מה יוצר לכם קושי בדת?אוויל מחריש

אשמח לשמוע מה האתגרים או המצבים שגורמים לך קושי עם הקב"ה והתורה... (אפשר בפרטי אם מישהו מעדיף...)

חוסר חיבור דרך המצוותמתיישב בנשמה
(משהו אינדיבידואלי)
מה כוונתך בחיבור?אוויל מחריש

אם יש אלוהים אני רוצה להתחבר אליו (כנראה)מתיישב בנשמה
והמצוות לא עושות לי את זה.
וגם להתחבר לבני אדם קשה דרך היהדות. כשאני יודע שלא לכולם מגיע אותו יחס (אני אמור לשנוא הומואים, לא לדבר בכלל עם גויים ולהיזהר מחילונים), קשה להתחבר ככה.
על כן אשאלאוויל מחריש

למה אתה רוצה להתחבר אילו? ומי אמור לדעת כיצד עושים זאת, אתה או הוא? והאם בכל המצוות כולן אינך מצליח להתחבר? אפילו לא אחת?

המשפט השני הוא פשוט שקרי מיסודו, הוי מתלמידו של אהרן, אוהב את הבריות.

אין עניין לשנוא הומואים - להפך צריך לאהוב אותם כי הם מתמודדים עם אתגרים קשים והציבור רק מקשה עליהם, נכון שאסור לתמוך במעשיהם, אבל את האדם עצמו בוודאי שצריך לאהוב.

גויים - מי אמר שאסור לדבר עם גויים??

חילונים - להיזהר ממה? 

רק הבהרה, אני מדבר על קשיים עם הדת, לא עם ההלכה.מתיישב בנשמה

נראה לי יש עניין להיות מחובר לביג-בוס, תמיד טוב שיש קשרים למעלה...

אני אמור להרגיש אם אני מחובר או מנותק...

יש מצוות שמחברות אותי, ואני גם מקיים אותן... (נגיד צדקה)

בפועל אתה רואה את כל השנאה להומואים... חצי מההלכה מדברת על איך להרחיק אותך מגויים, בשול נכרים, פת עכו"ם, יין נסך וכו' 

חילונים - להיזהר שלא יחלנו אותך...

לא ממש ברור מה את מתכוון...אוויל מחריש

מצד אחד אתה אומר שאתה רוצה להיות מחובר בגלל אינטרסים, מצד שני זה חשוב לך גם שהחיבור יהיה אמיתי, זה לא נראה לך קצת סותר את עצמו?

אז באיזה מצוות אתה מתקשה?

לא ממש רואה האמת, לי זה נראה שתומכים בהם מאוד.

לגבי גויים, זה ריחוק אבל לא שנאה.

חילונים, אם בן אדם הולך בדרך ישרה ויש מישהו שעלול להסית אותו לדרך לא טובה, האם לא צריך להיזהר? קח לדוגמה אדם שמכור לסמים ואלכוהול, לא תיזהר מלהסתובב איתו? ואם אדם רציני וישר אז הוא יכול להיות איתן בדרכו וגם לקרב חילונים, ובכל מקרה צריך לאהוב אותם.

אז ככהמתיישב בנשמה
אני רוצה שהקשר יהיה, ועם המצוות הקשר לא קיים...

שבת, כשרות, תפילה, תפילין וכו'

אני רואה המון שנאה ללהטב
ריחוק זה גם יחס מפלה
יש הבדל עקרוני בין חילונים למסוממים.
התפילות ארוכות מציקות עם טקסט מוזרחוני המעגל פינות
כמה מטומטם בנאדם צריך להיות כדי שימלמל מילים שהכתיבו לו?!
מה מפריע לך בזה?אוויל מחריש

שזה מטומטם למלמל טקסטים מספר יום אחרי יום...חוני המעגל פינות
זה ממש חסר פואנטה...
חוסר הבחירהsimple man

לא נראה שיש בחירה לכל יחיד ויחיד..simple man

וגם אם כן היא מאד מוגבלת, איך אפשר לשמור את התורה בצורה כזאת?

בעצם אין לך בחירה אם להגיב לי או לא?אוויל מחריש

לא בצורה מובנת לפחותsimple man

אז איך זה שלי יש בחירה אם להגיב לך או לא?אוויל מחריש

כל הבחירות שלנו נובעות מנסיבות החיים שלא בידיים שלנו,,,,,,,,
אבל הצורה שאני מגיב לנסיבות היא כן בידיים שליאוויל מחריש

הוכחת את זה?יחידי
זו בסהכ תזה תיאורטית שלא הוכחה אף פעם
אתה צריך להוכיח את זה לעצמך,אוויל מחריש

זה משהו שמגלים בצורה חווייתית אישית, אם אדם מחליט לשקר לעצמו שאין לו בחירה זה בידיים שלו. אובייקטיבית וודאי שיש בחירה חופשית כי הקב"ה אמר. 

