אחרי השרשור של הפאות- אני צריכה להבין משהו.חותמת+

הרי אם הבעיה בפאה שהיא לא צנועה כי נראית כשיער ומושכת וכו' והרבנים כתבו כללים איך הפאה צריכה להיות למה להלחם על זה שזה לא כיסוי ראש?? מה שצריך להילחם זה שהפאה תהיה צנועה.
גם מטפחת יכולה להיות סופר לא צנועה- מושכת, צבעים עזים, קשירות מעניינות מאוד שרק מושכות את הבן אדם להסתכל, מ-ל-א שער שרואים. (מניסיון אישי של אחת שהחליטה להשתדל לכסות את כל השיער כדי שכשזה יימשך האחורה לא יראו יותר מ2 אצבעות ועדיין זה נמשך אחורה)

מקווה שהצלחתי להסביר את השאלה שלי.

בתכלס מסכימהלב אוהב

לא שאני בעד פאה סתם כי בעיניי זה מכוער ומבגר(הצנועות כאילו)

אבל בתכלס צודקת לגמרי

גם אני מסכים, אבל רוצה להוסיף עוד משהואהרל'ה

לפאה צנועה אין "כללים", זאת אומרת אף אחד לא יכול לבוא ולומר ש20 סנטימטר אורך זה צנוע אבל 21 זה פרוץ. הכלל היחיד לפאה צנועה הוא שלא תהיה בולטת מתוך מגוון התסרוקות שיש ברחוב. כל אשה יכולה לדעת זאת, וזה ממש לא מסובך.

בכל מקום, הנשים יודעים מיד להצביע על אורך או תסרוקת מוגזמת ביחס לנהוג במקום. ופשוט. ברגע שהמוגזם הפך לנורמה - אז הוא שוב מותר... כי אם זה לא בולט, אין שום סיבה לאסור זאת.

כך השיב הגאון רבי שלמה זלמן אויערבאך, בתשובות שהובאו בספר "ועלהו לא יבול" חלק ג':

"אפשר ללבוש שמלה מאוד יפה, להיפך - כבודה בת מלך. שמלה שכולה אדומה אולי לא ראוי, יש דבר כזה בשו"ע (יו"ד סי' קע"ח סעיף א') אבל מה שכתוב שם לא נוגע לימינו, שם האיסור הוא בגלל החיוב לשנות ממנהג הגויים. אין צורך להיות ראשונים בכל דבר ולהתלבש ע"פ המודה הכי מודרנית. אי אפשר לאסור בגד "רועש" אם נשים כשרות נוהגות ללבשו, אבל בגד ש"מאוד רועש" מסתבר שאסור. אמנם כאשר זה נהפך למצוי שנשים לובשות בגד כזה, נאמר על זה שראשונים קלקלו לעצמם ותקנו לאחרים.

יש ענין של מנהג נשים כשרות, דהיינו אם כך נוהגות נשים כשרות, יש להחמיר כמותן, ויש גם מקום להקל כמותן. לדוגמא, במקום שנשים כשרות, נשות בני תורה וכדומה, נוהגות ללכת עם שרוולים עד המרפק ממש, זה בסדר, ומותר לנהוג כמותן. כתוב שנשים כשרות נהגו ללכת עם סרט נוסף על כיסוי הראש, ואז זה היה חובה ללכת כך. לעומת זה יש במשנה (חלה פרק ב' משנה ה') "אף הוא קלקל לעצמו ותיקן לאחרים" - לפעמים יש מציאות כזאת שהראשונים שפורצים את הגדר לא נהגו כשורה, אבל סוף סוף השתנה המנהג ונוהגים אחרת, ואי אפשר לחייב את כולם לשוב למנהג הראשון".

"התפרסמו גדרי צניעות בפאות נכריות של נשים, שהתייחסו לצבע הפאות, לאורכן, לצורתן וכו'. גם שמו של הרב הוזכר ביחס לגדרים אלו. שאלתי את הרב ביחס לגדרים השונים שהתפרסמו: האם זה נכון שאסור שפאות נכריות תהיינה בצבע כזה וכזה? וענה: 'אני לא יודע'.

המשכתי לשאול אותו על גדרים נוספים שהתפרסמו, האם כך נכון לומר? על כל ענה לי הרב: 'אני לא יודע, אינני מבין בזה'. לבסוף אמר לי: אני לא יודע לומר לך גדרים בענין פאות נכריות של נשים, אך הכלל הוא שמה שבנות ישראל הכשרות נוהגות - זה בסדר".

שקר! אני שכנה של הבן של הרב אוירבך.. ואתה מוזמןכלה נאה
ליראות איך אישתו מכסה את הראש. עם מטפחת!
והרב ממש לא בעד פאות.
והבן שלו גם ראש כולל שבעלי לומד שם והוא ממש ממש נגד פאות. די לסלף דברים.
ועל תקנון לפאות אתה גם משקר!
כל מי שהתיר פאות קבע כללים.
הרב אלישיב זצל.. יש סירטון שמראים לו פאות והוא אמר מה צנוע ומה לא.
אז תפסיק להכשיל את הרבים בשוטיות שלך
לא הבנתי איך זה הפך ל"שקר". אלה תשובות של הגרש"ז אויערבאךאהרל'ה

החתן שלו, הגאון רבי ירוחם, אמר במפורש שיש כאלה מהבנים של הגרש"ז שהאשה שלהן הולכת עם מטפחת, כי כך הן התרגלו מהבית (זאת אומרת אמא שלהן הלכה עם מטפחת).

אני מביא לך תשובות ברורות של הגרש"ז, ואת מספרת לי סיפורי מעשיות.

גם הגאון רבי שלום משאש כתב תשובות ארוכות להתיר פאה, וכתב שזה עדיף על מטפחת, אבל בתכלס אשתו הלכה עם מטפחת. אז מה?

הסירטונים על הגרי"ש אלישיב או פוסקים אחרים (כנראה את מתבלבלת) הם סירטונים ערוכים ומבושלים, שטויות והבלים.

ועל תקנון לפאות הבאתי ציטוטים ברורים. אביא כעת עוד ציטוט:

"וקשה לתאר או לפרש כללים באיזה אופן הוה פריצות או לא, והעיקר שלא לעורר תימהון... דהוה פריצות שמתבלטת יותר מדאי. וכן כאן אי אפשר לקבוע בזה שום כללים, אלא דבר אחד יש לזכור תמיד, שבצניעות פשוטו כמשמעו שלא תתבלט בתיקון שערותיה שיסתכלו עליה דוקא".

(הגאון רבי משה שטרנבוך, בספר דת והלכה סימן א)

גם הרבנית אויירבך אשתו של ר' שלמה זלמן זצ"לעובד
היתה צנועה וחסודה והלכה עם מטפחת
כי כך היא התרגלה מהבית, אמא שלה וסבתא שלהאהרל'ה

והגרש"ז כמובן לא הכריח אותה לעשות משהו אחר.

גם מרן הגאון רבי שלום משאש, רבה של ירושלים, כתב תשובות ארוכות להתיר פאה, וכתב שזה עדיף על מטפחת, ועם זאת אשתו נהגה כל ימי חייה לחבוש מטפחת. 

הרבה מאוד חלרו על הרב משאש. הוא לא דוגמא לעניין הזהאמא לנסיך קטן
אז למה הגרש"ז הוא כן דוגמאאהרל'ה

בפרט שבנותיו מעידות שקנה להן פאות, והנכדות מעידות שהמליץ להן לחבוש פאה.

אני לא יודעת להתווכח איתך בנושאאמא לנסיך קטן
אבל אני כן יודעת שריב מוחלט שח רבנים חלקו על הרב משאש
בקיצור, לא לבלבל אותך עם עובדותאהרל'ה

ואת מעדיפה להישאר עם מה שאת "יודעת"...

בספר זה (בפרק הראשון, רשימת המתירים) יש עשרות רבנים שהסכימו עם הרב משאש. הרשימה מסודר לפי סדר כרונולוגי.

אם לא לומדים, לא יודעים...

ישנם פוסקים מהדורות הקודמים שאפשר להתווכח על שיטתם. למרות שאני יכול להוכיח את התזה שלי, אבל בכל זאת - אפשר להתווכח, ויש סברות לכאן ולכאן. אבל יש דברים שאין מה להתווכח עליהם, דברים פשוטים וברורים שמופיעים בספרי גדולי דורנו.

לכן דיברתי יותר מבחינת צניעות ומה מטרת כיסוי ראשכלה נאה
שגם אם זה ניקרא כיסוי לפי המתירים.
לא ניראה שזה הכיסוי המהודר. (חוץ מחבד)

המציאות מראה בדיוק איך רוב הפאות ניראות היום.
וזה שמטפחת צריכה להיות צנוע זה לא סותר.
אפילו המתירים פאה אומרים שהכי מהודר לשים מטפחת שלא יראו את השיער. מי שהולך לפי הזוהר .

עובדה שיש חסידויות שאוסרים פאה. ואפילו מגלחות את השיער שלהן שלא יראה מהמטפחת. אז איך הרבנים שלהם מכערים אותן ככה?
גם את זה אני לא מבינה.
ויש חסידויות ששמות פאה צנועה! וכובע או סרט מעל.
לפחות להראות שהיא נשואה. שיהיה הכר ברור

איך הבן של הרב אוירבך זצל שגר לידי והוא נגד פאה?
אישתו עם ברט?
כל אלה טועים?

ואם המטפחת נמשכת אחורה תשימי סרט נגד החלקה זה לא זז

אני לא יכולה להתדיין איתך על הפאות כי אני ממש לא בענייניםחותמת+

האלה, אבל איך שאני רואה גם רוב המטפחות היום הם לא צנועות.
אולי בריכוזים החרדים כן, אני לא כ"כ מסתובבת בשביל לדעת, אבל בסביבה שלי שזה דת"ל חזק רוב המטפחות של הצעירות הם לא צנועות.

ולכן אני לא מבינה מה כ"כ נגד פאות- יאללה לפחות לובשות כיסוי ראש מלא.

ואני לא הולכת להתחיל ללבוש פאה כי מבחינת ההרגשה שלי יותר קל לי לכסות עם מטפחת ולהתמודד עם זה שהמטפחת גם תהיה צנועה מאשר לשים פאה, אבל ממש חושבת שאם מישהי שמה פאה זה לא הופך אותה לפחות צנועה.

ורק בקשר לסרט החלקה- זה ממש לא נח. ואם קשה לך עם הכיסוי ראש זה מאודד מקשה.

זה הבעיה גם של הצעירות החרדיות. הפאות לא כמו של האמאות שלהןכלה נאה
כניראה זה מכת הדור. הצניעות
והמטפחות הן כמו המטפחות של אמא שלהן?אהרל'ה

והחצאיות הן כמו החצאיות של אמא שלהן?

אז למה את נתפסת דוקא לפאות? אולי תלכי עם רעלות כמו הסבתא של הסבתא במרוקו או בתימן?

כאן המקום לצטט מה שכתב בשו"ת "שירת בן הלוי" (סי' י"ג) על התדרדרות הלבוש:

"ומה שטענו הרבה אחרונים שמנהג לבישת הפאה הונהג והשתרש ע"י קלי דעת ואפיקורסים, זה היה יציב וקיים אז. אבל מה נאמר ומה נדבר בדורינו כאשר כל מלבוש הנשים, אף היראות ביותר, הוא לבוש שהונהג ע"י פורקי עול והגרועים אף בין אומות העולם. החל מנעלי הנשים עם העקבים, המשך בגרבים הדקות והשמלה המראה מקצת החלק התחתון, וכלה בגרוע מכל בחלק העליון של השמלה המבליט את צורת האשה. כל זה לא נתיסד ע"י אנשים יראים. ואם נעמיד אשה הלבושה בדורינו בצניעות ליד נשים שהיו לבושות לפני מאתיים שנה ויותר, כפרוצה תחשב. וגם על מלבושים יותר צנועים משל היום צעקו גדולי הדור של זמנם. ואם כן לא הנחת אשה תחת בעלה. אלא יש צד להקל, אחרי שכבר נהגו במלבושים אלו החדשים הרבה שנים, הורגלה בהם העין ואינם מעוררים את היצר כמו אז, ואי אפשר עתה לכוף את כל העם ולאסור עליהם הכל מכל וכל. ואין דין הפאה שונה היום משאר המלבושים".

לא רוצה לענות לך יותר! יצר הרע ממשכלה נאה
את יורדת לרמה של התקפות אישיותאהרל'ה

ברור שזה לא נובע מתוך יראת שמים מופלגת, אלא מתוך זה שאת בעצמך לבשת פאה ונאלצת להוריד אותה כי הבנת שזה לא טוב, ועכשיו את רוצה שכל הנשים האחרות גם יורידו, בבחינת "גם לי גם לך לא יהיה". 

חחחח... ואתה החלטת להציל את כל הנשים שהולכות עם מטפחת?כלה נאה
שאף פוסק שאוסר לא יעבוד עליהן.
מי שהולכת כדעת רב מסויים - שתעשה כמוהואהרל'ה

אני מדבר על כך שמציגים להם רק את השיטות האוסרות, כביכול אין על מי לסמוך.

אני זוכר כשלמדתי את הנושא בפעם הראשונה, איך הייתי בהלם לקרוא שיש כל כך הרבה פוסקים המתירים זאת.

אם את מודעת לעובדה שיש הרבה פוסקים מתירים, ומחליטה להחמיר על עצמך כדעת הרב עובדיה, אין כאן "כפיה דתית". תחבשי מטפחת וגם תגלי "שתי אצבעות"...

"כלה נאה", המתירים פאה מודעים למציאות, שאת מתכחשת ממנהאהרל'ה

והמציאות היא, שרוב הנשים שמכסות עם מטפחת, לא מצליחות לכסות את כל הראש (יש כל מיני פתרונות, איני יודע אם מוצלחים או לא, אבל הנשים אפילו לא מוכנות לנסות. לדוגמא, מי תסכים להתגלח?). ענין נוסף הוא שאשה עם פאה נראית יותר יפה, ואם נאמר לה לכסות במטפחת, אז בעלה יסתכל על אחרות שלובשות פאות. ממילא יצא הפסדה בשכרה.

לכן המתירים אומרים, שבמציאות של ימינו, עדיף פאה ממטפחת. לא רק חב"ד אלא ח"י רבנים מכל המגזרים!

➊ מרן החזון איש, סבר שיש עדיפות לפאה על מטפחת, כיון שהיא מכסה את כל השערות כראוי, ובמטפחת לפעמים מתגלות שערותיה. והובאה דעתו בספר דינים והנהגות מהחזו"א (חלק ב' פ"ח אות ט'). 

➋ וכן מרן הגר"ח קניבסקי שליט"א, במענה לשאלה שהובאה בספר "נזר החיים" (דף רי"ד): "בשם החזון איש אומרים, שיש מעלה בפאה, משום שמכסה את כל השערות".

➌ וכן מרן הגאון רבי בן ציון אבא שאול זצ"ל, ראש ישיבת פורת יוסף ומגדולי הפוסקים הספרדיים, בחוברת "כיסוי ראש לאשה" (יו"ל בתשס"ח) מובא, "יש מהעולם שרצו לטעון שה"אור לציון" רק הליץ בעד המנהג אבל למעשה לא התיר, ולכן שאלתי את בנו הגאון רבי אליהו אבא שאול שליט"א האם נכון הדבר, וענה לי בזה הלשון, באופן כללי סבר אבי שמטפחת עדיפא, אבל כיון שיש נשים שיוצאות להן שערות מהמטפחת, העדיף אבי את הפאה והנהיג בביתו ללבוש פאה נכרית, שזה כיסוי יותר טוב, וכך הורה לנשים אחרות".

➍ וכן מרן הגאון רבי שלום משאש זצ"ל, ראב"ד ירושלים ורבה של יהדות מרוקו (תבואות שמש אה"ע סי' קל"ז, שמש ומגן חלק ב' סי' ט"ו-י"ז): "אני רואה במנהג זה [של לבישת פאה נכרית] דבר חשוב ביותר, ומעלה גדולה נמצאה בו... מצוה וחובה על הנשים להתקשט לבעליהן וכו' בהיתר, ולא להתנוול ע"י מטפחת ויגרמו לבעליהן לתת עיניהם באחרות ח"ו, וכמה חששו חז"ל והתירו הרבה איסורין שלא תתגנה האשה על בעלה". 

➎ וכן מרן הגאון רבי משה שטרנבוך שליט"א, ראב"ד העדה החרדית, בשו"ת דת והלכה (סי' א'):  "וביותר רצוני להדגיש, דהאוסר היום לכל אחד פאה נכרית מדינא, אינו מחמיר רק מיקל בזה מאוד, שאשה היום במטפחת אינה מכסה כל שערותיה תמיד, וזה מקום לחוש לאסור מדינא אפי' מהתורה לרשות הרבים, ואם בפאה נכרית החשש לרוב הפוסקים רק מדת יהודית, במטפחת החשש מגילוי שיער, והיינו פגיעה בדת משה ממש, וא"כ המחמיר עלול להקל לגרום איסור תורה".

➏ וכן מרן הגאון רבי מיכל יהודה לפקוביץ זצ"ל, ראש ישיבת פוניבז', במכתב שהובא בקובץ בית הלל י"ט: "באמת דכיסוי הראש ע"י פאה גרמה טובה לכיסוי נאות של שערות הראש לבל יראו החוצה, גם לאלו שע"י כיסוי המטפחת לא היה דבר זה נשמר אצלם היטב... שלא יבואו ע"י המטפחת לפרוץ ולהוציא משערן החוצה כאשר נכשלו בזה רבים. אבל התעמולה שעושין בדבר [נגד לבישת פאה], יש בזה סכנה, לערער עיקרי הצניעות המחוייבת מן הדין".

➐ וכן מרן הגר"מ פיינשטיין, שהגאון רבי יצחק עבאדי שליט"א, ראש כולל "אוהל תורה" בלייקווד, בשו"ת אור יצחק (אה"ע סי' ג'), מעיד על דבריו: "וזכורני מיד לאחר נשואי שאלתי את הגאון הגדול הנ"ל [בעל אגרות משה] אם צריך ללבוש כובע על הפאה נכרית, ואמר לי שאין צריך. ועוד הוסיף לומר לי כי פאה נכרית יותר טוב ממטפחת, כי פאה נכרית מכסה את כל השערות, ועוד שבזה תמיד נשאר מכוסה כל זמן שהיא על ראשה, מה שאין כן במטפחת". והוסיף על כך הגר"י עבאדי שליט"א - "ופוק חזי שדבריו צודקים". 

➑ וכן מרן הגאון רבי יהודה טשזנר שליט"א, אב"ד ומו"צ באופקים, בספרו שערי תורת הבית: "הרבה נשים שואלות במה עדיף לכסות ראשן, עם מטפחת או עם פאה? והנה מעיקר הדין כל דבר המכסה הוא כשר, אלא שיש כאן ענין של הידור מצוה... הפאה מכסה יותר טוב את השערות שלה, כי בזה אפשר בקלות לכסות גם את כל השערות שבצדדים, וגם היא צמודה היטב ואינה נופלת, אבל עם מטפחת קשה לכסות את כל השערות שבצדדים, וגם המטפחת הרבה פעמים מחליקה וע"י זה מתגלים שערותיה".

