יש דבר כזה גלגולי נשמות או לא??
יש לי וויכוח עם חבר, כנסו-גבגבר
ברור שיש,,,,,,,,
מה זתומרת??גבגבר
זה נושא מאד מורכב בפני עצמו, אבל אין שאלה על עצם הגלגול,,,,,,,,
כלומר, זה שיש עניין של גלגול נשמות זה ידוע וברור וכתוב את זה בגמרא . בתוך העיניים הזה יכולות להיות לך שאלות, כמו, בתחיית המתים מי יהיה, כי הרי לכל נשמה יש כמה גלגולים, יוצא מזה שיכול להיות מצב שאדם לא יהיה בתחיית המתים אלא הגלגול האחרון של הנשמה שלו...
ויש עוד מלא שאלות ופילוסופיות..
ואיגבגבר
זווית חשיבה חדשה..
יש לי עוד מלא שאלות אם זה מעניין אותך,,,,,,,,
איפה בגמרא?הגיגים בע"מ
אני יענה מחר בע"ה אנלי כח לסיוטים בלילהנקומה נא
לא.נגרינסקי
זו אמונה שיסודה הוא בשאיפת האדם להיות במצב הבהמי, היפך שאיפת התורה והאוחזים בה. שהרי האדם הרגיל ירצה להיות במקום בו יוכל לממש את תאוותיו הגופניות ואילו אנשי התורה ירצו את חיי הנצח. הרמב"ם כותב בעניין זה ככה - "וזהו [=חיי העולם הבא] השכר הגדול שאין שכר למעלה ממנו, והטובה שאין אחריה טובה, והיא שהתאוו אליה כל הנביאים... הנקמה שאין נקמה גדולה ממנה, שתיכרת הנפש ולא תזכה לאותן החיים... שמא תֵּקל בעיניך טובה זו, וּתְדַמֶּה שאין שכר המצוות והוויית האדם שלם בדרכי האמת אלא להיות אוכל ושותה מאכלות טובות, ובועל צורות נאות, ולובש בגדי שש ורקמה, ושוכן באוהלי שן, ומשתמש בכלי כסף וזהב ודברים הדומים לאלו, כמו שמדמים אלו הערביים הטיפשים האווילים השטופים בזימה... אבל החכמים ובעלי דעה, ידעו שכל הדברים האלו דברי הבאי והבל הן ואין בהם תוחלת... הטובה הגדולה שתהיה בה הנפש בעולם-הבא אין שום דרך בעולם-הזה להשיגה בה ולידע אותה. שאין אנו יודעים בעולם-הזה אלא טובת הגוף ולה אנו מתאווים. אבל אותה הטובה גדולה עד מאד, ואין לה ערך בטובות של עולם הזה אלא דרך משל..., אלא אותה הטובה גדולה עד אין חקר ואין ערך ואין דמיון" (הלכות תשובה, ובהקדמה לפרק חלק גם מדבר בעניין)
זו אמונה שלא מופיעה בספרות חז"ל.
הרס"ג עוסק במפורש אודות אמונה זו וכותב - "והנני אומר, כי אנשים ממי שנקראים יהודים, מצאתים מאמינים בגלגול... ועניינו לדעתם רוח ראובן תהיה בשמעון, ואחר כך בלוי, ואחר כך ביהודה. ומהם או רובם סוברים שיש שתהיה רוח האדם בבהמה ורוח בהמה באדם, ודברים רבים מן ההזיות הללו... ונתברר לי מה שמדמים, שהוא הביאם לידי דבר זה... התחקותם אחר מידות רבים מבני-אדם ומצאום דומים למידות הבהמות, במה שיש עדין כתכונת הכבשים, ותקיף כתכונת הטורפים, ורע ושפל כתכונת הכלב, וקל כקלות העוף, וכל הדומה לכך.
והסיקו מן הדברים הללו, שלא באו המידות הללו בבני-אדם אלא מפני שיש בהם מרוחות הבהמות, וזה... מורה על עודף סכלותם, שהם חושבים שגוף האדם משנֶּה את הנפש מעצמותה עד כדי שעושֶׂה אותה נפש אדם, אַחַר שהייתה נפש בהמה, ואחר כך היא עצמה משנה אותו ממהותו עד שעושה מידותיו כבהמות ואף על פי שצורתו כאדם, ולא די בכך שהם עשו את עצמות הנפש מתהפכת ולא קבעו לה עצמות אמתית, אלא שסתרו את דבריהם ועשו אותה משנָּה את הגוף והופכתו, והגוף משנֶּה אותה והופכה, וזהו יציאה מן המושכל" (הנבחר באמונות ובדעות)
הוא כותב שהוא נאלץ בדיעבד להתייחס לאמונה זו בגלל הטפשים שמאמינים בה - "והייתי חס על דבריי מלהזכיר שיטתם... לעוצם גריעותה, לולי שאני חש לפתאים"
הרמב"ם לא מתייחס בצורה ישירה לעניין, אך אפשר להבין את דעתו מכתביו - "כבר ביארנו בעשירי דסנהדרין שאין אחר המוות שלֵמות ולא תוספת. ולא יקנה האדם שלֵמות ויוסיף מעלה אלא בעולם הזה, ועל זה רמז שלמה באמרו ["כֹּל אֲשֶׁר תִּמְצָא יָדְךָ לַעֲשׂוֹת בְּכֹחֲךָ עֲשֵׂה] כִּי אֵין מַעֲשֶׂה וְחֶשְׁבּוֹן וְדַעַת וְחָכְמָה בִּשְׁאוֹל אֲשֶׁר אַתָּה הֹלֵךְ שָׁמָּה" [קהלת ט, י], אלא באותו מצב שאדם הולך, בו הוא נשאר לעולם. ולפיכך ראוי להשתדל בזמן הקצר והמועט הזה, ולא להעבירו אלא בלימודים בלבד לפי שהפסדו עצום שאין לו חליפין, ואין אפשרות תשלומין לכך" (פירוש הרמב"ם למסכת אבות פרק רביעי)
למסקנא דמילתא - אמונת גלגול הנשמות היא נטע זר ביהדות ששרשיה מן הנטיה אל התאוות הגופניות. היא בעייתית מבחינה אמונית, אין לה מקור ביהדות וחכמינו אף התנגדו לה.
ערבבת נושאיםנספח
בס"ד
הרמב"ם לוקח את העולם בתפיסה כי ה' בראה אותו ואין קסמים כשפים רוחות וכו, והכל הוא בדיה ואחיזת העיינים, לכן אי אפשר להגיד ממנו על כולם, רבים חולקים עליו.
התשובה לשאלה אם יש גלגול נשמות או אין היא מחלוקת שכבר דורות לפנינו שאלו, וניראה שאם אנחנו מסתכלים על זה ממש במישור יבש, באמת לא נוכל להבין, כי אם יש, איך תיהיה תחיית המתים, ולפי הריה"ל שהנשמות יורדות לעולם וחוזרות לקבל "מזון רוחני" לפני תחיית המתים, זה לא מסתדר... כך שיש להבין שתחיית המתים זה לא דבר מובן מאליו, ועולם הבא זה לא אות חשיבה כמו עכשיו, כי לעולמות בעליי יעודים שונים, צריך שהגוף יהיה במצבים שונים (רמח"ל), כך שבסופו של דבר לעניות דעתי, יש לאדם לברר מה התפיסה שהכי מתאימה לחיים שלו, ( אין בכוונתי להמציא, אלא לברר מי הכי יושב בדעתו ועליו לסמוך)
רק אומר את אשר אני מאמין בו, אני מאמין שיש שלבים שונים לאחר שנשמה מתה, כמו שבבית משפט אין חיים עונש זכאי וחייב, אלא יש עד כמה זכאי ועד כמה חייב, זאת אומרת, יש אדם שנידון לכף הקלע מפני שעבירותיו יותר ממצוותיו, אומנם הוא אינו רשע גמור, ויש אדם שייזכה לגן עדן, או לגילגול, תלוי במי היותו, אם נשמה מישראל, יזכה לגן עדן לאחר שיכפר על מעשיו, הן אם בגיהינם או הן אם במכף הקלע, או עונשין אחרים שאין דעתנו נוגעת בהם, ואילו יהיה האדם גוי, או רשע בן רשע, או שייפול לגיהינם, או שיימחא מעל האדמה או שיעבור גלגול, תלוי עד כמה רשעותו גדולה על מצוותיו, והאם היה שלוחו של ה' ( נבוכדנצר לדג').
