"שרות לאומי,השכלה ונישואין"-כתבה של הרב מלמד בשבעשובל אור

מישהו כאן קרא את הכתבה הזאת בעיתון של השבת האחרונה?

יהיה מעניין לפתח עלזה דיון כאן..

אין לי עכשיו זמן כ"כ לכתוב את דעתי, אבל גם היא תבוא...

לא ראיתי אותה..רחלי ברק

אולי כדאי לפרסם אותה כאן לטובת אלו שלא ראו את הכתבה?

בצלב"א.

חשבתי עלזה...שובל אור

רק שאין לי מושג איך אפשר לפרסם כזה דבר...

משה, אולי תחלץ לעזרתנו? (אם הרעיון שלך זה לסרוק, אז אני לא יכולה לעשות כי המחשב שלי דפוק ולא מוכן לעשות שום פעולה בקושי..)

קישור למעוניינותמשה
וואי תודה משה! בקושי הספקתי לפתוח ת'פה....שובל אור
לאפחד אין חוות דעת על הכתבה??.....שובל אור
יש בזה הרבה הגיון...משה

אני רואה מה קורה אצל בנים, והמצב די קטסטרופלי:

17-18: סיום תיכון
23-24: סיום "הסדר" (ויש כאלו שמוסיפים עוד שנה)
26-27: סיום תואר ראשון וכו'
ועל תואר שני אני כבר לא מדבר.

אם ניקח בחשבון שיש את אלו שרוצים להתחתן בגיל 19, המשמעות היא שעלולות להיות ~8 שנים שהזוג נשוי ועבודה לבעל - אין (ובחלקן גם אין עבודה לאישה).
ואשתו גם היא צריכה ללמוד, כך שכל העול נופל על ההורים (בדומה, אגב, לעולם החרדי, אבל שם יש עוד מרכיבים שלא רלוונטיים כרגע)

הרב מלמד דיבר על הבנות, אבל אותה הבעיה בדיוק רלוונטית לגבי הבנים.

כסףאנונימי (פותח)
נמאס לי מהעולם הזה שהכל פה זה בעצם רק כסף, כסף וכסף זוג לא יכול להנשא בגלל שלא יהיה לו כסף זה ממש מעצבן, בת לא יכולה ללכת לשרות גם מאותה סיבה זה שיא המעצבן!!
אני קראתי.מוריונת

אני די מסכימה אבל קשה לי לחשוב על ויתור על השנים האלה..

שמעתי כ"כ הרבה ניסים ונפלאות על השנה הזו ומה שהיא עושה לבן אדם.

תחשבו- שנה שלמה שאת מקדישה רק כדי לתת!!!!זה כ"כ יפה ואח"כ כמה שכולם יוצאים עם הכרזות שאלו צריכים להיות כל החיים שלנו הרי זה מאוד קשה בסופו של דבר לביצוע...

אני חושבת שצריך לשרת שנה אחת ואז מי שלא מסוגל כספית ללכת ללמוד.

חוצמזה צריך לדעתי להעלות את הנושא למודעות של הציבור שלנו כי הרי לכולנו חשוב שמור על זה שהבנות תצאנה משכילות ומצד שני גם  משכילות.אם יותר אנשים ידעו על זה אולי יהיה ביום מן הימים אפשר לפתוח איזה גוף שיתן לבנות הציונות הדתית מלגה כדי שיוכלו לשלב נישואים ולימודים..

מי יודע..

שיהיה לכולנו בהצלחה!
בצלב"א. 

אני חושבת-שובל אור

בעיקרון ממש הסכמתי עם הבעיה הכלכלית שנוצרת, ובאמת שאפעם לא חשבתי על הצד הזה..

אבל.. מצד שני, אני אישית ואני בטוחה שעוד הרבה, לא מסוגלות להתחיל ללמוד לימודים גבוהים מייד אחרי התיכון.. השנת שרות זו שנה מעולה להתאוורות קצת, אחרי ה-12 שנות לימוד הללו.. מה גם, שלא כולן יודעות עדיין מה הם רוצות ללמוד (וכל אלה שמתחת לכיתה י"ב שקוראים את זה- אל תיסתרו את מה שאני אומרת- גם אם עכשיו אתם בטוחים במה שאתם רוצים לעשות, אז צר לי לבשר שבכיתה י"ב רובם עוברים שלב מהותי שמשנה להם המון דברים, ביניהם גם שאיפות.. וזה דברי המורה שלי,אני לא ממציאה), ובמהלך השנת שרות, אחרי שנחשפים לתחומים שונים, ואחרי ש'רואים קצת עולם', אפשר יותר לגבש את השאיפות המקצועיות ושאיפות בכלל... אז זה עוד פלוס לטובת השנת שרות...

ועוד נקודה אחת- הרב מלמד דיבר על בנות ממשפחות מועטות יכולת- אז השנת שרות היא גם שנה מעולה כדי לחסוך כסף... (לא אמרתי שנותנים הרבה, אבל בהחלט אפשר לחסוך מזה, וגם כמובן אפשר לעבוד בעבודות מזדמנות.. ויש יותר מבחר כי מגיל 18 נפתחים השערים לתעסוקה...)

