שאלה:ידו
אם אדם חילוני או דתל"ש מתבקש להשלים מניין ומסכים, אבל במקום להגיד את המילים הוא פשוט עומד וממלמל.
הוא עושה מעשה לא מוסרי?
תכלס כולם חושבים שהם יצאו ידי חובת מניין. מה אכפת לו? מבחינתו לא באמת קרה משהו במציאות. זה לא שבאמת משנה אם מתפללים בעשר או בתשע. הם שמחים, הוא שמח.
למה לא בעצם?
אבל זה עדיין מרגיש כמו דבר מרושע לעשות...
מה דעתכם?
ע.י.צ'יאל

זה לא שבאמת משנה אם מתפללים בעשר או בתשע??

תפילת הציבור מתקבלת יותר, כך שזה כן משנה.

הכוונה היא שמבחינתו זה לא משנהידו

ע.י.צ'יאל

מבחינתם (ומבחינה אובייקטיבית) זה משנה.

אוקי סגור הבנתי את הגישה שלךידו
אבל למה אתה חושב שאפשר לקרוא למישהו לא מוסרי על סמך משהו שהוא לא מאמין בו?
ע.י.צ'יאל

אם כך, גם היטלר היה מוסרי.

לאידו
כי היטלר היה אידיוט. הוא האמין בדברים בלי שעשה את המאמץ ההכרחי כדי לאמת או להפריך אותם. כמו תורת הגזע, תאוריית פושעי נובמבר, רעיון הלבנשטראום וכו' וכו'.
אני מדבר על אדם בריא בנפשו, שלא נוטר רגשות שנאה בלתי מוצדקים כלפי אף אחד, והכי חשוב: לא עושה שום דבר בלי לחשוב עליו לעומק, במיוחד עם מישהו עלול להפגע.
אלא שבמקרה הזה המסקנה שלו הייתה שאין חשיבות לכמות המתפללים, וממילא אף אחד לא יפגע. מסקנה שהיא פי שבעת אלפים יותר הגיונית מהפילוסופיה הנאצית וקשה הרבה יותר לדחייה.
זה כל כך נורא?
בעיניי, ככול שהאמונה השגויה שלך יותר מטורפת, ככה אתה פחות מוסרי. נשמע לי הגיוני.
תורת הגזע - טירוף בריבוע
הרעיון שמתפלל עשירי לא כל כך חשוב למרות מה שכתוב בכל מיני ספרים - הגיוני הרבה יותר.

אל תבין לא נכון: אני עדיין חושב שהוא עושה משהו לא מוסרי. אני פשוט מנסה להבין למה
ע.י.צ'יאל

אידיוט הוא ממש לא היה.

אם כך, אדם שהגיע למסקנה (המטורפת) שכל יום עליו להשקות את הגינה שלו בבירה -הוא לא מוסרי?

תאמין לי שהיטלר עשה מאמץ גדול לאמת את התאוריות שלו, אחרת לא היה מקריב כ"כ הרבה מצדו.

הוא היה די אדיוטידו
עבר עריכה על ידי ידו בתאריך כ"ה בתשרי תשע"ט 19:57
עבר עריכה על ידי ידו בתאריך כ"ה בתשרי תשע"ט 18:51
כל מי שדיבר איתו העיד שלמרות הכריזמה שהוא הציג בדיבור מול קהל, בדיבור פנים מול פנים הוא לא היה מסוגל להסתיר את העובדה שהוא לא היה הרבה יותר מאדם חסר השכלה מדרום בוואריה שנשר מבית הספר וחי ברחוב ובצבא, שם כנראה הוא קיבל את כל הרעיונות הגזעניים שלו.
אני אשאל אותך שאלה: אם אדם מחליט לשכור ספינה ששייכת לו בשביל המטרה הנעלה של להשיט פליטי מלחמה לבית חדש מעבר לים. מישהו אומר לו שהספינה לא עברה ביקורת המון זמן ויכול להיות שהיא לא במצב לצאת לים. אבל הוא האמין בכל ליבו שהאל לא מטביע ספינה מלאה בפליטים. הוא טעה. כולם מתו.
אני מקווה שברור לך שהוא אדם לא מוסרי בעליל, למרות האמונה העיוורת והמסירות שלו.
אז כן, מבחינתי טיפשות שווה רשע. אין הגדרה יותר טובה. הבן אדם עם הבירה הוא אדם לא מוסרי בגלל שהוא לא מברר אם הדברים שהוא עושה הגיוניים. במקרה הזה לא היו לזה שום השלכות, אבל זה לא הופך אותו לאדם טוב.

