צום גדליה, הסכיתו זה כדאי ארצ'יבלד
צום גדליה מתקיים בדרך כלל ביום ג' בתשרי, למחרת ראש-השנה. הצום בא לציין את יום הירצחו של גדליה בן אחיקם. גדליה, שמונה על-ידי מלך בבל לשלוט על שארית הפליטה שהותיר ביהודה, נרצח על ידי קנאים יהודים. רציחתו גרמה להגליית שארית הפליטה ונחשבה כחורבן בית המקדש עצמו.

סיפור המעשה
מלך בבל הותיר בארץ קומץ יהודים ומינה עליהם את גדליה בן אחיקם למושל ביהודה. "וגם כל היהודים אשר במואב ובבני עמון ובאדום ואשר בכל הארצות, שמעו, כי נתן מלך בבל שארית, ליהודה; וכי הפקיד עליהם, את גדליהו בן אחיקם בן שפן." (ירמיהו מ,יא).

ירושלים הייתה חרבה והוא קבע את מושבו במצפה, לשם נאספו גם יהודים מהארצות השכנות, אליהן נסו במהלך המלחמה. בעידודו של ירמיהו הנביא החלו לעבד את האדמה ולקומם את הריסות הארץ. קבוצת קנאים, אשר לא שמעה בקול החכמים, שאפה להמשיך את המלחמה ולגרש את הכובש, בעזרת עמון ומצרים, וראתה בגדליה בן אחיקם בוגד ומשתף פעולה עם האויב. הם כעסו גם על כך שלא היה ממשפחת המלוכה. ביום ג' בתשרי בא ישמעאל בן נתניה והרג את גדליה בן אחיקם. אז נפוצו הנשארים והחורבן היה מוחלט.

מדוע נקבע יום הרצח כיום צום?
אמרו חכמים (ראש-השנה יח), שיום זה של הריגת גדליה נקבע כצום, כמו שיום חורבן הבית נקבע כצום: "ללמדך ששקולה מיתתן של צדיקים כשריפת בית אלקינו". הצום והאבל אינו רק על רציחת גדליה, אלא בעיקר על כך שמעשה זה השלים את החורבן והביא להגליית שארית הפליטה שנותרה ביהודה.

ג' בתשרי או א' בתשרי?
קיים ספק מתי בדיוק ארעה רציחתו של גדליה. בתלמוד נאמר שביום ג' בתשרי (ר"ה יח, ב; ירושלמי תענית פ"ד ה"ה). אולם יש מן הראשונים שפרשו כי נרצח בא' בתשרי, אלא שהואיל וזהו יום טוב של ראש השנה, דחו את התענית לג' בתשרי.
כתבת מעצמך?מ.ת.ו.ק.ה

שרשרת לתהילהארצ'יבלד
מממ לא כתבתי בעצמי |מכסה את הפה|
התכוונת למתוקה!!!תהילה המליונריתאחרונה

דיני הצום!! לפהההההארצ'יבלד
דיני הצום – משך הצום ועל מי הוא חל
משך הצום

הצום נמשך מעלות השחר ועד צאת הכוכבים. עלות השחר הוא הזמן שהאור הראשון מתחיל להראות במזרח, כ-72 דקות לפני הנץ החמה, שהוא הזמן שהחמה נראית במזרח.
הצום נמשך עד צאת הכוכבים, כלומר עד שייראו שלושה כוכבים בינוניים ברקיע, שאז הגיע זמן הלילה.
מי שכבר הלך לישון לקראת הצום וקם לפני עלות השחר - אסור לו לאכול, כי כבר הסיח את דעתו מלאכול. אך אם לפני שהלך לישון חשב על כך שאם יקום לפני עלות השחר יאכל, אז כשיקום לפני עלות השחר מותר לו לאכול, הואיל ולא קיבל על עצמו את הצום.

מי שטעה ואכל או שתה ביום צום חייב להמשיך לצום.