➒ וכן מרן הגאון רבי מרדכי גרוס שליט"א, אב"ד חניכי הישיבות, בספר "והיה מחניך קדוש": "וצריכה להיזהר מאוד שלא יצא משיער ראשה אף משהו, ונשים שמשאירות שערות גדולות יקשה הדבר מאוד שלא יצאו מעט שערות דרך המטפחת, ועדיף שתלך עם פאה נכרית אף בבית, וע"י זה לא יצאו שערות". 

➓ וכן הגאון רבי גבריאל ציננער שליט"א, רב ומו"צ בבורו פארק, מח"ס "נטעי גבריאל", בקובץ אור ישראל (ל"ו-ל"ז): "יש מעלה בחבישת הפאה, שהרי בכיסוי מטפחת מצוי שחלק השיער מגולה, וכבר נתבאר בפוסקים לאסור... לכן יש מעלה לחבוש פאה המכסה את כל השערות.. עוד מקובל מגדולי ישראל טעם על שלא רצו להחמיר כל כך בזה [ולאסור לבישת פאה], מפני שלא תתגנה על בעלה".

➊➊ וכן הגאון רבי יוסף קאפח זצ"ל, מגדולי חכמי תימן, כתב בתשובה כתב יד שהתפרסמה בחוברת 'המשביר': "פאה נכרית קדושה ומקודשת, והלוואי וכל בנות ישראל ינהגו בה. כי אין שום הלכה אצלנו שיש לקחת את האישה לדקורטור כדי שיבחר ויתאים לה את הלבוש המכער אותה דוקא, אלא מותרת להתנאות בפאה נכרית". ועוד כתב: "גם כיום לדעתי יכולה הכלה לחבוש פאה נכרית יפה שביפות ונהדרה שבנהדרות, והכי איתא במשנה, והוי כיסוי ראש מעליא" (הובא בספר "ברכת משה" על הלכות ברכות פרק א' סעיף מ"ב בהערה).

➋➊ וכן הגאון רבי שלמה אליעזר שיק זצ"ל, מגדולי רבני חסידות ברסלב, בספר "שיחות מוהרא"ש" חלק ט': "אלו הנשים שהולכות בשערותיהן, לא די שיש להן מטפחת, כי רואים בחוש אשר דרכה של המטפחת לזוז ממקומה, ובכך נראות שערות ראשה בחוץ. ועל כן טוב מאוד לחבוש פאה נכרית, שעל ידי זה לכל הפחות תהיינה מכוסות השערות", וכן כתב בספר אשר בנחל (חלק ל"א, תשובה ה'-כ"ד): "בודאי עדיף ללכת עם פאה שיכסה את השערות לגמרי, וזה ברור מאד מאד". ועוד: "מובא בספר "שמש ומגן" מהצדיק הקדוש רבי שלום משאש, זכר צדיק וקדוש לברכה, אשר מדבר מאד מאד בעד חבישת פאה, אף שהיה חכם ספרדי, והוא מסביר בהגיון למה היום כן כדאי לנשים לחבוש פאה ולא מטפחת... שעדיף כי תלכנה הנשים בפאה, ולכל היותר הן תראינה יפה יותר, אשר אין זה איסור לאשה שתראה יפה וחסודה" (חלק ס"ב, תשובה י"ב-תקצ"ה).

➌➊ וכן מרן הגרש"ז אויערבאך זצ"ל, לפי עדות חתנו הגאון רבי יצחק ירוחם בורודיאנסקי שליט"א, משגיח בישיבת קול תורה, ראש כולל "ישיבת הר"ן" בירושלים: "הפאות היו אצלו לכתחילה, אין בזה שום בעיה, ולבנות הטובות שלו הוא נתן פאות ולא הסתייג מזה... היה מקובל אצלנו, אני לא יכול להגיד שממש זה גם על דעתו אבל כך היה מקובל בבית, שיש עדיפות ללכת עם פאה. כי הפרקטיקה מראה שנשים שהולכות עם מטפחת - יש להן בעיה נפשית עם זה, וזה מתפרץ אצלהן בדברים אחרים - והדברים האחרים הם לא צנועים כל כך. אם הולכים עם פאה - אז רגועים ואין בעיה, לכן אצלנו מקובל שיש עדיפות אפילו ללכת עם פאה".

➍➊ וכן הגרי"ש אלישיב זצ"ל, אמר שפאה היא לכתחילה ולא בדיעבד. בוידאו שפורסם באינטרנט מפגישתו עם כמה ת"ח ("יש לנו כמה שאלות לברר"), לשאלת השואל "רוב בנות ישראל הכשרות נוהגות בפאה. זה בסדר גמור או לא"? ענה הרב "יש פאה שהיא כשרה, ויש שהיא לא כשרה". ושוב הקשה השואל, "זה בסדר גמור או לא? זה לכתחילה או לא"? ונענה "היה פעם גדול הדור... כאשר הגיע כאן לארץ, התנו עמו ואמרו לו 'הסכת ושמע, רבי, בירושלים לא הולכים עם פאה'... הוא אמר, אם כן אני לא נוסע לירושלים, אני נשאר כאן. הם הסכימו והוא עלה לירושלים עם הפאה. מה, ר' איצלה גר עם אשה בדיעבד? הפאה של אשתו היתה כשרה למהדרין".

➎➊ וכן הגאון רבי יהודה שפירא זצ"ל, ראש כולל 'חזון איש', ומתלמידיו המובהקים של החזון איש. בספרו "דעת יהודה" (תשובות בהלכה ובהנהגה), הובא: "שאלה... יש טוענים שאין לדמות הפאות של אז לשל היום, ולכן מעודדים לעבור לכיסוי ראש במטפחת. תשובה - פאה צנועה אין בה שום פקפוק, ובימינו יש בה גם משום חיזוק הדת כי קשה לצעירות לעמוד בניסיון".

➏➊ וכן הרבי מליובאוויטש זצ"ל כתב: "בעצם הענין דלבישת פאה נכרית, ולא להסתפק בכובע ומטפחת, מבואר ההכרח בזה בכמה מקומות. והרי רואים במוחש אשר לבישת כובע ואפי' מטפחת, משאירה חלק השיער בלתי מכוסה, על כל פנים במשך זמן קצר, זאת אומרת שעוברים על האיסור הגדול, וכהפסק דין בשו"ע או"ח סי' ע"ה" (אגרות קודש חלק י"ט, איגרת ז'תכ"ה).

➐➊ וכן הגאון רבי יהודה אריה דינר שליט"א, רב בית המדרש דברי שיר בב"ב, בכנס חיזוק מרכזי לאברכים מוצ"ש פרשת וארא תשע"ו, מתוך החוברת "בהתאסף ראשי עם", אמר בשם הגרנ"ק: "מרן הגר"נ קרליץ אמר לי שכל ההידור ללבוש מטפחת זה דוקא אם האשה לובשת את המטפחת באופן כזה שלא מגלה את שערותיה שבצדדים, אבל אם היא מגלה את שערותיה שבצדדים, בכהאי גוונא אין הידור בלבישת מטפחת יותר מפאה, והוא אף התבטא על זה ש"יצא שכרה בהפסדה".

➑➊ וכן אמר הגאון רבי פנחס ברונפמן שליט"א, אב"ד בבית דינו של הגר"מ גרוס (תמצית דרשתו בפסח תשע"ח): "החזו"א אמר שמותר וצריך ללכת עם פאה נכרית, בגלל שזה מכסה יותר (ככה אומרים תלמידיו הקרובים, וקרובי משפחתו).. הגריש"א התיר לכתחילה ללכת עם פאה.. המשנה ברורה כותב שהגוזרת שערות של עצמה ועושה מזה פאה, זה מותר.. יש לי תמונה מהסבתא שלי, שהיתה אשת רב חשוב מאוד ברוסיה, ראיתי אותה עם פאה וזה היה נראה כשיער.. הרבה נשים שהולכות עם מטפחות צריך לגרש אותן, הן הולכות שלא כדין, חצי ראש פתוח, המטפחת זזה.. התעמולה לעבור מפאה למטפחת היא תעמולת ה-ב-ל ממש.. האשה שרוצה ללכת עם פאה - זכותה ללכת עם פאה, ואין בעלה יכול לכפות אותה נגד רצונה.. ר' שמואל אויערבאך זצ"ל היה שואל את האשה אם זה מפריע לה או לא, אם היא רוצה להחליף או לא.. לעשות מזה תעמולה, לפי דעתי זה לא הגון.. כתוב בגמ' שהמלך לא יכול לדון, כי לא דנים אותו, ולכן אינו יכול לדון מישהו אחר. אתה, את החומרות תחמיר על עצמך, אל תלך ותזרוק את הפאה של אשתך בזמן שאתה לא יודע אם אולי זה פוגע בה, אם היא תתבייש לצאת לרחוב".

והקטע על ה"היכר" שכתבת הוא שטות לדעת רוב הפוסקיםאהרל'ה

היה רק ספר אחד ויחיד שטען שצריך לאסור פאה כדי שיהיה היכר בין נשואה לרווקה, והרב עובדיה (!) דחה את הסברה שלו לגמרי. 

בארצות רבות, הרווקות והנשואות היו מכסות את הראש, וכמובן שאז לא היה שום היכר בין נשואה לרווקה.

כמו כן, בשביל "היכר" לא צריך לכסות את הראש. מספיק סרט, או טבעת על האצבע. אין שום קשר בין כיסוי הראש לבין היכר.

מה גם שהמתבונן במקור הדין, בגמרא מסכת כתובות דף ע"ב, יראה שהאיסור הוא "לבנות ישראל" ללא שום הבדל בין נשואה לרווקה, וכך גם נפסק ברמב"ם ובשו"ע: "אחת פנויה ואחת אשת איש".

מה גם שגרושה ואלמנה חייבת לכסות את הראש, למרות שאין כאן שום ענין של "היכר" כי היא פנויה בעצם.

אתה משועמם?? טוחן וטוחן בלי סוף כל השבוע 😡קרן-הפוך
אני לא כותב בשבילה, או בשבילךאהרל'ה

אני יודע שהרבה תוהים וטועים יקראו את השרשורים האלה, היום או מחר או בעוד כמה שנים, ואני רוצה לחלוק איתם את מה שאני יודע, כדי שלא יושפעו מתעמולת שקר שהם קוראים כל הזמן במודעות רחוב, חוברות, עלונים צבעוניים וכדומה.

אתה כותב מעולה, יישר כוחבריאות ונחת
יישר כח גם לךאהרל'ה

לפעמים מול כל המתלהמים מנגד, שמאשימים אותך שאתה "מתיר את השרץ" כאשר אתה בסך הכל מצטט את דברי גדולי הדור, מאוד נחמד לשמוע מילה טובה. מחמם את הלב.

אתה לא מתיאש ועונה בנחמדותבריאות ונחת
גם כשתוקפים אותך וזה מאד מוערך בעיני וגם הנימוקים מאד מפורטים וברורים.
אני לא אחת סתומה שתאמין רק לחוברות והאלוניםכלה נאה
שמשמיצים את הפאות.

אדוני.. זאת החלטה קשה להוריד פאה!!
בדקתי את זה. הבנתי והורדתי.(לקח לי הרבה זמן)

וחוץ מזה שמריגיש לי מה יותר צנוע ואיך פחות מסתכלים עלי. אז על זה אל תתוכח!

וגם אל תתוכח עם גברים שאומרים שהפאות מכשילות אותם!

ואל תתוכח עם הפוסקים שאוסרים. כי יש הרבה על מה לאסור!

ובעלי היה עונה לך בכיף על הכל. רק שיש לו פלאפון פשוט וגם שאין לו זמן לזה.
אם הורדת את הפאה זה עדיין לא הופך אותך ל"מומחית" בנדוןאהרל'ה

מלכתחילה לבשת פאה כי "כולן הולכות כך". לא היתה לך דעה בנדון. הלכת אחרי הזרם. אפילו היום, בהרבה תגובות התבטאת שרק הרבי מחב"ד הכריע שפאה עדיפה ממטפחת, וזה חוסר ידע משווע כי יש ח"י פוסקים מכל החוגים הסוברים כך. 

אז ביום מן הימים קראת איזה מודעת רחוב או חוברת צבעונית משכנעת, שהציגה לך את הכל בצורה חד צדדית, או שמעת דרשה של הרב עובדיה (אגב, בדרשתו הוא סותר דברים רבים מתוך תשובתו בספרו... כדרך הדרשנים שלא מדייקים אלא מגזימים כדי שהציבור ישמע לדבריהם). זה שכנע אותך, והורדת את הפאה כי מלכתחילה לא היתה לך דעה בנדון...

כדי לשפוט צריך לשמוע היטב את שני הצדדים. ואת, כפי שהתרשמתי ממך, בכלל לא מוכנה לשמוע את הצד השני.

זה נכון שמסתכלים עלייך יותר עם פאה. גם אם תתאפרי, יסתכלו עלייך יותר. אבל הגמרא מספרת שאפילו הנשים שהיו הולכות עם רעלות ומכסות עין אחת (!) היו מתאפרות בעין השניה שהיתה גלויה (מסכת שבת דף פ)... ואין שום איסור להתאפר.

סביר להניח שגם אם היית יוצאת עם בלויי סחבות, אז אף אחד לא היה מסתכל עלייך, בהשוואה למראה העכשווי שלך. אז מה המסקנה? שתלכי עם בלויי סחבות?

אם החלטת לעשות משהו למען הצניעות, שלא יסתכלו עלייך, ובעלך שלם עם זה וממש לא אכפת לו והוא מצליח לשמור את העיניים ברחוב, והוא מרגיש שיש לו "כלה נאה", אדרבה! חזקי ואמצי! מצידי תלכי עם שק שחור ושני חורים לעיניים (יש המחמירות להניח צינור מעל הראש כדי להסתיר את צורת הראש), אבל למה להטיף לנשים אחרות שגם הן ילכו בלי פאה? את יודעת מה יהיו ההשלכות, אצל האשה או אצל בעלה?

אגב, גם אם לבעלך יש פון כשר, הוא עדיין יכול לשבת לידך ולהקריא לך את הטענות שיש לו בנדון. והוא יותר ממוזמן, הוא וכל הכולל שלו, והרב שלהם, והרב של הרב שלהם.

חחחחחחחחחחח רפואה שלמה!כלה נאה
בעלי מההתחלה לא מבין למה אני עונה לך בכלל.
אולי תפסוק לי על פלאפון פרוץ?
יש לך רבנים שמתירים.
שלא יעבדו עיל בעלונים הצבעוינים שאוסרים?
כל בר דעת מבין שפלאפון צריך הגנהאהרל'ה

לשם כך לא צריך "רבנים". יש אפשרות לגלוש במכשיר הפלאפון לתכנים אסורים, ויש אפשרות לחסום אותם, אז למה לא?

אני ממליץ על הסינון של נטספארק או רימון. סינון קל ונוח להתקנה, וכל אחד בוחר לו את רמת ההגנה, עד לרמה שאין אינטרנט בכלל. מי שחושב שקשה לו לעמוד בניסיון, יכול למסור את הסיסמה לאשתו, או לחבר. הסינון מסנן כל גלישה, גם כאשר גולשים ברשת אלחוטית.

עם זאת יש קיצוניים האוסרים גם פלאפון מוגן (בעלונים הצבעוניים שדיברת עליהם)... מה התוצאה הישירה? שחלק גדול מהציבור החרדי והדתי משתמש בפלאפונים ללא שום הגנה כלל. ובהשוואה למאבק בפאות, ניתן לראות היום "מחזות מלבבים" של אשה ההולכת בחצאית מיני מעל הברך וחובשת חצי מטפחת.

כאשר לוקחים פלאפון מוגן, שאין שום סיבה לאסור אותו ע"פ ההלכה, ומחמירים על הציבור ומכריחים אותם לקנות מכשירים עתיקים ומיושנים, ומוציאים מהם גם את המצלמה והנגן וה-SMS, אז זאת התוצאה. גזירה שהציבור לא יכול לעמוד בה + החמרה מעבר לעיקר הדין.

מבינה שאתה כועס. אבל לא כדאי לזלזלאמא לנסיך קטן
בכבודם של רבנים.
לא זלזלתי באף אחד, את מוזמנת להצביע במי זלזלתיאהרל'ה

בדרשתו.. כדרך דרשנים שלאאמא לנסיך קטן
מדייקים אלא מגזימים וכו' זה זלזול. רב עובדיה היה אינטרס גדול מאוד להתיר פאה והוא לא עשה את זה כי לא מצא שום דרך. והרב עובדיה היה תמיד מקל. בכל מה שרק היה אפשר. אז בוא נשאיר את הכעסים והזלזול מחוץ לדיון. יש אנשים (רוב הציבןר פה לדעתי..) מאוד מעריכים אותו והולכים לפי הפסקים שלו. אז תדברו בכבוד אין שום עניין לפגוע.
זהו דבר ידוע, דרך הדרשנים להגזיםאהרל'ה

ולרב עובדיה לא היה שום אינטרס להתיר פאה, גם לא לאסור. זו המסקנה ההלכתית שהוא הגיע אליה, זו זכותו המלאה, אמנם דרכו היתה להקל אבל לא חסרים דברים שהחמיר בהם (כמו מיץ ענבים 100 אחוז, בשר חלק).

אם אני מציג את העובדות, שהוא סתר בדרשתו את המציאות, או את מה שכתב בעצמו בספרו, אין בזה שום זלזול. אני אישית מעריך אותו מאוד ומכבד אותו מאוד.

בוא נקח דרשה מפורסמת מאוד של הרב עובדיה, וננתח את כל מה שאמר שם, מהתחלה ועד הסוף.

1) אמר בדרשתו שיש חרם של ההפלאה על ההולכות בפאה.

"שכח" שבתוך החרם הזה היה כלול גילוי מקצת שערות, ואם כן גם ההולכות במטפחת ומגלות שתי אצבעות לפי ההיתר שלו עצמו, כלולות בחרם...

"שכח" שהיה חרם נוסף בסלוניקי בדיוק על הנושא הזה, גילוי מקצת שערות...

"בשנת תר"כ בעיר גדולה סלוניקי ראו רבני העיר ובראשם הרב הגדול מהר"א קובה שהתחילו ללבוש איזה לבוש, וע"י זה באו לגלות חלק מהשערות, וגזרו בחרם גמור בגזירת נח"ש, ובאו על החתום כל החכמים ורבנים וטובי העיר שלא לשנות כלל לא בענין המלבושים ולא בגילוי שיער ואפי' קצת חוץ לצמתן, ואשר יעשה בזדון ולבבו פונה היום באמרו כי אין איסור בזה הרי הוא מופרש ומובדל מעדת ישראל ומין ואפיקורס הוא, לא יאבה ה' סלוח לו" (דת והלכה, שדי חמד, משא חיים)

2) אמר בדרשתו שרוב הפאות הנכריות הם משיער מתים. 

זה לא נכון עובדתית, וגם בספרו הוא כתב שמטעם זה אין לאסור: "עדיין יד הדוחה נטויה לומר דבנ"ד אין זה ספק שקול לצרפו לס"ס, כיון שהרמב"ם (ס"פ יד מה' אבל) פסק דשער המת מותר בהנאה, וכ"כ הסמ"ג, וכן הסכים הנקודות הכסף ביו"ד (סי' שמט), ושלא כד' הרשב"א ושאר פו' ומרן שאוסרים, א"כ יש לנו ס"ס להקל, שמא מת גוי מותר בהנאה, ושמא עכ"פ שער המת מותר בהנאה, וממילא לא חשיב ספק שקול" (שו"ת יביע אומר חלק ה - אבן העזר סימן ה) והנה לך דבר הסותר לספרו.

