פורום קהילת חולים ומשפחותיהם
בהנהלת: ותן טל , ארץ השוקולד
מכתב פתיחה
בגדול, בעזרת שילוב של טיפול תרופתי+ טיפול בשיחותאנונימי (3)
ממליצה מאוד שאם הדכאון ממושך ופוגע ב תיפקוד לא לפחד לפנות לטיפול תרופתי. מנסיון זה עוזר ממש לקום על הרגליים!!
בנוסף, הוכיחו שספורט יעיל אפילו יו.תר מהתרופות, ובכללי להשתדל לפחות פעם ביום לצאת מהבית אפילו לסיבוב קטן.
ולחפש טיפול טוב בשיחות-אצל פסיכולוג או מטפל מוסמך.
עוזר גם לשתף אדם קרוב, ובכללי לשנור על קשרים חברתיים תקינים עם כל הקושי, ולהשתדל להקפיד כל יום לפחות על 2-3 משימות קטנוצ של עשייה שעושים בלי כח וחשק.
)אצלי זה היה לבשל, לצאת לסיבוב..(
* כתבתי הכל בהנחה שמדובר בדיכאון קליני רציני וממושך. אם מדובר על סתם מין תקופת באסה קח/י אותי בעירבון מוגבל
רפואה שלימה בקרוב!
בנוסף, הוכיחו שספורט יעיל אפילו יו.תר מהתרופות, ובכללי להשתדל לפחות פעם ביום לצאת מהבית אפילו לסיבוב קטן.
ולחפש טיפול טוב בשיחות-אצל פסיכולוג או מטפל מוסמך.
עוזר גם לשתף אדם קרוב, ובכללי לשנור על קשרים חברתיים תקינים עם כל הקושי, ולהשתדל להקפיד כל יום לפחות על 2-3 משימות קטנוצ של עשייה שעושים בלי כח וחשק.
)אצלי זה היה לבשל, לצאת לסיבוב..(
* כתבתי הכל בהנחה שמדובר בדיכאון קליני רציני וממושך. אם מדובר על סתם מין תקופת באסה קח/י אותי בעירבון מוגבל
רפואה שלימה בקרוב!
כמו שכתבו מעלי,רצה לאש
שילוב של טיפול תרופתי ופסיכולוגי.
לא פירטת פה גיל שזה גם משנה,
אם חשוב לך לתפקד כרגיל אז אני חושבת שישר כדאי לפנות לפסיכיאטר ולבקש טיפול תרופתי משמעותי- וכמובן כמובן טיפול פסיכולוגי.
אם התפקוד לא כזה משמעותי ואת/ה מוכן לתפקד באופן חלקי(כמובן אסור שהדיכאון יפגע בתפקוד יומיומי בסיסי כמו אוכל ושינה) אבל כן מוכן לוותר על לימודים/עבודה ודברים כאלה, אז אפשר לנסות בכלל בלי טיפול תרופתי. לדעתי חבל, כן כדאי גם תרופתי.
ולפנות לפסיכולוג מקצועי! לא להתפשר. אם יש כסף אז למישהו פרטי או דרך הקופח אבל מישהו עם המלצות.
שווה לחשוב אם מתאים לך טיפול ע"י שיחות, או אם דיבור פחות מתאים לך אולי יהיה יעיל יותר לפנות לפסיכולוג קליני שעושה גם תרפיות בכל מיני דברים, ולשלב תרפיה אצל פסיכולוג קליני.
וסביבה תומכת, זה נורא חשוב.
מישהו שאפשר להעיר אותו בלילה כשיש נדודי שינה, לבכות לו כשקשה..
זה משמעותי.
בהצלחה!
אין תופעות לואי לתרופות?ישי אלחנן
לפעמים יש, לא תמידרצה לאש
בד"כ בשבוע שבועיים הראשונים יש תופעות לוואי, בעיקר כאבי בטן ולפעמים נדודי שינה/עייפות.
ררוב התופעות לוואי עוברות תוך שבועיים.
אם יש תופעות לוואי מטרידות אז חוזרים לפסיכיאטר וחושבים מה לעשות.
(למשל, אני סבלתי מסחרחורות בשעות שמיד אחרי לקיחת התרופה. אז הפסיכיאטר אמר פשוט לקחת את התרופות לפני השינה)
לא אמורים לסבול מתופעות לוואי. אם יש אז מוסיפים עוד תרופה שתאזן או מחליפים תרופה.
