האם כשאתם לומדים/ות נקודת המוצא היאסתם 1...
שהכל מותר אלא אם כן צוין אחרת
או שהכל אסור אלא אם כן צוין אחרת?

או אפשרות שונה?
הכל מותרארץ השוקולד
ה' בא לומר לנו איך ומה לעשות ולפי זה אני יודע את המגבלות שהוא קבע ורצונו שאעשה
איזה כבוד, זכיתי להסכמה של ארי הדורארץ השוקולד
אכן, אבל רק לדעה הספציפית שלעיל.ארצ'יבלד
אין בכך אישור, לדעות נוספות שלך.
זה בסדר, אשתדל לבקש הסכמה להבאארץ השוקולד
או שאצרף את ההסכמה שלך לדברים אחרים ואסתמך על כך שאנשים לא ישימו לב
אם הכל מותרכלמנסע

אז הכל מותר גם בלי לקבל ממנו שום הסכמה. לא ככה?

הסכמה זה סתם שידעו שאני אדם חשובארץ השוקולד
גם בהסכמות לספרי קודש, אין משמעות רבה להסכמות לרוב.
זה נותן אינדיקציה מי המחבר, אבל בגלל שהרבנים המסכימים לרוב לא עברו על רוב הספר וקל וחומר על כולו, אז אין משמעות עצומה להסכמה
הכל אסורהדוכס מירוסלב

כי אני שואף לא לטעות אף פעם. כמובן שזה מרוכך, כי אי אפשר לחיות ככה.

אבל אני לא אוסר לאחרים דברים שאני לא יודע, משתדל לשלוח אותם לפוסקים או לפחות לברר את הסוגיה כמו שצריך

יש הבדל בין מעשה, ללימוד.ארצ'יבלד
כללית-הכל מותראור שחור

אבל יתכן נושא שבו ההנחה הפוכה

עובד עם שכל. יש דברים שברור שיהיו אסורים ויש שמותרים.אניוהוא
הכל צריך להבין1דודי
כלומר אני לא אוסר בלי לדעת אבל אני לא מתיר בלי לברר שבאמת כך
מיותר לציין שיש דברים שלכאורה פשוט שמותרים או אסורים ויוצאים ללמוד מתוך הנחה ראשונה
מה זה מותר ומה זה אסור?מושיקו
בתניא מוסבר שאסור זה ענין קדוש שאסיר אצל הס"א ולכן ההתייחסות אילו והתיקון שלו הוא בדרך שלילה וריחוק.
ומותר הוא מלשון התרה,ההפך מאסיר שקשור וממילא ההתייחסות והתיקון של אותו ענין הוא בגישה חיובית.

ועל פי דרך החסידות שקדש עצמך במותר לך, יש פתגם "האסור אסור והמותר מיותר"
הכוונה הלכתית כמובן. נק' המוצא שלך בלימוד היאסתם 1...
מהיתר מוחלט והלימוד מוריד כל מיני דברים בדרך או להפך הכל אסור והלימוד בא להראות מה מותר ובאילו תנאים?

מה נשאר אחרי הפתגם שהבאת?
שהכל מותרמושיקו

אז למה יש אסור

באופן עקרוני...אדם כל שהוא

בשביל שמשהו יהיה אסור, צריכה להיות סיבה לאסור אותו. 

לא צריך להיות מקור לכך שמותר לאכול תפוז ובננה ביחד.

אלא, שלא כ"כ נראה לי שאתה מדבר על דברים כאלה.

השאלה מתעוררת בעיקר על דברים שיש סיבה לעורר לגביהם ספק.

ושם, נראה לי שהכיוון הכללי הוא כמו שנאמר שהכל צריך להבין ולברר.

לצורך העניין- גם הדוגמה עם התפוז והבננה מוצלחת.סתם 1...
אם התורה מנחה אותנו מה מותר ומה אסור לאכול איך נתייחס לדבר שלא מוזכר בפירוש?
האם נלך מכיוון השלילה או להפך?
לכאורה תאמר שאין מובן מאליו, הכל צריך בירור.
לשיטתך, איך אתה מתמודד עם השאלה על התפוז והבננה?אדם כל שהוא

איזה מקור יש לך להתיר את זה?

זו לא השיטה שלי אבל לנוקט בגישה שהולכת מהאסור למותר יהיה אסוסתם 1...
אלא אם כן הוא ימצא פירוט כלשהוא בלימוד.
לא מכיר מי שבאמת נוקט בגישה כזו..אדם כל שהוא

זה לא נראה לי מעשי - אי אפשר למצוא מקור להתיר כל דבר, וגם זה לא נכון עקרונית.

יש בתורה מצוות עשה, ומצוות לא תעשה.

התורה לא עוסקת בלהתיר דברים [מלבד במקרים מיוחדים שהייתה הווא אמינא לאסור].

[כמובן יש דברים שאסורים על אף שהתורה לא אסרה אותם בפירוש, אבל האיסור שלהם נובע ממה שהתורה אסרה]

יש כאלה שנוטים יותר לאסור עד שיוכח אחרת, אבל באופן כללי גם הם אוסרים רק דברים שיש להם איזה שהוא צד לחשוב שהם אסורים.  

