לשבת פר' דברים-חזוןיהודה.

שבת זו, חלה תמיד בזמן 'תשעת הימים' כשאבלים על חורבן הבית ועל העדר בניינו. בשבת זו אמורים כל אחד ואחד לראות את בית המקדש השלישי, לפחות בחזיון, אם עוד לא נזכה לראותו בירושלים.


בשבת חזון קוראים גם כן את פרשת דברים ופותחים עמה את 'משנה תורה'. הגם שחומש דברים הינו חלק מחמשה חומשי תורה, אך הוא נמסר בפעם הראשונה עבור הדור שזכה להיכנס לארץ ישראל [והי' זה "מפי עצמו" היינו ברוה"ק כמבואר בתוספות].


הם אומנם נכנסו לארץ, לעבוד בה ולברר אותה, על ידי התעסקות בגשמיות, אבל הם כבר לא זכו לגילויים הגדולים שהי' לדור המדבר שראה אלוקות במוחש.


עקב כך, ספר דברים תוכנו ב'שמיעת אלוקות' ולא בראיה, כמו שהפסוק אומר "ועתה ישראל שמע...".


אבל אין ספק שדווקא מתוך הירידה מגיעים לעליה. דווקא מתוך עבודת הברורים – שנכנסו לארץ – ממלאים את הכוונה העליונה ועל ידי זה נזכה לבניין בית המקדש.

 


עוד שיחה של הרבי מדהימה לשבתיהודה.

ב"ה

תרגום התורה מצד הקב"ה או תלמי

 

תמצית שיחה לפר' דברים (לקו"ש חכ"ג וי"א)

ראה גם שיחה לר"ח שבט לקו"ש חל"ו.


 

בתחילת פרשתנו התורה מספרת על תרגום התורה ע"י משה, וכך נאמר: "בעבר הירדן בארץ מואב הואיל משה באר את התורה הזאת לאמר", ומפרשים חז"ל ש"באר" היינו פירש את התורה בשבעים לשון. והנה איתא במסכת סופרים שאותו יום שתירגמו את התורה ליוונית בשביל תלמי המלך, הי' קשה כיום שנעשה בו העגל, לפי שלא היתה התורה יכולה להתרגם כל צרכה.

 

שואל הרבי:

איך ניתן לומר שאותו יום הי' קשה (כיום שנעשה בו העגל), הרי כבר לפני כן משה תרגם את התורה לכל השפות כולל גם יוונית? ועוד: כיצד ניתן לומר "שלא היתה התורה יכולה להתרגם כל צרכה", הרי גם לשפה זו משה תרגם*? ובכלל תמוה: איך ניתן להשוות זאת ליום שנעשה בו העגל – כיון שהתורה לא תורגמה כל צורכה?

 

מבאר הרבי:

אם נדייק נראה שתרגום התורה לתלמי מושווה ל"יום שנעשה בו העגל" (ולא ל"חטא העגל" וכדו'), והטעם: כי ביום עשיית העגל אהרן אמר "חג לה' מחר", היינו שמחר יהי' עבודת העגל. כלומר: חטא העגל הי' למחרת עשייתו**. ויוצא, שתרגום התורה לתלמי הוא "כיום שנעשה בו העגל" שבו הי' עצם ההכנה*** (ונתינת מקום) לחטא העגל למחרת.

דהנה ידוע הסבר מפרשי התורה (בפ' כי תשא) שבנ"י לא בקשו תחליף לה' אלא למשה (ש"בשש לרדת מן ההר"), כנאמר "כי זה משה האיש... לא ידענו מה הי' לו", היינו שרצו לעשות 'תחליף' למשה שיקשר אותם לה'****.

אך כיצד עלה בדעתם למנות 'עגל' תחליף ל"איש האלוקים"? וי"ל שטעותם נבעה מכך שהקב"ה ציוום לעשות כרובי זהב ע"ג הארון (שמשם יֵצא הקול האלוקי) שהוא ג"כ כעין ממוצע, ולכן חשבו שגם ביכולתם למנות 'ממוצע' כדוגמת עגל הזהב*****.

ואכן, מעשה זה כשלעצמו הי' עם כוונה טובה, אך טעו בכך, כי ברגע שהם קבעו לעצמם תחליף למשה (שיהי' "ממוצע"), יכול להסתעף מזה חטא של ע"ז. לעומת זאת כשה' קובע ממוצע הרי אנו מרגישים בזה רק את דבר ה' ואין בכך שום חשש.