ולא חסר אנשים שמקריבים המון: חברים, מוניטין לעבודה בשביל דברים כל כך דביליים שפשוט קשה לעכל את זה. תסתכל על אנשים שמתראיינים לכל כלי תקשורת שמוכן להקשיב להם על איך שהם בטוחים שהם ראו עב"ם. או את העיר האבודה אטלנטיס. או שדים המכשפות.
לא חסר אהבלים.
ע.י.צ'יאל

אם כל ההגדרה לרשעות היא טיפשות, האדם עם הבירה שווה להיטלר ושווה לאדם עם הספינה.

אם א"א לקרוא לאדם 'לא מוסרי' אם עשה לא דבר שאחרי בירור עמוק הוא לא מאמין בו,

וכל מי שחושב ההפך ממך טועה, בעצם המוסר הוטא האמונה שלך (לפי הגדרתך).

כל הבעיות שהעליתידו

עדיין מתגמדות ליד הבעיות שעולות מהרעיון שיש איזושהי אמת מידה אחידה לערכים ולמוסריות, שהיא לא נגישה לשכל ושהיא מחייבת את כולם ללא הבדלים של חינוך או נורמות חברתיות.

הגישה הזאת כל כך בלתי הגיונית שאני ממש כמעט בטוח שהסיבה היחידה שאנשים נוקטים בה היא כי הכי קל להיות טוטלי. ללכת עם איזו אמונה עד הסוף בלי לדעת לקבל מורכבות. אם אתה מאמין שהתורה היא אלוהית, למה "להתפשר" ולקבל גישות מלאות בנואנסים ופיתולים...

לשאלתך:

ברור שיש הבדלים בין חוסר מוסריות של אידיוטים שונים. בן אדם שיש במה שהוא עושה פוטנציאל קטן לנזק והוא בכל זאת עושה את זה הוא לא רשע כמו מישהו שיודע שמה שהוא עושה עלול להרוג מישהו והוא מכל זאת ממשיך. זו גם שאלה של עד כמה הוא משלה את עצמו. הבן אדם עם הבירה לא כזה דפוק, הוא סתם לא מבין כל כך בצמחים ואיך לטפל בהם.

ע.י.צ'יאל

נזק הוא שוב - עניין השקפתי, היטלר לא חשב שהוא גורם לנזק, אלא להיפך, אתה טענת שכל אדם שעושה פעולה מבלי שבירר עד הסוף אם היא נכונה, הוא רשע. קשה לי להאמין שיש אדם בעולם שאינו עונה על ההגדרה הזאת.

למה האדם עם הבירה שונה במידת מוסריותו מהיטלר?

נזק הוא אובייקטיביידו
השאלה אם הוא מוצדק או לא היא סובייקטיבית.
היטלר היה צריך לשאול את עצמו: אם מסתבר שאני טועה, מה גודל הנזק שאני אגרום. זו שאלה שלא קשה לענות עליה.
ע.י.צ'יאל

נזק הוא ממש לא אובייקטיבי.

אם נזק הוא לא אובייקטיביידו
אז לשמאי נזקים יש את העבודה הכי מיותרת בעולם...
ע.י.צ'יאל

אנחנו לא מדברים על נזק ממוני.

לא כל שמאיידו
הוא שמאי נזקי ממון.
גם נזק נפשי הוא אובייקטיבי. פשוט יותר קשה לאדם שעומד מבחוץ לאמוד אותו.
ע.י.צ'יאל

א"א לשום נזקים נפשיים, ובוודאי שאין להם מחיר או כמות.

רק האדם שחווה יכול לאמוד נזק כזה.

זהוידו
אבל הקושי בשומה נובע מזה שאי אפשר להיכנס לראש של הקורבן, לא מזה שגודל הנזק תלוי בפרשנות.. אם היה אפשר להיכנס לראש היה אפשר להשוות אותו לנפגעים אחרים ולדעת בדיוק איפה הוא עומד.
ע.י.צ'יאל

לא נכון, הקושי בשומה הוא משום שלא באמת ניתן לכמת אותה.

