושים את זה בשקט בשקט ... בחדרים סוגרים של סמינריונים .

הייתי גם בהרבה סמינריונים של שתי לאומי ולא שמעתי מעולם זלזול כזה בציבור החרדי .

בכל מקרה הנקודה היא שאחים אנחנו צריך לקרב אחד את השני ולא להתקע בחסרון ולהגדיל אותו.

בסופו של דבר גם בציבור החרדי וגם בציבור הדתי יש אנשים צדיקים וזהב ועל זה צריך להתעכב.

צר ליבאנגי

אבל מספיק לקרוא טורים של מובילי דעה ד’’ל והשנאה לחרדים נוראה.

לקרוא כאן באתר את מנחם רהט פוער פיו נגד גדו’’י ליטאי שחושב שונה ממנו, והוא מרגיש שווה בין שווים לתקוף אותו אישית ה’’י.

או לשמוע את עקיבא נוביק (שסבתא שלו קרובת משפחתי ומוצאה חרדי) קורא לעצור גדו’’י ליטאי נוסף למאסר, אני מבין שמשהו פה השתבש ולצערי הם משקפים הלך רוח מסויים שנוגד את ערכי אהבת ישראל שמושרשים בחינוך הדת’’ל.

לא לזה ציפיתי מהם.

הייתי שנים בכל ציבורכְּקֶדֶם

כן, גם בחרדי כפי שאולי ניכר בחלק מהתגובות שלי.

בפער הציבור הדתי לאומי ניחן בהכי הרבה יתרונות ואמת פועמת. ודווקא בגלל שהאמת כאן הכי צרופה הדרך שלה הכי מועדת לכשלונות ומניעות. צורם לי לראות שלפעמים מעודף אידיאלים הקרקע הבסיסית טיפה מתפוגגת.

הסיבה שאני נוטה לפתוח שירשורים כאלה היא כי פשוט הייתי הכל. ואולי אפילו עודני.

אני יודע ומכיר מהקרביים את ההלך רוח של כל ציבור על שלל יתרונותיו וחסרונותיו. ובכל ציבור יש אמת .."האמת תהיה נעדרת" מלשון עדרים.

הרב קוק התייחס למפלגות כמו עבודה זרה, בע"ז יש ניצוץ אמת ולכן זה מושך, אבל זה זר. זר למהות שלנו כעם שמבוסס על אחדות. לכן לציבור הדתי לאומי יש את הפוטנציאל ההכי גדול כי הוא מופיע את האחדות מהחול ומהקודש. הבעיה מתחילה כשיש נטיה לצד אחד יותר מהאיזון הנדרש, וזה מה שצורם לי.

באמת זכה מי שנולד לציבור הזה, וזה כרוך באחריות גדולה מאד. ואני חושב שמאז המלחמה לכולם ברור למה דווקא אצלנו יש הכי הרבה חללים בפער. 

פתחת באמת וסיימת במקום אחר לגמרישפלות רוח

ובכל זאת אני אוהב אותך דוד אתה יהודי יקר אבל צר לי "האמת הכי צרופה" לא נמצאת בציבור הדתי לאומי, ושוב אין לי דבר וחצי דבר נגדם ח"ו שכל אחד יחיה כראות עיניו ובמקום שטוב לו.

רק אשים פה נק למחשבה, אם הציבור הדתי לאומי הוא אמת צרופה כמו שאמרת, אז איך *הרוב המובהק* של הרבנים שמורים הלכה והוראה לישראל באים מהציבור החרדי? אני לא אומר שהציבור החרדי מושלם, אין מושלם שכח מזה, מושלם זה רק ה' אבל האמירה שאמרת היא לא נכונה בכלל.

אתה יכול להביא לי רבנים מהציבור הדתי לאומי, אני לא מזלזל חלילה, רק אומר שרוב רובו של עם ישראל בכל רחבי תבל, מכירים את הרב עובדיה ואת הרב קנייבסקי הרבה יותר מאשר רבנים מהציבור הדתי לאומי, שכבודם במקומו מונח, אני לא מזלזל חלילה אבל יש עובדות בשטח ואם נדבר עובדות אז האמירה שלך קורסת.

אתה לא מכיר את ההשקפה לכן הדיון מלכתחילה לא מתחילכְּקֶדֶם
אין איך לנצח עובדות דוד וזה בסדרשפלות רוח
אם שם אתה מרגיש שנכון לך זה אחלה, רק אל תתפוס ששם זאת אמת ואין אחרת ח"ו כי זה לא נכון
ההשוואה שלך דומה לשאלה של הכוזריכְּקֶדֶם

אם היהדות היא דת האמת אז איך זה שיש לה כל כך מעט מאמינים?

מצד האמת אין לך איך להתמודד עם זה.

באיסלם לבד יש 2 מיליארד מאמינים. ואצלנו בקושי 15 מליון.

לא הכמות היא הקובעת.

ונכון שאפשר להתווכח על אם הרב קוק היה חרדי או אולי משהו אחר. אבל ההשקפה הדתית לאומית ברובה הגדול מושתתת עליו, והוא היה גדול לאין ערוך מכל הרבנים שציינת(הם בעצמם הודו בזה)

כי עם ישראל אף פעם לא ניסה לגייר ביוזמהקעלעברימבאר

אנחנו עם סגולה ולכן לא שייך שנהיה גדולים אלא ישראל באומות כלב באיברים

לא מדויקכְּקֶדֶם
החשמונאים כן גיירו את האדומים בכפייה לפי חלק נרחב מהשיטות, אבל כע אתה צודק סוגשל. אבל זו רק סברה. והיא לא סברה ככ חזקה מסתבר. אחרת הספר לא היה הנקרא הספר של הדת המושפלת.
כן אבל זה היה חד פעמי, ולא מסיבותקעלעברימבאר

של רצון לגייר אלא מסיבות ביטחוניות שכל האוכלוסיה בארץ תהיה יהודית ולא תמרוד במלכות החשמונאים. (ואולי גם כי כתוב "והיה בית יעקב לאש ובית עשיו לקש ודלקו בהם ואכלום ולא יהיה שריד לבית עשיו").

זה לא סברה, זה בסיס היהדות, בסוף היהדות היא אומה ולא דת. אנחנו עם סגולה ואין שום עניין לגרום לכל העמים להצטרף אלינו, אלא רוצים להיות אור לגוים, מה גם שאין מקום בארץ ישראל לכל בני האדם. "לא מרובכם מכל העמים חשק ה' בכם ויבחר בכם כי אתם המעט מכל העמים"

זה נקרא הדת המושפלת כי בימי הכוזרי לא היתה לנו עצמאות והיינו מושפלים בידי הגויים שאמרו שה' עזב אותנו לכן אנו בגלות. אבל לא קשור לכמות של עם ישראל. גם בימי שלמה עם ישראל היה מיעוט קטן בעולם.

לא יודע מי היה גדול ממי, ואף אחד מהרבנים שהזכרתישפלות רוח

לא אמרו שהרב קוק גדול מהם, הם אכן כיבדו אותו מאוד (דברי הרב עובדיה "מלאך ה' צבקות") אבל הוא אף פעם לא אמר מי יותר ממי..אז זה לא נכון.

וההשוואה שלך ליהדות היא טעות חמורה, אתה לוקח דבר שהוא וודאי אמת -היהדות ועליו מחליט שהדתיים לאומים הם אמת ומשם ממשיך...עצם ההנחה שלך שהדתי לאומי הוא האמת היא טעות ודו"ק היטב. ההשוואה שלך לשאלת הכוזרי לא נכונה מלכתחילה דוד.

ונניח שהייתה נכונה..הולך איתך, למה גדולי הדור המובהקים בכל הדורות לא דיברו על זה? אתה אומר שיש עליה מעין הסתרה ? למה אף פעם הרב עובדיה לא דיבר על זה והיה בעצמו חרדי? למה הרב קנייבסקי? הרב עמר? הרב זילברשטיין? הרב מרדכי אליהו? הבאבא סאלי? והרשימה ממשיכה פשוט יכלה הזמן והמה לא יכלו, משום מה אף אחד מגדולי הדור האלו לא ראו עצמם כדתי לאומי...ובכל זאת אתה אומר שזו האמת הצרופה, זה קצת מעלה שאלה דוד לא ?

אם אתה שואל על הציונות, אז זהקעלעברימבאר

בגלל שכשהיינו בגלות לא היה רלוונטי לדבר על זה והיה נושאים רוחניים יותר בוערים על הפרק, ברור שמוישלה העגלון ישאל את רב העיירה על כשרות התרנגולת ולא על הציונות.     כמובן כן דיברו על זה, אבל בעיקר גדולי הדורות והמקובלים

ראה ידידי ורעי דודי היקרשפלות רוח

הרב עובדיה היה גדול הדור ואין עליו עוררין, אני רוצה ללכת אחרי גדולי דור, וממבט מהיר על חייו, ברוך ה' הוא לא היה ציוני גדול וד"ל, זאת הייתה הודעתי האחרונה בנידון מוזמן להגיב אבל לא יהיה המשך מצידי

והלוואי שהיינו זוכים לתמימות שלמוישלה העגלון הצדיק

כמובן כל יהודי צריך ללכת לעבודת ה' שמתחבר אליה (:קעלעברימבאר

לא אדון על הנושא. אבל לא זלזלתי במוישלה העגלון רק אמרתי שבגלות זה לא העסיק כי לא היה רלוונטי. ואת התמימות של מוישלה אפשר להביא לארץ ישראל (:

ציוני זו הגדרהבאנגי

מאוד רחבה, בכל הדורות השתוקקנו לחזור לארצנו האהובה, ארץ ה’ הקדושה והמובטחת, אלא שראשי הציונות המודרנית היו חילוניים, מה שגרם להסתייגות של גדולי התורה מהם, כרבי חיים מבריסק והחזון איש זכר צדיקים לברכה, ועדיין הציבור החרדי אוהב הארץ בכל מאודו, ורובם גם לא נוסעים לחו’’ל לנופש, מה שכן מקובל אצל הדת’’ל כסטנדרט.

כשאתה אוהב אישה אתה משקיע עבורהארץ השוקולד

והמון,

כך גם באהבת הארץ

נכוןבאנגי
וא’ ב’ של השקעה הוא קיום המצוות בשלמות ש’’לא תקיא הארץ אתכם’’. ובזה הציבור החרדי מצטיין, בשמירת הלכה ללא עיגולי פינות.
סתם שאלה:ארץ השוקולד
באיזה רחובות אתה מסתובב שאתה מניח שיש מגזר ששומר יותר מאחר?

אני רואה דגש בכל מגזר על חלק מהמצוות, לא רואה אחד שבהכרח יותר מהשני.

לא באתי לזלזלבאנגי
באף מגזר. יש המווון מה ללמוד מהדתיים לאומיים באהבת ישראל והארץ, ויש המון מה ללמוד מהחרדים באהבת תורה וחיי צער למענה, אני התכוונתי בעיקר חרדים שמרנים מול דתיים ליברלים, נראה לי שהראשונים מקפידים יותר על דקדוק קוצו של יוד.
אם כך למה אתה לא עושה השוואה ביןכְּקֶדֶם

בין חרד"לים לחרדים מודרנים?

אם כבר אז תשווה בין חרדים מודרנים לדתיים לייט/ליברלים. תשווה בין קבוצות עם מאפיינים דומים.

אני חושבבאנגי
שככלל, גם החרדים המודרניים יותר דתיים חזקים ביחס לדתיים לייט סטייל מצביעי בנט.
לא רואה הבדלכְּקֶדֶם
שחור לבן לא מעיד על תורניות
לטעמי יש משמעותבאנגי

קוד לבוש מחיב התנהגות בסיסית תואמת, ועל כך נשתבחו במצרים שלא שינו שמם לשונם ולבושם.

חרדי שלובש ’שחור לבן’ מראה על דרך חיים מסויימת, כי יש גם חרדים שלא לובשים כך אז למה נשאר בלבושו הזה?

ועדיין אינני בא לפסול כל מי שאינו שחור לבן, ישראל כולם קדושים ורוצים לעשות רצון השם.

העניין של לא לשנות את לבושםקעלעברימבאר

זה בעיקר בגלות. שמכיוון שהיינו בין הגוים אז היה הכרח שנלבש בגדים אחרים לבדל עצמינו מהם גם בתחומי החול ולא רק במצוות.

כיום אנו לא חיים בין הגויים, ואין צורך לבדל עצמינו מהחילונים בתחומי החול כי אנו אותו עם, כשם שלא נבדלים מהם בלשונם. (כמובן יש לבוש אצל החילונים שהוא דרך שחץ ולכן נמנעים ממנו אבל לא בגלל ההבדלות. וכן מכנסי ג'ינס בעיני מבטאים משהו פסול, שאגב היו במקור מכנסים רק לפועלים וכורים. וכן לא אוהב חולצות עם כיתובים מערביים, ובאופן כללי פחות תופס מחולצה עם כיתוב, גם עם זה צבא וכו').

אגב הלבוש הליטאי הוא רק מה100 שנה האחרונות, וההבדל בין לבוש טראמפ ללבוש ליטאי זה רק הכובע (שלפני 70 שנה גם גוים הלכו עם כובעים, אמנם קצת שונים) ואפילו החסידים קוראים לעניבה של חלק מהליטאים "שניפסל" מלשון פסול ומודרני.

וגם אצל דתיים יש לעיתים הבדלים קטנים מהגוים (מכנסי דגמח וסנדלי שורש לדוגמא. לא נראה לי יש את זה כזה נפוץ בעולם).

זו התחמקות.באנגי
אכן הרב פינשטין זצ’’ל מזכיר בתשובתו את הענין של לא שינו שמם בעיקר במצרים קודם מתן תורה, אבל גם הוא לא מדבר על לבוש, ואדרבה בב’’ק נ’’ט ע’’ב מבואר שבשעת השמד נהרגים אערקתא דמסאנא שזה סוג של סנדל.
ברור שלגבי שמות יש עניין גם בארץקעלעברימבאר
עבר עריכה על ידי קעלעברימבאר בתאריך י"ט באדר תשפ"ה 14:14

בשמות עבריים (ואגב עקיבא עולא חסדא זעירא ונהוראי זה שמות עבריים. יש הרבה שמות שמסתיימים ב א בתנך כשהיו בארץ ישראל כמו שמעא ציבא עוזא וכו' וגם שניאור נדרש כשם עברי שני אור).  , ואם לא עבריים אז לפחות יהודים נבדלים מהגויים כמו שיינדל ורייזל. לבוש זה שונה כי במילא השתנה מאוד בהיסטוריה. להמון קוראים היום אברהם כמו לאברהם, אבל אף אחד לא מתלבש היום כמו אברהם.

ערקתא דמסאני זה רק אם היהודים קיבלו על עצמם הנהגה זאת. ומדובר שם בבבל וגם בארץ ישראל באותה תקופה היו המון גויים שגרו בערים יהודיות והיהודים היו מיעוט בארץ. אבל אם לא הונהג ערקתא דמסאני אז אין עניין למסור את הנפש על זה דווקא (כיום לא נראה לי שלמישהו השרוכים שונים מהגויים).

בסוף הבדל יהודי בלבוש צריך להגיע מתוך התרבות עצמה ולא מקוד חיצוני. יהודים בבית ראשון מן הסתם לא היה להם קוד לבוש יהודי אלא באופן טבעי הכובעים שלהם נראו שונה מהכובעים של האשורים, כשם שמאכליהם ותבשיליהם היו קצת שונים. כיום כל הבגדים מיוצרים בכל העולם אז קצת קשה שיווצר לבוש ייחודי ממש. אבל אם כבר שנלך עם ג'אלביה כלומר כתונת כמו האבות והכהן הגדול או כמו הראשון לציון ולא עם חליפה כובע ועניבה אירופאיות.

חייבת לומר שהיחס לבגדים שחור לבן השתנה אצליכינור יהודי

גם אני חשבתי פעם שהלבוש הזה, השחור לבן, כבר לא רלוונטי... במשך הזמן התחלתי להבין שאנשים הלובשים בגדים שבאופן כל כך מובהק שייך ליהודים הוא ממש חיבור עמוק להיותנו שונים וייחודיים. אני מהססת לומר אבל זהו סוג של סמל של גאווה יהודית. 

ומה הבעיה שרק ציצית וכיפה תהיה סמל לגאווה יהודית?קעלעברימבאר
אחד הסיבות שכתובכינור יהודי

ש"ישראל מצוינים היו" הוא שהם היו לבושים באופן בולט ושונה מהגויים. מדובר היה בבגדים חד משמעית. בגדים ייחודיים ליהודים.

בהחלטבאנגי
לגבי גברים, רש’’י בסנהדרין ע’’ד ע’’ב כותב שצורת הסנדל היא ענין יהודי, ולגבי נשים מבואר בברכות כ’ ע’’א שכרבלתא הוא בגד גויי ור’ אדא קרע כזה מאישה שחשב שהיא יהודיה, הערוך שם מבאר שזה היה בגד אדום וכנראה חוסר צניעות. (אגב הוא פיצה אותה בסך עתק כשנודע שהיא גוייה)
צורת הסנדל היא ענין יהודיקעלעברימבאר

כי כך נהגו. אין עניין קדוש דווקא בסנדל.  הכל לפי מנהג המקום.  אבל שחור לבן זה רק מנהג אשכנזי ולא כל ישראל הלכו כך (והספרדים אמצו מהאשכנזים כתלבושת אחידה, לא כמנהג יהודי).

בגד אדום אתה צודק, אבל נראה לי אומרים שאם רק חלקו אדום אז זה בסדר. לא זוכר. אבל שם זה קשור לחוקות הגויים ודרך שחץ וגאווה, לא בגלל מנהג יהודי.

מסכים מאודטויוטה

סוג של מדים דתיים.

בקיץ אני מרחם על החסידיים שלובשים מעילים בבני ברק...

אבל גם מקנא בהם, קצת, אולי....😔

גם ליטאים לובשים מעיליםכינור יהודי

למה לקחת מלכתחילה חלקים שלא מייצגים עד הסוף את ההשקפה?

מה אתה רוצה ללמוד מההשוואה הזאת? 

הערה נכונה כמובןארץ השוקולד
טרם ענית לשאלה המציאותיתארץ השוקולד

העלית טענה, האם אתה יודע שהיא נכונה או שאתה מעריך על סמך תחושה?

ואם אתה יודע שהיא נכונה, על סמך מה אתה יודע?

יודעבאנגי
על סמך היכרות, יש לי קרובים חרדים ודת’’ל, ואיני רוצה להוסיף א. שלא לפגוע ב. שלא להיחסם פה.
קרובים זה דוגמאות ספציפיותארץ השוקולד

לא מספיק כדי לדעת אם זה נכון ככלל,

אבל כנראה שלא עשית קורס בסטטיסטיקה כדי לדעת שיש משמעות למדידה באופן כללי ולא רק ממקרים מסוימים.

דוגמא קטנהבאנגי

לרוב בני התורה החרדים אין טלוויזיה וסרטים לדוגמא, גם לי אין ואתר זה נפתח לי ע’’י הדרן, ללא הצגת סרטונים.. 

אתה מדבר על בני התורה?פתית שלג

לך תעשה סיבוב בקרית משה, הר חומה, בית אל, מצפה רמון והמון התנחלויות.

דע לך שהמון מבחורי ישיבות ההסדר הם בכלל לא דור שני ללומדי ישיבות..

הם בחרו בזה על פני הטלוויזיה והמסכים...

לא דיברתיבאנגי
על הטלפון שיומי חצי טא’צ שלהם, אלא על טלוויזיה בבית ההורים.
על זה אני מדברפתית שלג

מה לבני התורה הלאומיים שבבית ההורים שלהם יש טלוויזיה?

ציפית שיזרקו אותם מהמסגרת? שהם ינפצו להורים את הטלוויזיה?

מה שניסיתי לומר- שהרבה מבני התורה הלאומיים הם מתחזקים, ולא פשרנים.

ובני התורה שהם דור שני ללומדי ישיבות, לא מכירים טלוויזיה, ועל כך אמרתי פוק חזי באותן שכונות ויישובים של הדור השני ללומדי תורה.

אשרי חלקם, באמת!באנגי
כמה הםבאנגי

באחוזים מתוך המגזר?

הרי יש לייטים, ליברלים, חרדלי’’ם מרכז, הר המור, ישיבות הקו.. כמה באמת מתוכם הם בני תורה שמורים מבחינה טכנולוגית? אני מאמין וודאי שיש הרבה, אבל לא מרגיש לי שהם הרוב המוחץ במגזר.

זהו המגזר זה מושג טריקיפתית שלג

כי הציבור הדת"ל אף פעם לא חיפש להתבצר,

הוא הקים גרעינים תורניים בכל עיר כמעט, הקים יישובים במקומות נידחים, בתי ספר, ישיבות ואולפנות, שיהיו מיועדות לכולם.

(לכן גם לא תמיד הילדים של לומדים במסגרות שאבא הקים...)

היום כל מי ששומר כשרות ושבת, אבל לא חרדי, קורא לעצמו דתי לאומי. האם זה אומר שהוא מכיר את הרב צבי יהודה, או את הרב חרל"פ חוץ מהצ'ופר שהוא קיבל בבני עקיבא, האם זה אומר שהוא יודע מה זה הלכות בורר בשבת? לא.

המבחן להשקפת הרב קוק וממשיכי דרכו היא בתוך הישיבות, ולראות מי ומה צמחו מהן.

אגב אם הזכרת את ר’ יעקב מיישהבאנגי

חרל’’פ זצ’’ל, יש חרדים רבים הנושאים את השם חרל’’פ והם צאצאים ישירים שלו, מכיר כמה.

כנ’’ל משפחת קוק העניפה רובם חרדים גמורים. נקודה מעניינת

חרל"פ אחת המשפחות הכי מיוחסות לבית דודקעלעברימבאר

קרובים של כל משפחת דון יחיא שגם הם מאותו מוצא של בית דוד. ראשי תיבות חרל"פ חייא ראש לגולת פולין.  צאצאים של משפחות מספרד צאצאי ראשי הגולה מבבל שהם צאצאי בית דוד. בגירוש ספרד הגיעו למזרח אירופה (ומכאן השם דון).

מעניין. אגב אתה יודע מה זה זק’’ש.באנגי

חשבתי זמן קריאת שמע.. סתאאם..

זליכ’’ה ראיתי פעם זכר ליהודי כהן הגדול.

נכון. הרב קוק והרב חרל"פ הם מאוד מאוד שמרנייםפתית שלג

יותר מהמון רבנים חובשי מגבעות של היום.

אני לא בטוח שזה אומר שהם "מאסו בדרכם", הם פשוט נתנו דגש על צדדים אחרים.

צאצאי הראי"ה קוק הם יותר מועטים והם בעיקר סביב מרכז הרב.

אם כבר @נגמרו לי השמות אתם קשורים לרב חרל"פ?

אף אחדבאנגי
לא מאס, אדרבה הרב קוק והרב חרלפ היו חרדיים בהנהגותיהם
בכוונה בחרתי בהגדרה "שמרניים" ולא חרדיים..פתית שלג

זה נראה לי מדויק יותר

שמרניבאנגי

הוא מושג אוניברסלי מידיי, חרדי התכוונתי לא פוליטי אלא כפשוטו, יהודי החרד לדבר ה’.

תעיין בהקדמת ספר החרדים לרבי אלעזר אזכרי, שמבאר שם את שם הספר להיות ממש ירא וחרד לכל מוצא פי ה’, ולא לקיים באופן של מלומדה.

אם כך גם הרב דרוקמן זצ"ל והרב ליכטנשטיין זצ"ל הםקעלעברימבאר

חרדים

חרדים למדו פילוסופיה ומדע כמו הרב קוק?קעלעברימבאר

בסוף הרב קוק היה איש קודש גדול והנהגתו בקודש וודאי היתה שונה מרוב העם, קשה לקרוא לזה חרדי. האם שמואל הנביא היה חרדי כי לא יצא מהמשכן כל צעירותו?

בעבר קראו לזה אדוקיםבאנגי
עבר עריכה על ידי באנגי בתאריך כ' באדר תשפ"ה 14:22

ואם כך הרב קוק בוודאי היה אדוק, להבדיל מהרב סתיו לדוגמא שמתיר ללכת לקולנוע בתנאים מסויימים אם מורידים את העיניים שזה הזוי.

היו כאלה שכןבאנגי
למשל בגרמניה היה את הרש’’ר הירש, רבי מאיר להמן. גם בצ’כיה המהר’’ל למשל, בספרד הרלב’’ג, ענקי תורה ורוח, הם כולם היו חרדים קלאסיים לפני שהרב ריינס הקים את הלאומיות הדתית חרדלי’’ת.
הרש"ר הירש לא היה חרדיקעלעברימבאר

הוא היה מודרן-אורתודוקס תורני חזק וליברלי חלקית.

הסיבה שמחשיבים אותו כחרדי כי נלחם חזק ברפורמים וכי החמיר בהלכה ועל כך הוקירו אותו מאוד רבני אגודת ישראל. כל המעיין בספרים שלו ושמע על ההווי אצל רבני גרמניה רואה שהקשר בין חרדים לבינם חלש.  אם כבר הרשר הירש דומה למודרן-אורתודוקס החזקים בארהב כמו הרב סולוביציק זצ"ל או הרב ליכטנשטיין זצ"ל בארץ וחלק מרבני הר עציון.

גם לא היתה כל כך ציונות בימיו אז לא רלוונטי לגבי יחס לציונות, אבל ביחס למודרנה וודאי לא היה חרדי. ונראה לי רוב תלמידי תלמידיו של הרש"ר הירש כיום בציונות הדתית.

אי אפשר לומר שהמהרל היה חרדי כי לא היו אז לא חרדים ולא מזרוחניקים. חרדיות התחילה להווסד רק בתגובה לרפורמה ואחר כך לציונות והגיעה לגיבושה הסופי אצל החזון איש בארץ.

ולגבי רבני תור הזהב בספרד ממש לא דומים לחרדים של ימינו. כשם שדוד המלך לא היה חרדי.

גם לא ידוע לי על רב במאה האחרונה שהיה חרדי ולמד פילוסופיה ומדע כמו הרב קוק, אולי היו כמה מעטים שכן (אולי הרב גדליה נדל).

זה נכון שאי אפשר לומר שהרב קוק היה מזרוחניק או סרוג, אבל גם חרדי הוא לא היה. בכל מקרה בימיו עדיין לא התגבש ההבדל המוחלט שיש כיום בין החרדים לציונות הדתית ובטח אצל גדולי הדור ההבדל לא כל כך קיים (למשל קשה לומר על הרב נבנצל כיום לאן הוא משתייך).

לגבי הרב נבנצלבאנגי
הוא תלמידו של הגרש’’ז אויערבאך והוא חרדי גמור, כמו גם כל ילדיו חרדים גמורים, יש לו חלק התלמידים חרדלי’’ם. והוא מקובל על כולם.
לא כזה יודע על הרב נבנצלקעלעברימבאר

אתה בטוח שאין לו דעות ציוניות?

אני יודעבאנגי
שהוא אוהב ירושלים גדול, ושם ספריו הוא ’’ירושלים במועדיה’’ מרוב חיבתו..  אבל לא ידוע לי שאומר הלל בה’ באייר, ומלמד זאת הרב קניבסקי העריץ אותו במיוחד
לא אומר הלל בכלל ביום העצמאות אוקעלעברימבאר

לא אומר הלל בברכה?

כי גם הרב מרדכי אליהו פסק שלומר בלי ברכה וגם הרב שמואל אליהו. זה לא תמיד קשור לדעות ציוניות.

השקפות ציוניות על גווניהן לא תמיד מתבטאות בהללפתית שלג

בין עם ברכה ובין ללא ברכה.

לגבי הרב נבנצל, מתוך שו"ת של מכון ארץ חמדה:

https://www.sefaria.org.il/B 

יש רב ציוני שאומר לא להגיד הלל בכלל ביום העצמאות?קעלעברימבאר

הרי בלי ברכה מותר לכולי עלמא

זה פחות קשור למותר או אסור (למרות שיש שדנו בזה)פתית שלג

זה קשור יותר להאם בכוחנו לתקן תקנה כזאת.

זו סוגיה רחבה עוד אחרי השאלה ההשקפתית.

זה מתך ויקישיבה: לאחר הקמת מדינת ישראל, נחלקו הרבנים האם צריך והאם אפשר לתקן אמירת הלל ביום העצמאות. רבנים רבים הורו שאין לומר הלל ביום זה, חלקם מפני שאינם רואים בהקמת מדינת ישראל נס (רבני הציבור החרדי) וחלקם מפני שסוברים כי אין ביכולותינו היום לקבוע יו"ט לאמירת הלל (הרב משה דב וולנר; הרב יוסף קאפח ועוד)

אבל לומר פרקי תהילים ללא ברכהקעלעברימבאר

זה לא תקנה. זה כמו לומר שיר המעלות במלחמה אחרי התפילה

אבל שיר המעלות במלחמה לא קבעו לדורותפתית שלג

ודווקא מוזכר שמצווה לומר הלל כשיארע נס, אבל לא לדורות.

האם בפורים האחרון אמרת הלל? מזכיר לך שבעקבות זה עלו לארץ והקימו את בית המקדש (למרות שזו גם סוגיה)

אולי אפי' היו קובעים הלל בדילוג

אנחנו לזה עוד לא הגענו

בפורים לא שייך בכלל לומר הלל גם אםקעלעברימבאר

היתה לנו סמכות. כי זה היה בחו"ל ואכתי עבדי אחשוורוש וקרייתה זו הללה.

ביום העצמאות שייך לומר לפי הפוסקים הציונים,  רק הדיון אם יש לנו סמכות או לא.

יותר נכון שהרב קוק היה מאוד שמרן ומאוד ליברלקעלעברימבאר

הרב קוק היה "קיצוני" לכל הכיוונים וידע להכיל בתוכו בהרמוניה דברים שאצל אחרים היו נחשבים סתירה, כל זה בגלל גודל נפשו העצום

צאצאי האחים של הרב קוק חרדיםקעלעברימבאר

צאצאיו שלו (רק מבנותיו כי לבנו לא נולדו ילדים) הם דתיים (חרד"לים עד כמה שאני יודע).

הרב חרל"פ הגיע מהישוב הישן וכל חייו היה היישוב הישן. אבל היה ציוני ודגל בדרך הרב קוק.

הטענות שעלו פה חלשות, ואני אומרת את זה כשאני יותר קרובה להשקפה החרדית..
חחחאני:)))))

וואו איזה השוואה לעניין.

עד שלא קמה הציונות החילונית, מעולםקעלעברימבאר

לא עלה הדיון התיאורטי בכל שנות הגלות "מה יקרה אם תקום מדינה מאידאולוגיה חילונית, האם נתמוך בה או לא?".