 

ועד"ז יש לומר בקושי תרגום התורה לתלמי: שאכן בדבר כשלעצמו אין שום חיסרון ולכן משה רבנו תרגם את התורה גם ליוונית. והחיסרון היה בכך שע"י תרגום מדויק כזה הי' נתינת מקום וחשש להבנות מוטעות ופירוש התורה שלא כדבעי (שלכן הזקנים נזקקו לשנות מספר עניינים בתורה). ומובנת א"כ ההשוואה ליום עשיית העגל (שגם בו הי' (רק) נתינת מקום לע"ז).

אמנם למעשה, לא יצא לפועל שום עניין שלילי ע"י תרגום התורה לתלמי (בשונה מיום עשיית העגל שעשו למחרת ע"ז), ואדרבה, מותר לכתוב ס"ת רק ביוונית (חוץ מלה"ק כמובן).




* וגם אין לומר שהקושי הי' מפני שזה שפה יוונית משא"כ בשאר השפות – כי א. מהלשון "שלא היתה התורה יכולה להתרגם" משמע שהתורה בכלל לא יכולה להתרגם בכל לשון. ב. מצינו שלשון יווני יותר מעולה משאר לשונות כנאמר בירושלמי "בדקו ומצאו שאין התורה יכולה להתרגם כל צורכה אלא יוונית".

** כנאמר "וישכימו ממחרת ויעלו עולות".

*** ואין הקושי בעצם עשיית העגל, כי יתכן והיו עובדים להקב"ה כפי שאהרן אמר "חג לה' מחר".

**** עיין בכ"ז לקו"ש חי"א פר' כי תשא שם מקשה הרבי: הרי זמן קצר לפני כן היו בנ"י במעמד נשגב של מ"ת שבו הי' גילוי אלוקי שאמר "לא תעשה לך פסל", וא"כ איך עלה על דעתם לעשות מיד ע"ז (אמנם זה בא כתוצאה ממעשה שטן, אך מ"מ עדיין לא מובן איך נפלו מאיגרא רמא לבירא עמיקתא בעשיית העגל)?

ומבאר שם הרבי שבנ"י אכן לא ביקשו כאן תחליף לקב"ה, אלא למשה רבנו (ומה שאמרו לאהרן 'עשה לנו אלוקים' אין הכוונה להקב"ה אלא למנהיג ומורה-דרך, כמו שמפרש רש"י בפרשות קודמות על תיבת 'אלוקים'). אלא שלאחר מכן נגררו עוד והחשיבו את העגל לע"ז ממש.

[למעשה, חטא זה הגיע כתוצאה מכך שהיה להם חסרון באמונה וקב"ע. אך כשהאמונה היא בשלמות אזי אף להתחלת העניין אין לחשוש, וכפי שמצינו אצל הנשים והטף שלא נתנו מזהבם לעגל כי האמונה האירה אצלם בתוקף יותר].

***** ובחרו בעגל דווקא, כי התכוונו ליצור משהו בדוגמת "פני שור" שבמרכבה האלוקית.

בהקשר לזה הנה שיחה נוספת:יהודה.אחרונה

ב"ה

לימוד תורה בכל השפות נחשב ל"דברי תורה"

 

תמצית משיחה לפר' דברים (לקו"ש חל"ו – ר"ח שבט)

 

מסופר בפרשה על כך ש"בעשתי עשר חודש באחד לחודש" (ר"ח שבט) תרגם ובאר משה את התורה לשבעים שפות בנוכחות בנ"י, וכך נאמר: "בעבר הירדן... הואיל משה באר את התורה הזאת לאמר". ונשאלת השאלה: הרי כולם דיברו לשון הקודש (כמאמר חז"ל "שלא שינו את לשונם"), ואיזו תועלת יש בתרגום התורה לשבעים שפות לפני כל עם ישראל?

 

הלבוש כ' לתרץ: שחשש אולי בתוך עם כזה גדול יש כאלה שדברו בשפות אחרות* ולא הבינוהו. אך תירוץ זה דחוק, כי: א. מדוע משה המתין לסוף הארבעים שנה ולא פירשה להם מיד לאחר מ"ת? ב. וכי משום חשש זה הוצרך משה להטריח את כל עם ישראל לשמוע תרגום התורה בכל שבעים לשון?