הנזק פהידו
הוא שהילד ימות. זה אובייקטיבי. השאלה הסובייקטיבית היא האם חוסר ידיעת הנזק מצדיקה את המעשה. במילים אחרות, לשאלה הזאת יש תשובות שונות אבל לא בגלל שלא ברור לנו מה הנזק שנעשה אלא בגלל שהתנאים של המקרה דורשים שנגלה הבנה כלפי המזיק.

אותו דבר בדיון שלנו: היטלר ידע מראש מה הנזק שהוא עומד לגרום. הנזק היה אובייקטיבי - מוות של מיליוני אנשים. הוא פשוט חשב שקיימת הצדקה למעשים שלו. הוא טעה, בגלל שהוא התרשל לחשוב לעומק ובמקום זה הלך עם הרגשות והקפריזות שלו.

הבחור עם הבירה גם כן התרשל, אבל זה הרבה פחות נורא כי הוא ידע שהדבר הכי גרוע שיכול לקרות זה שהצמח ימות.
ע.י.צ'יאל

מדוע מוות הוא נזק אובייקטיבי?

המוות עצמו לא אובייקטיביידו
אבל אם היינו יכולים לאסוף את כל התנאים של המוות - כמה המת אהב לחיות, כמה חברים היו לו, כמה חלומות הוא לא הגשים וכו' אז אפשר בסופו של דבר להגיע למדד. הבעיה היא שזה לא אפשרי טכנית, לא שאי אפשר למדוד נזק.
ע.י.צ'יאל

אמרת שהנזק של מוות אובייקטיבי, ולכן צריך לקחת אותו בחשבון (למשל בשואה), אם הוא לא, למה היטלר נחשב לא מוסרי?

ועוד משהוידו
אתה טענת שלפי התפיסה שלי אין הבדל בין אנשים טיפשים שונים. בן אדם שמתדלק עם קולה שווה לבן אדם שרוצח אנשים בתאי גזים. ברור שזה לא נכון - כי אפשר להגדיר את גודל חוסר-המוסריות לפי גודל הטיפשות וגודל ההשלכות.

לעומת זאת - אם נניח שמוסריות היא דבר שמוכתב מלמעלה, אז באמת לא נוכל להשוות בין עוולות שונות. אם אי אפשר להבין בשכל למה משהו מוסרי או בלתי מוסרי, אז גם אי אפשר להשתמש בשכל כדי לערוך השוואה, כי אין לנו מושג מה הפרמטרים.
אז אם כבר אני זה שצריך לשאול אותך - מה ההבדל בין היטלר לבין אדם שגנב או הכה מישהו אחר? שניהם עברו על דבר ה'. למה שנניח שאחד יותר גרוע מהשני?
ע.י.צ'יאל

למה אלו שתי האפשרויות היחידות?

אני ממש לא טוען שמוסר הוא דבר אלוקי.

אין סיבה להניח את מה שאמרת, אלא לפי העונש המוכתב לאותו אדם.

הן לא.ידו
יש הרבה דרכים להגדיר חוסר מוסריות. ההגדרה שלי היא אחת מהן. ההגדרה שאומרת שאתיקה נובעת ממקור על-טבעי היא אקסקלוסיבית, כלומר שהיא דוחה את שאר ההגדרות, אבל שלי יכולה להיות במקביל לאפשרויות שונות.

הנחתי שהגישה העל-טבעית היא הגישה שלך בגלל שאמרת שברגע שפרשתי ממניין עשיתי משהו רע אובייקטיבית.

אם טעיתי, אני מתנצל.
ע.י.צ'יאל

אני לא טוען שמוסר הוא על טבעי.

סגורידו
אם הוא לא על טבעי אז הוא תלוי בכל מיני גורמים. ואז אפשר לחזור לדיון שלנו: האם זה שהשלום מניין מוסרי או לא.
ע.י.צ'יאל

אם אתה שואל את תפיסתי:

אשלח לך באישי, לא רוצה שיתקפו אותי.

