א. השאלה היא לא כמה כסף חסכתם עד היום, אלא כמה אתם חוסכים בחודש, ובעצם כמה יהיה לכם בתאריכים הרלוונטיים (חתונת הילדים, יציאה לפנסיה וכיוצ"ב).
אסביר: אם יש לכם היום 500 אלף שהתקבלו כולם בירושה / מתנות, ובעצם אתם לא מצליחים להגדיל את הסכום הזה בכוחות עצמכם, אז זה לא מספיק.
אבל אם יש לכם 500 אלף שנצברו לגמרי בכוחות עצמכם, כלומר אתם מצליחים לחסוך אלפי שקלים בחודש ובעתיד הסכום הזה אף צפוי לעלות (כי המשכורות יעלו, כי ריבית דריבית / תשואה דתשואה) - אז מצבכם טוב בהרבה, כי זה אומר שכנראה כאשר תצטרכו את הכסף הזה בעתיד אז יהיה לכם סכום הרבה יותר משמעותי.
ב. מהנתון של גודל החיסכון אי אפשר לדעת אם אתם מתקמצנים או מתפזרים. יש הרבה נעלמים, כמו מהי המשכורת החודשית וכמה ממנה הולך לחיסכון.
אם הייתם מרוויחים ביחד 12 אלף ש"ח נטו ובכל זאת מצליחים לחסוך 6 אלף ש"ח בחודש, הייתי נוטה לחשוב שאתם "קמצנים" שמתכלבים היום בשביל העתיד. אבל אם ביחד אתם מרוויחים 50 אלף ש"ח בחודש ובכל זאת אתם חוסכים "רק" 6 אלף ש"ח בחודש, אז אתם מאוד מאוד פזרנים וכדאי שתתאפסו על עצמכם.
ג. הכנתי פעם אקסל שבו אפשר להכניס נתונים בסיסיים כמו משכורות היום, עלות מחיה היום, מספר ילדים, גיל חתונה צפוי של הילדים, כמה כסף רוצים לתת לכל ילד בחתונה ובבר מצווה, עלות מחיה בפנסיה, תשואה שנתית מוערכת על הכסף (באחוזים) - ומיד מתקבלת תוצאה של כמה כסף אתם צריכים היום בשביל כל היופי הזה.
למשל (נתונים שאני ממציא עכשיו ולא באמת קשורים אלי):
עלות מחיה שוטפת 25 אלף ש"ח.
משכורות היום: 35 אלף ש"ח.
יש 4 ילדים בגילאי 8, 6, 4, 2.
גיל חתונה צפוי: 25.
כל בר מצווה עולה 50 אלף ש"ח,
לכל חתונה ארצה לתת במתנה 500 אלף ש"ח.
היום אני בן 30, כלומר יש לי עוד 37 שנים לעבוד.
אחרי זה - ההכנסות שלנו יירדו ל-20 אלף ש"ח בלבד, אבל עלות המחיה לא תרד.
תשואה מוערכת: 5%.
כמה כסף אני צריך היום בשביל כל זה?
התשובה היא 2.77 מיליון ש"ח, והאקסל מראה את זה בשבריר שנייה.
ואז אפשר לשחק עם הנתונים כמה שרוצים, למשל לשנות את התשואה או לשנות את המתנות לחתונה וכו', ולראות איך כל שינוי משפיע על התוצאה בסוף.
למשל:
אם אוריד את מתנות החתונה ל-300 אלף ש"ח, התוצאה תהיה 2.46 מיליון ש"ח.
ואם התשואה תהיה 8% ולא 5%, התוצאה תהיה 1.75 מיליון ש"ח.
עם תשואה של 26.5% (לא ריאלי בכלים מסורתיים ודורש לקחת סיכונים מאוד מאוד מאוד גבוהים), גם 500 אלף ש"ח יספיקו לכל זה.
האקסל מאוד ברור, את כל החישובים הוא עושה כמובן לבד ורק צריך להכניס את המשתנים שכתבתי בתאים המתאימים.
זה יכול לתת לך מושג אם את בכיוון או לא בכיוון, לפי הצרכים שאת מגדירה לו.
כמובן אנחנו לא יודעים היום מה באמת תהיה התשואה בעתיד, כמה נרוויח בעתיד, האם יהיו הוצאות או הכנסות חד פעמיות שלא חשבנו עליהן... אין גבול לסטיות שיכולות להיות בין החישוב לבין המציאות.