לאידך, יש שהסבירו שזהו בבחי' "להקדים רפואה למכה": היות שמשה ראה שעתידים בנ"י לגלות לבין שבעים האומות (לפיכך באר להם משה בכל הלשונות שלהיכן שיגיעו יוכלו ללמוד בשפה המקומית). אך גם תירוץ זה דחוק, כי עניין זה לא נגע למעשה בפועל בזמן משה, ומה א"כ הי' נחוץ שדווקא משה יפרש לכל ישראל את התורה בעוד שרוב רובם כלל לא הבינו**, הרי חכמי ישראל שבדורות לאחר מכן יכלו לעשות זאת לא פחות טוב מאשר משה?

 

מבאר הרבי:

ידועים דברי הרמב"ן "שדברי התורה והנבואות וכל דברי קדושה כולם בלשון ההוא נאמרו... הוא הלשון שהקב"ה... מדבר בו". ולפי זה היה צריך להיות לכאורה לימוד התורה בלשון הקודש דווקא (שהקב"ה מדבר בו). וא"כ יש מקום לומר שרק המדבר אותיות התורה בלשון הקודש מקיים את המצווה של לימוד תורה*** (כי זוהי הלשון שה' מדבר בו).

וזוהי היתה פעולת משה רבנו בבארו את התורה לשאר לשונות, שעי"ז פעל שגם דברי תורה הנלמדים בשאר לשונות יהיו בגדר "דברי תורה" (שבקריאתם יקיימו מצווה, וכן שאסור לדברם קודם ברכות התורה ועוד), למרות שאין זה הלשון שה' מדבר בו, ולכן כשאדם מוציא מפיו ענייני תורה בלשונות אחרים הרי הוא עוסק ב"דברי תורה" (במלוא מובן המילה).

וזהו הטעם שזה נעשה דווקא ע"י משה רבנו, כי כל ענייני התורה נמסרו לבנ"י ע"י משה (כמו משה קיבל תורה מסיני וכו'), ועד"ז כאן, "חלות" שם תורה על דברי תורה הנאמרים בשאר לשונות יכולה לבוא רק ע"י משה.




ראה פרש"י בפ' בא (יכ, לח) שהערב רב היינו "תערובות אומות של גרים".

** [וכנראה מעשה זה של משה לא עזר להם מאומה.]

*** ועד"ז בלימוד תורה שבע"פ – כשזה בלשון הקודש בלבד ה"ז "דברי תורה" שאסור לו לדברם קודם ברכות התורה.


ספרים לישיבה חסידיתישיבת שפע

שלום וברכה,

מחפשים תרומה של ספרי קודש לבית מדרש בישיבת שפע מקור חיים בירושלים- ישיבה תיכונית בניחוח חסידי מיסודו וברוחו של הרב עדין אבן ישראל שטיינזלץ זצ"ל.

מחפשים בעיקר ספרי חסידות והלכה, אך כל ספר יתקבל בברכה.

ניתן ליצור קשר במייל oyagel@yeshivatshefa.org.il

תזכו למצוות

חבדניקים מתגייסים לצבא כמו דתיים לאומייםתמימלה..?
או לא מתגייסים כמו חרדים?
לא זה ולא זהתות"ח!

הם מתגייסים (לא יודע בדיוק כמה אחוזי הגיוס שם, אבל הם לא כמו החרדים, זה בטוח), אבל לעומת הדתיים-לאומיים שמתייחסים לצבא כחלק מהתחייה הלאומית של עם ישראל, כחלק מהגאולה, החב"דניקים מתייחסים אל זה בצורה פרגמטית, שצריך צבא באופן טכני כדי להגן על העם (כך לפחות ידוע לי). אגב, זו תפיסה שדומה גם לתפיסה החילונית את הצבא. הויכוח העקרוני הזה הוא לא רק לגבי הצבא, אלא לגבי כל מוסדות המדינה וכו'.

אממתמימלה..?

אבל בחבד הכל סובב סביב השליחות של האדם, אז אולי בטוחים שזו השליחות של הבחורים בגיל הזה...