יששמן אפרסקים
לעיין בעלון לצרכן
כמה עצותשמן אפרסקים
1) מוזיקה.
2) תזונה בריאה
3) לצאת לטבע
4)להכנס לכושר
5) לעבוד או להתנדב
6) להתראות עם חברים
7) מדיטציות או דמיון מודרך או הרפיה כלשהי
8) להשקיע בזוגיות ובמשפחה
9) להתנתק כמה שאפשר ממסכים
זאת בנוסף לטיפול התרופתי והפסיכולוגי.
התשובות הקודמות מעולות אם מדובר בדיכאון קלינימממ
אבל אם השאלה מכוונת לתחושת כבדות וחוסר חשק זמני אין חובה לרוץ לתרופות או לטיפול פסיכולוגי / פסיכיאטרי
לתחושת הדכאון האקראית יש מגוון פתרונות ביתיים מעולים ,
הפתרון החשוב ביותר זה להיות פעיל , לזמזם מנגינה לרקוד לעשות .
הפתרון הערכי ביותר זה לתת להתנדב להעניק לעזור לאחרים לסביבה הקרובה או הרחוקה.
הפתרון הסביבתי - לצאת לטיול רגלי לנשום אויר להריח פרחים ....
הפתרון האישי - אמוני - לדבר אל עצמך, לתאר את הקושי ולתת לו מקום אמיתי , לאשר את הקושי, להתפלל לכוחות מה' במקום "אין לי כוח" להתחנן "תן לי כוח"
יציאה מהדכאון - להיזכר בדברים שמחים - לדמיין שמחה עתידית בר מצווה , ( שלך ? של הילד? של הנכד? ) חתונה ? וכו'.... לשאול כוחות מאירועים בזמן אחר ולשאוב שמחה מהחיים שה' ברך אותך בהם.
פתרון סביבתי- לבקש מחברים ומשפחה לספר מה הם רואים בך איזה טוב איזה משלים , אושר ושמחה.
לאמיצים- לבקש שיציינו מהן נקודות הקושי, מה "לא טוב" בי ... זה מועיל מאוד לשים בפרופורציה ביחוד אם אמירה זו תלווה בהסבר איך עם כל זאת ובכל זאת אוהבים אותך.
הפתרון היצירתי - " אם ה' נותן לך לימונים תעשה מזה לימונדה"... לכתוב לשיר לנגן לצייר לפסל להוציא החוצה להביע את עצמך לכתוב שירה סיפורת מאמרים או סתם הגיגים להכין סטיקרים מה שבא לך.\
הפתרון הקולינארי - לאפות לבשל לחתוך סלט להזמין אחרים לאכול...
כל המעשים הללו דורשים ממך לעשות להשקיע ולהפיק מעצמך כוחות חיוביים ומאירים את משכי הנשמה אבל
אבל
אבל
לא לשכוח גם להקשיב לקושי שלך בזמן הדיכאון ולדלות משם כוחות פנינים ותובנות. ה' מזמן אותך למקומות כאלה כדי להרוויח מזה .
לא לפספס.
בהצלחה
ולזכור שתמיד אנחנו אהובים ורצויים.
תמיד.
העלית תובנה מעניינת, אפשר בבקשה הרחבה והסבר?ארץ השוקולד
מצוטט פה:
אבל
אבל
לא לשכוח גם להקשיב לקושי שלך בזמן הדיכאון ולדלות משם כוחות פנינים ותובנות. ה' מזמן אותך למקומות כאלה כדי להרוויח מזה .
לא לפספס.
אבל
אבל
לא לפספס.
בעזרת פעילות גופניתיוסיניו
לפני כמה שנים פוטרתי מעבודתי ולא הצלחתי למצוא משהו אחר במקצועי. הייתי חותם אבטלה במשך כמה חודשים . התחלתי להרגיש שאני שוקע בדיכאון . קראתי באיזה מקום שפעילות גופנית שקולה ללקיחת כדורים נוגדי דכאון ואולי אפילו יותר . הייתי יוצא לריצות בערך 2 ק"מ בכל פעם והדבר בהחלט שיפר את מצבי .כשהפסקתי לרוץ הייתי שב להרגיש את הדכאון .