מקווה שהייתי ברור, כתבתי מהר...
אתה צודק במובן מסויים...נגרינסקי
על דברים כגון אלה כתב הרמב"ם כך -"ה ולעולם לא יתעסק אדם בדברי ההגדות, ולא יאריך בדברי מדרשות האמורים בעניינים אלו וכיוצא בהן; ולא ישימם עיקר--שאינן מביאין לא לידי אהבה, ולא לידי יראה. וכן לא יחשב הקיצין; אמרו חכמים, תפוח דעתן של מחשבי קיצין. אלא יחכה ויאמין בכלל הדבר, כמו שביארנו." (פרק אחרון במשנה תורה).
אבל לפי דעתי, יש פה קצת יותר מאמונה סתם. יש פה נפקא מינה רצינית מאוד בדברים שנוגעים ביסודות האמונה ממש וכמו שאמרתי עניין שכר ועונש, תשובה, עולם הבא ובדברים יסודיים שצריכים להנחות את האדם כמו תכלית האדם וגם בענייני חברה בענייני תיקון העולם וכדו'.
לכן אני אומר שלמרות שהיו מחלוקות בעניין זה עוד לפני הרמב"ם (רס"ג, כפי שהזכרתי התייחס לאמונה זו), יש להכריע הכרעה ברורה. הרי, לפני הרמב"ם ועוד בזמנו היתה מחלוקת אמונית אם ה' בעל גוף - נפקא מינה רצינית אם אדם עובד עבודה זרה או לא. היום אף אחד לא יעז להעלות בדעתו השיטה האומרת שלה' ישנו גוף.
גם בעניין הזה יש לתן הכרעה ברורה מכיוון שזו אמונה שנוגעת ביסודות האמוניים.
ואמרתי בזה כמה טעמים לשלול את האמונה הזו ולא להתפשר.
האחת - האמונה מדריכה את האדם בחייו. אמונה שקרית מוליכה אדם לחיות לא נכון. אמונה זו גורמת לאדם לכנע לתאות הגופניות.
השניה - אמנם באמונה זו אחזו יהודים בעבר, אבל אין מקורה ביהדות אלא מדתות וכתות אחרות כמו אצל דתות מצריות או גנוסטיות ובאמת לא מצינו אזכורים בספרות החז"לית בעניין גלגול נשמות.
השלישית - רבים מחכמינו מהגאונים ועד האחרונים התנגדו לאמונה זו. כמו רס"ג שהזכרתיו וציטטתיו, ראב"ד, רבי אברהם בר חייא, ראב"ם, רבי יוסף אלבו, רבי ידעיה הפניני, הרש"ר הירש ועוד. חכמים אלה הם אבני יסוד ביהדות ובמיוחד בענייני השקפה שבה. לרבים מהם יש מסורות ישירות מחז"ל ולא דברים מקרוב באו חסרי מסורות וחסרי ביסוס.
הרביעית - אין הוכחה שכלית לאמיתות אמונה זו. כך שגם אין לומר שאין צורך במסורת מפני שזו אמונה שכלית.
לכן, כמו שאמרת, יברר אדם מי הכי יושב בדעתו ועליו לסמוך.
דברים חזקים אמרתנספח
בס"ד
גדול ממני הדבר, ושכנעת אותי כאן בעניינים רבים.
על אף שכן ישנם דברים אשר סותרים את דברך, רק אציין אותם, אך לא אפרט, כי העלת בי חומר למחשבה שעליו אני לא יודע לענות כרגע.
דבר ראשון: סיפורי חסידות- רבים מסיפורי החסידות כוללים גלגולי נשמות, כפירה בהם היא כפירה בדרך תורה שלה, והרי אלו ואלו דברי תורה חיים.
דבר שני: אם כבר הזכרנו אחרונים, אמונה היא דבר אשר אין לו הסבר שיכלי, להפכך, הוא מוטבעת באדם והוא צריך לגלות בה, כך שאפילו אם לא יוכיחו לך שכלית הדבר, זהו לא כל סיבה לא להאמין בו.
וכדי מעבר לזו, בגמרא מתואר התלמיד שעלה לשמיים וראה עולם הפוך וראה כי יש נשמות בעולם שם, וזה סותר את דעתך לפרש הרמב"ם שאומר שאין לרשעים כלום אחר כך, שכן היה עליו לומר, עולם לבד ראיתי שרק צדיקים יושבים בו, אלא שהרב"ם דיבר כניראה על הקיצוני ובנוני מה טיבו?
אסיים בנקודה אחרונה, המציאות שסביבי, לא יודע אם יצא לך להכיר אנשים שעשו סיאנס וכדומה, ובשביל דבר כזה שיקרה צריך רוח נשמתית שתעבור, והרי זו כף הקלע.
אולי בגלגול נשמות יש עניין לכאן ולכאן, אך לעניות דעתי, הבט שפוסל הכל הוא מבט אשר אומר, אני מסוגל להבין את כל הענייו כאן.
וכאן אני אומר, קטונתי.
אבל תודה על מה שכתבת, העלת בי מחשבה רבה ובעזרת ה' אשב על כך ואברר.
כל מה שכתבתי, לא חידשתי מעצמי דבר.נגרינסקי
לדבר הראשון, סיפורי חסידים - ג' אפשרויות.
האחת, הסיפור אינו כפשוטו אלא רק בא להעביר רעיון מסוים. לפיכך אין לייחס להם את אמונת הגלגול. מעין דרשות חז"ל שגם בהם לכאורה היינו יכולים לייחס כל מיני בעיות.
השניה, מה שאומרים שהם סיפורי חסידים לפעמים הם אינם סיפורי חסידים באמת.
השלישית, סיפורי חסידים, בחלקם, הם סיפורים בעייתיים מבחינה אמונית או מבחינות אחרות.
תחליט אתה איזו מן האפשרויות אתה מעדיף. אפשר גם לקחת כמה מהם או את כולם.
לגבי 'אלו ואלו דברי א.להים חיים' - בתנאי ש'אלו' הם באמת דברי א.להים ולא שמחליטים שהם דברי א.להים. על אמונת הנצרות לא נגיד שהם דברי אל.הים חיים מכיוון שהם אינם דברי א.להים בכלל...
לדבר השני - אני בדעה שאמונה צריכה להיות שכלית. הכוונה, מבוססת בצורה שכלית.
אדם צריך לצאת מן הדעה אל הידע כדי לקרא חי.
לאדם יש חובה בעולם שדורשת השתנות והתקדמות, התהליך הזה, לפי שיטתי, חייב להיות ביסוס האמונה בשכל. כזו שגם מביאה לידי אהבה בסופו שלדבר.
וכמו שכותב רס"ג ורבינו בחיי והרמב"ם ועוד רבים אודות החיוב בידיעת ה'.