נכוןיחידי
יש סיבה קודמתsimple man

שגורמת לגוף שלך להחליט אם להגיב או לא, בשביל שהבחירה תהיה מוחלטת צריך משהו חיצוני מאשר חומרים בגוף שעושים את החשבון ומחליטים מה לעשות.

ההכרה שלי?אוויל מחריש

אני יסבירsimple man

כשבורא רוצה לתת תורה אחת שתתאים לכולם לכל הזמן זה צריך להיות תורה אחת שמתאימה לכולם כל הזמן.

1. האם יש לך את הבחירה מעכשיו ועד המוות לקיים את כל המצוות ולא לעבור שום עבירות, כן או לא?

2. האם לכל יהודי יש את הבחירה הזאת?

3. בכל פעולה שאתה עושה, האם יש סיבה קודמת שגרמה לך לעשות את זה, אם כן זה לא בחירה, ואם לא אז מה באמת גרם, בא תסביר לי מה באמת גרם לזה שאתה שומר שבת ואחר לא? כי הוא החליט כך ואתה החלטת אחרת. אבל למה אתה החלטת כך והוא אחרת?

4. אם אכן יש בחירה מוחלטת לכל אחד זה סותר לחלוטין את ההשגחה.

אני אענהאוויל מחריש

הנחת היסוד אינה נכונה, לפי מה שזכור לי הרב קוק כותב שהמצוות או הלימוד לא בהכרח מתאים לכל הפרטים, נראה לי זה במאמרי ראייה אבל אני לא בטוח איפה.

1) כן, ואם אדם נכשל אז זה בגלל שהרצון שלו הושפע באותו זמן בעקבות חולשות ונסיבות חיצוניות.

2) כן, כל אחד לפי מציאות החיים שלו.

3) זה שיש סיבה קודמת זה לא אומר שאין לי בחירה, יש סיבה ואני מחליט איך להגיב לה. לימדו אותי בעבר שזה טוב לשמור שבת, ואני בוחר בכל שבת לשמור אותה.

4) למה אתה חושב שזה סותר את ההשגחה? 

וכנראה שבחירה חופשית מבחינתך זה להיות בורא עולם בעצמך, הבחירה החופשית היא בתוך המסגרת הנתונה שאתה נמצא בה.

זה תגובה אליךsimple man
תגובה:אוויל מחריש

אז מה אם את היית עושה אחרת, למה אתה חושב שיהיה אכפת לי מהחוקים שהמצאת אם אין להם משמעות אמיתית? מכיוון שהתורה אמת אז אני מוכן לכפוף את עצמי אליה גם אם זה לא נוח לי, ולשטויות שמתאימים לכולם אני לא. ד"א הדתות שמתאימות לכולם הרסו את האנושות כמו הנצרות והאסלאם.

בוודאי שאני מאמין במה שאמרתי.

זה שאדם לא בוחר לקפוץ מהגג לא אומר שאין לו בחירה, יש לו בחירה והוא מחליט לא לקפוץ. זה נראה שאתה סתם מנסה לברוח מהאחריות כי זה נוח להגיד שאין לך בחירה והיית חייב לחטוא כפי שרצית.

הקב"ה יושב ומזווג זיווגים, אם מישהו רוצה לעשות טוב אז הקב"ה יסדר את זה שזה יקרה למי שצריך.

אגבsimple man

לגבי 2

הרמבם אומר לא כמוך, יש גזירה כללית שיהיו צדיקים ושיהיו רשעים, רק שלכל אחד יש בחירה אם להיות מהצדיקים או מהרשעים (אין לי מושג איך זה מסתדר)

בפועל לפי הרמב"ם אני יכול לבחור להיות צדיק?אוויל מחריש

אל תענה אם התשובה היא כן.

אתה מגוחךsimple man

אתה שאלת מה הקשיים עם הדת ובאת עם תגובות של ככה זה וצריך לכפוף עצמנו לזה, מי דיבר על זה? 

קשה לקיים כשדברים כל כך לא מובנים, זהו. מה אכפת לי מי סובר מה.