קצת ארוך אבל זו דעתיכלמנסע
עבר עריכה על ידי כלמנסע בתאריך י"ד בחשון תשע"ט 19:03

שתפוז ובננה הוא דוגמא לנושא שאף אחד לא חושב שהוא בכלל נושא לדיון או נושא לשאלת כן/לא - זה דוגמא לשאלה שאין אף אדם ששאל מעולם ועניין שאלה כזו הוא רק חיפוש שאלות. זה לדעתי כוונת הרבנים כמו המהר"ל שהרחיקו את הפלפול - לא לחפש שאלות. ללמוד, ולנסות להבין. סיימת - עבור הלאה ללמוד עוד. בדרך הטבע כשלומדים כמה דברים, אז מגלים שלא כל הדברים מתיישבים באופן הפשוט. למשל אם תפוז ועוד תפוז זה אחד ועוד אחד, תפוז ועוד מגדל כבר לא יהיה אחד ועוד אחד. ואז יש שאלה: למה? ועל זה עונים ומסבירים. וזה הפלפול שהוא בסדר, וזה כוונת האורחות צדיקים שאמר שפלפול הגמרא הוא מצווה דרמינן משניות וברייתות אהדדי ומתרצינן להו, כלומר לא ש"למדנו שאלות", אלא "למדנו משניות וברייתות" רק שמהמשניות והברייתות עולות שאלות טבעיות. ובמקרים כאלו אנחנו רואים שהתנאים קודם כל מחפשים סברות שעולות מפסוקים דהיינו מדרשי הלכה להלכות ומדרשי אגדה ללימוד מוסר ומחשבה (י"ג מידות הדרש, וכן ל"ב מידות של אגדה, להבנתי הם כולם דרכי חשיבה בסיסיות של לימוד, ולכן חז"ל נעזרו בהם להוציא דינים ורעיונות מפסוקים). והאמוראים שבגלל ירידת הדורות כבר לא יכלו לחפש סברות ישירות מפסוקים חיפשו סברות מהמשניות והברייתות והמימרות של האמוראים שקדמו להם. וירידת הדורות נובעת מכך שהקב"ה מסתיר את פניו, ואז אין רואים פנים בפנים לימוד מקרא דבר ה' המפורש, וצריך להיעזר בחכמת אדם שתאיר לפניו ואיך תאיר מכח אורה זו תורה, אבל אין זו תורה מפורשת, וכך מדור לדור מגיעים לרמה שצריך יותר ויותר להתפלפל כדי ללמוד משניות מתוך פסוקים, וגמרא מתוך משניות, וגאונים מתוך גמרא, וראשונים מתוך גאונים, ואחרונים מתוך ראשונים, וכתב הגר"א עתה אנו מצפים לתחיית המתים, ומהי זו, וכיצד תבוא, שכאשר יאמרו ישראל ככתוב בפרשת האזינו אי אלוהימו, איה אלוהי העבודה זרה שבטחנו בהם, ועתה אנו רואים שאינם מצילים אותנו, וכל השיטות שנלקחו מהגויים אינם עוזרות לנו להינצל מצרות הגלות, אז מייד מעצם האמונה תמוט רגלם של הגויים, ואז "לי נקם ושילם לעת תמוט רגלם", שהגויים סברו שאנו גוי אובד עצות ושאין בנו תבונה, ועתה אנו נשוב לעצם האמונה, ומייד "לי נקם ושילם" "ראו עתה כי אני אני הוא ואין אלוהים עימדי", ולענייננו, כאשר נשוב לסברות האמונה כפי שהם ע"פ דרך ה', ממילא "עורי עורי לבשי עוז זרוע ה' עורי כימי קדם דורות עולמים", ונמצא את הדרך ללמוד דבר ה' מפורש ללא טעויות ומעקשים, כלומר לכתחילה מי שרוצה ללמוד בדרך המסורה מדור דור אז ילך צעד צעד מהמקרא למשנה ולתלמוד לגאונים לראשונים ולאחרונים וידע מייד מה לעשות, לעומת זאת מי שיזכהו ה' יוכל לכנוס בצעד אחד על ידי מה שכתב ר' חיים מוולוז'ין הסגולה שהביטחון הגדול שאין דבר שיכול לעמוד בפני ה', בזכות זה יצליח, וכן כאן כשמאמין שאין דבר שיעמוד בפני התובנות האלוקיות של בית המדרש, מייד יצליח בלימודו וידע כיצד לנהוג, וכבר כתב הגר"א ועתה אנו מצפים לתחיית המתים, שתעור בעולם רוח ה' בעוז וגבורה להורות את הדרך ילכו בה ואת המעשה אשר יעשון.

ובכלליות אני אוחז בדרך האומרים שאין "רשות" רק הכל או "מצווה" או "עבירה", אלא שיש דברי רשות מרובים שהם כולם נכנסים תחת הכותרת "דרך ארץ קדמה לתורה", וע"פ זה דנים אותם, והם לא כולם מותרים עד שייאסרו, אלא מצוות עשה ולא תעשה של דרך ארץ הם כמצוות עשה ולא תעשה של תורה, שכולם ירדו כחדא מחתא, זכור ושמור בדיבור אחד נאמרו ואין דרך לקיים זה בלא זה. כמובן ניתן לשאול איזה מהם עדיף, עשה או לא תעשה, ועל זה יש דיונים רבים בדברי חז"ל והראשונים והאחרונים, כמו שאמרו למשל של"ת הוא יותר חמור מבחינת המקרה של עבירה, אך מבחינה הלכתית במקרה של מצווה מול מצווה עשה דוחה ל"ת, ומ"מ אין עשה דוחה ל"ת ועשה, וכן הלאה.

הכל מותראבבגאון

בן אדם לא חייב להרוס לעצמו את החיים בגלל שהוא דוס, אפשר להיות "דתי נורמלי"

השאלה מניחה שאין רקע קודםטיפות של אור
וזה כמעט אף פעם לא נכון.

למשל: הגמרא אומרת שבתולה נישאת ליום הרביעי, ושאין מוקצה בשבת? הגיוני לנחש שהראשונים יסבירו למה היום זה אחרת, או שהמשפט לא כפשוטו.

גם בתחומים לא מצויים (למשל, הלכות אבלות), אנחנו יודעים מספיק כדי לנחש איפה יכולה להיות בעיה (שמחה, ישיבה על כיסא, לימוד תורה, רחיצה).

אז באותם מקומות שמעוררים ספק -

מבחינת הלימוד הכל מותר עד שיוכח אחרת,
למעשה הכל אסור עד ששואלים את הרב/לומדים.
זהו כלל בלתי אפשריכלמנסע

אם למעשה הכל אסור, אז איך הלימוד יכול להתיר, והרי הלימוד צריך להביא לידי מעשה, וכאשר דבר באמת מותר, אז מדוע אתה אוסרו, ואיך מבחינת הלימוד הכל מותר אם בפועל זה אסור? 

דוגמא:טיפות של אור
האם מותר לשים מים קרים בשבת בכוס מים רותחים?
תשובה: לא יודע, אבל אני זוכר שיש משהו בעייתי עם כלי שני.

לכן אני לא אשפוך מים קרים למים רותחים עד שאני אשאל רב/אפתח שש"כ/אלמד את הסוגיא.
ואם מישהו ישאל אותי, אני אגיד לו לשאול מישהו אחר.

נניח החלטתי ללמוד את הסוגיא.
קודם כל, אני לא אפעל לפי הלימוד עד שאני אסיים.

מתחילים, "הקדרה והאלפס שהעבירן מעל האש מרותחין, לא ייתן לתוכן תבלין".
זה כלי ראשון, אז בנתיים מבחינתי כאילו אין שום בעיה בכלי שני. (כמובן שאני מנחש שעד סוף הסוגיא, כלי שני יאסר לפעמים).

