מזמן לא הייתי פה...דתיהדתיה

אז ככה, השגחה פרטית. איך אתם מגדירים אותה?

הרמב"ם מגדיר אותה ככה:

ההשגחה האלוהית אינה בעולם הזה השפל, כלומר מתחת גלגל הירח, אלא באישי מין האדם בלבד. והמין הזה לבדו הוא אשר כל מצבי אישיו ומה שמגיעם מן הטוב והרע הוא כפי הראוי לו, כמו שאמר כי כל דרכיו משפט. אבל שאר בעלי החיים, וכל שכן הצומח וזולתו, הרי השקפתי בו כהשקפת אריסטו. איני סבור כלל כי העלה הזה נשר בהשגחה בו, ולא שהעכביש הזה טרף את הזבוב הזה בגזרת ה´ וחפצו עתה על פרט זה, ולא שהרוק הזה אשר ירק ראובן נתעורר עד שנפל על הרחש הזה במקום מיוחד והרגו במשפט וגזרה, ולא שהדג הזה כאשר קלט את התולעת הזו מעל פני המים, עשה זה ברצון אלוהי לפרט זה. אלא כל זה לדעתי על פי המקרה המוחלט כמו שסובר אריסטו... ואל תחשוב כי השקפה זו נסתרת לי באומרו נותן לבהמה לחמה וגו´, ובאומרו הכפירים שואגים לטרף ולבקש מאל אכלם וגו´, ובאומרו פותח את ידך ומשביע לכל חי רצון, ואף במאמר חכמים יושב וזן מקרני ראמים ועד ביצי כנים, והרבה תמצא כיוצא בלשונות הללו, ואין בהן מאומה הסותר השקפתי זו. לפי שכל אלה השגחה מינית לא אישית, וכאילו הוא מתאר חסדיו יתעלה בזמנו לכל מין מזונו ההכרחי וחומר קיומו, וזה פשוט וברור. וכך סובר אריסטו, כי סוג זה של השגחה הכרחי מצוי, וכבר הזכיר את זה גם אלאסכנדר בשם אריסטו, כלומר: זימון מציאות מזון כל מין לאישיו, ואלמלי כן היה כלה המין בלי ספק, וזה פשוט בעיון קל...והבן השקפתי עד סופה, כי איני סובר שהוא יתעלה נעלם ממנו דבר, או שאני מייחס לו אי יכולת, אלא אני בדעה כי ההשגחה נספחת לשכל וחיובית לו, כיון שההשגחה אינה אלא ממשכיל, ואשר הוא שכל שלם שלמות שאין שלמות אחריה, והרי כל מי שנצמד בו משהו מאותו השפע כפי ערך מה שהגיע לו מן השכל יגיע לו מן ההשגחה. זוהי ההשקפה התואמת לדעתי את המושכל ולשונות התורה."
– מורה נבוכים חלק ג פרק טז

אז יש מקרים בעולם? אם כן, זה קצת מאכז. עד איפה האמונה בהשגחה פרטית? אז איך זה שכל אסכולות היהדות היום לא הולכות לפי הרמב"ם הזה וכמעט כולם טוענים שאין מקרה כלל ושהכל בהשגחת ה´ כדעת הבעש"ט? איך כולם פתאום נהיו חסידים?

המסקנה שלך לא תואמת את הנאמר במקור.אבא שמואל
השגחה פרטית, גם לפי מקור זה לגבינו, מלאה (100%) ומוחלטת. איפה ראית בבעש"ט שהוא סובר אחרת מהרמב"ם?
ציטוט הרמב"ם:דתיהדתיה

"אלא כל זה לדעתי על פי המקרה המוחלט כמו שסובר אריסטו... "

לעומת זאת הבעש"ט נוא זה שחידש את הדעה שהשגחה פרטית היא ממ שלפרטי פרטים באופן אבסולוטי ותמידי. לא כך לפי הרמב"ם.

מה בין מי למהאבא שמואל
"ההשגחה האלוהית אינה בעולם הזה השפל, כלומר מתחת גלגל הירח, אלא באישי מין האדם בלבד. והמין הזה לבדו הוא אשר כל מצבי אישיו ומה שמגיעם מן הטוב והרע הוא כפי הראוי לו, כמו שאמר כי כל דרכיו משפט.

אבל שאר בעלי החיים
, וכל שכן הצומח וזולתו, הרי השקפתי בו כהשקפת אריסטו. איני סבור כלל כי העלה הזה נשר בהשגחה בו, ולא שהעכביש הזה טרף את הזבוב הזה בגזרת ה´ וחפצו עתה על פרט זה, ולא שהרוק הזה אשר ירק ראובן נתעורר עד שנפל על הרחש הזה במקום מיוחד והרגו במשפט וגזרה, ולא שהדג הזה כאשר קלט את התולעת הזו מעל פני המים, עשה זה ברצון אלוהי לפרט זה. אלא כל זה לדעתי על פי המקרה המוחלט כמו שסובר אריסטו...

ואל תחשוב כי השקפה זו נסתרת לי באומרו נותן לבהמה לחמה וגו´, ובאומרו הכפירים שואגים לטרף ולבקש מאל אכלם וגו´, ובאומרו פותח את ידך ומשביע לכל חי רצון, ואף במאמר חכמים יושב וזן מקרני ראמים ועד ביצי כנים, והרבה תמצא כיוצא בלשונות הללו, ואין בהן מאומה הסותר השקפתי זו."

הרמב"ם מחלק בין השגחה על המין האנושי, שהיא פרטית. לבין השגחה על שאר בעלי חיים, שהיא כללית על כל המין ולא פרטית על כל חי וחי. המשפט"אלא כל זה לדעתי על פי המקרה המוחלט כמו שסובר אריסטו... " מתייחס להשגחה על שאר בעלי החיים בלבד.

וממילא, עלינו, ההשגחה היא פרטית !
לא הבאתי את הכלדתיהדתיה

בהמשך הוא אומר לגבי בני אדם זה תלוי בכמה הם צדיקים...ההשגחה משתנה מאדם לאדם, אבל בכל מקרה, יש מציאות של מקרה בעולם. אני חושבת שזה חידוש לרוב האנשים.  אם אני אומר את זה לאדם הדתי הממוצע, במקרה הטוב הוא יגיד שאני הוזה ואין רמב"ם כזה ובמקרה הפחות טוב הוא יגיד שאני כופרת חס וחלילה..

מקרה = רק מה'אבא שמואל
ברמה מסוימת, יש מציאות של מקרה לפי הרמב"ם שהבאת.

זה די דומה ליחס בין בחירה לידיעה. אם ה' יודע מה אנו נבחר, איך אנו מסבירים את עניין הבחירה?

אצל הקב"ה אין מקרה! רק בעניים שלנו יתכן שיהיה מקרה.

לדעתי גם, את מפרשת 'מקרה' באופן שונה מאיך שהרמב"ם מתכוון. אצלך כביכול, מקרה=הכל אפשרי, הפקרות (לטבע). לפי הרמב"ם, המשמעות של מקרה, מצומצמת בכל מקום ומקום לפרטים מסויימים מאד. והרמב"ם הביא שם דוגמאות.

"איני סבור כלל כי העלה הזה נשר בהשגחה בו, ולא שהעכביש הזה טרף את הזבוב הזה בגזרת ה´ וחפצו עתה על פרט זה, ולא שהרוק הזה אשר ירק ראובן נתעורר עד שנפל על הרחש הזה במקום מיוחד והרגו במשפט וגזרה, ולא שהדג הזה כאשר קלט את התולעת הזו מעל פני המים, עשה זה ברצון אלוהי לפרט זה"

לא שחלילה הכל מקרה, אלא שההשגחה שם (בעינינו) היא לא לפרטים, אלא לכלל המהלך גלובלי. מה שקרה קרה בהשגחה, אלא שהעובדה שזה קרה עם העלה הזה, זה לא מפני שהקב"ה משגיח על העלה, או כשהדג קלט את התולעת, ע"פ ההשגחה דג צריך לקלוט תולעת, אבל לא דוקא הדג הזה ולא דוקא התולעת הזו.

איך זה קרה?דודי25
שאלה טובה.

נראה לי (אני קצת ציני ומזלזל, אבל ברוח הדברים אני כן חושב ככה) שהתפיסה החסידית תפסה בגלל שהיא מאד רומנטית, הרמונית כזו, מרגישה טוב עם כל העולם.
הרמב"ם שכלי נטו, וזה לא מושך מספיק. לא מדבר לאנשים.

אנשים מעדיפים להיות בלי שכל ובלי דאגות.
רגע אז זה אומרדתיהדתיה

שלא הכל לטובה?

ודאידודי25
שלא הכול לטובה.