תלוי ממה הדכאון הזה נובעתקוות עולמים
בדרך כלל דכאון ואומללות זו אינדיקציה שאתה פשוט צריך שינוי בחיים שלך. אם יש משהו שאתה רוצה לעשות אבל אתה מדחיק ודוחה וממציא תירוצים 'עכשיו זה לא הזמן הנכון, בעתיד...' אולי כדאי ללכת על זה.
אבל לא נתת כאן רקע ופרטים, אז כמו כולם אני ארשום כמה שיטות פשוטות:
1. מדיטצית חושך. תעשה על זה גוגל. זו מדיטציה פשוטה שלא צריך הכשרה עבורה. מדובר על ישיבה בחושך מוחלט למשך כשעה. מבצעים אותו רק כשיש חושך בחוץ.
2. פעילות גופנית – אני לגמרי בעד. ממש לא צריך חדר כושר או מדריכים וכאלה, אפשר להגיע לתוצאות נפלאות עם אימוני משקל גוף, בפרט 4 תרגילים חשובים : סקוואטים, שכיבות שמיכה, dips ועליות מתח. וריצה, חשוב מאד.
3. פעילויות חברתיות – אולי החלק הכי חשוב, בלי זה שום דבר לא ממש יעזור לטווח הרחוק. אם יש לך מסגרת כלשהי, אז אפשר להתחיל משם.
אם אין מסגרת, אז צריך לחפש משהו שאתה מתחבר אליו . לא חייבים לבנות קשרים משמעותיים , זה מספיק שיש מקום שבו אפשר לפרוק ולהתאוורר מדי פעם, להרגיש חדש ורענן, עד הפעם הבאה.
אני לא יודע איך, אבל יש לי הצעה לעבודה עצמית שמניח שיכולהארץ השוקולד
לעזור.
1. לכתוב ולומר לעצמך דברים טובים שעשית בכל יום בסוף היום. (5 לדוגמא)
2. לכתוב ולומר 3 דברים טובים שהיו לך במהלך היום.
3. לכתוב ולומר 3 דברים טובים שעשו לך במהלך היום. (ולדאוג שיהיו לפחות 3 אנשים שונים במהלך השבוע ברשימה הזו)
4. להתפלל שה' יתן לך את הכחות להתמודד.
זה באמת לא התמודדות פשוטה ולכן לעתים קרובות צריך גם טיפול תרופתי וזה באמת בסדר לקחת תרופות.
אתפלל מכאן שה' יעזור ושולח כחות ותמיכה💪
1. לכתוב ולומר לעצמך דברים טובים שעשית בכל יום בסוף היום. (5 לדוגמא)
2. לכתוב ולומר 3 דברים טובים שהיו לך במהלך היום.
3. לכתוב ולומר 3 דברים טובים שעשו לך במהלך היום. (ולדאוג שיהיו לפחות 3 אנשים שונים במהלך השבוע ברשימה הזו)
4. להתפלל שה' יתן לך את הכחות להתמודד.
זה באמת לא התמודדות פשוטה ולכן לעתים קרובות צריך גם טיפול תרופתי וזה באמת בסדר לקחת תרופות.
אתפלל מכאן שה' יעזור ושולח כחות ותמיכה💪

לישיבה בחוף הים והסתכלות בים הגדול יש כח מרגיע ומרפאארלט
עצות שאולי יעזרואנונימי (5)
קודם כל כמו שאמרו ספורט כל יום הליכה חצי שעה
שמן דגים יש מחקרים לכאן ולכאן שזה עוזר לשיפור המצברוח (יכולה להמליץ על אומגה 3 של חברת הגליל)
יש טיפול מאוד טוב שנקרא EMDR עוזר לטפל בדיכאון וחרדות
מדיטציות ומיינדפולנס
וטיפול תרופתי אפילו לזמן קצר אם המצב מאוד קיצוני יכול לעזור. לא חייב תרופות כימיות כמו ציפרלקס וכו
יש גם תרופה טבעית שנקראת "REMOTIVE,
דיכאון ובפרט זה שאחרי לידה נובע ממחסור במינרל ליתיום אורוטאטdrf
ליתיום אורוטאט הוא סוג של מלח שמצוי במים הנמצאים בטבע . בשנים האחרונות נוצר מחסור בליתיום עקב שתיית מים מותפלים ולכן פרצה לחיינו מגפה של מחלות פסיכיאטריות .