יאללהידו
אבל אני לא ליד מחשב עכשיו אז אני לא אראה את זה ישר
לא הבנת את מה שהוא כתבפועל במה
בבקשה, תחזור על הדברים שלו שוב ותקרא את זה נכון
סתם הערה,מתנפץ

גם ככה יש להם מנין

אז אין מקום לשאלה מעיקרה

לא הבנתיידו
הם תשע בלעדיו
יש מנין גם אם הוא לא מתפלל איתםמתנפץ

בעצם זה שהוא נמצא איתם

אולי פחות "מהודר", אבל זה גם מנין

מה?ידו
נשמע קצת מוזר. חח מעכשיו אני אדע...
זו באמת שאלהבארון
על אותו עיקרון -
השתמשת בבית של ההורים בכלי חלבי והטרפת אותו, למה שתגיד להם? הם לא יודעים ואתה לא מאמין שיש בזה בעיה...
יש עוד המון דוגמאות אבל לילה
ע.י.צ'יאל

באותו הגיון אתה יכול לומר שלסמם מישהי ולאנוס אותה, זה מוסרי. כי מבחינתה שום דבר לא קרה.

נכון.בארון
(לא אומרת שזה מוסרי, אומרת שזה בערך על אותו עיקרון)
תכלסידו
זה
האמת שהניסוח שלך פשוט יותר חחח
אז מה התשובה?
🤷בארון
אם אתה מאמין שיש אלוהים אז זה לא מוסרי כי פגעת להם בעולם הבא, אם אין אלוהים אז זה לא משנה
גם אם אין אלוהים זה לא מוסרי,אופק.
פגעת בכבודם ע"י זלזול באמונה שלהם
ע.י.צ'יאל

אבל אם האמונה שלהם חסרת טעם, מה הבעיה לזלזל בה?

..אופק.
עצם הזלזול במשהו.
ע.י.צ'יאל

האם אתה מכבד את האמונה שהעולם שטוח, או את האידיאולוגיה הנאצית?

..אופק.
אין לי כוח להכנס לוויכוחים. לא בשביל זה כתבתי מה שכתבתי. אני מאמינה שיש חוסר מוסריות בלגרום לאחרים לא לקיים את אמונתם ולזלזל בה.

ואין לי כוח לקרוא ע.י. בכל כותרת
ע.י.צ'יאל

למה זה לא מוסרי? גם כאשר האמונה מטופשת?

שובידו
אני חושב שרמה מסויימת של בורות שוות ערך לחוסר מוסריות, ובמקרה הזה שתיקה היא כמו עידוד. צריך לזלזל באנשים כאלה כדי שיהיה לנו עולם טוב יותר. אבל בן אדם שיש לו תפיסה קצת שונה משלך אבל הגיונית, למה לא לתת לו את הכבוד שמגיע לו בתור אדם?
ע.י.צ'יאל

מדוע בורות היא חוסר מוסריות?

דיברנו על זה כברידו
בגלל זה כתבתי שוב
ע.י.צ'יאל

אמרת שבורות היא חוסר מוסריות כשיש לה השלכות.

אדם לא יכולידו
לדעת אם יהיו השלכות לבורות שלו או לא. עצם הבחירה שלא לברר את הספק היא בלתי מוסרית.
ע.י.צ'יאלאחרונה

אם כך, אין הבדל אם למעשה הלא מבורר היו השלכות או לא, האדם לא מוסרי באותה מידה.

אני בטוח שאתה לא מברר לפני  כל פעולה שאתה עושה, האם זה הופך אותך ללא מוסרי?

יש בזה משהובארון
חן חןאופק.
אני אוהב את קו המחשבה הזהידו
ככה מרגיש גם לי
תודהאופק.
ערב טובמסתפק

אתם תראו את הסדרה בהסתורה? בכאן 11

כמה באמת תופעת מסיבות האנוסים באמת קיימת?

כבר הייתה להם סדרה אחרת על התופעה הזאתפשוט אני..

מתיר עגונות.

בוודאי שהתופעה קיימת והיא לא נדירה, אבל אני לא חושב שהיא נפוצה מאוד. 

לדעתי זה עניין ישן.שבורת,לבאחרונה

זה אולי עדיין קיים אבל פחות ופחות.