אפשר לצוטט כל מיני אמירות שהכול טובה, אבל במבחן התכל'ס, מבחן המציאות - באמת נראה לך שהכול לטובה?
לא נראה שהכל טובדתיהדתיה

אבל לטובה זה משהו אחר, זה תלוי אמונה כזה, כי כאמור אי אפשר לחוש את זה. האמת שאני אף פעם לא הייתי אוהדת גדולה של המילים האלה "הכל לטובה", כי זה סתם היה נראה לי לא תורם כלום.  אבל בעצם - למה שלא הכל יהיה לטובה? אם הקב"ה טוב ומטיב..

ובמה תורמת לנו האמונה בהשגחה פרטית אם אנחנו לא יודעים להבחין מתי היא באמת קיימת ומתי זה רק יד המקרה? בלאגן. ובכלל אני לא מבינה איך אפשר לומר את זה. נניח למשל שמישהו הרג מישהו אחר - אז מה נאמר שבגלל שהוא אשר יתכן שלמרות שלא נגזרה מיתה על אותו אדם הוא מת בגלל שבאותו רגע סרה ממנו ההשגחה הפרטית והוא היה נתון ליד המקרה ולכן מת?

למאי נפקא מינא?דודי25
אנשים נוטים לזלזל במזל. אבל גמרות מפורשות וערוכות שהדברים הבסיסיים ביותר בחיים נתונים בידי המזל (והביטוי אין מזל לישראל הוא חלקי לכל היותר ביחס לאדם פרטי), כך שמזל זה דבר מאד משמעותי בחיים. אבל זה לא אומר שאין השגחה, שאין תפילה, שאין סייעתא דשמיא.
מזל ומקרה זה לא אותו הדבר.דתיהדתיה
מזל, ממה שאני תמיד הבנתי, זה מעין גזירה אלוקית שנגזרה מראש. ז"א הקב"ה קבע: כך וכך יהיה. ואז תפילה תשובה..מעבירין..ויש השפעה.  אבל "מקרה" זה כבר משהו אחר. מקרה זה אומר - יכול להיות א או ב או ג או ד וזה לא תלוי בכלום.
לא יודע למה הבנת ככהדודי25
כי מזל כשמו כן הוא - תלוי בגורמי השמים, ולכן הוא מקרי לחלוטין.

כתבתי על זה מאמר ארוך לא מזמן, אבל להעלות אותו לפה זה מסובך.
מוזר מאוד לשמוע גישה כזאת דווקא ממךמישהו10
מוזר מוזרדודי25
אבל זו הגישה של חז"ל
של חז"ל בבבלי ליתר דיוקמישהו10
אבל התכוונתי שחשבתי שאתה רציונאליסט ובגלל זה היה נשמע לי מוזר. הבנתי שאתה נוקט בגישת הרמב"ם ביחס להשגחה פרטית, אז למה לא כשיטתו ביחס למזל ?
אני לא מכירדודי25
את שיטתו ביחס למזל. 

מה הוא אומר שאין מזל לישראל כלל, כמו המאירי?
אני מודה שהגישה הזו קוסמת לי באופן טבעי, אבל קשה לי להתעלם מכל הגמרות שאומרות בפשטות אחרת.
ת'אמת גם אני לא מישהו10

אבל אני מניח שזאת אכן הגישה שלו.

"אבל קשה לי להתעלם מכל הגמרות שאומרות בפשטות אחרת" - ממה אתה כל כך מתפלא ? הוא עושה את זה ביחס להמון סוגיות אחרות, זה לא איזה משהו ייחודי.

אני לא חושב שזה כךדודי25
הרמב"ם לא מתעלם סתם כך מחז"ל. בדרך כלל כשהוא הולך נגד גמרות, זה בגלל שהוא הולך עם הירושלמי או עם ספרי וכדו'.

למען האמת, הגישה של חז"ל, שהדברים תלויים מאד במזל, היא הגיונית מאד. אין מה לעשות, לא סתם השאלה שמתעוררת אצל כל יהודי היא האם הכול לטובה. זה בגלל שבמבט פשוט וטבעי רואים שלא הכול לטובה, ואז שואלים: "אז למה קשקשו לנו כל הזמן שהכול לטובה?" . אז יש מי שיגיד שהכול לטובה ואנחנו פשוט לא מבינים, ויש מי שיגיד שבאמת לא הכול לטובה. אני בגישה השנייה.
ח"ואבא שמואל
הכל לטובה! אם אנו מסוגלים לראות את הטוב שבכל מקרה ומקרה, זו שאלה אחרת.

כאשר אתה רואה אדם מרים סכין וחותך אדם אחר, האם אתה מבחין אם זה לטובה. אם אתה רואה את כל התמונה, ואתה יודע שהוא מנתח, שמציל חיים, אתה מבין שהחיתוך הזה טוב.

ככל שהתמונה שאנו נהיה מסוגלים לראות תהיה רחבה יותר כך יותר נראה את הטוב שבמציאות.

אדם לא יכול לקחת חיים של אדם אחר בניגוד לגזרת שמיים! אם אדם רצח משהו, השגחה פרטית על הנרצח, היתה שהוא צריך למות! הוא לא מת בחסדי המקרה.
מה שנקרא- תסמונת חור המנעול.ruthi

ומה שהקב"ה ענה לאיוב ששאל אותו (ג) מִי יִתֵּן יָדַעְתִּי וְאֶמְצָאֵהוּ אָבוֹא עַד תְּכוּנָתוֹ: (ד) אֶעֶרְכָה לְפָנָיו מִשְׁפָּט וּפִי אֲמַלֵּא תוֹכָחוֹת:
(איוב כ"ג)

(ד) אֵיפֹה הָיִיתָ בְּיָסְדִי אָרֶץ הַגֵּד אִם יָדַעְתָּ בִינָהאיוב ל"ח)
מצודת דוד (ד) איפה היית - כאומר איך ערבה לבך לגשת לחקור אחר הנהגתי איה היות בעת יסדתי את הארץ האם ראית לה סמוכות על מה עומדת וכאומר הלא תשכיל לדעת שתלויה במאמרי כאלו היית בעת הבריאה וראית כי כן הוא:
הגד - אמור אם יש לה סמוכות ועל מה תלויה אם יש לך בינה להשכיל אמיתת הדבר:

שמות רבה: ד"א ראה קראתי בשם בצלאל, הה"ד (קהלת ו) מה שהיה כבר נקרא שמו אמר הקב"ה מי שהתקנתיו מראש שיעשה המשכן כבר קראתי לו שם, מהו ונודע אשר הוא אדם, עד שאדה"ר מוטל גולם הראה לו הקב"ה כל צדיק וצדיק שעתיד לעמוד ממנו, יש שהוא תלוי בראשו של אדם, ויש שהוא תלוי בשערו, ויש שהוא תלוי במצחו, ויש בעיניו, ויש בחוטמו, ויש בפיו, ויש באזנו, ויש במלתין (זה מקום הנזם), ותדע לך בשעה שהיה איוב מבקש להתווכח עם הקב"ה ואמר (איוב כג) מי יתן ידעתי ואמצאהו אערכה לפניו משפט, הקב"ה משיבו אתה מבקש להתוכח עמי (שם /איוב/ לח) איפה היית ביסדי ארץ, מהו איפה, א"ר שמעון בן לקיש אמר לו הקב"ה איוב אמור לי האיפה שלך באיזה מקום היתה תלויה בראשו או במצחו או באיזה אבר שלו, אם יודע אתה באיזה מקום היתה איפתך אתה מתוכח עמי, הוי איפה הייתי, וגו'.

כלומר- הדברים קבועים מששת ימי בראשית וגם מה שנראה לנו רע- למשה מכוון לאמת האלוקית, והיות שהקב"ה הוא טוב ומדרך הטוב להיטיב לברואיו, לנו נשאר "רק" להאמין בזה.

וכאשר אדםדודי25
חותך אדם אחר לא במסגרת ניתוח, אלא בקטטה - גם זה לטובה?

יש סיפור בגמרא על מלאך המוות שהיה אמור לקחת אישה מסוימת למיתתה, ובטעות לקח אישה אחרת שלא הגיע זמנה. זה סיפור כן, מן הסתם אין לאף אחד מושג אם דבר כזה יכול לקרות או לא, אבל הרעיון של הסיפור הוא מה שחשוב, והרעיון ברור - לא הכול צפוי, לא הכול מתרחש בהתאם לתוכניות המקוריות, ויש שיבושים. אמנם לא בטוח שזה קורה רבות.

במפורש נאמר "בניי חיי ומזוניי" תלויים במזל. כלומר אורך חייו של האדם תלוי במזל בראש ובראשונה. אז אולי האדם יכול להאריך או לקתר את חייו בהתאם למעשיו, אבל אורך החיים הבסיסי שלו נקבע נטו במזל, וכך גם פרנסתו וכך גם מצב ילדיו.
הדברים האלו הם הדברים הכי חשובים בחיים, וללא ספק לא היינו מצפים למשפט כזה באמונה, אבל לא צריך לאטום אזניים ועיניים, אלא לראות שחז"ל ראו את המציאות בצורה שונה מאיך שמפמפמים לנו בלי סוף.
לא בראיה שלנו כבנ"א אבל בראיה אלוקית נרחבת.ruthi

גם הסיפור שהבאת- הוא אומנם טעות של מלאך המוות, אבל אני מקווה שאתה מאמין שאלוקים כן ידע על הטעות הזו טרם נוצרה.