אם בסוף הלימוד (מהגמרא והראשונים עד הטור-ב"י-משנ"ב והלאה) אני אגלה שלפי השיטות שנפסקו אין סיבה לאסור במים, ואני לא אמצא רמז בשש"כ/פנה"ל לאסור (למקרה שפספסתי משהו), אניח שמותר.
ואשפוך בגיל ורננה מים קרים לתה.

יותר מובן עכשיו?
הדוגמאות שלך מעניינות כשלעצמםכלמנסע

אבל הם לא עונות לשאלה הפותחת של השרשור

התשובה היחידה שלך לשאלה הפותחת היא: מבחינה לימודית הכל מותר, מבחינה מעשית הכל אסור - לטענה זאת עניתי שזה בלתי אפשרי.

ולגבי הדוגמא עצמה - מה פירוש "אתה זוכר שיש משהו בעייתי בכלי שני"? איפה זה כתוב? האם יש מקום בגמרא שכתוב "יש משהו בעייתי בכלי שני"? זה לא כתוב מהסיבה הפשוטה שאסור או מותר, עשה או לא תעשה - זה הכרעה, זה לא דיון פילוסופי. או שכלי שני מותר או שאסור. עכשיו יכול להיות שאתה לא זוכר או לא יודע את הפרטים. במקרים כאלו אתה יכול לבדוק, ואם אינך יכול לבדוק אתה יכול להכריע על פי כללים של ספק. אם בדקת ונשארת בספק, או אינך יודע את הכללים של ספק, ולכן אתה עדיין בספק - מה תעשה? זאת בדיוק השאלה הפותחת של האשכול. כמובן ישנה גם השאלה עד כמה אתה צריך להתאמץ לבדוק, ובאיזה שלב תחשיב את זה ש"כבר בדקת ככל יכולתך ועכשיו אתה מכריע על פי מירב הבנתך או כללי ספק". גם במצב כזה יש משמעות גדולה לשאלה הפותחת של השרשור.

ובכןטיפות של אור
א. מבחינה מעשית הכל אסור (במקרים הרלוונטיים) - עד שאני אלמד.
איפה הסתירה פה?

דוגמא - לשפוך מים קרים לתה.

ב. אני טוען שיש לנו רקע קודם ללימוד.

האם מותר לרדת במדרגות בשבת? כל מי שאני מכיר יורד, וחינכו אותי שמותר, ולא עולה לי סיבה לאסור, אז אני לא טורח לבדוק שמותר.

ולהיפך, ברור לי שיש מוקצה, גם לפני שלמדתי דף אחד בגמרא.

חלק מהרקע הוא שאני יודע מתי יכולה להיות "שאלה" - למשל, שפיכת מים קרים לתה.

ג. לא למדתי הלכות ספק ספיקא כמו שצריך, אבל אני זוכר שיש דיון על "ספק מחסרון ידיעה". לכן בפועל אני אוסר (לעצמי) במקרים הרלוונטים (שפיכת מים לתה), עד שאני לומד/שואל.

קשה לי להאמין שמישהו יחלוק על זה
ובכןכלמנסע

א. אין פה סתירה, פשוט אין פה תשובה לשאלה הפותחת את השרשור.

ב. ג. הרקע הוא חלק מהידע. כאשר מהרקע יש לך "שאלה על סמך רקע" או כמו שאתה קורא לו "ספק מחסרון ידיעה"- והמושג "שאלה על סמך רקע" או "ספק מחסרון ידיעה" הוא מושג שאין לו מקור הלכתי חד משמעי - כדבריך - שיש עליו דיון, ממילא זה נושא שגם הוא נכלל בשאלת פותח השרשור, וכאמור - לא ענית על שאלת פותח השרשור.

|מרים ידיים|טיפות של אור

א. אני סבור שיש כאן תשובה לשאלה.

אפשר לשאול את @סתם 1... לדעתו, אני מניח.

ב.ג. נדמה לי שהוא שאל שאלה קונקרטית - מה אנחנו עושים - ושעניתי עליה.

כל טוב חיוך

אתה לא יודע מה לעשות עם הידיים?כלמנסע

א. אתה לא צריך להרים ידיים. מספיק שתושיט את היד להצביע היכן התשובה. בהודעה השלישית(! - אחרי אוסף גדול של דברים מסביב) שלך ענית תשובה סתמית שתוכנה קצר מאוד ("הכל אסור"), אך רוב דבריך היו כנ"ל אוסף של דברים מסביב

ב.ג. הוא לא שאל מה עושים. הוא שאל מה נקודת המוצא

בירור דבר ד'ק"ש
כשלומדים מבררים מה רצון ד'. יש הרבה שאלות והרבה כיוונים. יסודות אמונה, פרד"ס, סברות בלימוד וכד'.

כמובן שבסוגיות הלכתיות, יש גם 'שורה תחתונה' שכוללת גם אסור/מותר /רצוי.
אבל השאלה היאכלמנסע

מה רצון ה' במקרה של סתמא

השאלה היתה: "כשאתם לומדים..."ק"ש
למעשה ודאי שמה שאין סיבה לאסור - מותר
אם כןכלמנסע

תשובתך היא שבסתמא הכל מותר. זו תשובה אפשרית, אך לא כתבת עליה דבר בהודעה הקודמת שלך. משום מה אתה ועוד כמה ניקים פה חושבים שהם יכתבו אלף דברים מסביב, ויוותרו על השאלה עצמה.

לא הבנת את תשובתי בכללק"ש
אני ועוד כמה ניקים ענינו על שאלתך, שיש בה טעות ניסוח. למסגר את שאלת נקודת המוצא בלימוד, או אם תרצה שאלת הגישה לתורה, בשאלת המותר/אסור, זו תפיסה מוקטנת של התורה. התורה היא חיי עולם שהקב"ה נטע בתוכנו ו"כשאנו לומדים" כהגדרה בשאלתך, אנו עוסקים בגילוי רצון הקב"ה בעולם. לכן עניתי כמו שעניתי בתשובה הראשונה.