אני באמת מסכימה עם הרב מלמד, שזה עלול להיות קשה גם ללמוד וגם לנהל בית בו זמנית, אבל לא מהפאן הטכני של עניין (המימון..) אלא מבחינה נפשית וכו'... אבל שורדים את זה....

ולגבי הבנות ממשפחות מועטות יכולת- באמת צריכים לחשוב על איזה פיתרון עבורן, אם כי אני חושבת שמס' בנות כאלה הוא מועט ביותר.. (אבל אינלי שום מקור מידע אז אסור לי בעצם לדבר).

לגבי לימודים - אני מסכיםמשה

אני עד היום קצת (רק קצת! ) מתחרט על זה שלא נתתי לעצמי קצת חופש מהלימודים לפני שהגעתי למכון לב.

זה קשה. מאוד

מוריונת-רחלקה

זה נכון שזה ממש חשוב ש"ל- מהבחינה שזו שנה שלמה שאת מקדישה אותה רק לנתינה וסיוע לזולת, אבל תחשבי שאם את עושה ש"ל בקום להתחתן, את בעצם דוחה את המשימה הלאומית שהיא לטווח הארוך לטובת משימה שגם חילונים עושים שהיא לטווח הקצר.
עכשיו המשימה שלנו היא להביא כמה שיותר ילדים כדי שעם הזמן יהיה לנו (גם ליהודים וגם לציבור הדתי לאומי) רוב דמוגרפי וע"י כך נוכל לשנות לטובה ת'מדינה שלנו!!! ולדעתי זה יותר טוב מאשר לעמוד בצמתים ולחסום כבישים.

יומטוב

ברור..מוריונת

אני הראשונה שתסכים איתך..בכלל המד"שית שלי מתחתנת השבוע במקום שרות.

הנק' היא שתסכימי איתי שרוב השמינסטיות לא באמת מוכנות נפשית להתחתן בשלב זה...אפילו אל תלכי רחוק,אני יכולה להעיד על עצמי שלא נראה לי שאני אתחתן לפחות בחצי שנה הקרובה פשוט כי אני לא מוכנה לזה עדין..

בקיצור אני מסכימה איתך נקודתית שזה אם זה מתאים עדיף אבל ברוב המקרים זה פשוט לא בזמן ועדיף לנצל את השנה לבניה לקראת חתונה!!
בהצלוחה לכולנו!!
בצלב"א..

ענת-שובל אור
בכל מקרה, המון זוגות צעירים שמתחתנים מוקדם, נוהגים לדחות את ההריון עד לסיום הלימודים של האישה, וחוצמזה, דחייה של שנה\שנה וחצי של הנישואין, לא יעזרו הרבה להגדלת כמות הילדים (בתקופה הזאת אפשר לפי הנורמות ללדת ילד אחד).
מישהו קרא את הכתבת המשךשובל אור

של הרב מלמד בבשבע האחרון? אני לא.. התחלתי לקרוא ומהר מאוד גיליתי שדבריו ממש מעצבנים אותי עד כדי כך שהתחלתי להתבטא כלפיו בביטויים לא כ"כ הולמים לרב, ולכן החלטתי להפסיק כדי לא להמשיך להיכשל...

אבל מישהו כאן קרא? מה היה כתוב שם בתימצות? 

ת'אמת...ענת=)

גם את הכתבה הארשונה בקשר לכך שהשרות גורם ברוב המקרים לכך שמ"ס הרווקות גדל לא קארתי, אבל המורה שלנו למ"מ הבאיה אותו באחר השיעורי השלמה ודנו עליו בכיתה...

אבל את הכתבה השניה לא יצא לי לראות,(בכלל לא יוצא לי לעבור על עיתונים בתקופה האחרונה)

אשמח אם תוכלי להעלות את התמצית או לכתוב לנו במילים שלך מה היו דבריו.

זהו שגם אני לא קראתי...שובל אור
אבל אולי במהלך החיים אני אקרא.
כתבת ההמשך:משה
השכלה מקצועית כשירות לאומי
מאת הרב אליעזר מלמד

השירות הלאומי מההיבט הכלכלי – עלות מול תועלת * התפוקה החלקית של כוח אדם בלתי מקצועי * המשאבים המוקדשים לשירות הלאומי יכולים לסייע למובטלים * השירות הלאומי מתוקצב בכספים ייחודיים בלחץ הח"כים הדתיים * הקדמת הלימודים תוסיף לתל"ג עוד שנות עבודה של כוח אדם משכיל ומקצועי * אפשר להנהיג שירות התנדבותי בשכר נמוך בתום הלימודים

במסגרת השירות הלאומי באים לידי ביטוי ערכים נעלים ומקודשים כמו התנדבות, מסירות ועצמאות. ומעל לכל - השירות הלאומי מביא לידי ביטוי את המחויבות של כל אחד מישראל כלפי הכלל. בשנותיה הראשונות של המדינה אי אפשר היה לעמוד באתגרים הלאומיים של קליטת העלייה וההתיישבות ללא ההתנדבות של הצעירים. עם זאת, מסגרת השירות הלאומי היא כלי בלבד, שבו עצמו אין קדושה. הקדושה היא בערכים שבאים לידי ביטוי דרכו. ככלי, יש חובה לבדוק מעת לעת את התועלת שבו, והאם ישנה אפשרות לייעל את התרומה למדינת ישראל.