3) אמר בדרשתו "תצא בלי כתובה... רבי יצחק אבולעפיא - אותו דבר"... גם בספרו כתב ששו"ת פני יצחק התיר רק בחצר.

הבעיה היא שהפני יצחק התיר במפורש ברשות הרבים: "כיון דאיכא סברא זו דהרב שלטי הגיבורים, ודאי יש ללמד זכות גם כן בנדון דידן להני נשי דנהגו לצאת בפאה נכרית, אפי' שיוצאים בה גם לרשות הרבים". ובשאלה כתב: "איך ינהגו פה עירנו יע"א [דמשק שבסוריה] כל הני נשי דידן ללבוש פאה נכרית הנקראת "פרוקא" לכסות שיער ראשן בפאה נכרית, ולצאת בהם לחצר שלהם ומחצר לחצר אחרת דרך רשות הרבים בלי כיסוי מטפחת על ראשיהן כלל"...

4) אמר "כל פוסקי הספרדים אוסרים פאה אחד"....

רק בדורו, רוב פוסקי הספרדים חלקו עליו: רבי יוסף קאפח, רבי שלום משאש, רבי בן ציון אבא שאול, רבי רפאל ברוך טולדנו, רבי עובדיה הדאיה, רבי יצחק אבוחצירא, ועוד רשימה ארוכה.

המתיר הראשון היה ספרדי...

ועוד כשלושים פוסקים ספרדים התירו.

5) אמר: "נכון שיש אשכנזים ששותקים, אבל לא כולם שותקים, יש שכתבו שאסור"...

יש כמאה פוסקים אשכנזים שהתירו, חלק גדול מהם בדורנו אנו.

6) אמר שהגר"ש וואזנר בספרו שבט הלוי כותב שזה אסור.

אצטט מדברי הרב וואזנר שם: "ובעצם המנהג של היום שהנשים שלנו יוצאות בפאה נכרית חלילה לי לתקוע עצמי בזה... היות כי מדברי הרמ"א סי' ע"ה ובד"מ סי' ש"ג ומג"א מוכח דהרבה היו מקילין בזה, וכן נהגו מדינות שלמות, אפי' לצאת לרשות הרבים כאשר העיד לנו הפמ"ג סי' ע"ה, וכבר מדורות רצו לשנות זה, ולא עלה בידם רק בחלקו אבל עדין מדינות שלמות החזיקו בזה, ע"כ אין לנו כח הכרעה בזה".

כמובן שאשתו ובנותיו הלכו והולכות עם פאות.

7) אמר שהספר "שבט הלוי" מיוחד לת"ח, אבל כאלה שהנשים שלהן עם פאה לא יודעים ולא לומדים בו...

הוצאת לעז על ציבור ענק של מאות אלפי ת"ח שהנשים שלהן עם פאה.

8) הזכיר את הזוהר הקדוש ואת קמחית.

הזוהר הקדוש סותר במפורש את ההיתר שלו לגלות שתי אצבעות.

9) הזכיר שוב כמה גאוני עולם "שעשו חרם" ואמרו שזה אסור, היחיד שעשה חרם זה ההפלאה (חרם שהיה תקף בזמנו ובמקומו כמובן, ללא שום קשר להיום. היו אז פורצות גדר בודדות שהלכו עם פאה) והגאון מוילנא כלל לא אסר, בדרך כלל משייכים אותו למתירים, לפי הביאור שלו לשו"ע שהוא פסק הלכה. שהביא מקור לפסק הרמ"א להתיר פאה, ולא חלק.

10) הזכיר גם את החת"ס שלא אסר בביאורו לשו"ע (אלא הביא שם את האוסרים) ובצוואתו אסר דוקא לבנותיו, זרעו אחריו (האדמו"ר מערלוי למשל) כתבו תשובות להתיר וכתבו שגם הוא לא אסר אלא לבנותיו.

11) הציג כאילו המתירים נסמכים רק על רבנים ש"שותקים"... כביכול אף אחד מהפוסקים לא כתב תשובות ארוכות להתיר פאה.

12) אמר "כל הפוסקים כולם, אחד אחרי השני, כתבו שזה אסור"

בספרו עצמו הוא הביא כמה וכמה מתירים. (יבי"א ד, ג) פרי מגדים, משנה ברורה, ישכיל עבדי, תבואות שמש ושמש ומגן (הביא אותו בהליכות עולם) שלטי גיבורים, מגן אברהם, אגרות משה, (לפחות 7!!) וכתב שהיות ויש מתירים גם לנשואה, אז לכן אפשר להתיר לגרושה.

13) דיבר על בחורי ישיבות שדורשים פאה. אמר שטחו עיניהם מראות. רשעים, וכו' (האריך בגידופים)

בוודאי שאין בזה שום רשעות, אם הולכים אחר הפוסקים האלה, ובוודאי ראו את הפוסקים האוסרים, וראו גם את הפוסקים המתירים. ואחד שהולך כמו הפוסקים המתירים הוא לא "רשע" אלא פשוט סובר כמותם, וזו זכותו המלאה.

חבל עוד לקחתי אותך ברצינות..לב אוהב

עד שהתחלת לדבר על הרב עובדיה...

את רצינית לקחת אותו ברצינות?!?!טוב ומטיב
את זוכרת תופעה *מוזרה* כזו בפורום מעל 600 תגובות שמתוכם אולי חצי שלו ובאריכות? מילא אם היה לשם שמיים אפשר היה עוד אפשר לספוג....
כשתפסיקו להגיב לו הוא יקפל את עצמו עד השרשור הבא שיעסוק בפאות חח
אתן דוגמא מאחד שלקח אותי ברצינותאהרל'ה

הוא היה אחד שמחפש את האמת.

הוא היה מחמיר קיצוני, אשתו היתה הולכת עם שאלים.

היה לו אתר אינטרנט והוא הקדיש חלק ניכר ממנו למלחמה בפאות (לא אתן עוד פרטים מזהים, אבל יתכן שיש כאלה שיבינו במי מדובר).

הוא נתקל באיזה ויכוח שלי באחד האתרים, ב"אשכול" שהגיע ל40 עמודים של ויכוחים.

זה מה שהוא כתב שם (לאחר מכן הוא גם הפך את האתר שלו והכניס שם את כל דברי המתירים...):

"ברוך השם אני כבר כמעט כחודש משקיף מהצד ולומד בעצמי, אמנם נכון אני לא עברתי על כל החומר כי הגעתי עד דף 27 והתחלתי ללמוד הכל בעיון לבד אמנם כיון שאני אישית כל ימי הבנתי שפאה זה הדבר הכי חמור שיש החלטתי לפרסם באתר שלי (...) עניין איסור פאה...

ואכן חיפשתי עניינים שמדברים באיסור זה במשך כשבוע התמקדתי בדעת הרב עובדיה בפרט בהרצאות שלו והדרשנים למיניהם והרב אלישיב.

אח"כ בטעות הגעתי לאשכול הזה וראיתי שמדברים בגנות הפאה ושמחתי למצוא מידע ולזכות את ישראל, אמנם הגעתי למגיב אחד ושמו... וכעסתי מאוד על דבריו שכביכול מתלוצץ עלינו ואומר שעדיף פאה ממטפחת, ודילגתי על המאמרים שלו... אבל אח"כ שראיתי שהוא מגיב בלי סוף, ודברים של טעם, ישבתי על המחשב 12 שעות רצוף, והחכם הזה הצליח לשנות אותי ולהפוך את הקערה על פיה, השם ישלם לו שכרו הטוב כי החכימני הרבה, ולא נזקקתי לגמור את כל האשכול כי השיטה מובנת, ומאז אני עובד לאט על כל התוכן, והורדתי את כל האשכולות (נראה לי) שהוא מדבר שם והעבודה מרובה..."

לדבר על הרב עובדיה?אהרל'ה

כתבתי שבדרשתו הוא סתר דברים מתוך ספרו - זאת מציאות, ואם תרצו אפשר גם להוכיח זאת שחור על גבי לבן.

כתבתי שהשומע את דרשתו שומע רק צד אחד, וצריך לשמוע גם את הצד השני, מה יש בזה?

ממ.. אפשר לומר עליו הרבה דבריםאמא לנסיך קטן
את זה ממש אי אפשר. גם אם תוכיח יש מצב גדול שבמקום אחר הוא מסביר את עצמו. הרב עובדיה היה מאוד דייקן. בעלי 'תפס' אותו פעם אחת(!!) על אי דיוק. ובעלי מכיר את הדרושת שלו ואת הספרים כמעט בע"פ..
נו באמת...אהרל'ה

רוצה קצת שיעורי בית, לך או לבעלך?

בואי נקח דרשה מפורסמת מאוד של הרב עובדיה.

1) אמר בדרשתו שיש חרם של ההפלאה על ההולכות בפאה.

"שכח" שבתוך החרם הזה היה כלול גילוי מקצת שערות, ואם כן גם ההולכות במטפחת ומגלות שתי אצבעות לפי ההיתר שלו עצמו, כלולות בחרם...

"שכח" שהיה חרם נוסף בסלוניקי בדיוק על הנושא הזה, גילוי מקצת שערות...

"בשנת תר"כ בעיר גדולה סלוניקי ראו רבני העיר ובראשם הרב הגדול מהר"א קובה שהתחילו ללבוש איזה לבוש, וע"י זה באו לגלות חלק מהשערות, וגזרו בחרם גמור בגזירת נח"ש, ובאו על החתום כל החכמים ורבנים וטובי העיר שלא לשנות כלל לא בענין המלבושים ולא בגילוי שיער ואפי' קצת חוץ לצמתן, ואשר יעשה בזדון ולבבו פונה היום באמרו כי אין איסור בזה הרי הוא מופרש ומובדל מעדת ישראל ומין ואפיקורס הוא, לא יאבה ה' סלוח לו" (דת והלכה, שדי חמד, משא חיים)

2) אמר בדרשתו שרוב הפאות הנכריות הם משיער מתים. 

זה לא נכון עובדתית, וגם בספרו הוא כתב שמטעם זה אין לאסור: "עדיין יד הדוחה נטויה לומר דבנ"ד אין זה ספק שקול לצרפו לס"ס, כיון שהרמב"ם (ס"פ יד מה' אבל) פסק דשער המת מותר בהנאה, וכ"כ הסמ"ג, וכן הסכים הנקודות הכסף ביו"ד (סי' שמט), ושלא כד' הרשב"א ושאר פו' ומרן שאוסרים, א"כ יש לנו ס"ס להקל, שמא מת גוי מותר בהנאה, ושמא עכ"פ שער המת מותר בהנאה, וממילא לא חשיב ספק שקול" (שו"ת יביע אומר חלק ה - אבן העזר סימן ה) והנה לך דבר הסותר לספרו.

3) אמר בדרשתו "תצא בלי כתובה... רבי יצחק אבולעפיא - אותו דבר"... גם בספרו כתב ששו"ת פני יצחק התיר רק בחצר.

הבעיה היא שהפני יצחק התיר במפורש ברשות הרבים: "כיון דאיכא סברא זו דהרב שלטי הגיבורים, ודאי יש ללמד זכות גם כן בנדון דידן להני נשי דנהגו לצאת בפאה נכרית, אפי' שיוצאים בה גם לרשות הרבים". ובשאלה כתב: "איך ינהגו פה עירנו יע"א [דמשק שבסוריה] כל הני נשי דידן ללבוש פאה נכרית הנקראת "פרוקא" לכסות שיער ראשן בפאה נכרית, ולצאת בהם לחצר שלהם ומחצר לחצר אחרת דרך רשות הרבים בלי כיסוי מטפחת על ראשיהן כלל"...

4) אמר "כל פוסקי הספרדים אוסרים פאה אחד"....

רק בדורו, רוב פוסקי הספרדים חלקו עליו: רבי יוסף קאפח, רבי שלום משאש, רבי בן ציון אבא שאול, רבי רפאל ברוך טולדנו, רבי עובדיה הדאיה, רבי יצחק אבוחצירא, ועוד רשימה ארוכה.

המתיר הראשון היה ספרדי...

ועוד כשלושים פוסקים ספרדים התירו.

5) אמר: "נכון שיש אשכנזים ששותקים, אבל לא כולם שותקים, יש שכתבו שאסור"...

יש כמאה פוסקים אשכנזים שהתירו, חלק גדול מהם בדורנו אנו.

6) אמר שהגר"ש וואזנר בספרו שבט הלוי כותב שזה אסור.

אצטט מדברי הרב וואזנר שם: "ובעצם המנהג של היום שהנשים שלנו יוצאות בפאה נכרית חלילה לי לתקוע עצמי בזה... היות כי מדברי הרמ"א סי' ע"ה ובד"מ סי' ש"ג ומג"א מוכח דהרבה היו מקילין בזה, וכן נהגו מדינות שלמות, אפי' לצאת לרשות הרבים כאשר העיד לנו הפמ"ג סי' ע"ה, וכבר מדורות רצו לשנות זה, ולא עלה בידם רק בחלקו אבל עדין מדינות שלמות החזיקו בזה, ע"כ אין לנו כח הכרעה בזה".

כמובן שאשתו ובנותיו הלכו והולכות עם פאות.

7) אמר שהספר "שבט הלוי" מיוחד לת"ח, אבל כאלה שהנשים שלהן עם פאה לא יודעים ולא לומדים בו...

הוצאת לעז על ציבור ענק של מאות אלפי ת"ח שהנשים שלהן עם פאה.

8) הזכיר את הזוהר הקדוש ואת קמחית.

הזוהר הקדוש סותר במפורש את ההיתר שלו לגלות שתי אצבעות.

9) הזכיר שוב כמה גאוני עולם "שעשו חרם" ואמרו שזה אסור, היחיד שעשה חרם זה ההפלאה (חרם שהיה תקף בזמנו ובמקומו כמובן, ללא שום קשר להיום. היו אז פורצות גדר בודדות שהלכו עם פאה) והגאון מוילנא כלל לא אסר, בדרך כלל משייכים אותו למתירים, לפי הביאור שלו לשו"ע שהוא פסק הלכה. שהביא מקור לפסק הרמ"א להתיר פאה, ולא חלק.

10) הזכיר גם את החת"ס שלא אסר בביאורו לשו"ע (אלא הביא שם את האוסרים) ובצוואתו אסר דוקא לבנותיו, זרעו אחריו (האדמו"ר מערלוי למשל) כתבו תשובות להתיר וכתבו שגם הוא לא אסר אלא לבנותיו.

11) הציג כאילו המתירים נסמכים רק על רבנים ש"שותקים"... כביכול אף אחד מהפוסקים לא כתב תשובות ארוכות להתיר פאה.

12) אמר "כל הפוסקים כולם, אחד אחרי השני, כתבו שזה אסור"

בספרו עצמו הוא הביא כמה וכמה מתירים. (יבי"א ד, ג) פרי מגדים, משנה ברורה, ישכיל עבדי, תבואות שמש ושמש ומגן (הביא אותו בהליכות עולם) שלטי גיבורים, מגן אברהם, אגרות משה, (לפחות 7!!) וכתב שהיות ויש מתירים גם לנשואה, אז לכן אפשר להתיר לגרושה.

13) דיבר על בחורי ישיבות שדורשים פאה. אמר שטחו עיניהם מראות. רשעים, וכו' (האריך בגידופים)

בוודאי שאין בזה שום רשעות, אם הולכים אחר הפוסקים האלה, ובוודאי ראו את הפוסקים האוסרים, וראו גם את הפוסקים המתירים. ואחד שהולך כמו הפוסקים המתירים הוא לא "רשע" אלא פשוט סובר כמותם, וזו זכותו המלאה.

תראה אני לא קוראת מגילותאמא לנסיך קטן
אין לי סבלנות לזה. בכל אופן לא מסכימה איתך במושא הפאות..
תדפיסי ותני לבעלךאהרל'ה

לגבי הסכמה - את ממש, אבל ממש, לא חייבת להסכים איתי. זכותך המלאה ללכת בדרך שלך, ולכסות את הראש בדרך שאת רואה לנכון.

ממ.. בעלי לא אחד שאתה יכול ללמד אותו משואמא לנסיך קטן
הוא לא ברמה שאתה מכיר בכלל(ויש מצב שאם אתה בעולם הלכה אז שמעת עליו..) יכול להיות שאני לא דייקתי בדברים. אבל מה שבטוח שבעלי רוחש כבןד עמוק לרב עובדיה. ובלי קשר אליו הוא ניסה להתיר לי פאה אחרי שחפרתי לו כהוגן. הואחמד את הנושא לעומק והתשובה שלו הייתה שזה יותר חמור ממה שהוא חשב שזה..
אני חא באה להתווכח איתך על זה. רק אמרתי שלא תזלזל באף רב. זהו.
זה יפה מאוד שאת מעריצה את בעלךאהרל'ה

והוא ממש הגאון מווילנא (מקווה שההשוואה לא פוגעת בכבודו של בעלך...)

אבל בכל זאת, תני לו ללמוד. יש כמה ספרים דיגיטליים, תני לו לקרוא. אולי זה יחדש לו משהו. אם הרב עובדיה היה נוהג ללמוד ולהחכים מכל ספר שאיזה רב מאחרוני האחרונים הוציא לאור, אז גם בעלך יכול.

חן וכבוד

לקט שכחת הפאה

ותשקט הארץ

ממ.. זלזול לא מועיל פהאמא לנסיך קטן
וכן לא רק אני מעריצה אותו.
אבל אם בא לך לחשוב שאתה יודע הכל שיהיה לך לבריאות.
וכן. הוא קרא את ותשקט הארץ.
אז תני לו גם את האחרים לקרואאהרל'ה

ואני לא מזלזל בו (אי אפשר לזלזל במי שאני לא מכיר).

אם תתבונני, תראי שאת בעצמך מזלזלת באחרים...

ואענה לך בלשונך: אם את מתעקשת לחשוב שהוא יודע הכל, שיהיה לך לבריאות...

אני לא מתעקשת לחשובאמא לנסיך קטן
מה לעשות שהוא מו"צ?
ואני לא מזלזלת באף אדם. אפילו לא בך
נו ואז מה? לא הבנתיאהרל'ה

הרבה מו"צים שדיברתי איתם, לא מצאו ידיהם ורגליהם בסוגיה הזו. בדרך כלל לא מתעמקים בזה, ואת הפירצה הזאת מנצלים עסקני הפאות בכל פרסומיהם, או אפילו בשיעורים שהם מעבירים לציבור. הציבור קונה בשקיקה את כל התותים שמוכרים לו, ואין לו מושג מה נכון ומה לא נכון.

לא רק זה, אפילו כאלה שנחשבים לגדולי הדור! לאחר שדיברתי עמם, אמרו לי "חידשת לי המון".

את יכולה לראות גם בהסכמות לספרים שנכתבו בנושא, חלק מגדולי הרבנים המסכימים מתבטאים בצורה של "עברתי על כל החיבור, ונשתוממתי שאסף הכל ומביא כל מה שדנו בזה... לכן, אחרי העיון היטב בדבריו, דעתי להקל".