גם כשהתעקשת, עניתי ש'מה שאין סיבה לאסור - מותר'. היות שמקורות רבים בגדולי ישראל מדברים על כך שאסור לאסור את המותר. אבל עדיין, זה ממש לא 'הכל כלשונך', זה כפי שהדגשתי כשאין סיבה לאסור - ויש הרבה כאלו.
---כלמנסע

תקציר: הוויות דאביי ורבא הם חלק חשוב בתורה שבלעדיהם אי אפשר להגיע לבירור כראוי של רצון ה'. לכן גילוי רצון ה' כולל העמקה בכללי איסור והיתר, ובכללי הדיון ונקודת המוצא של הדיון באיסור והיתר. ועוד התייחסות בסוף ל"כשאין סיבה לאסור"

אדם שלא מכיר את הוויות דאביי ורבא, עשוי לחשוב שהוא יכול להסתפק בלימוד קליל של אגדתא ולהגיע לתכלית רצון ה'. אבל הקב"ה נתן לנו תורה עם מצוות עשה ולא תעשה, מותר ואסור. בתחילת הלימוד אדם עדיין אינו יכול לעסוק בסודות התורה שהם ברומו של עולם, ואפילו לא באיסור והיתר. בשלב זה האדם עוסק בהכרת היסודות שהם אגדתיים ורעיוניים. אבל בזה אין די. כדי להגיע לסודות התורה, להבנת המהויות הקדושות, השכלים הנבדלים והידע הטהור, ובירור רצון ה' לתכליתו, חובה לעבור דרך השלב האמצעי שהוא קידוש החומר, ע"י מעשים המקדשים את הגוף ומבדילים אותו מטעויות גשמיות המפריעות להבנה הטהורה. לפיכך לאחר שילמד אדם את היסודות הבסיסיים, חובה על האדם לעבור אל הוויות דאביי ורבא, איסור והיתר, עיסוק בכובד ראש המעשה הראוי הנכון והמדוייק. רק לאחר מכן יוכל לשוב למילי דאגדתא ולהבין את טהרת האמת של המהויות העולמיות, לדעת ידיעה טהורה משפע העליון. 

השאלה על נקודת מוצא באיסור והיתר היא שאלה כבדת משקל לגבי כללי הלימוד בהוויות דאביי ורבא, שהם השלב האמצעי כאמור. וכשם שבכל הוויות דאביי ורבא (כמו גם במילי דאגדתא) ייתכנו דעות דומות אך שונות, ויש יותר מאפשרות אחת אפשרית, וישנם אפשרויות שונות שבמקרים שונים,או לדעות שונות, ההלכה תאפשר פסק שונה, ובלבד שלא יהא במקום אחד סתרי אהדדי, כך גם יש צורך בכלל נכון בהוויות דאביי ורבא בכללי הלימוד בהוויות דאביי ורבא, אם נקודת המוצא היא לאסור או להתיר. ייתכנו דעות שונות בשאלה זו, רק צריך שכולם יהיו מכוונות אל האמת האלוקית וההלכתית, וגם שלא יהא במקום אחד סתרי אהדדי.

לגבי הטענה ש"כשאין סיבה לאסור מותר" - מה זה "אין סיבה לאסור"? יש סיבה לאסור הרבה דברים. כמו שאמרתי השאלה היא לא למה לאסור אכילת תפוז ובננה ביחד. אלא למה לאסור בשר עוף בחלב, או למה לאסורנ"ט בר נ"ט במקרים מסויימים. 

אהבתי את רעיון התקציר, בעד לייסד דבר כזה תמידארץ השוקולד
זו תשובתך, אך היא אינה תשובה הכרחיתכלמנסע

אבל השאלה הייתה אחרתארץ השוקולד
וממילא, כשאתה לומד מה הנחת המוצא. לדוגמא:
האם הגמרא צריכה לדון מדוע מותר לאכול לחם בסוכה או מדוע אסור לאכול לחם מחוץ לסוכה?
מה שאסור , צריך להיות כתוב במפורשcintetit

וגם מעוגן בצורה ברורה ומוגדרת היטב , במקור הילכתי מובהק.

אחרת הוא הופך להיות עבירה אמיתית על מצווה דאורייתא של "בל תוסיף"

אנחנו כמובן יודעים עד כמה אנשים בימינו נופלים לעבירה החמורה הזו.

ננסה ללכת לפי שיטתךכלמנסע

כמו שאסור להחמיר בכל איסור - כך לדבריך אסור להחמיר בבל תוסיף.

ובל תוסיף הלוא נקבע במפורש שהאיסור הוא רק במתכוון לשנות את המצווה או להוסיף מצווה כאילו הייתה שווה לתרי"ג מצוות, אבל בלעדי זה אין איסור בל תוסיף - והמחמיר הרי זה - לדבריך - בל תוסיף, ואכן מי שמקל בזה כאילו זו מצוות בל תוסיף, הרי הוא עובר,

אבל מצווה להחמיר בספיקות ובהידורי מצווה כמו שמצינו רבות בחז"ל, והוא כטעם שכתב המסילת ישרים במידת החסידות שהוא כמו מי שאביו ציווהו דבר, ודאי לא יעשהו רק במעט, אלא כל שיכול להוסיף לעשות נחת רוח לאביו יוסיף, ולא יסתפק במעשה מצומצם ומינימלי,

וע"ע במסילת ישרים פרק י"ג בביאור מידת הפרישות, ופרק י"ח בביאור מידת החסידות, ובפרט מ"ש בטעם מידת החסידות, כמ"ש ואצטט שוב: "שהוא כמו מי שאביו ציווהו דבר, ודאי לא יעשהו רק במעט, אלא כל שיכול להוסיף לעשות נחת רוח לאביו יוסיף, ולא יסתפק במעשה מצומצם ומינימלי, "

מי שחוטא ומוסיף, עובר על מצווה דאורייתא שנקראת "בל תוסיף"cintetit

זה שיש מי שחטא ועבר על המצווה הזאת, זה ברור, כל הזמן עוברים על מצוות.

זה שיש מי שמוצא לעצמו היתרים ותירוצים למה מותר לו לעבור על "בל תוסיף" , זה ברור.

הרבה אנשים עוברים עבירות ומוצאים אמתלאות.

זה שאתה מוכיח שמי שעבר את העברה הזאת , הם דווקא רבנים.

אני חושבת שזה הגיוני,

כמו שהגיוני שעל מצוות ריבית ונשך יעברו בעיקר בנקאים ואנשים עשירים, זה הגיוני שעל בל תוסיף יעברו רבנים.

זה גם כתוב במפורש

שָׁמַעְתִּי מִפִּיו הַקָּדוֹשׁ שֶׁאָמַר
שֶׁהוּא יֵצֶר הָרָע. גָּדוֹל אֵצֶל הַלּוֹמְדִים לְהַמְצִיא חֲדָשׁוֹת
הַיְנוּ מַה שֶּׁכָּל אֶחָד רוֹצֶה דַּיְקָא לְהַמְצִיא דִּין חָדָשׁ  

חיי מוהר"ן "עבודת השם" תפ"ד

את מאשימה רבנים באשמה בדויהכלמנסע

כמו שהוכחתי

ומאשימה אותי כאילו אני מאשים אותם. 