בוא נגיד שאתה נכנס פה לפרדוכס של בחירה חופשית.

אבל גם המזל נקבע ע"י ה'.דתיהדתיה
רק הערה קטנהמישהו10

הגישה הזאת היא לא חסידית בלעדית, יש לה מקור בירושלמי:

"ר"ש בן יוחי עביד טמיר במערתא תלת עשר שנין במערת חרובין דתרומה עד שהעלה גופו חלודה לסוף תלת עשר שנין אמר לינה נפיק חמי מה קלא עלמא נפיק ויתיב ליה על פומא דמערתא חמא חד צייר צייד ציפרין פרס מצודתי' שמע ברת קלא אמרה דימוס ואישתיזב' ציפור אמר ציפור מבלעדי שמיא לא יבדא כ"ש בר נשא" (ירושלמי שביעית פרק ט הלכה א) 

מצד שנידתיהדתיה
הכל בידי שמיים חוץ מצינים ופחים...
מה הקשר ? לא הבנתימישהו10
או שאת לא הבנת את הגמרא (לתרגם לך ?)
לא הבנתי את הארמיתדתיהדתיה

אבל בגלל שראיתי את המילה ציפור, ושמעתי על גמרא שאומרת שאפילו ציפור שמתה זה בהשגחה פרטית, או משהו כזה, הנחתי שזאת הגמרא הזאת...טעיתי?

צינים ופחים זה משהו אחרקשלש
מלשון צינה

והסיפור עם רשב"י זה שהכל מוכרז משמים
נו נכוןדתיהדתיה
ז"א שאם אדם מצטנן, זה לא בידי שמיים, זה בגלל שהוא לא שמר על עצמו. 
אני לא נכנס לדיוןקשלש
רק אומר מה כתוב שם

הדיון (וגם העולם) שייך לדוסים ..  אז סורי |שורק|
קשלש אני מאוכזבת ממךדתיהדתיה
איך לא אמרת לי שחיפושית התארסה??? אני גיליתי את זה רק הרגע!
תרגוםמישהו10

נתתי לך קרדיט שתביני גם בלי תרגום

"ר"ש בן יוחי נטמן במערת חרובים 13 שנים עד שהעלה גופו חלודה, בסוף 13 שנים אמר אצא ואראה מה קול נשמע בעולם. יצא וישב על פתח המערה, ראה ציד פורס מצודה לצוד צפורים ושמע בת קול שאומרת דימוס (חופשי) אמר: ציפור מבלעדי שמיים לא נשבית ק"ו בני אדם" (לא מדויק לגמרי, אבל זה רוח הדברים)

מה לגבי 'אין אדם נוקף אצבעו למטה לפני שמכריזיםאני ירושלמית

עליו מלמעלה'? ומה לגבי הנאמר בגמרא (לא זוכרת ציטוט) בשאלה מהם ייסורים? והתשובה: אפילו הכניס ידו לכיס להוציא מטבע מסוים ויצא לו מטבע אחר... גם זה נחשב לייסורים (ז"א שזה מכוון מלמעלה).

שאלת המזל וההשגחה היא שאלה כבדה ומורכבת. ואולי השאלה מזל או בחירה קשה יותר? מה 'נפל' עליכם לנסות לפתור בפורום הקטן הזה את הסוגיות הכבדות הללו?

לגבי הכל לטובה- מה זאת אומרת שלא הכל לטובה? הגמרא אומרת' כל מאן דעביד רחמנא- לטבא עביד', לא? וכן הסיפור על ר' עקיבא והסיפור על נחום איש גמזו.

החסידים לא המציאו הם פשוט הדגישו הדגשים בהשקפה עתיקת יומין.

בואו נעשה קצת סדרדודי25
אין אדם נוקף אצבע לפני שמכריזים ל א אומר שמהשמים קבעו שכך יהיה, שהרי דבר כזה נוגד לחלוטין את יסוד הבחירה. הכוונה היא שאם אדם מחליט לעשות משהו בעולם - נוקט אצבע -  השמים יודעים על זה ומכריזים על זה, אבל ההחלטה היא נטו של האדם. זה לא קשור בכלל להשגחה.

כך גם לגבי להכניס יד לכיס וכדו', בפשטות האדם חווה חוויות שמתחשות מעצם טבען, ועדיין זה נחשב לו כפריעת חובתו בשמים. זה לא אומר שזה מכוון מלמעלה, אלא שלאחר שזה נעשה זה מחושב גם כן.

כל מה שעושה הקב"ה לטובה לא אומר בכלל שכל דבר שמתרחש בעולם הוא טוב למי שהדבר מתרחש לו. אפשר להבין זאת בשתי צורות (שגם מסתדרות עם המציאות) : או שהכוונה היא שכאשר הקב"ה דן את האדם על מה שמגיע לו, הוא מערב שם גם את מידת החסד (כפי שמשמע להבנתי שזה הפירוש בספר חסידים) , או שבראייה כללית על העולם יש הטבה, והטבה כזו זה דבר שאדם לא יכול לבחון, אלא רק הקב"ה שיש לו פרספקטיבה של נצח יכול לבחון. בכל מקרה זה לא אומר שכל פיפס שקורה בעולם הוא לטובה.
הסיפור עם רבי עקיבא יפה, אבל הוא בהחלט יכול להיות מוסבר בכך שהקב"ה מערב גם חסד במידותיו, או בכך שיש לשמור על אופטימיות. רבי עקיבא סבל הרבה בחייו - זה תמיד היה לטובה?
בזמנו שמעתי על זה משל מעניין.ruthi

אתה עומד על גג בנין גבוה ורואה למטה על הכביש מישהו שמחליט לפנות למדרון שהוא לא יכול לעצור בו, אתה-  יודע שהוא לא יכול לעצור, אבל לו- ברור שהבחירה בהגה שלו, וזה נכון! הוא אכן בוחר ליסוע במדרון, ובכל זאת אתה יודע מה יהיה הסוף!

אין לנו הבנה בהבנה אלוקית, ונסיון להסביר שבדיעבד מחשבים וכו' זה נסיון להפוך את האלוקות שאין לה גוף ודמות הגוף- למישהו בעל מוח שחושב כמונו. זה לא!

ושוב לגבי הכל לטובה- הקב"ה תכלית הטוב ומדרך הטוב להיטיב לברואיו. ההטבה היא לא רק מה שאנחנו רואים כהטבה אלא הטבה כללית לעלום, כמו שאמרת- פרספקיטבה של נצח. אנחנו צריכים רק להאמין שזה טוב. זה הכל.

דודי, הסבר: נוקף זה לא נוקט!אני ירושלמיתאחרונה

נוקף- זה מקבל מכה באצבע! ' ע"ע לבו נוקפו' - נוקף=כואב

ז"א שאין אדם מקבל מכה אפילו באצבעו לפני שמכריזין עליו מלמעלה! אתה לא יכול לפרש כאילו הוא הכאיב לעצמו בכונה תחילה, כי בד"כ הגמרא לא מתייחסת למזוכיסטים.

וזה שאתה אומר שלא הכל לטובה, הרי שזה בסתירה גמורה למאמר הגמרא שהבאתי. 'כל מאן דעביד רחמנא-לטבא עביד'

גם לגבי ייסורים, מדובר על ייסורים שמביאים לאדם! ולא בדיעבד מכיוון שכך קרה הרי שכבר מדובר בייסורים.

זכותך להחזיק בכל עמדהשתרצה בקשר לכל השקפה בעולם. אך אין לך זכות לפרש את הגמרא בניגוד למה שהתכונה במקום.

ממה שאני למדתיעמית-טליה
עם החברותא המעולה שלי

זה שהרמב"ם מתכוון שכל המקרים הקטנים האלה
מגיעים מהיום של בריאת העולם
ז"א שהקב"ה לא כרגע מסתכל ואומר עכשיו היא תלך ותאכל
אלא מיום שנוצר העולם הוא קבע זאת.