אז כמו שאמרתי, זה בסדר שאת מעריצה את בעלך, ויתכן שהוא תלמיד חכם גדול (בטח יותר ממני). אבל יתכן שבסוגיה הזאת הוא לא השקיע מספיק זמן, או שהשקיע אבל לא בספרים הנכונים (ותשקט הארץ הוא ספר נחמד, אבל עדיין חסר בו הרבה). 

צריך גם ללמוד מתוך רצון של גישה לרצות להחכים ולדעת, ולא מתוך גישה של "בוא נראה מה יכול לחדש לי הטמבל הזה".

טוב. אתה לא מכיר את בעליאמא לנסיך קטן
בוא נסיים את הדיון הזה. יום נעים!
הרב עובדיה חזר בו כמה וכמה פעמיםאהרל'ה

זאת אומרת, "טעה". החליט אחרת, אחרי שעיין שוב. הרב עובדיה! שמכיר את כל הספרים בעל פה, מילה במילה.

כמוהו עוד עשרות פוסקים חזרו בהם, וזו תפארתם וגדולתם.

גם בראשונים נמצאו טעויות. ראשונים כמלאכים!

מכאן שהביטחון שלך שבעלך לא טעה, הוא קצת מגוחך. 

כמובן שיתכן שגם אני טועה, אבל בסך הכל הצעתי שיקרא את הספרים הנ"ל.

חזר בו ממה?יפית8

לא לענות לו גם יצר הרע וגל לשון הרע על תלמידי חכמים השם יצילהיכונו
חזר בו מכל מיני הלכות שפסקאהרל'ה

לפחות בעניין הפאות לא שמעתי שחזר בו מהאיסוריפית8

ולהפך

יש לך ידיעה אחרת?

הוא לא חזר בו בענין הפאהאהרל'ה

אבל לאנשים פרטיים הוא פסק להתיר, במקרים מסויימים, כפי המובא במעיין אומר (סדרת ספרים שנכתבו ע"י מזכירו, הרב יהודה נקי, שהביא במדוייק את השאלה והתשובה):

לשאלת השואל: זוג צעיר, נשואים שנה וחצי, וסיפרה האשה שלובשת מטפחת, אך אפה ארוך, ולא מוצאת חן בעיני בעלה, וללבוש פאה בעלה לא מוכן כי פוסק כרבינו [הגר"ע יוסף, לאסור פאה], ענה הרב זצ"ל: "יכולה ללבוש פאה".

לשאלת השואל: בחור מישיבת "חזון עובדיה" שנשא אשה, ואשתו הולכת כבר שנתיים עם מטפחת, כעת קשה לה והיא בדיכאון מזה. גרים בעיר בני ברק, ויש גם לחץ של המשפחה", ענה הרב: "שתלבש פאה. הרי היא בדיכאון, שלא תשתגע".

לשאלת השואל: בקהילה אחת בחו"ל בה כל הנשים ללא כיסוי ראש, התחזקה אשה אחת והחלה ללכת עם פאה. ואמר לה רב הקהילה, שאם לא תשים מטפחת, כבר עדיף לא כלום, ענה הרב: "ודאי שפאה עדיף מגילוי ראש".

לשאלת השואל: חוזרת בתשובה שהיתה הולכת עם פאה, כעת הולכת עם מטפחת. האם מותר לה לתת את הפאות שלה לאחותה החילונית ללבוש?" ענה הרב: "מותר".

כמו כן התיר לבחור ישיבה להתחתן עם בחורה שרצונה היה לחבוש פאה, כאשר הבחור הסכים לכך רק אם יתיר לו הגר"ע יוסף בכתב ידו. וכתב לו הגר"ע שמתיר לו להתחתן עמה, ולוקח עליו את האחריות ללבישת הפאה. זה שמעתי מת"ח שהיה עד לדבר, ולא אבה לפרסם הכת"י.

ואמנם הגר"ע החמיר במקרים הפוכים, שהחתן רצה והכלה לא רצתה.

כמו כן אחד כתב בשם הגאון הרב ינון יונה (פוסק מפורסם בירושלים) שהביא הרבה זוגות לרב עובדיה והתיר להם. מצ"ב.

למה את עונה לו? זה היצר הרע בהתגלמותו.היכונו
כשנגמרות הטענות הענייניות, מתחילים הגידופיםאהרל'ה

מי שמעיז להציג את דעת גדולי הדור שהתירו פאה, הוא "היצר הרע בהתגלמותו". מי שמשקר, מסלף, ועושה הכל כדי להציג תמונה מעוותת כאילו אין פוסק אחד שהתיר פאה, הוא "יצר הטוב". 

אבל ממש לא אכפת לי, עבורי זאת תעודת כבוד, שאין מה לענות לי חוץ מלכנותי בשמות גנאי.

אימל'ה זה לא שעמום זאת ' אובססיה' להתיר את השרץטוב ומטיב
מזעזע אותי כל פעם מחדש לראות את אותן נשים שהרחיקו ממה שהתירו להן בשעת הדחק ולא מלכתחילה!!!
נראות כמו שחקניות בהוליווד עם שיער שבהוליווד לא יצליחו לחקות את האורך הצבע והעיצוב של המתחסדות, ובתוספת 'הידור' של לבוש שרחוק מליהיות צנוע.

מספיק להציץ מבט קל בכרטיס שלו ולהבין... השרשור הקודם שלו בנושא הפאות ננעל ולמרות הכל הוא לא מתייאש חח ובתקווה שמישהי תקרא את המגילות שלו ותושפע, ספק אם מישהי קראה עשרה אחוז חחחח

הצניעות היא לא כיעור וזה לא חטא להיות יפהNo Name 11
כמו שהרב יוסף קאפח אמר-
"פאה נכרית קדושה ומקודשת, והלוואי וכל בנות ישראל ינהגו בה. כי אין שום הלכה אצלנו שיש לקחת את האישה לדקורטור כדי שיבחר ויתאים לה את הלבוש המכער אותה דוקא, אלא מותרת להתנאות בפאה נכרית".

"וכ"כ מורי הגאון בתשובה כתב יד וזה לשונו, גם כיום לדעתי יכולה הכלה לחבוש פאה נכרית יפה שביפות ונהדרה שבנהדרות, והכי איתא במשנה, והוי כיסוי ראש מעליא".
בתוספת לדברייך הנעימיםאהרל'ה

מכל הפשקווילים והעלונים נכנס לאנשים לראש דעה שגויה, כביכול "מראה של שחקנית בהוליווד / דוגמנית" הוא מראה פרוץ לחלוטין. זאת אומרת, האשה היהודיה צריכה להיראות מכוערת, ורחוקה מאוד מכל הנשים שנראות על המסך... אם הדוגמנית / שחקנית לבושה קצר וחשוף, או צמוד מדי, אז מבחינת ההלכה היא פרוצה. אבל אם היא מכסה את כל מה שצריך לכסות, ונראית טוב, איזה הלכה אוסרת זאת?

מצטער להרוס, אבל לפי היהדות, האשה צריכה להיות נאה ככל שאפשר, ולמצוא חן בעיני כל רואיה!

כך מובא בספר "עוז והדר לבושה" שקיבל הסכמות מפוסקי ההלכה המחמירים ביותר, כמו הגר"ש וואזנר, הגרש"ז אויערבאך, הגרי"ש אלישיב, ועוד.

להלן ציטוטים נבחרים מתוך הספר:

◄ בעמ' 6: "אני מודעת לכתר בת מלך המעטר את ראשי, ולאחריות הבאה אתו. כיום אני לוקחת בחשבון ונזהרת מאד להיראות במיטבי ולגרום הנאה לכל מי שפוגש אותי, בפרט לבעלי". 

◄ בעמ' 9: "נשים צריכות להתלבש בצורה נעימה ובטוב טעם... ההלכה מכירה בהחלט בצורך הקיים אצל נשים להתלבש בצורה נעימה ובטוב טעם, ואף מעודדת אותן לכך".

◄ בעמ' 46: "גם אשה או נערה הלובשת בגדים צנועים מדי, בצורה שתפגין את צניעותה בפני כל, מנצלת את בגדיה הצנועים להשגת מטרה שהיא היפך הצניעות... לפיכך, אין ללבוש חצאית המגיעה כמעט עד הרצפה, ללבוש בגדים קודרים מדי, לפסוע בפסיעות מעודנות מדי, וכו', כי כאמור הפגנת יתר של צניעות היא בעצמה חוסר צניעות".

◄ בעמ' 105: "מותר לה להיראות נאה בצאתה מביתה, וכך עליה לנהוג, משום שהקב"ה העניק לנשים חן, כדי שתיראנה נחמדות תמיד".

◄ בעמ' 226: "אשה נשואה... עליה להתלבש בצורה נעימה ונאה, באופן המשקף את שמחתה ואצילותה".

◄ בעמ' 226: "כיון שכיסוי הראש ממלא תפקיד כה חשוב, מתאים שסגנונו ישקף את עדינותה הפנימית ורגישויותיה של בת ישראל. לפיכך, עליו להיות פריט לבוש המוסיף חן ואצילות למעמדה המלכותי של האשה היהודיה".

◄ בעמ' 252: "במקום לגלוש לקיצוניות זו או אחרת, עליה להקפיד על תסרוקת נעימה למראה, היוצרת רושם מכובד ואפילו נאה. בת ישראל שייכת הרי למשפחת המלוכה, והופעתה צריכה להעיד על כך".

◄ בעמ' 298: "ראוי שנשים ובנות תקפדנה על הופעה נאה ונעימה".

◄ בעמ' 319:  "עיקר הגוף צריך להיות לבוש בצורה נאה ומלאת חן".

◄ בעמ' 319: "שמלה יפה מסיטה את תשומת הלב מהגוף עצמו. לפיכך, טוב וראוי לשמלה שתהא פרחונית ומקושטת בכל צורה שהיא, בתנאי שהיא לא בולטת במיוחד ביופיה ואינה מושכת תשומת לב מופרזת".

◄ בעמ' 380: "יש נשים המתלבשות בבגדים קודרים וחדגוניים, וכמעט שאינן מקדישות מחשבה להופעתן. ביניהן יש אפילו כאלה, הנוהגות כך מתוך רגש מוטעה של צניעות וענווה. לדוגמא, לא איכפת להן כיצד נראית הפאה שעל ראשן, והן יוצאות מביתן חבושות פאה לא מסורקת ומוזנחת. בנוסף לכך, הן לובשות שמלות חסרות צורה וצבע, משוללות כל חן. סגנון לבוש כזה גורם תחושת אי נוחות לרוב הנשים, היודעות להעריך טעם טוב ולבוש אסתטי, ולכל הפחות מצפות מאשה שתקפיד על הופעה נאה ונעימה. התלבשות בבגדים קודרים ועלובים אינה מעשה מצער ובלתי חברותי בלבד, בנוסף לכך יש כמה סיבות חיוביות ביותר מדוע נשים ובנות צריכות להקפיד תמיד על הופעה נאה ולבוש נעים לעין". 

◄ בעמ' 398: "תכשיטים הינם חלק טבעי מלבושה של האשה, בתנאי שהם נעימים ועדינים. מותר אפילו לענוד תכשיטים במקומות ציבוריים... למעשה אנו מוצאים בחז"ל שאפילו נשים חשובות ביותר, כאשתו של רבי עקיבא, ענדו תכשיטים".

◄ בעמ' 399: "הבה נדאג שפנינו יקרינו עדינות, מידות מתוקנות ושמחת חיים, להנאת הזולת".

◄ בעמ' 401: "חינה של בת ישראל וענוותנותה אינם מוסתרים כאשר היא עונדת לגופה תכשיטים בטוב טעם - נהפוך הוא, התכשיטים תורמים לחן, לאצילות ולמראה הטוב בהם התברכו בנות עמנו במידה גדושה".

◄ בעמ' 405: "האשה והנערה צריכה להתלבש בבגדים נאים ולהתקשט בתכשיטים מתאימים, כדי להקרין תדמית נאה ומלאת חן יהודי".

◄ בעמ' 406: "השימוש הנכון באיפור משפר את הופעת האשה ויוצר תדמית בריאה, מאושרת ונעימה לעין".

◄ בעמ' 413: "כך צריכה להיות גישתה של האשה, עליה להופיע בין אנשים במראה נאה ומלא חן".

אאעלונית

את טוענת שמטפחת היא כיעור?

ברור שאישה צריכה לטפח את עצמה, ולא להראות מוזנחת, גם איזה תכשיט שמקובל במקום יהיה בסדר. אבל זה בדיוק הקץ', מה שמקובל במקום.

אם את גרה באזור שמקובל בו פאות, לכי על זה, יש מתירים וכל מה שמובן מכך.

אם את גרה באזור שבו נהוג לשים מטפחת, פאה תהיה מושכת את העין ולא טבעית למקום,לכן כדאי שלא.

אני לא חושבת שצעקות ופשקיווילים יעזרו לדיון, כל אחת תעשה כמנהג המקום שלה, ויש לה על מי לסמוך.

אבל להאשים את מי שעושה מה שמותר לפי רבותיה, מה שמקובל באיזורה, זה לא מתקבל.

צניעות שווה בעיקר פשטות ואי משיכת צומת לב, זו קודם כל מידה בנפש, אחר כך זה מתרגם לקווים וסנטימטרים.

אפשר ואף צריך לבת ישראל להיות צנועה וגם מטופחת, ויש המון דרכים לעשות את זה, אבל הקו המנחה הוא מידת הצניעות. אפשר לשים שמלה בעלת שרוול ארוך שמכסה גם את כפות הידיים, פתח שמכסה את הצוואר עד לסנטר, ושמלת  מקסי שנגררת כמה סנטימטר על הרצפה. אבל היא מלאה נצנצים ודוגמאות מושכות, צבעים בוהקים, וכל מיני דוגמאות המדגישות אזורים נשיים, גם אם זה מכסה אותם. זו צניעות?

גם בבגדים פשוטים אפשר למצוא יופי, אבל הכל צריך להבחן ע"פ מידת הצניעות, לא לפי היופי.

אני מסכים איתךאהרל'ה

הענין הוא שהיום כולם מעורבבים עם כולם. חילוניים, דתיים, חרדים. וחוץ מזה, הרווקות הולכות בשיער גלוי. אז ההולכת עם פאה היא לא "יוצאת דופן" משום בחינה שהיא.

אכן צניעות פירושה לא לבלוט, גם בזה אני מסכים איתך.

הוא היחיד? כולם פה חפרו בשכל בנושאהנורמלית האחרונה
מסכימה איתך.הנורמלית האחרונה
זה באמת מה שהפריע לי בשרשור - חוסר היכולת להכיל שיש פוסקים אחרים משלכם ואין צורך לזלזל בהם.
ואת לא שמה לב של מי אי היכולת להכיל?כלה נאה
כתבתי לך כמה פעמים שאת יכולה לפסוק כמו הרב שלךאהרל'ה

אף אחד לא כופה עלייך, בסך הכל מנסים להסביר לך את הצד של המתירים, שלא תחשבי שיש איזה מצווה לצאת למלחמת ג'יהאד נגד חברה שלך שחובשת פאה, או סתם להשקיע זמן בלשכנע אותה. שלא תחשבי שאת צנועה והיא פרוצה. זה הכל. מה תעשי את בעצמך, זה ענין שלך ושל בעלך. יש את הרב עובדיה שמחמיר (אם כי יתכן שבמקרה שלך היה מקל, אם היית שואלת אותו...) ויש מצד שני את המתירים. זו מחלוקת הלכתית, כמו כל המחלוקות, וכל אחד יעשה כפי בחירתו.

אני כאן רק כדי להיות בטוח שכל אחד יודע היטב את שני הצדדים, לפני שהוא מחליט לעצמו או לאחרים מה לעשות.

כתבת על חמיך שכאב לו מאוד על עוגות מקמח תפוחי אדמהכלה נאה
שניראו כמו חמץ.
למה כאב לו?
יש מתירים זה לא חמץ בכלל?
הוא אומר שצריך שיהיה הכר?
מה מראית עין?
לא יחשדו אדם שומר מצוות שאכל חמץ בפסח.
מנהג מקום.. כולם אופים בפסח עוגות.

למה להחמיר על קיטניות שזה לא חמץ?

בדיוק כך ניראה הויכוח איתך על הפאה!
פאה גם אם היא כיסוי יש בה בעיות. ולא להגיד אין בזה כלום. כי נוח לך להביא רק את אלה שאומרים את זה

הרבה דברים אתה סותר את עצמך.
זה לא חמי... זה החתן של הגרש"ז אוירבאך כתב על חמיו (הגרש"ז)אהרל'ה

והבעיה היא לא "מראית העין" ולא מנהג המקום, אלא האוירה של פסח, שאין הבדל בין פסח לבין ימות השנה... כך גם לגבי פאה, אין הבדל בין אשה עם פאה לבין אשה בלי פאה, שתיהן נראות אותו הדבר. זה לא קשור להלכה אלא לאווירה.

ובשורה התחתונה, אחרי כל הדוגמאות מעוגות קמח תפוחי אדמה, הוא הורה לנכדתו ללבוש פאה, ולא להיות שונה מכולן, וקנה פאה לבנותיו.

אדגיש שוב: פאה זה לא האידיאל. האידיאל הוא רעלה גדולה ויפה שמכסה את כל הגוף והראש, ולא שיער שמכסה שיער. אבל מה לעשות, היום זה לא רלוונטי, כל סגנון הלבוש השתנה ואף אחת לא תלבש רעלה. גם אין צורך בכיסוי של השיער, אבל בגלל שמדובר באיסור דאורייתא, הוא נותר במקומו. 

אז במציאות העכשווית, העדיפו גדולי הדור את הפאה על המטפחת. הנה מהגרש"ז שציטטת בעצמך:

"שמעתי את סבא מתבטא, שכאשר יבוא המשיח, אין לו ספק שנשים לא תלבשנה פאות נכריות. אמנם כאשר אמי התחתנה הוא קנה לה פאה נכרית. גם לבת דודתי שהתחתנה (נכדתו) ולא רצתה לקנות פאה נכרית, אמר: תהיי נורמלית ותקני פאה כמו כולן" (ספר "ועלהו לא יבול" ח"ג).

מעניין באמת...שלוימלה
למה בבני ברק תולים מודעות ענק בכל קרן רחוב...
בבית כנסת הגדול בבני ברק מגיע מידי פעם אחד שמעוער קצת... עם "לוח מודעות נייד" שהצד השווה בכולם זה הפחדות ואיומים ה"י היל"ת על נשי ישראל שהולכות עם פאה.
גם בירושלים, ההסבר פשוט - כנסוהסטורי
זה נושא שאפשר למחות עליו תמיד, יש אמנם כמה 'משוגעים לדבר', אבל בגדול זה נושא שתמיד רלוונטי.
לכן מישהו שצריך לכסות פשקעווילים שנכתבו נגדו - לא צריך למצוא נושא, פשוט תורם למתנגדי הפאות, ששים למלא שוב את הקירות בפשקעווילים הקבועים שלהם...
ההסבר הוא פשוט, אבל לא מה שכתבתאהרל'ה

אחד שמדבר לשון הרע, מחלל שבת, מתגלח בתער, הוא לא מפריע לאף אחד. לא תראה מודעות ענקיות על "איסור בורר" שרבים נכשלים בו, או דברים אחרים.

הענין של הפאה גורם לאנשים לצאת מדעתם כי הם החליטו להחמיר על עצמם ולא ללכת עם פאה, אבל אחרים החליטו כן ללכת, והקנאה משגעת אותם, אז הם חייבים לגרום לכולם לא ללכת - "גם לי גם לך לא יהיה".