לגבי המדרש שהזכרת, עיין דברי הרמב"ם בהקדמה לפרק חלק, שם הוא מחלק את לומדי המדרשות לג' כתות ובעצם עונה לך על קושיתך זו. אל תהיה מהכת הראשונה.
לגבי הסיאנס, אני לא מאמין בדבר הזה. אבל בכמ, גם אם היה בזה צד שלאמת, לא בונים אמונה על מופתים אלא על יסוד מוסרי. עם ישראל לא קיבל תורת משה מפני הניסים, אלא מפני רמתם המוסרית. גם קבלתינו את הנביאים צריכה להיות על יסוד מוסרי. אם האמונה היהודית היתה נבנית על מופתים, בקלות היהדות היתה מתפרקת לטובת מכשפים וקוסמים שאין בהם ממש (כבר קרה אמנם, ונשארו באמת האנשים המאמינים באמת). האמונה לא צריכה לתבסס על מופתים אלא על יסוד מוסרי, שהרי יש גם סתם אנשים ואפילו רשעים שעשו מופתים.
מעבר לזה, המוח מתרגל לתייג אנשים שיודעים לעשות מופתים לצדיקים, ואם יבוא רשע שיודע לעשות מופתים אז אנשים ינהרו אחריו.
עוד לא הספקתי לעיין אך בכל זאת אגידנספח
בס"ד
דבר ראשון, אני לא מדבר על מופתים כשאני מדבר על סיאנס, אני מדבר על מישהו שאני מכיר שעשה את הדבר הזה בעבר, והוא איש של אמת בזה אני בטוח.
דבר שני, לגבי סיפורי חסידים, צפצח ספרים של רבי נחמן בהם הוא מציין סיפורים כאלה ואחרים, וגם אם אינם נכונים במעשה, הוא לא ישתמש במעשיות הכוללות דברים הנוגדים את המציאות בלא אזכרת הדבר.
לגבי העניין שהכל במבט שכלי כשם שכתבת- נכון ויפה לעיין בדברים השכליים, כמו שאמר רבינו בחיי, אומנם זה לא אומר שהכל שכלי, גם רבינו בחיי מחלק את המצוות למצוות שמעיות ומצוות שכליות, חלק מהמצוות עושים כהלכה למשה מסיני בלא הבנה, למה? כי ככה אמרו, כי השכל לא יכול להבין את זה, כמו שאמר הרמב"ם- כתוב על דוד המלך "לולא האמנתי לראות"- יש דברים שלא ניתן להבין, למשל עולם הבא, את עניין הנשמה מהיא... השכל הוא חומר ולא יתכן שהוא יבין דבר שאינו חומר, כך שבין אם יש גלגול נשמות או אין, זה לא דבר שיהיה ניתן להבין שכלית.
לגבי הנצרות- הנצרות לא חידשה דבר על היהדות אלא הקצינה, למעט כך שהברית עברה אליהם, הם ראו איום בתורה, הקצינו, ראו מצווה בתורה שאהבו, הקצינו, כך שגם גלגול נשמות מבוסס על מה שבא ממנו, לא מהם.
כמו כך.
ורק נקודה אחרונה, אנו מאמינים שאדם בא לעולם לעשות תיקון לנשמה באיזה פגם וכדמ', ובכן, אם אדם כשל מעט ולא תיקן את הפגם, מה יהיה עמו? לגן עדן לא יוכל ללכת, הרי שלא קיים יעודו ותיקונו, לגיהנם? והרי ה' רחום וחנון, ולא בהכרח האדם כשל כרשע, אלא בינוני הוא, ולא ייתן לו קיבונו של עולם הזדמנות שניה?
אני מקווה שאת המנסה להבין אותי כמו שאני אותך, ובאמת, כי המטרה היא להגיע לאמת ולא לנצח, אוכל אפילו להודות כי ערערת בי את העניין, כלומר, אני אומר את אשר אני יודע, אך אני עם ספקות לגבי האמונה בגלגול נשמות, ויש לי שאלות רבות שאני מתכוון לחפש להן תשובות כשיהיה לי זמן, למרות שעדיין אני מאמין בה', עד שיוכח לי לגמרי אחרת.
לדבר הראשון,נגרינסקי
יש איסור הלכתי לעשות סיאנס. ואם נגיד שאנו אמונים על הלכות היהדות, אין לחוש לעוסקים בסיאנס. ואם אתה אמון על היהדות, זה בא בסתירה אודות אותו אחד שאמרת שהוא איש אמת.
חומ, אתה דיברת על פרט (סיאנס) ואני השלכתי לכלל (מופתים) כדי להורות על השקר בסיאנס. כך שמה שכתבתי היא טענה שגם אליה יש להתייחס בדיון אודות הסיאנס.
לדבר השני, שוב, גם רז"ל במדרשיות לא הורו שהמדרש הוא אינו מציאות כדי שנאמין לפשט או לא.
מכיוון שהם רצו להורות לנו סודות הם החביאו אותם במשלים, אם מורים על המשל כפשוטו או בדרשו, זה פוגם בהצפנת הסודות. ועיין הקדמת הרמב"ם לפרק חלק והקדמה על המשלים במורה הנבוכים.
ועל כן, אני לא מוצא את רבי נחמן כדרשן בעל סודות שהיה מורה אותם לרבים ומורה על אמיתות במציאות אם לאו.
לעניין השלישי על מבט שכלי - אתה צודק במובן מסויים. ישנן מצוות שמעיות שלולא קבלתינו אותן מסיני לא היו יכוּלים להגיע אליהם באמצעות שכלינו בלבד. אולם החקירה על טעמם היא חובה עלינו וכמו שכותב רבינו בחיי בהקדמה והרמב"ם בצורה הנבוכים חלק שלישי ועוד. ושם הם כותבים ומוכיחים שכנראה לא נצליח לגלות טעמם שלכל המצוות וזה לא מחסר דבר מאמיתותן. כיוון שאמיתותן מוכחת לנו בשכל ואי אפשר למנוע מעשייתן כמו שהורונו.
והשכל הוא אינו חומרי. אולי התבלבלת בין המוח לשכל או שמא אתה דוגל בגישה המטראליסטית. האדם יכול באמצעות שכלו להסיק מסקנות שאינן במציאות (כמו חקירות במתמטיקה האינפנטיסימלית) או לדמיין דברים שאינם מציאותיים (אאם אתה הולך בדרך הכלאם שהרמב"ם מרבה לדבר עליהם בסוף חלק ראשון במורה הנבוכים).
חומ, אנו יכולים לראות מהתורה ומהמסורת את החיוב להבין באמצעות שכלינו דברים שהם מטא־פיזיים כמו החיוב על ידיעת הא.להים. לדוג' "וידעת היום והשבותך אל לבבך כי ה' הוא הא.להים", שמא נאמר שהא.להים גם הוא חומרי?
הנוצרים גם המציאו, לא רק הקצינו. הם אמרו שאדם (ישוע יש"ו) הוא א.להים. חלילה מליהדות להגשים את א.להים בגוף.
חומ, אמונת הגלגול היתה קיימת שנים רבות לפני הנצרות.
ולנקודה האחרונה - אני לא מאמין שאדם בא לעולם לעשות תיקון לנשמה באיזה פגם וכדמ'. אני מאמין שאדם נכנס לעולם היולי ועירום ממהותיות עצמית קיימת אלא פוטנציאלית בלבד. לפיכך גם אין לו מה לתקן. מה כן יש לו? לחדש במהותו ולהגיע לידע באמצעות שכלו ההיולי הפוטנציאלי איתו נולד. ז'תומרת, האדם יכול רק לעלות לרמות גבוהות יותר. ועיין בהרחבה בפירוש רלב"ג בשיר השירים.