זהו מעשה בלתי מוסרי בעליל.

זה לא "את", אלא הוא, טרול מוכר - שפיפולאדם כל שהוא

דווקא אני חשבתי בטרולית ידועה אחרת - ליאת...אניוהוא
אבל זה לא באמת משנה מי מהם....
זה אותו רעיון...

@פלוני מפונפן
@זית שמן ודבש
שפיפול וליאת הם אותו אחד.אדם כל שהוא

זאת הנחה שאני מוכן לקבל, אבל אין הוכחה לזה.אניוהוא
אין הוכחה, אבל זה די ברור ומוכר-אדם כל שהוא
כך גם אני טועןהדוכס מירוסלב

וזה ניכר מאוד

נ.ב. למה ספר חיי מוהרן יכריע?ארצ'יבלד
אם בכלל לזה הוא התכוון.

המשפט הזה כל כך כוללני, בערך כמו
"מחר יהיה קריר" ראיתם!! אמרו 15 מעלות בדיוק!

אגב, את ושפיפול (יש לו בחתימה קישור) יונקים כזה הרבה שטויות, למות.
איך הם לא ינקו אותם שטויות אם זה אותו אדם?הדוכס מירוסלב

פיצול אישיות?ארצ'יבלד
נסיו נואש להביע דעה שתשפיעהדוכס מירוסלב

הוא חושב שבניק נשי יותר יקבלו את דבריו.

זה נכון לניקים סמרטוטים, אבל בוא לא נכנס לזה.

בשורה התחתונה זה אותו אחד שמעוות את דברי רבי נחמן בשם הבנות משונות וכפרניות כמו אותו אלעד הכוייפר שמחזיק אתרים של "ברסלב"

זה נכון לניקים סמרטוטיםארצ'יבלד
אין דבר שיותר דוחה אותיהדוכס מירוסלב

מגבר אינטרנטי שהופך לסמרטוט שמיד "מכיל" כל שטות שיוצאת מ"אישה"

מה הקשר לאלעד?אניוהוא
אליעד אולי?הדוכס מירוסלב

לא זוכר את השם

מי זה?אניוהוא
שפיפולארץ השוקולדאחרונה
הוא חושב שבניק נשי יותר יקבלו את דבריוכלמנסע

או שהוא מעדיף שיתקפו ניק נשי, מתוך מניע של שנאת נשים

מה שמוכיח ספר חיי מוהר"ן הוא שהתופעה הייתה ידועה ומוכרתcintetit

וישנה נטיה להמציא "הלכות" חדשות.

זו לא תופעה שהופיעה בימינו, היא הייתה קיימת גם בדורות קודמים, גם לפני מאות שנים.

מה שמכריע הוא מה שכתוב בתורה

לֹא תֹסִפוּ עַל הַדָּבָר אֲשֶׁר אָנֹכִי מְצַוֶּה אֶתְכֶם וְלֹא תִגְרְעוּ מִמֶּנּוּ

מה בעצם אומר חיי מוהר"ן, הוא אומר שישנם אנשים שיעברו על המצווה הזאת וגם ימציאו לעצמם סיבות למה מותר להם לעבור על המצווה הזאת.

זו באמת הצהרה כללית , והיא מתארת מצב שהוא כללי.

לכן היא הצהרה מועילה, כי היא כללית.

אילו רק היה מדבר על מצווה מסויימת , לא היה בהצהרה כזו הרבה תועלת, כי היו יודעים שהלכה מסויימת היא המצאה, אבל זה לא נוגע להלכות אחרות, שאולי הן מאותו הסוג.

מה שאנחנו יודעים בוודאות, זה שאין מקור הלכתי שהוא חסין מפני טעויות, כיוון שיש מסכת שלמה שנקראת מסכת "הוריות", שמדברת על טעויות שנעשות על ידי בית דין, לא על ידי אדם פרטי ובית הדין הזה שעשה טעויות , היה יכול להתקיים בכל נקודה הסטורית. היה יכול להיות של נביאים, או תנאים או אמוראים או ראשונים או אחרונים.

ההבדל הוא מבחינת הכפרה, שרק בתקופת בית המקדש ניתן היה להביא קורבן.

אבל עבירה על "לא תוסיף", נשארת עבירה, גם כשאין בית מקדש ואין נביאים ואין אורים ותומים.

לכן כשאנחנו רואים עבירה על "לא תוסיף", אנחנו אמורים להניח שזו עבירה בדיוק כמו עבירה על "לא תבערו אש בכל מושבותיכם" שזו גם מצוות לא תעשה דאורייתא.

רק שכאמור, כמו שיש אנשים שצפויים לעבור על מצוות ריבית נשך, גם ישנה אוכלוסיה מסויימת שצפויה לעבור על "לא תוסיף" 

את מודעת לכך שר נחמן אמר לקיים שולחן ערוך.ארצ'יבלד
אופס

סתר את עצמו

לגבי התשובה שלך עם ה'כללי' זה משוחד פחד איך שהבנת
כאילו זה נכון, אבל אין לזה ולו קשר אחד לתושבע.
רק, שיש למדנים שמעוותים רק כדי שיצא חידוש. שוין. נובל לא תקבלי על זה...

הדבר היחיד שהבאת זה הפסוק. שכוייח, אלמד את זה

נ.ב. האתר ההוא על ברסלב ככ דפוק
תפסיק להגיב לטרול הזה כאילו הוא באמת נקבה הדוכס מירוסלב

ואולי הם בכלל פצלשים שלך, ואתה פשוט יוצא נגדםארצ'יבלד
כדי שאנשים יתנו לך את האפשרות להביע את דעותיך?

עכשיו שאני חושב על זה, זה מסביר הרבה דברים

You're dead wrong
חחחחחחחחחחחח איזו הפלגה רחוקה במחוזות הדמיוןהדוכס מירוסלב

אבל לך תדע, אולי עלית עלי!!!!

לעונג לי להזים את הטעות הנפוצה הזו - רבי נחמן לא אמר כזה דברcintetit

כלומר,

אנחנו כמובן לא יכולים לדעת כל דבר שרבי נחמן מברסלב אמר בחייו , אנחנו מכירים רק את מה שנכתב בספרות חסידות ברסלב המוקדמת ושם לא כתוב שום דבר כזה.