לא ברור לי מה רצונך,אוויל מחריש

אני פה כדי להבין מה גורם לאנשים קשיים בדת, אתה אמרת שאין לך בחירה חופשית בכלל, אני מנסה להבין את טענתך, זה הכל.

אך משום מה פתאום הפכה טענתך מ"אין לי בחירה חופשית" ל"זה קשה לבצע דברים לא מובנים".

כיצד חוסר העקביות הזה מתורץ?

אתה לא באמת רוצה לדעת,,,,,,,,
קראתי כמה מהתגובות שלך, אתה אפילו לא מנסה להבין
יש לך פה קביעה מאוד שרירותית.אוויל מחריש

כחלק מהרצון להבין את שורשי המניעים אני מלבן את הדברים, וזה נעשה ע"י שאלות וויכוח שכלי, ובמקרה זה כך היא דרכי להבין.

קטונתי,,,,,,,,
אם טוב לך עם הדת, למה להכנס לפילפולים על הרע. תגיד תודה ותודה לאלוקים
יש דברים מעבר לחיים האישיים שלי...אוויל מחריש

שום חוסר עקביותsimple man

אני אמרתי שלא נראה שיש בחירה חופשית כי קשה להבין איך ייתכן שכן יש.

אתה אמרת אז תאמין שיש כי ככה זה וזהו אפילו שזה ממש לא מובן.

אני אמרתי שקשה לי סתם להאמין בזה אפילו שזה לא מובן כי קשה לי לבצע דברים לא מובנים.

לא ברור לי כמה דברים בכוונתך:אוויל מחריש

"אני אמרתי שלא נראה שיש בחירה חופשית כי קשה להבין איך ייתכן שכן יש." - מה זה רלוונטי ההבנה שלך אם יש או אין בחירה חופשית?

"אתה אמרת אז תאמין שיש כי ככה זה וזהו אפילו שזה ממש לא מובן." - לא מצאתי את ההקשר המלא, תוכל לשלוח לי ציטוט לדבריי?

"אני אמרתי שקשה לי סתם להאמין בזה אפילו שזה לא מובן כי קשה לי לבצע דברים לא מובנים." - מה לא מובן לך? הבחירה חופשית? המצוות? למה זה כל כך חשוב לך לדעת את הכל?

טובsimple man

אני יודע שלפי היהדות ההנחת יסוד לא נכונה וזה בדיוק הבעיה. אם הייתי עושה דת הייתי עושה שתתאים לכולם.

1. אתה באמת מאמין בזה?

2. אתה באמת מאמין בזה?

3. לא תצליח לבחור לעשן סיגריה בשבת הקרובה.

4. מי מנהיג בפועל את הנהגת העולם, מעשי בני האדם או ההשגחה?

לעשות דברים מטומטמים שאין לאף אחד כוחWIW
תוכל בבקשה לתמצת את דבריך למשפט יסודי?אוויל מחריש

קראתי הכל ואני להבין מה היסוד שמפריע לך בכל מה שציינת.

ואתה יודע גם קצת זה משהו...

כמה שאלותאוויל מחריש

מה כוונתך בחיים האמתיים? 

צניעות - שאני אבין, אין לך בעיה שינצלו את אשתך מינית וכל אחד יגע בה ואחר כך יעזוב אותה עד שאתה תגיע אליה, לאחר מי יודע כמה בחורים?

קרי"ש בזמנה - אם זה קושי בריאותי אז זה סיפור אחר מאשר דברים אחרים...

רמקול בסלון - מה זה קשור ליהדות? זה קשור לזה שאתה חי עם עוד אנשים ואתה מזיק להם.

תפילות - מה הכוונה למלמל?

• אנשים נכנסים לקטע ולנירוונה כזו - לא ממש הבנתי ונראה שזה מהותי לך, אשמח שתפרט בבקשה.

זו לא היהדות האותנטית - איך אתה חושב שהיהדות אמורה להראות?

תשובות:אוויל מחריש

1. הם נראים די מאושרים ושמחים, אני מכיר הרבה כאלה.

2. אתה מעוניין שאנשים יסתכלו על החלקים הצנועים של אשתך? וישמעו את ההתבטאויות הפנימיות שלה?  

3. אני די בטוח שזה לא נכון הלכתית מה שאתה אומר ומותר לצאת לטיול גם אם ייתכן ולא יהיה מניין.

4. זה לא קשור ליהדות, זה קשור לקושי שלך להתחשב בסביבה שלך...