האדם הוא בעל בחירה חופשית. הוא יכול לבחור אם להשיג את תכליתו אם לאו. בכמ, להגיע לשלימות זה דבר בלתי אפשרי, אפשר רק לשאוף לשם יותר ויותר. הזמן בו אדם יכול לעשות את זה הוא קצוב ואיך שסיים את חייו, כך יהיה בעולם הבא. ולכן חכמינו מזרזים אותנו הרבה על היגיעה בעולם הזה, כיוון שלא תהיה הזדמנות שניה.
הקב"ה הוא אינו עוול בעניין הזה שאינו מאפשר הזדמנות שניה, אלא להיפך, הבחירה החופשית היא מטובותיו הגדולות שלבורא אצל בני האדם ועצם היותה היא היא הרחמים הגדולים. ואם אדם לא עשה את מחובתו בעולם, זו היא כפיות טובה גדולה לייחס רעה לבורא על שאינו נותן הזדמנות שניה. האדם צריך להאשים את עצמו שהוא התרשל בחובתו.
וכמו שכתבתי בתגובה הראשונה על הסיבה שגרמה להתפתחות אמונה זו - האדם נמשך אחר תאוותיו ובמקום לתקן אותם הוא העדיף ליצור אמונה שתסיר ממנו מעט את המחויבות להיות אדם חכם וטוב כדי שיוכל לנצל את החיים הארציים לטובת גופו הארעי, שהרי, בכמ תהיה לו ההזדמנות לתקן נפשו בגלגול הבא. וזה מה שאמרתי שאמונה זו סותרת את יסוד שכר ועונש ביהדות.
יתר על כן על דבריך בעניין זה, נאמר על הא.להים שהוא אינו רחום וחנון על שנותן לנו עונש על מעשינו? חלילה. אלא להיפך, אמונה זו בשכר ועונש היא טובה מאת הבורא על שנותן לנו זירוז לקיים דבריו.
אשריך על כוונתך לתור אחר האמת הנצחית. יצלח ה' דרכינו בזה.
עשיתי בדיקה קצרהנספח
בס"ד
לגבי כך שאמרת שזה נוגד את ההלכה לעשות סיאנס, אכן זה נוגד, אותו אדם עשה זאת לפני חזרתו בתשובה, כך שתנסה לדון לכף זכות לפני שאתה אומר דברים קשים כאלה.
ולגבי הטענה, לא בונים על כך אמונה, אך זו הוכחה, כשם שמלך כוזר דוחה את טענת הפילוסוף במופת חלומו המוכיח שאלוקים מתעסק בפרט, ועיין שם.
לגבי מדרש- ידעתי שתביא את זה באיזה שלב, וזה אומר שלא הבנת את דבריי, בכל משל ובכל מדרש מביאים דברים הראויים לדעת האמונה, או מציינים שהם אינם ראויים במהלך המדרש, כשם שמדרים על צורת נבואתו של בלעם אומרים שזו לא הדרך.
סיפורי חסידים המעבירים מסר מין הראוי שלא ישתמשו בסיפורים על דברים הנוגדים את האמונה הדתית (לדעתך)
לעניין השלישי על מבט שכלי - נכון שאדם מסוגל לדמיין דברים שאינם פיזים, אך שוב, לא הבנת את דבריי עד הסוף, השכל הוא חומרי, הוא מבין דברים שהם חומריים והם נמצאים מולו, עיוור לא יבין מה הוא צבע כי שום חוש שלו לא יכול לחוש בו, כך אתה לא באמת מבין מהי נשמה ומשמעותה ומאיפה היא באה ולאן תלך, כי שום חוש שלך לא מרגיש זאת, ומעבר, משנה במסכת אבות אומרת שאדם לא יוכל להבין מה מאחוריו ולפניו. לפניו זה אחרי מיתה, מאחוריו, לפני שנולד.
ואנו מדמים את אלוקים בראשונו, ולא מבינים אפילו מעט ממנו, אנו חושבים שאנו מבינים, ולכן גם הוא בכלל הבנת הנשמות.
לגבי מה שכתבת על הנוצרים- צודק, אני חוזר בי.
לנקודה האחרונה- אם כבר מדברים על אחרונים, אתה נוגד את דעתם של חלקם, אבל יש לך על מי לסמוך, שכן הרמח"ל הריה"ל וכו אומרים שאדם בא לתקן נשמתו ונשמת העולם.
ולגבי בחירה חופשית, חכמינו אמרו בגמרא, אדם בוחר אם יהיה עני או עשיר, בן רשע או חכם לפני שנולד.
הנשמה שלנו יורדת לגוף שבוא יש לנו בחירה חופשית מלאה, האדם הראשון יצר הרע היה חוצה לו, בחייו היה אמת או שקר בלבד (מדרש רבה) והוא חטא ויצר הרע נכנס פנימה (המון אחרונים), אם כן בחייו לא היה לו בחירה חופשית? כי לא היה לו פונטנצייל? כי הרי אותו כוח שנותן לתקן הוא הכוח שמקלקל...
יותר מכך, אתה אמרת באופן גורף שניראה כי אף אחד לא מכניס את גלגול הנשמות כחלק מהיהדות, תן לי לציין כי בזוהר נכתב העניין ובספרי הארי, בספריו של רבי נחמן, ואף הרב עובדיא מזכיר זאת... כך שכמו שאמרתי, ישנם תפיסות שונות למהות העולם, אתה מאמין בדרך א, אשר בה חייב להיות שאין גלגול נשמות וכדמ', כדעת הרמב"ם, מנגד המקובלים סוברים אחרת, ובעקבות דברים שעברתי ושמעתי וראיתי בחיי, קל לי לקבלם יותר.
חזק ואמץ.
מצטער אם משמע מדברי דברים קשים.נגרינסקי
הכוזרי לא דוחה את הפילוסוף משום מופת. מה גם שאני לא מוצא שום מופת לא בדברי הפילוסוף ולא בדברי הכוזרי.
הכוזרי דוחה את הפילוסוף מב' סיבות שם שעיקרם הוא שהתשובה שלפילוסוף זה תשובה שיכולה להתקבל אבל לא לשאלה שהוא שאל אותו. יש להאריך על זה, אבל יראה לי שאין כאן המקום.
לא מצאתי בדברי המדרשיות בצורה שיטתית הוראה בתוכם או אפילו בסמוך אליהם על האמנה באופן פשטני. כן יש מקומות באופן נקודתי, אבל זה לא מורה על הצורה השיטתית.
ועל סיפורי החסידים מה שאמרת ששיטתי, זו אינה שיטתי. להיפך אני אומר. אם יש צורך להסתיר עניין מסויים בצורה מסויימת, אז יש לעשותה גם אם יתדמה שזה נוגד את האמונה. וכבר ראינו בדרשות חז"ל הרבה מאלה בעיקר בענייני הגשמה.
יש צדק מסויים בדבריך. אבאר דברי.
ישנם דברים שבאמת אין בכוח השכל לדעה אותם מפני שהשכל קולט רק באמצעות החושים. אבל לדעה על *אמיתותן* הוא יכול.
ז'תומרת, אדם לא יכול להבין מהות מופשטת מסויימת אבל בהחלט יתכן שידע אם ישנה או לא ישנה. איך? על ידי פעולותיה במציאות בדברים שאותם האדם כן יכול לקלוט. וכמו שכלי מעיד על יוצרו, לא ניתן לדעת את מהותו שליוצר באמת, אבל ניתן לדעת שהוא קיים וניתן לדעת שהוא פעל כל מיני פעולות ביחס לכלי. לעיתים, ניתן לדעת יותר וכגון שהיוצר חרט שמו בכלי.
