בספר הראשון בבקתה ההיא כשהינשוף מביא את העיתון, האגריד אומר להארי לשלם לו נדמה לי 6 חרמשים
מה זה אמור להביע?
גם בסרט נגיד רק ב1 בערך ישלו צלקת בכל השאר לא
בספר הראשון, האגריד מספר להארי כי בעולם הקוסמים שלושה סוגי מטבעות: אוניות (מטבעות מזהב), חרמשים (מטבעות מכסף) וגוזים (מטבעות מנחושת). יחס ההמרה שלהם תמוה ולא שגרתי: במקום חלוקה עשרונית כמו רוב המטבעות בעולם המוגלגים - בעולם הקוסמים בחרמש אחד יש 29 גוזים, ובאונייה 17 חרמשים (או 493 גוזים).
הערך של כל מטבע לא ברור בדיוק בסדרת הספרים, ונראה שאין תמיד היגיון במחירים המוזכרים: בספר השני, למשל, נאמר שמולי וויזלי לקחה מהכספת של המשפחה בגרינגוטס אוניית זהב אחת בלבד - והצליחה לקנות איתה את ציוד בית הספר ואת ספרי הלימוד לכל חמשת ילדיה שלמדו בהוגוורטס באותה שנה; ואילו בספר השישי, הארי משלם 9 אוניות על ספר שיקויים אחד בלבד. בספר החמישי המחיר של בקבוק בירצפת בפונדק ראש החזיר הוא רק שני חרמשים - אבל המחיר של עט נוצה שהרמיוני קונה בהוגסמיד הוא 15 חרמשים ושני גוזים. ובספר הרביעי, באליפות העולם בקווידיץ', אגב, הארי משלם 30 אוניות כדי להשכיר לשלושתם כלמשקפת...
ועד עכשיו עסקנו רק בקניות יומיומיות יחסית. אבל מה עם קניות יקרות? בספר השישי, בורגין מציע להרמיוני לקנות שרשרת שמחירה 1000 וחצי אוניות. האם הקוסמים אמורים להסתובב עם שקי מטבעות ששוקלים קילוגרמים המכילים מספר כל כך גדול של מטבעות? או שאפשר לשלם ב"העברה בנקאית" מחשבון הבנק בגרינגוטס? נזכיר שאת הפרס למנצח בטורניר הקוסמים המשולש, אלף אוניות זהב, קיבל הארי ב"מזומן" - כלומר ב"ארנק גדול של מטבעות זהב", שמשקלו צריך להיות כמה וכמה קילוגרמים.
בספר "קווידיץ' בראי הדורות" שכתבה רולינג מופיעה גם הקדמה לספר מאת אלבוס דמבלדור. בהקדמה זו חושף דמבלדור את יחס ההמרה בין הכסף של עולם הקוסמים לבין הכסף המוגלגים: 250 מיליון דולר אמריקאי שווים ל- 34 מיליון אוניות, ובמילים אחרות: אונייה שווה ל- 7.35 דולר, ולכן: חרמש שווה ל- 0.43 דולרים, וגוז אחד שווה ל- 0.02 דולרים בקירוב (2 סנט).