ממש זה העניין שמניע את גדולי ישראל. הקנאה.האריאלניקהנאמן

גדולי ישראל לא מכסים את כל הקירות בפשקווילים נגד פאהאהרל'האחרונה
ולא מציפים את בתי הכנסת ובתי המדרש בחומר תעמולתי.
לא מבין בשביל מה פתחת שוב אותו שרשור...ד.

זה אותו ענין.

כי יש כאלה שאומרים שפאה זה לא בסדר - ולא מועיל להם ה"כללים" לגביה (למרות שיש כאן מישהו שמגיב מיידית על כל הודעה כזו, ואיני מתכוין להתייחס לכך שוב).

יש כאלה שאומרים שכן בסדר. ויש כאלה שואמרים שתלוי איך היא נראית.

ויש כאלה שאומרים שזה יותר טוב.

וגם מטפחת - יש אומרים שמעולה, ויופי שאשה תתקשט. ויש כאלה שאומרים שתכסה הכל. ויש כאלה שאומרים שאם יוצא קצת מעבר לכיסוי הכל, זה בסדר. ויש כאלה שאומרים טפח, שזה שתי אצבעות לאורך המצח וכו'...

ובכללי, די מקובל, שכל דבר שהוא ממש בולט ומושך עיניים להביט, זה לא הדיור בצניעות.....

סיכמת הכל יפה מאוד...אהרל'ה
אפשר לומר שחוץ מהעקיצה המיותרת, זה היה מושלם.
אם אפשר אני רוצה להוסיף משהו שהיה חסרנבי
בכל התגובות האינסופיות.

לעניות דעתי, כל אחד (ואחת) צריכים לחשוב מה עומד מאחורי ההחלטה שלהם לקחת היתר או חומרה של רב אחד או אחר.

בעניין פאות דווקא יש כאן טבע חזק מאוד של אישה להתנאות ואם היא חובשת את הפאה כדי להתנאות בעיני אחרים זה ודאי פסול, בפני בעלה אין לה צורך בפאה.
אם היא חובשת את הפאה מתוך רצון שלא יראו אף שערה מראשה אז אני מאמינה שלכך התכוונו המתירים.

צר לי שאנחנו לא שואפים ללבוש בגדים צנועים כמו האמהות והאבות הקדושים שלנו. השיח כבר יוצא מנקודת הנחה שלא הגיוני להתלבש בצניעות מלאה כמו בדורות קודמים וזה הכי חבל.

מעבר לכך חזק ואמץ ד. נהנתי מאוד לקרוא את תגובותך
טבע האשה להתנאות גם בעיני חברותיהאהרל'ה
וזו גמרא מפורשת, לך ולחברך ולחברורך, ולא רק לבעלה. זה גם גורם לה הרגשה טובה. ללא קשר לדיון על כיסוי ראש, כל אשה מתלבשת טוב בצאתה החוצה. אבל כשזה מגיע לפאה, פתאום כולם מגלגלים עיניים לשמים ודורשים ממנה להתנאות רק לבעלה.

שנית, הגר"ש משאש כתב שהבעל בעצמו מרגיש טוב עם זה שאשתו יפה בחוץ ואינו מתבייש בה, ובפרט כששניהם יוצאים. וזו גם גמרא מפורשת בתענית (כד) במעשה דאבא חלקיה שהתקשטה לפניו ברחוב.

מאוד חבל שנזכרים בלבוש האמהות רק כשהדיון מגיע לפאות.
לא מדוייקנבי
הגמרא המפורשת נאמרה על אלמנתו של יוסף, ודאי שיש עניין להתנאות כדי להתחתן שוב. לא בפני חברותיה, בפני חתן פוטנציאלי.
דווקא כל אישה ואיש, ראוי שיתלבשו טוב, דהיינו מכובד. בצאתם החוצה ובביתם גם כן. אין שוני בין כל הסממנים החיצוניים בין אם פאה או שאל או חצאית. העיקרון הוא זהה.
מה גם שלא יצאתי נגד פאות חס וחלילה, אני יוצאת נגד הוויתור על ישראל סבא בשם המודרניות והחדשנות.

במעשה אבא חלקיה אישתו לא התקשטה ברחוב לפניו אלא יצאה אליו כשהגיע הביתה מקושטת (לכבודו). אדרבא מחזק את הטענה של התקשטות לכבוד בעלה ועבורו.

מלבד זאת אישה לא צריכה להיות יפה עבור העולם (אין יופי אישה אלא לבעלה) אלא להיות מכובדת ונאה עבור העולם. ובכלל עדיף שהעולם יתעסק בענייניו ולא באיך נשים אחרות נראות.

והערה אחרונה, דווקא לבוש האמהות מעסיק הרבה יותר פעמים מאשר כשמדברים בעניין הפאות, למי שזה מענייניו.

ראוי להעלות הסתייגות כשמציגים את הפאה כפיתרון האולטימטיבי.
דבריך אינם נכונים, במחילהאהרל'ה
לגבי אלמנת רב יוסף, הגר"ש משאש דוחה את טענתך, שהרי רש"י כותב "שלא אתבזה על הבריות" ולא משום שתתחתן. וכמו כן, מוסיף הגר"ש לטעון, אין נכסי המת משועבדים לה לצרכי נישואיה השניים.

כמו כן הביא ראיות נוספות שם, מאשה שבעלה נשתטה ויכולה להשתמש בכספו כדי להתקשט, למרות שאין לה למי להתקשט. או אשה שהלך בעלה למדינת הים.

כמו כן פרק שלם עוסק "במה אשה יוצאה" ונפסק בשו"ע שיכולה לצאת בתכשיטים ואף אחד לא אסר משום צניעות.

במעשה דאבא חלקיה שוב טעית, כי יצאה לפניו "כי אתא למתא", פירוש הדבר כאשר נכנס לעיר. והלכו כבר דרך עד שהגיעו לביתם. והתלמידים תמהו (לשיטתך אין מה לתמוה בכלל) יסביר לן מר מילי דתמיהי לן, איך יצאה מקושטת??? וענה להם שלא אתן עיני באחרות.

בענין יופי ו"מכובדות" לדעתי מדובר במשחקי מילים.
ממש אין לי רצון להכנס לזההאריאלניקהנאמן

שכן כבר כמה הוכיחו שהם אטומים לכל סוג הוכחה.

מ"מ אם פאה היא כמו שיער והיא לא עומדת בגדרי כיסוי ראש, שזו דעת המחמירים, אז יוצא לפי זה (בהגיון פשוט) שלעולם כל פאה, אפילו הצנועה ביותר תהיה לעולם יותר פרוצה אפילו מהמטפחת הפרוצה ביותר.

ברור שאהרל'ה הנזכר לא יסכים עם זה. וקל לו לומר שהרב עובדיה העלים עיניו במתכוון מכל הרבנים ש"התירו" וגם הוא יטעון שהרב וואזנר התיר למרות תשובותיו המפורשות. ובאמת אין מה לדון על זה. סתם לטחון מים. 

אגב, אהרל'ה טען כמה פעמים שאין הגדרות לפאה וכל דבר מותר גם הפאה הכי פרוצה של חבדניקיות. זה בודאי נסתר מתשובותיו של הרב וואזנר. ועל כן אשאל, אם כל העניין שיהיה מכוסה, מה ראה הרב וואזנר (ועוד גדולים) לגדור גדרים? הרי זה מכוסה.

אלא לא למד ולא שנה, שדברים שמתירים גדולי ישראל בשעת הדחק מחמת דיעבד גמור, הפך אצלו ללכתחילה. ולא שם על לבו שמוטב יאכלו נבלות שחוטות וכו'. 

זה שרבנים התירו בפרט במציאות שכל הנשים הולכות בגילוי ראש לגמרי (הרב מטשבין ועוד) לא בלבל אותו לחשוב שאולי מטפחת עדיפה.

עוד דבר קטן. הרי אם מטפחת אסורה באיסור חמור כמו שכתבו הרמב"ם והשו"ע לפי פירושו, איך "נעלם" מעיני הרב וואזנר שו"ע ורמב"ם מפורש והעדיף (גם לדעתו!) מטפחת על פני פאה

האוסרים גורסים שפאה שווה למטפחתאהרל'ה
וכתבו זאת במפורש. להצריך שני כיסויים גמורים. המחמירים בימינו (כגון הרב עובדיה) לקחו מהם את איסור הפאה, ומאידך התעלמו מאיסור המטפחת... הגר"ש משאש הקשה עליו קושיה זו, והוא התעלם ולא השיב (והתעלם לגמרי מכל טענות המתירים, כולל מה שהוא כתב בעצמו בהלכות אחרות). לא פלא שגם תלמידיו כאן בפורום אוטמים עיניהם ואוזניהם...

אכן הרב עובדיה פשוט לא הזכיר עשרות של פוסקים מתירים, אך את האוסרים הוא ידע לאסוף יפה.

ואכן הרב וואזנר כתב במפורש שאין בכוחו לאסור פאה, ואשתו ובנותיו הולכות עם פאה, וגם בענין הפאות מהודו הוא המתיר הבולט, ולא ניצל את ההזדמנות לאסור.

אגב, אתה משקר בשמי במצח נחושה, בדיוק כמו ששיקרת בשמו של "קיצור שולחן ערוך הרב עובדיה" ואחר כך התנצלת בחצי פה, תוך שאתה משבח את עצמך על הענווה המופלגת.

כתבתי במפורש שכל פאה חריגה ובולטת מבין שאר התסרוקות הנהוגות באותו מקום, היא אסורה. וכל מקום לגופו.

זה גם לא "אני" המצאתי (כפי שאתה כותב אהרלה טען) אלא הבאתי ציטוטים מדוייקים מספר דת והלכה ומספר ועלהו לא יבול בשם הגרש"ז.

יתכן שזה לא על דעת הגר'ש וואזנר, זאת לא "סתירה" אלא פשוט מחלוקת...

הרב וואזנר ראה בפאה ענין של בדיעבד, לעומתו ח"י מגדולי ישראל ראו בה ענין של לכתחילה. אם לדידך הם "לא למדו ולא שנו", אז כבר אין לי מה לומר.

והשאלה האחרונה ששאלת אינה שאלה כלל, כי בבחירה בין בדיעבד לבדיעבד יש אומרים פאה ויש אומרים מטפחת.
והכסיל בחשך הולךהאריאלניקהנאמן

תודה רבהאהרל'ה
אני מבין שזאת ההתנצלות על השקר ששיקרת בשמי. כל הכבוד.
לא שיקרתי בשמך. כל מה שכתבתי בשמך אתה עצמך כתבתהאריאלניקהנאמן

אולם בכדי להאריך את הדיון עוד יותר אמרתי שאכתוב כאן כמה דברים פשוטים, שבעיני מעל"ת נראים תמוהים עד למאוד. 

כל כיסויי הראש המוזכרים בתנ"ך, כולם, הם של בגד (איני משתמש במושג 'מטפחת' כיוון שהוא בלבל אותך, ומושג זה לא היה בשימוש לעניין כיסוי ראש בזמן חז"ל (מטפחות הידיים מטפחות הספג מטפחות הספרים. אך לא מטפחת הראש.) למרות שהיה בשימוש בזמן המקרא כדלקמן. 

ובכן נבחן איזה סוגי "כיסוי ראש" היו בזמן התנ"ך.

אצל רבקה אנו מוצאים את "הצעיף" ותקח הצעיף ותתכס. כן אצל תמר, ועליה רש"י כותב בהדיא שכיוון שכיסתה את ראשה לא הכירה חמיה, ומבואר שהיה זה כיסוי של בגד ולא כיסוי של שערות. ופשוט. אצל רות המואביה אמה של מלכות אנו פוגשים את "המטפחת". אחד רצה לטעון שמדובר בחגורה והסתמך על מדרש. אולם בתרגום על אתר איתא "סודרא". וגם לפירושו שמדובר בחגורה, הנה לא ידע דבר, שכן ברדידים (העשויים כעין טלית) היה צורך לחגרם כדי שלא יתלכלכו ברצפה. ועי' תורה תמימה בהערות שם.

מ"מ הכיסוי לעולם היה בבגד, ושאשה תלך ברחובות קריה בשערות גלויות, הרי זה פריצות. כך מפורש ברש"י בכתובות (עב ע"א): 

אזהרה - מדעבדינן לה הכי לנוולה מדה כנגד מדה כמו שעשתה להתנאות על בועלה מכלל דאסור. א"נ מדכתיב ופרע מכלל דההוא שעתא לאו פרועה הות שמע מינה אין דרך בנות ישראל לצאת פרועות ראש וכן עיקר. ע"כ. הפשט של רש"י בלי עיקושים ובלי עיקומים הוא שפריצות הוא לאשה לצאת בשער סתור. ומאי נפקא מינה אם יוצאת בשער סתור שלה, או שהוא לא באמת שלה רק נראה כשלה. הרי אין חובה כיסוי הראש "כהלכה ללא טעם" וללא סיבה, אלא בכדי להסתיר את שערה ושלא תתייפה בו, ואם מתייפה בשער אחרת, הרי מבטלת את עיקר טעם הדין הזה. (סברא זו כתבו כמה פוסקים. ובודאי היא מוסכמת על האוסרים. ולענ"ד כל מי שכתב לאסור "משום מראית העין" לזה היתה כוונתו. אולם אהרלה יחלוק גם על זה בודאי.)

מ"מ מוסכם הדבר שגם בזמן חז"ל לא מצאנו "כיסוי ראש" בשיער, אלא רק בבגד או בדברים שאינם שער (קלתה) לזה הסכים גם אהרלה בעצמו. פאה נכרית מעולם לא יצאה (בהדיא) מחוץ לתחום "החצר". ובכן בחצר מדין התלמוד מותר לאשה להיות בגילוי ראש גמור, כך שאין זו הוכחה שמותר לאשה להיות עם פ"ן בחצר. אולם השלטי גיבורים דקדק מסוגיא זו (העוסקת בהלכות שבת, ולא בדיני צניעות!) שרק בשבת אסור לאשה לצאת לרה"ר עם פ"ן, אך בחול מותר. זהו דקדוק אפשרי, אך לא מוכרח. שכן הרא"ש (בתחילת מסכת שבת פ"א סי' א') כתב: ואף על גב דאיכא איסורא דלפני עור לא תתן מכשול לא איירינן הכא אלא באיסורי שבת וקרי ליה פטור ומותר כיון דליכא איסורא משום שבת: ע"כ. דהיינו שאף שיש איסור מצד אחר, כיוון שהגמרא עסקה בהלכות שבת היא לא ירדה לדון בכל פרטי הדינים בחלקי השו"ע האחרים (במקרה דנן באבן העזר). ואם כן אין להוכיח מדקדוקו של השלטי גיבורים מידי. 

ואם כן חזרנו לכך שלא מצאנו בשום מקום שפ"ן מוגדרת ככיסוי ראש, או משמשת לכיסוי ראש. גם לא בסוגיא בכתובות (עא והלאה) שם מדובר לכל היותר על סל שהאשה מחזיקה מעל ראשה. עם זאת מצאנו עוד כיסויי ראש רבים (גם לרווקות) שכולם מבגדים, שבכה, רדיד, סודר, טלית (נשות הכותל? כנראה שלא) ועוד רבים כולם "בגדים" ובכולם שער האשה לא רק מכוסה "מתמטית" אלא גם אינה נראית עם שער סתור ופרוע (פרוע במשמעות של מגולה ולא כמו שנוהגים לומר היום). 

זאת ועוד, גם כשהוזכרה הפ"ן הראשונים הדגישו כמה פעמים שהיא קשורה לשער, דהיינו השיער הטבעי מעורב עם הפאה הנכרית. כך כתב רש"י בישעיה (ראיה שאהובה על מתנגדי הפ"ן. אולם לענ"ד אי מהא לא איריא. וזו תשובה לאהרלה שאני מחפש רק לשקר בהבאת המקורות) פ"ג פס' טז: היו קושרות פיאות נכריות קליעת שערות תלושין כורכות עם קליעותיהן שיראו גסות וטפופות: ע"כ. דהיינו שהפ"ן שהוזכרה בזמן חז"ל היתה מעורבת עם שער האשה ושער האשה עצמו היה גלוי. זאת אומרת בצורה ברורה שהפאה הנכרית והראשונים בזמן חז"ל לא שימשה כלל לכיסוי ראש, כי אם תרצה לדקדק שהפ"ן היתה גלויה, כבר ברור הדבר שהשער ממש גם היה גלוי (אהרלה תירץ זאת בכך שנשים היו מוציאות קוקו. דבר שאין לו יסוד בדברי חז"ל). כן נראה ברור מדברי רש"י בשבת (סד ע"ב ד"ה פיאה נכרית). כך שהפיאה הנכרית בודאי היתה עשויה להתקשטות, בחצר, בבית בבית הנשים (כך נראה מתשובת גאונים וכרגע אמ"א), אולם מעולם לא הוזכרה ככיסוי ראש.

ולכאורה יש בעובדא זו בכדי להתמיה, הלא אם כדברי אהרלה שהשתמשו בה ככיסוי ראש, אם כן היאך זאת לא מצאנו בכל ספרות חז"ל ובפרט לא בזו המדברת על ענייני צניעות, שהפ"ן שימשה לכיסוי ראש? הלא אשה ודאי תעדיף לכסות את ראשה בשער מאשר ברדיד או מטפחת, הלא כפי שהוא כתב בעצמו אשה רוצה להתנאות בשערה! 

זאת ועוד, יש ראיה (מעט לא פופולרית היום, אך אנו לא עובדים לפי פופוליזם) לדבריי באבות דרבי נתן נוסחא א פרק א' מובאות כל הקללות שנתקללה חווה, ואחת מהן: עטופה כאבל ע"כ. שוב כיסוי שהוא בגד (למי שלא למד הלכות אבילות, יש דין המובא בגמרא וברמב"ם ובשו"ע, שכיום לצערנו לא נוהגים אותו, כמו הרבה מהלכות אבילות, שהאבל צריך לכסות ראשו ופיו בטלית). לא הוזכר כיסוי של שער, שכן גילוי שער בכל צורה שתהיה הוא פריצות לאשה. ולכן גם עם הפאה תחשב כאלף כיסויים עדיין את טעם הדין "פריצות" היא לא מבטלת אלא אדרבא פורצת יותר ויותר.

ובכן אם הפאה לא שימשה לכיסוי ראש בזמן חז"ל מפני שהיא היתה מעורבת עם השערות, יש כאן אולי אפילו ראיה לאהרלה, שכל מה שפאה לא נאמרה שהיא כיסוי זה רק בגלל שהיא מעורבת בשערות. אולם אם היא תכסה את כל הראש אולי אפשר והיא תחשב ככיסוי ראש. זה מה שיכול לטעון אהרלה וכל מי שמתיר כמוהו. 

אולם הפסד טענה זו מבואר עד מאוד, הרי אם התורה הצריכה ששער האשה יהיה מכוסה בכדי שהיא לא תהיה בגילוי ראש, מה עוזר כיסוי שבעצם בפועל מגלה את מה שהיה אמור להיות מכוסה. ובכן אם היה מקור בחז"ל שאפשר לכסות שלא בבגד או כיו"ב החרשתי. אולם כיוון שאין שום מקור בזה, והסברא בצורה ברורה נוטה לכך ששער פרוע (מגולה!) הוא חוסר צניעות לאשה, ברור אם כן שפאה נכרית אינה כיסוי. 