אני עוד מעט אסתכל זה מופיע גם ב8 פרקים של הרמב"ם
ואז אוכל להסביר יותר נורמלי...
גם מ"חברים מקשיבים"אני12345
השגחה פרטית - ישנה מחלוקת בין הראשונים אם יש השגחה פרטית או לא. דעת הרמב"ם לרוב הדעות שאין השגחה פרטית אלא רק בכלליות על כל בני האדם ועל צדיקים. כך הוא מסביר את מה שנאמר "בזמן שניתן רשות למשחית להשחית אינו מבדיל בין צדיק לרשע" ולכן נצטוו עם ישראל לצבוע את דלתותיהם בזמן מכת בכורות ולא לסמוך על זה שהקב"ה יודע את מי להרוג.
לעומת זאת ישנם סוברים, וכן נראה שהוכרע באחרונים, שיש השגחה פרטית ממש ולכל עלה יש מלאך שאומר לו גדל, ולכל אדם יש הכוונה ברורה מהקב"ה. לפי זה ההשגחה היא בכל התחומים . הקב"ה משיח עלינו ודואג לנו, ומעניש אותנו, ומחנך אותנו ומורה לנו את הדרך הנכונה.
המושג השגחה פרטית אינו קשור בהכרח לגיל חתונה וכמות ילדים שציינת. הכוונה בהשגחה פרטית היא שהקב"ה בכל צעד שאנו עושים משגיח עלינו ועוזר לנו ודוחף אותנו.
השבוע הייתי בשבעה של אמא של חבר טוב שלי והוא אמר לי שלומר "יהיה טוב בעז"ה" זה אמונה שטחית. מי אמר שבאמת חייב להיות טוב? אמא שלו מתה לאחר הרבה יסורים וכל פעם אמרו להם, "אני מכיר את זה, בסוף יהיה טוב..." אבל מצבה רק הלך והחמיר... כלומר שהקב"ה רצה - ספציפית עליה - שהיא תחלה במחלה הנוראה, שהיא תגסוס ושהיא תמות. אבל זה שזה לא נראה לנו כטוב אינו אומר שאין כאן השגחה. ההשגחה היא לטוב או לרע - היינו למוטב, מה שנראה בעינינו כרע. אנחנו לא יודעים חשבונות של שמיים ומדוע אמא שלו היתה צריכה לסבול כל כך הרבה. יתכן שזה מירוק עוונות, או יסורים של אהבה, או יסורים במקום מישהו אחר במשפחה, אי אפשר לדעת. בכל מקרה - השגחה יש כאן.

באותו יום נסעתי יחד עם בחור אחד שהחליט לרדת מהמונית שירות ולקחת טרמפים, והוא ´הסביר´ זאת בכך ש"ה´ גזר איך הוא יגיע הביתה". אמרתי לו שלכאורה אין שום משמעות למה שהוא אומר כי הוא לא יודע מראש מה ה´ גזר, כמה הוא ישלם וכמה זמן יעבור עד שהוא יגיע הביתה אז מה זה "ה´ גזר"???
המסקנה שלי היתה שזה עוזר לו בהתמודדות תוך כדי הדברים. אם הוא יעמוד שעתיים בטרמפים - אז ה´ גזר שכך צריך להיות וכך ראוי, ואז הוא פחות מתיסר מזה.

לא אגיד לך שאני מזדהה עם האמירה שלו עד הסוף. הטוטאליות הזאת של "אם גזיזה היא נקבל" אלא להבין שהקב"ה מוליך אותי לכל מקום ומעמיד אותי בנסיונות והתמודדויות ותפקידי לצמוח מתוכם ולגדול ולהפוך להיות עם אישיות יותר חזקה מתוך כל מה שעובר עלי. גם זו השגחה פרטית.

לכן - אתה מחליט - בבחירה חופשית - כמה ילדים יהיו לך ועם מי תתחתן. אתה מחליט איפה ללמוד ולגור, האם ללכת בדרכיו או למרוד בו. הקב"ה מלווה אותך בכל מה שתבחר ולפעמים עוזר לך לבחור נכון כמו שנאמר "ובחרת בחיים", ולפעמים הוא נותן לך ללכת בדרך שבחרת לעצמך ולא מתערב ישירות.
פעם שאלתי איזה ראש ישיבה על הסוגיה הזאתאליהועיני

והוא אמר לי שהוא העביר במשך שנה שלמה שיעורים על הנושא הזה

זה נושא כזה לא פשוט ויש בו המון מחלוקות,

אני לא אומר שלא צריך לדבר עליו,

רק לדעת שזה נושא ענק שהתבחטו בו כל גדולי הדורות

וכשיודעים את זה זה כבר מיקל יותר

שזה או זה צדק או זה

אלא זה ענין מורכב מאוד. 

וד"א איך שלימדו אותי לגבי הבעש"ט

ופה הענין קצת מיסטי רוחני כזה 

שיש דברים שאותם לא היה 'מותר' לגלות, לדוגמא בתקופת הרמב"ם,

וכעת בתקופה יותר מאוחרת לקראת הגאולה מתגלים דברים חדשים,

שלא בהכרח סותרים אלא באים על גבי,

וזה לא רק בגלל ש 'התפיסה החסידית תפסה בגלל שהיא מאד רומנטית, הרמונית כזו, מרגישה טוב עם כל העולם.
הרמב"ם שכלי נטו, וזה לא מושך מספיק. לא מדבר לאנשים.

יש ספר נפלא בשם דעת תבונות של רבנו משה חיים לוצאטו שעוסק ממש בנושאים אלו, מומלץ מאוד.

הוא ממש מסדר את העניניים.

אני שוב חזור עוד פעםאליהועיני

אפי' שכתבתי את זה בתגובה קודמת שלי

שכדאי מאוד ללמוד את הספר דעת תבונות של הרמח"ל, שממש עוסק בנושאים האלה.  

(לא תמיד יש כוח לקרוא עד הסוף את התגובה, אז למי שלא קרא עד הסוף) 

חשבתי על זה יותר,אליהועיני

כל יום אנו אומרים בתפילה ביתשבח (ככה כותבים את זה לפי הרב יוסף קפאח ולא 'ישתבח' ודו"ק)

'רבון כל הנשמות אדון כל המעשים'

וכן בשבת אנו אומרים 'אל אדון על כל המעשים'

נראה שעל כל המעשים הוא אדון כולל כולם גם של בני האדם בין לטוב בין לרע

וזכורני שאמר לי רב אחד שבאמת לפי ר' חסדאי קרקש (לא זוכר איך כותבים את זה)  אין בחירה,

וכל הענין שלנו זה להודות על הטעויות שעשינו (כענין דוד ושאול המלכים)

ואני אוסיף שזה גם להודות ולשמוח על כל מה שה' נתן תנו ועל המצוות שהוא מזכה אותנו לקיים

ועל התורה שהוא מלמד אותנו

איזהו עשיר השמח בחלקו גם ברוחניות מכיון שאלוקים הוא זה שנותן לנו את הרוחניות

ואנו מודים לו על כל מה שהוא נתן לנו אעפ"י שהוא לא היה חייב לתת לנו כלום ולהשאיר אותנו נמוכים ושפלים חסרי דעת .

'ברוך אתה ה' חונן הדעת'

דבר אחרון בלי נדראליהועיני

אולי 'אם אין שכל אין דאגות'

אבל 'אם יש שכל בשביל מה לחיות'

חוסר נשיותיובללל

אשמח לשאלה שקצת לא נעים לי לשאול.

אני יוצא עם מישהי משהו כמו חודש. הולך אחלה סה"כ, אחלה שיחות, יש צחוקים כימיה ודיבור זורם יחסית.

אבל יש משהו שממש מפריע לי וזה שיש בינינו איזשהו פער באסתטיקה/היגיינה. אני אחד שממש שם לב לדברים וממש רוצה שאישתי תהיה "מטופחת". והיא לא אחת שמתאפרת בכלל, לא לדבר על לק וכל זה.. וגם לבוש דיי פשוט. ואפילו (וממש לא נעים לי להגיד) לא תמיד שמה לב לשערות בפנים…

השאלה מה לעשות עם דבר כזה? אני לא יכול להתעלם מזה.. ברור שגם לי יש עבודה לעשות אבל בסוף יש איזו רמה שאני מצפה ממנה..

שייך בכלל לדבר על זה איתה??

תודה. 

קרה לי בעברדרייב

בחורה שהיתה עם אישיות מיוחדת שהתחברתי אליה, אבל לא היתה מטפחת את עצמה. אני באופן אישי לא להוט אחרי איפור, רק משהו קל שנעשה טוב..

אבל אצלה היא לא הורידה שיער פנים שזה הפריע לי בהחלט . במהלך הדייטים הכימייה שלנו הייתה במרכז ופחות התמקדתי במראה שלה (לפעמים אני מתפעל את הדייט, ורק אחר כך חושב על איך היה והאם היא יפה בעיניי), אבל אני זוכר שבדייט שלישי התלבטתי אם זה שייך בכלל כי אני לא מרגיש משיכה כלפיה, והיו גם רגעי דחיה. אפילו אמרתי לשדכנית..

אבל בדייט רביעי הכל התהפך אצלי ונמשכתי אליה. אפילו בהתכתבויות התרגשתי.

היו דברים במראה שכן משכו אותי, התסרוקת שלה וגם המשקפיים היו יפות לה.

לא המשכנו אחר כך מסיבות אחרות..

דעתי היא אם אתה מוצא בה דברים יפים במראה, אפילו קטנים, אז תן לזה קצת זמן. זה יכול להשתפר. זה לא חארטה של יועצי זוגיות, חוויתי על בשרי.