5. למה אין לך חיבור? אתה רוצה שיהיה לך

ומה תעשה בזמן במקום זה? תעשה טובה אחי, אם יש לך זמן להגיב 100 הודעות ביום כנראה שאין לך דברים טובים כל כך לעשות...

6. לגבי צול"ר, רוב האנשים שמוגדרים ככה זה יותר עניין של אישיות, שילכו למאמן אישי אם צריך... 

7. בעבר הדברים האלה היו טבעיים לאנשים, היום קשה לאנשים להבין מושגים בסיסיים כמו צניעות.

למה אתה מנסה להוכיח לי ממיעוט משהו לגבי הכלל?

ניחוש מושכל - הכיסוי היה על הראש.

..אוויל מחריש

1. אל תכיל את הקשיים שלך על אחרים, אם רע לך אז אל תמציא שלכולם רע. ומכיוון שרע תיקח אחריות ותבין ממה זה נובע, אל תברח מבעיות כי קשה לך.

2. כי לשירה שלך אין משמעות של גילוי פנימי אז אין פה שום דבר מקרב, ואת הקרבה צריך לשמור בין איש לאשתו.

4. אז קשה לך להכיל את זה שלאנשים יש ערכים שונים ממך? זה כל הסיפור?

5. ניסית ליצור עניין בתפילה? זה נראה לי מאוד מוזר, אתה אומר שאתה מתפלל רק לא במילים של הסידור, אז למה שלא תתפלל ותתמקד בחלקים שאתה כן מתחבר לפחות? אולי תתייעץ עם רב והוא יעזור לך להחליט איזה חלקים לומר ואיזה לא?

6. לא נכון, אפשר להגיע לשם גם דרך הדת, באותה מידה אפשר גם בדרכים אחרות.

7. אני רואה מה הייתה ההלכה באירופה, והיא הייתה ללכת עם כיסוי ראש. הגיוני מאוד שרוב האנשים שהיו בעלי מעמד כדי להצטלם היו רחוקים מהדת ולא הקפידו על זה. חוץ מזה שבאירופה גם נהגו ללכת עם פאות. 

אני מבין שהייתה אי הבנה,אוויל מחריש

1. מה בדת יוצר לך חוסר אושר, ואיזה הגבלות מפריעות לך?
2. (ללא קשר לדיון, אני מציע לך לבדוק דעות שונות בעניין.) ומה הקושי הזה גורם לך?

4. לסיכום, מה שקשה לך זה לבוא לקראת הסביבה שלך והגבולות שלה?

5. אז קשה לך לבצע פעולה שאחרים אומרים לך?
6. בעיה שלהם, שילכו לפתור אותה, יש אנשים שכסף הורס אותם, זה בעיה באנשים ולא בכסף.
7. הבעיה בפעולה הזו מתחלקת לכמה חלקים: א) לא בהכרח שזה היה נשים אורתודוקסיות שומרות תורה ומצוות. ב) אין אפשרות לדעת מה היקף התופעה. ג) זה לא רלוונטי כי זה מנוגד להלכה מאותה תקופה. ד) ישנה אפשרות שאותן נשים חבשו פאה. 
מה הקשר ההרגשה לפה?

ההגבלות,,,,,,,,
מה הבעיה בגבולות?אוויל מחריש

שהם מגבילות,,,,,,,,
ואז?אוויל מחריש

הרי עם זה שהשכנים שלך מוגבלים מפני פריצה לבית שלך זה לא מפריע לך, או שיש לזוג נישואים המגביל גורמים זרים זה לא מפריע, אז למה פה זה כן מפריע לך?

גבולות הגיוניים שנקבעים ומשתנים לפי השכל זה מצוייןחוני המעגל פינות
רשימת מטלות פרימיטיבית שספק אם התאימה לפני 3000שנה היא אידיוטית
למה?אוויל מחריש

למה לתת רק לשכל לקבוע גבולות? אם תינוק רוצה לרוץ לכביש אז אני מונע ממנו כי השכל שלי יותר גדול, מה ההבדל פה?

מה בדיוק פרמיטיבי? ולמה זה מפריע לך?

אתה באמת שואל מה ההבדל?חולת שוקולד
שהקב"ה הוא לא בן אדם ויש לו אפשרויות אחרות כמו לא לברוא כבישים או לפחות להסביר לנו למה אסור לרוץ לכביש
כל השאלות וה(חוסר) תשובות מתחילות בזה שהוא כל יכול, לכן עולה השאלה ולכן תשובות שמשוות אותו לבן אנוש שעושה משהו שנראה רע אבל הוא טוב וכו הן לא תשובות, לבן אנוש אין אפשרות אחרת ולהשוות בין סיטואציות אנושיות ואלוקיות רק מוריד את אלוקים שכביכול אין לו אפשרות אחרת
לא לברוא כבישים כדי שמי שלא נוהג בזהירות לא יידרס?אוויל מחריש

אולי שגם לא יברא בני אדם כי יש כאלה שלא מקשיבים לא??