ועכשיו אבוא לדון במה שטען עלי אהרלה, שאני מבזה את גדולי ישראל וכיו"ב בשאר דברים הדברים.

לענ"ד רוב ככל גדולי ישראל אסרו פאה נכרית. לא בכדי הרב וואזנר אמר כן (ולא נעלם ממנו דבר). אלא שבצוק העיתים בכדי לגרום לנשים באירופה המתחלנת וברוסיא על גזירותיה לכסות במשהו בכדי שלא תשתכח תורת כיסוי ראש לגמרי, הם העדיפו בדיעבד גמור פ"ן על פני גילוי ראש. גם אהרלה טען בעצמו שאלו האומרים שפ"ן היא יותר לכתחילה מאשר מטפחת מעטים הם (הוא עצמו טעם שהרב עובדיה הביא שלושים פוסקים האוסרים. והוא עצמו אמר שהמעדיפים פ"ן מאשר מטפחת אינם יותר מח"י פוסקים). זאת אומרת שההסתכלות הבסיסית של רוב ככל הפוסקים היא שמטפחת היא כיסוי הראש הנכון והישר לאשה שרוצה לעשות את רצון ה' באמת. (מי שלא הרי בכל מקרה תמצא לה היתרים. והים איננו מלא זה ים ההיתרים השוצפים במרשתת). לזה יסכימו כל הגדולים שלדעת אהרלה "התירו" פ"ן. אם היו שואלים אותם את השאלה הבאה "כבוד הרב יאמר לי מה עדיף כלפי שמיא, כלפי עשיית רצון ה', מטפחת או פאה?" הרי תשובת רובם המוחלט היה "מטפחת" (ולא היו חוששים לפירוש המושגה של אהרלה בדעת הרמב"ם והשו"ע, שמטפחת היא איסור גמור. וראיה לכך הרב וואזנר שלא "נעלם ממנו" רמב"ם ושו"ע מפורשים. אלא הבין שמטפחת שמכסה את הראש כולו עדיפא מפאה בכל גווני).

ולכן שפיר יש לומר שרובא דרובא אוסרים. דהיינו למי שרוצה לעשות את רצון ה' באמת ולהיות דבק בה' בלי עיקולי ופשורי זוהי הדרך הנכונה. 

ובמה שטען אהרלה שזה שלא יכלו למחות בנשותיהם זה הוצאת שם רע או שקר וכד'. מה אעשה לו? וכי לא ידע שהרי"ד סולובייצ'יק זצ"ל אשתו היתה הולכת בגילוי ראש כל ימיה! ולא היה יכול למחות בה כלל. וכן הגאון האדיר הרב משה פיינשטיין אשתו בתחילה היתה הולכת בגילוי ראש גמור (ולא גירשה!) ורק לאחר שנים רבות (אחרי שהגיעו לאמריקה) הסכימה לשים פ"ן. ויש עוד נשים רבות שבגלל ההשכלה וכיו"ב לא יכלו למחות בנשותיהם. הרי רוב הנשים טרם עידן בית יעקב היו כסילות ללא מדע וללא תבונה כלל ועיקר (כפי עדות הרב גוסטמן זצ"ל ראש ישיבת נצח ישראל בירושלים). ומה שהציל את אותן נשים באירופה מרדת שחת היה בית יעקב, ובבית יעקב כבר חינכו ברגיל את הדיעבד של פאה. מסתברא שגדולי ישראל לא רצו למחות בנשים, שהיה זה בעיניהן הרע במיעוטו, ולא היה אפשר להעמיד הדת על תילה כלשון הרב וואזנר. 

אך לבוא ולטעון ולפרסם גם במקומות שלא נוהגים בזה, שזה לכתחילה וכו'. אני תמה, האם הרב ווזנער זצ"ל היה מתיר זאת? הרב הרב אויערבך זצ"ל היה מתיר זאת? האם הרב אלישיב היה מתיר זאת? ולא צריכא למימר שמרן הגרע"י בודאי לא היה מתיר זאת. 

אמת, שדעת הרבי מלובביץ' זצ"ל להתיר בכל גווני, וכן נראית דעת הרב משאש והרב קאפח. אולם האדם צריך להיות אמיתי עם עצמו. האם כל תימניה ההולכת עם פ"ן הולכת בכל דבריה ודרכיה ע"פ הרב קאפח? האם זהו הפוסק העיקרי הנמצא אצלם בבית על השולחן. וכן לגבי הרב משאש, האם כל ספרדיה ש תלך עם פ"ן פוסקת לפי הרב משאש בכל דבריו גם בחומרותיו בהלכות נדה ועוד? מסתברא לי שלא (ואם כן, לא כלפיהן דברתי). זאת אומרת, אי אפשר לעשות מההלכה צחוק, ללכת לפי פוסקים מסויימים כשנח וכשלא נח "יבחר אלהים חדשים אז לחם שערים" ב"מ. 

כתבתי זאת כמה פעמים שהשאלה כאן היא שאלה של הגדרה. א. האם כיסוי ראש (לעניין צניעות) הוא שיכוסו השערות מתמטית. ב. שהאשה לא תראה בעלה שער פרוע (מגולה). ואם אני רואה בחז"ל שכל  כיסויי הראש הם של בגד, ועד תחילת ההשכלה באיטליה, לא הוזכר שום כיסוי ראש של שער להלכה, אני כנראה צריך להבין לבד שהגדרה ב' היא הנכונה. אם יהיו שיתעקשו, אין אחריותי עליהם (בודאי לא על החבדניקים, ואכמ"ל) אולם את האמת אי אפשר לסתור (משא"כ שער...)

נ.ב. טענה אחת שחזרה בפי (מקלדתו) של אהרלה כמה פעמים "נשים היו מכוסות ברדיד. כך יוצא שמטפחת היא דיעבד בדיוק כמו פ"ן" כך בערך טענתו, אפשר לבדוק זאת הוא כתב זאת כמה פעמים. טענה זו אינה נכונה על פי מה שביארתי. נכון שמעיקרא אשה צריכה להתכסות ברדיד (רעלה) וזה שאין אנו עושים זאת היום זה דיעבד. אולם לומר שגם בדיעבד פ"ן ומטפחת הן באותה רמה זהו משגה וטעות. שכן כיוון שכל כיסויי הראש המוזכרים בחז"ל (ותסייע לזה המובאה שהבאתי מפרשן יהודי בזמן בית המקדש השני - פילון האלכסנדרוני) הם של בגד, לא יתכן לטעון ששער פרוע (מגולה!) שאותו ציוותה התורה לכסות יהיה שווה ערך לכיסוי בגד, שהוא היחיד המוזכר בחז"ל. 

הארכתי בזה כיוון שהרגשתי שרוב תשובותיי אכן לא היו ממצות. אולם פשיטא לי ששום תשובה לא תשכנע את "אהרלה" ודומיו. כיוון שהם תופסים את הגדרת הצניעות אחרת. ועל כן אין לי אלא לפנות לכל מי שישר הולך, ואומר לו תשפוט בעצמך, תהיה אמיתי עם עצמך, שהתורה ציוותה לכסות את ראש האשה, האם היא התכוונה שתראה בעלת שער סתור פרוע (כאן כלשון ימינו) ומגולה, או שהיא התכוונה לכסות שער בבגד. לא צריך הרבה בשביל זה, רק ישרות פנימית.

(אגב מה שטען אהרלה שצניעות הכוונה היא "אי התבלטות" הנה טענה זו טען הרב יוסף משאש זצ"ל. והוא ע"ה התיר לאשה ללכת ללא שום כיסוי ראש, מחמת הטענה הזו.)

יישר כח על מגילת אסתר, והנני להשיבאהרל'ה
ראשית, שיקרת בשמי שהתרתי בכל אופן כל סוג של פאה, וזה שקר כפי שהסברתי בתגובה הקודמת. לפני מגילת אסתר, היית צריך להיות בן אדם ולהתנצל.

שנית, הארכת לחינם בראיות מהגורן והיקב שבעבר כיסו את הראש בבד. זוהי מילתא דפשיטא. הפאה ככיסוי ראש החלה לפני כ500 שנה.

שלישית, הסברתי לך שהראיה ממגילת רות אינה ראיה כלל. המטפחת / סודר שימשה כחגורה. ושוב, מגוחך להביא ראיה על דברים פשוטים.

רביעית, לקחת את דברי רש"י בכתובות שמנהג בנות ישראל לכסות הראש, והעמסת בו את סברתך האישית שאפילו רוב האוסרים לא הזכירוה. הסברתי כאן בכמה תגובות, שמופרך לומר שהטעם הוא משום צניעות. רש"י שהבאת בוודאי לא טען זאת אלא כתב שכך המנהג ללא טעם.

חמישית, ברור ופשוט לכולי עלמא שמראית העין פירושה שיחשדוה שהולכת בשיער גלוי. אם אתה מבאר אחרת, אז לא פתחת ספר אחד מכל הספרים העוסקים בנדון.

שישית, הסברתי את ראיית השלטי גיבורים, ודלא כפי שהצגת, אלא שמוכיח שמראה השיער אינו ערוה אלא רק הראש עצמו. ומביא ראיה לזה גם מברכות.

שביעית, מה שרצית להוכיח שיתכן היתר מצד שבת אבל אסור מצד צניעות, אינו נכון. ראה תוספות שבת נ"ט, שהקשה איך אסרו לצאת בעטרות חתנים בשבת, הרי גם ביום חול הוא אסור. וכן מוכח מהריטב"א בשבת ס"ד, שהסביר שילדה אין דרכה לצאת ביום חול, ומהיכי תיתי לאסור בשבת.

שמינית, הסברתי לך כיצד לפי הביאור שהבאתי, שהפאה היתה משמשת כקוקו, מתיישבים כל לשונות הראשונים, כולל אלה שביארו שהיא קשורה לשיער, ואילו לפי הביאור שלך שהפאה תחת הכיסוי, ישנן קושיות רבות. לדידי, עיקר הפאה היה קשור בשיער תחת הכיסוי, וממנו השתלשלה צמה החוצה, וממילא הכל מבואר.

תשיעית, לנביא ישעיה אין שום קשר כי הוא דיבר על ניפוח שיער והבלטתו אצל רווקות, ללא שום קשר לכיסוי הראש.

עשירית, חזרת שוב על דבריך ששיער מגולה לאשה הוא פריצות, אבל הראשונים מתירים לרווקות, ומתירים גם לנשואות את השיער מחוץ לכיסוי, וטוענים שהורגלו בזה ולכן אין בזה הרהור. בניגוד גמור לדבריך.

אחת עשרה, עשית סלט בין מתירים למעדיפים. הרב וואזנר טען שהרוב אוסרים, כי נעלמו ממנו עשרות המתירים. העדפה זה כבר ענין אחר. אין סתירה מהשו"ע ורמב"ם שהצריכו רדיד, כי אנחנו בשלב שלאחר מכן, שכבר לא נוהג הרדיד, ויש לנו בחירה בין בדיעבד לבדיעבד.

שתים עשרה, עשית סלט בין פאה לגילוי ראש. אכן לא יכלו למחות בנשותיהם שהלכו בגילוי ראש, אבל פאה, סברו להתיר ולא הוצרכו למחות. זה כמו שתאמר שהרב עובדיה לא יכל למחות באשתו שגילתה שתי אצבעות.

שלוש עשרה, מהגמרא מוכח שאפשר ללכת בדין אחד כפוסק פלוני ובדין שני כפוסק אחר.

ארבע עשרה, אין שום השוואה בין רדיד החופה את ראשה ורוב גופה, לסתם "בגד" בעלמא, כמובן שלא לבנדנה.

חמש עשרה, התורה ציוותה לכסות השיער ותו לא. זוהי קללה, ובדורות האחרונים מצאו דרך להתחמק מהקללה. הבן איש חי אמר שאין בזה פסול. בנוסף, מטעמי המצוות לא פוסקים הלכה, וכמובן שלא ממציאים טעם למצווה.

שש עשרה, חבל שלא למדת תשובת רבי יוסף משאש, ואתה ממציא דברים הזויים בשמו. ענין זה שצניעות היא חוסר התבלטות הוא דבר פשוט בפוסקים.
איפה הילדים אם הגרוש בחו''ל?אנונימי בנשו"ט

לפי ההסכם שלנו הילדים נמצאים שבוע אצלו שבוע אצלי.

בעוד חודש הוא יהיה כמה ימים בחו''ל בגלל העבודה שלו, וזה יוצא בדיוק בזמן שהם אמורים להיות אצלו. הוא ניסה לדחות או להקדים אבל לא הצליח, זה באמת לא תלוי בו. היה אמור להיות כבר במלחמה אבל נדחה...

הוא רוצה שהם יהיו אצל ההורים שלו בזמן הזה, הורים שלא יוכלו לקחת אותם למסגרות כלומר יהיה לילדים חופש אחרי שגם ככה הם לא היו במסגרות כל המלחמה.

אין לי דבר אחד רע להגיד על ההורים שלו, הם מאוד אוהבים את הילדים והילדים אוהבים אותם.

אבל כן הייתי רוצה שאם הוא בחו''ל או לא יכול להיות איתם מאיזו סיבה אז התור יעבור אלי, במיוחד אם הם לא יקחו את הילדים למסגרות.

מה עושים במצב הזה? בהסכם יש התייחסות רק למניעה בגלל סיבה רפואית ולא למניעה בגלל עבודה... 

אולי בפורום גרושים, ידעו יותר לענותהסטוריאחרונה
השבת אבידה - כלבי האסקי סיבירייהודיה מא"י

שני כלבי האסקי סיבירי נמצאו בהר כביר ביום שישי האחרון (חוה"מ פסח)

מי שיש לו רעיון למי הכלבים שייכים שיפנה אלי בבקשה באישי

הי את! איזו משתמשת וותיקהמשה
לבדוק עם בודק שבביםנפשי תערוג
אין לנויהודיה מא"י
ביום חמישי צפוי להגיע פקח מטעם הוטרינר של המועצה, ויוכל לבדוק זאת, אם נמצא את הבעלים קודם, עדיף.
יש קבוצה של מתנדבים שיכולים לסרוקנפשי תערוג

הסורקים - מחזירים את הכלבים הביתה | Facebook

עד יום חמישי זה הרבה זמן

גם הבעלים יחפש את הכלב

וגם הכלב "יתגעגע" 

לא יודעת, אבל החסד שלך נוגע לליבידיאט ספרייט
הלוואי שתעדכני אותנו שהבעלים נמצאו ושלכולם שלום.
אז הגיע היום פקחיהודיה מא"י

הכלבים שניהם בלי שבב, בסבירות גבוהה, ברחו מאיזה כפר ערבי.

עברו להסגר, לוודא שלא חולים בכלבת.

בתקווה שיהיה אפשר לאמץ אותם לאחר מכן

לשאול בחוות באיזור אולי5+
לבעלי החוות יש קבוצות ווצאפ
גזעיים?זיויק
נראים לגמרי האסקי.יהודיה מא"יאחרונה

אבל בלי תעודות, הם לא שווים יותר מסתם כלב.

ולכלב משוטט אין תעודות בדר"כ.

מלחמה!! איך אתם שורדים נכון את התקופה הזו?חיוך2019

אצלנו זה 3 ילדים: 7,5 ושנה וחצי.

קומה שלישית, מקלט בכניסה. אין ממד.

האמת שבהתחלה המקלט היה דוחה, אבל ב"ה טיפלנו בזה. הבאנו מנקה רצינית, קניתי דשה סינטטי לרצפה (כי הרצפה מבטון חשוף) ועם הזמן שדרגנו שם ועכשיו זה מקום סך הכל נחמד.

אני מרגישה כבר מותשת, מוצפת

אשמח לשמוע מה נותן לכם כח בתקופה הזו?

איך ליצור נפרדות וזמן גם לעבודה ופנאי אישי בצוך כל התובענות של המצב...

ואיך לעלות תמורל...

האמת שמאתגרנקדימון
והידיעה שזו מלחמה קיומית של אין ברירה עוזרת אבל גם לנימוק הזה יש מיצוי.

האם שקלת ליטול קלמנרבין או מרגיעים טבעיים אחרים? לפעמים צריך גם את זה עד שיסתדר

לא ניסתי..חיוך2019

מאמינה בחוסן מנטלי

אז מנסה לשאןב רעיונות🙂

אני לא חושב שזה סותרנקדימון

אפשר לשתות קמומיל להרגעה, ולשתות מיץ תפוזים טרי כדי לקבל ויטמין c נקי, אז למה אי אפשר לקחת רגיעון טבעי בכדור?

זה לא במקום עצות מנטליות, זה עצה נוספת. אל תבואי שלילית לזה, לא מדובר במשהו כימי או ממכר.

אני יותר חושבת שזה עוד סבב ומי יודע עוד כמה יהיוחיוך2019
וזו מחשבה מחלישה
לזה אין פיתרון מוצלח כל כךנקדימון

חוץ מההבנה שהעולם מורכב. לפחות אנחנו נמצאים בארץ ישראל, ריבונים על עצמנו, ויכולים להגן מבלי להיות תלויים בחסד המזויף של העמים.

ובעז"ה גם זה נראה שבכל מקרה נצא מהמלחמה (אולי סבב) הזה מחוזקים ייתר עם מעמד אחר, בריתות אחרות, ותודעה אחרת.

רק ראיה לטווח הארוך יכולה להועיל כאן.

יפה, מחזקחיוך2019
בעינייoo

זה יותר כמו מלחמה אחת מתמשכת עם הפסקות

זה כנראה ימשיך

אולי עוד הרבה זמן

זה לא מחליש אותי

מה שהיה לפני רצף המלחמות הללו

היתה אשליה

שמחיר הניפוץ שלה יכל להיות גבוה בהרבה

כל מה שיקרה

הרבה יותר טוב ממה שהיה פה קודם

הטיפים שלי

להתעלם מהחדשות

לצמצם התייחסות למלחמה למינימום

להתעסק בדברים שיש עליהם שליטה

כאלה שנותנים תחושות טובות

לחיים יש להציע הרבה יותר מאזעקות טילים וחדשות

זה כנראה ימשיך, איך אתה רואה את זה?חיוך2019
מלחמה שתמשך עוד כמה שנים?

זה מעבר ללהתעלם מחדשות, זה זה שאי אפשר לתכנן שום דבר, לבסס קרירה, הילדים קופצים וצריך להעסיק אותם והכל מיטלטל

אי אפשר לדעת כמה זמןoo

לילדים אולי למצוא פתרון ביניים שיכול להחזיק תקופה

קריירה כדאי שלא תהיה תלויה רק בזמני שגרה

ולעשות איזושהי חלוקה זוגית בקשר לילדים

אפשר לתכנן דברים

במגבלות מסוימות

רוב הדברים אפשריים

אם באמת רוצים אותם

האמת?עוד מעט פסח

לומדת תנ''ך.

התחלתי בלימוד הנ''ל היומי, וזה פשוט מרחיב את הדרך להסתכל על המציאות. זה נותן ראייה רחבה של מה שקורה כאן והמון המון תקווה. כשקשה לי אני עושה בינג' ומרגישה אח''כ שאני חוזרת לנשום.

זה נותן לי אמונה וחוסן מנטלי בכמויות.

ממליצה מאוד.