כלומר, ייתכן שהוא אמר את זה וייתכן שלא, כמו שייתכן שהוא אמר שסוסים אוכלים תרנגולות.

מה שכן מתועד הוא ההנחיה ללמוד פוסקים ושולחן ערוך ראה שיחות הר"ן , שיחה כט'

וְאָמַר: שֶׁכָּל אִישׁ יִשְׂרְאֵלִי מְחֻיָּב לִלְמד בְּכָל יוֹם וָיוֹם פּוֹסְקִים וְלא יַעֲבר
וְאַף אִם הוּא אָנוּס וְאֵין לוֹ פְּנַאי, יִלְמַד עַל כָּל פָּנִים אֵיזֶה סְעִיף "שֻׁלְחָן עָרוּךְ" בְּאֵיזֶה מָקוֹם שֶׁהוּא

וללמוד ולקיים זה אינו אותו דבר , כמו שלדוג דגים ולאכול דגים, הם דברים שונים לגמרי.

אז זו טעות נפוצה, אבל אני חוששת שזו אינה טעות תמימה, אלא מי שטוען את הטענה השיקרית הזו, עושה זאת בזדון, בעיקר מחזירים בתשובה, שמוצאים אנשים שמתעניינים ברבי נחמן, ובאמצעות הסילוף הזה, מנסים לשעבד אותם לרבנים.

ואני לא אומרת שרבי נחמן לא חשב שצריך לקיים את השולחן ערוך, אבל האמת היא שהדבר לא נכתב אף פעם במפורש , כמו שלא נטען ההפך.

את טוענת להפך.ארצ'יבלד
מתי?cintetit

אתה קופץ מעניין לעניין.

אנחנו כרגע מדברים על מה שרבי נחמן אמר או לא אמר.

אין לנו דרך לדעת אם הוא אמר או לא אמר לשמור את השו"ע.

בוודאי שאין לנו דרך לדעת מה הוא חשב.

הוא אמר ללמוד. כן. לא לשמור. 

כמה שטויות אפשר לכתובמבקש אמונה

טרולים עליך ישראל..

זה טרול אחד...הדוכס מירוסלב

הכל מותרהלמדן

למה...סיעתא דשמייא1

...במעשה העגל השם סלח כאשר העניין הוא עבודה זרה ממש במזיד

ואילו בעניין המרגלים שזה לשון הרע לכאורה ועוד שהם עשו תשובה השם לא סלח?

לדעתי השם תכנן מראש שדור יציאת מצרים לא יכנס לארץ ישראל.

כמו שנאמר "אל נורא עלילה".

גם בכבוש הארץ הם היו….סיעתא דשמייא1
… זקוקים לניסים מעל הטבע כמו: נפילת חומות יריחו, "שמש בגבעון דום".
תשובה על סחיטהפשוט אני..

נניח אתם יודעים על אדם כלשהו, שהוא מתכוון לעשות מעשה חמור מאוד. 

למשל לשדוד בנק.

אתם מאיימים עליו שאם הוא לא ייתן לכם חלק מהשלל, אתם תדווחו עליו למשטרה.

הוא לא מוכן לשלם, ואתם מדווחים למשטרה כמו שאיימתם.

אני חושב שאין חולק על כך שהאיום הוא מעשה חמור מאוד, ויש לעשות עליו תשובה. כלפי האדם וכלי המקום.

אך מה לגבי מימוש האיום, כלומר זה שבסוף סיפרתם למשטרה? האם צריך לעשות על זה תשובה? האם זה מעשה רע?

מצד אחד, עשיתם את זה מתוך טעמים אגואיסטיים, מתוך חמדנות ונקמנות וכו'. הנפש שלכם הושחתה, אין לי ספק.

מצד שני, סוף סוף המשטרה עצרה בזכותכם אדם מסוכן ומנעה ממנו להוציא לפועל את זממו, ואולי בזכותכם חייהם של אנשים ניצלו (של השודד עצמו ושל עובדי הבנק).

מה דעתכם? צריך לעשות תשובה על ההלשנה? אם כן, איך?

מתוך שלא לשמה יבוא לשמה אבלקעלעברימבאר

צריך לשעו תתשובה גם על כוונות לא טובות בלב, לא על המעשה. על זה נאמר "על חטא שחטאנו לפניך בהרהור הלב". פשוט להצטער על הכוונה הרעה, לא על המעשה. ולחשוב שאם הייתי באותה סיטואציה היית ימסגירו למשטרה רק מטעמים טובים. זה נקרא חרטה. לחשוב שהייתי חזר לעבר ועושה אחרת

כלומר מול אותו אדם לא היית מבקש סליחה?פשוט אני..
בפן המעשי - לא עשית לו משהו רע,קעלעברימבאר

כי זה היה מוצדק (לא קראתי את הסיפור לפרטים)

אולי לבקש סליחה על הצער שצעירנו לפני התלונה למשטרהקעלעברימבאראחרונה
כיוון ש-"לא בשמים היא", אלא כל אחד לפי ההשקפהפ.א.

והקו שלו, כל אחד והפסיקה שלו, כל אחד והדרך שלו, אפילו כל אחד והכת שלו, נמשיך לחיות עם ערב-רב (ובאלאגן) במנהגים ובהנהגות הדתיות. 

אם אתה ציני אני אתך.סיעתא דשמייא1
אם הם רבותיך אז כןנקדימוןאחרונה
פורים שני
לא מוצא זמן ללמודאבא פגום

אשמח לעצה, לא מצליח ללמוד תורה.

אני קם כל בוקר בחמש כדי להגיע לעבודה מוקדם, לעשות את ה 9 שעותןלחזור מספיק מוקדם למשפחה ולהיות עם הילדים.

אני מגיע בערך ב 17:00 ואז קצת עם הילדים, סידורים וכבר מגיע זמן השכבות שלוקח שעה ואני מוצא את עצמי פנוי רק ב 21:30 במקרה הטוב (אם אין קניות באותו יום) וזה לפני שישבתי לדבר עם אשתי. רוצה ללמוד אבל כבר אין כוח. ניסיתי בעבר ללכת לשיעור דף יומי ב 22:00 אבל המוח כבר לא מתפקד בשעות האלה ולא מצאתי שזה ממלא אותי. מנצל את הנסיעות ל/מהעבודה לשתיים מקרא ושיעורים באוזניות אבל מרגיש שזה ממש לא זה. אשמח לעצות, תודה

שבת זה המאני טייםחתול זמני
בחן את עצמךשפוי

קודם כל כמו שנאמר כאן, שבת זה הזמן בדיוק בשביל סיטואציות כאלה של סיטואציות כמו שלך, 

בנוסף אני ממליץ לך גם סוג של לעשות 'מבחן' לעצמך האם יש זמנים ארוכים שאתה משתמש בטלפון\מחשב\טכנולוגיה כזו או אחרת והזמן הזה מתבזבז לשווא, הרבה פעמים קורה לנו בלי שאנחנו שמים לב וזה יכול להיות אחלה של זמן לעשות בו את הדברים שאנחנו באמת רוצים, בהצלחה  

אשמח לעוד עצות ☺️אבא פגום
אתה נבחן כשיש לך פנאיאלעדאחרונה

אם ה' יתברך רואה שכשיש לך זמן אתה כן פותח ספר
ולא סתם מתבטל, ניצחת.