יש מצוות שהוא ביאר אותן, אבל דווקא בהן נפלו גדולי האומה. חוץ מזה איזה מצוות כל כך קשות להבנה?

מה הקשר? אני מנסה להסביר למהחולת שוקולד
זה לא נכון לענות תשובות שמתאימות להתנהלות אנושית כשמדברים על התנהלות אלוקית (=כל יכולה)

כל המצוות קשות להבנה גם אם את חלקן אני יכולה להבין בשכל אנושי, זה לא מסביר את זה שהוא לא פתר את הצורך שבגללו צריך את המצווה בדרך אחרת, או בכלל את זה שהוא יצר את הצורך הזה

שוב, אתה עונה תשובות שמתאימות להתנהלות אנושית ולא אלוקית, הרי גם אם האדם אשם שלא נהג בזהירות עדיין הקב"ה יכל לא לתת לו אפשרות כזאת או לא לתת לו את הצורך בגבול הזה
זה לא נכון לדון את ההתנהלות האלוקית מתוך ההתנהלות האנושית,אוויל מחריש

כי אין לך בה כלל הבנה...

רוב המצוות לא קשות להבנה, חוץ מזה הוא יצר את הצורך הזה כי הוא רצה, לא כי לא הייתה לו ברירה.

את בעצם רוצה לקחת מהאדם את הבחירה החופשית כי יש מי שנכשל?

אז במילים אחרות-פשוט אין תשובותחולת שוקולד
בדיוק זה מה שקשה לי, שהוא יצר את זה למרותשהיתה לו ברירה, אם לא היתה לו ברירה עוד היה אפשר להבין

כן, היה עדיף בעיני שלא תהיה בחירה
לא זה לא המילים האחרות,אוויל מחריש

במילים אחרות השאלה אפילו לא התחילה כי אין לך הבנה על מה את שואלת את השאלות ומה הבסיס שעליו את עומדת כשאת שואלת אותם...

זה נראה שהנחת היסוד שלך היא שהקב"ה ברא את העולם בצורה לא נכונה ולפי זה את מנסה לשאול שאלות בשביל להתנגח איתו...

ומה תעשי בדיוק במציאות? תאכלי דשא כמו כבשים?

חוני המעגל פינות
אני מקווה שאתה צוחק. בשבילך...

כשסמכנו על בני אדם יש לנו גשרים מכוניות לווינים וכו.
כשסמכנו על האל חטפנו אלף שנה של ימי הביינים...
חבל שסמכת על האלילות הנוצרית...אוויל מחריש

ד"א גשרים יש כבר עוד מלפני אלפי שנים...

תהיה בטוח שגם הגשרים הקודמים אם אפשר לקרוא להם ככהחוני המעגל פינות
נבעו מהאמונה באדם...
הדברים שלך לא רלוונטיים, אז בוא נעצור את זה כאן.אוויל מחריש

אתה משקף את עצמך בצורה נפלאה!חוני המעגל פינות
תשמע אחי. אתה חופר כאן כמו באגר ולא הבאת שום טיעון לענין. בטח לא משו חדש או מעניין או שלא לעסו אותו איזו תקופה
תודה רבה על המחמאה והרצון לדון,אוויל מחריש

אבל כל עוד לא תשנה את גישתך אז אני אתמקד בדיון עם אנשים ששומרים על שיח עם תוכן ברמה גבוהה יותר ובצורה מכבדת יותר, אין לי עניין לשכנע אותך במשהו, קל וחומר כאשר אתה מנהל שיח בצורה כזו ועל בסיס דברים לא רלוונטיים.

מחילה שאני ישירחוני המעגל פינות
תוכל להזכיר לי בפעם הבאה למרוח אותך?
שהוא ברא את הרעחולת שוקולד
מה הקטע לעשות רע???

שהוא נתן לנו מצוות, למה סתם להקשות? מה זה נותן לך?