עצם ההתלבטות שלך מראה שאתה מוצא בה משהו (מידות, תכונות, חיבור), אחרת היית כבר חותך על המראה (שזה הכי לגיטימי)..

אם זה בכל זאת משמעותי לך, ואתה רוצה להשפיע עליה להשתפר בנושא, אני רואה רק דרך אחת.

כמו שאמרו פה: דרך גורם שלישי: חברה, שדכנית, אחות.

והכי טוב בצורה עקיפה וחיובית, שהחברה תגיד לה שממש יכול להיות לה יפה משהו מסויים, או לשמוח איתה שהיא בקשר עם בחור ולומר: יואו את חייבת להשקיע בשביל דייט מתקדם! וגם אתה יכול להחמיא לה בעדינות (תלוי בשלב שלכם)

-לדבר איתה ישירות זה סיכון גדול. או שהיא תתייפיף מאילוץ וריצוי (והיא כנראה לא באמת יודעת להתאפר טוב, יכולה סתם להגזים בשביל 'שלום בית')

או שהיא תעלב עד עמקי נשמתה וזה ילווה את הקשר ואפילו יחתוך אותו.

למהזית שמן ודבש

כמעט כל הדייטים שעברתי מסתיימים כעבור פגישה אחת?

הקב"ה חוסך לך זמן על בנות לא רציניותintuscrepidam
זה פתרון קל. בכל זאת, כדאי לבדוק למהנחלת
אנא המתן לתגובות כאן. יש כאן תובנות ועצות טובותנחלת
בן כמה אתהadvfb

ואיך אתה מרגיש בדייטים עצמם?

זה יכול להיות עניין שכדאי לטפל בו בשלב בחינת ההצעה ועד להתנהגות בדייט עצמו.

כיווניםיהודי שואף לטוב

'מסתיימים' הכוונה שהיא מסיימת אותם?

אם אתה מסיים, זה בירור מסוג אחד.

למה ההצעה, שנראתה לי בעלת פוטנציאל, כבר לא רלוונטית? מה פגשת שגרם לך לחתוך? זו בעיה בהצעה, כלומר לא היתה שום סבירות, אין שום דמיון/קשר בין הדמויות, או שזו בעיה בתקשורת, ביצירת הקשר?

אם זו בעיה בהצעה, למה הציעו לי? ייתכן ולא מכירים אותי/אותה/לא יודעים מה אני מחפש? למה לא 'עליתי על זה' מראש, בשאלות מבעל הרעיון (מלבד פרטים טכניים ומהותיים כאלה ואחרים, 'למה חשבת שהיא מתאימה לי?', 'למה חשבת שאני מתאים לה?'. לא 'כי לשניכם יש אוזניים/לב וריאות', אלא למה דווקא אני לה ודווקא היא לי. איזו ייחודיות ראית בכל צד שהעלת לך את המחשבה שיכולה להיות התאמה) או בשאר הבירורים. אולי העניין צריך חידוד?

אם זו בעיה ביצירת הקשר, האם נבהלתי משתיקות/משהו ספיציפי שהיא אמרה? האם חתכתי 'כי הרגיש לי' או שיש סיבה שאפשר להצביע עליה? הרם באמת נתתי הזדמנות או שמיהרתי לחתוך כי לא היו לבבות והצעת נישואין אחרי 20 דקות? האם נכון לחתוך אחרי נסיון אחד, כששני זאים נפגשים ומובן יהיו רגעים לא נעימים (וגם לא נוראיים) של שתיקות מביכות, או שנכון לתת צ'אנס נוסף, ואולי אפילו יותר? האם אני באמת בא מוכן לקשר, ובא להשקיע בדייט, או בא 'לעבור אותו' (כמשתמע קצת מנוסח שאלתך), ומיילא כל הדייט לא רלוונטי? האם יש בי פחד מיצירת קשר שגורם לי להיבהל ולהרגיש שזה לא רלוונטי, או אפילו להצביע על דברים ספיצייפיים למרות שהם לא באמת מהותיים לי?

אם היא חתכה, יש בירור נוסף, אך זה כמובן דורש גם את הבירור האם ההצעה היתה רלוונטית. אם לא, למה לא סוננה בדרך? האם ייתכן שהמציע/הדמויות שאצלן ביררו עלי לא מציגים אותי נכון?

אפשר גם לשאול אותה, בטלפון בו היא חותכת או בהודעה אחרי זה, למה היא חותכת. היא לא חייבת לך תשובה, וכנראה שהיא תענה 'הרגיש לי שזה לא מתאים', אתה יכול לבקש הערות/הארות להמשך הדרך, אולי תקבל משהו.

ייתכן שיש בך, במראה/דיבור/התנהלות שלך בדייט משהו מרתיע/מרחיק? האם השקעת בדייט, באת מכובד, פתוח (כמה שאפשר) להכיר, לשמוע ולשתף, התעניינת בה ולא חיטטת יותר מידי? האם חשבת מראש על מקום שנוח לה, מתחשב במה שמתאים לה, לא ליד כל החברות, מקום נעים, אולי אפילו עם שירותים? האם הבאתי לפגישה הראשונה מיץ תרד הולנדי סחוט ועוגיות שעורה ותירס במילוי חסה? התנהגתי מוזר? נסה לשחזר את מהלך הפגישה ולבחון אם היתה התנהגות מרחיקה מצידך.

כשזו אחת או שתיים, יש סבירות שההצעה לא רלוונטית/הן לא פתוחות לקשר, אבל אם זה כבר עם בנות רבות, יש כאן נורת אזהרה לכיוון שלך. מה אני לא עושה נכון.

זו התמודדות קשה. נסה ללמוד משהו מכל פגישה. להתייעל בתקשורת, להכיר גבולות ולהבין מה חשוב לאישה ומה מעניין אותה, למד להתחשב, ובעיקר, להיפתח.

זה נסיון לא פשוט. תדבר עם אבא, תגיד לו, ותתכוון לזה, שקשה לך, שאתה צריך את עזרתו, ושאתה מתאמץ ומשקיע כדי להקים בית לכבודו. קבל את הקשיים הללו באמונה, ויהיו לזכותך.

(מקווה שכתבתי כל מה שחשבתי, כי בטעות מחקתי הכל וכתבתי הכל מהתחלה)

אשריך. יצליח ה' דרכך ותבשרנו בשורות טובות במהרה.

נכון מאוד.נחלת
מזכיר לי אותיsubb16

אכן גם אני הייתי בבעייה כזו עד שלימדו אותי איך לפתח קשר עם אישה.
ואז הכל השתנה שסוף סוף הכדור היה אצלי.
לא בקטע מלחיץ אחי אבל אתה צריך ללמוד אם יוצרים קשר עם אישה.
תחשוב שזו בחורה שהיית רוצה ובגלל שאתה לא יודע איך מפתחים איתה שיחה הכל בורח לך, פשוט חבל.
לכן יש אנשים מאוד מאוד מסויימים שיודעים להדריך אז שווה לפנות אליהם וכן גם לשלם אם צריך.

אתה יכול לתת לי טלפון שלהם?זית שמן ודבשאחרונה

תודה

שיר חדשכולנו הביתה

אני ניק שהיה פעיל פה אבל מעדיף לא להחשף

חשבתי לשתף שיר שיצרתי לאחרונה עם AI

לדעתי זה יגע בעולמם של חברי הפורום

יום טוב

חשש גנטיאחד האם שומע

שלום לכולם.

אצלנו במשפחה כולם ממש גבוהים. באיזור 190, והבנות יחסית בממוצע. כל חיי גדלתי כגבוה ותמיד קיבלתי על זה מחמאות, לכן אצלי במוח זה נתפס כדבר מאוד מהותי. 
העניין הוא שאתמול יצאתי לדייט עם בחורה מתוקה ממש, אבל גם ממש נמוכה. ויותר מזה, המשפחה שלה גם ככה פחות או יותר. אחרי שהבנתי את זה פתאום התחיל להפחיד אותי העניין הגנטי (ברור שגובה זו לא מחלה ח"ו והבעיה היא בתפיסה שלי! אבל ככה גדלתי וכרגע קשה לי להשתחרר מזה. ומבקש מראש סליחה אם זה פוגע במישהו). 

השאלה שלי היא האם יצא לכם לחשוב על משהו כזה פעם? מה יהיה הגובה של הילדים? איך אפשר לברר גנטית מה באמת ההשלכות של זה? מכירים משפחות שיש פער גובה מטורף כזה? מה הגובה באמת של הילדים?

חבר'ה, באמת כל פיסת מידע שיש לכם כאן תעזור לי, זו לא פעם ראשונה שאני מתלבט על זה. תודה

אם חשוב לך גנטיקהחושבת בקופסא
תבדוק מחלות גנטיות שמשפיעות על החיים הרבה יותר מכמה סנטימטרים לפה או לשם.
כמו שאמרתיאחד האם שומע

אני יודע שזו לא מחלה, וברור שצריך אכן לבדוק מחלות גנטיות. אבל זה מטריד אותי. הלוואי שלא. 