אם כך, הרי שעולות תהיות בנוגע למחירים בעולם הקוסמים: האם מחירו של ספר השיקויים "רקיחת שיקויים למתקדמים" הוא 250 שקלים (9 אוניות), אבל המחיר של בקבוק בירצפת הוא 3 שקלים? נזכיר גם שאמצעי התשלום הגדול ביותר בעולם הקוסמים שווה ל- 7.35 דולרים / 30 שקלים, כך ששוב מועלית השאלה בנוגע לביצוע תשלומים גדולים. נחזור לסצינה בספר השני בה הארי מגלה שבכספת של משפחת וויזלי יש "ערימה זעומה של חרמשי כסף ואוניית זהב אחת בלבד" (בערך 50 שקלים), סכום שנשמע קטן מידי: משפחת וויזלי אמנם מתוארת כמשפחה ענייה, אך תמיד הצליחה לספק לכל ילדיה את כל צרכיהם ואף אירחה את הארי ואת חבריו. ועוד נקודה לגבי המצב הכלכלי של משפחת וויזלי: בתחילת הספר השלישי, מסופר שמשפחת וויזלי זכתה ב-700 אוניות זהב בהגרלה הגדולה של הנביא היומי, והשתמשה בכסף הזה כדי לנסוע למצרים לבקר את ביל. איך "רוב הכסף הלך על הנופש הזה" לדברי רון? כקוסמים, הם יכולים להגיע למצרים בחינם (באמצעות רכיבה על מטאטאים למשל, התעתקות, אבקת פלו או מפתח מעבר). אם המצב הכלכלי שלהם כל כך רעוע (עד כדי כך שהם לא יכלו להרשות לעצמם לקנות לרון שרביט חדש אחרי שנשבר בתחילת השנה השנייה), כיצד הם מוציאים סכום כזה גדול על נסיעה?
זאת ועוד, יחס ההמרה בין המטבעות לא נראה הגיוני מבחינה מתמטית: המחיר של גרם זהב נכון להיום הוא 41.93 דולר אמריקאי. המשקל של מטבע של 10 שקלים חדשים הוא 7 גר', ואם ניצא מנקודת הנחה שהמטבעות בעולם הקוסמים בעלי מידות דומות, הרי שקוסם יוכל לקחת מטבע אוניה (העשוי מזהב), למכור אותו בעולם המוגלגים ולקבל 295 דולרים בערך - למרות שערך המטבע עצמו הוא רק 7.35 דולרים. כך יכולים הקוסמים להתעשר במהירות ובקלות. איך אפשר להסביר את זה? אולי על הכסף בעולם הקוסמים מגנים קסמים שמונעים ממנו לעבור לעולם המוגלגי, או שהמטבע לא עשוי כולו מזהב אלא מסגסוגת מתכות המכילה בתוכה זהב (למעשה, כדי שהסבר זה יהיה הגיוני מבחינה מתמטית, מטבע האוניה יצטרך להכיל 0.25 גר' זהב בלבד או פחות, דבר שסותר את היותו של המטבע עשוי מזהב).
לסיכום: נראה שאין הרבה היגיון במחירים המוזכרים בסדרה, ויחס החילופין בין הכסף המוגלגי לבין הכסף הקוסמי תלוש מהמציאות.
מקור:
מה המקור?פשוט יש לי רימון...
טבעתיהלוםדבר ראשון בנוגע למחירים: גברת וויזלי קונה חפצים (ספרים גלימות) בחנויות יד שנייה, ובנוסף יש בהוגוורטס גמ"ח למעוטי יכולת (כתוב ב6 כשדמבלדור מבקר את טום הצעיר בבית היתומים). וחוץ מזה מחירים נקבעים על פי היצע וביקוש. בעולם הקוסמים קל מאוד להשיג אוכל למשל נניח שאקנה פרוסת לחם בקסם אוכל להרבות אותה גם למחסן שלם ולכן מחירים של מוצרים שאפשר לייצר או להרבות בקסם הנם נמוכים מאוד. כנ"ל לגבי ספרים שכל בית הספר צריך (כמו ספריו האוטוביוגרפיים של לוקהרט) לעומת זאת את רקיחת שיקויים למתקדמים צריכים רק (בערך) 14 תלמידים בשנה אני מניח שלא נמכרים יותר מ30 ספרים כאלה בשנה(!)
דבר שני בעיית החופשה: בישראל כשאדם רוצה לצאת לנופש עליו לשלם אגרה, סביר בהחלט שגם בבריטניה הקסומה הדבר כך.
בנוסף באותו הזמן פרסי ,התאומים ,רון וג'יני לא ידעו להתעתק. איך את יודעת שרשת הפלו הבריטית מחוברת גם למצרים (למעשה כנראה שלא) מסוכן מאוד (ואולי גם אסור על פי חוק) לקחת משפחה עם ילדים קטנים למסע טיסה מעל הים התיכון, מה שמשאיר מפתח מעבר שמיוצר רק ע"י מישהו שיודע (זה קסם מאוד מסובך היחידים שידוע לנו שעשו אותו סתם כך הם ברטי קראוץ' הבן ואלבוס דמבלדור שניהם קוסמים עוצמתיים מאוד) ובאישור משה"ק.