שטיפת פה

אין לשטוף את הפה במים, מפני שיש חשש שמא תוך כדי כך יבלעו טיפות מים. אבל אם השטיפה היא כדי להסיר ריח רע שגורם לאדם צער, אז מותר לשטוף את פיו ולהשתדל מאוד שלא לבלוע טיפות מים. וכן מותר למי שמצטער מכך להשתמש במשחת שיניים כדי לנקות היטב את הפה ולהסיר ממנו ריח רע.

דיני חולים

הנביאים והחכמים קבעו את הצומות לאנשים בריאים, אבל על החולים לא גזרו לצום. מי שכאביו או חולשתו אינם מאפשרים לו להמשיך בשגרת חייו והוא נאלץ לשכב על מיטתו - נחשב חולה. וכן אדם חלש או זקן מאוד שמצטער בצום וחושש שאם יתענה יחלש ויחלה, פטור מן הצום. כך גם חולה שהתרפא אבל עדיין מרגיש חולשה וחושש שאם יתענה תחזור מחלתו פטור מהצום, וכן כל אדם שיודע שאם יצום עלול לחלות - פטור מהצום.

ילדודס

ילדים קטנים שלא הגיעו לגיל מצוות פטורים מן הצום. עם זאת, נוהגים להאכיל אותם מאכלים פשוטים כדי לחנכם להתאבל עם הציבור.

ילדי גן החיותיוסי5783
יש למשהו את הסדרה ילדי גן החיות של ערוץ מאיר הדרייב?
משחק מענין ואחלה!משחקא
אני חדשהההחכמולוג/ית

מה קורה?
מה נשמע?
מה המצב?

בסדר!תודה ל-ה' יתברךאחרונה

תתחדשי

מה קורה ילדודסריק סאנצ'ז

יש פה עוד מישהו?

פעם הייתי כאן

הפורום מת..תודה ל-ה' יתברךאחרונה

אין אף אחד שיגיב לך על זה

בני כמה חבר'ה פה?Eliyalasker
פעם הייתי פעיל פה בניק אחר, ותמיד חשבתי שאני הכי צעיר...
מה אומרים?דודס

איך במלחמה והכל?

היידה חזרתידודס

אין לי מושג אם מישהו זוכר אותי האמת

בני כמה פה האנשים עכשיו??

היידהחוחי:)

הו התקופה היפה שהיה כאן פעיל

אשתמש באותם מילים שהשתמשתי אז

זוכרים זוכרים

וגדלתי מאז

הייתי בת 11

היום ב"ה 13 חחח אשכרהה

...ריק סאנצ'ז

חח, אני זוכר אותך נראה לי מביקורים פעם בפורום הזה... את טלי או משהו?

זה באמת מגניב לגלות כמה זמן עבר...

טוב, אבל שיניתי שם מאז... 

אכן אכןחוחי:)אחרונה

אני טלי 

ועכשיו אני חוחי ומצטערת על כל רגע. למה עשיתי את זה לעצמי?

אבל מתנצלת וזה

אבל כנראה בגלל ששינית שם לא מזהה אותך? (או שבכלל לא אמורה לזהות?)

שלום לכולםםם!!דובמבה

רציתי להבין למה אף אחד לא רושם פה אף פעם דברים?!?!?!?!?!?!?!מבולבל

אז יאללה בואו תרשמו פה יותר דברים!רמקולמחשב

ותזמינו עוד אנשים שיכנסו לפורומיםמיקרופון

אז יאללהדוס

מי עוד בעד?חושב

תזמינו אנשים!חיבוקכן

ותחפרו פה!!חופר

ושמי שלא בפורומים מפסיד!!מטורללהמום

יאללה!!!!דובמבה

ונהפוכו אם עד עכשיו היה יבש כאן אז עכשיו  ''ונהפוכו'' כולםםם בפורומים!!

ונהפוךהוד444אחרונה
מקפיץ
אני בעד!!דוביסלי

דובמבה צודק ממשחצי חיוך

ממש יבש פה!!אפאטי

נכון נכון!!דובמבה

חושף שיניים

אני חדשהתודה ל-ה' יתברך

אבל חושבת שזה רעיון טוב שלא יהיה יבש פה

אולי קצת הרבה😉לא בטוחה ב100%

צודק יבש פה ברמות!🏜לא בטוחה ב100%

אולי יעניין אותך