הבעיה היאחוזר

שאני יודע שהוא קיים

כאילו אני לא אצליח באמת למחוק את קיומו מהראש והרגשות שלי

ואז

יש את תורתו ומצוותיו

ואם לא

אז שאלות פילוסופיות

שבסופן 

הרבנים תמיד צדקו וכל מה שהם השתילו לי

ואז הבחירה לצאת

לשחרר מהכל

תמיד תהיה מלווה באשמה. 

ואז זה כבר לא שווה את זה

ואז אני נשאר באותו מצב

לופ.

אני גם מאמין שהוא קייםהגיבן מנוטרדהם

השאלה איפה הקושי מתבטא אצלך בדיוק ואיך אתה מתמודד איתו?

האם זה מקדם אותך או מרחיק אותך?

איך זה מסתדר עם הסביבה?

בקשרים. הכל אסור.חוזר
ואולישבורת,לב

אם הוא קיים,

אולי הגיע הזמן שלך להשתחרר ממה שלימדו אותך ולברר את האמת באמת.

אתה חופשי.

אולי תכיר את הרב מיכאל אברהםמתנחל חייכןאחרונה

יש לו אתר ומלא שיעורים.

וגישה שאולי תיישב את דעתך .

נותן מורכבות לאלוהים ולמציאות

מה דעתכם על הסיפור של הנובה והדתל"שים שם?זיויק
מה היה?נעמי28
היו שם הרבה דתל"שיםזיויק
חלק על הרצף
נו ו?נעמי28
באסון מירון היו רק חרדים ובשואה נספו קהילות שלימות של יהודים מאמינים כולל אדמורים.

השאלה אם לדעתך זה האיר זווית בלתי מוכרת לציבורזיויק
ואם יש לך תובנות מזה
לא ראיתי התייחסות מיוחדתנעמי28

למגזר שממנו הגיעו.

אני לא חושבת שנכון לקשר בין רמה אמונית ודתית לבין אסונות.

לא היה הקשר כזהזיויקאחרונה
שימי לב שזו פרשנות לשאלה שלי ולא גוף השאלה
שאיבדתי ואיבדנו אנשים נהדריםruthi
והקהילה שלנו חסרה היום את האנשים האלה. 
ברורזיויק
הי"ד
איבעיא להוימח שם עראפת
מה גרם לכם לדתל"ש? וכשהחלטתם לדתל"ש, מה עשיתם? מה הייתה 'שבירת הקערה' שלכם?
איך אתם מסתדרים עם אלולהגיבן מנוטרדהם

תשובה סליחות וכו' ועם כל המחשבות והרגשות בלב?

כבר אין לי אותםנעמי28

השנה לא (או עדיין לא) התמודדתי עם הרגשות האלה.

כנראה הזמן עושה את שלו, ויותר ויותר ברור לי שהסליחות הן לא כלפי ה' או ביחס למצוות.

אני גם לא מאמינה במצוות או שמישהו בודק אותן, וכל הצ'ק ליסט הזה לא בשבילי ומרגיש לי קטנוני .

אם כבר אווירת סליחה אז יותר ביני לבין עצמי והסובבים אותי, לא כלפי אלוקים.

למה בעצם?אדם 12
מצחיק ממשמאן דאמר
השבוע בדיוק לא היה לחברה מניין אז הם ביקשו ממני להשלים ולא היה אף אחד שיודע לעלות חזן אז עליתי חזן סליחות ומנחה 
חזק!הגיבן מנוטרדהםאחרונה
נראה פורום פעיל יחסיתמקפיצים נטושים

לכזה שלא מופיע בתפריט הראשי.
בעז"ה תכף תשובו , טוב לראות שלא כותבים פה הרבה...

טוב לי יום בחצרךהגיבן מנוטרדהםאחרונה
..דתיה?
עבר עריכה על ידי דתיה? בתאריך כ"ג בתמוז תשפ"ה 17:09

.

כנראה שלא🤭פשוט אני..
התייאשה מהרהגיבן מנוטרדהםאחרונה
או שטעתה בנו
כל כך עייפה מלהחזיק את הכללביטה

בא לי כבר לשחרר.

לתת להכל לקרוס.

להישיר מבט אל המציאות ולהפסיק להתחבא. 

מבין את הקושימתנחל חייכן
הרצון להשתחרר...
נשמע קשה ❤️נעמי28אחרונה
מה מונע ממך לשחרר? מה יקרה אם הכל יקרוס?

אולי יעניין אותך