במאמר הקודם אודות השירות הלאומי התייחסתי לבנות הבאות ממשפחות מעוטות הכנסה וברוכות ילדים. הפעם אתייחס להיבט הלאומי-כלכלי, ובמאמר השלישי אתייחס לעוד כמה היבטים (המלצה: מי שאינו אוהב להיכנס לחשבונות מדוקדקים, מוטב שידלג על מאמר זה).

ניתוח עלות מול תועלת
בת שירות לאומי עולה למדינה הרבה כסף - לפחות 3500 ש"ח לחודש. העלות כוללת דיור לחלק מהבנות, נסיעות, דמי מחייה וניהול. סך העלויות הממוצעות לבת היא לפחות כ-2500 ש"ח לחודש. בתוספת המענק שניתן לכל בת, שהוא כאלף ש"ח עבור כל חודש, הרי שעלות כל בת למדינה היא כ- 3500 ש"ח בחודש. יש משערים שהעלות גבוהה יותר. אגב, עלות חיילת גבוהה עוד יותר.

לעומת זאת, תפוקת העבודה הממוצעת של בנות השירות פחותה מתפוקתן של עובדות בשכר. ראשית מפני שהן מתנדבות, וכדברי הפתגם המפורסם: "אסיא דמגן - מגן שוויא" (רפואה בחינם - חינם שווה). ואע"פ שיש בהתנדבות התלהבות, מכל מקום העובדות בשכר יותר מחויבות לעבודתן, ועל כן הן מקפידות יותר לעבוד בחריצות, לבוא בזמן ולהיעדר פחות. חובה לציין כי גם מקרב בנות השירות הלאומי יש בנות רבות שהן חרוצות ומסורות, ולמרות שהן מתנדבות, עבודתן אינה נופלת במאומה מזו של עובדות בשכר ולעיתים אף עולה עליהן. אולם בסך הכול, התועלת הממוצעת של כלל בנות השירות היא פחותה באופן משמעותי מעבודתן הממוצעת של עובדות בשכר.

בנוסף לכך, במקומות רבים לוקח לבנות חודש או אף מספר חודשים עד שהן לומדות ויודעות כיצד למלא את תפקידן כראוי. במשך תקופה זו עבודתן פחות יעילה. וכשבכל שנה הבנות מתחלפות, יוצא שאחוז מסוים מתקופת השירות אובד על הכשרת הבנות. גם המערכת הקולטת את הבנות לעבודתן צריכה להשקיע בהדרכתן יותר זמן ומאמץ מאשר בהדרכת עובד רגיל.

מקצועיות
הבדל נוסף קשור לרמת המקצועיות. ההבדל שבין מדינות מפותחות ועשירות למדינות נחשלות ועניות, תלוי במידת המיומנות של כוח העבודה שלהן. מורה שלמדה היטב את מה שהיא מלמדת מועילה יותר ממתנדבת שלא למדה. אחות שלמדה בבית ספר לאחיות תורמת יותר ממי שלא למדה. ואמנם יש בנות מוכשרות וחרוצות שגם בלי ללמוד הוראה יועילו מאוד לתלמידותיהן, אבל הן מיעוט. הכלל הוא שככל שהמורות יעברו הכשרה טובה יותר כך הוראתן תהיה איכותית יותר.

לפי הערכתם של מספר מנהלים שבמוסדותיהם משרתות בנות שירות, תרומתה הממוצעת של בת שירות שווה פחות ממחצית מתרומתה של עובדת קבועה ומקצועית בשכר. מורה מוסמכת עולה בתחילת עבודתה כ- 4000 ש"ח לחודש, וכן אחות. מדוע אם כן שהכסף המושקע בשירות הלאומי, בעלות של כ-3500 ש"ח לחודש, לא יופנה ישירות לבתי הספר ובתי החולים, כדי שיוכלו להעסיק בו עוד מספר עובדים מיומנים בשכר?

אבטלה
בנוסף לכך, מדינת ישראל מתמודדת כיום עם בעיה אבטלה. כתשעה אחוזים מהרוצים לעבוד אינם מוצאים עבודה. מצב זה יוצר תסכול נורא וגורם משברים אישיים ומשפחתיים שעלולים להשפיע לרעה גם על הדור הבא. גם מבחינה כלכלית האבטלה גורמת נזק למדינת ישראל. המדינה משלמת לרבים מהמובטלים דמי אבטלה של כאלפיים ש"ח ויותר לחודש. האבטלה גורמת גם לאובדן תשלום מיסים וארנונות בשווי רב. אילו במקום להחזיק את המתנדבות ב-3500 ש"ח לחודש היו משלמים סכום זה למובטלים, היה בכך משום תרומה לפתרון בעיית האבטלה וחסכון משמעותי של כאלפיים ש"ח לחודש לאוצר המדינה.