אני יכול להגיד לך שאני חושב על זה לצד השניל המשוגע היחידי

אבא שלי נמוך, אמא שלי ממוצעת על גבול הנמוך,
וכולם אצלינו די נמוכים במשפחה. (אני נמוך)
אני חושב שאם זה פער, אז זה אמור להתאזן, אבל אין לי באמת ידע מקצועי...
אבל בסוף אם תתרגל לזה, אז הגיוני שגם התפיסה שלך תשתנה.

קודםאחד האם שומע

כל תודה רבה על התגובה נשמה טהורה, מקווה שהשאלה שלי בסדר!

דברי שני, זה ברור שעל רוב פשעים תכסה אהבה..אבל עד שהאהבה תגיע....

בשמחה, השאלה שלך טובה,ל המשוגע היחידי

וזה גם מובן מאוד למה זה מפריע לך.

ואני מניח שאתה שואל על הילדים שבעז"ה תאהב אותם איך שהם יהיו...

השאלה בסדר גמור. לא להרגיש אשמה רבותינחלת

על הרגשות שעולות אצלכם. יש להן מקום.

אין לי תשובה על כך. אולי להמשיך ולראות אם זה עדיין מפריע.

אולי הילדים יהיו גבוהים כמוך? יש לנו שכנים שהיא מאוד נמוכה. ממש.

בעלה די גבוה (לא 1.90) ו90% מהילדים, גבוהים.

אבל יכול אולי להיות גם ההיפך כמובן.

אגב, קראתי בספר "יומנה של שדכנית" על מישהו שהגיע לאחד מגדולי ישראל

בטענה שאחותו שמה דגש על שטויות; הכירה בחור נמוך ואינה רוצה בו כי

טוענת שתתבייש ללכת איתו ברחוב.

הצדיק ענה לו: אלו לא שטויות. זה דבר שצריך לקחת בחשבון אם זה מפריע לה.

זה לגבי ההצטדקויות שעולות כאן לגבי הרגשות לגטימיות לגמרי.

מה עושים איתן? זה כבר נתון לשיקולו של כל אחד.

בהצלחה רבה!

הגובה שלי 156 ס"מshaulreznik

כנ"ל לאבא שלי, ואימי עוד יותר נמוכה. לגבר זה לא קל מבחינת הביטחון האישי, לנשים אין בעיה (הן אכן נתפסות כ"מיניאטוריות ומתוקות"). ילדיי נמוכים כמוני, הבן עדיין קטן ולא מוטרד במיוחד, לבת הגובה שלה כלל לא מפריעה.

אבל רוב הסיכויים שילדיך יגיעו לגובה ממוצע של 175 ס"מ ואף הרבה מעבר. אז אין מה לחשוש. שאל את הבינה המלאכותית והיא תיתן לך תחזית על סמך סטטיסטיקה קיימת.

תודה על השיתוף!אחד האם שומע

על בסיס מה את/ה אומר את זה? באמת כבר שבוע שאני מנסה להסתכל מסביב על משפחות ולא מצאתי משהו עקבי מדי..חוץ משאם יש גנים נמוכים אז זה עובר הלאה..

ראה את המחשבוןshaulreznik
זה עניין אישי ותלוי בטעם שלך, לדעתינקדימון

מה שלא נכון זה המחשבה שגן גבוה פלוס גן נמוך יוצר גן ממוצע. אם אתיופי יתחתן עם אשכנזיה אז הילד יצא מוקה? זה לא ביולוגיה.

אם חכם יתחתן עם טיפשה אז הילד יצא ממוצע הציונים שלהם? זה לא ביולוגיה.

אחד מהגנים יבוא לידי ביטוי וזו הגרלה שאין לנו איך לשלוט עליה, ומה שכן יכול להיות זה עוצמה משתנה של הגן המסוים - אבל הנטייה תהיה גבוהה או נמוכה, וממש לא נטיה לממוצע.

זה דבר שיש לדעת.

עכשיו השאלה היא מה הטעם שלך בנושא, אם בכלל אכפת לך/חשוב לך, וכדומה.

מעניין מאוד.אחד האם שומע

ברור לי שאין פה נוסחה מדויקת (אע"פ שיש מחשבון באמת כמו ששלחו למעלה חחח..) אבל רוצה לשמוע מנסיון החיים פה של האנשים מה רואים/שומעים מסביב. לדעת האם אני לבד בהתלבוטות הזו והאם יש לה מקום או שזה יצר הרע? 

במקרה קפץ לי השרשור ורוצה להגיבבארץ אהבתי

קודם כל - זה נכון שזה לא תמיד יוצא ממוצע, אבל דווקא בדברים האלו (גובה וצבע עור) יש איזשהו ערבוב של הגנים שיוצר לרוב משהו באמצע (כי יש פה כמה גנים שמשפיעים, ולכן חלק מתקבל מהאמא וחלק מהאבא, והתוצאה מושפעת משניהם. יש תחומים אחרים שבהם רק גן אחד משפיע ואז זה באמת סוג של 'הגרלה' אם זה כמו אמא או כמו אבא).

מכירה כמה משפחות של אתיופי ואשכנזיה (או להיפך) והילדים באמת בצבע כמו של תימנים. וגם במשפחה שלי רוב הילדים קיבלו צבע בערך באמצע ביני לבין בעלי (עם שונות בין הילדים, אבל בגדול כולם בטווח שבנינו).

ולגבי הגובה - יש לי דודים שהם עם הפרש גובה משמעותי. הבעל בערך 1.90, והאישה סביב 1.50 (להערכתי, לא שאלתי אף פעם...). יש להם 7 ילדים, 2 בנים שקיבלו את הגובה של אבא שלהם (לא יודעת אם ממש בגובה שלו, אבל כן גבוהים מהממוצע באופן ניכר), ו-5 בנות בגובה ממוצע, גבוהות יותר מאמא שלהן אבל לא באופן חריג.

חוץ מהחשש לילדיםShandy

זה מציק לך בעין?

מרגיש לך מוזר להסתובב עם מישהי יותר נמוכה בהרבה ולא ממוצעת?

איך הצל/ השתקפות שלכם ברחוב או מול חלונות ראווה מרגישה לך??

כי לגובה כמה שתרצה זה מה שה' קובע

אני באה כמיך ממשפחה של גבוהים

אבא שלי 185 אמא 175 ויש לי אחים 192 188 אחיות 176 175 שזה גובה ממש גבוה לבנות

אבל גם אחים בנים יותר נמוכים - ממוצעים 176

(שזה הממוצע בערך לגברים- 177)

ואני שאני 170 זה גם גבוה לבנות

(הממוצע הוא 163)

זה תלוי ילד מה הוא אוכל כמה ישן אם עושה ספורט

אני מכירה זוגות שהם הפוכים שניהם מגרדים את ה170 ויצא להם בחור 185

זה משפיע אבל לא מחייב בכלל

אז תתיחס יותר להרגשה שלך איך זה נראה בעינך

כמה  זה מפריע לך שהאישה שלך שהיא נמוכה

לא הילדים שלך

כי לי זה מפריע🙂

מודה

נסיתי  עם כמה וכמה בחורים אבל אני לא נמשכת לכאלה שפחות מ178-180

אני צריכה לראות שיש הבדל גובה בנינו

תודה!אחד האם שומע

האם שאני שואל את עצמי את זה גם. כי זה פרדוקס כזה. ככל שאני מפחד יותר מאיך זה ישפיע על דור העתיד אוטמטית זה משפיע על איך אני מסתכל עליה. 
ובדיוק כמו שכתבת, יצא לי להתסכל על הצל ברחוב וזה, וזה מרגיש לי קצת 'מוזר', כמו אחות קטנה. אבל אמרתי לעצמי שזה אולי סתם קול בראש שצריך לנפץ..מבולבל כבר. 

מסכימה; איך זה מרגיש אצלך, לא הילדים כרגע.נחלת
בעלי גבוה ואני נמוכהמתואמת

שמחה שזה לא הפריע לבעלי...

יש לנו ילדים גבוהים, ילדים ממוצעים וילדים נמוכים. מגוון נחמד

אגב, ההורים של בעלי גם נמוכים, רק הוא ואחיו גבוהים...

גם לדעתי - פחות תחשוב על הילדים העתידיים, אלא על איך זה מרגיש לך מולה, אם מפריע לך להיות בפער כזה מולה. זה עניין של העדפות מראה ולא של גנטיקה...

יש לי דוד 1.98 ודודה שלי 1.65 בערך,Lavender

כל הילדים יצאו גבוהים (חמישה במספר)

ואם אתה שואל אם יצא לי לחשוב על זה פעם, אז בפירוש כן.

בסוף כשאני מתחתנת עם מישהו אני רוצה להוריש גנטיקה טובה לילדים, לא דווקא גובה. 