אני יודעת שבתי ספר של חבד וכאלו לא נחשבים חרדיים אלא ממלכתידתי כי הרבי רצה שאנשים שלא שולחים את הילדים שלהם לחרדי-ישלחו לחבד ויקבלו חינוך מספיק חרדי ומספיק ממלכתי... אז ישיבות חבדניקיות זה כמו הסדר או כמו ישיבות חרדיות?

נכון, את צודקתתות"ח!

חשבתי על זה, התלבטתי אם לכתוב את זה. חלק מהמידד של השירות בצה"ל בחב"ד זה המידד של השליחות, שכדי לקדש את שם ה' בעולם ולגרום לשם שלו להיות אהוב בעולם, הם הולכים לצבא (לא יודע בוודאות אם זה השיקול שלהם, אבל זה בהחלט הגיוני). אבל בסופו של דבר אצלם זה רק כלי כדי להגן/לקדש את שם ה' בעולם. מבחינת התפיסה החבדי"ת אין ערך עצמי (ערך מקודש) לצבא. לא כ"כ הבנתי את השאלה שלך בסוף.

נ.ב אינני חב"דניק והדברים נכתבו לפי ראות עיניי. עדיף שתשאלי חב"דניק שיסביר לך את תפיסתם.

תודהתמימלה..?
השאלה היתהבישיבות חרדיות אסור להתגייס, בהסדר חלק מהישיבה זה הצבא, איפה חבד ממוקמות על הרף של אסור עד חובה?
בשמחהתות"ח!

אה, עכשיו הבנתי. לא יודע. מניח שבאמצע (יש אפשרות אך לא חובה)

איפשהו באמצעפונקציה

יש ישיבות שהמקובל בהן הוא לעשות פטור (כמו הישיבה בכפר חבד) ויש כאלה שיש להן הסכמים עם הצבא על שירות אחרי שנת לימודים ב770 ורצוי גם חתונה (כמו הישיבה בקרית גת)

שתיהן ישיבות גדולות עם לא מעט תלמידים.

אבל חייבת להדגיש שבסופו של דבר זו תהיה הבחירה האישית של הבחור לכאן או לכאן וזה לא משנה איפה הוא לומד.

באף ישיבה אין איסור מפורש ללכת לצבא (אלא רק מינימום דחיית שירות עד אחרי החתונה) אבל גם אין יותר מידי עידוד לצבא.

רעיונית זו מה שהבחור רוצהפונקציה

לדוגמא במשפחה שלי חלק עשו פטור משירות וחלק שירתו.

אחת הבעיות המרכזיות שגורמות להמון בחורים להוציא פטור זה שהצבא עושה להם בעיות עם שנת הלימודים ב770 אחרי 3 שנים בישיבה גדולה ואף בחור לא רוצה להיות עריק ולהסתבך.


התוצאה היא שחלק מהבחורים עושים פטור וחלק חותמים על הסכם מסויים שדוחה להם את השירות לאחרי החתונה.


לרוב מי שעשה פטור כבר לא יעשה צבא, אם כי יש כאלה שמבטלים אותו (לפעמים אפילו בגיל 30+ ואז הם מתגייסים לפיקוד העורף, הרבנות או כל מיני דברים בסגנון).

ממ מענייןתמימלה..?אחרונה

תודה

מחפש ספרים חב"דים על תפילהred panda

היי,

במסגרת מאמר שאני עושה על תפילה וכוונותיה , מחפש  שמות של ספרים חב"דיים על עניין התפילה וכוונותיה (מה לכוון וכו'). ברמת הידע שלי, למדתי בעיקר את ספר התניא ועוד מספר קונטרסים קטנים.

תודה!

ספרים לישיבה חסידיתישיבת שפע

שלום וברכה,

מחפשים תרומה של ספרי קודש לבית מדרש בישיבת שפע מקור חיים בירושלים- ישיבה תיכונית בניחוח חסידי מיסודו וברוחו של הרב עדין אבן ישראל שטיינזלץ זצ"ל.

מחפשים בעיקר ספרי חסידות והלכה, אך כל ספר יתקבל בברכה.

ניתן ליצור קשר במייל oyagel@yeshivatshefa.org.il

תזכו למצוות

דיוק כל אות במילים "כי ה' לצד הזה", כמו "לך לשלום"hamedinai

תקציר:


האדמו"ר מלובביץ׳ (חב"ד) לנתניהו -


"תצטרך להיאבק עם 119 אנשים, בוודאי לא תתרשם מזה כיוון שהקדוש ברוך הוא לצד הזה״.