רעיון יפהחיוך2019
מה את לומדת?
הנ''ך היומיעוד מעט פסח

אלה פרקי תנ''ך מבוארים על ידי הרב פרנקו מישיבת הגולן.

אפשר למצוא בכל אפליקציה שאת שומעת בה פודקאסטים או מוזיקה.

דוגמא לפרק ששמעתי במוצ''ש האחרון (רק כדי להתבשם. ממליצה בעקרון לשמוע על הסדר)-

'תהילים מזמור פג

ואם שמעת, חשוב לזכור שאלו שיעורים בני חמש-שש שנים, שהוקלטו לפני ה-7.10.

הרלוונטיות שלהם רק מראה כמה אנחנו תחת השגחה אלוקית.

יש משהו כתוב או רק מוקלט?חיוך2019
אני חושבת שזה מוקלטמתיכון ועד מעון

גם אני שומעת, מאוד אוהבת.

אני נמצאת בקבוצה ששולחים בה מידי יום 2 פרקי נ"ך ע"מ לסיים לשבועות

לא מכירה כתובעוד מעט פסח
יש קבוצה מלווה עם חומרים שאנשים שלומדים מעלים, אבל אני לא שם ולא יודעת מה יש ומה אין שם.
יעזור לך לדעת שהילדים חוזרים למסגרות ביום ראשון?רוני 1234
זה לא וודאי. ותלוי בכל מיני דבריםיעל מהדרום

לק"י

אם זה מעודד אותה, היא יכולה לחשוב על זה...

אבל לדעת שזה לא סופי.

לא כולם חוזרים כנראה5+אחרונה
גם אם יחזירו, לא בכל המוסדות קיים מרחב מוגן ולא בכל מקום יחזירו. צריך להערך לזה. 
הילדים אצל חמי וחמותיאדם פרו+

כל החג מה עושים??

זה הזמן לתחביבים, לתחזוקת הבית, לקניות, לביקוריםזמירות
אם יש לך בית עם גינה - האביב הוא זמן מצויין לחידוש הפרחים העונתיים בגינה
זה בעיה בחול המועדרקאני
מטייליםרקאני

אוכלים אוכל טעים

פוגשים חברים

לומדים

מדברים איתם בטלפון 

בהצלחה! נשמע לא פשוט בכלל...

משחקים עם aiמשה
אחייניות שליתמיד בבטחה

מבקשות מג'מני דברים מופרכים לדפי צביעה, ואז מדפיסות וצובעות

כן!משה
חדי קרן אוכלים מצות בסוכה.
חתול עם תחפושת של נסיכה שרודף אחרי פיהתמיד בבטחה
חדי קרן אוכלים מצות בסוכה לצביעהאדם פרו+

משהאחרונה
היה לי דוחה אצל חמי וחמותי בחגחיוך2019

מאז ומתמיד היה לי קשה שם.. בשנים האחרונות ההגעות שלנו ללינה הצטמצמו לפסח וסוכות. בדכ היינו ישנים בקומה למעלה ושם יש שני חדרים.

מורכב לי שם מאד, אח אחד עם אספרגר נמצא בדכ אצל ההורים בחגים.

הבית מבולגן, מוזנח ולא הגייני. שירותים מלוכלכים, מטבח מזונח וכו...

בשנה וחצח האחרונות, אחות של בעלי באה לגור שם עם החבר שלה והבת שלהם בת שנתיים והם השתלטו על הקומה למעלה.

נשאר לנו רק חדר אחד בקומה למטה, שהוא גם הממד, חדר קטן ביותר שיש בן מקום למיטת יחיד ושני מזרונים על הרצפה. בזה עם תכננו שנהיה משפחה של שני הורים ו3 ילדים🤬 בעוד בקומה למעלה יש שני חדרי שינה ובאחד מהם  אף אחד לא ישן.

למיותר לציין שהיה זוועה, הילדים קפצו על המזרונים, קפצו מהמיטה למזרונים שברצפה, רבו כי היו צריכים לישון שניים על מזרן אחד. התינוק בכה רוב הלילה ולא מצא את עצמו.

באמצע הלילה אזעקה ונכנסו לממד הזה עוד 6 אנשים פלוס כלב.

סבל

חמותי התפלאה למה לא נשארנו גם שבת אחרי החג פחחחח

אני כועסת. אם כבר הזמנתם אי אפשר לאפשר להיות בחדר הפנוי למעלה? אשכרה הגיסה השתלטה שם אז אי אפשר..

הבית היה סירחון. לא יכלתי לעמוד בזה, רוב החג יצאתי להסתובב בחוץ.

ומרפי כשיצאתי למטלה עם התינוק אחרי דקה שתיים היתה התרעה ואזעקה, ולרוץ לממד 3 קומות למעלה עם תינוק בן שנה וחצי ביידיים.

למחרת החג כשהתעוררתי בבית גילתי דימום והריון שחשבתי שהתחיל נגמר.

רע לי.

איך אפשר להזמין אנשים ולא לאפשר להם תנאים מימנליים של שהות?

איך אפשר להשאיר חדר ריק ולדחוס את כולם לחדר אחד. אני עצבנית. אבל יותר מזה מוצפת ולא מצליחה לחזור לרוגע והשלווה שלי.

למה בכלל הלכתי לשם.. הלכתי כי חשןב לי שלילדים יהיה סבא וסבתא בליל הסדר, אבל החויה היתה זוועה  והגוך שלי עדיין מזועזע מזה.

אפשר לדבר עם חמותך על זה?חושבת בקופסא

לפנות בעדינות ולבקש את החדר הריק?

בכל מקרה נשמע מבאס ממש. מה בעלך עושה בשביל לשפר את התנאים האלו?

אז תצמצמו גם את הפעם בשנההעני ממעש
דפא 2 תפתחו מולם הכול
באמת לא פשוטנהג ותיק

ומורכב

אי אפשר להסביר להם?

למה לא היה אפשר להיות בחדר הפנוי למעלה?

כביכול זה נהיה הבית של האחות שהתנחלה אצל ההוריםחיוך2019
ולחלוטין לא ידעתםנהג ותיק

לפני שהגעתם שזה יהיה המצב?

וגם אם זה הבית של האחות, אי אפשר שאח שלה ואשתו או האחיינית יהיו שם?

באמת מוזר להזמין כשלפחות לזוג אין מיטה לכל אחד משני בני הזוג

מסכימה שזה פחות מתאיםחיוך2019
אני חשבתי שנהיה גם בחדר שלמעלה ובו יש 3 מיטות. העניין שהכל רגיש בין האחות לחבר שלה, כשבאנו בסוכות הוא לא היה ואך אחד לא העז לשאול איפה הוא.   הוא כנראה שכר דירה לבד. אחות של בעלי והחבר לא נשואים כי כביכול היא דתלשית שלא מאמינה ברבנות וההורים שלי בעלי הולכים על קצות האצבעות ולא מעיזים לשאול שום דבר, העיקר שעכשיו הם שוב ביחד, כי יש להם ילדה בת שנתיים, אז לא נעים להם לשאול אם אפשר להשתמש בחדר.. וכביכול יש שם את החפצים שלהם. וגם לבעלי לא נעים לשאול אם אפשר להיות שם בחדר. משהו הזוי בעיני
באמת מצב מורכב מאודנהג ותיק

הקשר עם האחות לא חזק גם בלי קשר לחגים?

אין מצב לנסות להתקרב בשגרה כדי שאם תתארחו שוב (אם בכלל תרצי עם כזאת מציאות) תוכלו להשתמש בחדר הפנוי למעלה?

לך אין בכלל קשר עם גיסתך?

והכי חשוב, בעלך מבין אותך בכל הסיפור הזה?

בעלי מבין אותי מאדחיוך2019
יש לי קשר עם הגיסה ודווקא קשר טוב, אבל יש סוג של הסכמה בשתיקה במשפחה הזו ויש דברים שלא מדברים אליהם. נגיד להורים שלו זה סופר מפריע שהיא והחבר לא נשואים אבל הם לא יגידו על זה מילה. אז כל הקטע עם החדר היה מסוג הדברים שלא מדברים עליהם..
ברוך הנהג ותיק

מאוד חשוב שהוא איתך

אם הקשר עם גיסתך טוב, אין אפשרות לפני אירוח שם לבקש ממנה שאתם או הילדים יהיו בחדר השני?

על הדברים האישיים שלה כמו שאמרת לא צריך להיכנס

חבל שתגיעו לשם ותצאו בכזאת הרגשה לא טובה 

זה כאילו גולש למקום האישיחיוך2019
כי הקומה הפכה להיות הבית שלהם וההורים הדוסים כביכול לא משלמים עם זה שהם ביחד בלי נישואים אז כביכול אם יש שני חדרים למעלה הם לא יודעים.. אבל אם נתפוס תחדר זה כביכול בעייתי. למרות שברור שהם ישנים באותו חדר
מורכבנהג ותיק

מאוד מורכב

וכנראה מצב רגיש ביותר

אגב, להזמין את ההורים אליכם רלוונטי? 

חמי אוהב את הבית כנסת שלו בחגיםחיוך2019
הם לא יעזבו את שאר הילדים שבבית, אז כרגע נראה לי פחות
ולהזמיןנהג ותיק
יחד עם שאר הילדים לא רלוונטי? 
לא..חיוך2019
האח עם האספרגר לא מתחבר לבית שלנו. ואין מקום לכולם יש לנו רק חדר אחד לארח
אני מביןנהג ותיק
באמת בכלל לא פשוט
אז מציע להיות רגישים ממשהסטורי
מכיר כמה משפחות כאלו. ההורים ממש הולכים על ביצים, כדי מצד אחד לא לתת לגיטימציה רשמית לאיסורים שנעשים אצלהם ומצד שני לא לקרוע את החבל עם הבן/הבת שהתרחקו מהדרך.

אז אישית, בלי קשר לכלל ההתנהלות, הייתי חושב שמי שמסוגלת להיות אמא, אמורה להחזיק באופן קבוע דירה לעצמה ולא להיות תקועה אצל ההורים, אבל כנראה שגם זה חלק מהמורכבות.

למעשה מציע להתמקד במה נכון לכם, גם אם זה להשאר בבית (אולי להזמין אותם אליכם?), אבל בשום אופן לא להכנס למורכבות בין גיסתך להורים.

כבר כתבתי פעם בשרשור אחרפשוט אני..

מבחינתי, אירוח צריך לכלול תנאים מינימליים כגון מיטה.

אם אין מיטה, אין אירוח שכולל לינה. נקודה.

''אמא, אנחנו נשמח מאוד להתארח אצלכם, אבל בגלל שאין לכם מיטות עבורנו, נגיע ביום שבו אפשר גם לחזור הביתה לישון אחרי האירוח''. ככה פשוט.

בלי דרמות, בלי להפוך את זה ליותר ממה שזה.

אין מיטות, לא מגיעים.

צודק, באופן אישי קשה לי עם ליל הסדר בלי סבאחיוך2019
אבא שלי בחו"ל כבר שנים ולא ידעתי איך בדיוק יהיה אצלם. חשבתי שיהיה מקום. אבל לפעם  הבאה לגמרי צודק
נשמעעוד מעט פסח

שחלק מהקושי הוא גם שציפו מכם 'להתכלב' בלי שאמרו לכם.

ויש אנשים שבאמת זורם להם לישון מיליון אנשים בחדר קטן (שכנים שלי ישנים קבוע 7 נפשות בממ''ד עם תנאים כמו שתיארת). אבל יש אנשים שאצלם ילד בלי מיטה משלו- לא ישן דקה.

והילדים שלי הם מהסוג האחרון- אז אני מבינה אותך מאוד.

ואשתף שפעם חמי וחמותי הוציאו אותנו לנופש, אבל כדי לחסוך הם החליטו בשבילנו שהילדים ישנו שניים במיטה. שזה סבבה בעיני אנשים מסוימים, אבל אצלנו לא. ממש ממש לא. וגילינו את זה רק כשהגענו לנקודת האירוח.

אני הייתי חצופה מספיק כדי לשלוח שני ילדים לישון בחדר של סבא וסבתא.

ומאז זה לא חזר על עצמו.

קלעת בולחיוך2019
אני לא הבנתי שאני נכנסת לסיטואציה הזו, אפילו ניסנו לברר מראש וכאן היתה האכזבה וגם ההתשה מהסיטואציה
מציע להתיידד עם הרעיון של ליל סדר בביתהסטורי
(בתגובה אחרת כתבתי לגבי הזהירות מול המשפחה)

ספציפית לגבי 'ליל סדר עם סבא', יש לזה משמעות וחשיבות של המשך העברת מסורת הדורות, אבל יש גם אפשרות אחרת.

רבים שנאלצו בקורונה או במלחמה או בנסיבות אחרות לעשות בעצמם - גילו גילוי חדש. ליל סדר שלכם, בקצב שמתאים לכם כשבעלך ואת ממוקדים בילדים שלכם - זה משהו מיוחד ומרומם מאוד. אפשר גם להזמין חברים לעשות יחד. אם יש לכם כח הכי חשוב (וגם הכי מחנך את ילדכם) להזמין את הזקוקים לכך בשכנותכם - אדם גלמוד, משפחה של עולים שאין להם קרובים בארץ וכד'. אבל קודם כל המיקוד בכם.

זה לא אומר שמעכשיו כך זה יהיה לנצח, יתכן שבעוד כמה שנים יסתדרו דברים ותוכלו לעשות בפורמט זה או אחר סדר עם סבא וסבתא, אבל כרגע זה כנראה יוצא מאוד עמוס - אז כדאי לחשוב על האפשרות.

בעניין ליל הסדר בביתחיוך2019

עשינו את זה לא מעט שנים,

כי גם בשנים שהיינו צריכים להיות בצד שלי לפעמים לא יכלנו בגלל מורכבויות משפחתיות.

אבא שלי עזב לחו"ל לפני 5 שנים וכן יש כאב כזה ותחושת חוסר, זה בעיקר פוגש אותי סביב ליל הסדר

כואבהסטורי

ועדיין מציע למצוא איך להפוך את הלימון ללימונדה.

אנחנו עשינו לבד סדר, זוג עם תינוק, בגלל אילוץ מאוד מורכב וזאת היתה חוויה מכוננת.

אח"כ חלק מהשנים כן נסענו, אבל כשהתאים שמחנו לעשות לבד.

וואי, כואב לקרוא את התיאורשלג דאשתקד

ומצד שני, ממש מרגיש לי שאני מכיר את הסיפור הזה... די דומה לבית שאני מכיר. או בקיצור, יש מצב שאנחנו קרובי משפחה

בכל מקרה, התיאורים נשמעים לא טוב, אבל גם צריך להבין שאלו ההורים של בעלך, ואיזשהו מחיר תצטרכי לשלם על הכבוד שלך לבעלך ולרצון שלו לשמר קשר עם הוריו.

לשמחתי, אני שומע כאן הרבה תחושת הזנחה, אבל לא משהו בלתי הגיוני או לא אפשרי לחלוטין.

מציע שתקיימי שיחה עם בעלך ותחשבו על מה כן ומה לא, ואיך בכל זאת הולכים זה לקראת זה. כי בסופו של דבר דם זה לא מיץ עגבניות ואנחנו צריכים לתת מקום להיבטים סוציולוגים של בני זוגינו.

מציע לך להגיע עם אמפתיה וכבוד לצרכים שלו. קחי בחשבון שהמחיר יכול להיות הוצאה של בטן מלאה שלו על הורייך (אחרי הכל, הגמל לא רואה את דבשתו). וגם להכיר ולקבל את המושג "כניעה".

זה מה יש...

מעניין אם יש קרבת משפחה...חיוך2019

למרות שלא נראה לי.

ביננו אנחנו פתוחים ומדברים על הכל.

על האתגרים בשמפחתי ובמשפחתו.

וגם הוא מבואס מהמצב.

קשה לו שאמא שלו לא יוצאת...

לא מבין מה האחות נתקעה שם שנה פלוס...

וגם מתגעגע, בקיצור, מורכב

תראישלג דאשתקד

הסיפור-מסגרת שתיארת, מתאים אחד לאחד לבית שאני מכיר (ולמגינת הלב, הבית שגדלתי בו. רק שמסיבות שונות אני כמעט לא מתארח בו..). וכן, הכתיבה שלך מתאימה לגיסה שהתארחה בחג. כולנו יודעים שמאוד קשה לה.

מה שכן, זה כנראה לא אתם, גם כי אין הרבה סיכוי שהיא תכתוב כאן, וגם כי כשכנסת לפרטים זה שונה מאוד מהבית שאני מכיר (האספרגר הוא לא אח אלא קרוב ברמה אחרת, והאחות התקועה היא לא דתלשית וזה סיפור של הרבה יותר משנה שנתיים. ועוד כמה פרטים).

מצד שני, דווקא אני מדמיין את אותה גיסה מתייעצת אתי. ובכנות אני בעיקר שואל את עצמי למה מתוך כמה וכמה ילדים שקשה להם, רק היא "עושה כל כך הרבה בעיות"? למה דווקא היא לא מתפשרת? ובפרט באמת שהם באים מעט מאוד (לא רק לאירוח, גם לארוחה קצרה וכדו' הם בקושי באים, וגם כשבאים - זה בלעדיה).

וזה מדגיש לי אולי את מה שצריך לשים לב ולהיות מודעים לו. בשביל לשמר קשר עם משפחה, זה עניין רציני ודורש איזה מחיר משמעותי. אם זה חשוב לכם (כמובן בהנחה שזה באמת חשוב), אז נאלצים לשלם את המחיר. אפשר להפחית את הכמות, אפשר למצוא מקסימום פתרונות לבעיות ספציפיות (נניח אם יש בעיה עם הממד, אז אולי יש לבעלך חבר ילדות או שכן שהוא בקשר טוב איתו, ושינסה לסדר לינה אצלו). אבל אם הקשר הזה חשוב, צריך להבין שיש לו מחיר.

זה לא קל, אבל יכול להיות שגם בילך מתקשה אצל הורייך ושותק, ולא כדאי לעורר דובים. ובכלל יש סיכוי שזה גם קשור לרגישויות ייחודיות שלך.

בהצלחה יקרה ♡

לצערינו הרב, יש הרבה משפחות כאלוהסטורי
כלומר - אני לא מכיר את כל הפרטים אחד לאחד, אבל מאז שאני מודע, כי במשפחה המורחבת שלי יש דתל"ש, שכל אירוע/אירוח וכו', הפך למלחיץ מה אומרים/מה לא אומרים/מתי מצפים לכבד ומתי שותקים וכו' - אני שם לב להרבה סיפורים כאלו.
אני חושבנקדימון

שהכיוון של השיח ביניכם פה הולך למקום רע.

אתה די בטוח שאתם משפחה ויש לך בטן מלאה עליה (או על הגיסה האמיתית), מה שמבטיח מתכון נוראי לפורום.

הכי טוב שתדלג על הסיפור הזה, או שתנסה להתאמץ להבין את הצד שלה. זו הזדמנות פז שלך לשמוע ולהיכנס לנעליים של מישהי שאתה חושב ש"רק היא עושה בעיות". אולי תגלה כמה דברים גם על עצמך במהלך הקריאה.

ואכמ"ל.

מה?!?שלג דאשתקד
לרגע לא כתבתי שהיא לא צודקת, כתבתי שלצערינו אין המון מה לעשות עם העובדה שהיא צודקת וכדאי לחשוב איך מתמודדים ולא איך נמנעים.