אני מצרף לכאן קישור לדבריו של פסיכיאטר אמריקאי שטוען זאת , מנסיון עם מספר אנשים זה עובד .
הטיפול התרופתי הרגיל מזיק . עדיף לנסות קודם כל טיפול טבעי .
אפשר לטעון בדיוק ההפך. כל אחד צריך לבחון על עצמוריעות.
אני מעידה על עצמי שטיפול תרופתי לקח לי כמה שנים טובות מהחיים ועיכב את ההחלמה שלי מדיכאון. ולא רק זה, אם הייתי ממשיכה עם התרופות ככל הנראה הייתי ממשיכה איתן לתמיד, ובהחלט הייתי נאלצת לוותר על דברים רבים בחיים שהם מהותיים בשבילי.
כמובן שמנגד יש אנשים שזה מציל להם את החיים.
אין דבר כזה טיפול שמתאים לכולם. כל אחד צריך להתנסות, עם ביקורת כמובן ולא לבד, ולמצוא את מה שמאפשר לו חיים טובים.
ולפותח\ת- יש כמה סוגים של דיכאון והם לא תמיד דומים בדרך הטיפול. גם לא כל דיכאון הוא מאובחן, ולא על כל דבר צריך לרוץ לפסיכיאטר. אבל חשוב גם לא להזניח. ממליצה להתייעץ עם אדם שמבין בנושא. אפשר אפילו לקבוע פגישה חד פעמית אצל פסיכולוג כדי לקבל הכוונה, כמובן שהוא לא יכול לאבחן. ולבקש עזרה מהסביבה, בכל מקרה.
לא תמיד, תלוי בסיבת הדיכאוןרצה לאש
לפעמים הדיכאון הוא עניין גנטי או פיזי פשוט. כל מיני חומרים במוח שהכדורים עוזרים לסדר.
הרבה פעמים זה לא העניין, נכון
אבל זה מגוחך לסבול רק כדי לא לקחת כדורים.
מה גם שלפעמים הכדורים מסייעים לטיפול אצל הפסיכולוג.
לפעמים יש חרדה מלדבר על כל מיני דברים, להזכר בכל מיני דברים, לשתף את הפסיכולוג..
וכדורים לכמה חודשים יכולים מאוד לסייע.
וודאי שאפשרי גם בלי כדורים!
אבל חבל לשלול מראש.
זה מאוד תלוי מקרה.
כדאי להתחיל טיפול אצל פסיכולוג ואז להתייעץ איתו לגבי דרכי טיפול נוספות, אם בכלל יש צורך
רק לא תרופותאנונימי (8)
סליחה על הישירות והבוטות אבל כל מי שממליץ על על תרופה אנטי דיכאונית אין לו מושג איך היא עובדת. ואם יש לו מושג איך היא עובדת, אז אין לו מושג מכך שיש ניתוק מוחלט בין דיכאון לאיך שהתרופה עובדת (אני מדגיש - ניתוק מוחלט! לא פחות).
אם תקח\י שבועיים כדור אנטי דיכאוני יהרס לך ההומוסטזיס ההורמוני של הסורטונין. ותפתח\י תלות. בנוסף תפתח\י יכולות לפתח הפרעות אמיתיות באמת על בסיס חוסר איזון הסרוטונין במוח.
דיכאון זה לא מחלה - דיכאון זה בדיוק כמו דלקת, אור אדום, שיכולה לנבוע מהמון דברים.
הבעיה בדיכאון היא, שכשאנחנו מדוכאים אנחנו לא חושבים שיש רגש אחר, שמחה, שלווה, נחת, - כי המוח לא יכול להרגיש רגש אחר ממה שאנחנו מרגישים כרגע. הקושי בדיכאון זה ההרגשה שרע, וישאר רע.
חוויה טראומטית
ערך עצמי (נמוך)
חוסר איזון הורמונלי
חוסר איזון בויסות השעון הביולוגי
חוסר באיזון תזונתי
חוסר פעילות גופנית
חוסר ביצירה ומשמעות
חוסר בכמה דברים בו זמנית.