דבר שלשי בעיית המשקל: לידיעתך הערך המתכתי של עשר אגורות שווה יותר מעשר אגורות אבל אסור על פי חוק להתיך אותו כנראה כך גם בברטניה הקסומה.
נ.ב. אני מסכים עם סיריוס שהמחירים השתנו.
אני צריך ללכת אמשיך בערב..
ממש לא נכון!
ומה רצית, הפסען?
שמת לב לזה שארגורן ברומיר פיפין ומרי הם היחידים שנשארו לבסוף בארץ התיכונה ולא עברו מערבה? (מתוך התשעה)
מה שכתבת על האוכל -
"בעולם הקוסמים קל מאוד להשיג אוכל למשל נניח שאקנה פרוסת לחם בקסם אוכל להרבות אותה גם למחסן שלם"
זה סותר את הפשט של הדברים של הרמיוני לרון:
"אמא שלך לא יכולה לייצר אוכל מהאוויר, אף אחד לא יכול. מזון הוא הראשון מבית חמשת היוצאים מהכלל לחוק גמפ לשינוי צורה של היסודו-"
החוק מופיע בהמשך כשרון אומר בערך את אותו הדבר.
אפשר לגרום לבקבוק לא להגמר על ידי קסם מילוי
היין ההוא לגמרי גרם שכרות להאגריד ולסלגהורן.
אפשר גם ליצר יין יש מאין, כמו בשקילת השרביטים.
ולכן אפשר לזמן אותו
אני מניח שאי אפשר בכמות אין סופית, אחרת הוויזלים היו פותחים יקב
אף אחד לא יקנה יין שאפשר לייצר בקלות.
זה לא לזמן, אלא לייצר, כל אוכל אפשר לזמן.
אי אפשר ליצור אוכל יש מאין (חדר הנחיצות)
אבל אפשר לחדש על בסיס קיים (מילוי בקבוק?)
הרגע הראיתי שיין אפשר.
לא, כי יין אפשר לייצר מכלום, כמו בשקילת השרביטים.
לא בדקתי עד עכשיו.
יש לי תשובה והנא היא: הרמיוני אומרת בפירוש - אי אפשר לייצר אוכל מהאוויר אפשר לזמן להגדיל וכדו'
זה מופיע ב7 קצת לפני שהארי רון והרמיוני מצוטטים לדין טד דרק גריפהוק וגורנוק
בנוגע לשרביט: שרביט עולה בערך 7 אוניות ולכן סביר יותר שהווזלים לא רוצים לקנות מוצר כלכך יקר לבנם החצוף שגנב את המכונית והביא חרפה על המשפחה אחרי הכל השרביט עובד (באופן חלקי)
בנוגע לתשלום: אנשים לא קונים כל הזמן הם באים מידי פעם לשופינג בדיאגון ואז לוקחים בשקי עור קצת לשאר הזמן אם יצטרכו ובנוגע לפרסי הטורניר יכול להיות שמדובר בזיכוי (צ'ק). סיריוס ב3 שולח את קרוקשנקס לחנות הקוודיץ' של הוגסמיד עם הוראה בכתב להוריד מהחשבון שלו
אגב המטבעות של עולם הקוסמים בעלי צורה שונה משלנו כמו שרון אומר בחג המולד ב1
כי כתוב שהאוניות הם בגודל של צלחות. ולא בגודל של 10 שקל.
טבעתיהלום(האגריד שילם 5 גוזים)
טבעתיהלוםכמו בכל סדרה ארוכה
מורות אוהבות לומר על דברים כאלה שזה תרוצים. תכלס יש פווווול טעויות
תפסיקו ללכלך על הספר ופשוט תיהנו ממנו! אז מה אם יש קצת טעויות!