כך אמונת הגלגול - אי אפשר להבין מהותה, אבל אפשר לדעת אם היא אמת או לא.
ולנקודה האחרונה.נגרינסקי
מה שאמרת על בחירה חופשית מהגמרא ומהמדרשים - שוב, מדרשיות שאין להבין אותן כפשוטן. על האדם הראשון הרמב"ם אפילו מבאר את המשל בפרק השני (להבנה מעמיקה יותר במשל יש ללמוד יותר, כיוון שיש כאן עניינים גדולים, אבל זה לצורך הדוגמא)
מה שכתבתי על גלגול הנשמות בספרות היהודית - ידעתי שבשלב מסויים תטעון זאת ותכן דייקתי מראש בדברי "זו אמונה שלא מופיעה בספרות חז"ל." וכן "ובאמת לא מצינו אזכורים בספרות החז"לית בעניין גלגול נשמות."
קרי, עד חתימת התלמוד.
אני סובר שאין להביא ראיה מהאחרונים לאמונה זו מפני שאין בה המסורת, אלא בשלב מסויים (המאה ה12 לערך) החלה לחדור בצורה רבה יותר לתוככי היהדות.
כן, פעם אבא שלי הסביר לי על זה..בלחית מן המניין
כןןןתמיד חלמתי
ברור שכן
תראה ותראה לחבר שלך הזויייהשאלה היא למה הכוונה כשאומרים "גלגול נשמות"הגיגים בע"מ
אם הכוונה שהאופי שלך עובר למישהו אחר אז זה לא רלוונטי, כי זה לא מדבר על אופי אא על זכרונות.
ואם הכוונה היא שהזכרונות עוברים לאדם אחר, אז מדוע מיליארדי האנשים האחרים לא זוכרים?
ברור שכן רק חילונים אומרים שלאלא מכאן
רק חילונים ואנשים שפשוט לא יודעים
,,,,,,,,
הוותמיד חלמתי
בעיקרון זה נכון אבל
איך עושים ניקתמיד חלמתי
תעשי התנתק, ואז תלחצי על התחבר ומשתמש חדש/הרשם לא בדיוק זוכראחת מהגלובוס
ת
"יודעים"?מי האיש? הח"ח!
את מה יודעים?
איך?
ומה איתי?הגיגים בע"מ
אני חילוני?
לא יודע... אולי אתה סתם ממציא רעיונותלא מכאן
אני גם נוהג להמציא רעיונותהגיגים בע"מ
כגון שלא באמת קיימים חדי קרן וורודים
ודגי זהב שמגשימים 3 משאלות.
נו... אתה רואה?לא מכאן
נערךהגיגים בע"מ
אכן, ב"ה אני רואה מצוין, אפילו לא צריך משקפיים.הגיגים בע"מ
בעיקרון זה לאנשים שחטאו הרבה ומתו והם צריכים לתקן משהואני הממי...
בעולם הזה... אז ה' נותן להם דרך לחזור בתשובה ...(משהו בסיגנון)
אבל לפעמים לא יודעים שזה גלגול או שזה בחיותלא מכאן
בדרך כלל גילגולים מתים מהר..אני הממי...
לדוג-תינוקת שניפתרה אחרי שבוע שנולדה... ולא נירא לי שיש גילגולים בחיות-נירא לי שזה סתם המצאה...
עיין בספר נשמה של הרב עדין אבן ישראלמתיישב בנשמה
מה הוא אומר?הגיגים בע"מ
מחלוקת אם יש דבר כזה או לאאריק מהדרום
ליגבגבר
תגיד אתה לא נשוי?
על חוף מבטחים
אני כן.אריק מהדרום
חחח אז מה אתה עושה בנוגה
על חוף מבטחים
בוקר טוב עולםאריק מהדרום
חחח וואלה
על חוף מבטחיםאחרונה

מה אתם מאחלים לעצמכם לשנה החדשה?ניגון🌿
אני חייב להגיב, רק כי נקרע לי הלב שאין אף תגובה...אברהם יאיר שטרן
שהיא תהיה שנה חדשהאורי ציון
לא לפחד מלנסותל המשוגע היחידי
וואו, תכל'ס שניה, שאני ארצה... כל השאר ככלום לעומתאברהם יאיר שטרןאחרונה
שאני ארצה את הנכון...
הגענו ללילה האחרון של החופש הגדולGini
חח זהו הגיע הרגעניגון🌿
בעזרת ה' - ברכות על ההתחלות החדשות מחרGini
והצלחה רבה לכולנו בשנת הלימודים האחרונה במערכת החינוך, תפילה לשנה שקטה ומוצלחת, בלי הפרעות, בלי מלחמות ומחלות ומגפות …
אמן גם לך בהצלחה!ניגון🌿
דווקא יהיה משעמם בלי מלחמות 😅
אבל שיהיו רק מלחמות טובות עם ניצחון שלנו בעה
חח מאז כיתה ו בערך לא למדנו נורמאלי (שנה רצוף)
אמן ותודה 😄 רבהGini
ובטח גם התחדשת בבגדים חדשים - אז גם ברכות על זה 🥻
תודההניגון🌿
(שנת הלימודים האחרונה היא י"א, לכל היותר)125690
אולי אצלכם - לא אצל מי שעושה בגרות 5 יח' במתמטיקהGini
ובעוד מקצועות - ברור שאמורים ללמוד הרבה חומר חדש ומאוד רלוונטי לבגרויות
יש בזה משהו, עדיין אין סיבה שזה יעבור את טבת125690
השנה ישניגון🌿
2 אדר אז לומדים עד שבט כזה חח
ואגב גם מי שעושה 4 יחל עדיין לומד😅😅
אבל רואים תסוף באופק(;
ואו בהצלחה ממש💪ניגון🌿
קשוח 5 יחל לא?...
*תגובה לGini פשוט קפץ למטה
אני אוהב את המקצועות הריאליים, את הבנת המושגיםGini
המתמטיים ואת רכישת מיומנויות הטכניקה של התמודדות עם השאלות וההגעה לפתרונות.
היופי במתמטיקה שלא צריך לזכור טונות של חומר בע"פ, כמו במקצועות הומניים, אלא לרכוש הבנה ומיומנות באמצעות המון המון תרגול, ואז די מהר מצליחים להתמודד עם כל בעיה שצריך לפתור.
ותודה על איחולי ההצלחה!
יאוניגון🌿
מטורף, תגיע רחוק
אני דווקא ההפך- לא אוהבת לחשוב
ומעדיפה לזכור (;
יש תחום שהייתי רוצה שיהיו לי הכישורים והכשרוןGini
לזכור הרבה בע"פ - שפות זרות
זה ממש קריטי ברכישת שליטה בשפות אחרות מאשר שפת אם
נשמע חלוםניגון🌿
זה היה ככה עוזר באנגליתת
בטח מתישהו ימצאו מכשיר שמחדיר למח שפות
אני מחכה שמדענים במכון ויצמן ימציאו חיבור התקןGini
זיכרון חיצוני למוח, כמו למחשב (דיסק און קי)
ואז אפשר יהיה לטעון באותו רכיב המון מידע שיהיה זמין מיידית למוח שלנו.
(כמו שיש כבר פתרונות טכנולוגיים ביו-רפואיים אחרים שמתחברים למערכות ביולוגיות בגוף, למשל קוצב לב, משאבת אינסולין, רשתית מלאכותית, שתל שבלול באוזן)
יותר קל ומהיר להתחיל ללמוד. לא לחכות שזה יקרהקפיץ
להתחיל כבר התחלנו - הסוף כבר מעבר לפינה…Gini
ואם לא עכשיו, ערב ראש השנה והאיחולים לשנה החדשה, מתי כן מתאים לפנטז על העתיד?