המלצות לספר בים דרכך וסדרת אש החסידותאבא פגום

אין לי כמעט זמן ללמוד תורה, לומד קצת הלכה, מחפש להעמיק ושמעתי על הספרים בים דרכך וסדרת אש החסידות, יצא למישהו ללמוד אותם? יש המלצות? למי מתאים? האם שווה לכל נפש או כתוב בשפה גבוהה מידי?

תודה🙏

אש החסידות חזק מאודאחד איש
בשפה פשוטה. זה חסידי ממש אם אתה בעניין אז זה מאוד טוב.  בים דרכך גם טוב זה עיבוד כזה של הרב מורגנשטרן
עוד מישהו מכיר? המלצות?אבא פגום
לפני זמן מה סיימת את בים דרכךאלעד

ספר נפלא לעובדי ה', אבל תובעני
זה לא ספר שקוראים בשבת לפני השנ"צ

מה הכוונה תובעני?אבא פגוםאחרונה

קשה לקריאה?

או תובעני מבחינת עבודת השם? 

מה המקור למשפט "הרבה שלוחים למקום"?מתואמת

מסתבר שזה לא ציטוט מדויק מחז"ל...

גוגל וג'מיני לא עזרו לי מספיק, אז אני פונה לעזרת החוכמה האנושית...

אז מה המקור לכך? (מן הסתם זהו שיבוש כלשהו של משפט אחר בחז"ל...)

בחז"ל זה "הרבה הורגים למקום" תענית דף י"ח עמוד ב'הסטורי
אבל נכון שהרבה מקורות במפרשים שציטטו את זה, הביאו בנוסח של "הרבה שלוחים למקום" והמשמעות בהקשר שם, היא אותה משמעות.
תודה רבה!מתואמת
אז איך קרה שהציטוט השתנה לשלוחים?
אני לא יודעהסטורי
אבל כפי שכתבתי, במקור המשמעות היא שאם טריינוס לא יהרוג אותם, יש הרבה שליחים להרוג - דובים, אריות וכו'.

יכול להיות שרצו לעדן את הנוסח. כשהספורנו מביא את זה על תשובת האחים ליוסף "האלוקים מצא את עוון עבדיך" - הם לא מועמדים למוות, אבל המשמעות זהה. אנחנו יודעים שלא עשינו את מה שאתה מעליל עלינו ואתה רק אחד מהשליחים של הקב"ה להביא עלינו את הדין שמגיע לנו בין כך.

תודה רבה!מתואמת
הרבה פעמים ברשי (בכמה וריאציות)טיפות של אור
שמות טז לב, איוב לז ח, יומא פז עמוד א, שמות כג ז, דברים לב לה, שמות ד יג
אולי הוא שינה מלשון הגמרא בתענית שהזכירוטיפות של אור

בהשראת המכילתא

"משה דברן את! אין לי שלוחין אין לי גדודים אין לי שרפים אין לי אופנים אין לי מלאכי שרת ואין לי גלגלי מרכבה שאשלח ואוציא את בני ממצרים שאתה אומר לי שלח נא ביד תשלח?"

"כך אמר יונה אלך בחוצה לארץ מקום שאין השכינה שורה ונגלית... אמר לו הקב"ה, יש לי שלוחין כיוצא בך שנאמר וה' הטיל רוח גדולה אל הים"

תודה רבה! עוזר לי מאוד.מתואמת
בשמחה 😊טיפות של אוראחרונה
איזה ספרי קודש אתם רוצים..אנונימי 14

א. שייכתבו כמותם ולא מספיק נכתבו?

ב. שלמיטב ידיעתכם טרם נכתב כזה?

(תכלס לא חייב להצמד ל2 הקטגוריות.. תכתבו חופשי)

(אולי גם הודות לשרשור נחשף לספרות שלא ידענו שיש..)

אפשר תשובות כלליות אפשר תשובות מיוחדות..

אני אתחיל.

א.  קלאסי-  ספר שינסה לפרט ולבאר יותר את הלכות בין אדם לחברו וכן ספר שינסה לפרט להסביר ולבאר את נושא אהבת ה' ויראת ה' כפי שמעורר על זה הרמחל (שוב, לא פירוש למסלש אלא חיבור עיוני ומעשי על שני ענפים גדולים אלו.).

ב. הייתי רוצה ספר על הלכות שבת שלא יכתב על סדר השוע, אלא פשוט יחשוב על איך נראה יום חול שגרתי אצל רוב האנשים וביחס לכל פעולה ופרטיה ירשום מה דינה בשבת..

הייתי רוצה לכתוב ספר כולו על מצוות "מעקה"אריק מהדרום

על שלל הלכותיה והרעיונות הפילוסופים שכרוכים בה.

אבל מי יקרא את זה?

א. בהצלחה בעבודה החדשה. (קפץ לי מצמע)אנונימי 14

בהנחה שהיית רציני , אז כוונתך בין היתר שמצצות מעקה קשורה לנושא ביטחון והשתדלות, השגחה?

אשמח לחידוד..

שאלות חזקות!אשר ברא
מה שאני רוצהחתול זמני

זה חיבור מאוד מעמיק ושיטתי על מדרש רבה + אגדות ירושלמי. לא כמו עץ יוסף או אפילו יפה מראה אלא יותר סגנון מהרש"א. או טוב יותר, כמו הפירושים הממש ממש ארוכים של מראה הפנים על אגדתות מסוימות.

או: ספר שיאגד את כל אגדתות ירושלמי (קיים כבר) אבל יביא את כל המפרשים הקלאסיים של הירושלמי (קורבן העדה / פני משה / רידב"ז כו'). אולי גם חיבור כזה שמביא רק אגדתות ירושלמי מקוריות שאין להן מקבילות במדרש רבה / בבלי.