זה פשוט ללמוד אותו כמו שצריך
ללמוד כמו שצריך זה לקרוא פעם, פעמיים או עשר פעמים. לא לחטט ולחפש אחרי כל טעות קטנה!
מי שצריך להרגע זה לא אני אלא כל הלכלכנים למיניהם! אני אישית מאוד נהניתי מהסדרה גם בלי לשמוע את כל אלה שהקדישו את חייהם בשביל למצוא את הטעויות המעטות שקיימות בכל ספר!
לא קולט מה שאומרים לו!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!![]()
מכירים אודיו בוק טוב להארי פוטר??
שמעתי את ספרים 1+2 ביוטיוב שהקריאה the reader האלופה ולא מצליחה למצוא משהו שאהבתי לספרים שבאים אח"כ לצערי... אשמח לעזרה (הכוונה למישהו שמקריא את הסיפור איך שהוא מהספר, ולא מסכם את הפרקים כמו ב'תם ונשלם הקונדס' למשל)
אבל יש לו רק את שלושת הספרים הראשונים.
זה מישהו שמקריא ספרים בצורה נדירה. מסודר לפי פרקים, עם קולות, הגייה ברורה של המילים, והכי חשוב במקביל רואים את הטקסט!!
זה מעולה ממש למי שלא מבין אנגלית בצורה שוטפת או למי שרוצה לשפר את האנגלית. וכמובן שתמיד אפשר להגביר מהירות...
הנה קישור של הספר השלישי:
זה נועד בשביל ללמוד אנגלית, לא בשביל ליהנות...
(מוזר לי שהם העבירו הכול לזמן הווה במקום זמן עבר המקורי של הספר...)
נרות חנוכה ידי חובה ע"י זה שמר דראסלי מדליק? הרי זה המקום שהוא מחשיב כבית. (אגב לכן כולם חוזרים לחופשה בחג הזה של הנויצרים כדי להדליק נרות חנוכה בביתם)
בפנימיה, שאחד ידליק בשביל כולם בחדר, אז כנראה זה יהיה רון, כי הוא הגדול מבינהם
אשתו כגופו.
אז אולי גם וולדמורט כגופו של הארי? השאלה אם בית רידל או אחוזת מאלפוי זה נחשב הבית של וולדמורט. אולי זה שהוא שם שם את היומן זה נחשב שהוא השתתף בפרוטה עם בעל הבית?
אם מוסיף והולך כמו וולדמורט שכל שנה הוסיף הורקרוקס עד שהגיע ל8. או הולך ופוחת כנגד כל הורקרוקס שהושמד
אמגוש זה כהן דת פרסי, שהפך אחר כך בגמרא לכינוי למכשף לזכרוני
"ואני מטייל לי להנאתי במכתש גודריק. אני נהנה מהטיול, מבסוט מהטיול, כיפכוף של טיול. לפתע ראיתי ספר של ריטה סקיטר.
לא חשדתי בו.
מה אני חשדניסט?
ואז אני ממשיך לטייל, ואני רואה זקנה (מהשורש מבוגר).
לא חשדתי בה.
למה עשתה לי משהו?
ואז התברר שבספר ריטה גנבה לזקנה את הזכרונות, והזקנה קראה בלחשננית רק לי לעלות למעלה.
פה חשדתי!
ואני מדריך על הספר ומדריך עליו וצועק: "ריטה תחזירי את הזכרונות לבתחולדה, גנבת! תחזירי לה את הזכרונות, שקרנית!
ואני מדריך על הספר
ומדריך עליו
ומדריך עליו.
ואז הבנתי שבטעות אני מדריך על השרביט שלי ושובר אותו".
"הארי, אולי תגיע לעיקר, לקטע שבו פגשת את וולדמורט?
"מה?"
"נו הארי... באת לספר על המפגש עם וולדמורט"
"אדוני יש פה טעות! אתם קראתם לי לספר על השקרים של ריטה סקיטר, לא על מפגש עם וולדי-מה-שמו!"
"(בלחש) נו תעשה טובה, בקשה..."