חח כע🙈ניגון🌿
בטח מתישהו אולי בעתיד הקרוב כבר לא יהיה ביס לאידעת בטח יהיה משו אחר
(לפי איך שהטכנולוגיה מתקדמת בטיס)
ואנחנו נהיה הדור הישן😂
לא מאמינה בזהקפיץ
אבל זה דיון ארוך מאוד
חח במה?ניגון🌿
אני גם הייתי רוצה שיישאר ככה
למרות שנגיד מבחינה רפואית אני הכי רוצה שיתקדם וישתכלל ובעוד תחומים
שלא יהיה בית ספרקפיץ
שיהיה אפשר להכניס את החומר ישר למוח
(כרגע יש מחקרים על זה ששימוש בבינה מלאכותית דווקא מזיק לציונים, מה שהגיוני מאוד)
העולם יותר מורכב מזה, גם אם זה יקרה
מסכים איתך לגמריGiniאחרונה
שומר כאן למזכרתGini

בהצלחה.קפיץ
אתם תשרדו את זה, ויום אחד זה יגמר
חח כןןניגון🌿
ו--בסוף שנה נשיר בשנה הבאה נשב על המרפסת ואתם תעשו בגרויות😅
רשמתי לחזור בעוד שנה (או קצת פחות אחרי הבגרויות)Gini
לשרשור הזה
(כרגע טנטטיבית ל 1/7/2027)
לילה טוב ובהצלחה לכולנו !
תודה 🤩Gini
אישיות אוכל! התחלתיל המשוגע היחידי
צבע ירוק?Gini
אדוםGini
חום (בגוונים של חום)Gini
לכאורה לאל המשוגע היחידי
צבע לבן?Gini
לאא, איזה מאכל לבן יש, קוקוס?ל המשוגע היחידי
גדל באדמה?ניגון🌿
אמממ המקור? האוכל לא.ל המשוגע היחידי
צ'יפס מתפוחי אדמה?Gini
אמממ על אותו עיקרון אבל סוג אחרל המשוגע היחידי
על עוגת גבינה , שמעת? והלמעלה נהיה קצת חום באפיהGini
חחח נכוןל המשוגע היחידי
רמזז?ניגון🌿
חחח סבבה, המאכל כתום, העטיפה בצבע אחר.ל המשוגע היחידי
דלעת …Gini
אהממ ציטוס?ניגון🌿
לא 😃ל המשוגע היחידי
צ'יפס מבטטהGini
לא, תהיה יותר על סוגי חטיפים כמו ציטוס וכזהל המשוגע היחידי
אפרופו?Gini
לא (נראלי בחרתי חטיף קשה 🤦♂️)ל המשוגע היחידי
זרקו כמה בכל שאלה, ככה נתקדם טוב
אני חלש בחטיפים. לא אוכלים אצלנו בביתGini
וואלה איזה יופיל המשוגע היחידי
לפחות בורקסים ורוגעלכים כן
ואת אלו רק בשבתGini
טוב אז אני יגלה אבל אתה צריך לבחור הבאל המשוגע היחידי
בסדר 👍Gini
אחלה, טם טדאדאםל המשוגע היחידי

לא מכיר את הסוג הספציפי הזה ☹️Gini
התכוונתי שתגידו כיפלי 😢ל המשוגע היחידי
ממש לא היה בתודעה…Giniאחרונה
אוכל - עכשיו אני בחרתיGini
הופהל המשוגע היחידי
חטיף?
צומח מהאדמה?
היה פעם הולך על האדמה?
חומרי הגלם צומחים מהאדמהGini
אפוי?ל המשוגע היחידי
מטוגן?
מבושל?
מקודם ההנחיות היו כן / לא….Gini
מטוגן
תענה בכן ולא, אני פשוט שואל כמה במקבילל המשוגע היחידי
יענו על זה תענה:
לא
כן
לא
מכינים את זה בבית?
זה ארוז בדרך כלל?
כן | לאGini
ציפס?ל המשוגע היחידי
שניצלים?
זה משו יחסית בריא? (אפילו שמטוגן)
לא, לא, כןGini
וואלה, אמממל המשוגע היחידי
מורכב מירקות?
מפירות?
עם פירורי לחם?
כן, לא, לאGini
יש לזה שם מיוחד?ל המשוגע היחידי
לביבות?
חציל מטוגן?
ירק כלשהוא מטוגן?
כן, לא, לא, בערך (כלומר, מורכב מכמה ירקות)Gini
זה נשמע שם של מאכל בריא כלשהוא שאני לא מכיר...ל המשוגע היחידי
>> כדורי פלאפלGini
חחח חשבתי על זהל המשוגע היחידי
אבל אמרתי לעצמי, מה בריא בזה.
המרכיבים מאוד בריאים - חומוס, כוסברה, פטרוזיליהGini
שום
אשכרה, ותכלס זה נקרא מאכל בריא?ל המשוגע היחידי
בריא, יחסית למטוגנים שיכולים להיות גרועיםGini
כמו סופגנייה
אם השמן טרי, פלאפל הוא מאכל מזיןGini
וואלה, אצלי כל מה שמטוגן נכנס לקטגוריית פחות בריאל המשוגע היחידי
הנהGini

אני עוד בטראומה מהפלאפל האפוי שהיה בישיבה
ל המשוגע היחידי
אבל נחמד לדעת, אולי אני אקנה מעכשיו יותר פלאפל מאשר פיצה ודברים כאלה.
העיקר שיהיה בתיאבון 😋Gini
אמן תודהל המשוגע היחידיאחרונה
אויריק סאנצ'ז
היו ימים שהייתי צעיר לפורום הזה
הפורום הזה - ז"ל …Gini
😓😓ניגון🌿
מחייה המתים? מישהו התעורר לחיים כאן?Gini
היי אני כאןניגון🌿
אבל מתלבטת אם להתייאש סופית🙈
אין ייאוש בעולם …Gini
טוב משפט מחץ חחניגון🌿
אוליי בחגים יחזרו לכאן?ניגון🌿
כאילו כי יהיה חופש
לא נראה שנוער חדש מגיע לכאן - ולא מבין למה זה ככהGini
כן/:ניגון🌿
לאידעת אולי לא מכירים.... אבל באמת מוזר...
זה דיי ברור למה לא מגיעיםל המשוגע היחידי
למה? מה שונה היום לעומת הפופולריות בעבר?Gini
שיש היום כל כך הרבה פלטפורמות מקבילות ומחליפותל המשוגע היחידי
למשל? (לנוער דתי כמובן)Gini
הנוער הדתי שאני מכיר נמצאל המשוגע היחידי
או בוואצאפ או באסמס
וגם בפייסבוק אינסטגרם וטיקטוק
סוג אחר לגמרי של רשתות חברתיותGiniאחרונה
ווטסאפ, סמס - אלו לא פלטפורמות להעברת הודעות ודיעות כמו הפורומים כאן
פייסבוק - חשבתי שזה רק למבוגרים.. לא יצא לי להיתקל בנוער
ושני האחרונים - זה למעקב אחרי אושיות רשת. לא מקום כמו הפורומים.
אני חושב שזו אמירה פילוסופית מאוד נכונהGini
תמיד צריך להשתדל ולפעול, גם להתפלל ולקוות, שיהיה טוב, שיהיה בהצלחה, גם במצבים שנראים חסרי סיכוי
לפי הגמרא יש ייאוש
ל המשוגע היחידי
אבל לא נורא, בסוף יהיה טוב.