(לי אישית גובה יותר מפריע בקטע שגבר נמוך מצטייר בעייני כפחות "גברי" אבל לא יפריע לי שיהיו לי בנות נמוכות למשל)

נכון, אבל לא בהכרח.נחלת

אני גבוהה.  ובכל זאת, שמתי לב שיש גברים נמוכים שהם גבריים בהחלט.

כמובן שמטבע הדברים, אשה גבוהה היתה רוצה בעל שלפחות בגובה שלה.

אבל יש גברים נמוכים גבריים ומושכים. לגמרי. וגם גבוהים שלא נראים

גבריים כל כך.

מכירה מישהו נמוך נמוך נמוך.....למטה מהממוצע. בהרבה.

אשתו גבוהה גבוהה גבוהה...למעלה מהממוצע.

רואה די הרבה זוגות כאלה.

יכול להיות שגם אצלך זו איזו תסמונת גנטיתמרגול

ויכול להיות שסתם נטיית גובה

כנ"ל אצל הגברת המיועדת.

כי כן, ברור שגובה מושפע המון מגנטיקה, אבל יש מקרים שזה ניתן לבדיקה ממוקדת של 2-3 דברים. לרוב יבדקו בשביל שלא יהיה לשני ההורים (למשל כי אז ההשפעה היא לא רק על הגובה, אלא גם על עוד דברים. או כי זה כבר יצור מצב קיצון)

בכל אופן. אני חושבת שייתכן שיש פה גם עניין של מגדר.

כי כאמור, לגברים גבוהים מאוד, קשה פחות מלנשים גבוהות מאוד. וכך גם ההפך.

אז אתה אולי חושב - מה אם הבן שלי יהיה נמוך מאוד וזה יקשה עליו בזיווג/ביטחון עצמי/ ווטאבר

אבל אני כאישה הייתי חוששת בעבר מההפך - מה אם תצא לי בת מאוד גבוהה?

אני נמוכה מאוד, בעלי מעל הממוצע אבל לא ברמה חריגה, אז לא נראה לי שתצא לי בת 180 חחח

אבל בהחלט מבינה את הקושי של ללכת עם מישהי שנמוכה ממך ב40 ס"מ (מהכיוון של זו שהלכה לצידו של מי שגבוה ממנה ב40 ס"מ, וזה באמת מרגיש לפעמים כמו "ילדה", עד שמתיישבים ואז כבר לא. אבל מבינה)

אשכרהאחד האם שומע

כתבת הרבה ממה שעובר לי במוח. 

ברור שגובה באיזשהו מקום זה יתרון/נורמלי לגבר ואילו לאישה זה יהיה חיסרון מסויים..וכל הקטע שזה גם בדיוק להיפך! ואין לנו איך לשלוט על זה. מצד שני, כמו שכתבתי, יש לי איזו תפיסה כזו שגובה הוא מאוד מאוד חשוב. לכן זה משפיע לי על איך אני תופס אותה וגם עולה הפחד על דור העתיד,..

אם אפשר לשאולשלומית.

למה גובה הוא מאוד מאוד חשוב? ( חוץ מלהגיע למדפים הגבוהים בסופר)

אני ובעלי נמוכים והחיים שלנו מצויינים ב''ה. מקסימום לוקחים שרפרף 

את צודקתאחד האם שומע

לחלוטין. זה דבר שלא בשליטתנו בכלל, והוא לא עקרוני למהות של האדם. והאמת שבגלל שזה לא מאוד חשוב אני כועס על עצמי שזה כל כך מפריע לי! באמת. 
אבל כמו שאמרתי, תמיד גדלתי כך שגובה הוא חשוב, תמיד החמיאו לי על זה ותמיד זה היה לי כיף. לכן זה נתפס אצלי כנראה כמשהו חשוב....

כמו הרבה דברים אחרים שמפריעים לאנשים אחרים

אבל אם גובה מאוד מאוד חשוב בעיניךמרגול

אז זה אמור להיות גם מאוד מאוד חשוב כשאתה חושב על הבנות העתידיות שלך, לא?

להיות בת גבוהה מאוד, זה ממש לא קל.

גם להיות בן מאוד נמוך.

אבל אני אומרת, שאו שגובה זה פיצ'ר חיצוני וזה הכל, ואז באמת לא כזה משנה

או שהוא מאוד חשוב, אבל אז זה חשוב לשני הכיוונים שלא יהיה גובה קיצוני. לא?

ברוראחד האם שומע

קיצוניות לא טובה בשום דבר ובשום מצב. לא מחפש קיצון. 
מבחינתי גובה זה לא הכי חשוב, ברור שהעיקר הנשמה והמידות. עם זאת, קשה לי לשחרר את זה. 

רק אם תתחתן עם מישהי גובהintuscrepidam
תהיה סבירות גבוהה יותר, לא וודאות, שהילדים שלך יהיו גבוהים. וזה תחת הנחה שכל הדורות לפניך גבוהים ככה שיש לכם נטייה להיות גבוהים.
מבחינה גנטיתלגיטימי?

פעם התעניינתי בעניין הגובה, וזה מה שאני יודעת להגיד:

יש תכונות שאפשר לבדוק בדנ"א של אדם, ולהעריך כיצד זה יבוא לידי ביטוי. לגבי גובה, אפשר לקבל הערכה, אבל טווח סטיית התקן הוא עצום, כך שההערכה הזאת מאבדת הרבה מיכולת המימוש שלה.

למה זה קורה? כי יש תכונות שתלויות רק בגן אחד או גנים בודדים, אבל גובה תלוי בעשרות אלפי נקודות שונות בדנ"א. (מקור)

אם זה משהו שמטריד אותך ברמה רצינית - לך תקבע תור אצל יועץ גנטי, ותברר.

מכירה הרבה זוגות בהם אחד מבני הזוג יותר גבוה, ומבחינת ילדים - לפעמים כולם בגובה דומה, לפעמים יש מנעד של גבהים.

אבל השאלה הגדולה היא:

האם אתה מחפש תשובה גנטית, או שאתה מחפש להשפיע על התפיסה שלך? האם אתה רוצה להשתחרר מהתפיסה הזאת?

כדי לאזן, לדעתי רוב האנשים לא חושבים שלהיות גבוהנוגע, לא נוגעאחרונה

בפער מהממוצע זה הכי כיף.

אז קח בחשבון שיתכן שגם בשביל הבחורה יש כאן התפשרות מסויימת, ושאולי בזכותה הילדים דווקא יהיו מאוזנים..

תודה לכולם פה!!!נו, ההוא מהזה

לילה טוב לכולם!

ב"ה רק רוצה לעדכן שלפני כשבועיים החלטנו שאנחנו רוצים להתחתן, ביום שלישי הצעתי לה והיום הייתה המסיבת אירוסין שלנו.

תודה לכל מי שעזר לי פה בעבר עם שאלות! הורדתם לי ממש את הלחץ והחרדות לפני הדייטים הראשונים!

אשריכם ישראל! בקרוב אצל כולם!

איזה יופי אין לי מושג מי אתה אבל מזל טוב!!!!!!!הפי

הרבה אושר בריאות נחת ושה' יאיר לכם את הדרך יום יום בקלות ובאהבה

לכל עם ישראל בעז"ה

מזל טוב! שימחת כל כךזיויק
מזל טוב!Lavender

איזה מרגש

שמחה בשבילך על המסע הקצר שעברת (לפחות ממה ששיתפת)

מאחלת לך אושר ועושר עד בלי די🥂

באמת היה קצר ב"ה, חודשיים עם הראשונה וזה הספיקנו, ההוא מהזה
יא מזל טוב! משמח! הרבה הצלחה !נפש חיה.
בשעה טובה! הרבה מזל טוב!יעל מהדרום
הרבה מזל טוב, אם אני מבין נכון מדובר בראשונה שלך?מתוך סקרנות

שיחקת אותה.

יפה.

אכן מדובר בראשונה ב"הנו, ההוא מהזה
8 פעמים "מזמור לתודה" ערב בוקר וצהריים.......נחלת
וואו! איזה כיף! מזל טוב!!!יהודי שואף לטוב
שתזכו לשמוח זה בזו וזו בזה ולהוסיף המון אור.

מוזמן להמשיך לתרום ולקבל בפורום (אף שזכית ואין לך הרבה נסיון😀).

כל כך משמח! היו מאושרים יחד. המון המון נחת!נחלת
מזל טוב!זית שמן ודבשאחרונה
"החיים שלי יפים. יש לי עבודה. מה רע להיות לבד?"נחלת

זו הכותרת של טיפ באתר "השדכן". יש שם טיפים טובים.

מזכיר לי את התגובה של הבחורה שלא הרגישה צורך

להתחתן. אולי לא קשור, אבל ממליצה על טיפים;

שם וגם באתר של אלי גרון.

מסי או מרדונה? (לכבוד המונדיאל שיתחיל מחר)advfb

לאחרונה שמעתי את הפסודקאסט של בן בן ברוך שמארח את הרב ליאור אנגלמן. שיחה ממש יפה ממליץ לשמוע.