דיוק המילים "לצד הזה" ולא "בצד הזה", דומה מאוד למה שבתלמוד מדייקים שצריך להגיד "לך לשלום" ולא "לך בשלום".


הסבר בדרך אפשר ב2 אופנים 👇


לדייק בכל אות. צוטט בשם הרבי "כיוון שהקב"ה בצד הזה". משמיעת הקלטת שומעים ברור שהרבי אמר "כיוון שהקב"ה לצד הזה", עם אות למ"ד, לא אות בי"ת.

https://x.com/OrwellTruth1984/status/1759284144620667267


מה זה משנה? בתלמוד מדייקים שצריך להגיד "לך לשלום" ולא "לך בשלום".


הסבר #1: אולי כי למ"ד זה לשון לימוד, צריך ללמוד ולהתקדם.


נכון בהקשר לשלום, למרות שבהשקפה הראשונה נראה כאילו אם עושים פשרה משיגים שלום, הנה כאשר לומדים את הנושא לעומק, מגלים שזה נכון רק בהקשר לאויב ידידותי ומתחשב, המריבות שבתוכנו. כאשר מדובר בהקשר לאויב האכזרי החיצוני זה הפוך: כל כניעה אליו רק מרחיקה את השלום.


נכון גם בהקשר ל"צד הזה". צריך ללמוד את הצד, האם הוא באמת הצד שאפשר להגיד עליו "הקדוש ברוך לצד הזה". יש "ידידים" במרכאות שטוענים שהם בצד הזה, אבל הנכון הוא שהם באמצע. כמה באמצע? תלוי מה עמדתנו, כי אם אנחנו נסכים לעמוד עם רגל אחת ביבשה ורגל אחת בים, טענת שונאי ציון ועוכרי ישראל תהיה שזה לא מספיק, ועמדת ה"ידידים" האלו תהיה שצריך להתפשר. זה למה עמדת ישראל צריכה להיות מה שיותר ימינה, שאז גם אם תהיה פשרה, היא תהיה יותר רחוקה מהים.


הסבר #2: ההבדל בין "לך בשלום" ו"לך לשלום", זה שהאות למד הקדמית משמעותה להתקדם לכוון, לא לעמוד במקום אחד. "תלמידי חכמים מרבים שלום בעולם", ביחד עם זה נאמר עליהם "ילכו מחיל ⁵אל חיל". לא להסתפק עם "שלום" שלא עושים לנו שואה רחמנא ליצלן ולהגיד שאם אפשר לחגוג יום עצמאות, זו כבר "ראשית צמיחת גאולתנו", כי בהשוואה למה שהיה בימי הביניים זה מצב מזהיר. גם אם המצב מזהיר, צריך להתקדם שיהיה עוד יותר "מחיל אך חיל", אחרת זה לא שלום.


אותו דבר גם עם "לצד הזה". גם אם זה כבר הצד הנכון, ובלשון התלמוד הובא בספר תניא קדישא בתחילתו

ספריית ליובאוויטש

"ואפילו כל העולם כולו אומרים לך צדיק אתה..", צריך להתקדם עוד ועוד "לצד הזה", כי צדיק זה מלשון "צד", להתקדם עוד ועוד בכוון להיות צדיק, "ילכו מחיל אל חיל".

מבקשת עזרה במזוןiskabelka1

שלום ,. אני אם יחידנית - רווקה , מגדלת ילד בן 7 לבדי . אחרי שאימא נפטרה מסרטן אני נשארתי לבדי בעולם הזה . אין לי משפחה ואין לי קרובים .

עשיתי ילד בטיפולי פוריות , , כדי שיהיה לי בשביל מי לחיות .

כיום הוא לומד בכיתה ב' בבית ספר דתי ,ירא שמיים ! צדיק אמיתי !

לילד אין אבא - לכן  אין מזונות .  נתקלתי בקשיים מאוד גדולים ת בגלל חובות ., גרה ברמלה  . מבקשת עזרה במזון , מצרכים בסיסים כמו קונפלקס , ממרח שוקולד, ביצים , חמאה, שמן ,פסטה חלב,,ירקות . לא נעים בכלל לבקש עזרה, אבל בלי שאלות ,רק מהנתינה מהלב ..... בבקשה אשמח אם תושיטו יד של עזרה .🙏

תפני לבית חב"ד ברמלהבת.
אני פניתי אליהם ברמלה - לא קיבלתי מהם שום מענהiskabelka1
נסי לפנות לארגון כולל חבדפונקציה
איך השיחה של הרבי על צמאה לך נפשי עזרה לי להבין...hamedinai

המכשול הכי מרכזי להגיע לשלום - מחנות הפליטים.