יש אומרים שגללי חמורו של משיח שרב יוסף בגמרא דיבר אליהם זה רמז לבעיות הרוחניות (גללים) שיקרו בגלל המימד הגשמי (החמור) שמביא את הגאולה והמדינה ולבסוף מלכות המשיח, ורב יוסף אמר שהוא מעדיף לחיות בתקופה זו למרות הבעיות. כמובן זה פירוש ולא מחייב.

יש אומרים לפי זכרוני שהזוהר אומר שדור הגאולה הוא טב מלגאו וביש מלבר, על פי הגמרא שאין בן דוד בא אלא בדור שכולו זכאי או כולו חייב, ומוסבר שזה דור שחייב מבחוץ אך זכאי מבפנים. כלומר האידאולוגיה שלו רעה אך הרגש הלאומי (שגורם לאידאולוגיה הזאת) אך מתקשר להשתוקקות לארץ לכל הדורות הוא קדוש.

יש התיחסויות לזכויות של מלכים רשעים שבנו כרכים בארץ ישראל, אבל אי אפשר להשוות אותם לימינו כי הם לא היו חילונים ולא ניתקו את הלאומיות מהתורה.

אבל באופן כללי לידיעתי מעולם לא נדונה השאלה מה יקרה אם תקום ציונות חילונית. עד שהיא קמה, ואז התחילו לדון בזה.

הגאולה בימינו היא גאולה בעיתה כנראה, ולא גאולה באחישנה, אחרי 2000 שנה שהגלות התארכה, ומגיעה מהמקום הכי גרוע (כמובן בסוף מעז יצא מתוק ובסוף יתברר דרך הציונות החילונית שישראל אף פעם לא יכולים לעזוב את ה' גם כשהם חילונים) ולכן קיבלנו את הגאולה בדרך הכי פחות טובה.  אם היינו זוכים לדוגמא להיגאל בתקופת הראשונים, היה אפשר שראש הממשלה יהיה רבי יצחק אבארבנאל שהיה גדול הדור ושר האוצר בספרד. אם היינו זוכים להיגאל בתקופת הגאונים, אז ראש הגולה היה יכול להיות מלך בית דוד עלינו בארץ ואולי אף המשיח, ולא היינו בכלל צריכים תהליך של משיח בן יוסף, שלא הכרחי. 

אבל נגאלנו אחרי שהיינו צריכים ללמוד בדרך הקשה ביותר אחרי 2000 שנות גלות, ונשארנו חסרי עוצמות חול לחלוטין (ככורח המציאות כי רק זה טיהר אותנו מחטאינו בגלות) כך כשקמה תנועה לאומית היא לא קיבלה מענה בקודש ואף בזה לקודש בעצמה, וכך נראית הגאולה בימינו. גאולה אמיתית אבל באופן הכי פחות טוב שיש בידי ציונות חילונית "זכו עם ענני שמיא, לא זכו עני ורוכב על חמור".

ציונות של קודש ודאי עסקו בה חכמי ישראל בכל הדורות, והרצון להקים מדינה יהודית בארץ ישראל תמיד היה מתוך קודש.

תראה ידידי, הזכרתי כבר לפני כן אין לי עניין לדוןכְּקֶדֶם

עם אדם שאין לו היכרות אפילו בסיסית עם ההשקפה של הרב קוק ופועלו.

זה קצת כמו לדון עם אתאיסט על למה התורה היא אמת.

אין לנו מכנה משותף וזה בסדר.

ההבדל ביני לבינך הוא שאני הייתי ולמדתי לעומק את כל השיטות. אתה מכיר רק את ההשקפה החרדית שזה בסדר גמור, כל אדם צריך למצוא את מקומו בעבודת השם.

אבל אנא ממך אל תמהר להסיק שנושאים שאין לך יד ורגל בהם הם לא אמת. זה לא מוציא אותך טוב.

במידה מסוימת אפילו להשקפה האנטי ציונית הקיצונית שמתבססת על שלושת השבועות יש אמת גדולה יותר משל ההשקפה החרדית המקובלת.

ראה ידיד נפשישפלות רוח

לא אמרתי חס ושלום שהרב קוק אינו אמת, אפילו ציטטתי את דברי מרן *גדול הדור המובהק* הרב עובדיה שאמר עליו "מלאך ה' צבקות" ועדיין התחמקת באלגנטיות יתירה מאמרתך אודות התבטאותם של הרב קנייבסקי והרב עובדיה שהרב קוק "גדול מהן עשרת מונים" אתה כתבת(ואני מצטט) "הם בעצמם הודו בזה" איפה? אשמח למקור.

אין בעיה לא לדון בנושא, הבעיה מתחילה כשאומרים דברים שלא היו ולא נבראו ועדיין אחזןר על השאלה הענקים שגם עליה לא ענית באלגנטיות

ענקי הדורות הקודמים המובהקים היו חרדים לכולי עלמא, לא שאלת את עצמך אם הדתי לאומי זאת אמת צרופה(כמו שאמרת) אז מדוע ולמה אף לא אחד מהם התבטא לפחות, לא מדבר איתך חי כדתי לאומי, אלא רק התבטא על גדולת וצדקת הדרך של הדתי לאומי? שוב אין לי דבר וחצי דבר נגדם אבל אנחנו לא יותר חכמים מענקי הדורות הקודמים שאת שמותם הזכרתי בהודעתי הקודמת ידיד נפשי היקר עיין שם.

לא חייבים לדון על הנושא, רק שזה לא הנושא אלא שאלה עניינית שחותרת להפיל את אמרתך ששם זו עמת צרופה וכו'

אתחלתא היאנקדימון

יש סדרת ספרים (שני כרכים, אולי שלושה) בשם אתחלתא היא של הרב יצחק דדון ממרכז הרב שטרח וקיבץ מדברי קודשם של גדולי ספרד ואשכנז ביחס לציונות ולהקמת המדינה.

להזכירנו, שישה מליוני יהודים הושמדו בשואה הארורה, ספריהם נשרפו, ותורתם עלתה לגנזי מרומים. כמה גדולי תורה היו שם ומורשתם נשרפה עימם.

ורשימתך מיותרת. בוודאי שיש מי שסובר כל מיני דברים על התקופה ועל המדינה, הדיון הוא לא בזה. חלקים בהציבור החרדי הולכים אחרי הרבנים האלה, ברור.

אבל דוד, אם תשים לב, אנחנו מתדיינים בפורומים כאן על הראיות להשקפות הללו, ולא על כמות הרבנים (למרות שהיא גם מעניינת).

ואגב דוד, חרדים וציונים-דתיים אלה מושגים חדשים זה בקרוב באו, ולפני 70 שנה רוב האנשים לא ידעו בכלל שהם צריכים להיות ממוגזרים בחדות. גם ה"חרדים" התגייסו לצבא בשנים הראשונות, ואמרו הלל (עם ברכה או בלי זה סוגיה בעיקר הלכתית, ולא השקפתית) וכידוע שהרב כהנמן קבע דגל ישראל על גג ישיבת פוניבז', וכו'. חרדיות וציונות-דתית הם תהליכים שהתהוו להם לאורך זמן. הזקנים והזקנות במשפחה החרדית שלי עוד זוכרים את התקופה שבה מעטות "דאגו" ללכת עם פאה, או שהיו עושים הפרדה עם מחיצה גדולה בין גברים לנשים בחתונות (לא מדבר על הריקודים).

האמת הצרופה היא מושג מסוכן, כי פנים רבות לה, וראיות נדרשות לכל פן.

ולתפוס שהאמת בציבור החרדי ואין אחרת זה נכון?
תפסתי ככה ?שפלות רוח

נראה שאת מחפשת להוכיח בזמן שלא קראת את כל ההודעות וכנ"ל לגבי מדינת ישראל אתמול והאמת שמה זה אין לי כח.

תראי את התגובה שלי "פתחת באמת וסיימת במקום אחר לגמרי"

יום נפלא גברת

קראתי.. ובכל זאתאני:)))))
מרגיש לי שאם הוא היה כותב ההפך זה לא היה מביא לתגובה ממך..אני טועה?
לא ועדיין לא הבנתי איך זה מצדיק את מה שאמרת לעילשפלות רוח
מה אמרתי?אני:)))))
שזה דעתך.אתה לא באמת באת להוכיח אותו או משהו, באת להגיד את ההשקפה שלך ולהתנגד להשקפה השניה וזהו.
לא..שפלות רוח

נכון שבעיניי החרדי יותר קרוב לאמת, אבל לא בגלל זה הגבתי לו, אלא כי הוא אומר שהדתי לאומי זאת "אמת צרופה" - מה שלא נכון לחלוטין, ומצד שני גם החרדים הם לא אמת צרופה ועוד שהוא כתב שהרב קנייבסקי והרב עובדיה התבטאו שהרב קוק יותר גדול מהם "עשרת מונים" כדבריו של @כְּקֶדֶם שעד עכשיו לא הראה לי מקור לדבריו, ואת זה באתי לאפוקי.

אז אנא ממך אל תרחיקי לכת באמירותייך החד צדדיות. אמרתי לך, כשאני ארחיק לכת אני אודיע, כרגע אני עוד פה.

יום נפלא גברת

בסדר
לא כתבתי את זהכְּקֶדֶם

אמרתי שההשקפה הדתית לאומית, כלומר של הראי"ה זצ"ל והרצי"ה בנו.

לא שהמגזר עצמו כזה.ולא הזכרתי פעם אחת את הרב קנייבסקי זצ"ל בשירשור ולא אמרתי עשרות מונים אז אל תכניס לי לפה מילים שלא אמרתי זה לא מכובד.

לגבי זה שהוא גדול מהם חיפוש קצר בויקפדיה יספיק, ואם אתה רוצה יותר מקורות ויותר מהימנים תקרא את הספר "מלאכים כבני אדם"

דוד שלי יקר ואהובשפלות רוח

אמיתי אוהב אותך, תראה את התגובה שלך "ההשוואה שלך דומה לשאלה של הכוזרי"

בסוף התשובה שם כתבת "הוא היה גדול לאין ערוך מכל הרבנים שציינת (הם בעצמם הודו בזה)"

ראה את תגובתי לעיל מינה, ששם הזכרתי את הרב עובדיה והרב קנייבסקי ועליהם אמרת את הנ"ל וכו'

בדיוקכְּקֶדֶם

גדול לאין ערוך.

לא עשרות מונים.

כמו שאין מה להשוות בין הרמב"ם לראב"ד אע"פ ששניהם היו ראשונים.

ככה אי אפשר להשוות בין הראי"ה לגדולים של דורנו. אין מה להיפגע.

כל חכם/מנהיג ציבור מתמחה בדר"כ במקצוע אחד בתורה(לפעמים אפילו לא זה)כמו הרב קנייבסקי זצ"ל שהזכרת. לדוגמא ידוע שהראב"ד נחשב למומחה בתחום הטהרה. ועם זאת אתה לא רואה שמשווים אותו לרמב"ם משום שהרמב"ם שלט באופן מפליא בכל המקצועות ולכן נהפך לגדול הדור והדורות אחריו.

כמו כן הרב קוק שלט בכל תחום באופן מפליא. הגר"ע זצ"ל כבודו במקומו מונח אך לא שייך להשוות אותו לראי"ה. 

ידיד נפשי אתה אמרת שהם הודו בזהשפלות רוח
 רק שאלתי איפה, היכן המקור לזה כי אכן הרב עובדיה אמר עליו כמו שציטטתי "מלאך ה' צבקות" אבל איפה הוא הודה מי גדול ממי?

ולגבי העשרת מונים טעות שלי צודק, לא יודע למה חשבתי שכך אמרת מחילה.

כן..הפי
בגדול מסכים עם הרב חוץ מדבר אחדקעלעברימבאר

לא נראה לי שאם הדתיים לאומים ישקיעו בהחזרה בתשובה יותר אז יהיו יותר חוזרים בתשובה בציונות הדתית.

העניין פה יותר תרבותי ויש תהליך שלוקח שנים.  רוב החוזרים בתשובה במילא מעטים בכל דור וכנראה שהולכים לחרדים כי מה שגרם להם לעזוב את החילונות זה מה שגרם להם ללכת לחרדים.

אבל כן יש מגמה של התחזקות המסורתיים ושל נוכחות הקודש בתרבות בישראל. בסוף זה גם יגיע לחזרה בתשובה המונית או תהליכית, לא יודע מתי

אבל למה בחילה? מה הבעיה במה שאמר?קעלעברימבאר
יש פה טענה מציאותית,ארץ השוקולד
יותר חוזרים בתשובה נמשכים לחרדיות, יש נתון שמגבה את הטענה?

אני לא מכיר לכאן או לשם, פשוט תוהה

אני מכירבאנגי
וגם בחרדיות הם הולכים לפלגים יותר שמרניים ופחות מודרניים, כי זה בא אצלם מבריחה מחיי החול, והצה’’ד מחברת חול וקודש ולכן לרובם זה לא מתאים.
מכיר זה לא נתונים אלא תחושהארץ השוקולד

אני רוצה ראיה, לא תחושות בטן

בבקשהבאנגי
הרב משה שמידע ראש ישיבת גרודנא באשדוד, פלג ירושלמי. הרב יהודה עמית ראש ישיבת קרית מלאכי מחנך לחרדיות חזקה.  הרב אבינעם פלברבום ר’’מ בישיבת משנת עקיבא, מטובי בחורי שעלבים לשעבר, ועוד רבים וטובים שאצלנו מכונים ’’תיכוניסט שנשרף’’
זה מספר דוגמאות של אנשים שעברו מגזרארץ השוקולד
הבן של הרב שך עבר להיות דתי לאומי, זה מוכיח משהו?
והנכד כבר חילוני (דורון שך, אל’’מ בצה’’ל)באנגי
והרב שך בכה עליהם כל ימיו.
חשבתי שהוא נהייה חילוניכינור יהודי
ממש לאארץ השוקולד

אפרים שך – ויקיפדיה

אבל המגזר החרדי לפעמים מתייחס לדתיים לאומיים כחילונים ואולי זה מקור הטעות

דווקא זכור לי מכתבה במקור ראשוןכינור יהודי

אבל אולי אני לא זוכרת נכון. זה היה מזמן.

ממה שרואים את זוכרת לא נכוןארץ השוקולד

למשל

הועברת לדף אחר

https://www.makorrishon.co.il/nrg/online/1/ART1/502/090.html

וסתם קוריוז שנתקלתי בו בגוגל:

אכן זכרתי לא נכון!כינור יהודי
רק רציתי להוכיחכינור יהודי

שאני לא זוכרת פרטים כאלה מחרדים...

אגב ממש במקרה אתמול שמעתי חרדי שאמר "הבן של הרב שך נהייה דתי לאומי"...

ארץ השוקולד
הוכחת זאת
סתם תוההכינור יהודי

מה בעצם הבעיה בזה שהרבה בעלי תשובה נמשכים לחרדיות? בסופו של דבר גם שם שומרים מצוות...

אני לא טענתי שיש בעיה, הפותח הניחארץ השוקולד
אני הקשיתי על עצם הטענה
אין בעיה. רק תמהים למה אין הרבה חזרה בתשובהקעלעברימבאר

לתוך הציונות הדתית.   וחוץ מזה שהציונות הדתית מקווה שככל שהזמן יעבור העם יהיה יותר תורני וגם יותר ציוני.

הרבה פעמים עושים אידיאליזציה למציאותארץ השוקולד

למשל, האידיאליזציה ללימוד תורה כל היום במקום השילוב, למרות שזה היתר דיעבדי ולא האידיאל.

כמבואר בבית יוסף ובב"ח בטור אורח חיים סימן קנו.

וזה עוד הבית יוסף שהתיר לשבת ללמוד כל היום משום "עת לעשות לה' הפרו תורתך", אבל חשוב לזכור שגם לדעתו זה הפרת התורה.

(שלא נדבר על האוסרים כמו הרמב״ם והטור בהלכות תלמוד תורה)

כך שאם מדברים על אידיאלים מהמציאות למרות שהם לא אידיאל, זה נחלת כל מגזר.

יש לכך סיבהבאנגי

אני אישית שמעתי ממורי ורבי הגרב’’ד פוברסקי ראש ישיבת פוניבז’ שיאריך ימים בבריאות, שהסיבה היא שה’רחוב’ כלומר העולם החיצוני מלא בנסיונות, ובקשיים רוחניים, וה’תיבת נוח’ היא עולם הישיבות ובתי המדרש המגוננים עליך, ונאמר בסוף אבות אף אם אתה נותן לי וכו’ איני ד"ר אלא במקום תורה.

וטען רה’’י שבדור כזה גם הרמב’’ם מודה שכולם חייבים ללמוד ולהינצל מהרחוב כי זה פיקוח נפש רוחני.

אתה כנראה לא התחנכת ככה, אבל אני כן, אני מכבד את דעתך, אז אנא כבד את דעתי. 

כלומר, עשו אידיאל ממצב שאיננו דיעבדארץ השוקולד

במצב האידיאלי של עמנו, אני לא מכיר פוסק שחולק על זה שלא יהיו כאלה שרק ישבו וילמדו.

אלא מה, הרב פוברסקי טוען שכיום צריך ולכן מדברים על חשיבות העניין.

כך גם ביחס לצבא, במצב אידיאלי רבים סבורים שלא צריך, אלא מה, אנחנו צריכים צבא כדי לחיות כאן ולכן עשו מזה אידיאל למרות שזה לא.

מה ההבדל?

שניהם מעוותים תורה אידיאלית בשביל צורך מציאותי ורוחני.

זכותו של הרב פוברסקי לחשוב ככה, אבל הוא חולק על גדולי הפוסקים בכל הדורות.

אני לא חושב שגדולי הדור עשו אידאל, פשוטקעלעברימבאר

מכיוון שכרגע זה כך, מחנכים את העם שזה מה שצריך להיות.

דוגמא לזה זה שמחנכים אצלינו שהאידאל זה ספרא וסיפא, למרות שבאידאל באמת לא אמורים להיות מלחמות בכלל. או שהאידאל האמיתי זה שנלמד תורה בעל פה ממש ולא מתוך דף גמרא (כי זה עת לעשות לה' שכותבים תורה שבעל פה) אבל עדיין האידאל בעינינו זה תלמיד חכם רוכן על ספרים.

בסוף רוב הדור צריך להיות שקוע בעבודת ההווה הבדיעבדית ולראות אותה כאידאל, כדי שיהיו לו כוחות לזה. וזה באמת הייעוד של הדור לחיות במצב הנתון הבדעיבדי לכן זה באמת עבורם לכתחילה ואידאל.  גדולי הדור יכולים לצפות לעתיד ולראות את המציאות הלכתחילית האמיתית.

לא נכנסתי כרגע לדיון על מה הייעוד הבדיעבדי של הדור, אם בדרך ציונית או חרדית.

בשני המקרים ציירו אידיאל שהוא לא אידיאלארץ השוקולד
כי כרגע המציאות דורשת משהו, כל מגזר בחר משהו אחר.
אבל כך צריך לנהוג, כיקעלעברימבאר
הייעוד של הדור הוא לעשות דברים בדיעבדים. אז עבור הדור זה אידאל. אם ייצירו את זה כבדיעבד לא יהיה כוחות לעשות את הדברים. הייעוד שלנו זה לכוון בתפילת 18 ובסדר העבודה ביום כיפור ובשירת מה נהדר כהן גדול למרות שהאידאל שיהיה בית מקדש זה תפילה ספונטנית וסדר עבודה אמיתי. אבל עבורינו זה אידאל בדורינו.
לגיטימי, אבל אותה טענה נכונה גם על מה שהואארץ השוקולד
הלין על היחס לצבא.
נכון. השאלה היא האיזון, עד כמה מוקירים את הצבאקעלעברימבאר

ועד כמה את לימוד התורה. בסוף נראה לי רב גדול צריך להיות יותר נערץ ממפקד בצבא

הוא לא חולקבאנגי
אלא טוען שהמציאות השתנתה לנוכח ירידת הדורות.
אבל האם יש הוכחה שהרמבם והטור היו מסכימיםארץ השוקולד
או שזה דרך מנומסת יותר לומר שהוא חולק?
אין ספק שכיום אנו במצב חריג שלקעלעברימבאר

חילונות שמעולם לא היתה ובטח בימי הגלות.

עכשיו השאלה איך צריך להגיב למצב החריג, אבל ברור שאנו לא בימי הטור.  

הטענה של הרמב״ם והטור היא שזה פוגע בתורהארץ השוקולד

כך שצריך ראיה שהם היו מקבלים את השוני הזה כמתאים.

ובכל מקרה, ההיתר כאן הוא דיעבד ולא אידיאל בגלל המציאות כמו שמקובל לומר על היחס לצבא.

אני באמת לא מצליחה להביןהפי
איך קל לכם לכתוב בשרשור כזה
כתלמידובאנגי

בטוח במאת האחוזים שאינו חולק, רק טוען בצדק היסטורי שהיהודי הממוצע ברחוב בזמנם היה ירא שמיים, ואילו מאז ההתחלנות לצערנו המצב לא ככה, וכל בר דעת יודה בזה.

הצה’’ד שחינכו לערב קודש בתוך החול, מצירים מאוד על ריבוי הדיתלושי’’ם במגזר, למשל הרב יהושע שפירא.

כלומר, הרב סובר שהם היו מאפשרים התנהלותארץ השוקולד

אסורה כי הגענו למצב בעייתי.

ממילא, הרב מציג משהו לציבור כבחירה אידיאלית למרות שהיא אידיאלית במציאות הבעייתית שלנו.

בדיוק כמו מי שמציג חייל במציאות שלנו כאידיאל לדבריך.

היא לא אסורהבאנגי

אלא מתבקשת מאליה

לגבי חילים זה קשור לויכוח על עצם הקמת המדינה החילונית.

פתחת הלכות תלמוד תורה ברמב"ם או בטור?ארץ השוקולד

שניהם כותבים שזה אסור!

(הלכות תלמוד תורה פרק ג הלכות י והלאה ברמב"ם, יורה דעה הלכות תורה תורה סימן רמו בטור)

הבית יוסף והב"ח לעומת זאת מתירים (הבית יוסף מתיר בדיעבד בפירושו על הרמב״ם לעיל בכסף משנה) אבל אומרים שזה לא אידיאל.

כך שמוסכם בין הפוסקים שבמצב אידיאלי לא ישבו וילמדו רק תורה כל היום, אבל יש פוסקים שהתירו בזמנם משום "עת לעשות לה' הפרו תורתך", אבל מי שמתיר כיום מקל במחלוקת בשל צורך.

ברור שהציבור החרדיבאנגי
עבר עריכה על ידי באנגי בתאריך י"ט באדר תשפ"ה 20:59

מסתמך על הכסף משנה, דקי’’ל הלכה כבתראה.

אגב אתה לא מתמצא בחושבך ש’’כולם לא עובדים’’ יש רופאים ועו’’ד חרדיים לרוב, אני למשל מרוויח כסף מעבודה צדדית למרות שב’’ה התורה מרכז חיי, כך שלמעשה אני יוצא יד’’ח גם של הרמב’’ם..

רבים למשל עוסקים מהצד בתיווך נדל’’ן, בשדכנות, דרייברים.. 

אמת, הם מקלים וסומכים על הכסף משנהארץ השוקולד

אבל זה לא אידיאל לפי הכסף משנה כפי שכותב גם על אתר בהלכות תלמוד תורה וגם בהלכות משא ומתן (אורח חיים סימן קנו בבית יוסף)

בדיוק כמו הטענה על הצבא, הפכו צורך לאידיאל.

אכן, רבים מהמגזר עובדים (בערך חצי), כמו שרבים מהמגזר הדתי לאומי עם ילדים שממשיכים את דרכם ושומרי תורה ומצוות.

הטענה הייתה על אידיאל ממשהו שאיננו אידיאל ולכן דיברתי על דבר כזה ולא אמרתי שכולם נוהגים כך אלא דיברתי על התפיסה.

התחלת טובכינור יהודי

ובסוף המבט שלך על "התורה הגלותית של החרדים" כהגדרתך יצאה רדודה מאוד לטעמי...

אבל לעומת זאת אני מסכימה איתך על מה שאמרת שבציבור הדתי לאומי, אצל הרבה אנשים השדר הוא שהצבא הוא מעל הכל.

אוסיף לזה שגם יישוב הארץ... מעל השבת, מעל כשרות... ועוד...

יש כאן שרשור מקבילבאנגי

ששני ניקים ציוניים דתיים עושים חשבון נפש מדוע אצלם במגזר ההערכה וה’’וואו’’ היא לטייס קרבי, עו’’ד, שופט ולא לרב, תלמיד חכם, או אברך.

לא אני אמרתי הם אמרו.

אני חושב שגם צריך לחלק כאן לגבי תת מגזריםקעלעברימבאר

בציונות הדתית, לגבי את מי הכי מעריכים. יש הבדל בין החרד"לים לליברלים או למי שבאמצע ביניהם בענין זה 

נכון מאודבאנגי
תן לי לנחש שאתה חרדל’י, והניק פשוט אני הוא יותר ליברלי.
לגבי לא בדיוק, קשה להכניס אותי להגדרות תת-מגזריותקעלעברימבאר

מדויקות. אבל זה הכיוון הכללי

אתה מעריךבאנגי
תורה ולומדיה, גם אם לא מהמגזר שלך. בדיוק כפי שראיתי אצל מו’’ר רבי אשר וייס (מכיר אותי ושומע שיעוריו, והתכתבנו בעבר) בשיעוריו יושבים בצוותא חדא אברכים חרדיים וחרדליים, בחורי מרכז ופוניבז’, מגידי שיעורים רופאים ושופטים, כי הוא מעריך תלמיד חכם באשר הוא. כך יאה.
איכשהו הדוגמא היא תמיד לצד אחדארץ השוקולד

האם אתה מכיר שיעור של אחד מגדולי המגזר הדתי לאומי אליו מגיעים חרדים להקשיב וללמוד? או שההערכה לתורה ולומדיה ללא קשר למגזר קיים רק במגזר מסוים?

גדולי המגזר הדתי לאומי לדוגמא:

הרב דב ליאור, הרב יעקב אריאל, הרב צפניה דרורי, הרב יובל שרלו, הרב יעקב לבנון, הרב אליעזר מלמד.

לא מכירבאנגי
אבל כנראה אצלנו מחנכים יותר להשקפה של סגירות ושמרנות, ואצלכם בגלל הפתיחות לא אכפת לכם לבא ולשמוע גם רבנים חרדים.
כך שלדבריך החינוך לשמרנות וסגירות פוגעארץ השוקולד

בהערכה ומוכנות ללמוד תורה ללא קשר למגזר, יוצא שהמגזר הדתי לאומי עדיף בזה לפי הדברים שכתבת:

אתה מעריך - צעירים מעל עשרים

התכוונתי ספציפיתבאנגי

לקעלעמריאר ורוח ההודעות שלו.

חינוך לפתיחות יתר מסוכן לדעתי.

זה בסדר שמסוכןארץ השוקולד
וזה בסדר לבחור אחרת, אבל יש פה מחיר שאתה מציע לשלם.
לכל דבר יש מחיר...כינור יהודי

וב"ה שיש שפע של תורה במגזר החרדי... כך שזה בסדר....

למשלבאנגי

אני בתור ילד, טיילתי באיזור הגולן באחד הנחלים, וראיתי בחור צעיר דת’’ל הולך בתוך המים עם נערה בת גילו שעל חולצתה הופיע ’’עזרא’’, זה היה בעיניי טעם לפגם כי ההוא היה נראה מבית תורני.

שוב פעם אחרת הלכתי לטייל כנער בהרי ירושלים, ונתקלתי במחנה קיץ של בני עקיבא מעורב ממש עם פריצות נוראה שעליה כתב הרצי’’ה באיגרתו (מצטט מספר זיכרון לקרוב משפ’ הרב שי צוף ז’’ל אחיו של יבל’’א צורי צוף מזכ’’ל יישוב טלמון) ’’לא ידעתי מי התיר לבחורים ובחורות מבוגרים להתערב בפריצות’’ סוף ציטוט.

הדבר הפריע לי, ולדעתי זהו כתם גדול על המגזר.

אח’’כ שמעתי שתנועת הנער אריאל חרתה על דגלה הפרדה ע’’פ ההלכה, והנאני.

יישוב הארץ הוא לפעמים מעל שבת אצל השולחן ערוךארץ השוקולד

כנראה שהוא סתם מזרוחניק...

https://asif.co.il/wp-content/uploads/2021/04/146shvut.html

אוי כאילו לא הכרתיבאנגי
את הדין של אונו בשבת.. שמה מדובר על אמירה לנכרי, דרבנן ולא ’’מעל שבת’’ דאורייתא חלילה
איפה ראית שהתירו מלאכה דאורייתא בשביל יישוב הארץארץ השוקולד
אצל דתיים לאומיים?
למשל, משהו אחר לא שבתבאנגי
הייתי בתל השומר וראיתי קבוצת מתנדבים שבאו לשמח חולים נערים ונערות אציליים ממש, היה לי כ’’כ חבל שישבו ושרו במעגל מעורב נגד ההלכה, מצוה הבאה בעברה מכח ’’אהבת ישראל’’ פורצת גבול הלכתי.
האם אתה בטוח שזה "גבול הלכתי"?פתית שלג

דבר שני, האם אתה בטוח שזה החינוך שהם קיבלו, או שיכול להיות שזה דווקא סותר את החינוך שהם קיבלו? 

אתה יודע בכלל באיזה בית הם גדלו?

אולי זאת בכלל "התחזקות"??

הם נראובאנגי

על פניו תורניים מאוד 

ומה הקשר התחזקות בשירה מעורבת 

קראת לזה "מצווה"פתית שלג
על החסד, הבאה בעברה של עריותבאנגי
איפה בשו"ע כתוב שאסור לשבת בעירוב לרווקים?כְּקֶדֶם
אבן העזרבאנגי
סימן כא, רמב’’ם הל’ איסורי ביאה, צריך האדם להתרחק מן הנשים מאוד מאוד, וציינתי גם לעיל שדעתו של הרצי’’ה היתה מאוד לא נוחה מזה, וכידוע גם הגרמ’’צ נריה זצ’’ל הסתייג מפעילויות כאלו של בנ’’ע.
הדוע מדבר על ריחוק מעריות, לא על סתם נשיםארץ השוקולד

וזה מחלוקת בין פוסקי זמננו אם נידה היא ערווה.

ממש לאבאנגי

נידה היא ערוה גמורה, והסיבה שמותרת להתייחד עם בעלה היא משום שמותרת לו לאחר זמן, תוספות סנהדרין ל’’ז.

טוב, כנראה שצריך להביא מקורותארץ השוקולד

הגרי"ז מצוטט פה:

פורטל הדף היומי: הגדרת נידה כערווה (קידושין סז ע"א)

הרב עובדיה (בהקדמתו לטהרת הבית) מביא מחלוקת בנושא. 

חחח נו באמתכְּקֶדֶם

לפי זה אסור לצאת לדייטים

ואסור לרדת למכולת כי יש שם נשים.

לחכות שעה עד שייסימו תקניות?