יש לי חבר שמחבב את מדרש רבהטיפות של אוראחרונה

ויום אחד הוא נתקל בפירוש 'תפארת ציון' מלפני מאה ומשהו שנה והתרשם ממנו מאוד

(יש בהיברובוקס את הכרך על מדרש רבה אסתר. אני לא מכיר את הפירוש בעצמי)

אההה , שאלה מעולה!אני:)))))

אכתוב ב"נ בהמשך

שומרת את השרשור

הוא לא המריא (; לא נורא..אנונימי 14
לא בדיוק ספר, ואולי קיים כזה (תספרו לי אם כן!)מרגול

כמו ברכון רק של שחרית מקוצרת ליחיד (יחידה למען הדיוק).

לימים שהזמן דחוק. וגם זה יותר נוח (חוברת קטנטנה במקום סידור שצריך לדפדף).

ותכלס אולי גם למנחה (גם ככה קצר)

כאילו סידור לאשה , אבל רק שחרית ומנחה ליוםאנונימי 14
חול, וגם שם לא כל התפילה אלא המינמום שנשים צריכות לומר?
כן, ואפילו בנפרדמרגול

ממש בשביל הימים הלחוצים שיוצאים מהבית מוקדם ואין זמן בכלל בכלל.

ובנפרד בשביל הפרקטיות…

אגב, גם ככה יש מלא דברים שנשים לא אומרות, בטח בתפילת יחיד, גם כשזמנן בידן (תפילין, קורבנות…)

הרי יש הלכות על דילוגים ומה המינימום שכן חייב בשחרית וכו. אז כזה. מאוגד במשהו קטן כמו ברכון של כמה דפים (האלו בלי השירים החסידיים, שזה נטו ברכת המזון)

יש כזה! עם מסלולים לפי הזמן שיש לךנפש חיה.
כן! נקרא "תהילת נשים" , אני יודעת שיש שם שחריתנפש חיה.

וגם אם אני לא טועה

מנחה, ראש חודש, חגים... 

פרשת השבוע לפי התלמוד הירושלמישירהבו
מחפשת מקורות/ שיעוריםאשר ברא

בנושא של 'התלהבות', איך לקיים דברים ביותר אש פנימית.. דבקות וכו'..

ה' ישמח אתכם, תודה

אני לא מכיר מספיק את כתביו אבל אולי אחריםאנונימי 14

ידעו..

זכור לי במעורפל שיש התעסקות בזה בכתבי

האדמור מפיאסצנה היד..

אכן.אחד איש
הכשרת האברכים עסוק בזה
תוכל לפרט?אשר ברא
...אחד איש

הרבה מפיאסצנה מביא שם הרבה על עבודה עם דמיון ומסביר למה חשובה התלהבות זה די ארוך ועבודה תהליכית לא משהו שאני עכשיו יכתוב פה בדקה.

בחבד אגב יש הרבה דיבור על התלהבות מתוך התבוננות תוכלי למצוא אצל אדמור הזקן הרבה התבוננויות על זה

וזה לא בדיוק מה שביקשת אבל על הצד שאולי כןאנונימי 14

אז תחילת פרק כו בתניא מדבר על שמחה ועצבות..

אבל שוב זה קצת שונה..

שווה לעיין שם בכל מקרה😃

זהו..אשר ברא

על שמחה ועצבות יש מלא!

אבל ספציפית על הנקודה של התהלבות פחות מצאתי..

תודה

צריך לדעתאחד איש
הרבה פעמים קושי בהתעוררות הלב והתלהבות תלוי לפעמים במצב נפשי שצריך לעבוד עליו או באיזה תפיסה מסוימת על ה' או על עבודת ה' שצריך לשפץ ועוד עניינים שלאו דווקא הפתרון שלהם זה להוסיף התחזקות על עניין ההתלהבות בעצמו אלא העניין הוא המסביב. להבין מה מונע מהלב להיפתח מה יושב עליו
^^ יפה מאוד שכויחאנונימי 14
נכוןאשר ברא
אבל אני מדברת על השלב של אחרי, שהבן אדם נמצא כבר בשמחה ורוצה להגביר התלהבות (:
אז לדעתי הכשרת האברכים יכול להיות טובאחד איש
מניח שיש כל מיני ספרים חדשים של הדור הזה וכל מיני שיעורים בנושא לא מכיר מספיק אבל מן הסתם אפשר למצוא
לא מכירה🙈אשר ברא
תוכל לפרט?
מסילת ישרים פרק זפצל"פ
ואמנם, התבונן עוד, שכמו שהזריזות הוא תולדת ההתלהטות הפנימי, כן מן הזריזות יולד ההתלהטות. והיינו, כי מי שמרגיש עצמו במעשה המצוה כמו שהוא ממהר תנועתו החיצונה, כן הנה הוא גורם שתבער בו תנועתו הפנימית כמו כן, והחשק והחפץ יתגבר בו וילך. אך אם יתנהג בכבדות בתנועת איבריו, גם תנועת רוחו תשקע ותכבה. וזה דבר שהנסיון יעידהו.

ואמנם כבר ידעת, שהנרצה יותר בעבודת הבורא, יתברך שמו, הוא חפץ הלב ותשוקת הנשמה. והוא מה שדוד המלך מתהלל בחלקו הטוב ואומר (תהלים מב, ב): כאיל תערג על אפיקי מים כן נפשי תערוג אליך אלקים, צמאה נפשי לאלקים וגו'. (תהלים פד, ג): נכספה וגם כלתה נפשי לחצרות ה'. (תהלים סג, ב): צמאה לך נפשי כמה לך בשרי. ואולם האדם אשר אין החמדה הזאת לוהטת בו כראוי, עצה טובה היא לו שיזדרז ברצונו, כדי שימשך מזה שתולד בו החמדה בטבע, כי התנועה החיצונה מעוררת הפנימית, ובודאי שיותר מסורה בידו היא החיצונה מהפנימית.

אך אם ישתמש ממה שבידו, יקנה גם מה שאינו בידו בהמשך, כי תולד בו השמחה הפנימית והחפץ והחמדה מכח מה שהוא מתלהט בתנועתו ברצון. והוא מה שהיה הנביא אומר (הושע ו, ג): ונדעה נרדפה לדעת את ה', וכתוב (הושע יא, י): אחרי ה' ילכו כאריה ישאג.

השיעור הכי טוב לנושא הזה הוא בליבנו פנימהמחפש אהבהאחרונה

בהצלחה!

אולי יעניין אותך