שהוא נסתר, כאילו, מה קשה להראות שאתה קיים ושהתורה אמת? חבל סתם לקיים מצוות ובסוף לגלות שסתם עשינו את זה כי בכלל אין לזה משמעות בעוה"ב או שאין בכלל עוה"ב

שהוא ברא את המוות ונותן לנו לחיות מתוך ידיעה שבסוף נמות ואנחנו אפילו לא יודעים מה יהיה אז
אז אם אתמצת את דברייך:אוויל מחריש

חשיבה שהרע נעשה ע"י הקב"ה. - למה את חושבת ככה?

חשיבה שהמצוות בשביל הקב"ה - למה את חושבת ככה?

רצון במפגש עם הקב"ה - למה את רוצה את זה?

חוסר אמון בעולם הבא - איך היית רוצה שהבעיה הזו תיפתר?

פחד מהמוות - ולמה זה מפריע לך?

..קפיץ

כי אנחנו מאמינים שהכל ממנו גם הטוב וגם הרע. זה שהרע בא ממקום אחר זו גישה נוצרית

כי מה יש לנו לעשות עם המצוות?

אז אולי האמונה שלכן לא כיהדות:אוויל מחריש

"יוצר אור ובורא חשך עשה שלום ובורא רע אני ה' עשה כל אלה"   

עייני פירוש לפסוק שמובא מהרמח"ל:

קטגוריה:ישעיהו מה ז – ויקיטקסט

בתמצות: הרוע לא נעשה אלא נברא מהעדר ה'. ובדר"כ הרוע נעשה ע"י בני אדם, ואם תשאלי למה הקב"ה מאפשר את זה אז התשובה כדי שהם יהיו בני אדם = בעלי בחירה חופשית.

מה זאת אומרת מה יש לעשות עם מצוות? אם את אוהבת מישהו והוא מבקש ממך לעשות משהו לטובתך כי הוא אוהב אותך, לא תבטחי בו ותקשיבי לו?

יש גם את דעת רסגצ'יאל

ובסופו של דבר, לכל הדעות הקב"ה ברא מציאות לא שלמה.

מה דעתו?אוויל מחריש

כפשוטוצ'יאל

אני ה' עשה כל אלה - להוציא מדעת הטועים שחושבים שח"ו יש שתי רשויות.

תראה בסופו של דבר הדיון הצדדי הזה מיותראוויל מחריש

בגלל שגם הרע הוא למעשה טוב...

גם השואה?יחידי
בוודאי,אוויל מחריש

השואה היא כל כך רעה אפילו בשביל בני אדם מושחתים ביותר כמו מדינות הציר ובעלות הברית שאפשרו את זה שלא ניתן להעלות על הדעת שזה ייעשה בלי סיבה טובה.

את התוצאות אפשר לראות אחרי זה בהקמת מדינת ישראל, קיבוץ גלויות... וכן גם העולם הבא לכל הנרצחים על קידוש ה' תופס חלק מרכזי בטוב האלוקי...

א. אתה חושב שהקמת המדינה מצדיקה את השואה?יחידי
כמות הסבל הזאת שוות ערך להקמת מדינה?
מיליונים שנורו, הורעבו, נשרפו, עונו ונחנקו חיים?
אני לא.

ב. היסטורית, לא ברור שהמדינה קמה 'בזכות' השואה. ייתכן שמדינה קמה על אף השואה. מדינות העולם שהסכימו לפני השואה שתקום מדינה ליהודים, תמכו ברעיון כדי לפתור את "הבעיה היהודית". בשואה הבעיה הזאת נפתרה כמעט לגמרי בדרכים אחרות, וזה שגם אחרי שהושמדו מיליוני יהודים הסכימו בעולם להקמת המדינה זה לא בגלל השואה אלא למרות.

ג. מניין לך שמי שנרצח בשואה קידש את השם? ומניין שכל מי שנרצח בשואה (ביניהם רפורמים, מתבוללים וכו') זוכה לגן עדן? (עיין כאן - קדושת יהודי שמת עקב יהדותו: "קידושי טעות" (טור 215) - הרב מיכאל אברהם
אני בטוח שבגלל שהקב"ה אפשר את זהאוויל מחריש

אז היה לו סיבה טובה, גם אם אני לא יכול להכיל את זה בשכל וברגש שלי.

ב. השואה עודדה אנשים לעלות לארץ ישראל ולא להישאר בגלות, מדינות העולם לא תמכו במדינה ליהודים לפני השואה, הבריטים שהיו היחידים שתמכו בעצמם מנעו עלייה לארץ וחזרו בהם בספרים הלבנים.

ג. יש דעות אחרות שכל הנהרג בשל יהדותו קידש את השם.