מה הקשרבאנגי
פגישת שידוכים מותרת בצורה כשרה מדין אסור  לקדש אשה עד שיראה, הליכה במכולת אין בעיה כי אין כאן הסתכלות ליהנות, כפי שהעיר הרב קלעמבריאר,  אבל.. מחנה קיץ בסחבק אין ספק שיש שם הסתכלות ליהנות ואף מעבר לכך, ולהצטדק זו היתממות.
אז כאמור הכל תלוי בכוונה ובהלך הרוח של המקוםכְּקֶדֶם

אין איסור מפורש

יש לכתחילה ובדיעבד

וכע מסכים שבגילאים צעירים זה ממש לא מתאים

אני ציטטתיבאנגי

איגרת של הרצי’’ה שממש התנגד לזה.

מדובר בספר זיכרון שמשפ’ צוף (קרני שומרון וטלמון) הוציאו לזכר אחיהם הרב שי צוף ז’’ל שהיה רב אולפנה ונהרג בתאונה, ולזכרו אספו ד’’ת בספר, ושם מסופר גם שביום ירושלים בכותל הרצי’’ה זצ’’ל מחא כפיים לחיילים אך לחיילות לא מחא כפיים.  וכנ’’ל ציטטתי מכתב הרצי’’ה שאין דעתו נוחה מהתערובת בקרב הנוער הציוני דתי, וכנ’’ל הרב משה צבי נריה זצ’’ל ראיתי מובא שלא אהב את זה בלשון המעטה.

אגב זהקעלעברימבאר

אחרי שראיתי שבוע שעבר קריאה של רבני ורבניות הארגון הליברלי "בית הלל" שמצווה לבנות דתיות לשרת בצה"ל, ועל רבנית מאפרת אמא ל5 ילדים שהתגייסה למילואים באמצע החיים, החלטתי שאני והם כבר לא אותו מגזר (כלומר אני נשארתי בציונות הדתית, הם במגזר ליברלי חדש שהקימו לעצמם). וחבל, כי יש אנשים טובים.

בית הללבאנגי

כבר מזמן ליברלים.. ידעתי לא מאתמול.

י

תמיד ידעתי שהם ליברלים אבל עד היוםקעלעברימבאר

הכללתי אותם במגזר שלי הציונות הדתית. מאז הקריאה שלהם שמצווה לבנות דתיות לשרת בצה"ל זה כבר לא כך. אני כלל לא שונא אותם ולא מזלזל אבל הם כבר לא במגזר שלי מבחינתי.  בית הלל הם לא קונסרבטיבים אלא אורתודוקסים אבל הכיוון שהם שועטים אליו מדאיג מאוד. אני לא רוצה לחשוב מה יהיה איתם בדור הבא. 

כל הדבר המשונהבאנגי
הזה של ’כולל לנשים’ לינדנבאום למשל, זה דבר שלא היה מעולם בעם ישראל, ונודף ממנו ריח חריף של ליברליות ואנטי מסורתיות. 
אני לא אכנס לדיוןקעלעברימבאר

של לימוד גמרא לנשים. אבל יש מקומות של לימוד גמרא לנשים שם עושים זאת מתוך יראת שמים ולא מתוך ליברליזם. וגם רבנים חרד"לים מאוד אמרו שתמיד יש מעט נשים שנמשכות מטבען יותר ללימוד גמרא ופחות ללימוד אמונה (למרות שהרוב נמשכות ללימוד אמונה) ואמרו שמצוין שיהיו מקומות כאלו. 

אבל נכון שיש גם מקומות שעושים את זה ממגמות מערביות של לחקות את הגברים ולדכא את הנשיות הטבעית.

בסוף בימי הגלות לא היתה ברירה ופחות היה מקום רוחני לנשים, אבל בבית ראשון היו הרבה מאוד נביאות שהתנבאו לעצמן ולא לציבור (ולא הוזכרו עם 7 הנביאות כי אלו נבואות שלא הוצרכו לדורות), ושרה גדולה מאברהם בנבואה.  העניין שלימוד אגדתא זה המשך הנבואה והלכה זה המשך התורה, ובמצוות לימוד תורה חייבים רק גברים, מה שאין כן בנבואה.

אין לי כל בעיהבאנגי

שילמדו מוסר ומחשבת ישראל, היום מורה בסמינר חרדי ממלאה כריסה בהנ’’ל.. אבל הבעיה שהם נהיות לי פוסקות הלכה ומגידות שיעורי הלכה,  והרי חז’’ל הגדירו שנשים דעתן קלה יותר, ביצה דף ל., ולפסיקת הלכה צריך תכונות של דעת גברית, לכן מאז דבורה הנביאה שהיה הוראת שעה לא מצאנו פוסקת הלכה...

בכלל זה מגוחך בעיניי.

מה עם דיינת בביה’’ד הרבני?

מה עם רבה ראשית לישראל?

מה עם גדולת הדור?

פתטי.

לגבי לימוד מחשבת ישראלקעלעברימבאר

אז בהרבה תחומים התפיסה הרוחנית בתחום המחשבה והאמונה אצל נשים הרבה יותר חזק מאשר אצל גברים

אכןבאנגי

ומאמא שלי קיבלתי המון. מורה בכירה..

מהר’’ל כותב שנשים בכלל יותר רוחניות מגברים ודעתן קלה לקירבת אלוקים

אבל תסכים איתי שפסיקת הלכה הוא לא תחום נשי?

מסכיםקעלעברימבאר

הלך המחשבה ההלכתי הוא גברי והלך המחשבה באגדתא הוא יותר נשי. מסכים מאוד. מה גם שפסיקה היא עניין של חוק תבניתי וציבורי (הלך מחשבה גברי), ולא גמיש ספונטני ומותאם אישית לפי סגנונו של האדם (הלך מחשבה נשי שנמצא באגדתא)

תודה על התגובה!באנגי

אני גם נגד ליברליות וכול מה שהצגת, אבל, מה הבעיה שאישה תלמד תורה?

מה שאתה אומר שייך לדורות אחרים.

בנות שרוצות ללמוד אני חושבת שזה דבר מבורך.

מי שלומדת לא חייבת לפסוק.

חוץ מזה שאין שום בעיה הלכתית לאישה לפסוק, כן כן גם בימינו אז לא מבינה על מה הסיפור.

ואני לא חשודה על פמיניסטיות.

נשים יותר טובות בתחום מחשבת ישראל מגבריםקעלעברימבאר

בתחום לימודי אמונה ולימודי מחשבת ישראל נשים יותר טובות מגברים.

ואם אשה נמשכת ללימוד גמרא והלכה זה דבר מבורך שתלמד גמרא ותלך לפי עבודת ה' שמתאימה לה. 

אבל נראה שרוב הנשים נמשכות יותר ללימוד מחשבת ישראל ואמונה.

...אני:)))))
אני לא יודעת אם נשים יותר טובות בזה מגברים, אבל זה כן צד יותר חזק אצלן מאשר תחומים יותר עיוניים בתורה.

מסכימה עם השאר.

הגמרא בעצמה אומרת שזו בעיה שאשה תפסוק...כינור יהודי
מה ההלכה אומרת?
אני לא יודעתכינור יהודי

יש פסיקה הלכתית בנושא?

בכל אופן גם בגדר המלצה זה כבר אומר משהו

בהיסטוריהבאנגי
כמעט לא ידוע על פוסקת הלכה יהודית, למעט דבורה שהיתה הוראת שעה, ושרה אימנו שהיתה בעלת רוח הקודש.
דבורה לא היתה פוסקת אלא שופטת מדין מלכותקעלעברימבאר

ושרה לא היתה פוסקת אלא נביאה.

יכול להיות שנביאה תתנבא לבעלה או בנה. אבל נביא זה לא פוסק אלא מצווה רק לשעתו.

וכל הנביאות (חוץ מדבורה וחולדה וכבר עליהן אמרה הגמרא כמה קשה יוהרה לנשים) לא היו נביאות ציבוריות אלא פרטיות או בתוך המשפחה.

שרה התנבאה לגבי בעלה ובנה. רבקה התנבאה לגבי שני בניה. ייתכן שיעקב מתייעץ עם רחל ולאה לפני עזיבת בית לבן כדי לשמוע את רוח הקודש שלהן. 

מרים התנבאה לגבי אביה ואחיה. חנה התנבאה לגבי בנה שימשוח מלכים (וייתכן גם שאמרה לאלקנה בנבואה ששמואל לא יעלה לרגל עד שייגמל). אביגיל התנבאה לגבי דוד בעלה.    אפילו אסתר התנבאה לגבי בעלה אחשוורוש (אמנם הוא לא בעלה הלכתית אבל בסוף היה כמו בעלה).  כל הנבואות של הנביאות הן לעצמן או למשפחתן או לסביבה הקרובה, וגם אם זה משפיע על כל ישראל זה משפיע דרך מישהו ממשפחתן (האמהות דרך האבות, מרים דרך משה, חנה דרך שמואל וכו').    ונבואה זה לא פסיקה אלא דבר ה' שונה.

באופן כללי היו המון נביאות בישראל אלא אנו לא יודעים עליהן דבר "הרבה נביאים התנבאו בישראל כפליים כיוצאי מצרים אלא רק נבואה שנצרכה לדורות נכתבה" מובא במגילה.    "ומי ייתן ה' את כל עם ה' נביאים" אמר משה.   ושרה גדולה מאברהם בנבואה כתוב במדרש.

גם כתוב בישעיהו שאשתו של ישעיהו היתה נביאה.

אתה אוצר ידע מהלך בלי עין הרעבאנגי
איך אתה מכריע בין תירוצי תוס'?תות"ח!

לפי אחד מתירוצי התוס' היא הייתה פוסקת, רק שזו הייתה הוראת שעה (תוס' יבמות מה:, גיטין פח: )

בפשט לא כתוב שהיתה פוסקתקעלעברימבאר

באופן כללי הפסיקה היתה אז אצל זקני העדה כלומר הסנהדרין.

בפשט כתוב שהיא שופטת את ישראל כמו גדעון או כמו משפט שלמה, מדין מלכות.

ייתכן שבתור נביאה היא ציוותה את ישראל הוראות שעה (כמו שאלישע מצווה אותם לכרות עצי פרי במלחמת מואב). אבל ציווי נביא זה לא בדיוק פסק של חכם.

וגם על זה שהיתה נביאה שציוותה לכל ישראל ולא רק לחוג המצומצם שלה, אמרה הגמרא "כמה קשה יוהרה (מרש"י משמע עיסוק פוליטי ציבורי חשיבותי) לנשים, שהרי היו שתי נשים כאלו דבורה וחולדה ונקראו בשמות של שרצים" (מגילה יד), אבל באותה גמרא כתוב גם שהרבה נביאים ונביאות היו לישראל, כפליים כיוצאי מצרים.

כלומר שהיו המון נביאות בעם ישראל אבל כולן התנבאו נבאות פרטיות או משפחתיות (והיו יותר גדולות בנבואה מהגברים. "שרה גדולה מאברהם בנבואה"), העיסוק הפוליטי לנשים הוא חריג, אבל תמיד יש יוצאות דופן (כמו גולדה מאיר למשל) שזה מתאים להן. ונשים אלו כמו דבורה או חולדה הביאו לעם ישראל ברכה ששום גבר או אשה אחרים לא הביאו, אבל זה עדיין חריג ולעיתים רחוקות  ויוצא מגדר הנורמה הרגילה. 

טעיתי בקריאת התוס'תות"ח!

התוס' כותב באחד מהתירוצים בפירוש שהיא הייתה פוסקת, ולזה לא היה צורך בנבואה שתתיר מדין הוראת שעה כי זה מותר. רק על הצד שהייתה דנה ממש אומר תוס' שהיה צריך הוראת שעה.

אתה צודק לגבי לא יאה שרירותא לנשי (שים לב שלא יאה זה כבר לא איסור הלכתי, ומתוס' ברור שאין איסור הלכתי) אבל מנגד לאט לאט אנחנו מתקדמים לעבר הגאולה השלימה שבא: "נקיבה תסובב גבר", "והיה אור הלבנה (=בחינת המקבלת) כאור החמה...", ולכן גם בגאולה האחרונה חייה שתהיה שותפות של עם ישראל, לעומת הגאולה הראשונה שבה: "ה' יילחם לכם ואתם תחרישון". אמנם שינוי זה צריך שיהיה ע"פ הוראת ודעת תורה, אבל העקרון וודאי נכון.

התוס' כותבים שהיתה פוסקת או דיינית?קעלעברימבאר

פסיקה לא היתה אז רק בסנהדרין סמוכים ו71 איש?

נכון שבגאולה השלימה תתבטל הקללה של "והוא ימשול בך". ויהיה שוויון נשי וגברי.

אבל שוויון נשי אין אומר ביטול הנשיות. פוליטיקה וציבוריות, גם פסיקה ציבורית, היא תחום גברי. נשים שתהיינה בו או שתהפוכנה לגבריות, או שישבשו תחום גברי אובייקטיבי עם חשיבה נשית סובייקטיבית (וכן להפך גברים עלולים לשבש תחומים נשיים).

הפמניזם כיום מקיים למהדרין את "והוא ימשול בך" - בעולם המערבי המודרני הגבריות שולטת על הנשים ומעצבת אותן בניגוד לטבען.

ככל שהגאולה תתקדם, המימד הפרטי סובייקטיבי יהיה שווה למימד הציבורי אובייקטיבי, ולכן לא תהיה פחיתות לעסוק בתחום הפרטי לעומת הציבורי. מה גם שבאופן סמוי התחום הפרטי משפיע על הציבורי "בזכות נשים נגאלו ישראל ממצרים" באופן עקיף, ולא בזכות המנהיג הציבורי משה.

כנל גם ככל שהגאולה תתחזק כך יהיה פחות צורך בפוליטיקה כופה, כי האדם מרצונו החפשי ינהל את החברה ולא מחוק מדיני הכופה עליו. המלך המשיח יהיה כמו רועה הרועה את עדרו וקרוי נשיא ופחות מלך.

שתי אפשרויות בתוס'תות"ח!

באחת מהן הוא כותב שדבורה לא דנה, אלא רק הורתה להם מה לעשות. לעומת מערכת הדינים שיש במקביל אליה מערכת אכיפה והאדם חייב לקבל את פסק הדין, בהוראה/פסיקה אין מערכת אכיפה ותיאורטית אפשר לשאול רב נוסף ואין חובה הלכתית עד כמה שידוע לי לקבל דווקא את הפסק של הרב ששאלת אותו ראשון (הפניתי הפנייה מדוייקת לתוס', פשוט תסתכל בלשונו)

טוב, עוד פעם קראתי את תוס' ולא ברור שהיא הייתה פוסקת: "ודבורה לא היתה דנה אלא מלמדת להן שידונו".

יפה כתבת.

זה נשמע בתוס' יותר כמו דיינית שאומרת לדיינים מהקעלעברימבאר
לפסוק בדיני ממונות/נפשות/מלקות.  ופחות פסיקה בהלכה.

מעניין למה התוס' לא בחר באפשרות הפשוטה שהיא שופטת מדין מלכות, כמו יפתח או שלמה?

התוס' רא"ש בפירוש כותב שהיא לימדה לדייניםתות"ח!
עבר עריכה על ידי תות"ח! בתאריך ג' בניסן תשפ"ה 0:48

את הדינים.

גם פוסק רגיל כפי שאמרתי פסיקתו אינה מחייבת, והוא רק מלמד הדינים (לעומת דיין בבי"ד).

רואים גם מתוס' שזו לא סברה שאשה תהיה פסולה לדון (יש צד לומר להיפך, שדווקא יכולות יותר לדון, ואכמ"ל), אלא יש כאן איזו גזירת הכתוב (גם אם זה ק"ו מפסול אשה לעדות, ק"ו זו אחת מהמידות שהתורה נדרשת בהן וזה סוג של גזירת הכתוב, ולא בהכרח סברה. ועוד שגם עדות אין זה בהכרח סברה, ואכמ"ל), ולכן אין בו אלא חידושו, והאיסור מצומצם רק לדין עצמו אבל לא מעבר לכך.

יש גם תוס' ביבמות על מה שבעינן שלושה בחליצה, שאומר שהסיבה שצריך שלושה אף שהם לא צריכים להיות מומחים ויכולים להיות הדיוטות, זה כי בעינן בי"ד שקול. ואף שיכולים להיות הדיוטות ולא לדעת הדינים, זה לא משנה, הם פוטנציאלית יכולים לדון ולכן יכולים גם להכריע (ולא פשט שילמדו אותם אחרי כן הדינים וכדו'). קיצור, רואים שהצורך בדיינים הוא לא בהכרח סברה, אלא גזירת הכתוב, ואף שדבורה שבעצמה הייתה מאוד חכמה וידעה הדינים שהרי היא לימדה את הדיינים, לפסוק בפועל לא יכלה משום גזירת הכתוב.

מה הקשר מלכות? מלך לא שופט, מלך עושה תקנות שלא מן הדין (יש לו סמכות מהתורה לכך, אבל זה לא נקרא דין, זה בהגדרה לא עם חוקים מסודרים אלא לפי הצורך). שלמה דן כנראה לא מצד זה שהוא מלך אלא מצד שהיה חכם (וגם כנראה הפסיקה שלו לא הייתה עוברת בבי"ד, הטעם שאמר הוא לא הלכתי לכאורה. האמתש ששמעתי הסבר שמיישב את זה, ואכמ"ל)

@קעלעברימבאר 

מלך יכול לשפוט בהוראת שעה שלא כדין תורהקעלעברימבאר
עיין בר"ן המפורסם על דין משפט מלך לתיקון סדר העולם,  שעל פיו שואפים לשלב היום דין תורה ומשפט עברי יחד עם חקיקה מודרנית במדינה (נראה לי הרב רכניץ כותב על זה).   כיום שהחקיקה לא מבוססת על משפט עברי יש לבית המשפט דין ערכאות של גוים. ברגע שהבסיס יהיה דין תורה, יהיה להם דין של משפט מלך
אני מכיר את הר"ן הזהתות"ח!

ועל מנת כן אמרתי את דבריי.

הביטוי שהוא שופט את העם, או משפט המלך, זה ביטוי מושאל. לא סתם המלך לא נקרא "הרשות השופטת", ודווקא הסנהדרין הם הנקראים שופטים (שהרי לפי שיטתך יש שתי מצוות כפולות במניין המצוות, גם המצווה לשים שופטים, וגם המצווה למנות מלך. וודאי שזה שונה במהות ועל כן נספר כשתי מצוות שונות ולא כשני פרטים של אותה מצווה).

גם הוראת שעה אינה נקראת במהות לשפוט. הוראת שעה במהות זה שייך לנביא, שהוא נחשב ככוח מנגד לחכם ("חכם עדיף מנביא"), וזה לא מטעם שההלכה כך, אלא דווקא יש פה ויתור על ההלכה בשביל ערכים של רוח התורה, או העמדת כלל התורה וכדו', חיזוק רוח העם או איך שתרצה לנסח את זה ("עת לעשות לה' הפרו תורתך").

בקיצור, לכן ברור שנאמר על דבורה ששפטה אין הכוונה למשפט מלך, וכל עוד לא כתוב בפירוש שזה משפט מלך, מדובר במשפט, פשוטו כמשמעו. ועוד שמדובר גם בספר שופטים, עוד לפני שעם ישראל העמיד מלך, ולפי שיטתך כל העניין עם שמואל לא מתחיל, כי העם כבר העמיד מלך (מופיע בפירוש במדרשים כמדומני או בפרשנים שלא העמידו עד אותו זמן מלך).

נ.ב. מאוד מעניין אותי הנושא הזה, אפיה הרב רכניץ כותב על זה?

לא רק מלך יכול לשפוט, כל מי שיש לו דין מלכותקעלעברימבאר

יש הבדל בין מלך של מצוות העמדת מלך, לדין מלכות שיש לכל שלטון, גם שופטים.

מה תאמר על הפסוק "ושפטנו מלכינו ונלחם מלחמתינו" שביקשו העם משמואל? האם זה רק במלך דיין?

אני לא זוכר איפה הרב רכניץ כותב. בעיקר בעניינים אלו הוא עוסק נראה לי

המלך הוא המקורתות"ח!

עושים העתקה ("בניין אב") לעוד גופים שיש להם דין מלכות, אבל הבסיס הוא מלך. דין המלך נמסר לשלטון, לא לשופטים. (אם אני לא טועה הר"ן בפירוש כותב שהשופטים לא יכולים לדון בדין מלך, תתקן אותי אם אני טועה).

זו לשון מושאלת, כפי שכבר אמרתי.

התוס' במגילה דף י"ד עמ' ב' מצטט אותה ומקשה על מה שרואים לכאורה שדוד המלך כן דן, ומתרץ שם שהסיבה שמלך אסור לדון זה כי לא לכבודו, ובמקרה של דוד ונבל הכרמלי זה כן היה כבודו, עיי"ש. לפי החילוק של התוס', סתם כך אסור למלך לדון כי זה לא לכבודו! לשיטתך איך הוא דן?

טוב, תודה על ההפנייה

נ.ב כיף לדון איתך!

תודה .לזכרוני הדל , מלך לא דן זה שלא דן בתוךקעלעברימבאר

סנהדרין. אבל משפט מלך יכול לדון.    לא זוכר את כל הר"ן הנל.

סנהדרין יכולים נראה לי גם לדון בהוראת שעה, במיוחד בהעדר מלכות, אבל לא זוכר

ברור שזה אומר משהו.

אני הבנתי שזה היה נכון לאותם ימים והיום זה כבר שונה, תראי כמה תורה מלמדים את הבנות היום..

היום כשנשים משכילות בכ"כ תחומים, תורה אסור להן ללמוד?, אדרבה שילמדו תורה, רק טוב זה יעשה.

לא יודעת איפה כתוב שאסור לאישה לפסוק, אני לא דיברתי שזה יהיה התפקיד של האישה, להיות פוסקת, רק אמרתי שבמקרים נקודתיים וכו' אם אישה יודעת ולמדה מה ההלכה אז למה שלא תפסוק? לא שייך תמיד לשאול, צריך ללמוד, ולומדים כדי לעשות.

כל מה שאני אומרת זה לא מעצמי, כן?

פסיקה הכוונה לחדש הלכה, לא לומר מה כתוב בספרי הלכהקעלעברימבאר
עולות לי כמה שאלות בעקבות מה שכתבתכינור יהודי

1) למה זה היה רלוונטי אז ולהיום לא רלוונטי? (נקודת הרלוונטיות עולה הרבה אצל רפורמים וקונסרבטיבים אגב... כאילו, הם מרשים לעצמם ממש לעבור על כל מיני הלכות בגלל שלדעתם זה "כבר לא רלוונטי". אני מכירה מקרוב בגלל קרובי משפחה. אני לא מאשימה אותך בנ"ל כמובן, אבל את יודעת... רוח השינוי... וכמובן האמירה הזו של "זה כבר לא רלוונטי" מעלה אצלי תמיהה)

2) נכון, מלמדים הרבה יותר תורה את הבנות. שרה שנירר (כן, זו שהקימה את בית יעקב) היא אחת המובילות בנושא, בגלל רוח הכפירה וההשכלה החילונית שנשבה בחוזקה במאה ה19 ותחילת המאה ה20. היה צריך אלטרנטיבה דחופה שתשמור על הבנות היהודיות במסגרות של יר"ש. אבל מכאן עד ללהיות פוסקות??

3) מי אמר שאסור לנשים ללמוד תורה?? מותר וכדאי!!! אבל מכאן עד ללפסוק?

4) כתוב בגמרא ש"נשים דעתן קלה". זה בכלל לא התייחס לכמה תורה הן יודעות... ז"א נראה שהנחת היסוד שלך מוטעית, שכביכול נשים לא יכלו לפסוק כי הן לא ידעו מספיק תורה... והגמרא מביאה סיבה אחרת בכלל. 

5) אני בעד שנשים ילמדו וימלאו את עצמן ואת ביתם בתורה. אני גם בעד להקשיב לחז"ל בנוגע לתפקידים מגדריים בפסיקה. אגב יש באמת שפע רב ועצום של תורה שנשים יכולות ללמוד לכל הדעות.

ואם כשכתבת "לפסוק" התכוונת "ללמד הלכה"כינור יהודי

אז זה משהו אחר כמובן, כמו שכתב קעלעברימבאר. כי זה שונה מ"לחדש הלכה"

בניק של הרב תות’’חבאנגי

לפני 4 שנים הוא הביא מקורות רבים מתי אסור לנשים ללמוד תורה ואיפה כן מותר להן, וציין לאתר דעת

http://www.daat.ac.il/daat/mishpach/maamad/talmud-2.htm

-זה הקישור ממנו לקוחים הדברים, מי שרוצה שיעיין...

לפי מה ששמעתיקעלעברימבאר

מותר תמיד לנשים ללמוד כל תורה. השאלה מאיפה זה בא והאם היא באמת מתחברת לזה או שזה בא ממקום של לחקות את הגברים (בעיקר בגמרא) כמו שלצערינו יש מקומות ליברלים כאלה שמדכאים את עבודת ה הנשית הטבעית.  שמעתי מהרבה רבנים שאשה פורחת ומשגשגת בעבודת ה' כשנותנים לה מרחב ספונטני לעבודת ה' כפי המתאים לה (כמובן לפי ההלכה וההנחיות הכלליות) ולא מכניסים לתבניות, ואילו במקומות ליברלים הרבה פעמים יש מסר סמוי של תלמדי גמרא כדי שתהיי כמו הגברים. דבר המכניס מאוד לתבנית.

ובדרך כלל אנו רואים שרוב הנשים נמשכות ללימוד מחשבת ישראל ופחות לגמרא, מלבד מועטות שגמרא מתאימה להן. מי שמתאים לה לימוד גמרא זה מבורך.

אבל אם יש תופעה המונית מאוד של לימוד גמרא לנשים ועוד במקומות ליברלים מדי, יש לחשוד שזה לא בא מרצונן האמיתי של הנשים אלא כי התרבות מכניסה להן למוח במסר סמוי שאם תלמדנה גמרא תהיינה כמו הגברים כי כל התרבות המערבית כיום משדרת לאשה שהיא צריכה לדכא את הנשיות שלה ולחקות את הגבר כדי שתהיה שווה משהו.

אבל אשה שבאמת מתאים לה גמרא זה מבורך ומצויין שיהיו מסגרות ללימוד גמרא לנשים, אם זה בא ממקום טהור.

ופעם שמעתי ש"כל המלמד את ביתו תורה כאילו מלמדה תיפלות" זה בדיוק זה - כלומר אדם שמחנך את ביתו ללמוד גמרא באופן כפוי (כנראה גם מדובר על אדם שמכניס את ביתו הילדה הקטנה ללימוד שיטתי כמו בתלמוד תורה) אז זה תפלות. אבל אם היא מעצמה באה ולומדת תורה מרצונה הטהור זה לא תפלות (לכן לא כתוב "כל הלומדת תורה הרי זה תפלות").

אתה מודע לכך שיש בנות חרדיות שהתגייסו?ארץ השוקולד
החרדיות שבשירות צה"ל: "גאה שאני תורמת בדרך שלא נוגדת את הערכים שלי"

ההבדל הוא שהן מקבלות תנאים טובים יותר כמו משכורת, אבל אם הבעיה בעירוב ביו המינים זה קיים גם שם, אז תעזוב למגזר אחר

כמה כבר חרדיות התגייסו? והאם הן באמת חרידיות אוקעלעברימבאר
עבר עריכה על ידי קעלעברימבאר בתאריך כ' באדר תשפ"ה 0:09

חרדיות מודרניות חוצניקיות? ואין שום רב חרדי שקורא בהצהרות שיש מצווה לגייס נשים דתיות לצהל.

למה שאעזוב למגזר אחר?  מאז ומתמיד כמעט כל הציונות הדתית הבנות לא התגייסו לצה"ל וגם היום הרוב לא מתגייסות.  וכמות הרבנים שיוצאים בקריאה לבנות דתיות להתגייס היא מזערית וכולם שם רבנים קטנים (חוץ מהרבנית אסתי רוזנברג שרשומה כחברה בבית הלל אבל לא יודע אם בכלל שאלו אותה כשהארגון פרסם את ההצהרה הזאת. ואני לא מדבר על רבנים שרק אומרים "מותר" אלא מי שיוצא בקריאה שמצווה להתגייס ומעודד גיוס דתיות). הם אלה שפרשו מהמגזר הציוני דתי והקימו להם מגזר חדש.  אומר את זה בשיא הכאב, אבל זה האמת. אני כמובן לא שונא אותם ולא מזלזל, אבל הם במגזר אחר מבחינתי. מי אמר שכולם חייבים להיות במגזר אחד? אנחנו אוהבים את כולם (ואגב יש לי גם במשפחה דתיים לייט). אני לא מתכוון להעליב חס וחלילה ואם מישהו נעלב אז התנצלותי. זה דברים שאני כותב מדם ליבי וכשראיתי את ההצהרה של בית הלל שבוע שעבר הייתי בשוק טוטלי לאן הגענו. אבל מבחינתי בית הלל חצו כאן קו אדום מודגש. (אגב, אם כך, כנראה שגם ארגון חותם של הרב יעקב אריאל שפועל למנוע התגייסות בנות ומתנגד לכך יצא מהמגזר יחד איתי).

לא אמרתי אגב שכל מי שמתגייסת לצהל היא לא מהמגזר שלי, בסוף יש גם חפפינקים במגזר(כמובן לא כל מי שמתגייסת היא חפיפניקית. רק אמרתי שאין לי צפיות מכל אדם כמו ציפיות מרבנים. סליחה על הביטוי זה לא מהתנשאות פשוט לא מצאתי ביטוי אחר). אמרתי שרבנים שקוראים לדתיות להתגייס הם כבר לא רבנים במגזר שלי אלא במגזר אחר. יש גם דתיים פשוטים שאני לא מכליל אותם במגזר, אבל זה בגלל שחצו קווים אדומים הרבה יותר חמורים, גם אם הם שומרי שבת עדיין (ואני מכיר כמה כאלה).

זהו, פרקתי את התסכול שהיה לי בשבוע האחרון מאז ששמעתי על הצהרת בית הלל. עמך הסליחה.

ידוע לך שארגון בית הלל נתפס כחריגארץ השוקולד

במגזר הדתי לאומי?

הם נתפסים בקצה הליברלי.

ממילא, לא למדים מהם על כל המגזר הדתי לאומי, בדיוק כמו החלוקות בתוך המגזר החרדי.

מה שהתכוונתיקעלעברימבאר

זה שאני נשאר בציונות הדתית, ומבחינתי בית הלל כבר לא במגזר שלי הציונות הדתית אלא במגזר חדש שהקימו לעצמם.

כמובן בלי לזלזל בהם ובלי לשנוא. אין בעיה שיהיו כמה מגזרים.

זה לא משנה הרבה בפועל בחיים, פשוט פסיכולוגית החשבתי עד היום את כל הדתים לאומיים באותו מגזר-על, ויש לכך השלכות על ההרגשה הנפשית.