זה רלוונטי רק במסכת אלו מציאות ….Gini
אולי 🤷♂️ל המשוגע היחידי
ואולי לא
מה באמת?ניגון🌿
חח אז אולי התכוונו לפה😅
במסכת אלו מציאות "ייאוש בעלים" היא סוגיהGini
להבחנה מתי המציאה של המוצא ומתי לא ….
אהה יאוש קונה באבידהל המשוגע היחידי
אבל בכל מקרה, הפורום כנראה השלים את יעודו בעולם ועכשיו הוא עולה בחזרה למעלה
עוד פחות משבוע לחזרה ללימודים 🥲Gini
ואז מהר מאד מתחילים חגי תשרי
זאת הנחמה היחידה שלי😅ניגון🌿
ובאמת עבר בטיס... והיה ככ כיף
למה צריך לימודים? אוףףףף
למה צריך לימודים? זו באמת שאלה טובה וחשובה ביותרGini
שאלתי את ידידי הקבוע Gemini, והנה תשובתו לשאלה (מדוע צריך לימודים במתכונת הקיימת של 12 שנות לימוד):
הדיון על הנחיצות והמבנה של 12 שנות לימוד מעסיק רבות את מערכות החינוך בעולם. למבנה הנוכחי יש יתרונות מבניים וחברתיים לצד חסרונות בולטים בעידן המודרני:
מטרות ויתרונות של המתכונת הקיימת
• חיזוק סוציאליזציה ומיומנויות חברתיות: בית הספר מספק סביבה מבוקרת שבה ילדים ובני נוער לומדים להתנהל בחברה, לשתף פעולה עם קבוצת השווים, להתמודד עם סמכות ולפתח אינטליגנציה רגשית וחברתית.
• הקניית ידע בסיסי והשכלה רחבה: המסגרת נועדה להבטיח שכל אזרח יצא לעולם עם אוריינות שפתית, מתמטית, מדעית והיסטורית בסיסית.
• שיוויון הזדמנויות ומוביליות חברתית: מתן מסגרת אחידה לכלל אוכלוסיית המדינה מתוך שאיפה לצמצם פערים סוציו-אקונומיים ולאפשר נקודת זינוק שווה לכולם.
• מסגרת בייביסיטר לאומית והחזקת המשק: מערכת החינוך מאפשרת להורים לצאת לעבודה במשרה מלאה ולהחזיק את הכלכלה מתפקדת.
• הבשלה רגשית וקוגניטיבית: גיל ההתבגרות כרוך בשינויים פיזיולוגיים ומוחיים משמעותיים; 12 השנים מספקות מרווח זמן להתבגרות מלאה לפני היציאה לשוק העבודה או להשכלה הגבוהה.
ביקורות ואתגרים במבנה הנוכחי:
• חוסר התאמה לשוק העבודה המודרני: המודל הקיים נבנה בעידן התעשייתי ומבוסס על שינון והנחתת מידע, בעוד שהעולם המודרני דורש חשיבה ביקורתית, יזמות, יצירתיות וסתגלנות.
• חוסר גמישות והתאמה אישית: למידה בקצב אחיד עבור עשרות תלמידים בכיתה אינה מתחשבת בכישורים, בחוזקות ובקצב הלמידה הפיזיולוגי והאישי של כל תלמיד.
• מיקוד יתר במבחנים ובציונים: שיעור ניכר מהזמן מוקדש להכנה למבחנים סטנדרטיים (כמו בחינות בגרות) על חשבון עומק מחקרי, סקרנות טבעית או פיתוח מיומנויות מעשיות לחיים.
• אובדן זמנים וחוסר יעילות: רבות מהמיומנויות והתכנים הנלמדים לאורך 12 שנה ניתן להקנות בפרק זמן קצר בהרבה באמצעות שיטות הוראה מודרניות וטכנולוגיה מתקדמת. שינויים טכנולוגיים והתפתחות הבינה המלאכותית מובילים כיום מגמה עולמית של לבחון מחדש את מבנה הלמידה, מעבר משינון לצבירת מיומנויות, ושילוב למידה היברידית ומותאמת אישית.
וכנראה שאם לא היינו הולכים לבית הספר, היינו אוליGini
במציאות חיים כזו שהבנות הצעירות היו יוצאות עם הצאן… כמו רחל ולאה, כמו ציפורה - ואנחנו הבנים היינו מגיעים לחפש כלות מבין הבנות הלבושות לבן ורוקדות בכרמים 🙂
הלוואי שהיה ככהניגון🌿
נשמע מושלם לפעמים בא לי לחזור לפשטות של פעם
טוב אבל בכל זאת העולם התקדם רק בזכות אנשים שהשכילו ולמדו
אז..... חייב (:
וזה קרע אותי שהוא כתב - מסגרת בייביסיטר לאומית😅😅
לא נראה לי שהיה משהו טוב יותר בפשטות של פעםGini
ונשים היו במצב עוד יותר גרוע מהגברים.
(המשך תשובה מ Gemini)
לאורך מרבית ההיסטוריה, החינוך וההשכלה שיקפו את התפקידים המגדריים המסורתיים: בנים חונכו למרחב הציבורי, לפרנסה ולמנהיגות, בעוד בנות חונכו למרחב הפרטי, לניהול משק הבית ולגידול ילדים.
התפתחות הפערים בין החינוך לבנים ובנות לאורך ההיסטוריה התבטאה במספר מישורים:
• העת העתיקה והימי הביניים: השכלה פורמלית (קריאה, כתיבה, מתמטיקה ופילוסופיה) הייתה נחלתם של מעטים בלבד – כמעט בלעדית גברים ממעמד גבוה או אנשי כמונה. בנות למדו בעיקר בבית אמהותיהן מיומנויות מעשיות כמו טווייה, בישול וניהול הבית.
• הסללת התכנים הרשמיים: כאשר החלו לקום בתי ספר נפרדים לבנים ולבנות (במיוחד מהמאה ה-18 והלאה), תוכנית הלימודים הייתה שונה לחלוטין. בנים למדו לטינית, מדעים, חשבון ופוליטיקה כדי להכין אותם לאקדמיה ולשוק העבודה. בנות, גם מהמעמד הגבוה, למדו בעיקר נימוסים, צרפתית, נגינה, תפירה וספרות קלה – תכנים שנועדו להפוך אותן ל"רעיות מיומנות ומארחות ראויות".
• נגישות להשכלה גבוהה: עד סוף המאה ה-19, אוניברסיטאות היו סגורות לחלוטין בפני נשים בכל רחבי העולם. המחשבה הרווחת הייתה שלימוד אקדמי מאומץ עלול "להזיק לבריאותן" או אינו נחוץ לתפקידן החברתי.
• הקשר היהודי: במסורת היהודית, בנים חונכו מגיל צעיר ב"חדר" ובישיבות ללימוד תורה, משנה וגמרא. לעומת זאת, חינוך הבנות היה בלתי פורמלי והתמקד בדינים המעשיים של משק הבית.
השינוי המשמעותי החל רק בתחילת המאה ה-20 עם הקמת רשת "בית יעקב" על ידי שרה שנירר, שהמציאה מחדש את החינוך הפורמלי לנשים בחברה החרדית.
תפיסה זו החלה להשתנות בהדרגה בשלהי המאה ה-19 ובמהלך המאה ה-20, בעקבות המהפכה התעשייתית, צמיחת התנועות הפמיניסטיות, והחלת חוקי חינוך חובה אחידים שהשוו את תוכניות הלימודים והנגישו את האקדמיה לשני המגדרים.