"הנה זה חוזר אליך! מחקו לך את הזכרונות אבל זה חוזר,אליך היום הזה! ואז מה קרה?"
"ואז"
"ואז!"
"ואז! הזקנה התפצלה לשתים. אז יריתי עליה 3 קללות עם הבזקי אור. ככה פלוםי פלופי פלופי.
מתוך הזקנה יצאה נחשית ענקית שהסתובבה בצורה אלפטיסטית ונחתה ליידי.
היא זימנה את המנהיג שלה. הוא היה עם שרביט איזה 6000 קילומטר אורך בלי להגזים!
הוא רצה להרוג אותי.
אמרתי לו 'אל תהרוג אותי! יש לך כבר 6 הורקרוקסים! תהרוג אותם! (מה זה הוגן שיהרוג רק אותי?).
ואז לקחו אותי לאחוזת מאלפוי, ושם באחוזה זה ממש מרגיש כמו באחוזה! ויש שם אוכלי מוות עם שרביטים שעושים לייזרים, וגמדוני בית שאופים מאפים מקמח, המון קמחים של קמח! והשרביטים גמישים כמו לולב מתלבלב, לולב מתלבלב! ויש שם גובלינים שכל האצבעות שלהם זה זרת! ככה, זרת, זרת זרת! ועושים שם שיקויים מטחול ענק!"
"אני מבין שעשו עליך ניסויים? זה היה קשה?"
"כן! אמרו לי תתחתן עם צ'ו, תתחתן עם הרמיוני, תתחתן עם ג'יני! איפה אני אשים להן את הטבעת, על השרביט?
בקיצור דובי שאל אותי איפה אני רוצה ללכת, אמרתי לו בקתת הצדפים למה אף פעם לא הייתי. בדרך עברנו דרך האחוזה, לקחתי שרביט. אבל כשהגענו לבקתת הצדפים לא נתנו לנו להכנס, כי הדיוק לופין היה שם, והיה ירח מלא, מפוצץ!"
"בקיצור איך אתה מסכם את המפגש שלך עם אוכלי המוות?"
"מה?"
"נו... היכרות איתם"
"אה...משחקי היכרויות!"
"אני מצטער ששאלתי"
"אני מצטער שתשתוק! אז ככה זה הולך! 'וואטס יור ניים, מאיי ניים איז סקאביור. וואטס יור ניים, מאיי ניים איז ורנון דרסלי!"
מאלפוי כשדרך על האף של הארי?
"ואני מדריך עליו. ומדריך עליו. ומדריך. כי אני מדריך. כי אני מדריך. בפלוגת הפיקוח"
"ראיתי את זאביני סוגר את דלת הקרון והיא לא הצליחה להסגר, לא חשדתי. ואז ראיתי לרגע את הראש של פוטר באוויר, פה חשדתי!"
ואיך אמר הארי?
"בתחולדה קראה רק לי לעלות למעלה ולא להרמיוני וכאבה לי הצלקת. לא חשדתי בה. מה אני חשדניסט?
ואז היא התפצלה לשניים.
פה חשדתי!"
"אישור תליה, אישור תליה! איפה החבל?" הוא אמר בשמחה.
"אתה מבין" הוא אמר להארי "עכשיו שיאשרו לי לתלות מחבלים מהצוואר שלהם למטה במרתפים, יצורים מבחילים, כבר לא יוכלו לזרוק פצצות סירחון על ישראל. נכון? הייתם חושבים פעמיים לפני שהייתם מלכלכים עםבוץ נגד ישראל, אם הייתם יודעים שאני יכול לתלות אתכם כמה ימים! נגמרו הימים האלה. חוץ מזה ראש הממשלה הסכים לחתום על צו גירוש לטיבי!"
עם ההשוואות האחרות אני מסכימה.
האמת שאם כבר היהודים בסדרה הם בני המוגלגים - כי הרי וולדמורט (=היטלר) האמין בטוהר דם (=הגזע הארי), אז ילדי המוגלגים, שאינם טהורי דם, הם היהודים, שהיטלר רצח בשל היותם לא מהגזע הארי...