א. ראית במקרה כמה סרטי שואה?יחידי
ב. זה לא נכון. בוועידת סן רמו עוד מדינות תמכו בהקמת המדינה.

ג. מה המקור לדעות האלו? נראה שהן תוצאה של הדורות האחרונים, שבהם נולדה מציאות של יהודים שאינם שומרים תו"מ ומתים בגלל יהדותם (ולא כחיילים במצב של מסירות נפש תמידית)
א. ראית סרטים על חורבן הבית?אוויל מחריש

השאלה על צדיק ורע לו היא עתיקה מאוד, זה הקושי המרכזי שלך ביהדות?

ב. ובפועל הם לא עשו עם זה כלום.

ג. שטויות, באותה מידה אני יכול להמציא משהו נגד הרב שהבאת, קבל את זה שיש דעות שונות בתורה ובינתיים הרב שהבאת נמצא בדעת מיעוט בנושאים אחרים אז אל תצפה ממני לקבל אותו עליי.

א. מה הקשר לחורבן?יחידי
השאלה נשאלת גם על התוצאות הנוראיות של החורבן.

ב. זה מה שהם היו צריכים לעשות, לתת אישור עקרוני.

ג. לא כתבת כאן שום טענה חוץ מהטענה שאני טועה כי אני נמצא בדעת מיעוט. כדי להוכיח את זה צריך להראות שהמקורות שעליהם הרבה רבנים בדורנו מסתמכים באמת מוכיחים את מה שהם אומרים.
אני מחזיר את הדיון לנושא,אוויל מחריש

האם העניין של צדיק ורע לו זה הקושי המרכזי שלך?

( אני לא רואה את שני הסעיפים האלה כרלוונטיים, אי לכך כנראה שלא אענה עליהם יותר כי זה לא קשור לדיון:

ב- אישור עקרוני שלא נעשה איתו כלום עד האישור המהותי שבא לאחר השואה...

ג - לא אמרתי שאתה טועה, אמרתי שזה דעת מיעוט ואני לא מקבל אותה עליי)

מדבר על ערעור שלי על האמונה?יחידי
באופן כללי, בכלל המציאות של הרוע היא לא פשוטה וקשה להסביר אותה. במיוחד מקרים של צדיק ורע לו
אבל יש תשובות שונות לעניין, וכולן מספקות במידת מה
ולמה המציאות של רוע מפריעה לך?אוויל מחריש

כי בעולם שברא היש המושלםיחידי
והטוב, לא ברורה מציאות של רוע
לא הבנתי את התחביר והכוונה.אוויל מחריש

אם ה' הוא טוב, למה יש רוע בעולםיחידי
מי אמר לך שה' טוב?אוויל מחריש

(והקב"ה הוא לא יש מושלם, הוא מעל ההגדרות האלה בכלל...)

התורהיחידי
הקב"ה הוא היש המושלם. חפש על הראיה האונטולוגית לקיום אלוהים
מאיפה המצאת את זה?אוויל מחריש

על הקב"ה עצמו אין לך אף ידיעה... והוא אפילו לא יש, הוא ברא את היש.

התורה לא חושבת כמוךיחידי
היא כותבת הרבה דברים על הקב"ה.

אהבתי אתכם אמר ה'יחידי
לא מרבכם מכל העמים חשק ה' בכם...
זה מדבר על הפעולות של הקב"ה, לא הוא עצמו.אוויל מחריש

כתבתי בפירוש שאני לא מדבר על ה' עצמויחידי
כתבתי לך בתגובה שם שלא ברור מה אתה רוצה לומר שם.אוויל מחריש

מה?צ'יאל

אז למה הכפילות בפסוק?

עיין במפרשים.אוויל מחריש

אני לא רוצה לפתוח פה דיונים צדדים לא קשורים כי באופן אישי אני לא רואה בעיה בפסוק.

גם אניצ'יאל

אני לא מבין מה הלחץ הגדול להגיד שקיימת מציאות רעה.

לא יודע מה אתה רוצה ואני לא מתכוון להאריך כפי שאמרתי.אוויל מחריש

איפה הוא כותב זאת?רק בשמחה.
מצוות הן צורך גבוהיחידי
לא מרגיש ככהקפיץ
מאיפה הבאת את זה??אוויל מחריש

תנחומא. נתאווה הקב"ה להיות לו דירה בתחתוניםיחידי
אני לא חושב שזה פירוש בלעדי למצוות, אבל הוא אחד מהם. מה הבעיה?
לא יודע מה איתך,אוויל מחריש

אבל לי ברור שזה רק דרך משל, שכן כל הדברים הנאמרים על הקב"ה ומה שקשור אילו הן רק בגדר שיתוף השם ותו לא, איך אתה יכול להבין רצון של משהו מעבר לתפיסה שלך ושל כל היקום?