פשוט כרגע אני רואה צורך לצייר קו מבדיל בין רוב הציונות הדתית לבין בית הלל, ואני מחשיב מבחינתי אותם מחוץ למגזר. זה לא נידוי או משהו רק מבחינתי הם במגזר אחר לגמרי כמו שהחרדים במגזר אחר ואני אוהב את כולם.

אני נשארתי באותו מקום וכל שאר הציונות הדתית באותו מגזר שלי מבחינתי.

כנראה הבנתי אותך בטעות שאתה אומר לי שאם כך אז תעבור מגזר. מחילה.

(לגבי העניין שיש בכלל מגזרים בעם ישראל ועוד עם קוים ברורים זה כבר נושא לדיון אחר).

אה, אוקייארץ השוקולד
הבנתי אותך לא נכון
אין חרדיותבאנגי

הארדקור שהתגייסו, אולי שוליים מודרניים ממש ולא מיינסטרים

יש חרדיות עובדות צה’’ל למשל מתכנתות ברפא’’ל. ושם באמת לא מנסים לשנות את ארחות חייהן.

אני מקווה שלא כתבתי חריף מדי ולא העלבתיקעלעברימבאר

אם העלבתי אז אני מתנצל

לא העלבתארץ השוקולד
הוא בז לךנקדימון

ואתה מתנצל אם פגעת?

עד מתי ממלכתיים תעלוזו?

אוקיי, אז סיכמנו שהעללת עלילת שקר באמירתך על שבת?ארץ השוקולד
לא.באנגי

התכוונתי נטו להבהיר את המקור, לא להוציא לעז.

ולגבי רווקים ורווקות, הרי כתוב ומה אתבונן על בתולה, ועצם ההסתכלות אסורה לכל הפוסקים אפילו בפנויה, ולצערי זה דבר שהמגזר שלכם זקוק בו לבדק בית רציני.

אסורה התבוננות , לא מבטקעלעברימבאר

אסור להנות מיופי אשה שאינה אשתו (או אימו אחותו ובתו), אבל אם אשה מדברת עם גבר אין צורך להשפיל מבט. כי מבט מותר(בתנאי שהיא צנועה), התבוננות אסורה.

צריך בחכמהבאנגי
לא לפגוע בה, אבל חלילה לא להתבונן ביפיה זה עלול להגיע להסתכלות אסורה. 
אז מאיפה אתה מביא את עלילתך על חילול שבת?ארץ השוקולד
אתה פשוט מפיץ דיבה ועובר על איסורי הוצאת שם רע.

חטא חמור לפי מרן החפץ חיים, מציע לעשות תשובה!!!

הסתכלות זה הבטה לשם הבטה, לא יודע איפה קיים יותר או פחות

הבהרהבאנגי
עבר עריכה על ידי באנגי בתאריך י"ט באדר תשפ"ה 20:56

הרחקת לכת, לא התכוונתי שהמגזר של צה’’ד מחלל שבת, חלילה לי מלומר כן! התכוונתי רק שאין להביא משם ראיה שארץ ישראל חשובה משבת דאורייתא, הבנת ?

כמובן אם הובנו דבריי שלא ככוונתי, אני מתנצל מעומק הלב.

אף אחד לא טען שארץ ישראל חשובה מהשבתארץ השוקולד

טענת שהמגזר הדתי לאומי מעניק יותר חשיבות ליישוב ארץ ישראל משבת,

הראיתי לך שהשלחן ערוך דוחה איסורי דרבנן בשבת בשביל יישוב הארץ.

טענת בצדק שזה דרבנן ולא דאורייתא,

אמרתי לך שזה כך גם במגזר הדתי לאומי,

המצאת שבמגזר מתעדפים יישוב הארץ על דאורייתא בלי שום סימוכין לעניין.

אם אתה חוזר בך ואומר שזה רק דרבנן אז אשרינו שאנו נוהגים כמו השולחן ערוך, אילן חשוב וראוי להיתלות בו.

אם אתה טוען שיש תעדוף מול דאורייתא, תן לכך מקור או סימוכין או שאתה מוציא שם רע, נורא פשוט.

שמתי לב לדבר מענייןכינור יהודי

אפשר לראות בקישוטים בהם אולפנות (וכנראה אף ישיבות תיכוניות?) מה המסרים שבראש מעיינם. באולפנות זה הרבה ציטוטים מהרב קוק ובחשיבות יישוב הארץ.

בתיכונים של בית יעקב - זה בתחומים אחרים... בד"כ הידור מצוות כמו שבת ולימוד התורה (ועוד). 

אני חושבת שזה אומר הרבה על איפה הראש מונח, מהם האידאלים החשובים של המגזר.

מעניין מאודארץ השוקולד
אבל ארץ ישראל באמת חשובה מהשבתקעלעברימבאר

ה' כרת עם האבות ברית על ארץ ישראל, לא על השבת.

ברית מילה (שהיא ברית על הארץ ועל זה שה' יהיה לזרע אברהם לאלוקים) דוחה שבת, ולפי רבי אליעזר אף מכשירי מילה דוחים שבת. והגמרא שם מנמקת זאת משום שגדולה מילה יותר מכל התורה כולה, שעל המילה נכרתו 13 בריתות (13 בריתות בסוף לך לך לפי הרמבם שכתוב בהם ברית על העם והארץ) ואילו על התורה רק 3 בריתות נכרתו.

בסוף עיקר ארץ ישראל היא לא מפני מצוות ירושת הארץ, שהיא מצווה אחת מתריג. אלא מפני הברית עם האבות על הארץ. כשם שלימוד תורה מעלתו זה לא רק מצווה אחת מתריג, אלא שקול כנגד כל התורה.

נכון ששבת שקולה כנגד כל התורה ומוגדרת כבת זוגם של ישראל, אבל ארץ ישראל יותר חשובה משבת.

לא מדבר על נפקא מינא הלכתית, ובסוף יש הבדל בין קניין בית לאדם פרטי בארץ לבין מלחמת כיבוש הארץ שצריך לבדוק אם היא דוחה שבת.

נורא ואיום לומר כן!, כותב לך עניינית מתוך הערכה..באנגי
שבת דא שמא דקוב’’ה, זוהר יתרו פ’’ח ע’’ב, מלאכת המשכן, הכי קדוש לעמ’’י, לא דוחה שבת.. מילה זה גזרת הכתוב וביום השמיני אפילו בשבת, כנ’’ל קרבן התמיד, אבל א’’י חשובה יותר? חלילה מלומר!! שבת קודש היא יומא דנשמתין, אין משהו ביהדות מעבר לה, יישוב א’’י הוא מצווה אחת מהתרי’’ג, חשובה מאוד אבל יותר משבת?? חלילהההה!
לא דיברתי על מצוות יישוב הארץ, אלא על ארץ ישראלקעלעברימבאר
עבר עריכה על ידי קעלעברימבאר בתאריך כ"ג באדר תשפ"ה 16:43

עצמה.

אגב אמונה בה' ואיסור ע"ז וייתכן שגם תלמוד תורה יותר חשובים מהשבת לפי  הגמרא.

אין קשר להלכה, ייתכן גם שבית המקדש חשוב מהשבת אבל בכל זאת לא בונים אותו בשבת. עובדה שקרבן תמיד כן דוחה שבת. ייתכן כי עיקר עניינו של בית המקדש זה שיהיה קיים בישראל, ולא עצם בנייתו. השאלה גם אם מלחמת כיבוש הארץ דוחה שבת או לא , כשאין פיקוח נפש. את יריחו כבשו בשבת כמדומני.

ארץ ישראל בספר הזוהר היא עצמה כנסת ישראל. ועיין רמב"ן בחוקותי על "והארץ אזכור" שארץ ישראל רומזת לארץ העליונה (כנסת ישראל). ועיין בשיר לכה דודי שכתבו המקובלים שרוב הבתים שם מדברים על ירושלים וארץ ישראל וכלל ישראל בתור הכלה (מקדש מלך עיר מלוכה... לבשי בגדי תפארתך, עמי... ישיש עליך כמשוש חתן על כלה "כמשוש חתן על כלה ישיש עליך אלוקיך, וארצך תבעל") ורק 3 בתים מדברים על שבת בתור הכלה.

האמת ש"ישראל" במישור האדם זה כלל ישראל, במישור המקום זה ארץ ישראל, ובמישור הזמן זה שבת. אבל הארץ והעם תמיד קיימים, בעוד שבת באה והולכת. ה' כרת ברית עם האבות על העם והארץ בברית מילה שדוחה שבת, לא על השבת.

כנראה שארץ ישראל חשובה יותר מהמקדש, כי כל עניינו של המקדש זה שה' ישרה בתוך עם ישראל ובתוך ארץ ישראל "ועשו לי מקדש ושכנתי בתוכם", "הארץ אשר אני שוכן בתוכה", ובית המקדש זה האמצעי להשראה זו.

לא חושבבאנגי
קודש הקודשים המקודש ביותר בכל ארץ ישראל
למה כתוב "ועשו לי מקדש ושכנתי *בתוכם*"?ולא בתוכו?קעלעברימבאר
או "רני ושמחי בת ציון כי הנני בא ושכנתי בתוכך"?

כי עניין המקדש זה שה' שוכן בתוך כלל ישראל(וארץ ישראל).

נכון שהמקדש קדוש יותר מכל שדה בארץ ישראל, אבל זה בגלל שהמקדש הוא מקום החיבור של ה' וישראל, מקום בו השמים נוגעים בארץ.

משל לאדם שמחזיק את בנו על ידי זה שמחזיק את יד בנו. מה יותר חשוב? הבן או היד של הבן?

יפה מאדכְּקֶדֶם
בנפש החייםבאנגי
מבאר שהמקדש הפיזי תלוי במקדש שבלב דהיינו במצוות ומעש’’ט, אז מבחינה דינית וודאי שק’’ק הכי קדוש, ומבחינה פנימית הלב היהודי הוא המקום שמסמל זאת.
כמו שהמקדש הוא הקשר בין ה' לישראלקעלעברימבאר

ואפשר לומר שהקשר זה העיקר ואפשר לומר שה' וישראל זה העיקר (כמו במשל של מה יותר עיקר , בני הזוג או השיח ביניהם).

כך גם התורה היא הקשר בין ה' לישראל וכו'

ארץ ישראל זה ישראל, פשוט במימד המקום.

ולכן היהודי עצמו כולו חשוב יותר מהלב שלו

באמת ארץ ישראל שקולה כנגד כל המצוותקעלעברימבאר

עם האבות נכרתה ברית על העם והארץ , לא על התורה

ובכל זאת התורה מעל לכלבאנגי

כמבואר בנדרים דף ל’’ב. אם לא בריתי יומם ולילה חוקות שמים וארץ לא שמתי, ועיין בנפש החיים שער ד’ פרק כ’’ה שלולא התורה בלי הפסק רגע, אזי היו כל העולמות נחרבים מיד.

בכללי אני ממליץ לכל בן תורה שרוצה להלהיב נפשו באש אהבת התורה ללמוד את כל שער ד’ שם מתחילתו לסופו כולו מלא באהבת תורה עד כלות הנפש ממש.

נפש החיים כותב שלולאקעלעברימבאר

*ישראל* היו עוסקים בתורה היה העולם חרב.

בשביל ישראל צריך את ארץ ישראל כי בחו"ל התורה היא הציבי לך ציונים כדברי הגמרא.

אם גוי יעסוק בתורה זה לא יעשה כלום.

כלומר ישראל זה המרכז והתורה היא הקשר של ה' עם ישראל. כמו בני זוג שהם החשובים והדיבור ביניהם זה הקשר ביניהם אבל לא הוא המרכז.

אגב בישיבות ציוניות לומדים הרבה את נפש החיים שער ד, וגם כשחבדניקים אמרו לרב צבי יהודה שילמד תניא בישיבת מרכז אז התחיל ללמד נפש החיים. ובאופן כללי הרב קוק יותר ממשיך וולוזין ותלמידי הגרא אבל גם משלב את החסידות כדבר משני. העניין הוא שהחסידות מתמקדת בקדושת הפרט, ואילו הגרא בקדושת הכלל.  בגלות קדושת הכלל התבטאה רק בתורה כי לא היה כלל ישראל ממשי, ובארץ ישראל קודם כל מסתכלים על קדושת כלל ישראל הממשי ורק מתוך כך על קדושת התורה. ולכן הגרא היה הכי ציוני ועודד את תלמידיו לעלות לארץ להקים כאן בית יהודי, ואמר שספר הכוזרי עיקרי אמונה תלויים בו הרבה יותר מחובת הלבבות הפילוסופי (כי עיקר הכוזרי זה קדושת עם ישראל וכלל ישראל).

בוודאי שאיןבאנגי
תורהנכתורת א’’י, אבל הנפה’’ח כותב במפורש ’’העולם פנוי רגע א’’’ ולא דווקא א’’י.
אבל תורה שבחו"ל היא לא תורה עצמית, אלאקעלעברימבאר

הציבי לך ציונים ככתוב בגמרא שלא יהיו בעיניכם כחדשים כשתשובו לארץ. הסיבה שתורה בחו"ל משפיעה זה כי ישראל בגלות מצפים לחזור לארץ "אחד הנולד בה ואחד המצפה לראותה".  לכן אדם שכופר בגאולה בקיבוץ גלויות ובביאת המשיח התורה שלו לא שווה כלום.

בגלות באופן בדיעבדי לא היתה ברירה אז קיום העולם תלוי בתורה שבחו"ל, כמו שכתוב "ואהיה להם למקדש מעט בגוים אשר זריתים שם" ובגלות שכינה שורה בבתי כנסיות ומדרשות בחו"ל.

אבל כל עניין התורה היא שתלמד ותקוים על ידי עם ישראל בארץ ישראל "ראה לימדתי אתכם חוקים ומשפטים לעשותם בארץ".

אגב הרמבם אומר שאם לא יהיה אפילו יהודי אחד בארץ ישראל אז משמע שכלל ישראל ייבטל, ואומר שה' נשבע שלא לעשות זאת. יוצא שאם לא יהיה אפילו יהודי אחד בארץ ישראל אז לא תהיה משמעות ללימוד תורה והעולם יחרב.

"והנני מוסיף לך באור: אילו הנחנו, למשל, שבני ארץ ישראל יעדרו מארץ ישראל - חלילה לאל מלעשות זאת, לפי שכבר הבטיח שלא ימחה ולא ישרש את שארית האומה לגמרי" ספר המצוות עשה קנג.

הציבי לך ציוניםבאנגי
זה לגבי קיום מצוות מעשיות, אבל לימוד התורה חובה גמורה בכל מקום
קודם כל ברור הלכתית שקיום מצוות בחו"ל הוא חובהקעלעברימבאר

דאוריתא ואדם חייב כרת על חילול שבת גם החו"ל.   הציבי לך ציונים זה טעם אמוני ללמה חייבים לקיים דאוריתא מצוות בחו"ל, ולא טעם הלכתי.   יש לך מקור שיש חילוק אמוני בין לימוד תורה לקיום מצוות בחו"ל?

גם אם אתה צודק, אז אולי זה כי מצוות מעשיות זה בגוף ואם יהודי בחו"ל אז הגוף שלו בחו"ל.  בעוד לימוד תורה זה בשכל ובנשמה וברגע שיהודי מצפה לארץ ישראל אז נשמתו נמצאת קצת בארץ ישראל. בכל מקרה עניין התורה הוא שתלמד בארץ. "ראה למדתי אתכם חוקים ומשפטים לעשותם בארץ...ולמדתם אותם ושמרתם לעשותם...ושננתם לבניך ודברת בם בשבתך בביתך וכו' ".   הגלות היא בדיעבדית בעוד כל עניינו של עם ישראל זה להיות בארץ ישראל ורק שם דומה כמי שיש לו אלו-ה. והתורה נתנה לעם ישראל מתוך הברית של ה' עם האבות על הארץ ולהיות להם לאלוקים.

חזקקכְּקֶדֶם
זה מזכיר לי את הנבואה של יחזקאל בחו"ל שהייתה מושפעת מארץ ישראל
חחחח אאוץ' יא ציויני הבאת לו אחת מתחת לחגורהכְּקֶדֶם
אנו לא עוסקים כאן במלחמה, ואין סתירה מהותיתקעלעברימבאר
עבר עריכה על ידי קעלעברימבאר בתאריך י"ט באדר תשפ"ה 17:52

גם החרדים מודים בחשיבותה של ארץ ישראל, וגם הציונים מודים בחשיבותה של התורה.

בסוף הקב"ה אוריתא וישראל זו בחינה אחת. רק צריך להבין שהתורה היא דבר ה' אל ישראל. 

זה כמו בני זוג שיש ביניהם דיבור ושיח. מה יותר חשוב, הדיבור או הזוג עצמו? זה בעצם השאלה מה יותר חשוב - ה' וכנסת ישראל, או התורה שהיא דבר ה' אל ישראל? זה בעצם צד של אותו מטבע.

ויש גם הרבה מה ללמוד מהחרדים.

קצת מפקפק בהנחהבאנגי
שהציונים מעריכים תורה, הדתיים כן, אבל ראשי הציונות החילונית היו רבים מהם עוקרי תורה, הרצל למשל בנו התנצר והוא עצמו אהד נצרות, בן גוריון וקלגסיו גזזו פיאות לספרדים, טומי לפיד, יוסי שריד.. 
דיברתי על הציונות הדתית כשכתבתי ציוניםקעלעברימבאר

הרצל הציע לתקופה קצרה מאוד שאולי כדי לפתור את האנטישמיות עם ישראל יתנצר רק על הנייר ואז יוכל לקבל משרות שלא יכלו לקבל כשלא רשומים כנוצרים ומתוך כך תפתר האנטישמיות והפוגרומים.  באותה תקופה התנצרות היתה רק חתימה על מסמך חילוני-מדיני על הנייר והיית יכול להמשיך את חייך כרגיל גם אחרי המסמך.    אחרי זה הוא מאוד התחרט על מחשבה זאת שהיתה לו (שהיתה רק כדי להציל את היהודים מאנטישמיות ופרעות).

הרצל לא היה אנטי-דת כמו מפא"י.  וכנראה קיבל את הרעיונות מהרב יהודה אלקלעי שהיה הראשון שדיבר על לבקש ממלכי האומות רשיון להקמת מדינה יהודית בארץ, וסבא של הרצל היה השמש בבית כנסת של הרב אלקלעי.  בסוף הרצל לא היה סוציאליסט כמו מפאי, ולעיתים הסוציאליזם הושפע מהקומונזים באנטי הדת שלו.

ומה לגבי כל השאר שהזכרתי? גם הם הובילו את הציונותבאנגי
נכון שהם היו אנטי-דת, אבל ברגש הקולקטיבי שלהםקעלעברימבאר

הם השתוקקו לארץ מאותה סיבה שהשתוקקו אליה בכל הדורות. מה פתאום יהודים חילונים מוסרים את הנפש במלריה ובביצות ועולים מאירופה ומתאבדים על יישוב הארץ? מאיפה זה בא? הרצון שלהם נובע מהשתוקקות העם בכל הדורות לארץ ישראל, ובכל הדורות העם השתוקק לארץ כי אנחנו עם ה' וזו ארץ ה'.

בסדר, השתוקקובאנגי

אז למה ההמנון מסמל חופשיות ממצוות?

למה שם ה’ הושמט ממגילת העצמאות?

למה בן גוריון וחבר מרעיו שימדו ממש את יהדות המזרח?

אהבת ישראל איננה  תשובה לשאלות כואבות אלו.

כי יש הבדל בין הרגש הקולקטיבי של הדור לביןקעלעברימבאר

האידאולוגיה הרעה שאנשים ממציאים כדי לתת הצדקה שכלית לרגש הקדוש.

מכיוון שהתורה (שהיתה תורת חוץ לארץ) של אותם דורות לא נתנה מענה רוחני לדורות של הציונים, שהיה להם הסתכלות רוחנית גבוהה מאוד (החילונים ראו את האידאולוגיות שלהם כנעלות שכלית ומוסרית על פני התורה, טעות קשה אבל זה מה שקרה. הם לא התפקרו בגלל תאוות, אלא מרצון למוסר ואמת גבוהים). אז הציונים חיפשו את ההצדקה השכלית לרגש הקדוש לארץ ישראל מחוץ לתורה. ומצאו אותו לצערינו באידאלוגיית הלאומיות החילונית שהיתה נפוצה אז.

גם אם האידאולוגיה טמאה, זה לא אומר שהרגש הקולקטיבי לא קדוש. והרגש הקולקטיבי הוא זה מה שעושה את כלל ישראל מחוברים תמיד לה', ירצו או לא ירצו "אף על פי שחוטאים קרויים בנים לה' ".

הרב קוק שם לב לזה וצעק שצריך מענה רוחני גבוה מאוד לדור, ואי אפשר לדבר איתו בשפה הבינונית שהיתה נפוצה להמון העם אז. אבל לא היה כל כך מענה לקריאה של הרב קוק, והוא וסיעתו היו מאוד קטנים אז.

אני חלוק עמוקות עליךבאנגי

המשכילים התפקרו בגלל תאווה נטו, בגלל רצון להידמות לגויים, ולא משום פרומיל של ’’קדושה’’. הזוי ששטפו לך את המוח..

תעיין במשך חכמה פרשת בחוקותי איך ניבא שמברלין תיפתח הרעה עקב ההתחלנות והתבוללות.

מה שאתה אמר סותר את העובדות ההיסטוריות,וכן את ההוהקעלעברימבאר

המשכילים היו אידאליסטים שהיו מוכנים למסור נפשם על תיקון עולם, בין בהומניזם, בין בסוציאליזם, בין במוות במלריה בארץ בייבוש הביצות.

כל ההווי של אותם ימים היה של תחושת עליונות שכלית ומוסרית של ההשכלה על הדת, וחיפוש אידאליסטיות מוסר וחכמה גדולים יותר מהתורה (לפי מחשבתם המוטעת). למה בוולוזין היו המונים שהתפקרו ויצאו לחילון? (עיין בכתבי ביאליק שלמד בוולזין ומתאר את ההווי ובסוף התפקר בעצמו) הם לא חיפשו תאוות, הם חיפשו אמת גדולה.

סגנון התורה של אותם ימים היה קטן בשביל דרישותיהם הרוחניות והאידאליסטיות. וסגנונות גדולים יותר היו מעטים מאוד, והדור הישן לא הצליח להבין בכלל את שפתם, ועל זה הרב קוק זועק, שצריך ללמד אותם תורה גדולה.

הם בזו לקדושה כי ראו בה (במחשבה מוטעת כמובן) דבר שמפריע לחשוב על המוסר הגדול בצורה שכלית, ודבר שנוטש את תיקון העולם הזה בצורה מוסרית בשם בריחה רק אל הרוחניות (כי עם ישראל היה בגלות ולא יכל לעשות צדקה ומשפט באמת, רק מלכות בית דוד עשתה משפט וצדקה. בגלות מקסימום פרנסי העיר יכולים לגבות צדקה לעגלון המקומי). 

הרצון להדמות לגויים היה מפני מחשבה מוטעית שיש חכמה אדירה ומוסר אדיר בהשכלה של הגויים (הם לא נמשכו לדתות הגוים, אלא להשכלה הגוית).

פשוט קרא היסטוריה של אותה תקופה ותראה. גם הרב קוק מציין עובדות היסטוריות אלו של משברי הדור שלו שקרו בימיו ב"מאמר הדור".

אפילו כיום בדור החילונות התאוותן והנהנתן, נשארה אצלם התחושה שהחילונות נעלה מוסרית ושכלית על הדת. ואילו הדת פרימיטיבית חשוכה ומטופשת ולא מוסרית, לפי טעותם הגדולה. שאל חילוני ממוצע, לא מסורתי, מה הוא חושב על הדת לעומת האידאולגיות המודרניות.

הרב קוקבאנגי
דן אותם לכף זכות.. הוא ודאי לא כיוון לאותו משכיל שחיבר ספר ’’קינדערלאך, איך ועל אייך לערנען וי פארברענטמן די צייט’’ ילדים חביבים בואו ואלמד אתכם איך לשרוף את הזמן.. חיי בטלה ריק בוהמה וזוהמה, לא עליהם דיבר הרב. ולצערי הם היו הרוב.
וודאי שהיו משכלים רשעים שהצטרפו לחגיגה מתוך תאוותקעלעברימבאר

אבל זה לא הכיוון הכללי.

והרב קוק לא ניסה ללמד זכות כמו רבי לוי יצחק מברדיצב זצ"ל, אלא הסתכלותו היתה מתוך ניתוח חד ומדוייק של מצב הדור, מתוך שכל של תורה וקדושה.

זה מזכיר לי סיפור על רב שאמר שהרב קוק אמנם היה צדיק, אך אמר דברים לא נכונים עקב כך שריחם על הדור ורצה ללמד עליהם זכות. שמע זאת הרב צבי יהודה ושתק.

אני לא זוכר במדויק את הפרטים ואולי אני לא מדייק - כעבור כמה ימים היתה הלוויה והרב צבי יהודה קוק בנו של הרב קוק הספיד (או שזה בכלל היה כנס של תורה ועלה לנאום, לא זוכר). אמר הרב צבי יהודה - למה האומר עד קן ציפור יגיעו רחמיך משתקים אותו? כי הוא עושה מידותיו של ה' רחמים ואינם אלא גזרות. כך אומרת הגמרא. אדם האומר כך חושב שה' משנה את גזרותיו מתוך נפעלות מהברואים (עיין מהרל תפארת ישראל על זה) ולכן משתקים אותו.

והמשיך הרב צבי יהודה - כשם שצריך להעיר למי שאומר "עד קן ציפור וכו' ", כך צריך להעיר למי שחושב שחכמים משנים את דעתם על האמת המוחלטת של התורה והמצב הרוחני, רק בגלל שמרחמים על הדור.

הרבה בעליבאנגי
תשובה אומרים ההיפך, שחיי החילוניות היו עבורם ריקנות אחת גדולה, חוסהר משמעות לחיים, לדוגמא הרב אורי זוהר זצ’’ל שהיה על פסגת התל אביבוית, ויבלח’’א הרב שניר גואטה שהיה שחקן בכיר במכבי נתניה, בחור בן 18 שמרוויח 10k בשבוע, ועדיין משהו ריק בפנים..
זה מה שהחילונות כיום. פעם החילונות היתה מלאהקעלעברימבאר
באידיאליסטיות.

אבל אפילו כיום אחד הדברים שמונע מרובם מלחזור בתשובה (חוץ מהשקיעה עד צוואר בטומאה והתאוות המטמטמים לב אדם מלהרגיש רגש קדושה) זה המחשבה שהדת נחותה שכלית אידאליסטית ומוסרית מהחילונות. אפילו כיום יש אצלם סוגים של אידיאליסטיות מעוותת, לדוגמא הרבה חילונים שמסתגפים מבשר ואפילו חלב וחביתות עקב אידאולוגיה של לא להרוג או לנצל בעלי חיים.

ברור שהחול לבדו לא ממלא את הנשמה שהרי היא בת מלך, וגם שכיום החילונות התהפכה להנהגות רשעות בכל תחומי החיים הלאום והמשפחה, ומוסר המבוסס על החול לא מחזיק מעמד הרבה זמן, או כדברי חזל "כל האומר אין לי אלא דרך ארץ, אפילו דרך ארץ אין לו". ואיך אמר פעם חילוני גדול "רצינו לגדל כאן דור של אפיקורסים, וקיבלנו דור של עמי הארצות".

חותם. כל מילה. אגב זה היה ברל כנצנלסוןבאנגי
עבר עריכה על ידי באנגי בתאריך כ"ג באדר תשפ"ה 21:20

הסכמתי נתונה לקטע השני

אגב, אפילו נגיד שהם התפקרו בגלל תאווה, זה כללקעלעברימבאר

לא משנה.

האידאולוגיה הרעה לא משנה במאומה את זה שהרגש הקולקטיבי של עם ישראל תמיד יישאר חלק מכל הדורות. ובכל הדורות הרגש הקולרטיבי זה שאנחנו עם ה'.

זה שהם באו עם הרגש הזה (עובדה שהם בחרו לעלות לארץ ולא להתבולל) וניסחו אידאולוגיה רשעה וטמאה כדי להצדיק אותו, לא מפחית בכהוא זה מהרגש הקולקטיבי.

אתה יודע שמפקדים חילונים גמורים קיבוצניקים בששת הימים אמרו שמע ישראל לפני היציאה לקרב? כששאלו אותם אחר כך , הם אמרו "נכון אמרנו, אבל לא התכוונו לאף מילה!" . למה? כי זה לא מאידאולוגיה, זה הרגש שמפעם וחזק יותר מכל ציונות חילונית.   כשכבשו את סיני במלחמת סיני החילונים הקיבוצניקים הכופרים כתבו שיר "לא אגדה רעי ולא חלום הוזה. מול הר סיני בוער הסנה. הו שלהבת י-ה ברעום המנועים. עוד יסופר ביום ההוא אחי, בשוב העם אל מעמד הר סיני" זה דוגמא לרגש הקודש הקולקטיבי של ים ישראל שמפעם בתנועה הציונית בעל כרחה, בין אם היא תרצה או לא תרצה. כי עם ישראל לעולם לא יכול להפריד באמת את הלאומיות שלו מהקב"ה, גם אם מאוד יתאמץ.

אצלנו החרדיםבאנגי
מנסחים זאת ’’אי אפשר לברוח מהקב’’ה, ואפילו המן אמר שגם כאשר מפוזר ומפורד עדיין דתיהם שונות. קודם כל יהודי. ע’’פ שפת אמת. וכפי שאמר הד’’ר עומר ברק בערוץ 14 ’’התפכחתי, הבנתי שאני קודם כל יהודי’’.
יהודי פרטי יכול לברוח מה', אם יתבולל בין העמיםקעלעברימבאר
וכך ינתק עצמו מכלל ישראל.אבל אפילו הוא לא באמת מתנתק שהרי נשמתו יהודית ויש סיפורים על מתבוללים שפתאום הופיע אצלם רגש הקדושה ונחיבור לה' וישראל. אבל אצלו זה יהיה באופן סמוי מאוד. וקל וחומר שאצל מויסר או מומר שהוא מנותק מאוד מישראל.

אבל מי שאוחז באהבה ומסירות לכלל ישראל, גם אם רחוק מהתורה, הרי הוא קשור לה' בעל כרחו ממש. קל וחומר תנועה קולקטיבית לאומית יהודית כמו הציונות שבלתי אפשרי שתהיה מנותקת מהקודש ברגש שמפעם בה,גם אם שכלית אידאולוגית תאמר אחרת

אני חומהבאנגי

דרשו חז’’ל ב’’ב ח. וברש’’י שאינה נטמעת בין הגויים, מי שמתחתן עם גויה, ועדיין ישראל אע’’פ שחטא ישראל הוא, סנהדרין מ’’ד. יש בשפ’’א על ’’פינטעלע ייד’’ נקודה קדושה פנימית שלעולם אינה נפגמת.