כיום ישנן נשים רבות, מוכשרות וחרוצות, שסיימו לימודי הוראה או לימודי אחיות, למשל, ולא מצאו מקום לעבוד. באותם התקציבים שמחזיקים כיום את בנות השירות הלאומי היה אפשר להעסיקן, ובכך היו משביחים את מערכות החינוך והבריאות וגם חוסכים כסף לאוצר המדינה.

ואמנם יש עבודות פשוטות שאינן מתאימות למורות ואחיות מוסמכות, אבל גם בין מחפשי העבודה יש רבים שאינם מקצועיים, והיו שמחים לקבל עבודה קבועה כדי לפרנס את משפחתם ולשקם את כבודם העצמי.

סיכום: עלות מול תועלת
לפי הערכתם של כמה אישים שמעסיקים בנות שירות, עבודתן הממוצעת שווה כאלפיים ש"ח לחודש. כלומר, בתשלום של אלפיים ש"ח אפשר היה להעסיק עובדת בחצי משרה שתתרום את אותה התרומה של בת השירות. לעומת זאת, המדינה מוציאה על בת שירות כ-3500 ש"ח, ועוד מפסידה כאלפיים ש"ח על כל מובטל שרוצה לעבוד ולא מוצא מקום. נמצא שההפסד הממוצע לחודש על בת שירות לאומי הוא בין 1500 ל-3500 ש"ח.

אגב, פקידי האוצר יודעים שהחזקת השירות הלאומי אינה משתלמת לקופת המדינה. אלא שנציגי הציבור הדתי בכנסת עומדים על זכותן של הבנות הדתיות לשרת שירות לאומי, ופועלים להכנסת תקציב ייחודי של כמה עשרות מיליוני ש"ח בכל שנה עבור החזקת הבנות.

כדי שלא תיפול רוחן של בנות השירות הלאומי לעומת חברותיהן שבצבא, נציין שבת שמשרתת בצבא עולה בממוצע למדינה כמעט כפול מבת שירות לאומי, ולעומת זאת תרומתה הממוצעת פחותה, מפני האבטלה העצומה שבקרב החיילות.

מבט לאומי רחב
גם במבט לאומי רחב, הדבר החשוב ביותר למדינה מבחינה כלכלית-חברתית הוא שיהיו בה כמה שיותר עובדים משכילים. לדוגמא, התל"ג (התוצר הלאומי הגולמי) של מדינת ישראל שווה בערך לתל"ג של מצרים, ירדן וסוריה גם יחד. זאת כאשר במדינת ישראל מתגוררים רק כחמישה מליון יהודים ואילו בארצות הללו מתגוררים כתשעים מליון ערבים, ולמרות שלמדינת ישראל שטחים מזעריים, בעוד למדינות הללו שטחים נרחבים ובהן נפט ושאר מחצבים. כלומר, העובד היהודי במדינת ישראל שווה מבחינה כלכלית קרוב לפי עשרים מאשר שכנו. וכך בכל העולם, בארצות המפותחות אדם מייצר הרבה יותר מאשר בארצות הנחשלות - הכול תלוי ברמת ההשכלה הממוצעת של האוכלוסייה.

וכמו שכל עובד משכיל נוסף מעצים את כוחה של ישראל, כך גם תוספת שנתיים עבודה של עובד משכיל ומקצועי מעצימה את כוחה. כלומר אם אדם רגיל לעבוד כארבעים שנה עד הפנסיה, תוספת של עוד שנתיים היא תוספת של 5% לכוח העבודה המשכיל והמקצועי, דבר שיש לו משקל אדיר לעוצמתה הכלכלית של ישראל. גם ויתור על שנת שירות יחידה והקדמת הלימודים האקדמאים תתרום 2.5% לכוח העבודה המשכיל, וגם לכך יש משקל כלכלי גדול לטובתה של מדינת ישראל. במשפחות הדתיות, ברוכות הילדים, האמהות נשארות בבית בחלק מהשנים. עובדה זו רק מעצימה את משקלן היחסי של אותן שנתיים לעומת שאר שנות עבודתן.

רמת ההשכלה הלאומית
בנוסף לכך, איחור גיל הלימודים האקדמיים גורם ללא ספק לאחוז מסוים של הבנות (להערכתי כעשרה אחוז) שלא להתחיל בלימודים הללו או שלא לסיימם. וכמה סיבות לכך: חלק מהבנות מתחתנות ומתקשות לעמוד בעומס הלימודים עם אתגרי המשפחה, וחלקן מתקשות להתיישב מחדש על ספסל הלימודים לאחר שיצאו ממסלול הלימודים.