תשלב\י טיפול שיחתי (ממליץ על cbt) בשביל טראומה וערך עצמי ומשמעות,
טיפול תזונתי והורמונלי (בדיקות חוסרים והשלמה על ידי תזונאי או נטורופת) ושינה מסודרת,
ופעילות גופנית זה הדבר הכי טוב לטיפול בדיכאון משום שהיא עוזרת למנו לצאת מהמעגל הרגשי של ההרגשה שעכשיו רע = תמיד רע.
יש מה לעשותשירהבראחרונה
דכאון הוא מצב של ייאוש מאד גדול. אדם לא מרגיש שיש טעם לחיים. אין סיבה לקום בבוקר.
חוץ מאשר לפנות לרופא משפחה/פסיכיאטר למעקב וטיפול תרופתי בעת הצורך, במידה והדכאון הוא קיצוני יש אפשרות לקבל ליווי של משרד הבריאות- דרך סל שיקום. הליווי ניתן במגוון תחומי החיים. כל השרותים ניתנים עי אנשי מקצוע ומדריכים שהוכשרו.
צוות שרוצה לעזור לאדם בדברים שהוא רוצה לקדם, בקצב שלו. מקבל את האדם כפי שהוא.
שווה בדיקה
חוץ מאשר לפנות לרופא משפחה/פסיכיאטר למעקב וטיפול תרופתי בעת הצורך, במידה והדכאון הוא קיצוני יש אפשרות לקבל ליווי של משרד הבריאות- דרך סל שיקום. הליווי ניתן במגוון תחומי החיים. כל השרותים ניתנים עי אנשי מקצוע ומדריכים שהוכשרו.
צוות שרוצה לעזור לאדם בדברים שהוא רוצה לקדם, בקצב שלו. מקבל את האדם כפי שהוא.
שווה בדיקה
היי לכם אנשים של עולם מושלם,אנונימי (פותח)
אנשים יפים, מוצלחים,
אנשים של החיים,
ברוכים הבאים לחושך,
ברוכים הבאים לרכבת הרים של החיים שלנו,
ברוכים הבאים למחלקות סגורות
למבט אטום וריק
ברוכים הבאים לפחד מוות,
לפחד מהמוות
למקומות שבהם אין לכם מה לעשות
בהם אתם הצופים ואתם ההצגה
אתם הטובים ואתם הרעים
אתם המכילים אבל אתם גם המכאיבים
ברוכים הבאים לנפש
לתרופות,לכאבים
למחלות הפחות פוטוגניות
ברוכים הבאים לשלוש שנים של סרט
של עלייה ירידה ושוב ושוב
ברוכים הבאים למטה
ברוכים הבאים לדמעות של אמא בלי סוף
לרגעי ייאוש אצל אבא
ברוכים הבאים למלחמה על החיים
תכירו, זה קצת מפחיד, גם לנו
אז תיכנסו רק קצת
לא להיבהל
זה בעיקרון לא מדבק
אל תגידו כלום,
תיתנו איזה חיבוק
תעיזו להסתכל קצת בעיניים
תכירו את המבט הזה
תזהו את התהום
ואז תפיצו הלאה
תספרו שזה לא כזה מפחיד כמו שמספרים
ואנשים כאלה הם די רגילים
והם לרוב ממש חיים בתוכנו
והמשפחה שלהם היא לא פוגענית או משהו
ממש רגילה כזאת
אפשר לומר די טובה
ולפעמים באמצע היום, כשאנחנו נראים קצת מהוררים
אז זה רק קצת מחשבות על היקר שנמצא עכשיו בבועה שלו
במחלקה במקום כזה או אחר
נאבק על החיים שלו
אל תפחדו לשאול אם הכל בסדר איתו
אל תפחדו לשמוע את התשובה שלא ממש
והכי חשוב תשמרו את הביקור אצליכם בלב
קרוב קרוב
לא לשכוח, לא לשים בצד
יש אנשים שנלחמים כל יום על החיים
ויש להם משפחה שעומדת בצד
מחזיקה להם את היד
ומתפללת שהם יצליחו
וגם אם זה קורה כמה פעמים ביום
אל תתעלמו
יש פה אנשים שנלחמים על החיים
ויש להם משפחה.