אין מציאות כזו לברוח מה’, מלא כל הארץ כבודו.

כלומר, יש נקודה קדושה פנימיתארץ השוקולד

גם אצל ראשי הציונות לדבריך,

אז איך אתה מדבר עליהם ברשעות ומחפש לומר עליהם רק רע?

כי בן גוריוןבאנגי

היה רע מוחלט, אדם שגזל 200.000 נשמות טהורות מחיק אביהם שבשמים הוא בוודאי מאותם ערב רב שעליהם נאמר בזוהר שאינם מעם ישראל.

לא אמרתי את זה על מנחם בגין למשל שבהפצצה בעיראק נשב ואמר תהלים כל הזמן..

אבל עזובבאנגי

אני לא אשכנע אותך, אתה בוודאות לא תזיז אותי. הבה ונרבה באהבת ישראל ,אהבת אחים בפרט בתקופה קשה זו, כל שכתבתי הוא השקפה, וחלילה לא אישי, ואני כולל בזה את נקדימון, ארץ השוקולד, ושאר אלו שהתנצחו איתי, חבל, אף צד לא משכנע, אז בא ונתמקד במה שמאחד.

חיבוק(:

והאמת והשלום אהבובאנגי
זה שאני בשלום איתך, לא אמור להזיז אותי מהאמת.. וכן להיפך, זה שאני עם האמת עד הסוף, לא אמור לפלג. 
מה שמאחד למשל זה לא לקרוא לאחרים רשעיםארץ השוקולד
זה לעשות חסד ולעזור אחד לשני
ראשיתבאנגי

אני משתדל לעשות חסד למשל לקחת ברכבי צעירים חמודים מצומת שילת לצומת של היישובים שלהם.. אני לא בודק מאיזה מגזר, עוצר לכולם כשמתאפשר.

שנית, אם בן אדם בא אליך הביתה (שלא יקרה בס’’ד) וגונב 10 אלף דולר, היית קורא לו רשע או שהיית קורא לאהוב אותו?

זה מה שאני מרגיש לגבי ראשי מפא’’י ובראשם בן גוריון, ששימדו בכח את יהדות המזרח המסורתית והאדוקה והפכום לחילונים כולל גזיזת פיאות וריקודים מעורבים, יש על זה תיעוד מפורט למשל בספר ’’קול חוצב’’.

כך שאני מרגיש אהבת ישראל גדולה, ומתפלל שה’ יגדור פריצות עמו,  ודווקא משום כך אני מגנה את פריצי עמנו, הפוגעים ביופיו וטוהרו של העם הנפלא הזה.

אתה מערבב פה הרבה דברים, אגיב בהמשךארץ השוקולד
נשמה, לא מערבבבאנגי

אלא מציג עובדות היסטוריות שלא נעים לשמוע..

אבל למה אתה גורר אותי להתנצחות, רציתי לחדול מכך..

תפסיק להוציא שם רע ואז אפסיקארץ השוקולד
אני הפסקתי, אבל קשה לשתוק מול טעויות..באנגי
ואתה גורר אותי שוב ושוב, קורא להודנא החל מהרגע, בהתאם לאמנת ז’נבה (מולדת הציונות)
טרם ביקשת סליחה על שקריךארץ השוקולד
מולדת הציונות זה אור כשדים, שם הקב"ה אמר לאברהם ללכת לארץ 
התכוונתי באזלבאנגי
אתה עושה חסד עם אחרים, שזה יפהארץ השוקולד

ביחס לדבריך,

אכן, קל יותר לדבר באופן נחמד כשלא מרגישים את המחיר. (זה אולי מסביר למה קשה לאחרים עם חרדים מאז המלחמה שרואים את המחיר באי ההתגייסות שלהם, סתם נקודה למחשבה)

ביחס ל"שמד בכח" כדבריך,

היו בעיות בתחילת המדינה ואני לא יודע מה היה השיעור, אבל אני יודע שהמדינה הזו מאפשרת עולם תורני גדול בהרבה ממה שהיה, כך שכנראה אין בה רק רע גם לדבריך, אלא אם כן אתה נגד התקציבים לישיבות ולאברכים.

יש מצוות רבות שאנחנו מקיימים בזכות זה שיש לנו פה מדינה עצמאית, זה אמנם מצוות שלא מקבלות דגש ברחוב החרדי אבל כן נמצאות בספר המצוות.

למשל, יישוב הארץ, בתי הדין שיש לנו פה.

הפריחה היא למרותבאנגי

גזרות וקיצוצים, ואכן בוודאי זהו זכות קיומית ליושבי הארץ הזו.

ובנוגע לחסד בלי לשלם מחיר, ידוע לכל מאמין שלימוד התורה מקיים העולם ומבטל גזירות, אתה יודע כמה משמרות רצופות לתורה ותפילה, כמה חיזוקים רוחניים נעשו? כמה עמותות חסד עשו למען חיילים? מה זו ההתנשאות הזו? כביכול אנחנו טפילים שלא עושים כלום..

גם אחרי הקיצוצים, הכסף הגיע מאחרים למגזר החרדיארץ השוקולד

כפי שהראיתי לך בנתונים. אפנה שוב:

פרסומים Archives - פורום קהלת

היכולת לחיות פה בבטחה וללמוד בישיבה היא בגלל בן גוריון ומנהיגים אחריו שמאפשרים זאת.

בוא תספר לי, באלו ישיבות יש לימוד 24/7 כולל בין הזמנים מאז תחילת המלחמה?

אתה מסוגל לפרט 5 ישיבות כאלה? 3? 1?

או שלימוד ברצף זה רק הסדרים (כמה שעות זה ביממה? כי ממה שזכור לי במיר זה פחות מ10 שעות ביממה, כאשר בישיבות הסדר זה 11)

ביחס לארגוני החסד, יש ארגוני חסד בכל מגזר, אין יותר ארגוני חסד חרדים שעוזרים לחיילים או נפגעים מהמלחמה מארגונים ממגזרים אחרים.

במקרה, יש לי קרובי משפחה שמתנדבים כמעט כל שבוע מאז תחילת המלחמה בסיוע לנפגעים שונים, בעיקר חקלאים, נדירים המקרים בהם הם נתקלו במישהו/י חרדי בהתנדבות, סתם נקודה למחשבה.

כפי שהערתי על מנייני השבעה אצל נופלים, שאמשיך לסיוע למשפחות מילואים בשכונות חרדיות שמקבלים רק מאנשים שנוסעים לסייע משכונה אחרת כי אף חרדי לא יעזור להם אצל השכנים?

אתם באמת עושים הרבה פחות, זה העובדות:

רואים זאת בסירוב להתגייס,

רואים זאת במס הכנסה כפי שהבאתי לעיל,

רואים זאת בסיוע לנפגעים מהמלחמה שיש פחות מתנדבים חרדים,

רואים זאת בכך שלא מוכנים להתפלל להצלחת החיילים בבתי כנסת חרדים, אצלך בבית כנסת אומרים?

בוודאי, תפילת אחינובאנגי

כל בית ישראל בכל תפילה, כולל תהלים בהתעוררות, ולא תפילה מפוברקת שהמציאו בני דורינו.

ברור שאצלכם הכל נוצץ, כולם מאה אחוז צדיקים קלה כבחמורה, והציבור החרדי סתם יהודונים טפילים מוצצי דם, הולכי רכיל, יושבי בטל, ומכוערים.

סוף פריקה.

סיימתי עם הפורום הזה ברוך השם שלא שם חלקי עם יושבי קרנות.

מעולם לא אמרתי שכולם טובים באחד וכולם רשעים באחרארץ השוקולד

אלא שיש פה אכפתיות שחסרה שמתבטאת גם בחוסר המוכנות להתפלל.

אם הבעיה היא שינוי מהתפילות שקבעו רבותינו:

המשנה באבות (שהובאה בגמרא) אומרת:

"רַבִּי חֲנִינָא סְגַן הַכֹּהֲנִים אוֹמֵר:

הֱוֵי מִתְפַּלֵּל בִּשְׁלוֹמָהּ שֶׁל מַלְכוּת;

שֶׁאִלְמָלֵא מוֹרָאָהּ,

אִישׁ אֶת רֵעֵהוּ חַיִּים בְּלָעוֹ." (אבות פרק ג משנה ב)

מתפללים לשלומה של מלכות כמו שהורו חז"ל או שכדי להפסיק להתפלל מותר לשנות וכדי להתחיל להתפלל אסור לשנות?

דברים מהסוג הזה מתחלקים באופן טבעי בין מגזריםכינור יהודי
עבר עריכה על ידי כינור יהודי בתאריך כ"ח באדר תשפ"ה 1:22

אני מתייחסת לעניין של ארגוני החסד. הרי גם את ההפך לא ככ רואים, שבציבור הדתי לאומי מארגנים ארגוני צדקה למשפחות אברכים עניים חרדים, או ארגוני חסד בציבור בדתי לאומי שעוזרים בתחומים שונים בציבור החרדי. לא הייתי ממעיטה במה שהם, החרדים, עושים. בציבור אחד משקיעים בכיוונים מסוימים ובציבור אחר משקיעים בכיוונים אחרים. זה דווקא טוב, כי ככה דואגים לאנשים בציבורים שונים, זה מתאזן.

יתכן שדברים מתאזנים במובן מסויםארץ השוקולד
אני חושב שהרבה מהתרומות לאברכים חרדים מגיע משאינם חרדים.
אוליכינור יהודי

אבל יש לי הרגשה שהרוב כן מגיע מהציבור החרדי

חבלכינור יהודי

לדעתי אתה מוסיף הרבה לפורום

אבל הפורום לא מוסיף ליבאנגי

וכבר למדנו משונאי החרדים פה: החרדים דואגים רק לפרט ולא לכלל

*ציני

יכולה להבין את השיקול הזהכינור יהודי

ממש לא בכח. זה שיקול נכון. זה לא סותר את זה שאתה תורם לפורום גם אם אתה לא נתרם.

באופן אישי הייתי שמחה שקולות חרדיים יותר יישמעו פה. מצד שני, הדעות נטועות עמוק עמוק. מה גם לא בטוח מזווית חרדית שזה אידאלי להשתתף בפורומים כאלה.

קודם כל ברור שלכל יהודי יש נשמהקעלעברימבאר

יהודית שלא יכול להסיר אותה בשום מקרה בעולם.

אפילו רשעי ישראל והמינים והמוסרים והאפיקורסים והבוגדים חייבים עדיין במצוות והם לא יכולים להחשב גוי של שבת בהלכה. זה כי גם אצלם יש נשמה יהודית אלא שהיא נסתרת מאוד ולכן מנדים אותם מישראל ומתייחסים אליהם *כאילו* הם גויים, אבל באמת הם יהודים.

בן גוריון רשע, צדיק, תינוק שנשבה או מין אפיקורס מויסר זה בכלל לא משנה.

הציונות היא תנועה כלל ישראלית קדושה(לעומת האידאולוגיה הציונית-חילונית שאומרת שלציונות אין דבר עם הדת והיא טמאה), והאדם שמימש את התנועה הציונית והכריז על המדינה כלל לא משנה אם הוא צדיק או רשע. 

אתה חולק על הציטוטים שהבאת?ארץ השוקולד
לאבאנגי

אבל ציינתי שהזוהר אומר על אנשים מסויימים בדור הגאולה ’’דאינון ערברבין דלאו מזרע אברהם’’ בערך הציטוט, כלומר קליפות הערב רב שנתערבבו בעם הישראל.

להנחתי בן גוריון היה אחד מהם.

איזה יופי, מניח ולכן חולק...ארץ השוקולד
רמת החוצפה הזו היא מדהימה.

מעבר לאמירה ההזויה שאדם שמתחתן עם גויה הרבה יותר צדיק מבן גוריון, אבל זה רק הנחה שלך אז מי אני שאחלוק על הנחות של קדשך שבשמם אתה חולק על ציטוטים שאתה עצמך מביא...

תודה על. המחמאהבאנגי

הלוואי ואהיה קדוש.

ההנחה שלי מבוססת על תולדות חייו, ובפרט על תקופת השמד המדוברת של יהדות המזרח, ילדי תימן והבלקן, כמתואר בהיסטוריה.

כנראה אצלכם בחמ’’ד צינזרו את זה.

מעניין שפה אתה מודה שאנחנו בדור הגאולהארץ השוקולד

משמעות לדבריך שאנחנו בדור הגאולה = יש רשעים שאין כמותם.

משמעות אצל רבים פה שאנחנו בדור הגאולה = צריך להשקיע במדינה כדי שנזכה להתקדם לגאולה השלמה.

ואצליבאנגי
המשמעות של דור הגאולה הוא להוסיף שקידה בתורה, יראת שמים, חסד ומעשים טובים.
מעניין, כתבת מקודם שזה הופך אחרים לרשעיםארץ השוקולד

לא - צעירים מעל עשרים

או שאתה חוזר בך מהמסקנה הזו?

לא הבנתיבאנגי
המקור שהבאת לזה שאתה אומר שאין לראשי הציונות טיפתארץ השוקולד

קדושה פנימית בניגוד למקורות שהבאת שתמיד יש נקודת קדושה פנימית ליהודים היה זוהר שאמר משהו שטרם הבנתי עד הסוף כי לא למדתי את החלק בפנים על דור הגאולה לדבריך,

כך שזו הראיה שלך, אשמח שתסביר לי איפה לא הבנתי אותך:

אנחנו חיים בדור הגאולה,

הזוהר אומר שבדור הגאולה יש אנשים רעים שאין בהם טיפת קדושה פנימית (לא הבנתי איך למדת את זה מהזוהר אבל שיהיה),

מכאן שראשי הציונות הם כאלה בלי נקודת קדושה פנימית.

מה לא הבנתי?

התיוגים לא משניםנקדימון

שוב ושוב אתה חוזר לסיסמאות נבובות.

זו לא תורה, זו פוליטיקה. וכמו שאמרתי, מאבק שליטה

שמעורבב בהרבה גאווה "צדיקה".

בשיחת השבוע של חב"ד הובא פעם סיפור על כך ששאלו את אחד האדמו"רים מדוע הענווה אינה מצווה מהצורה, והרי זו המידה החשובה ביותר ליהודי. ענה האדמו"ר שאילו הייתה זו מצווה אז אנשים היו מתגאים גם על כך שהם מלאי ענווה.

כנראה אותו אדמו"ר הכיר את החרדים של ימינו.

כן, אתם הכי ענוויםבאנגי

בנוסח ’’ברוב ענווה אנו מכריזים בזאת כי רק אנו לומדי תורת א’’י’’,  או ’’בשפלות רוחינו אנו מודיעים, כי אנו בלבד מיישבי ארץ זו’’  ולכן עליכם האדמו’’ר הנ’’ל לא דיבר.

אבל דיי כבר סיימתי להגיב בפורום זה.

ליצני הדור היו מגיבים כמוךנקדימון

ההוסח הראשון הוא איש קש ומיותר להתייחס אליו.

הנוסח השני הוא עובדה. אתה זה שהצהיר שימאס בארץ חמדה בלי לחשוב פעמיים.

באמת כדאי שתפסיק להגיב כאן. באת להתנצח ויצאת מפסיד. פעם הבאה תבחר נכון את הקרבות ואת היריב.

אני לא אמאס בארץ חמדהבאנגי
אלא אבכה כל יום ’’אם אשכחך ירושלים’’ ואשתוקק לחזור אליה בלי מניעות של אחיי התועים והטועים 
בדיוק כמו שאמרו המרגליםנקדימון
עדיף לחיות במדבר בחיי רוח, מאשר להיכנס לארץ ולהתמודד על העולם הזה ולקדש אנשי אמונה בעולם המעשה. מקסים.
קודם כל המרגליםבאנגי

אכן יש פרשנות כזו, אבל הרמח’’ל מסביר שהיתה נגועה בשיקולי כבוד ואיבוד המשרה, נגיעה דקה לגודל מעלתם הרוחנית הגבוהה.

ושנית, לא יקרה, לא נעזוב את הארץ, אנחנו לא מפחדים מכם, אנחנו יותר חזקים מכם כי לנו יש את התורה הק’ בטהרתה, ואנו מאמינים שתהיה לנו תמיד ס’’ד, אבל הדיון היה תאורטי, וברור שלא נשארים בארץ אם יש כאן שמד רוחני זה הכל.

כואב לי שחינכו אתכם על האליל הציוני של אהבת הארץ בלי משמעות אמיתית אופרטיבית של תביעה לקיום מצוות בשלמות יתר.

אצלנו לא מחפשים להקל בכל דבר.

אין בזה משהו אישי נגדך, אלא נגד השיטה שחינכה אותך.

מה שיפה בתגובות שלךנקדימון
זה שלאט לאט אתה חושף את השנאה וההתנשאות שלך. בכל תגובה אתה צועד צעד נוסף ומראה שכמו שכבר אמרתי קודם לכן: מה שמניע אתכם אלה שיקולי כבוד ואיבוד המשרה. הסיסמאות שלך לא מחזיקות מים הלכתיים, וקורסות כאן ללא הפסקה. כשהן נגמרות אתה עובר לאנשי קש. וכשגם אלה נגמרות, אתה הופך את מי שלא בשטאנץ שלך לאויב. זו הטרמינולוגיה שלך.

עצוב, ובעיקר חולף עם הרוח. הדברים שלך אינם תורה ואינם עם ריח של תורה. קרדום לחפור בה וכסות מעוותת. 

גם הלאומיותבאנגי

היא זמורת זר בכרמנו, ואינה תורה ואין בה ריח תורה.

מתחייב בל’’נ מכאן ואילך לא להגיב לך ולחבריך.

מתפלל שה’ יאיר את העיניים.

אין בי שמץ התנשאות, אלא רצון לדבוק באמת הצרופה המסורה לנו מזה דורות עוד הרבה לפני שההשקפה שלכם נולדה.

המשך חכמה לא ניבא כאןארץ השוקולד

הוא חי אחרי.

נפטר לפני פחות ממאה שנה:

מאיר שמחה הכהן – ויקיפדיה

הוא ניבא את השואה! הוא נפטר בתרפ’’ו!באנגי
כתבת שהוא ניבא התחלנות מברליןארץ השוקולד
על כך הערתי.
לא התחלנות, אלא מלחמה והשמדה מכח ההתחלנות שפשתהבאנגי
אולי השואה באה מסיבה אחרת?ארץ השוקולד

אני לא מבין בחשבונות שמיים,

אם כבר, מי שניצל הם אלה שעלו לארץ אז אפשר לסבור שה' התייחס להיבט הגיאוגרפי של מגורי עמו. (דברים ברוח זו נכתבו בשרידי אש)

אבל מי אני הקטן שמבין חשבונות שמיים ולכן אין לי באמת מושג .

אז למה ראשי הציונות דאגו לסכל את הצלתם?באנגי

ראה עדותו של ד’’ר יואל ברנד שראשי מפא’’י כלאוהו אצל הבריטים ותקעו את הצלת יהדות הונגריה, ויצא ספר ’’שרופי הכבשנים מאשימים’’ של הרמ’’ח שיינפלד ז’’ל עם מסמכים ותיעודים גם על ראשי מפא’’י שאמרו שדם הזקנים החרדים יניע את גלגלי הקמת המדינה, הכל מתועד, וראשי הציונות באמריקה לא שעו לתחנוני הרב מיכאל ויסמאנדל לשלוח כסף לאירופה 1000 דולר לראש יהודי, והכל מתועד בספרו מן היצר.

אני אישית מכיר אדם שגדל בצה’’ד ונתקל בספר שרופי הכבשנים, ולא האמין, הלך לאוניברסיטה ומצא דברים מתועדים גרועים בהרבה.. היום הוא חרדי.

אם הוא חרדי רק בגלל זה אז חבלקעלעברימבאר
הוא חרדיבאנגי

בגלל שבמחקר אוניברסיטאי שערך הוא מצא מסמכים גרועים בהרבה על השת’’פ של ראשי הציונות דאז, עם אייכמן ועוד צוררים ובדק ובדק עד שהחליט שמפסיק להיות ציוני.

כל זה נאמר לי על ידו ומדובר באדם רציונלי לחלוטין שגדל בציונות הדתית.

למה האדמור מבעלז אמר לתלמידיו בהונגריהארץ השוקולד
להישאר?

אותה סיבה, טעות בקריאת המציאות

וכמובן, האדמור ניצל על ידי הציוניםארץ השוקולד

אבל זה לא מעיד משהו, רק אלה שנפגעו.

אתה פשוט אוהב ללמד חובה על אחרים, מאחל לך שתחזור בתשובה

בלום פיךבאנגי

מלדבר בקדוש השם, דעת תורתו ככה אמרה וספר החינוך אומה לשמוע לחכמים תמיד גם אם פעם טעו.

ובכלל, האשמה על רציחת חלק ניכר מיהדות הונגריה היא על ההנהגה הציונית כפי שציינתי מגובה במסמכים, ואתה מתעלם מכך.

דעת תורה היא דעה הלכתיתנקדימון

כדי להבין בדברים אחרים, צריך ללמוד אותם.

כדי להבין מציאות, צריך לחשוב.

בין בזה ובין בזה, אפשר לטעות.

וככל שהטעות גדולה יותר, הביקורת גדולה יותר.

האם יש טעויות בהלכה שבעטיין יבטלו את הסמיכה למישהו? וודאי שכן.

אוי כמה שאני נהנהבאנגי

זה הרי בדיוק אחת נקודות המחלוקת ההשקפתית החריפים בין החרדים לשאינם, החרדים מתחנכים שדעת תורה זה אומר ראיה רחבה בכל שטחי החיים! שלא שם חלקנו עמהם!

בגלל זהנקדימון
הרבנים הם גם רופאים, גם מהנדסים, גם שרי צבא, גם רוקחים, גם פסיכולוגים, גם יועצי השקעות, וגם פרשני חדשות.

בזה זכו החרדים לחקות בעליבות את העמדה החסידית שנתנה לאדמו"ר מרחבי דעת של שליעה בכל פרט מחיי החסיד. לא ברורה לי מה הגאווה בדעה הנפסדת הזו, כי אין לה תימוכין ביהדות. ולא הייתה מעולם.

דעת תורה היא דעתם בנושאי הלכה. מעבר לזה, הם כמו כל אדם (חכם מאוד אמנם) שצריך ללמוד על מה הוא מדבר, ולהקדיש מחשבה כדי לנתח ולהסיק מסקנות. בשונה מהסילוף המחודש של השנים האחרונות, דעת צורה אינה נבואה ואינה אורים ותומים ואינה חזיון לילה.

אם תסיים את דבריך במליצה ובסימן קריאה זה יהפוך את דבריך לסיסמא, ולא לנימוק. קח עצה מחבר.

וכי גדולי ישראל לא שקלו ע’’פ יעוץ עם רופאים למשל?באנגי
וודאי שהתייעצו, אבל הם אלו שהכריעו בסוף
האדמור בהונגריה? וואלה.נקדימון

רבנים יכולים להכריע בהלכה, לזה סמכותם.

בבוגיה שיש להלכה מה לומר, הם יפסקו *לאחר* שמיעת המידע מאחרים שמומחים לזה. בדיוק כמו שאמרתי קודם, וכעסת על זה.

בשאר הדברים, דעתם אינה דעה הלכתית אלא עצת חכם במקסימום. לא משהו לזלזל בו חלילה, אבל עדיין לא הלכה ולא בהכרח תורה או קרוב לכך.

וכמובן, הכל תלוי בראיות. ללא ראיות או עם ראיות גרועות בוודאי אין מה לעשות.

אז אף חב"דניק הוא לא חרדי?ארץ השוקולד
אני שמח שאתה מודה שהשולחן ערוך הרב לא היה חרדי, כבר הודאה בכך שיש גדולי ישראל שלא נמצאים במגזר החרדי.
מציע לך לעיין בדברי האדמו"ר הזקן על דעת תורהארץ השוקולד

והטועים לחשוב שדעת תורה שייך בנושאים לא תורניים.

" אהוביי אחיי ורעיי מאהבה מסותרת תוכחת מגולה לכו נא ונוכחה זכרו ימות עולם בינו שנות דור ודור ההיתה כזאת מימות עולם ואיה איפוא מצאתם מנהג זה באחד מכל ספרי חכמי ישראל הראשונים והאחרונים להיות מנהג ותיקון לשאול בעצה גשמיות כדת מה לעשות בעניני העולם הגשמי אף לגדולי חכמי ישראל הראשונים כתנאים ואמוראים אשר כל רז לא אנס להו ונהירין להון שבילין דרקיע כ"א לנביאים ממש אשר היו לפנים בישראל כשמואל הרואה אשר הלך אליו שאול לדרוש ה' על דבר האתונות שנאבדו לאביו כי באמת כל עניני אדם לבד מדברי תורה וי"ש אינם מושגים רק בנבואה ולא לחכמים לחם כמארז"ל הכל בידי שמים חוץ מיראת שמים ושבעה דברים מכוסים כו' אין אדם יודע במה משתכר כו' ומלכות בית דוד מתי תחזור כו' הנה הושוו זה לזה ומ"ש בישעיה יועץ וחכם חרשים וכן משארז"ל ונהנין ממנו עצה ותושיה היינו בד"ת הנקרא תושיה כמארז"ל יועץ זה שיודע לעבר שנים ולקבוע חדשים כו' שסוד העיבור קרוי עצה וסוד בלשון תורה כדאיתא בסנהדרין דף פ"ז ע"ש בפרש"י:"

(תניא, אגרת הקודש כב)

או שאתה רוצה לבלום את פיו של האדמו"ר הזקן?

המסמכים הללו מדברים על ההצלה של האדמו"ר מבעלז גםארץ השוקולד
ממה נפשך, תצטרך להודות על טוב שעשו גם.

לדעתי, שניהם טעו בהבנת המציאות בהונגריה, אבל זו טעות בהבנת המציאות שאין לי מושג אם אנחנו היינו טובים יותר.

ר' מרדכי מבילגורה אמר לר' נתן רענן, השווער שלך צדקהסטורי

כשקרא לעלות לארץ ואנחנו טעינו כשאמרנו להשאר בפולין/הונגריה.

ר' נתן ענה לו בכאב, שמאוחר מידי...

לגבי עלילות הדם השקריות, שהחרדים, בשביל לברוח מאחריות מנהיגיהם להשארותם של מליונים בגולה, ממחזרים וממחזור למחזור מוסיפים נופך לגבי תמיכה כביכול של ציונים בנאצים, הכל זה בין שקר מוחלט ומומצא, לבין פרשנות של אנשים טובים באמת, שניסו להוביל מהלכים לא ראליים לחלוטין וכשהם התנפצו למציאות, האשימו את ההנהגה הציונית.

האמת היחידה בנושא, היא שהיה מנהיג ציוני אחד, קסטנר, שכשנואש מהצלה רחבה של יהדות הונגריה - הציל כמה מאות מהנהגת הקהילות, כשבתמורה הוא 'הרדים' את שאר מאות האלפים, שיתכן שחלקם היה מצליח לברוח (ויתכן שלא...).

אחד הניצולים שניצל ברכבת של קסטנר, כשהוא יודע שהוא משאיר מאחוריו בגיא ההריגה את צאן מרעיתו, אלו ששנים אמר להם להשאר בגלות ושאסור לעלות לארץ, היה האדמו"ר מסאטמער. העובדה שהוא ניצל רק בזכות מנהיג ציוני, משום מה לא גורמת לבדל הכרת הטוב לציונים  בסאטמער.

דווקא בציבור הציוני, קסטנר הוקע התנהל סביבו פולמוס משפטי ועד היום דמותו שנויה במחלוקת.

בדיוק בשבת האחרונהכינור יהודי

הכרתי אשה חסידית שאמרה שסבתא שלה או של בעלה (לא זוכרת) הייתה ברכבת של קסטנר

השואה זה חבלו של משיחקעלעברימבאר

כתוב בגמרא שאמורא אמר ייתי ולא אחמיניה בגלל חבלו של משיח. כלומר מאורע איום ונורא.

זה לא במקרה שהמדינה הוקמה 3 שנים אחרי השואה, והצהרת בלפור 25 שנה לפני.

גם במהלך תחילת גאולת בית שני המן ההיטלר של אז רצה להשמיד את היהודים, רק אז התאחדנו בלך כנוס והגזרה בטלה. וגם ביציאה ממצרים עמלק רצה להשמיד.

אם כבר זה קשור להתבוללות , לא לציונותקעלעברימבאר

כשם שהיהודים בשושן שמרו על כל ההלכה והקפידו על יין נסך בסעודת אחשורוש, אך התחייבו כליה למקום כי התבוללו תרבותית ונהנו מהסעודה. הבעיה שהתבוללו תרבותית בפרס, כמו בברלין. הציונים החילונים במזרח אירופה לא התבוללו, הם דיברו יידיש או עברית וחלקם עלו לארץ, הציונות היא ההפך מהתבוללות, כי היא אוחזת בלאומיות היהודית במקום להתבולל כמו בברלין

הציונות היא התבוללות תרבותית על סטרואידיםבאנגי
בתרבות המערב הגויים!
מעניין, הקב"ה ציווה לנו להחזיק שלטון בציוןארץ השוקולד

עם מערכת משפט ומלך,

אבל אצלך זה תרבות המערב.

כמה מתוך תריג מצוות אצלך הם תרבות המערב?

ההפך הגמורהסטורי
תהליך ההתבוללות וההתפסות לשלל האידיאולוגיות שפרחו בעולם היה בעיצומו עם או בלי הציונות.

מי שלא הצטרף לציונות, ברובו הגדול או התבולל או נשרף גופו ע"י הנאצים או שנמחקה לחלוטין זהותו ע"י הקומוניסטים.

מי שהצטרף לציונות ניצל בגופו ונשאר יהודי בתודעתו, התתן עם יהודיה, ילדיו ונכדיו (כמעט תמיד) יהודים ורוב הציבור אפילו החרדי היום - הם מצאצאי ציונים, או מצאצאי אלו שניצלו ע"י הציונים.

הכפיות טובה החרדית, זועקת לשמים.

אגב עם חפשי בהמנון זה עם עצמאיקעלעברימבאר

אין קשר לחילונים חופשים או ליברליזם.

"התקוה בת שנות אלפים להיות עם חפשי בארצנו" גם מחבר ההמנון ידע ש2000 שנה לא רצו להיות חילונים אלא התפללו ליציאה משעבוד מלכויות

אתה לא בזוגיותanutk

איתו יתברך

אתה כולה בן במקרה הטוב או עבד בפחות 

זה ההוראות יצרן וצבא זה כדי שתוכל לחיות כדי לקיים את ההוראות יצרן 

סליחה על הרדידות אבל זה הבסיס

דיברתי על זוגיות בין הקב"ה וכנסת ישראלקעלעברימבאר

קודם כל לומדים תורה בשם כלל האומה היהודית. והיחס בין ה' לכלל ישראל זה כמו דוד ורעיה כמו בשיר השירים.