כחלק מהשיחה, בן בן ברוך דיבר על כך שבגמר של המונדיאל, לפני 8 שנים, כשנבחרת ארגנטינה הפסידו בגמר אחרי גול בהארכה של נבחרת גרמניה, מסי הזיל כמה דמעות אבל לא בכה יותר.

לעומת זאת, כאשר מרדונה הפסיד בתחילת שנות ה90 במונדיאל בגמר, הוא בכה בכי תמרורים..

ומה הקשר לשידוכים?

שאלו את מסי, איך זה שאתה לא בוכה?? זה אירוע שיא. זה נראה כאילו זה משחק ליגה רגיל לפי התגובה שלך.

אז ענה כך - כאשר בחרתי להיות שחקן של כדורגל מקצועני אז קיבלתי את העובדה שיכול להיות שינוי קיצוני בחיי, עליות מאוד חדות וגדולות, ומצד שני, תהומות קשים ונפילות מטורפות. אז החלטת שאני צריך להיות מאוזן. לא לצאת מגדר הרגיל על כל נפילה או עלייה.

אז בנוגע לדייטים - 

עד כמה אתם זהירים ומחכים להדרגה בקשרים ומכוונים את הציפיות?

עד כמה אתם נותנים לעצמכם לחוות את הרגע ואת העליות והירידות הפתאומיות?

ריה"ל מדרידקעלעברימבאר
בכנות יש לי מלא מגננותהפי

אבל עם הבחור הנכון זה יתקלף ..

בעייני במינוס של רווקות מאוחרת זה שאתה יכול להיות הכי טהור בעולם

ואנרגיה או בחירות של אנשים אחרים .  תרצה או לא הם גורמות לך למגננות... במודע לא מודע

ולכאב /פחד .

ואני אשתמש במילה גרנדיוזית למרות שזה גם יכול להיות קטן מיני טראומה .

הראש זוכר הרגש זוכר .. וכל בחור משאיר איתו רגש / חוויה .

אני רק מחכה לרגע הזה שהוא יגיע ויקח ממני דאגות ופחדים שלא שלי.

זה כמובן דורש גם ממני לאפשר בקיצור זה באמת מסע / קריעת ים סוף .

זה נשמע בריא מאודadvfb

אני חושב שגם לצעירים זה יהיה טוב שיהיה הגנות.

הגנות שומרות עלינו. לפעמים שאין לאנשים הגנות אז הם נפגעים ואין בזה שום אידיאל.

נכון אבל צריך לדעתהפי
להיות צופה מהצד ולא להיות המגננה עצמה 
מודע להגנות, חידוד חשובadvfbאחרונה

בשורות טובות אמן!

לא יודע מה יש לכבד את המונדיאל, אבל קישורית יפהיהודי שואף לטוב

בתחילת ההיכרות הציפיות לרוב גם כך לא בשמיים, אז אני לא מפחד מנפילה מגובה.

אם נוצר קשר, הנפילה )אם תבוא) תהיה כנראה כואבת יותר, אבל כבר נוצר משהו, יש סיכוי, ולכן שווה לנסות להסיר מגננות כמה שאפשר, כדי לאפשר לקשר הזה להתפתח.

כמובן, צריך להיות איזשהו דירוג. לא להתחיל מיד לבדוק לאיזה בית ר כדאי לשלוח את הבן שלנו המתוק, אבל בהחלט יש מקום לבנות תמונה בראש שהיא-היא, מה שגם יחזק בעצמו את הקשר.

האם אני יודע לעשות את זה נכון?

שאלה גדולה.

תודה על השיתוף! כאב זה לא כיף advfb

נראה לי שבאמת עיקר העניין הוא להתחלת קשר, אבל גם אחרי שקשר מתקדם זה עדיין העיסוק.

חלק מעניין ההדרגה זה לא רק לא לקפוץ שלבים בטיל, אלא גם לדעת להתקדם ולא לעצור לגמרי, ולפעמים בקשר רציני יכולים להיות פנטזיות כאשר יש תקיעות בקשר. מתישהו תקיעות כזאת יכולה ליצור פנטזיות כאילו הכל טוב. אבל לא, צריך להתקדםםם

וואי זה קשוחLavender

לפעמים הלב מרגיש משהו אחד והשכל מנמיך ציפיות כדי לא להתאכזב.

משתדלת לא לפתח ציפיות בתחילת כל קשר גם אם נראה שזה זה, אבל בסוף בתור בת אנוש כן מתאכזבת אם יש קשר משמעותי שנחתך מאיזושהי סיבה.

ואם כבר הזכרת את מסי, אני מחזיקה ממנו שלמרות שהוא אחד האנשים המפורסמים בתבל, הוא נשוי לחברת ילדות שלו כבר 18 שנה ולא מחליף בת זוג כמו גרביים.

נראה לי שלהתקרקע זה הדבר שאני הכי מזדהה איתוadvfb

זה פחות עניין של להוריד ציפיות או להגביר ציפיות.

אלא -

להתאים את הציפיות למציאות. המציאות שכרגע אני לא מכירה את הבחור ויש בו עוד צדדים שהוא יפתיע אותי בהם אם אני יכיר אותו.

כי אנשים הם עולם ומלואו, ואנשים הם מפתיעים, לטוב ולרע.

לכן הרבה פעמים פנטזיות שמנותקות מהמציאות עלולות לסתום את הסקרנות, וסקרנות זה בין הדברים הכי חשובים בהיכרות!

לכן, הצורך היחידי הוא להיות מציאותי. ובסדר אנחנו בני אדם אז כדאי לא להיות קשים לגבינו ביחס לכך.

פגשתי מישהו.לגיטימי?

לא נדלקו אורות מיוחדים.

לא חשבתי שזה זה. 

לא הרגשתי שאני מכירה אותו עידן ועידנים.

עוד אחד, זר, שהחיים שלו משיקים לשלי.

משיקים, כי הוא לא בדיוק הטייפקאסט של מי שיצאתי איתו עד עכשיו. אבל לא היה משהו אחר רלוונטי באופק, אז למה לא לנסות משהו קצת אחר?

עוד דייט ראשון. ושני. ושלישי.

וזה עדיין לא השתנה.

טוב, לא באמת ציפיתי למשהו אחר.

כן, התקרבנו. כן, יצרנו מרחב של כנות. של הקשבה. של כבוד לשוני ביננו. ויש שוני. ויש פערים.

אבל לא רע. אפילו נחמד.

ועוד דייט.

ועוד אחד.

וזה מתחיל להיות רציני, ואני רואה שאני לא שם. לא במקום שהוא נמצא. מסרבת לקבל את זה שיש כאן צעד שצריך לעשות אותו - או לחדול.

פונה לאשת מקצוע. ולעוד אחת. ולעוד אחת. ולעוד אחד. ולעוד אחת. ולעוד אחת. חלקם עזרו יותר, חלקם פחות.

עוברת תהליך עם עצמי, ומולו.

ומחליטה ללכת על זה. לבחור בו כשותף שלי.

מה אני באה להגיד לכם?

לא נפלה עליי איזשהו משהו פתאום. זה בהחלט היה דומה לקשרים רבים אחרים. אבל עבדנו יחד. ועשינו תהליך משמעותי, לבד וביחד. ובחרנו.

כשהוא הגיע, לא הרגשתי בשום צורה שזה זה, שזה שונה מקשרים אחרים. 

האם הוא מושלם (ברור שאני לא מושלמת..)? האם הקשר שלנו מושלם? לא. אבל יש בו הרבה כנות ואותנטיות, וזה נראה לי בסיס טוב לצמיחה.

מה עוד?

תיזהרו במה שאתם אומרים. כן, הוא גם נמצא כאן. (וגם אחרים שיצאתי איתם). תחשבו טוב טוב לפני שאתם מפרסמים משהו עם דברים שיכולים לזהות אדם ספציפי - ייתכן שהוא או היא קוראים כאן.

ובשולי הדברים,

אני רוצה להודות לאנשים כאן, שמלווים אותי במסע שלי בשנים האחרונות. הפורום עזר לי בהיבטים רבים, בקשרים רבים, ואני מודה לכם. חושבת שיש לנו הרבה מה ללמוד אחד מהשני, מנקודות מבט אחרות וכו'.

ב"ה אני ממשיכה לפרק הבא במסע החיים, אבל אולי עוד תמצאו אותי פה מידי פעם..

מאחלת לכולם כאן להגיע לזוגיות טובה ומצמיחה, בקצב ובדרך שמתאימים להם.

(איך מגיעים לשם? מה זה זוגיות כזו? יש לכם תובנה, מחשבה וכו' בעניין - אשמח לקרוא כאן).

וואיאחד האם שומע

אני יכול לשאול אותך מתי התחיל הרגש לעבוד? מה עשית כדי שזה יצליח? מה עשית לגבי הדברים שלא היית שלמה איתם?

מזל טוב!! ירבו שמחות בישראל!

אולי יעניין אותך