חשוב לציין, שח"ו אין בדברים אלו פגיעה באותם אנשים טובים ויקרים שאינם מתאימים ללימודים אקדמיים. כל ציבור מורכב ממגוון של אנשים, בעלי כישרונות שונים, וכל קבוצה תורמת ומעשירה את כלל הציבור (לא כאן המקום להרחיב בנושא חשוב זה). אולם מבחינה כלכלית, המנוע המרכזי הוא רמת ההשכלה. ולאחר שהמנוע הזה מפותח כראוי, גם כל שאר המרכיבים של החברה משגשגים יחד אתו. ולכן צריכה החברה לדאוג שכל המסוגלים ללמוד לימודים גבוהים בתחומים התורמים לחברה ולכלכלה - ילמדו. וככל שיתחילו ללמוד מוקדם יותר, כך רבים יותר יזכו להשכלה גבוהה ואיכותית.

נמצא אם כן שבעקבות השירות הצבאי והלאומי מפסידה המדינה כ-15 אחוז מכוח העבודה המשכיל והמקצועי שלה בקרב הנשים. מוטב היה למדינה מבחינה כלכלית לו כל אותן בנות היו מקדימות את לימודיהן האקדמיים, ואח"כ עובדות בשכר.

שמירה על ערך ההתנדבות לאחר תום הלימודים
אמנם, שיקולים אלו, שהם כלכליים בלבד אינם משקפים את מכלול השיקולים. לעיתים מוטב למדינה להמשיך את מסורת ההתנדבות, למרות שאין בה תועלת מעשית, מפני שהיא משמרת את הזיקה של היחיד אל הכלל, ומחזקת את הלכידות החברתית.

אולם לשם כך אפשר להציע כי כל אותן בנות שמעוניינות בלימודים אקדמאים יקיימו את השירות הלאומי שלהן לאחר תום לימודיהן. בכך יתרמו תרומה איכותית יותר למדינה, ותפוקת עבודתן תעלה על עלות אחזקתן. בוגרות המכללות, למשל, יתנדבו בבתי ספר, משפטניות יתנדבו בעזרה משפטית לחלשים, ועובדות סוציאליות בחיזוק משפחות חלשות. מן הסתם רבות מן הבנות כבר יהיו נשואות, אבל תרומתן לא תהיה פחותה עקב כך, מפני שאם המדינה תעניק להן 2500 ש"ח לחודש (כפי עלות בת שירות לאומי), ובנוסף לכך בתום שנת השרות יקבלו מענק של אלף ש"ח עבור כל חודש, הן יוכלו לעבוד במסירות.

דברים אלו נועדו לחשיבה מחדש, אבל בשום פנים אין בהם ביקורת על כל אחת מהבנות היקרות שמתוך כוונה טהורה וטובה מחליטה להתנדב למען עמה במסגרת השירות הלאומי.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

אני לא הייתי שולל את דבריו על הסף, מצד שני, לא כל אחת מסוגלת להמשיך לאקדמיה מיד אחרי שמינית.
שירת הים-רחלקה
דחיה של שנה שנתיים כן משמעותית!!   תחשבי שבשנה שנתיים האלו אפשר להביא עוד ילד דתי-לאומי לעמ"י, אבל זה לא עוד ילד- כי זה ילד כפול הרבה בנות שעושות שרות במקום להתחתן (ויש ה-מ-ו-ן כאלו...)
טוב, נכנסים פה כבר לעניין של אידיאלים.שובל אור

אם זו מישהי שחושבת שהאידיאל הוא להוליד כמה שיותר ילדים- שתנהג כך. (ולא שאין לי אידיאל כזה, אבל אני לא לחוצה עליו..)

אבל כבר כתבתי מקודם שרוב הזוגות הצעירים נוהגים לדחות את ההריון עד לסוף הלימודים הגבוהים, כך שזה לא ממש עוזר להגשמת אידיאל הבאת הילדים.

סליחה על ההתערבות..שחר

אבל מעבר לכל הדברים שנאמרו פה -

אני מרגיש רע לומר זאת על הרב אליעזר מלמד, אבל אני חש צורך.

זה התפוצץ בארוחת בוקר בישיבה. דיברנו על הכתבה, ועל הגישה של הרב מלמד בלי קשר.

הגענו למסקנה שיש אנשים שמתייחסים לאישה כאל - מכונת פחיות. לא, אל תהרגו אותי, אני מרגיש שאותי הפכו להיות השקל. זאת אומרת, ארבע וחצי שקל. שווי של פחית משקה.

הגישה שאומרת להתחתן מוקדם, להביא הרבה ילדים לעולם וכך ליצור רוב דתי במדינה - מגעילה אותי!!

בסוף ארוחת הבוקר הגענו למסקנה שאם אנחנו היינו בנות היינו עושים/עושות הפגנת מחאה.

תודה על הרעיון... רוצה לעזור לנו באירגון?שובל אור

כי כידוע זה הצד החזק אצל בנים...

ואהבתי (וצחקתי) על הדימוי שלך למכונת פחיות... להתחיל להרגיש ככה?...