אבל כנ"ל גם לכל אחד מאיתנו (פרטים בתוך כלל האומה) שאנו בנים לה' - מה המרכז , האם המרכז זה האב והבן או הדיבור של האב אל בנו? (עניין העבדים זה לגבי המצוות המעשיות, אבל לגבי לימוד תורה אנו כבנים).

תורה היא לא הוראות יצרן, תורה היא *דבר* ה' אלינו. ובלי נמען (ישראל) אין משמעות לדיבור.  לכן התורה היא דברי אלוקים חיים ודבר חי ולא מדע אקדמאי קר.

המהר"ל בהקדמתו לספרו תפארת ישראל אומר שלעתים הבעיה שיש אנשים שתופסים את התורה רק כחכמה ולכן אוהבים את התורה ולא את ה' כי החכמה חביבה על לומדיה. בעוד שצריך לאהוב את ה' ומתוך כך אוהבים את התורה.

נכון לגמריanutk

אבל ברור שתורה קודמת לצבא שזוהי מצווה ממצוותיה

לא דיברתי על צבאקעלעברימבאר

דיברתי על עם ישראל וארץ ישראל.

אמנם צבא זה בדיעבד רק לצורך מלחמה וזה אחת מהמצוות, אבל יש מימד בצבא שהוא מבטא מאוד את כלל ישראל, ולכן מי שנספר במדבר נקרא יוצאי צבא, וה' נקרא על ידי דוד אלוקי מערכות(גדודי הצבא) ישראל.

ולכן מוציאים את הארון הברית למלחמה ומשה אומר "קומה ה ויפוצו אויביך" כשנוסע הארון והמדרש ורשי אומרים שאויביו של ה אלו מי שנלחם עם ישראל. "וה אלוקיך מתהלך בקרב מחניך לתת אויביך לפניך".

אבל נכון שתורה חשובה מצבא.

צבא זה יותר כמו הלבוש של עם ישראל (כמו בגדי עשיו שיעקב לובש), לא עם ישראל עצמו.

..שפלות רוח

הנכדה של רש"י...יותר מזה דוד ? @כְּקֶדֶם

זה כבר לא ראסי, עזוב אותי אני כולי רק ראסי, זה רש"י ! רש"י רחמנא ליצלן!!

ראשי תיבות

*רבם

*של

*ישראל

וכו' 

חחחכינור יהודי

איזה זכרון! יפה שאתה מצליח לעקוב

האמת לא קשה בכלל לזכורשפלות רוח
כינור מעלה לי ישר דוד המלך, רש"י צאצא שלו וכו' ומשם תדרים
אמתanutk

זה קשה

אחת המסקנות שלי מהמלחמהבינייש פתוח

ואני אומר את זה בצער רב, היא בנוגע לגיוס חרדים.

שנים הסבירו לנו או שחשבנו, שהשינוי יבוא מעצמו בהדרגה, או שחשוב לעשות שינוי בהידברות ובשיתוף פעולה.

לאורך המלחמה הבנו עד כמה שזה לא נכון.

נתנו להם הזדמנות בהתחלה, באו אלפים בודדים, רובם לא חרדים.

ודווקא עכשיו כשהצורך בחיילים זועק לשמיים, ודווקא כשהקימו חטיבה חרדית שאסור להיות בה עם סמארטפון, בעלות עשרות מיליונים, רבנים פוסקים להלכה שכל המטרה נועדה לחלן, או שכל מי שמתגייס הופך לכופר ומחלל שבת.

כאילו אפשר לפסוק הלכה בתחום הבחירה החופשית, או שהקמה של חטיבה חרדית נועדה לחלן.

וכמובן שזה מתעלם לחלוטין מאלפי בחורי הסדר, ושיא האסבורד הוא שזה מתעלם מרבנים חרדים כמו הרב יגאל כהן, הרב אהרון לוי והרב אברהם יוסף.

ואיך אפשר לשכוח את אגם ברגר ששמרה שבת תחת שבי.

כך שבצער רב אפשר לומר שהפתרון היחיד זה ממשלת אחדות שתציב שתי אפשרויות. או גיוס, או סגירה של הברז וסנקציות נוספות.

הרבנים של היום מפחדים להיות אלה שהובילו שינוי, למרות שבמקור הפטורים היו מוגבלים ושאר החרדים הלכו לצבא תחת הוראת הרבנים.

כל כך מפחדים להוביל שינוי בגלל ענווה, ולכן פוסקים שמי שלא הולך בדרכם מיועד לכפירה. וגם כשהצורך זועק לשמיים.

ענוונותו של זכריה בן אבקולס וכו'

מסכים עם חלק,חסום לשעבר
אבל אני חייב ש@באנגי יראה שיש אנטישמים ממני
שתי שאלותפשוט אני..
למרות שבמקור הפטורים היו מוגבלים ושאר החרדים הלכו לצבא תחת הוראת הרבנים - מתי אי פעם היו רבנים חרדים שנתנו הוראה להתגייס, ומספר רציני של חרדים אכן התגייסו?

כל כך מפחדים להוביל שינוי בגלל ענווה - מניין לך שזו ענווה? זה לא שהם אומרים ''אין לי כתפיים מספיק רחבות בשביל להתיר'' או משהו כזה. הם אומרים שהגיוס פשוט אסור, כמעט יהרג ואל יעבור. אין כאן שום ענווה.

אני חשבתי שהוא מדבר על רבני הציונות הדתיתחסום לשעבר
אבל אתה צודק, לא קראתי טובחסום לשעבר
שני דבריםבינייש פתוח

חרדים הם דוגמא מאוד טובה מאוד לפתגם שגורס לכך שלדברים טובים מתרגלים מהר.

לכן הם אפילו לא יודעים שפעם הפטורים היו מוגבלים.

אולמרט הקים לחרדים חינוך עצמאי.

אם נתניהו היה מבטל אותו בהיבחרו ב2009, החרדים היו זועקים לשמיים שהוא היטלר, למרות שהם הסתדרו שנים ספורות לפניו, בלעדיו.

לגבי ענווה, הם לא מודים שאין להם את הכתפיים להתיר, אבל אין הסבר אחר למה הם כל כך מפחדים למרות שרבנים חרדים בעצמם היו בצה"ל.

הרב יגאל כהן מאוד מוערך בציבור החרדי, כולל האשכנזי, היה לוחם בגולני, מדבר הרבה על הזכות שהיתה לו.

לגבי מתי חרדים התגייסו, אז בגין היה הראשון להעלות בהרבה את הפטורים.

הכי דפוק הוא שאחריו קמה ממשלת אחדות שלא היתה תלויה בחרדים, שהמשיכה להעלות את כמות הפטורים.

עד שהגיע חוק טל שקיבע את המצב המוכר היום.

עוד נקודה חשובה היא, שהחרדים לחלוטין מסכימים שאנחנו במלחמת מצווה, ושהנופלים הם הרוגי מלכות שאין ברייה עומדת בפניהם.

רב חרדי, אני חושב שהרב אויערבך, פסק שלהתפלל בבית קברות צבאי עדיף על ציון של תנאים ואמוראים.

אז למה הם ממשיכים כל כך לפחד מחטיבה חרדית ללא סמארטפון?

ובכןפשוט אני..

אאל''ט, הפטורים היו מוגבלים אבל בפועל מעולם לא גייסו כמות רצינית של חרדים.

לא מצאתי שום אזכור לכך ברשת, אשמח לגלות אם יש משהו שפספסתי.

להגיד ''אני לא יודע למה הם לא מסכימים אז זו כנראה ענווה'' זה לא רציני.

אתה כותב ''אין הסבר אחר'' למרות שהם אומרים בפה מלא את ההסברים שלהם לסירוב.

הסברים מרגיזים, שקריים, לא יהודיים - הכל נכון. אבל אלה ההסברים ולא ענווה.

לגבי הרב יגאל כהן,

יופי שהוא היה בצבא. כך הוא גם מורה לתלמידיו לעשות? האם באלפי השיעורים שהוא מעביר, הוא מסביר את החשיבות של גיוס לצה''ל לכל גבר יהודי?

מה המוטו של הציבור החרדי?בינייש פתוח

חדש אסור מן התורה. וכמו שהדגמתי, הם מתרגלים מהר לדברים טובים.

לגבי הסברים אחרים, הסברתי והדגמתי עד כמה זה סותר עצמו וחסר כל הגיון. הם מודים שאנחנו במלחמת מצווה.

ומעל הכל, כל אחד אומר משהו אחר.

אחד אומר זה לא בגלל א זה בגלל ב, אחד אחר אומר זה לא בגלל ב, זה בגלל א. עושים שמיניות באוויר, כנראה בגלל פחד עמוק יותר.

הרב יגאל כהן אמר בפירוש, שמי שלא לומד בחשיבה יום וליל, שיתגייס. היו עוד כמה רבנים חרדים שאמרו את זה בתחילת המלחמה, מתוך הנחה שאנחנו רוצים רק מילים ולא צריכים שינוי אמיתי.

מאחר והרב עצמו היה בצבא ומדבר על הזכות הגדולה שלו, הוא הרב היחיד שאני מאמין לו.

ההסבר ש"שנים הסבירו" לא נכוןט'

כל עוד הצבא רואה בעצמו כור היתוך ומכניס גם "השקפה" כמו שקוראים לזה בציבור החרדי - לא יהיה שינוי.

אין כור היתוך ואין הכנסה של השקפה. יש חטיבה חרדיתבינייש פתוח
שאסור להיות בה עם סמארטפון. כלומר ההשקפה שלה חרדית לחלוטין.
אבל עדיין אתה כפוףבאנגי

לחוקי הצבא, היונקים מחוק הישראלי שאיננו חוק התורה, ולמשל בנושא סיכון חיי אדם אין שום היתר להתנהל ע’’פ חוק הגויים.

מה גם שהצבא כ’גוף’ נתפס מבחינת החרדים ככפרני ומתנגד לתורה, אז לא תועיל חטיבה מותאמת כי עדיין הכל זה צבא אחד...

החטיבה קיימת בקושי חצי שנהט'

זה לא מספיק זמן ולא מתקרב לשינוי.

חובת ההוכחה על הצבא בלבד - שהחיילים יצאו כמו שנכנסו מבחינת יראת שמים, זה לא אמור להיות מסובך אם בצמרת צה"ל רק ירצו באמת ומהסיבות הנכונות.

אל תגייסו אותם מתוך ציונות כי הם לא ציונים וזה לא מדבר אליהם ואל תנסו לחנך ציבור שאצלו חינוך הוא מעל הכל!! זה בדיוק המצב להיות חכם ולא צודק.

יחד עם בעיות עקרוניות בעיניי שיש בציבור החרדי, בסך הכל יש שם הרבה אנשים טובים שכן יתגייסו אם דברים יתנהלו נכון.

העניין הוא שזה לא ממש אמור להיות לבחירתםנפשי תערוג

גם חלק ניכר מהחילונים והדת"ל לא מעוניינים ללכת לצבא.

זה דופק חלק גדול מהם. זה לא כיף. מבזבז זמן חיים. חלקם מתים. הרבה נותרים נכים. פגועי נפש ועוד מלא מלא מלא בעיות.

אז למה הולכים?

כי זה עדיף מאשר ישחטו את הילדים שלנו ויאנסו את הנשים שלנו.

כן. זאת הברירה.

הצבא לא צריך להוכיח כלום.

זה גוף שכל מטרתו אמור להיות להגן על אזרחי ישראל.

והוא משתדל לעשות את זה ללא הבדל דת גזע או מין.

האם יש כפיה חילונית בצבא? ברור שקיימת.

אבל יש שם הרבה יותר כפיה דתית (אוכל כשר. חובה לשמור על נהלי כשרות. חובה להתנהל בשבתות וחגים במינימום פעולות. לנקות מטבחים לפסח. דתיים שהולכים לתפילות והעול נופל על החילונים וכו')

זה לא נחמד לאף אחד. אבל זה לא אמור להיות נחמד.

עושים התחשבות. אבל בכלל לא חייבים.

הכאב והצעקה זה שבכלל יש את הפריבלגיה לחרדין להגיד ש"אם לא תעשו כך וכך וכך לא נבוא"

אף אחד לא שואל את החילוני אם זה נוח לו או אם הוא רוצה לבוא.

הוא בא. נקודה.

אלא אם כן יש לו בעיה בריאותית.

מסכימה עם הכל - אבל זו לא נקודת הפתיחהט'

מול ציבור שקיבל פריווליגיה לא להתגייס הצבא כן צריך להוכיח את עצמו. העסקונה החרדית מוכיחה את עצמה לציבור שלהם כבר עשרות שנים וזה עובד להם מצוין.

כל השיח צריך לעבור לרמה אחרת לגמרי, דיבורים ציוניים לא עובדים, מושגים של מדינה לא עובדים על הציבור החרדי - זה ברמה של המילים שמשתמשים בהן לדבר איתם.

מבחינתם יש להם ברירה!! יש פה ציבור אחר שמגן עליהם מרצח ואונס וזה עובד יופי כבר שבעים שנה, אז למה לשנות?

רוצים שינוי? תנו סיבה טובה שתעמוד בדרישות ולבל שלנו.

אני בכלל חושבת שזה צריך לבוא מלמטה כי למעלה יש כסף וכבוד וכישלון מובטח.

זה לא תלוי רק בצה"לברגוע

כל עוד המעט חרדים שיתגייסו לצה"ל יהיו נערי שוליים שנפלטו מהישיבות, איך את מצפה שהם יצאו יראי שמיים?

בשביל שהניסוי הזה יצליח צריך שבחורי ישיבות רציניים יתגייסו מהציבור החרדי.

במצב הנוכחי זה כן תלוי בצה"לט'

בחורי ישיבות רציניים שלומדים לא יתגייסו ולא צריכים להתגייס. אתה גם לא רוצה אותם כלוחמים, לא פיזית ולא מנטלית.

כל האחרים שזה לא מעט וכח משמעותי - לצבא. אבל בשכל!! לא בכח ולא במניפולציות. 

למה בחורי ישיבה לא יכולים להיות לוחמיםנפשי תערוג

יש לי חבר טוב. בחור ישיבה. סיים ש"ס גמרא בגיל 24 עם הבנה וזיכרון. (מבריק גם במושגים חרדיים)

אבל היה לוחם גולני מצויין. עכשיו עושה מילואים.

איך יש סתירה בין זה לזה?

אין סתירהט'

אבל עם ישראל בארץ ישראל צריך גם את תורת ישראל.

אני רואה חשיבות בזה שאלו שבוחרים להקדיש את עצמם נטו לתורה בצורה הכי אמיתית - שלא יתגייסו.

תגובת מראה..נוגע, לא נוגע

זה גם לא אמור להיות מסובך אם גדולי הרבנים החרדים רק ירצו באמת ומהסיבות הנכונות.

ימנו רבנים מפקחים מטעמם ולא יתעלמו.

חובת ההוכחה גם עליהם שהם באמת רוצים ומנסים ומשתדלים בדיוק כמו שהם עושים בשביל כל מצווה אחרת.

אל-אל תתגייסו מתוך אנטי ציונות ואל תנסו לשנות את הגישה של אחרים ביחס לצבא ולמדינה ולחנך אותם שיחשבו כמוכם שאתם לא צריכים להתגייס, אלא פשוט תהיו שותפים בהגנה שנועדה גם בשבילכם, בלי קשר להשקפה.

יחד עם בעיות עקרוניות שיש בציבור הכללי וגם בדתי לאומי, בסך הכל יש שם הרבה אנשים טובים שאין להם שום דבר נגדכם ולא רוצים לחנך אתכם אלא רק רוצים שתתנהלו נכון ותתגייסו..

אני גם הגעתי למסקנה שזה הפתרון היחיד לצערנונוגע, לא נוגע

שיח על מה רצון ה', שיח הלכתי, שיח על דרך ארץ, שיח על שותפות בתקומת עמ"י בארצו ובכללי שותפות בגורל שלנו פה- כל אלו לא עזרו כי הם לא מוכנים לשמוע אלא מתבצרים בעמדות שלהם בעקשנות ובלי שום הסברים מתקבלים על הדעת.

אין להם שום השקפה אמיתית, אלא הקצנה של מקורות מדרשיים מועטים והפיכתם לחזות הכל, התעלמות מהבסיס ההלכתי והאמוני, פלפולים שמטהרים את השרץ כשנוח להם, דמגוגיה, ביזוי רבנים שלא חושבים כמוהם ושימוש בכח פוליטי כדי לקבל כסף של אחרים והטבות ואח"כ כפיות טובה כלפיהם וזלזול במדינה.

לכן, השפה היחידה שנותרה היא שפת הכסף.

כמובן שהדיון הוא בכלל לא על הפרט החרדי המוערך (שרבים ממנו גם מסכימים שחייב שינוי) אלא על הדרך וההשקפה שהרבנים ואישי הציבור וכו' מציגים.

ממשלת אחדות לא תהיה לדעתי כי השנאה של השמאל לביבי גדולה מהשנאה שלהם לחרדים.. והם גם לא סומכים על ביבי שיעמוד בסיכומים.

בבחירות הבאות אולי יפתחו אפשרויות חדשות לקואליציית ימין (אמיתית) בלי החרדים. ואולי גם תקום מפלגה חרדית חדשה שתשמיע את הקול של החרדים שחושבים אחרת ותצליח איכשהו לעבור את אחוז החסימה ויהיה אפשר לצרף אותה.

ואולי אז, כשהם יהיו בחוץ, הם ילמדו להעריך את כל מה שנתנו להם וגם יבינו שה' לא נמצא רק בבית המדרש ובמפעלי החסד אלא בכל תחומי החיים, ושבשביל משיח וגאולה צריך לפעול בכל המישורים.

לעולם לא תצליח מפלגה כזובאנגי

גם הליברלים שהחרדים ברגע האמת יישמעו לרבותיהם, דעת תורה, ולמשל מפלגת ’’טוב’’ בירושלים של המודרנים קיבלה פחות משווי מנדט עירוני בבחירות עירוניות...

לא קשור בהכרח לליברליםנוגע, לא נוגע

יש רבנים חרדים שאומרים לדוג' שמי שלא לומד יתגייס, כגון הרב בוטבול וכרב חיים יוסף אברג'יל (הוא בכלל יוצא נגד שס).

אני גם לא חושב שזה יקרה, כי גם אם הם ירצו וינסו ילחמו נגדם חזק, בפרט המאפיונרים של ש"ס.

בכל אופן, זה לא העיקר. ברגע שיהיה צורך בכסף, דברים ישתנו ואידיאולוגיות יתחלפו.

הם לא רבני מיינסטריםבאנגי

מי שקובע הם גדולי הדור, ולהם בהחלט יש מפלגות חזקות

לגבי ש’’ס אינני מאוהדיהם אבל תדע שרבניהם הרבה יותר שמרניים מפוליטקאיהם

לא.נפשי תערוג

הצבא לא צריך להוכיח כלום.

פעם הסתדרו כי לא היתה מלימה עצימה ורצופה (ויכול להיות שמחרתיים עוד פעם לא יצטרכו)

אבל כרגע צריכים לוחמים

אנשי המילואים (וגם הסדירים) כורעים תחת העומס.

ממקור ראשון. גיסי עשה יותר ימי מילואים בשנה וחצי האחרונים מאשר ימים שהוא היה בעבודה ובבית יחד.

זה לא מצב תקין.

ולצערנו אי אפשר להביא עובדים זרים להחליף אותם.

אז המצב הברור כמעט מאליו שנדרש מהציבור החרדי (שאני אישית מאוד אוהב) להכניס את הכתף מתחת לאלונקה ולעזור בנטל.

כן זה נטל.

אף אחד לא אוהב להיות במילואים.

רובנו לא אוהבים להיות בצבא.

אבל צריך. כי אנחנו רוצים לחיות כאן (גם הציבור החרדי. עובדה שהם גרים כאן ולא בחו"ל)

ובשביל זה צריך להגן על המקום שלנו.

זה לא קשור לדתי. חילוני. חרדי.

ימני. שמאלני. ציוני או לא.

האויב לא יעשה הבדל.

וראינו שאם יהיה לו הזדמנות. הוא ישחט את כולם. נשים גברים וטף.

כי תראה את חמור אחיך. לא תוכל להתעלם.

כאן זה אחיך ממש 

אבל גדול המחטיאו יותר מההורגובאנגי
ואחוז ניכר מתקרר ביראת שמים גם ביחידות נפרדות
ובכללבאנגי
אני רוצה לראות את כל ההייטקיסטים הדתיים מתגייסים לבית המדרש בצו 8!!! התורה מגינה עלינו! ככה מובטח שנגיע לנצחון מוחלט!
אז איך נשחטו בחורי ישיבה בחברון בתרפ"ט?בינייש פתוח
כך גזרה חכמתו יתברךבאנגי

ויש מושג צדיק נספה בעוון הדור

אולי בגלל הציוניים החילונים שהכעיסו כלפי שמיא נלקחו צדיקים ככפרה על הדור? מנין לנו לידע חשבונות שמים

תגיד לי, כמה ישיבות לומדות היום?ארץ השוקולד

באמצע בין הזמנים,

הרי התורה מגינה עלינו, אז האם לומדי התורה ויתרו על החופש בשביל זה?

ישיבות בין הזמנים עמוסותבאנגי

זו דמגוגיה, מה בצבא אין אפטר?

ובכלל כאן זו חופשת חג מנקים לפסח..

אם בכ’’ז אתה רוצה לראות, בוא לשכונת רמות למשל ביה’’כ אהל יוסף, ביה’’כ משכן שרגא, במטרסדורף ’’בני הישיבות’’ עם 400 אברכים

אהה!

בצבא אין חופש של חודשארץ השוקולד

ובמלחמה יש יציאות הרבה פחות כי צריך להילחם.

יפה שיש ישיבות שקיימות גם בבין הזמנים.

אפטר = יוצאים לערב הביתהארץ השוקולד

האברכים שישנים בבית עם אפטר כל יום,

הם לא צריכים עוד חופש אם אתה משווה לאפטרים.

הם קול חשוב שיש לו הרבה שומעים, ועצם זה שהםנוגע, לא נוגע

"מעזים" להביע דעה זה בגלל שאחרי פטירת הרב עובדיה כבר אין מנהיגות ספרדית אחידה, אלא פיזור בין הרבה רבנים.

לגבי שס אני יודע. זה ממחיש את הבעיה בפוליטקה החרדית (לפחות אצל הספרדים), שרבנים קוראים ב"דעת תורה" לבחור במפלגה שהם לא שולטים עליה..

מי אמר שההדרגה וההידברות מאחורינו?פתית שלג

חוץ מזה, היה מחזור גיוס לחשמונאים לאחרונה. כל עוד אין מחזור גיוס נוסף איך אתה מצפה שתתבטא ההצלחה או הכישלון של הגיוס לצה"ל? או שציפית שעל הפיילוט הראשון ינהרו אלפי בחורי ישיבות תמימים?

(ומה הקשר אגם ברגר?)

תראהבינייש פתוח

לאורך שנה וחצי של לחימה, לא ראינו כמעט שום עליה. אחוזים בודדים ממי שקיבל צו אכן התייצב.

רבנים מקצינים מאוד את התנגודתם דווקא כשיש צורך גדול ואת חטיבת החשמונאים.

לגבי אגם ברגר, אני מנגיד אותה לטענה של רבנים שכל מי שמתגייס יחלל שבת בעתיד.

לאיזה עליה ציפית? לחטיבות הכלליות?פתית שלג

זה רלוונטי בעיקר למי שרוצה לעזוב את הציבור החרדי..

גיוס לחטיבה 'מהדרין' היה רק אחד, ואליו התגייסו כ 50 איש. עכשיו חובת ההוכחה על צה"ל.

אם בגיוס הבא לחשמונאים יהיו פחות מחמישים מתגייסים אפשר לומר שחזרנו אחורה. אם יהיו יותר, אפילו מעט, ובגיוס שאחריו קצת יותר- נדע שיש התקדמות.

עוד מוקדם להכתיר את ההצלחה או הכישלון.

זה לא קורה ברגע.

אני מקווה מאוד שחטיבת חשמונאים תהיה ראויה.

ומקווה מאוד שזה גם ישפיע על התנאים של ההסדרניקים.

נא לאבאנגי

להתבלבל... הרב אברהם יוסף הוא רב עיר, ומרבני רדיו קול חי, הוא לא מוביל דעת קהל השקפתית,  הרב אהרן לוי הוא מחזיר בתשובה בערכים, מרצה מחונן, אבל כנ’’ל לא מתיימר להנהיג את הציבור החרדי.. וכך גם הרב יגאל כהן..

ולגופו של ענין החרדים מתחנכים ע’’פ השקפה הנמסרת בטהרה מדור לדור, בהובלת גדולי ישראל, כאן בארה’’ק היה את החזון איש, הרב מבריסק, הרב שך, הרב אלישיב, הרב שטינמן, הרב קניבסקי במשותף עם הרב אדלשטין, ולהבל’’ח הרב לנדו והרב הירש בהנהגה משותפת, והם קובעים את הגדרים והסטנדרטים.

חרדי קלאסי מתחנך לא להתגייס, מהסיבות הידועות, לימוד תורה, חשש מחילון, וניתוק מהציונות. כל זה אתה יודע.

אין כאן שום קשר לרבי זכריה בן אבקולס, שאיש לא דרש ממנו להתיר איסורים חמורים,

ומבחינת החרדים הצבא הוא איסור חמור. חשש מקלקול, התחברות למדינה, לרשעים, ועל כולנה ביטול תורה. בלי תורה אי אפשר לנצח מלחמה!

ואת זה אמר גם הרב נריה בראיון למשפחה, וסבו זצ’’ל מצוטט שמה ’’הצבא שומר על המדינה והישיבות שומרות על היהדות’’

ואני מוסיף ולא מתבייש-הישיבות גם שומרות על המדינה!!

אציין שובבינייש פתוח

מדובר במלחמת מצווה, הצורך בחיילים זועק לשמיים, נגד מפלצות ששוחטות כל מה שעומד בדרכן.

אין חשש מחילון בחטיבה חרדית.

כך שאין הצדק להמשך פטור גורף של חברה שלמה שבחלקה יש אנשים שמתפללים שחרית ב9-10.

בעוד שאלפים כל שנה של בחורי הסדר שחלקם סיימו ש"ס ויוצאים לרבנות משרתים כלוחמים ביחידות השדה השונות.

ואם תספר שהתורה מגנה, איך נשחטו בחורי ישיבה בחברון תרפ"ט?

ואיך בשואה? מה הקשרבאנגי

איננו יודעים חשבונות שמים..

אבל יש לנו את חז’’ל שלאורם אנו הולכים, וה’ יעשה הטוב בעיניו

רואים בחוש שבתקופות שיש יותר חיזוק בתורה, יש יותר ס’’ד במלחמות.

למשל הכור בעיראק היה בחג השבועות..

לא ענית לי עניינית, אם אתם מאמינים בתורה, יתכבדו נא כל הדתיים המבוססים ויעזבו הטל לבית המדרש בצו 8, בדיוק כפי שאתם דורשים מאיתנו לסגור ח’’ו הישיבות וללכת לצה’’ל..

אף אחד לא דיבר על לסגור ישיבותבינייש פתוח
והרמבם אמר בפירוש שכולם מתגייסים למלחמת מצווה
הרמב’’ם גם אמרבאנגי

צריך אדם להתרחק מהנשים מאוד מאוד

אז אי אפשר להיות חסיד של הרמבם רק כשנוח לי

ולגופו של ענין ברור שאם 70 אחוז בצבא ייסגרו ישיבות חלילה

ספוילר, לא יקרה.

לא אח יקרבינייש פתוח

אין שום פוסק, בעיקר לא מהארשונים, שצריך ללכת אחריו ב100 אחוז.

האם אתה תמיד מקשיב לרא"ש? או לר"ן? או לש"ך? או לט"ז?

אין חולק על הרמב"ם ומלחמת מצווה דוחה שבת על עסקי קש ותבן.

כן אח יקרבאנגי

בנושא של נשים גם מרן השו’’ע אה’’ע כ’’א וכל הפוסקים הסכימו והביאו

למעט הרב שרלו 

מי זה אתם שאומרים לסגור ישיבות?פתית שלג
להקריב בעלי מומין על המזבח זה לא איסור חמור?פתית שלג

חוץ מזה, אני מסכים שעניין הגיוס לא קשור לענווה..

הבעיה היא שבמסגרות החרדיות מחנכים לא להתגייס בגלל חילון, אבל כשמדינת ישראל דורשת לגייס מיד זועקים געוואלד על פגיעה בלומדי התורה.

על פניו נראה שנקודת המוצא היא שלא רוצים להיות חלק ממדינת ישראל שצה"ל כפוף אליה, והסיבות לאי גיוס מתחלפות לפי המציאות

(לא בטוח שנקודת המוצא הזאת תואמת את גישתם של כל גדולי התורה מהיישוב הישן ומקום המדינה).

למה בממשלה ובכנסת אפשר להיות חברים בגלל האינטרס הפוליטי, אבל בצה"ל אי אפשר להיות חברים במסגרת מתאימה בגלל האינטרס הביטחוני?

זה לא יהרג ובל יעבורבאנגי

פוליטיקאי בודד מייצג עשרות אלפים

זה לא כמו צבא שמטמיע את כולא בכור ההיתוך

ר"ל שגיוס זה יהרג ואל יעבור? נו נופתית שלג

דיברת על התחברות למדינה ולרשעים לצד קלקול. מה לי ממשלה מה לי צבא?

יש ענין להציל מידםבאנגי
מובא בירושלמי בע’’ז שמותר להיכנס לתאטרון כדי לצעוק מבפנים על אנשים שיברחו

אז אם יש נציגות בכנסת יש מדינה יהודית יותר וממילא מצילים מהטלפיים של המחלנים

זה לא עומד במבחן המציאותאני:)))))
תתאר לך חוקים רפורמייםבאנגי
יעברו ברוב חילוני כי אין לשון מאזניים חרדית
...אני:)))))

יש אזרחים. כשמחוקקים מתייחסים גם לדעת הציבור.

והרפורמים זה לא בעיה רק של החרדים.

ומה עשו באותו תיאטרון? הצגה?פתית שלג
כנראה ליצנות אסורהבאנגי

של עריות או ענייני עבודה זרה

ממש כמו הכנסת שלנו... 😂 

😂פתית שלג

אבל לא כ"כ מצחיק כשזה מצוטט כטיעון רציני הלכה למעשה וצריך לסחוט את ה😂

לא טיעון שלי, של קדוש ה’ מרן החזו’’אבאנגי
אז חשוב לזכור שזה מושאל ולא הפשטפתית שלג

והמקור ללהיות חלק מהממשלה והכנסת יושב על בסיס אחר.