75 שנה שהם "פליטים" , דבר שאין לו אח וריע בהיסטוריה.


כל קיומו של עם ישראל הוא פלא ונס על-טבעי, ובאותה מידה גם שנאת ישראל אין לה הסבר הגיוני.


מחנות הפליטים מתוחזקות במיוחד בכדי לשמר את ההתנגדות לקיומה של המדינה היהודית בארץ ישראל.


ביחד עם זה, מחנות פליטים אלו גורמים לנו להיזכר שאנחנו יהודים עם היסטוריה של אלפי שנים שחזרנו לארצנו.


אחרת נשאלת השאלה: באיזו זכות מגיע יליד רוסיה שיש לה ארץ הכי גדולה בעולם, מעולם לא דיבר עברית, כותב משמאל לימין, בא עם נשק בידיים מול הטוענים שהם צאצאים של פליטי 48.


אולי יש פה מסר מן השמים:


וְהָעֹלָה עַל רוּחֲכֶם הָיוֹ לֹא תִהְיֶה אֲשֶׁר אַתֶּם אֹמְרִים נִהְיֶה כַגּוֹיִם כְּמִשְׁפְּחוֹת הָאֲרָצוֹת.. חַי אָנִי נְאֻם אֲ-דֹנָי ה' אִם לֹא בְּיָד חֲזָקָה וּבִזְרוֹעַ נְטוּיָה... אֶמְלוֹךְ עֲלֵיכֶם (יחזקאל כ לב).


לכן אם נחזור בתשובה ייבטל הצורך של מחנות פליטים אלו, כי כבר גמרו והשלימו את תפקידם וייעודם.


כי כל הסיבה לקיומם הלא-טבעי היה בכדי לעורר אותנו שלא נתחמק מהשאלה #באיזו_זכות ולמה הארץ שייכת לנו.


סימוכין:


הביאור הידוע על הניגון "צמאה לך נפשי.. אך טי דורין.."

האזינו: כשהרבי שר והסביר את הניגון `צמאה לך נפשי` ● מיוחד


שכל תפקידו של היצר הרע רק להעלות את האדם למדרגה יותר נעלית, ואם כן כאשר האדם השלים את המשימה, מתבטל הצורך של היצר הרע.


זה היה משיחת פורים ה'תשח"י (1958).


והפלא ופלא, בתלמוד (סוכה נב ב) מובא קשר בין היצר הרע לישמעאלים:


"ארבעה מתחרט עליהן הקב"ה שבראם, ואלו הן: גלות, כשדים, וישמעאלים, ויצר הרע".

זה באמת הזוי ברמה ששומעים רק משרופים.מי האיש? הח"ח!אחרונה

ראיתי כבר בזמנו את העלונים שמתארים איך יבוא המשיח ואז משבר האקלים ייעלם כהרף עין (ועוד נגזרה מכך מסקנה שאין מה להיות מוטרדים).
לחשוב שמחנות הפליטים הרעילים והמסוכנים - והעמוסים אנשים מלאי שיטנה ומשטמה לישראל - משמשים כאיזה מטה זעם הולוגרפי תיאולוגי, זה בערך אותו ההיגיון.

אגב, העלונים ההם הופיעו למיטב זכרוני עוד כשבחיים היתה חיותו, אבל גם אם אני טועה בכרונולוגיה הזו אזי מכל מקום הם הופיעו כשהמשיחיזם שלאחר המוות עוד היה בשיאו.

מובן שכל התפיסה הזו נשענת על ימי ההאדרה המטורללת למבצע "סופה במדבר" (שחרור כוויית מהפלישה העירקית) ותום הקומוניזם במדינות הסובייטיות-לשעבר, שיצרו שבתאות ברורה ומובהקת.

מחפש ספר בנרותיונה ב

אני מחפש את הספר "שערי לימוד החסידות" של הרב מיכאל חנוך גולומב

גם יד שניה

מישהו יודע היכן ניתן להשיג?

אולי יעניין אותך