ועכשיו רציני- לא ממש קראתי את הכתבה השניה של הרב, אבל אם באמת מישהי חושבת שהאידיאל הוא להביא כמה שיותר ילדים (אם על זה באמת הוא דיבר), אז שתלך לממש אותו.אותי זה לא מזיז אותי מעמדתי..

ענת- אם את מעוניינת אפשר לפתוח כאן דיון בפני עצמו על הנושא שאת מעלה, סתם מסקרן אותי לדעת מה כ"כ גורם לך לחשוב שזה הכי חשוב...

לא הבנת!!!שחר

קודם כל, איני יודע אם אלו בדיוק היו דברי הרב בכתבה. אני שמעתי אותו אומר זאת בהזדמנות אחרת.

דבר שני, להביא הרבה ילדים לעולם זה אידאל חשוב. אשרי מי שיכול לקיים אותו.
אבל מכאן, ועד להפוך את זה לאמצעי לפתרון "הבעיה הדמוגרפית" החילונית - זה מוגזם!!

הבנתי טוב מאוד!שובל אור
שים לב שבהודעות הקודמות שלי לענת כתבתי שגם לדעתי האידיאל של הבאת ילדים הוא מאוד חשוב תמיד, אבל אני לא לחוצה עליו, כך שאני לא אוותר על השנת שירות (אולי אפילו שנתיים, נראה איך תהיה השנה הראשונה..) ואם באמת דובר כאן על האידיאל הזה בתור הפיתרון לבעיית ההשתלטות החילונית (איך שלא יגדירו את זה), אז זה באמת לא הפיתרון.. ולכן אני רוצה לשמוע את ענת ולראות למה היא חושבת שזה הפיתרון, אולי היא תיפתח לי אפיקים נוספים.. 
רק הערהמשה
החרדים (וגם הכיפות הסרוגות) "מייצרים" יותר חילונים מאשר החילונים בעצמם.

תעשו חשבון מה אחוז היורדים מהדרך (גם החרדים וגם הדתיים) ומהו אחוז הילודה בחברה החילונית.
אהבתי את ההשוואה...שחר
רק חבל שהיא פשוט לא נכונה. בקצב הנוכחי היא תהיה נכונה מהר מאד, אבל עדיין לא. אני אשמח אם תמצא נתונים סטטיסטיים, כי אין לי מושג איפה לחפש באינטנרנט.
גם אם זה נכון,שובל אור
אז בכל זאת זה עדיין שווה בשווה כי הילדים החילוניים המון פעמים גדלים לפשע.... (סורי על ההכללות אבל זה המצב המון פעמים)
ואז?שחר
כאילו, מה הקשר?
(מה ישלך היום? אתה נהנה לסתור אותי??)שובל אור
הקשר הוא שלא תרמנו לשום דבר בחברה הישראלית. הרי המטרה שלנו היא ליצור חברה טובה ומועילה, ולכן היו פה אנשים שאמרו שבשביל זה צריך להביא כמה שיותר ילדים דתיים לעולם, אז היו כאלה שאמרו שאחוז הדתיים\חרדים שבאמת נשארים כאלה הוא לא משו, ואז לא הועלנו בכלום כי בעצם הם הצטרפו לחילונים, אז לכן באתי ואמרתי שכלום לא מועיל כי ממילא החברה לא נעשית טובה.
וואו..שחר

לא חשבתי על כזה כיוון...

בכולופן, מה שהתכוונו פותרי הבעיה הדמוגרפית זה ליצור רוב דתי במדינה, ותוך עשרים שנה המדינה תשנה את ציביונה. לא, אל תסתכלי עלי ככה, זה יקרה! אבל לא אהבתי את הרעיון של מכונת הפחיות.

ת'אמת....שובל אור

פתאום גם אני לא הבנתי מה פתאום תקעתי את מה שתקעתי על החילונים... (שיו..! אני מודה באשמה... האגו קצת יורד..)

וגם אני חושבת שכדאי שיהיה רוב דתי במדינה, אבל איך אתה יכול להיות בטוח כ"כ שזה יקרה? ואיזה אמצעים לדעתך יכולים לקדם את זה, מלבד ההפיכה למכונת פחיות?

חח...שחר
גם בלי להיכנס לאקסטזה של מכונות קפה (החלפתי דימוי, נמאס לי מהקודם..) אחוז הילודה בציבור הדתי והחרדי גבוה לעין ערוך מהציבור הכללי.
אגבמשה
פלא שהוא כותב סדרת כתבות שלמה על הבנות, ומתעלם מהבעיה הזהה ואף החמורה יותר אצל הבנים.

אותה בת שוויתרה על שירות לאומי... תתחתן... עם...
הסדרניק/תלמיד ישיבה גבוהה

גיל 23 - סוף ישיבה (שבגיל הזה יכולים להיות לו שניים ובמקרים נדירים גם שלושה ילדים ! מאיפה יפרנס אותם ?)
גיל 26 - תואר ראשון (עוד ילד)

וכן הלאה.