כהגמלים במעלות בית חורון

אגב אשמח למקור למעשה רב מהחזון איש

לא, זה מקור הלכתי ברורבאנגי
החזו’’א התבטא ’’הרבה גופי תורה תלויים בזה’’ למשל ב’’ב הפכה לחרדית כאשר על חודש של כמה קולות היה לחרדים רוב בתקופת קום המדינה
יש מקורות בתורה לעוד דבריםבינייש פתוח

כמו חשמונאים שהובילו מרד שכולו לחימה צבאית נגד היוונים.

או הרמב"ם שפסק שכולם נלחמים במלחמת מצווה.

לחימה צבאית חחחחחבאנגי

200 איש נגר 100 אלף חיילים מאומנים

זה רוחני נטו

זה לא מלחמה ’’צבאית’’, נס גמור!

גם בזה החילונים ממשרד החינוך שיבשו אתכם?

הכמות זה מה שמשנה?פתית שלג

בפועל היו ת"ח (לא נכנס לתורתם אומנותן או לא) שיצאו עם חרב להילחם לעזרת ישראל מיד צר.

גם ששת הימים והעצמאות זה היה מעטים מול רבים והסתיים בישועה גדולה בחסדי ה' יתברך

לא הכמותבאנגי

אלא הירא מעבירות שבידו, יוצא להלחם בצדקות ובכובד ראש,

לא עמו צה’’ל שמתנהל בחילוניות, וכך גם מרבית חייליו

האם החוזר מעורכי המלחמה זה רשות או חובה?פתית שלג

האם מדובר במלחמת מצווה או רשות?

מ"מ יצאו להילחם ונושעו. ועל הניסים הגדולים שאירעו במלחמות אלו כמעט ואין חולק. אפשר למצוא את זה בהרבה דא"ח ומעשה רב מאז. מגדולי החסידות ועד גדולי הליטאים. שלא לדבר על הספרדים.

כנראה שאחד ההבדלים הואכינור יהודי

שראש הצבא החשמונאי אמר "מי לה' אליי" וראש הצבא הישראלי ממש לא אומר את זה... ערכים אחרים לנגד עיניו.

ומה לגבי הצבא של בר כוכבא?פשוט אני..

צבא שרבי עקיבא תמך בו

אנקדוטה יפהפתית שלג

אבל כנראה שלא משמעותית מספיק בשביל לבטל מצוות עשה מהתורה של עזרת ישראל מיד צר

אין צורך לפתוח 10 שרשורים בנושא גיוס חרדיםפשוט אני..
אפשר להסתפק בתשעה, וגם זה יותר מדי
המיזוג מוזר מאוד בעינייבינייש פתוח

כי שרשור אחד דיבר על ביקורת על האובססיה של הציבור שלנו לעניין, ושרשור אחד מדבר על הפוביה של הציבור החרדי מהעניין.

במקור אלה 2 שרשורים על שני דברים הפוכים לחלוטין.

התקבלו בקשות לנעול ולשלוח לאו''חפשוט אני..
העדפתי לאחד
ישר כח עכ"פפתית שלג

באמת לא ברור למה זה לא באו"ח

האם לגייס חרדים זה בעיקר לא קשור לפוליטיקהבינייש פתוח
הזכרתי ממשלת אחדות פעם אחת אבל כל שאר השרשור לא מתעסק בממשלה הנוכחית או בכנסת או בפוליטיקה 
רוצה ראיה שזה כן פוליטיבאנגי
עבר עריכה על ידי פשוט אני.. בתאריך ד' בניסן תשפ"ה 16:17

ביום שהחרדים יזרקו את ביבי והדתיים לאופוזיציה הם מקבלים ’’דף ריק’’ בגיבוי היועמשית ובגץ

Say מזרוחניקים one more time...פשוט אני..

אחרי שמאות דתיים נהרגו בשביל שכפויי טובה יוכלו לטנף עליהם בפורום...

זה לא נראה לי טינוף, זה ביקורת בונהקעלעברימבאר
אני לא מסכים עם דעות החרדים, אבל באופן כללי עם ישראל זקוק לביקורת בונה מכל הצדדים.   רק כך נוכל להעצים ולזכך את רוח הנצחון, כדי שלא יהרגו עוד חיילים. וכמו שאמר נפוליאון - המוראל שווה פי 3 מהנשק
''מזרוחניקים'' זה ביקורת בונה?פשוט אני..
בהחלטבאנגי

אין כאן שום ביקורת

יש כאן שיוך מגזרי

הקפדתי לא להשתמש בו, עד שראיתי שאתם גם משתמשים בו, למשל עראפת כתב על הסבא המזרחניק שלו

איפה ראית זלזול?

אפילו חרדונים לא עשיתי עריכה

אולי אם אהיה להט’’ב תניח לי

זאת מילת גנאיפשוט אני..

ואני מבטיח לך שגם המילה חרדון מחליאה אותי.

ו... מה הקשר להט''ב?

כי אם הייתי סוטהבאנגי

אזי היית מתייחס בסלחנות לנטיה שלי

אז להוי ידוע, יש לי נטייה לכתוב ’’מזרוחניק’’, ככה נולדתי

הסלחנות לא קשורה לנטייהפשוט אני..

וכשנגמרים הטיעונים ולכן עוברים לדבר לגופו של אדם ולא לגופו של עניין,

תוך ניסיון לפגוע באדם אחר בפורום,

הסלחנות מתקצרת

חלילהבאנגי
אין פה כוונה אישית אליך כאדם

יש פה תרעומת על העריכה המוגברת שאתה עושה לי כל הודעה שניה ולא לאחרים בוטה בהרבה

שים לב מה נערךפשוט אני..

את הדעה שלך לא מחקתי, לא ערכתי, לא טשטשתי, לא הסתרתי ולא כלום.

גם לא עלה בדעתי לעשות כן, למרות שהיא מנוגדת לכל מה שאני מאמין בו.

זה אפילו לא עבר לרגע במוחי, ואין זה מתפקידי לערוך דעות רק כי הן שונות.

אבל בכל פעם שאתה עובר לדבר לגופו של אדם ולא לגופו של עניין, כותב על אולפנה ספציפית שבה לדעתך הבנות לא צנועות, עולב באנשים אחרים בצורה ישירה וכו' - זה לא המקום לכך.

האמת שזה תלוי הקשר, טון, וסביבהפתית שלג

לחרדי באמת מומלץ להימנע מכל מקום חחח

זה שיש שלזה השפעות פוליטיות נרחבותפתית שלג

זה לא אומר שזאת סוגיה פוליטית.

ברור שזו שאלה הלכתית והשקפתית.

אקטואליה וחדשות. לא פוליטיקהפתית שלג
נכון אם כבר אפשר למזג עם זהפתית שלג

כבר תקפו את הסוגיה פה הזאת מכמה כיוונים - אקטואליה וחדשות

חוץ מזה, זה הגיוני שבנושא שמעסיק מאוד אנשים יפתחו כמה שרשורים מזוויות שונות. בינתיים לא נראה לי שהשרשורים האלה מציפים את הפורום במקביל, ונראה לי שזה מה שחשוב..

טוחנים מיםבאנגי
עבר עריכה על ידי פשוט אני.. בתאריך ד' בניסן תשפ"ה 15:27

כל ה’’חרדי שהתגייס בגלל השביעי לאוקטובר’’ הוא פייק, מי שמתגייס זה כי רוצה להפסיק ללמוד ולדבר עם בנות. מידיעה-שני חבריי התגייסו ע’’מ להתקלקל, וכך הוה

אין בזה שום אידאולוגיה בשונה מציוני דתי שמוכן למות בגלל החינוך שקיבל למסירות נפש 

שני חבריך= כל ה"...?פתית שלג

ציוני דתי לא מוכן למות "בגלל החינוך שקיבל" אלא בגלל מצווה דאורייתא של עזרת ישראל מיד צר

טוחנים מים או לא, זה מעסיק אנשים מאוד, מה לעשות?

כנראה שמי שממשיך לדון בזה חושב שיכול לצאת מזה עוד משהו.

אז איךבאנגי

יש ציוניים דתיים בגדודים שחלקם עם נשים

הרי בדין מלחמה של התורה נאמר ולא יראה בך ערוות דבר ושב מאחריך

אולי על זה אפשר להמליץ את המשפטפתית שלג

"מי שמתגייס (ר"ל לגדודים מעורבים. פ.ש) זה כי רוצה להפסיק ללמוד ולדבר עם בנות"

מי אמר שזה תואם לדרך ההלכתית וההשקפתית של הציונות הדתית?

אכן צריך זה תיקון. 

האם זה אמור למנוע שירות בגדודים נפרדים? צע"ג. 

ההשקפה של הצה’’דבאנגי
הקלאסית, שזה סבבה לגמרי לדבר עם בנות, אם רק שומרים נגיעה

ההשקפה החרדית שוללת לחלוטין כל אינטראקציה 

לימדתני רביפתית שלג

תזכיר לי באיזה בית מדרש גדלת?

פוניבז’באנגי
שכוייחפתית שלג

אז אל תנסה ללמד את לומדי בית המדרש הציוני מהי השקפת הציונות הדתית...

למה, יש לדתיים לאומיים תורה אחרת?...כינור יהודי

נראה לי שלמבקשי אמת נכון לדון. אמנם ההשקפה שונה, אך כולם מנסים לברר מה התורה אומרת...

אבל מה לעשותבאנגי

שאני רואה בעיניים..

במודיעין עילית יש טרמפיאדה עם מגוון מייצג של כלל בני גוש טלמונים

מהר המור

עד הר עציון..

ואני רואה ומתרשם

אל תטמון את הראש בחול

אחד מהמחלוקות העזות בין המזרחי לחרדים הוא בנים ובנות בתערובת

אשמח למקור הלכתי\השקפתי מתלמידי הרב קוק בנידוןפתית שלג

(קיימים נאמני תורה ועבודה. זה משהו אחר, חדש, הם מיעוט, הם לא שואפים ללכת בדרכו של הרב קוק, ולא עיינתי מספיק מה המקורות התורניים שלהם)

מתי אי פעם למדת בבית מדרש מהצה"ד שיש לך מושג?ארץ השוקולד
או שמעולם לא טרחת ללמוד מאחרים ולכן משמועות אתה מניח על אחרים?
בנים ובנות זה לא בבית מדרשבאנגי

זה רואים בעיניים בחיי המעשה

וגם יש לי בני משפחה ציוניים דתיים

ואפילו דתלשית יש

כלומר, מהמעט אנשים שראית בנית תיאוריה שלמהארץ השוקולד
אני ראיתי חרדים עם סמארטפון, אז האם זו ההשקפה החרדית?
כמי שגדלה בציונות הדתיתכינור יהודיאחרונה

אני יודעת שהוא לא טועה. לא כולם בציבור הדתי לאומי מדברים בחופשיות עם בני המגדר השני, אבל ללא ספק זה רווח הרבה יותר בציבור הדתי לאומי מאשר החרדי...

*לא ערכתי כלום* זה סתם כתוב שםפשוט אני..
חשוב שתבינו את זהבאנגי
עבר עריכה על ידי פשוט אני.. בתאריך ד' בניסן תשפ"ה 16:16

חרדים שתמגייסים זה לא כי נהיו מזרוחניקים פתאום, אלא כי הם רוצים לרדת רוחנית, והדרך הנוחה ביותר היא שיוכל להיתמם ’’חטיבה חרדית’’

מידיעה ברורה משני חברים טובים בני גילי

תפסיק לדבר בשמם של אחריםבינייש פתוח
בתור בני ברקי אני מכיר המון חרדים בצבא כי אבא שלהם היה בצבא. וזה דוגמא אחת בלבד
ואניבאנגי

מכיר גם כמה, והיום אינם חרדים.

אולי חרדונים... לפי הפורום

תכיר מי שאתה רוצה. זה לא סיבה לדבר בשם כולםבינייש פתוח
תקשיב אני חרדי הכי מבפנים שישבאנגי

אז בא אל תספר לי מה הם חושבים או לא

אני יודע את ה...מציאות!

באותו אופן אני יכול לומר שאתה כאןכְּקֶדֶם

כדי שיהיה לך פתח לדבר עם בנות ולעשות עבירות.

תכלס חרדי כמוך לא אמור להיות באינטרנט ועוד בפורום של ציוינים רחמנא ליצלן. תעשה תשובה

תקשיב אתה מגלה פה על עצמךבאנגי

יש לי סינון מעולה של הדרן, זה אחד הבודדים שפתוחים, ואפילו תמונות הוא מוחק לי וגם סרטונים הכל מושחר

לגבי בנות, מי אמר לך שאינני בת?

ועם זאת אתה כאן. בפורום שמאפשר שיח עם בנותכְּקֶדֶם

אולי כדאי שתשיג הדרן מהודר יותר

צודק מאה אחוז, מנתק בייבאנגי
הסינון האמיתי הוא בתוך המוח. בע"ה שנזכהכְּקֶדֶם

וזה לא רק נגד צניעות.

אתה פגעת כאן בהרבה אנשים בדרך כביכול באצטלה של תורה

מחילה מכל מי שאולי נפגעבאנגי

הבהרתי כבר כמה פעמים שהמטרה היתה לחדד את ההשקפה, וחלילה לא לגופם של אנשים פרטיים.

מותר אידאולוגית להתנגד לשיטה שלך, זה לא הופך אותי למוציא שם רע.

אל תתמם. אמרת במפורש "לרדת רוחנית"כְּקֶדֶם
ולכםבאנגי

מותר לפגוע בלומדי התורה ולהעליל עליהם שאינם עוזרים לישראל מיד צר? רק לכם מותר לפגוע ולהשמיץ, ואני המסכן שצריך לנצל כל הזמן..

*סליחה לא התאפקתי

זה עלילה או עובדה שהם לא נלחמים?ארץ השוקולד
חצוף!חסום לשעבר

אתה יכול לתרץ מכאן ועד הודעה חדשה למה חרדים לא מתגייסים.

לומר שאתם שותפים לעזרת ישראל מיד צר???

כן, למה לא, תתמסכן. זה מה שהציבור שלך מתמחה בו, לשקר להיתמם ולהתמסכן.

"ולכם". תמשיך להכליל. לא כתבתי דבר אחד כזה.כְּקֶדֶם

מזכיר לך לחזור לרישא של השירשור לראות מה כתבתי.

אבל ממש תודה על הסליחה שלך. מעריך

אשריך אחי שתזכה להיות עז בקדושה!!פתית שלג

בהצלחה!

נראלי שאיחלת את זה לבאנג. אני רק בגדר עזכְּקֶדֶם
תתחיל בעז חחח😉פתית שלג
לדעתי זה גובל בהוצאת שם רע.כְּקֶדֶם
להזכיר לך את חשבון הלאווים של החפץ חיים?
מה שם רעבאנגי

בכך שהם רוצים לעבור מגזר?

יתכן שיש כאלו עם כוונות טהורות ששטפו להם ת’מוח

ובכל אופן אבקש סליחהבאנגי
אם יש חרדים יראי שמים שהתגייסו כי חשבו שזוהי מצוה לא עליהם דיברתי.
איזה יופי לרדת על מישו ומיד אחכ לומר סליחהכְּקֶדֶם
פעם פעמיים זה אולי עובד אבל לא כשזה דפוס. לא צריכים תסליחהשך. במחילה
גם לפי גדולי הרבנים החרדים אנחנו במלחמת מצווהבינייש פתוח
פעם מישהו התייעץ עם הרב אלישיב האם ללכת להיות מרגל ולוותר על כשרות ותפילין והוא פסק לו- מצווה
להזכיר לךבאנגי

את חומת הדת לח’’ח על ענייני צניעות?

סוף תגובות בפורום זה...

*התנצלות*באנגי

הגבתי בצורה בוטה כלפי ’’פשוט אני’’ ואני מיצר על כך

אני חלוק עמוקות עליו

אינני מצדיק את מעשיו ו/או מכירו אישית

אבל שומה היה עליי לא לפגוע בו אישית ועל כך סליחה ומחילה

❤️פשוט אני..
מחול מחול מחול
מעריךבאנגי
וגם מסכים שאפשר לומר ביקורת בונה בצורה עניינית
תאמת שהשירשורפלצת הנ"ל היה בנושא גיוס דת"לכְּקֶדֶם
פתחתי שרשור חדשבינייש פתוח
בנושא הפוך מהנושא שלך, כלומר הפוביה של ציבור אחר מהצבא. והמנהל החליט למזג בין 2 השרשורים.
לאמיצים בלבדזיויק
אתם מחזיקים פה פצלשים? [אני לא]
מי שאמיץoo

לא מפחד לדבר בשם עצמו

וכנראה לא פותח פצלש

לפעמים לשאלות נקודתיות...הרמוניה
בדיוק חשבתי על זהזיויק
נשקול🙂
לא! עיניי יתהלך במישרים והייתי כשוכב בלב 'ים'.חסדי הים
איזו מן שאלה זאת?כְּקֶדֶם
#גם_פצלשים_בני_אדם@

כן. במקום אנונימי בפורומים שאיןיעל מהדרום
אני בעצמי😅פצל"פ

אבל היום אני כבר רק מפה כמעט

ולא כ"כ משתמש במקורי

כנ"ל חחפצלשי"ת
לא הבנתי את התגובהפצלשי"ת
שהשאלה הקפיצה את אלה שזה השם שלהםזיויק
בעוד אני כיוונתי לכלל משתמשי הפורום. קפיש?
לאנפש חיה.

היה לי כינוי בלי הנקודה ושכחתי את הסיסמא אליו

לפני הרבה שנים

יש לי פצלש בחיים האמיתיים.די שרוט
הבעיה שהוא תמיד מנצח בויכוחים.
בערךמבולבלת מאדדדד
יש לי כמה שפתחתי כל פעם לשאלה ספציפית. אבל הם לא פעילים (ואני לא זוכרת את השמות שלהם בכלל😂
לאארץ השוקולדאחרונה

מלבד אחד כמו מבולבלת, לא זוכר מה הפצלש

המקום שלכם בעולםזיויק

הוא קיים בכלל? הוא ברור לכם?

יהיה ברור אי פעם?

איך אחרים רואים את המקום שלכם?

זה למעשה תפקיד? שליחות? כישרון?

רק מי שהבין את השאלה שיענה. תודה 🙂

אולי הבנתי, אז-הרמוניה

אין לי "מקום" בעולם... אני כאן כל רגע שה' מחליט שאהיה כאן, כל רגע מחדש. 

שליחה, כל מה שיש לי זה מה', ממה שהוא נותן לי משתדלת לתת.

אחרים רואים את מה שאני באמת מכוונת. כשאני מצליחה באמת לכוון ולהיות בתודעה של מה שכתבתי לפני- אנשים רואים את זה, זה ממש כאילו "שם ה' נקרא עליך ויראו ממך". יראת כבוד כזו.

אבל לא תמיד אני ככה, וכשאני פועלת ממניעים אגואיסטים זה ניכר.

זה לא יוצר פיזור? לא עדיף מיקוד? יש דבר כזה בכלל?זיויק
תלוי אולי בסוג האנשים? איך הקב"ה עובד עם היצורים שברא?
לא, כיהרמוניה

אין לנו תפקיד אחד בעולם חוץ מלעשות את רצון ה' ולהתקרב אליו.

וזה כן בא ביחד עם מודעות עצמית, לראות מה הכלים שה' שם לך.

אם זה יכולת לשמח אנשים, אם זה לימוד שאתה צריך להפיץ... מבינים את זה לפי מה שקורה איתך, אתה יודע במה אתה טוב, ועדיין כל פעם ה' שם אותך בסיטואציה אחרת, כל רגע בפני עצמו. 

יכול להיות שאתה אדם תוסס ואתה יודע איך להשתמש בזה לטוב אבל עכשיו ה' רוצה אותך בפקק ולראות איך אתה מגיב ואם תתעצבן. זה מלא דברים. המגמה היא אחת.

בלבלתזיויקאחרונה
כי אישרת שבאופן כללי יש מיקוד בתכונה, גם אם יש יוצא מן הכלל.
רעיונות למשחקי קופסאהרמוניה
עבר עריכה על ידי הרמוניה בתאריך כ"ג בכסלו תשפ"ו 20:09

מגבשים וכייפים ששווה לקנות?

תודה

אליאסדרור אל
קטאן כמובןריבוזום
טיקט-טו-רייד שיחקתי פעם אחת ומאוד נהניתי אבל אין לנו בבית, אז אין לי ניסיון אישי אם הקסם שלו מחזיק מעמד. לפי מה ששמעתי מסביב נראה שכן משחק שווה. 
נראה ככה...הרמוניה
שם קוד!ריבוזום
איך שכחתי (דורש לפחות ארבעה שחקנים)
זהוו גם אליאס...הרמוניה
סיאנס. לא משחק קופסא אבל מגבש.די שרוט
ואם יש בעיה הלכתית של עבודה זרה אז טוויסטר. ואם יש בעיה הלכתית של נגיעה אז טלפון שבור. ואם יש בעיה הלכתית של במושב ליצים אז תלמדו הלכות לשון הרע.
אני בוכה😂Shandy
אציע כמה שונים:ארץ השוקולד

שם קוד,

אליאס,

דיקסיט,

עידן האבן,

טיקט טו רייד,

Robo rally,

The crew,

Avalon,

Shadows over Camelot,

Nefarious,

Colloretto,

סושי גו,

אזול,

Draftasorus

יואוהרמוניהאחרונה

מה זה השמות האלה אתה בטוח שזה בישראל?😂

ממש תודה!

מה ה3 הכי מומלצים בעיניך? (חוץ משם קוד ואליאס)

שנאת עצמית: "כי כמה שונאים יש לו לאדם, ובראשםחסדי הים

שנאת האדם בעצמו, כי האדם שונא לעצמו יותר מכל שונאיו"

(אמר דודי זקני רבי פנחס הורוביץ זצ"ל בדרשתו הידועה בשם 'כל המפרשים וספרי המוסר')

איך אתם מבינים את המשפט? איזה תחושות יש לכם סביב זה?

הוא מתאר הפרעה פסיכיאטרית כאילו זה המצב הרגילפשוט אני..

כלומר שנאה עצמית היא לא הפרעה בפני עצמה, אלא תסמין של הפרעות ומחלות שונות, בעיקר דיכאון מג'ורי והפרעות חרדה למיניהן.

או שהוא מדבר על בעיה נפוצה אצל רוב בני אדם, שרובנוקעלעברימבאר
מלאי ביקורת עצמית על עצמינו, אכזבה מעצמינו, תחושת פספוס, כעס על עצמינו על דברים שעשינו/לא עשינו בעבר, רגשי אשמה. או קנאה באחרים והרגשה שאנחנו לא שווים, או שאין לנו מה שצריך להיות, או תחרות עם אחרים והרגשת נחיתות
כן. הוא התעסק בזה בכמה מקומות לגביחסדי הים

מכמה היבטים לגבי קנאה וכעס שמבלבלים את הדעת.

בפירושו לתורה 'פנים יפות' בכמה וכמהחסדי היםאחרונה

מקומות מהיבטים שונים.

בכללי הוא כותב עמוק עם המון מקורות והסברים קצרים, וכדי להבין את השפה שלו ואת הרעיונות שהוא מנסה להעביר, צריך הרבה יגיעה. גם צריך להשוות בין כמה וכמה מקומות.

אתן לך דוגמית מהפרשה שהייתה:

"שענין הפגם שהוצרך לתקן הוא בחינת חטא עץ הדעת כמבואר אצלינו בהרבה מקומות, ופגם עץ הדעת הוא בג' בחינות קנאה ותאוה וכבוד המוציאין את האדם מן העולם [אבות פ"ד מכ"א], והוא נתקן ע"י ג' אבות שהם בבחינת אהבת ה' ויראתו ותפארתו כמש"ה [ישעיהו מט, ג] ישראל אשר בך אתפאר שהוא תיקון ג' בחינות אלו, והרמז לזה כי ג' אבות עם הכולל כמספר עץ הדעת".

ביקורת היא שנאה? אכזבה היא שנאה?פשוט אני..
הוא אומר שם בפירוש שזה לא אידיאליחסדי הים

כלל וכלל ושצריך להתגבר על זה, רק הוא מציין תופעה. הוא אומר בלשונו שדווקא צריך להפוך את המחשבות עלמא דחירות.

משפט נכוןשם פשוט

הרבה פעמים (לרוב) לאדם יש דימוי עצמי נמוך

זה גורם לו לשנאה עצמית, תיעוב עצמי מוסתר או יותר גלוי.

וזה הרבה ממה שהורס לאדם בחיים, זה התעללות עצמית.

בלי מודע האדם בעצמו מחבל לעצמו בחיים. 

כן. לצערנו זה קורה.חסדי הים
רטוב לי 🥶⛈️🪖בחור עצוב
מקווה שבינתיים החלפת טיטול, ואתה יבש ונקי 🤭פ.א.
"רטוב הוא לפני שמש"חסדי היםאחרונה
לא יודע איך להתקדם...והנה חלום

אני משתף בקצרה

מתחילת המלחמה הייתי בחמישה סבבים, קרוב ל300 יום מילואים בכל הגזרות. כל פעם היה לי קשה מאוד לחזור חזרה, שוב לחזור למשפחה שוב להתחיל לעבוד. פעם אחרונה  שקבלתי צו מילואים כבר לא היו לי כוחות למרות שהיה לי מאוד קשה לסרב.

כבר כמה חודשים אני לא מצליח לחזור לעצמי. מרגיש לא מאוזן. לפעמים אני באנרגיה מטורפת ולפעמים בסוג של דיכאון. אשתי והילדים מנסים להכיל אבל אני רואה שכבר קשה להם. לפעמים מתפרץ ממני כעס בלתי נשלט (לא אלים, מעין מרירות ושפוטיות על החיים) ולפעמים אדישות בלתי נשלטת שלא בא לי לעשות כלום ולא מעניין אותי שום דבר.  

הייתי בטיפולים מסוגים שונים, גם טיפול אישי וגם טיפול זוגי. אני מאוד משתדל לישון טוב, לאכל טוב, להשקיע בפעילות גופנית, ללמוד אמונה ובטחון אבל כשמגיעה הנפילה הכל מתרסק והחיים הופכים לסיוט לא מאוזן.

קבעתי תור לפסיאטר וזה מתקרב. אני מפחד ממש שנדפק אצלי משהו וזה בלתי הפיך.

האמת לא יודע למה אני כותב, מה אני רוצה מכם...

אולי מישהו חווה משהו דומה?

לא חוויתי משהו דומהסוף טוב

אבל רוצה להרים לך על המאמץ לחפש פיתרון!

עברת שנתיים מטלטלות וברור שלנפש זה לא קל.

מאמינה שטיפול כזה או אחר יוכלו לעזור.

בהצלחה רבה!!

בהחלטנחלת

בס"ד

מאמינה שבעזרת השם (תמיד לבקש מהקב"ה! -  ובמקרה הזה, שהרופא יהיה שליח טוב) תרופות לזמן מסויים בהחלט עשויות לעזור.

מה עם נסיעה קטנה (או גדולה) לאיזו מדינה שקטה, רגועה, שהדבר המסעיר ביותר בחדשות זו הידיעה שהליגה המקומית זכתה

בגביע כסף ב...טניס שולחן? - כדאי ללוות בשביל זה. אבל זה באמת מאוד אינדיבידואלי.  מה עוד, שיש עכשיו בעיה עם כל מיני

מדינות למיניהן.  אבל אולי אפשר למצוא כזו; פינלנד אולי? אמנם קר שם ומן הסתם יש גם אי אלו דובים, אבל יש שם איים

קטנים נחמדים בים, ליד הלסינקי.....באמת. אפילו אנחנו חשבנו על זה.

סתם, מן בטן גב כזה של חורף.... בהחלט אפשר להינות. תגיד שאתה מבהוטן, או מקפריסין - מהחלק התורכי אם  מישהו יפרוץ

במלל יווני ולהיפך - מהחלק היווני, אם מישהו...  בקיצור של ידעו שאתה יהודי.....

ובהוטנית - מאה אחוז שאף אחד לא מבין!

אגב, זו הצעה רצינית (לנסוע מכאן קצת, כדי להשתחרר).

עדיף, לענ"ד, או לבד, או עם האשה, אבל בלי הילדים. רק אתה, או אתה והיא. יש לכם היכן להשאיר את הילדים לזמן מה?

אבל הכי חשוב, אנו חושבים, כן לקחת תרופות לזמן מה.  מכירה אנשים נורמטיבים, אינטליגנטים מאוד, מוכשרים, טובים ונפלאים, שלקחו תרופות בזמנים קשים.

השם חנן את הדעת כדי להמציא רפואה, לנו, כשהנפש שלנו מתערערת. זו מתנה. כן, מתנה!  משהו השתבש, בעקבות מה שעברת ועובר, משהו שנורמלי וטבעי

לחלוטין שיתערער. אז למה לא לתת לה קצת שלווה, קצת רוגע, קצת שמחת חיים, בינתיים? עד שהיא תשוב לעצמה? למה להתאכזר ולהתעלם ממנה?

כל הכבוד שאתם שוקלים אפשרות כזו. הכרתי מישהו (הלום קרב) שלא רצה אפילו לשמוע על כך.  כשהסכים, היה כבר קצת מאוחר...

יש דיעה קדומה נגד תרופות כאלה. מכירה גם מישהו שהיה צריך לקחת תקופה, ואחר החליט שזהו, הוא לא רוצה יותר,  היה מר ועצוב אחר כך.

וגם, שיחות שיחות שיחות עם מישהו שאתה מרגיש אמון כלפיו. ואם זה פסיכולוג, שיעלה כמה שיעלה.

הכי חשוב לחזור להיות באיזון. ו...שמח!

אולי יש דבר מה נוסף שאתה יכול להוסיף למערכת הבריאות שלך? שהיא נפלאה כל מה שאתה עושה (הלוואי עלינו), ואין ספק שהיא מועילה גם לנפש,

אבל כולה טיפול מסור מאוד בבריאות גופנית, בעיקר. אז אולי....

משהו באמנות, למשל?

מה עם לרכוש כן ציור , בד, או נייר, צבעים למיניהם (אקריליק, פנדה עדין, צבעי פסטל, שמן, פחם) ולזרוק הכל על הנייר?

רגע, מה עם לזרוק את המרירות על נייר, פשוט לכתוב, מה שבא, בלי ביקורת, בלי צנזורה, בלי שזה יצטרך לצאת טוב,

פשוט לשרבט  מה שבא?

ויש מיני תראפיות, כמו גשטאלט, תראפיה באמנות, תראפיה בדרמה וכל הסגנונות (NLP ועוד. תלוי למה אתה

מתחבר. יש אנשים שמתחברים דווקא לתראפיה הנושנה והותיקה - לדבר עם מישהו, לדבר, לבכות, לזעוק.)

בני אדם  חווים תקופות קשות מאוד לעתים. מאוד קשות.  מכל מיני סיבות. העיקר - אין יאוש כלל! לא להתייאש!

רב נחמן  ל  א    מ ר  ש   ה!!!

ואם הוא לא הרשה, אז הקב"ה, על אחת כמה וכמה!

רוצים לשמוע ממך עוד. בבקשה.