ואני אומר את זה דווקא בגלל שאני מבין את הסיטואציה, וגם אני כנשוי טרי, הייתי ממש שמח להיות קצת פחות דבוק למשפחה של אשתי, אבל בס"ד הבנתי מהר שאין טעם להיפרד ועדיף למסגר ולהתמודד.

היישבורת,לב

ממש מבינה את התסכול על הסיטואציה. זה באמת יכול להרגיש שלא מתחשבים בכם.

זה שלא היה מקום נורמלי לישון, וחוסר הגיינה זה נורא מגעיל ומבאס אין ספק וברור שצריך להסיק מסקנות כלשהן להבא.

יחד עם זה, מציעה גם לחשוב על מה שההורים עוברים עם האחות וכמה זה התגברות והתמודדות יום יומית ואולי עוגמת נפש עבורם, ויש בן עם אספרגר שאולי צריך יחס מיוחד, והם בטוח רצו שתבואו ואתם גם חשובים להם מאוד.

יש מצב שהם נמצאים בסיטואציה מאוד קשה של לנסות לרצות את כולם ובעצם לא יכולים לתת פתרון טוב לכולם בו זמנית. וכמו כל הורים מבוגרים הם פשוט רצו את הילדים שלהם איתם בחג. רצו נחת וזה רצון כל כך מובן.

אני לא אומרת שאת לא צודקת, ההרגשה שלך מובנית ומצודקת.

את לא צריכה לסבול ואולי לא תוכלו להתארח שם בתקופה הקרובה,

אבל אולי כדאי לנסות לראות גם את הצד של ההורים ולהבין את הקשיים שלהם בהתמודדות עם כולם.

אולי זה יתן פרופורציות וחמלה למצב שלהם, גם אם זה לא עושה את המצב שלך יותר קל.

אולי תמצאו דרך לשפר בעתיד את השינה שם ואולי לא. אולי תמצאו דרך אחרת לקשר.

זה לא חייב להיות פתרון מידי אבל כל צעד קטן לחמלה יכול לעזור.

שולחת חיבוק

תגובה יפהביישן נ
את ממש צודקתחיוך2019

זה בדיוק הסיפור.

וזה נורמלי.

זהההרבה צרכים שונים בו זמנית וזוג הורים שרוצה לתת לכולם.

אבל בגלל שזיהתי שזה יותר מידי צרכים, גילאים, סטטוסים וכו שמתנגשים, העדפתי ללכת אחרי החג ולא להשאר גם לשבת כי הרגשתי שזה כבר יהיה יותר מידי.

קצת מבאס שלאחות אין עצמאות ולא נראה שיש אופק להתנחלות שלהם שם.

להורים זה ממש קשה אבל לא ברור לי למה הם נתקעים שם.

בעבר גיסתי היתה עובדת ומאז הלידה שזה שנתיים היא רוצה לגדל את הילדה בבית אז עובדת רק שעה ביום וההכנסה בהתאם והבן זוג לא יודעת היה שם קצת און אנד אוף אז לא ברור..

הפתרון הקל שלהם זה להיוצ אצל ההורים, הסבתא עוזרת המון עם הילדה, חוסכים הוצאות, אבל בעיניי זה קטסטרופה.

גם כמובן דוחק אותנו הצידה לסבא ולסבתא לא נשאר גרם של כח וסבלנות לילדים שלנו. אבל מעבר לזה הסבתא אישה חולה וכולם בבית עליה זה עומס. 

וואוונהג ותיק

כמה מורכבות

כמה זה דורש לנווט בין חלקי המשפחה בעיקר שזה חשוב לכם וזה מביא גם מחירים לא פשוטים כמו שכתבת.

@שבורת,לב כתבה מאוד יפה כאן

כואב הלב לשמועשבורת,לב

את כנראה לא תוכלי לפתור את המצב עם הגיסה,

זה שלהם.

אל תקחי עליך דברים שמיותרים לך.

אבל את מקסימה שלמרות הכל היית שם בחג ומקסימה החשיבות של חג עם ההורים בעיניך.

זה לא מובן מאליו.

צריך לקוות שעם הזמן אולי יהיו שינויים.

יש עוד שנה עד ליל הסדר הבא ובינתיים יכול להיות שדברים יזוזו וישתנו לטובה.

צריך זמן וסבלנות.

❤️

תודהחיוך2019
את מקסימה ואני מאוד מזדהה עם המאמץ שלך לעשותאורין

ליל סדר עם הסבא והסבתא. מעריכה אותך ממש.   זו כן חוויה שזוכרים הילדים.    מבינה שהיה לך קשה ומעריכה גם את הסבתא שמתמודדת בכל כך הרבה חזיתות : הבת הלא נשואה עם הרגישות הדתלשית - קורה במשפחות דתיות ובאמת הולכים על ביצים כדי לא לנתק ולהתנתק, הבן עם האספרגר וגם הרצון לארח אתכם - משפחה שלמה כשאין להם תנאים מתאימים. חושבת שאולי כדאי מראש לחשוב איך לעזור לסבתא, אולי להביא מיטה מתקפלת, אולי משהו בניקיונות לפני, להביא מצעים שלכם (אני מביאה קבוע כדי לא להוסיף כביסות למארחים) וכד'. חושבת שכיוון חשיבה כזה, שהסבתא מתאמצת ולא ככ מצליח לה כי קשה לעמוד בצרכים של כולם ורצון לעזור לה וליצור חוויה משופרת לכולכם כחזית מאוחדת, יכול לעזור גם לתחושות שלך.

אפשר להשקיע ולמצוא דירה קרובה. אפשר בתשלום ויש הרבאיציק אברג'ל
רעיוןחיוך2019אחרונה
מעשים קטנים של אהבהצופה אנונימי

שלום לכם

קצת חדש פה (בעיקר קורא מהצד)

רציתי לשאול ולשאוב השראה

אילו מעשים קטנים (או גדולים) אתם עושים לאשתכם (או לאשכן) להראות אהבה?

פרחים, פתק קטן, איזה שוקולד…

בתודה מראש לכל העונים

מקווה שיעזור וייתן השראהזמירות

פרחים מידי יום שישי,

לקום בלילה לילדים הקטנים

לקום איתה בלילה גם כשהיא מניקה כדי לעזור

אחריות לניקיון הבית

אחריות לקניות השבועיות

מתנה שווה ליום הולדת

ליזום מידי פעם יציאה לבית קפה/מסעדה

ליזום לצאת איתה לקניות לעצמה בקניון

לאפשר לישון עד מאוחר בשבת בבוקר

חופשות שוות בארץ או בחו"ל 

דעה לא פופולרית אולי(מנק' מבט נשית)*אשתו של בעלי*
מיותר שהבעל יקום בלילה יחד עם אשתו,אם הוא עובד למחרת והאישה בחופשת לידה (ובעיניי גם אם היא עובדת...)

בעיניי זה מיותר לחלוטין שהבעל גם יקום בלילה,לפחות שהבעל ישן כמו שצריך

מי שבא לה להעיף עגבניות...רחמים...הכל נקי פה לפסח...

זה תלוירקאני

לי היו תקופות בתחילת ההנקה

שהציל אותי כשהוא היה קם לעזור לי

לא קם יחד איתהנפשי תערוג

אבל כן היינו עושים סוג של תורנות או לפחות קימה אחת שלי כדי שיהיה לה 4-5 שעות רצופות של שינה.

אחרת זה מורכב להמשיך לתפקד שכל שעתיים צריך לקום להאכיל + יש בית ועוד ילדים שצריכים את צרכי הבית 

לא רלוונטי בהנקה מלאהרקאני
מש"א☝️☝️☝️*אשתו של בעלי*
גם בהנקה מלאה זה מאוווווד יכול לעזוררחללי

יש תינוקות שלא נרדמים מיד אחרי הנקה.

ואפילו רק להביא את התינוק לאישה להנקה בשכיבה יכול להקל מאוד מאוד.

אבלרקאני

הוא כתב שהוא קם במקומה...

זה לא רלוונטי

לקום יחד איתה כן

בעיניי מיותר*אשתו של בעלי*

רק בשביל להביא/להחזיר תינוק,

זה תינוקי ומיותר בעיניי,במיוחד אם הבעל עובד למחרת.

תדעי שיש נשים שזה עוזר להן מאודרחללי

ככה לא באמת צריך להתעורר אלא ממשיכים להניק חצי מתוך שינה.

ויש גם אמהות מניקות שעובדות.

אני חושבת שיש תפיסה כללית, ופרטים טכניים.לאחדשה

ויש הבדל מהותי בעיניי, בין מה גבר יכול לעשות לאשתו, לבין אשה שיכולה לעשות לבעלה.
מבחינת התפיסה- זה חופף בעיניי והכלל הוא- לאן מכוון החץ? מה בראש סדר העדיפויות?
כל הפעולות הקטנות- והנחוצות מאוד, צריכות לנבוע היכן ומתי שבן הזוג יצליח לחוש תחושת אכפתיות, וזה שאני בראש סדר העדיפויות.
ברור שאנחנו חיים עם רגליים על הקרקע, ויש בלתמי"ם ויש  עניינים אבל מה מניע אותי?
מקווה שזה ברור..
לעניין הטכני-
לפי דעתי אשה צריכה להרגיש יציבות, לקיחת אחריות ויוזמה.
מה הבעל יכול לעשות?
ליזום דייט- ביתי או בחוץ, אחת לשבוע או לשבועיים, לדאוג שיש מי שישמור על הילדים (לא לבקש מאשתו אבל שהוא יהיה זה שמוביל את העניין)
משקה שהיא אוהבת בלי שהיא תצטרך לבקש
משהו טעים שהיא אוהבת
מסאז'- בזמנים שמותר, או אפילו לרכוש לה מסאז' מקצועי
הודעות במהלך היום, גם הבעת חיבה רגשות ומחשבות וגם שיתוף -נתקלתי בסרטון\ פוסט הזה וחשבתי עלייך (משהו שמביע אהבה, הערכה או תשוקה)
כמובן שפינוק של מתנה שווה מדיי פעם, מבלי שהיא תצטרך להתחנן ולהזכיר מליון פעם, לשים לב היא היא רומזת או אומרת שרוצה משהו, ולהפתיע איתו
לסדר לה את המיטה
אם מתאפשר לשניכם בלו"ז- לשחרר אותה לעשות כרצונה לזמן פינוק של מה שהיא רוצה, כמה שעות מבלי שהיא תצטרך לדאוג איך הבית מתפקד ומסתדר...
כשיש אפשרות לתת לה לישון עד מאוחר בשקט\ שנ"צ
ושוב חוזרת לעיקרון- שהיא תרגיש במעשים ולא רק בדיבורים שאתה חושב עליה ושהיא נמצאת בראש סדר העדיפויות.

נשמע שפותח הפוסט הוא גבר לכן עניתי על הצד הנותן הגברי..

תגובה נפלאהנגמרו לי השמות
זה לפירקאני

מה שהשני אוהב

אני אוהבת קפה

כיף לי שהוא מפנק אותי בכוס קפה עם שוקולד

הוא אוהב אוכל טוב

כיף לו שאני מפנקת בארוחה שווה

פתקים זה תמיד טוב

פרחים אני פחות בקטע

דווקא בעלי שמח לקבל עציצים יש לו גינה מכובדת

לצאת ביחד לטייל

הוא מאוד אוהב לצאת לאיזה מעיין

אני אוהבת לבתי קפה

חושבניחתול זמני

שמשתנה מאדם לאדם.

כן יש בזה משהו טיפונת לא־רומנטי לשאול "מה עושה לךָ/ךְ את זה"

אבל באמת אנשים כל־כך שונים וכל־אחד אוהב ומתלהב ממשהו אחר.

סבורני שהחכמה הגדולה היא לאו דווקא לעשות את המעשה הרומנטי הגנרי אלא דווקא לדעת מה הצד שני האוהב? מה האופי שלו? מה הנקודה שנוגעת בו/בה בדווקא?

בעיניי הקשבה מעל הכל5+אחרונה

כל אחד שמח במשהו אחר, אבל כדי לדעת מה משמח את השני דרושה הקשבה הדדית ופתיחות להגיד מה באמת משמח.

יש כאלה שישמח אותם מתנה ויש כאלה שזה יעצבן אותם (כי בזבוז כסף/ כי אני לא צריך את זה/ כי מיותר בעיני...) יש כאלה שימחו לקבל כוס קפה (למיטה?) ויש כאלה ששונאים קפה או  אוהבים רק את זה שהם מכינים וכו'...

לכן א'. לא להקיש שאם חבר קנה לאישתו תכשיט חדש והיא היתה בעננים זה אומר שגם אישתך תשמח בכזה דבר.

ב'. מה שמשמח אותך לקבל או לתת, לא בהכרח משמח גם את השני/ה.

אנשים שונים אוהבים וצריכים דברים שונים. ע"ע 5 שפות האהבה.

ג. הייתי מחלקת בין מטלות בבית וטיפול בילדים שבהן מתחלקים כל אחד לפי מה שמתאים לבין חיזור ונתינה מעבר לרגיל כדי להוסיף אהבה. לדעתי הבלבול בין הדברים גורם להרבה מתחים של: אבל עשיתי כל כך הרבה (שטפתי/ קמתי/ סידרתי/כיבסתי...) איך זה שהיא עדיין לא שמחה איתי/ כועסת עלי/ מרוחקת ממני?... אולי כי אין בעיניה (או בעיניו) קשר בין דברים שצריך לעשות לבין אהבה. (שזה גם קצת נכנס לעניין שפות האהבה, אבל לא בהכרח.)

בהצלחה רבה. כיף שמחפשים מה משמח את השני. אבל לא צריך לחפש רחוק. לדעתי, אפשר פשוט לשאול ולדבר על זה כמה וכמה פעמים בחיים. זה דברים שמשתנים כל הזמן.

קהילה דתית מגןבשת בצפוןיונית321
מישהן מכיר קהילה דתית מגובשת מאד ברדיןס חצי שעה-ארבעים דקות חיפה? שכל הדתיים באותו איזןר כזה ויש אווירה צעירה כזאת אנחנן זןג צעיר עם תינוק.. עדיף בעיר ולא בחיפה עצמה
האם חייבים להגיד את כל ההגדה? (מוזכרים ילדים)חרות

מה החובה להגיד?

תמיד אני מוצאת את עצמי מתזזת בין הילדים לאורחים ובין לבין מנסה להשלים את כל הטקסט של ההגדה.

אני תוהה מה חובה להגיד ומה רשות... אשמח למקור אם יש לכן.. 

בעיקרון נשים חיבות בכל מצוות הלילה כמו גבריםהסטורי

כולל מצוות סיפור יציאת מצרים.

אמנם כמינימום שבמינימום, למי שלא מצליח הכל (או חייל וכד' שיש לו דקות ספורות), יוצאים ידי חובת סיפור יציאת מצרים בהזכרת יציאת מצרים שבקידוש (וכמובן - לשתות כוס ראשונה) ולהגיד מ"רבן גמליאל היה אומר וכו' לפיכך וכו'" עם הברכה שחותמת את המגיד וכוס שניה.

(מקור: משנ"ב סימן תע"ג ס"ק ס"ד).

נוהגים להשתדל מאוד לשמוע גם את עשרת המכות (משנ"ב שם) ולכאורה כדאי מאוד גם את הפסקה של "עבדים היינו" שבהתחלה, שבה מופיע סיפור השיעבוד והיציאה בקיצור. (ע"פ דבריו בסימן תע"ב ס"ק נ')

מעבר לזה - כמובן כל המרבה, הרי זה משובח, אבל אם את מפסידה קטעים מכל הדרשה הארוכה של "ארמי עובד אבי וכו'" - לא צריך להילחץ להשלים.

חייבים להגיד "פסח מצה ומרור"אריק מהדרום
בתאבון
גם כשהשאר אומרים ואת שומעת זה תופסחוזרת
אומרים פסח ומצה ומרור
רבן גמליאל אומר פסח מצה ומרור חובהחתול זמני

עשרת המכות מאוד חשוב

כל השאר פחות מהותי

מניח שאת מדברת על מגיד והללנפשי תערוג

מגיד לוקח כ10 דקות בקריאה מהירה ורצופה

הלל כ3-4 דקות

לא רואה לחץ להשלים כלום.

תכווני בקידוש. תגידי "פסח מצה ומרור" את עשרת המכות.

ותכוונתי "ולהגדת לבנך". תספרי להם שאת מתזזת אחרים כי זה פסח.

או שלשם שינוי אל תתזזי.

ואז הם ישאלו מה קרה שאת ככה נינוחה?

אז תספרי להם שעבדים היינו ועכשיו את בת חורין 🤣

פסח שמח 

פירוט של מה שחייבים:גבר יהודי

מתוך שולחן ערוך "הרב", תעג סעיף מג:

ועיקר נוסח ההגדה שתקנו חכמים חובה על הכל הוא מתחילת עבדים היינו עד הרי זה משובח ואחר כך מתחלה עובדי עבודה זרה היו אבותינו כו' עד סוף דרוש פרשת ארמי אובד אבי ואח"כ פסח שהיו אוכלין כו' מצה זו כו' מרור זה כו' בכל דור ודור כו' ואותנו הוציא משם כו' לפיכך כו' עד ברוך אתה ה' גאל ישראל ושאר כל נוסח ההגדה הוא מנהג שנהגו כל ישראל מדורות הראשונים:

נ.ב. מה שהוא כותב "סוף דרוש פרשת ארמי אובד אבי" - הכוונה היא עד עשרת המכות (ולא חייבים להוסיף את דברי רבי יוסי הגלילי וחבריו)

ומי שמוכרח לקצר יותרגבר יהודי
יכול למצוא הנחיות בפסקי ההלכה של הרבנות הצבאית
ממה שזכור לי מהמשנה ברורהשלג דאשתקד

צריך לומר, או לפחות להקשיב, מ"רבן גמליאל אומר, כל שלא אמר..." עד הברכה שלאחר ההגדה.

אם תרצי אבדוק במדויק

זה מה שכתבתי:הסטורי

בעיקרון נשים חיבות בכל מצוות הלילה כמו גברים - נשואים טריים

וציינתי את המקורות.

העובדה שכמה ניקים שונים, ענו על דעת עצמם בלי מקורות ו(כנראה) בלי לדעת בכלל, כיצד הראשונים והפוסקים השונים הבינו את המשפט היחיד שהם ציטטו, מדגישה שוב עד כמה הפורום אינו במה מתאימה לפסיקת הלכה.

מסכים איתך בכל דבריךשלג דאשתקדאחרונה

ולתועלת הציבור, להלן דברי המשנה ברורה, סימן תעג סעיף קטן סד:

גם נשים חייבות במצות הלילה ובאמירת הגדה ... ולכן החיוב גם על המשרתת שתשב אצל השולחן ותשמע כל ההגדה ואם צריכות לצאת לחוץ לבשל עכ"פ מחויבת לשמוע הקידוש וכשיגיע לר"ג אומר כל שלא אמר וכו' תכנוס ותשמע עד לאחר שתיית כוס ב' שהרי מי שלא אמר ג' דברים הללו לא יצא ונוהגין שגם קוראין אותן שתשמע סדר עשרה מכות שהביא הקב"ה על מצרים כדי להגיד להם כמה נסים עשה הקב"ה בשביל ישראל

אולי יעניין אותך