זו בדיוק אותה הבעיה, רק בלבוש שונה מעט.
חכם גדול...שחר
ע"פ הרב אליעזר, לימוד תורה זה מצווה חשובה, ואילו ש"ל לא. זה ההבדל.
דיי.. לא יפה ככה להשמיץ אותו...שובל אור

(בגלל זה החלטתי לא לקרוא את הכתבה השניה..)

אבל אולי הוא באמת חושב שצריך לנהוג כמו החרדים שהאישה מפרנסת והבעל יכול להמשיך ללמוד לו? (ולחרדים עוד נוסף הפאן של המשכורת מהכולל.. שזה עוד איכשהו מוסיף)

אם כן- אז זה ממש לא מקובל עלי! בקטע הזה אני מהנשים המיושנות חסרות רגש פמיניסטי שכן חושבות שמקומן של הנשים הוא במטבח.. או יותר נכון- בבית, עם הילדים... (ברור שלצאת לעבודה, אבל הזמן העיקרי מופנה לילדים), כי מה, המטרה שלנו היא שיהיה רוב דתי בארץ, אז בשביל להגשים ת'רוב הזה לא מספיק רק להביא ת'ילדים ולתת להם לגדול ולהתפתח מעצמם, צריך גם לטפח אותם שיגדלו בדרך הראוייה.. הכסף עוזר רק בצד הגשמי של העניין..

השאלה שלי לא מופנית רק אליומשה
היא מופנית לכולם.

נ.ב.
דווקא הרב אליעזר מעודד בישיבה שלו תוכנית שנקראת "שילובים" - במסגרתה אנשים לומדים מקצוע, או חלקי מקצוע כחלק קטן משנות ההסדר.

זה כמובן לא פותר את הבעיה, אבל בהחלט מצמצם אותה.
אממ...שחר

יש גם את המלגה.. תלוי איפה הבנאדם לומד.

ושירה - אף אחד לא הכריח אותך להתחתן עם בייניש.(ואני מקווה שלא תכריחי ביינישים להתחתן איתך..)

בת שמתחתנת עם אברך, יודעת מה היא עושה, ורואה בזה שהבעל לומד בשקט שליחות גדולה לחיים.

אברך זה לא מה שמתאים לכל אחדמשה
יש כאלו שזה מתאים להם. נכון, אבל לרובם - לא.

נכון.שחר
ולצערי נוצרים מצבים שבנאדם הולך ונהיה אברך מכורח הנסיבות, ולא כי הוא באמת למדן רציני, או רואה את עתידו בתורה.
כמו מה שקורה בחברה החרדיתמשה
וידוע מה אומר הרמב"ם על כל התופעה של אברכים...

אז מילא אדם שמאמין שזו דרכו ורוצה להתפרנס בהמשך (רב, שוחט וכו'), אבל זה לא מתאים לכל אחד.
אל תכליל!!עדיה

זה לא מה שקורה לכל הציבור החרדי!

חוץ מי זה שייש כאן עינין של הוצאת שם רע!

בינייש זה לא לכל החיים..שובל אור

ואני לא מכריחה אפחד להתחתן איתי, אני בטוחה שיהיו כמה שירצו את זה מעצמם.

אבל אני חייבת להדגיש- אין לי בעיה עם תופעת הלמדנות הזו, אבל זה באמת צריך להתאים לכל אדם ולכל זוג, וצריך גם מתישהו לעשות לזה סטופ, כי לא ייתכן כל החיים לשבת וללמוד ולחכות שהכסף יצנח מהשמים..

באמת?שחר

אני לא בטוח במשפט הראשון שלך, אבל ניחא...(-:

וברצינות - אברכים מהסוג שתיארת, מוצאים לעצמם מקצוע בהוראה בד"כ אחרי כמה שנים.

למה לא?שובל אור
ושיערב להם זה באמת אחלה מקצוע... רק שיתחשבו בתלמידים יותר מהמורים של היום, זה התנאי...
להשכלה כללית..רחלי ברק

ההגדרה של "אברך" זה בחור צעיר....

ככה שפתאם כל הדיום ה...הזוי הזה פה יקבל פרופרציה...

בצלב"א.

אברך = נשוי שמקבל מלגהמשהאחרונה
ומנסה לחיות מהכמה גרושים האלו ולפרנס איתם את משפחתו.
הפתרון להרויח שנה הוא שילוב ש"ל עם מדרשה...אנונימי (פותח)
אתן מוזמנות לבדוק- בת"א שנת קירוב לבבות עם ראש יהודי 052-6070330
תרומה לעםפנינה.

אתם שמים לב שכל מי שהתנגד פה לביטול שנת שרות היה בגלל שהשנה הזאת תורמת לעצמי / א"א להתחיל ללמוד ישר אחרי השמינית

וכולם פה שכחו תמטרה העיקרית של הש"ל!!

תמיד הציבור שחנו התפאר בזה שתראו תבנות שלנו יך הם הולכות ומקדישות שנה לטובת העם שאין את זה בשום מקום

ופתאום השיקול לבטל את זה, זה בגלל כסף/ להתחתן יותר מוקדם מה בוער? שנה אחת לא ישבור אותנו.