שלום אני חצויה וכאובהאנונימי (פותח)
מצד שני אני מתעורר בי אהבה עצומה ומצד שני כאב עצום על אחת שעשתה בתוך מסגרת גן סוג של טיפול פסיכולוגי הנקרא emdr
ובסוף פיטרו אותי כי לא יכולתי מבחינה רגשית לטפל בילד הזקוק להשגחה צמודה וכל הצוות ידע וקיבל חלק מהכלים גם לטפל בי
אז מצד אחד עברתי את הטיפול ובאבחה אחת נגמר וזה כואב שורף את הלב ושואלת את עצמי למה לעיני כולם לעבור טיפול..
ומצד שני היא עבדה איתי בחינם וזקוקה לעזרה הזו ויחד עם געגועים עזים לאותה אחת והכרת תודה על כך איך איך מתמודדים עם הקונפליקט הזה קשה מיסר ועצוב יחד... האם משהו בתוכי מעורער עד כדי כך האם זה נקרא מזוכיזם...... 😭😭😭
כואב לקרוא על האתגרארץ השוקולד
מאחל לך רק טוב, לצערי לא יודע מה לומר מעבר לזה
רפואה שלמהארץ השוקולד
אכפת לנו ממך ומאחלים רק טוב ושיהיו לך הכוחות להתמודד
מקווה שעובד פה יש לי שאלה רפואיתאנונימי (פותח)
לפני שבועיים עברתי מצב נתק.. פניתי לרופא והיפנה אותי לבדיקות דם כמו אלקורידים )מקווה שכיניתי אותו נכון..
ביקשתי שיבדוק לי ויטמינים ומינרלים ומסרב וממש מרגישה שחסר לי איזה מינרל או ויטמין דחוף בגוף
השאלה שלי איפה אפשר לבדוק בדיקה כזו מחוץ למסגרת הקופות חולים וכמובן שיהיה בכפוף להפניה?
בבית חולים הדסה בירושלים עושים זאתכי קרוב.
כן זה עולה כסףכי קרוב.
לא הרבה, משהו כמו 30-40 אני חושב
אתה רוצה מספר או מיקום?כי קרוב.
רפואה שלמה וכל הכבוד על ההשקעהארץ השוקולד
אולי כדאי להתקשר להדסה עין כרם ולשאול אותם?
זה שאלה שכדאי לשאול רופא או רוקחארץ השוקולדאחרונה
הם ידעו בדיוק
המון בהצלחהארץ השוקולד
ושיהיה רפואה שלמה. מאחל שהבדיקה תלמד מה יש ומה אין ושיהיה לרפואה.
לא יודע לגבי פענוח.
ביחס למה לובשים, אסור באיסור חמור משהו ממתכת, כל דבר ממתכת חובה להוריד!!!
חוץ מזה, אני לא בטוח. (יש מצב שחובה חלוק של בית חולים, אבל אם יש ריצ'רץ' על הבגד אז אסור אותו)
ממליץ להתקשר אל המכון mri ולשאול אותם
לדעתי, מומלץ מלווה, יש סיכוי סביר שהבדיקה עצמה אפילו תגרום לטשטוש מסוים ואיבוד משקל.
מתכת זה תלוי בכמות המתכת ואיפה היאתמיד בבטחה
ביחס לאיזור בגוף שאותו מצלמים.
לי צילמו את הקרסוליים, ולא הייתי צריכה להוריד עגילים למשל
כדאי פשוט לשאול
פענוח רדיולוג עושה, מקבלים אוטומטית ביחד עם הצילוםתמיד בבטחה
רופא רגיל יכול לקרוא את הצילום ולהבין את הפענוח
לא עשיתי עם חומר ניגוד אז אני לא יודעת, אבל למיטב הבנתי זה לא משפיע על המצב הפיזי.
בכל אופן כדאי עם מלווה, כי בבדיקות רציניות לא כדאי להיות לבד וגם התורים ארוכים (במיוחד עם חומר ניגוד)
המון בהצלחה גיבור/הארץ השוקולד
מאחל בריאות איתנה וכוחות להתמודד.
לגופו של עניין, אני לא יודע.
באסהארץ השוקולדאחרונה
כל הכבוד שניסית
אוי, כואב ממש לקרואארץ השוקולדאחרונה
מציע לחפש דמות מקצועית שתעזור להתמודד, ולחשוב כיצד לשתף את המשפחה.
בהערה אציין שאין לנו יכולת לדעת אם מי שנמצא בצד השני של המסך מנסה לסייע או לנצל ולכן הזהירות נצרכת בשני הכיוונים וכדאי להיזהר בשיח אישי בנושא