כןן טוב לא זכרתי את זהניגון🌿
חוצמיזה נראלי אנחנו היחידים כאן
יש עוד טיפהל המשוגע היחידי
אבל הם כבר התחילו לימודים בא' אלול 
חח לכן כולם נעלמווניגון🌿
גמני מתחילה עוד רגע😬
נו אז איך להתחיל?
חח מוזר לי להגיד את זהל המשוגע היחידי
אבל אני כבר שיעור ב' בישיבה גבוהה,
זה אחרת קצת מלהתחיל שמינית, אבל עדיין התחלה חדשה ונחמדה.
שונה מאודדניגון🌿
חח זה יתרונות וחסרונות..
ובהצלחה לך שתהיה שנה טובה(:
נכון, אמן תודה, גם לך.ל המשוגע היחידי
אם אנחנו היחידים, אף אחד לא יפריע להינות מהמתוקיםGini
חחח יאמי נראה טעיםניגון🌿
מה עובד במאפייה?
נכנסתי לקנות רוגלאך וקרואסונים לשבתGini
חנות (מאפיה) אהובה וטובה ליד הבית
והחלטה של רגע, לצלם ולשתף כאן
אתם באים איזה משחק פה?ל המשוגע היחידי
אני רואה פשוט שאתם פעילים...
איזה משחק?Gini
לא יודע יש כל מיניל המשוגע היחידי
אמת או חובה
אסוציאציות
שרשור שירים
ועוד...
תתחיל ואזרום איתךGiniאחרונה
סיבוש אלול מחר!ניגון🌿
איזה מהרר עבר החודש הזה🙈
המלצות למעיינות שוויםניגון🌿
רעיונות?🙏
אזור?ל המשוגע היחידי
אני גם אשמח לדעת - בכל האיזורים בארץפ.א.
ואז לפי ההמלצות והאטרקטיביות של המקומות
המומלצים, בוחרים לאן ללכת.
(למשל, לצורך הדוגמא, אם אבקש מעיין מומלץ באיזור טבריה, ואין כזה - אז לא אדע על מעיינות אחרים בארץ שכן מומלצים…🙂)
בעיקר ירושלים השומרון והסביבהניגון🌿
הייתי מציעה לשלוח את זה בצמ"על המשוגע היחידי
(אפילו שאת פחות
)
פה אין כמעט מגיבים,
יש באזור גוש טלמונים כמה, - עינות ענר, מעיין חרשה, עין דני.
וגם לכיוון ואדי זרקא (עטרת) אמור להיות מעיין חדש שאפשר ללכת, לא זוכר את שמו.
בשומרון באזור שילה/עלי, - עין עוז, מעיין הקטורת, מעיין הגבורה.
בצפון יש את המפורסמים בסגנון המשושים ובאזור שלהם, - משושים, ג'וחדר, ונראלי עוד...
צפון סביבות בית שאן/שדה אליהו, יש - עין נזם, בריכות המפלים, ועוד כמה.
אזור ירושלים יש הרבה בסביבות הדסה עין כרם וההרים, - סטף, עין לבן, עין טייסים, עין חינדק, ועוד הרבה שיש במפות של המקום,
כמובן ליפתא בכניסה לירושלים.
אזור לטרון לכיוון מודיעין יש עין מח"ר
זה מה שעלה לי עכשיו בראש.
ואוו תודה רבה!ניגון🌿
טוב אני כותבת כאן דווקא כי באלי להחיות אותו
למרות שכבר מלא ניסו ולא הצליחו.. אממ אז צודק, אולי אני יעבור לצמ"ע🙃
בשמחה, אני אולי עברתי את הגיל, אבל בהצלחה
ל המשוגע היחידי
חח תודההניגון🌿
אז נראלי אני באמת היחידה כאן🙈
הנוער של היום נמצא במקומות אחריםל המשוגע היחידי
ולא צריך לפרט עוד
😟...ניגון🌿
יש כאלה גם במקומות טוביםל המשוגע היחידי
פשוט אין להם סמארטפון עם אינטרנט
(כמוני, אני מהמחשב
)
כע. יש אבל קצתניגון🌿
לפחות בהרגשה....(: גם אני מהמחשב
מעניין מה יקרה עוד כמה שנים עם הנוער? כי מצד אחד יש התחזקות ומצד שני התדרדרות...
נכון, בהרגשה ונראלי גם בתכלס'.ל המשוגע היחידי
מה יקרה עוד כמה שנים, נדע עוד כמה שנים,
אני חושב שכרגע הרוב בנקודה של הימשכות אחרי התרבות, אבל ב"ה יש הרבה שלא, והם מספיקים.
צודק..(:ניגון🌿
נכנסתי כי היה בראשי. מה יהיה? יהיה טוב!תפוחית 1
בסוף תמיד היה אתגרים ונסיונות ובסוף אנשים נהיים לאנשים טובים ברובם הגדול
(ראו את זה במלחמה שאותו נוער לשעבר שקיטרו עליו קם כמו אריות והגן על עם)
גם אשמח שהפורום יחזור להיות פעיל 🥹אצבעוני
הלוואיייייניגון🌿
אני לא ידעת אם יש פה בכלל נוער שלא נכנס בצמ"ע😅😅
אם אתם רוצים שהוא יהיה פעילל המשוגע היחידי
בכבוד, גורל העולם תלוי בידיכם 
בצמ"ע אין כמעט נוער, אם בכלל, אבל יש עדיין קצת אנשים פה בפורומים שנמצאים בכל מיני פינות מוסתרות
חח אני מנסה פשוט אם אין אנשים אהמממניגון🌿
וטוב אני עדיין לא גיליתי אותם😅
אני גם אשמחיהודי חסידי
למרות. שאני בגבול בין נוער לצמה
ישש טוב אני גם מתקרבת..(:ניגון🌿
יש בעיהיהודי חסידי
אני בד"כ לא כ"כ זמין באינטרנט...
אבל העיקר הרצון
חחחח
חחח בעיה מוכרתל המשוגע היחידי
אם לקרוא לזה בעיה,
אבל בשביל זה יש את בין הזמנים 
יחי המלךיהודי חסידי
אין על ביה"ז
הוא קצר מדייל המשוגע היחידי
אבל ברמת יעילות שלי זה עדיף ככה
קצר וממוקדיהודי חסידי
לרוב החופש בתיכון ארוך מידי ואתה מאבד את זה
לא זכיתי אף פעם לחוות את החופש הארוךל המשוגע היחידי
אבל הגיוני שהייתי באמת ממצה אותו
ביהז באמת קצר, על הממוקד אני לא יודע
גם אני חחחחניגון🌿
איך יכול להיותיהודי חסידיאחרונה
שאף פעם לא היה לך חופש ארוך?
עוד כמהיהודי חסידי
יש את עין סמיה מעיין חדש ליד כוכש, טוב מאד ויחסית נגיש, יש את עין ראשש פחות נגיש ופחות אנשים, מגיעים דרך מלאכי השלום, יש את הבריכות החדשות בבקעה שדי קרובות לשומרון בריכות הורדוס בריכה ענקית 40×40 מטר בערך גבוה יפה קצת חם, כמובן מלא אנשים אבל תמידיש פינה ריקה במים בגלל הגודל.
תודה!ניגון🌿
באמת שמעתי דברים טובים על עין סמיה, (וגם שיש שם עגלת קפה🙃🙃)
אחלה מקוםיהודי חסידי
לא מכיר את העגלה קפה האמת
חחח זה נכנס לראשיל המשוגע היחידי
נראלי זה יותר בכיוון של "מצב הנוער בימינו" 
למה ההתלהבות שנכנס לראשי?פ.א.
כי ענו פה בדיוק תשובה אחתל המשוגע היחידי
מתוך כמה,
שקשורה לכותרת.