הרב מלמד כתב שמי שבאמת רוצה לעשות ש"ל שתעשה אחרי הלימודים, קצת קשה לצאת ככה נגד רב אבל באמת?! מי תעשה שרות לאומי אחרי הלימודים בעז"ה עם ילד או שניים?! זה לא מציאותי!

תחשבו מה המדינה תעשה בלי הבנות שרות שאפשר למצוא אותם בכל מקום בבי"ח, בגני, חינוך מיוחד, קומונה (!) ועוד ועושות עבודת קודש ממש (יצא לי לפגוש בנות ש"ל בכל מיני תחומים וממש א"א בלעדיהם!)

אז לבטל ככה תשנה הזאת כדי להתחיל ללמוד/ להתחתן שנה יותר מוקדם?! ומתי הבנות יישמו את מה שמחנכים אותם כל החיים על נתינה, אחרי החתונה?! נו באמת..

אצלנו בבית היה על זה ויכוח מאוד גדול וההורים שלי שהם שניהם אנשי חינוך יצאו נגד זה בתוקף. הפסקנו תדיון אחרי שעה כשראינו שעוד שניה מתחילים לזלזל ברבנים (ואני עוד העלתי תנושא וניסיתי להציג תדעה של הרב.. הם כמעט חשבו שאני מסכימה איתו...)

אחלה כתבהפנאט2
ממש לאא!!!אנונימי (פותח)

ולפי מה שהבנתי אתה לא ממש בת שרות.זה באמת חכם להגיד אתזה מהצד...

אגב,הכתבות ממשיכות ומי שראה/תה בבשבע האחרון היה עוד כתבה בעניין..ואותי זה כבר ממש ממש התחיל לעצבן..

החישובים של מס' הילדים שיכולים להיולד..מה עדיף???שמישי בת 29 תהייה כבר עם 10 ילדים שזרוןקים בכל פינה .כי היא נהייתה אמא שעדיין הייתה ילדה???

בקיצ' כתבות אלו יש לי פוול מה להגיב עליהםם אבל קודם תקראוו

ואגב פנאט2..אתה מוזמן להגיד מה בדיוק אחלה

שירות עם נוער בסיכון/הדרכה בפנימיה/משפחתוניםמשתמשת💋

אני בכיתה יב והכיוון שלי זה לגמרי ילדים או נוער בסיכון, או ילדים בכללי (אבל משהו משמעותי) ואני פשוט מרגישה אבודה רצח. למי פונים? איך נרשמים? איך אני יודעת מה אני באמת רוצה? את מי שואלים? איזה מסגרות יש לי שיכולות לענות למטרה שלי?

ממש אשמח שמישהי שכבר הייתה שם תכוון אותי כי ברצינות אין לי מושג.

דרושות בנות שירות אחראיות למעונות ויצו לגיל הרךwizo1

מחפשת שירות משמעותי ומספק? 

רשת מעונות ויצו מגייסת מחנכות-מטפלות לגיל הרך

בואי לקחת חלק חיוני בחינוך הדור הבא

● הכשרה מקצועית מתמשכת על חשבון הארגון

● עבודה בצוות מקצועי ואיכותי

● סביבת עבודה חמה, משפחתית ותומכת

0522333957

אהלן! מישהו עוד כאן?ה' אור לי.

בהצלחה לכל האלופות כמוני שמתחילות שירות מחר

קושי בשירות האם לעזוב?אנונימית 888

היי.. אני בת שירות במקום מסוים-מבחינת המקום גם לא ככ כיף לי אני דיי סופרת את השעות עד שזה נגמר, אבל אני עוד מאמינה שאולי זה ישתנה, הקושי האמיתי הוא עם המדשית שלי אנחנו פשוט לא מסתדרות אני אומרת א' היא חייבת להגיד ב', היא לא סובלת אותי ואני גם לא מאוד מחבבת אותה.. קשה לי מאוד ככה!

לא ממש באלי לערב רכזת אני מרגישה שזה סתם יעשה בלאגן (גם הרוב מתחת לפני השטח.. לכאורה אנחנו קצת מדברות ואין משהו דרמטי, אבל אני רואה בשיח שלנו וגם דברים ששמעתי..)

הצילוווו אני עוד רגע משתגעת כאן.. מה כדאי לעשות?

אשמח לרעיונות לפעילות פתיחה לכל האולפנה ביחדמירי כהן

הי אני מדריכה באולפנה שנה הבאה ואשמח לרעיונות למשחקי היכרות לקבוצות גדולות. משחקים שעושים אווירה ולא נמרחים..

סגרת\מחפשת שירות בחיפה? מדרשת 'באורך' מחכה לך!חגהבגה
שנה הבאהמבשרת :)
שנה ראשונה, מחפשת שירות לשנה הבאה
מה אומרות, לחפש מקום אחר? מאיפה להתחיל?
או להישאר עוד שנה במקום שלי?
אשמח שתענו

אולי יעניין אותך