סבלנות. קודם כל, לעצמך!

תהיה בקשר. בבקשה!

נ.ב.נחלת

במידה ולא התייאשת לחלוטין מהטיפולים למיניהם, יש מקום בירושלים, ברח' חירם (ליד שמגר, ליד רח' ירמיהו) הנקרא "למרחב".

רק כרטיס קופת חולים.

שמעתי שהם עושים עבודה טובה מאוד. 

אבל יש תורים ארוכים. אלא ש.....הכל מהקב"ה. הוא כבר יסדר לך תור מהר. תבקש ממנו. לא לדאוג.

מיועד לחיילים דווקא?אורין
למרחב?נחלת

לא. בכלל לא. לכל מי שמתקשה ורוצה להעזר , כמו שנעזרים בחברותא, כשלומדים. "

אין אסיר מתיר עצמו מבית האסורים..."   לפעמים כן, יש אנשים אולי שיכולים, אבל איש את רעהו יאמרו חזק!

זה גם מקום דיסקרטי וצנוע.

תודה. המטפלים בעלי הסמכה טיפולית?אורין
כן.נחלת

בהחלט.  מקסימום יש מטפל/מטפלת כמה חודשים לפני הרשיון.

מכירה מישהי שהיתה שם והמטפלת היתה מצויינת, למרות

שאת ההסמכה הרשמית קבלה חודשים מספר אחר כך.

למיטב זכרוני, יש לה כבר קליניקה משלה.

אבל, קחי בחשבון תור ארוך. תבקשי מהשם שיקדימו לך.

מתארת לעצמי במצבים אקוטים (את לא נשמעת לי כזו),

הם מקדימים.

טיפול זו מתנה נפלאה שאדם מפרגן לעצמו.

(כל אחד וסוג הטיפול שמתאים לו, שמדבר אליו).

תכנית עמיתנקדימון
מילאת את השאלון?
עמית?נחלת

לא מכירה את התכנית הזו. אבל חשבת גם על משרד הביטחון.

אולי גם הוא יוכל לסייע? הם מודעים ל"מצבי הרוח" האלה.

אתה לא היחיד, אבל אפשר לצאת מזה. אם לא היית מושפע

ממה שעברת, א ז   היה מקום לפקפק בשפיותך..... מחילה.

לענ"ד,  א  ס  ו  ר   לך  לצאת למילואים שוב. בשום אופן!

אל תחשוש, לא יעשו לך שום דבר. אל תצא שוב למילואים.

היית......די והותר.  מספיק!

יש ספרנחלת

אמיתי על הלום קרב, שהיה משכיל , אינטליגנטי ורגיש בצורה יוצאת מן הכלל.

הבעיה היתה שלא רצה להעזר בשום פנים ואופן, וגם הכחיש את מצבו.

אז מודעות למצב, זה   א ב   ויש לך את זה, ב"ה!

לא לשאול אותי בבקשה מה שם הספר, כי לא אומר. 

אחרי שתרגיש טוב יותר, בעזרת השם, אגלה...

כך לשאר המגיבים: נא לא לשאול.

נ.ב.נחלת

בתקופה שעליה מדובר בספר, משרד הבטחון התנהל והתנהג איום ונורא.

חוסר מודעות...פחד!

עכשיו, זה אחרת (לצערנו).  אבל זה נסיון. הנשמה שלך גדולה מכל ההרגשות האלה,

לא משנה לה מילואים, כלום, והיא בתוכך. 

רק סבלנות. בראש ובראשונה, לעצמך!

עוד משהונחלת

ער"ן - לשיחות טלפוניות כשמרגישים "על הפנים".....

1201

לפעמים הבחירה שלנו, היא כנראה במינימום שבמינימום. בחוט דק יותר מקור עכביש.

והבחירה בחוט הכמעט שקוף הזה, היא הנצחון הגדול; זו טפיחת השכם שלנו. זו

הנחת שאנו עושים בכך לקב"ה....

נמאס לנו, חושך ויגון, די, לא יכולים יותר.....הי, יש חוט שקוף ודק שלנו שממתין

שנראה אותו. שנבטח בו.

יודעת שלא שייך להביא את השואה עכשיו - דור דור והנסיונות שלו, אבל בכל זאת,

אמי ע"ה, שהיתה בת יחידה ומפונקת, הגיעה למחנה ההשמדה וכשחיפשה את

אמה, סבתי ע"ה, הצביעו לה על הארובה....

בסוף המלחמה שוחררה על ידי הרוסים, אם איני טועה ועשתה את המסע המתיש

והארוך לביתה, בהונגריה, בכפר ושם שהתה אצל שכנים גויים 7 חודשים לבית

שלה, לא העזרה להיכנס. בין כך לא היה שם דבר, הגויים השכנים, בזזו את הכל)

פעם, ישבנו יחד, אמי, חברתה (גם ניצולת שואה, אלא מה) ואני. היא הרימה

עיניים ואמרה בפליאה: אני לא מאמינה! אני בירושלים! נולדו לי ילדים!

אני לא מאמינה.

כן. היינו כחולמים. ולכל אחד מאיתנו, שלא נשכח, יש את היינו כחולמים

שלו. בתוך הביצה השחורה, המסריחה (סליחה) הכי נוראית.

יש תקווה. יש חוט של כסף הקושר אותנו לנצח. עכשיו אנו מרגישים

שאין מוצא, אבל "מן המיצר קראתי קה, ענני במרחב ..."

לפעמים מגיעות מחשבות שחורות, מרות, אין לנו שמץ של חיותף

אבל האדם הוא דינאמי!  המצב ישתנה. ללא ספק. כל עוד הקב"ה

קיים (הוא לא יצא למילואים...), יש תקווה. הרי אנו חלק ממנו.

מהנצח.

ובכלל, לקרוא חדשות רעות וקשות, זה לא מוסיף.

אבל מה לעשות, המדיה לא תספר איך פתאום

נולד עוד ילד לאחר שראינו כל כך הרבה מוות,

איך חיבקנו, חובקנו, ליטפנו ולוטפנו, אפילו אם

זה פחות מפעם, איך הצלחנו לחייך למרות שבפנים

היו דמעות....

הלחם שלהם, זה פרסום הקשה, הרע. לא ללמוד מזה

ולא להידבק מזה. אתה, את, אנחנו - קצת יותר חכמים ממנה. לא?

מתארת לעצמי איזה "שפכטל" אקבל אחרי התגובה הזו. אולי

אפילו ימחקו.

הזורעים בדמעה (אוהו, איזו דמעה!), ברינה יקצורו.

איך אומרים באנגלית?

CHEAR UP!  (אולי זה כתוב עם שגיאות. מילא)

רוצה להוסיף כאן פריחה, מעוף של ציפור, שבלול עושה דרכו בכבדות אבל בנחישות

נרקיסים ועוד - אבל לא יודעת איך.

שכחתי משהונחלת

יש לנו חברים, חברה, שבאחת השבתות הרגישה.....רע. רע. רע.

היא הרימה טלפון כדי לשוחח , לדבר. כן. בשבת. 

כשהמצב בתוכנו פנימה אקוטי, חושבת שזה בגדר

פיקוח נפש דוחה שבת. אין ספק שהשם מבין את זה,

מאוד.

המון כוחותארץ השוקולד

מתפלל להצלחתך והצלחת המשפחה, אתם גיבורים וכך הכבוד על מה שעשיתם עד כה.

לא יודע מה לומר מעבר

חוויתי על קרובים אליגפן36

אחרי כחצי שנה מסבב אחרון התחלנו להרגיש רגיעה.

ועם הזמן רואים שיפור.

לא ידעתי שזה הפיך על הקרובים לי.

כותבת כי יש סיכוי לאור.

זה תהליך ארוך מאוד. מאוד.

כנראה של כמה שנים.

עם תמיכה טובה וסבלנות יש תקווה. 

תודה לכם!והנה חלום

חיזקתם אותי!

קראתי כל מילה

@נחלת תודה לך במיוחד על ההשקעה. 

שכחתי משהו (כרגיל)נחלת

לא לשכוח.....לבכות. מאוד חשוב. לבכות. חושבת שזה ירכך את הסינדול של הנפש, שלא יודעת מה. חושבת שההתייפחות, המירור בבכי

יעשו לה משהו טוב... זה ילחלח אותה...

מובן ותקיןהעני ממעש

יש לך קבנ של היחידה?

לוקח זמן וזמן ... לא פשוט

תצ'פר את עצמך, תרשה לעצמך להתפרק - אבל לא על המשפחה וחברים

נשמע לי שאתה בטווח הנורמה 

אחי הגיבור, זה עוד טרי ומאד טוב שאתה מודעזיויק
אל תילחץ, תכיל את הרגשות והתחושות, תעבד אותם, תמצא עם מי לדבר על זה בלי להעמיס על אשתך הגיבור, ואל תתבייש עשית מצווה ענקית למען עמ"י והמון מקנאים בך
אפשרנחלת

אפשר לפעמים לבכות על הכתף של אשתך. למה לא? היא אמורה להיות האדם הכי קרוב אליך..

לא התכוונו כאן שתשחק בבית את הגיבור, את איך שחיית לפני המלחמה, אלא שבכל זאת, אנשי

מקצוע טובים זה מומלץ.

לא, לא "בכל זאת"; יחד עם זאת. כמה שהיא יכולה להכיל. מרגישים את זה. וזה גם מקרב. אני חושבת.

גיבור יקררפואה שלמה

זו תגובה טבעית למלחמה אבל עשית צעד חכם מאד שפנית לפסיכיאטר. ככל שמטפלים מוקדם יותר סיכויי ההחלמה המלאה עולים מאד.

אין מה לפחד מהכדורים, יאפשרו לך לישון ולא לצאת מאיזון והפעילות הגופנית תעזור מאד, כל הכבוד על המצווה הענקית ועל המודעות.

חנוכה מלא אור וניסים

כמה דבריםאריק מהדרום
הרבה מאוד אנשים נוטלים נוגדי דיכאון מסוגים שונים, לא תאמין עד כמה, ציפרלקס (לתקופה מסויימת?) לא אומר עליך שמשהו נדפק אצלך, להפך, זה אומר שאתה צריך עזרה ואתה לוקח אחריות על עצמך ועל היקרים לך וכמו תרופה לסכרת, אפשר בלי, אבל חבל, תהיינה השלכות.

דבר שני, מה שעזר לי מעבר למה שכתבת בעניין השינה והכושר והתזונה, מה שעזר לי לעבור את החודשים הראשונים אחרי השבעה באוקטובר זה המון המון המון סטנדאפ ומוזיקה ביוטיוב.

בהצלחה

מסכימה!נחלת

יש דברים שאפשר לראות ולהקשיב. סומכים עליך. מחכים לשמוע ממך , לא חשוב מתי. מאמינה שזה מהר יותר ממה שאתה חושב.

ר' נחמן אמר שבראש ובראשונה האדם צריך להיות סבלני ל....עצמו!

ואיך שכחנונחלת

"תעיתי כשה אובד בקש עבדך" 

אם את מומחית לרבנו רבי נחמן אולי יודעת תשובהיוסי כ

למה רבנו המאומן, חזר לגלות אחרי 

שהיה חצי שנה 

בארץ הקדושה

אח יקר, תציץ פה בבקשהנקדימון
https://shikum.mod.gov.il/about/harvot-barzel/recognition

לנו עשו שיחת חוסן לקראת סיום המילואים, ואמרו שמי שהוא בתהליך הכרה של פוסט-טראומה, ברגע שהגיש חוות דעת מומחה אז כבר הוא זכאי למימון (מלא, נראה לי) במשך שנה עד לועדה הרפואית שתקבע נכות. הוא אמר שמבחינת משרד הביטחון, אין בעיה שבסוף לא תיגש לועדה - כלומר, האינטרס שלהם הוא לתת לך טיפולים כך שתצליח לצאת מזה בלי צורך בנכות. זה לכתחילה, כך אמר הקבן.

תברר על זה. אולי תבקש לדבר על אחראי חוסן ביחידה שלך. או בקבוצות פייסבוק שהגיוני שמעבירות מידע על זה.

משבר מוכר אחרי חוויות עוצמתיות (גם אישית)הגבעות בלב תמיד

גם מי שלא בטראומה, נורמלי לחלוטין להתקשות לחזור לשגרה אחרי חוויות מטלטלות כאלו בשנתיים... אתה מתאר משבר שקורה להרבה מילאימניקים. יצאתי עם כמה והרגשתי כמה הם מושפעים.. אחד בכלל לא היה במצב לדייט, כי היה באבל על חברים והלחימה הממושכת התישה אותו נפשית.

יש הרבה סדנאות, טיפול רגשי וכד' למילואימניקים בדיוק בגלל הצורך הזה, גם אם אתה מרגיש בסה"כ בסדר ורק מדי פעם צץ קושי..

שווה לך לבדוק בעיני. יש גם קבוצות שיח ע"י אנשי מקצוע וכד'..

תודה על מה שעשית למען עם ישראלטויוטה

ושה' שילח לך רפואה שלימה.

אין לי דברי חכמה לומר לך,

רק להחזיק לך אצבעות להצדיע לך,

ולהתפפל עליך .

אתה עושה דברים חשובים מאדיוסי כ

למען האומה, למען המשפחה, למען התורה והעבודה

אין לשער דרגת צידקותך במעשיך בצבא

דוד המלך שאתה חייל חשוב בשורותיו, מעלה אותך בדרגה

גם אברהם שלחם ב 4 מלכים, מברך אותך באופן אישי

ויהושע כובש הארץ

ויהודה המכבי

ורב אלוף שמעון בר כוכבא

הכל לצידך ולימינך

עלה והצלח 

סדנא ייעודית לחיילים וחיילות "מתחילים מחדש" ללא עלreni

מצרפת את הקישור.

הסדנא מיועדת לחיילים שמתמודדים עם הקושי בחזרה לשיגרה, ללא תסמינים של פוסט טראומה.

ממליצה לדבר איתם ולבדוק התאמה

Inheal סדנת מתחילים מחדש לחיילי וחיילות מילואים בשיטת

השיתוף שלך ככ חשוב!!!reni

כותבת לך בתור מטפלת. פוגשת בתקופה הזו הרבה מאוד מילואימניקים שחווים משהו דומה מאוד למה שאתה מתאר.

חשוב לי להגיד בצורה ברורה: מה שקורה לך הוא תגובה אנושית, טבעית ושכיחה מאוד לחשיפה ממושכת לעומס קיצוני, סכנה, ניתוקים חוזרים מהבית וממעגל החיים הרגיל. זה לא סימן ש“נדפקת”, ולא עדות לכך שמשהו אצלך בלתי הפיך.

כ־300 ימי מילואים, בחמישה סבבים, בכל הגזרות – זה עומס שהנפש והמערכת העצבית פשוט לא נועדו לשאת בלי מחיר. הרבה אנשים מתפקדים “על אדרנלין” בזמן עצמו, ואז דווקא כשנגמרת הסכנה המיידית – המערכת קורסת. התנודות שאתה מתאר בין אנרגיה גבוהה לדיכאון, בין כעס לאדישות, הן סימן קלאסי למערכת עצבים שנמצאת עדיין במצב הישרדותי ולא מצליחה להתייצב.

העובדה שאתה:

מודע למה שקורה לך

מנסה לשמור על שינה, תזונה ותנועה

פונה לטיפול ו/או קובע תור לפסיכאטר

כל אלה מעידים על כוחות, לא על חולשה !

חשוב לדעת: טיפול פסיכיאטרי לא אומר בהכרח תרופות לכל החיים, ולעיתים מדובר בהתערבות זמנית שמאפשרת למערכת להירגע ולנפש להתחיל לעבד. בהרבה מקרים, כשהעומס יורד והוויסות חוזר, גם הצורך בהתערבות תרופתית משתנה.

כמה המלצות כלליות חשובות :

1. להתייחס למצב כאל פציעה נפשית, לא כאל כשל אופי. כמו שלא מצפים מאדם עם שבר לרוץ , כך גם כאן

2. להמשיך טיפול  - אפשר לפנות למרכזי החוסן באיזורך. מצורף קישור: סיוע לנפגעי חרדה - נפגעי חרדה | ביטוח לאומי

3 . לבדוק את הסדנא הייעודית ללוחמים שחוזרים לשיגרה , בקישור הבא:

Inheal סדנת מתחילים מחדש לחיילי וחיילות מילואים בשיטת

3. לזכור: מצבים כאלה כן משתפרים. ראיתי את זה שוב ושוב, גם אצל אנשים שפחדו שהם “לא יחזרו לעצמם”.

והכי חשוב-

אתה לא לבד, אתה לא מקולקל, ואתה כן בדרך הנכונה גם אם עכשיו זה מרגיש מריר ומבלבל..

עצם זה שכתבת וההסכמה לטפל בעצמך– זה כבר סימן של חיים שרוצים לחזור לאיזון , וסימן לאהבה והאחריות שלך כלפי המשפחה שלך.

הרבה כוחות !

מיזם חיבוראבירן חסידאחרונה

שלום לך,

קראנו את הדברים בכובד ראש ובהרבה כבוד.

החוויה שאתה מתאר מוכרת לנו מאוד. לצערנו, אנחנו פוגשים מילואימניקים רבים שחוו שירות ממושך ואינטנסיבי, וחוזרים הביתה עם תחושת חוסר איזון, תנודות חדות במצב הרוח, כעס, אדישות ועייפות נפשית עמוקה. זה לא סימן לחולשה, ולא אומר ש"נדפק אצלך משהו" או שזה בלתי הפיך. ברוב המקרים מדובר בתגובה אנושית ונורמלית לעומס חריג ומתמשך.

העובדה שאתה מודע למצב, פונה לטיפולים, שומר על שגרות בריאות, וקבעת תור לפסיכיאטר – מעידה על אחריות, ולא על כשל. גם הפחד שאתה מתאר הוא פחד מוכר מאוד, והוא עצמו חלק מהעומס הנפשי, לא הוכחה שמשהו אבוד.

במיזם חיבור אנו מלווים חיילים ומילואימניקים שחווים בדיוק את המתח הזה בין תפקוד חיצוני לבין קריסה פנימית. החיבור הנכון למטפל מתאים, בזמן נכון ובקצב נכון, עושה הבדל משמעותי.

אם תרצה – נשמח לשוחח איתך באופן אישי, לשמוע, ולהתאים עבורך מטפל או מטפלת מנוסים בליווי מילואימניקים, בדיסקרטיות מלאה וללא התחייבות.

אבירן – מיזם חיבור

טלפון: 052-305-1783

אתה לא לבד, והמצב שאתה מתאר הוא בר־טיפול.

אחד הדברים הכואבים והמבלבלים זה שאתה מנסהחסדי הים

להעניק טוב מופלג היוצא מגדר הרגיל למישהו וזה נראה לאדם המקבל או לצופה מהצד כדבר מוזר. אז כבר פעם הבאה אתה לא יודע אם וכמה להעניק.

גם קשה לדעת למה הם חושבים שזה מוזר. אפשרויות: מסתכלים עליך כאדם מוזר בכללי, או זה לא נהוג המעשה, או הם חושבים שבצורה עקרונית אדם צריך שיהיה לו גבולות לעצמו, או סיבה אחרת לא ידועה.

אני יודע שבפנים אני כן אגואיסט ובעל גאווה גדול, רק אנשים בחיים האמיתיים חווים אותי הפוך, כי במעשים שלי אני מנסה לחפות על משהו בפנים או כי למשל בדיוק התעמקתי במהלך בתהלים, גמרא וזוהר על נדיבות וזה משפיע על מעשים שלי. קשה הדיסוננס הזה ועוד יותר קשה כשאתה מקבל סתירת לחי מהמקבל שהוא מקבל בפועל מצד אחד, אבל מסתכל עליך בצורה מוזרה ואומר לך בפירוש שמה שאתה עושה מוזר.

נדמה לי שהעבודה צריכה להיותמשה

יותר בפוקוס על מה נכון לך (גם רגשית וגם נשמתית) ופחות על מה העולם חושב על זה. רצית לעזור לו? אתה שמח בלעזור לו? הגוף שלך מרגיש טוב אחרי שאתה עוזר לו? מעולה.

אתה מרגיש מרוקן? זה סיפור אחר.

הענין שכאשר יש לך אינטראקציה עם מישהוחסדי הים

ביחס נותן ומקבל והסובבים, והם מסתכלים על הנתינה שלך בצורה מוזרה, אז פתאום אתה מעלה ספקות בעצמך האם הנתינה שלך היתה נכונה או לא, או שחרגת.

אתן דוגמא שהיה לי בעבר, לא מה שקרה לי בימים האחרונים. פעם הייתי בדייט ונתתי טיפ נדיב, והבחורה אחרי זה התלוננה שלא הייתי צריך לתת את הטיפ ולא ככה עושים בישראל. הייתי בהלם, כי ברור שאנחנו הלכנו לחתוך. אבל זה כן העלה אצלי שאלות באותו זמן אם נהגתי נכון, ואז עם הזמן זה פשוט התיישב על הלב שעשיתי את הדבר הנכון וצחקתי על זה, אבל באותו זמן זה כן העלה אצלי ספקות.

זה עוד יותר מעלה ספקות כשהמקבל אומר לך שזה לא מקובל ומוזר, אבל לוקח את מה שנתת בסופו של דבר.

לכאורהמשה

זה אומר שפשוט ספגת אליך (אדם רגיש? אני טועה) את התגובה שלה. כלומר בעצם במקום השיפוט שלך אז לקחת את השיפוט שלה על המערכת שלך.

זה בסדר לדעת שזה מה שהיא חושבת, בשכל אולי היא צודקת אבל בלב שלך אתה מרגיש פה מתכווץ.

אני רגיש לזולת. אני רוצה שיהיה למיחסדי הים
שאני נותן טוב.
תמיד יהיה את המישהו שיטיל ספק במעשים שלך...בנות רבות עלי

עזוב אותך, תעשה מה שטוב לך ומה שאתה חושב לנכון... אם למדתי משהו בחיים זה לא להתייחס לכל יציאה של מישהו.

לברר את האמתנחלת

עם עצמך. אתה נותן בלב שלם וטוב לך עם זה באמת, אז זה מה שחשוב.

אם זה לחפות, כמו שכתבת, על משהו שאתה לא אוהב בעצמך, הרי אין

זו נתינה אמיתית, ולעתים הזולת מרגיש את זה.

הכי חשוב זה לבדוק עם עצמך, למה, ואיך, וכמה - וממה זה נובע,

ולתת ממקום אמיתי באמת, אפילו אם הוא פיצי פיצי - כי זו האמ

שלך (כרגע, מחר, ויותר...). כי הסתירה בין איך שאנחנו, וכמה

אנו רוצים באמת ( כי בדוגמא הזו, לתת) לבין מה שאנו עושים

בפועל, כתוצאה מהרגשה לא טובה עם עצמנו וחוסר רצון

ויכולת לקבל את עצמנו כך! אז אנו מזייפים ולא כל כך חשוב

ובכלל לא חשוב, מה השני חושב; חשוב איך אנו מרגישים

עם עצמנו, בכנות. 

לפעמים הולכים לשיעורים שמדברים על חסד ו מידות

נעלות ו"נדבקים" בזה לזמן מה. אבל אחר כך, לפעמים

ההתלהבות הזו נושרת, כי אנחנו עדיין לא שם ולא עובדים

על זה נכון.

מאוד קשה לקבל את עצמנו כמות שאנחנו. מאוד.

לפעמים זה מתוך ביקורת שיפוטית וקשה שספגנו

ולפעמים, אולי, אנחנו בעצמנו לא מכירים את עצמנו

כל כך טוב וחיים קצת בדמיונות.

חושבת שדיבור על זה, לא רק בפורום (לא מספיק לדעתי)

אלא עם חבר או מישהו/י קרובים שיכולים לשקף את המצב.

גם אז, לצערי, התכונה הזו לא עוברת כל כך מהר...

צריך לדבר עוד, לקרוא דברים בסגנון (ולא דברים

שמעיפים אותנו למעלה ואחר כך גורמים לנו ליפול

בחבטה קשה על האדמה).

הדרך של ר' אושר, כך שמעתי, מאוד יכולה לעזור,

כך שמעתי. אבל עם הדרכה, אחרת, אם אנו נוטים

להלקות את עצמנו (למשל), נמצא גם שם את

המקום הזה...

הוא מדגיש שכל אדם הוא בעל גאווה, בעל תאווה,

וכו' וכו', ואם יש משהו שאנו עושים טוב, זה כי

הקב"ה עוזר ומרחם עלינו.  אבל זה בקיצור

נמרץ, כי אני לא מכירה היטב את הדרך,

למרות שמכירה אנשים שזה הפך להם את החשיבה

ב350 מעלות. וגם הרגיע.

יש אנשים רבים (כולל אני) שסובלים מהדיסוננס

הזה (אמרתי נכון את הדיסוננס הזה?), וזו

חתיכת עבודה וחתיכת כאב.

וחושבת לקרוא חומר שמדבר על זה.

כמובן ששכחתי, כרגיל, לאמר, שהשאיפה

הזו להיות טוב, לכשעצמה, מראה שאתה

באמת טוב.

אגב, ד"ר יחיאל הררי באתר "התבוננות

פנימית", לבטח מדבר על זה.

ויש עוד, כנראה פוסטים, וזומים וכאלה.

החיים הם גשר צר, כמו שאמר ר' נחמן,

והעיקר, לא להתפחד כלל.... (לא להפחיד את עצמנו...)

זהו זה. שבת שלום לכולכם.

כן...נחלתאחרונה

זה נכון, אבל לא לכולם זה כל כך קל. בכלל לא.

תהיות פילוסופיות של ליל סערהאוי טאטע!

הטוב

מה זה בעצם אומר שמשהו הוא טוב?

מה מגדיר משהו כטוב?

מה בעצם מיוחד בדברים טובים?

ומה בעצם אנחנו מתכוונים שטוב לנו?

מנסה טיפה להעמיק מה זה בעצם אומר הטוב הזה

זה מושג יומיומי אבל הוא חמקמק

אשמח למחשבות שלכם

את שלי אשתף בהמשך בעזרת השם ובלי נדר, כשהם קצת יותר יתבשלו

מעניין ממשאוי טאטע!

תודה

האמת שאני כתבתי טוב לא התכוונתי דווקא לטוב במובן של נכון מוסרית אלא גם לטוב במובן הנעים והמועיל

כלומר גם מסעדה טעימה היא מסעדה טובה למרות שאין בה שום דבר מוסרי

אבל ברור שהמוסריות היא גם חלק מהטוב הזה

כש...נחלת

כשחיים את האדם שאנחנו בכל המובנים. כשמחים בחלקנו אבל משתדלים

לדייק יותר במה שממלא אותנו סיפוק. בנתינה לעצמנו ולאחרים בצורה מאוזנת,

כשמצליחים להתגבר על משהו אצלנו, ולו אחת ליום ומבחינים בזה.

כשמצליחים לגרום למישהו (במיוחד במשפחה) שמחה. כשמצליחיףם

לבטא את הכשרונות שבנו, כשבסוף היום, כשמתבוננים אחורה, מרגישים

שהיום מוצה. היטב ולא בוזבז. מוצה נכון. כשזוכרים שהשם מלווה אותנו

תמיד בכל זמן ובכל מקום.

את אומרת הרבה דברים נכוניםאוי טאטע!
אבל אני מנסה למצוא איזה מכנה משותף יותר יסודי ושורשי
כי האל ציווה כמהר"ל, לא כמו הרמב"םחסדי הים
במו"נ, וגם הוא מודה כשעובדים את ה' ולא עוסקים בפילוסופיה, עושים את זה שהאל ציווה כמבואר במשנה תורה.
בהחלטנחלת

מותר לשאול ולתהות כפי שהיא תוהה (בליל סערה...). בטוחה שיש הרבה ספרי קודש שמדברים על זה והוגים בזה.

צריך למצוא אותם.  אולי תנסי לשמוע שיעורים של הרב אהרן לוי בהידברות. מאוד מתקבל על הדעת שגם הנושא

הזה עולה באחד השיעורים, או ביותר.  אפשר גם לשאול אותו בתגובות. הוא עונה, אמנם בקצרה, אבל זה יתן

כיוון מחשבה...

מה עם הרב נויגרשל? אם לא טועה, בימי שלישי בערב (22.00?). שואלים אותו כל מה שמעניין, מטריד,

מעלה תהיות....מאוד ממליצה. הוא גם יכול להפנות לשיעורים ו/או ספרים העוסקים בזה.

הוא עמוק וירא שמים ויודע ה מ ו ן.  

אולי אפשר לחפש גם באינטרנט , כמובן, עם ביקורת ולא לקבל כל דבר  - עם ביקורת ומחשבה.

להשוות לחכמינו, לדרך התורה.

בצורה שטחית אולי, שהטוב הוא הקב"ה. הוא מקור הטוב וכל מה שנובע ממנו הוא טוב.

ועדייןנחלת

מו"נ נחשב לספר פילוסופיה, לא?

כן. לכן שם הוא טוען שיש סיבות וטעמים למצוותחסדי הים
מה שמראה חיות רוחנית וגשמית בצורהחסדי הים
הרצויה לאל.
בתמצותבמשפנחלת

במשפט אחד, למצוא חן בעיני אלוקים ואדם.

אולי, זה הטוב.

אני מבין את זה בעומק כדברי דודי ההפלאהחסדי הים
כתובות קיא ע"ב: "וכמו שבקבלת התורה מסרו נפשם בדביקות להשי"ת וירד עליהם ט"ל והחיים, כן האדם בעסקו בתורה לשמה ומיחד כל איבריו וכל עצמות בחינותיו בעין השכלי לאמתות אחדות הבורא יתברך שורש נשמתו אז הטל הוא מחייהו ומתפשט בכל בחינותיו ובכל איבריו חיות פנימי, והוא שאמר הכתוב [דברים ד ד] ואתם הדבקים בה' אלהיכם חיים כולכם היום, רצ"ל כולכם כל בחי' רמ"ח איברים ושס"ה גידים מתפשט בהן מצות עשין ולאוין כמ"ש חז"ל את האלקים ירא זו מצות ל"ת ואת מצותיו שמור זו מצות עשה כי זה כל האדם באיבריו וגידיו ומחייה אותם. ומ"ש היום הוא ענין שאמר עולמך תראה בחייך שמרגיש בנפשו חיות פנימי הוא בחינת התחיה אשר יהי' לעתיד נגלה לעין כל."
טוב - טוב אנושי שמבטא את הטוב האלוקי המוחלטזיויק
נכון.נחלת
אם הבעיה היא שאתה לא נרדםשלג דאשתקדאחרונה

אני מציע לך לקרוא את הדיאלוג האפלטוני הידוע "אותיפרון", או למצער לקרוא את "פרוטגורס". הם עוסקים ממש בנושא הזה.

אני לא בטוח שתצא מהם תשובה חד משמעית, אבל אני בטוח שתירדם די מהר

אולי יעניין אותך