הבעיה שברור לכולם שהקב"ה לא צריך את המצוות שלנו, איוב לה, ז: "אם צדקת מה תתן לו או מה מידך יקח."

אני יכול להבין ברמה מסויימתיחידי
יש היקש מאוד פשוט:
1. הקב"ה ברא עולם
2. פעולה היא תוצאה של רצון
3. הקב"ה רצה לברוא עולם.

מה בדיוק הרצון הזה אני לא יודע, אבל זה לא משנה.

הקב"ה צריך את המצוות שלנו, שאם לא כן הוא לא היה נותן לנו מצוות.
קודם שבחר לתת לנו תורה לא היה צריך דבר, אבל מאז שקיבלנו תורה הוא צריך. הקב"ה יכול להופיע גם בַּגְּבול
אולי תלמד אותי גם כיצד להבין את מקור החכמה כולה?אוויל מחריש

ומי אמר לך שההיגיון הזה עובד על הקב"ה? הרי הוא ברא גם את ההיגיון שלך והוא לא מתנהל לפי מה שמסתדר לך... 

זה נראה לי הזוי לחלוטין שאתה חושב להקיש מהרצון שלך לרצון של הקב"ה, הרי אם אתה לא מבין את הרצון שלו אז וודאי שזה משנה, כי הוא לא כפוף להיגיון שלך...

עוד פעם אתה מכיל את הלוגיקה שלך על הקב"ה. אם אני נותן למישהו צדקה זה אומר שאני צריך שהוא יקבל ממני צדקה?

אוקיי, למה לשיטתך הקב"ה ברא את העולם אם לא בגלל שהוא רצה?יחידי
ההגיון הזה עובד על כל ישות עד שלא אמצא דוגמה לפעולה בחירית שהיא לא תוצאה של רצון. במקרא רואים שהקב"ה רצה לברוא את העולם ושלא מדובר באירוע אקראי.

אני לא מחיל כל דבר על הקב"ה.
כשגורם אנושי רוצה לעשות פעולה מסויימת, הרצון מלמד על חוסר מסויים של הגורם האנושי (לדוגמה, אדם רוצה לישון כי הוא עייף).
הרצון האלוקי חייב להיות שונה לחלוטין. אלוקים הוא מושלם, לכן הרצון שלו לא יכול להיות תוצר של חוסר, שהרי האלוקות לא חסרה דבר.
לכן הרב קוק כותב באורות הקודש שאחד ממאפייני השלמות הוא השאיפה לשלמות; ההשתלמות. לא ייתכן שהמושלם ביותר יחסר את האפשרות להשתלם, ומכאן שהאלוקות משתלמת. ההשתלמות הזאת באה לידי ביטוי בכך שהקב"ה ברא את העולם, כחלק מההשתלמות האלוקית.
כמובן שצריך להסביר למה מדובר בהשתלמות. בקצרה, נראה שההשתלמות היא מפגש של אלוקים עם מה שנמוך ממנו, או בלשון התנחומא - "להיות לו דירה בתחתונים".
אתה גם לא מבין את מושגי השלמות וההשתלמות על בורייםאוויל מחריש

לדון ברצון האלוקי ומניעיו זה נראה לי פשוט בזבוז זמן ליהודי פשוט כמוני...

אתה גם טוען שה' לא קיים כי אנחנו לא מבינים מה זה קיום אלוקי?יחידי
אם זה בזבוז זמן לדידך אין צורך לדון. אם יהודי כמו הרב קוק חשב שזה נושא שצריך לברר, לא הייתי נוטש את העיסוק הזה כל כך מהר
כשאומרים שהקב"ה קיים זה מעבר להבנתך ויש פה שיתוף השם.אוויל מחריש

כי אין לך הבנה מה זה אומר בכלל.

מסכים איתך שזה נושא חשוב, אבל מכיוון שאני לא הרב קוק אני לא נכנס לדיון הזה כרגע.

לגבי קיום -יחידי
אם ניתן להחיל על אלוהים את התואר "קיים" אז הוא דומה למשהו שאנו מתארים כ"קיים"? - הרב מיכאל אברהם

יש לי הבנה לגבי התופעה של אלוקים, לא לגבי אלוקים עצמו, וזה מה שאדם יכול לומר כשהוא דן בכל דבר
לא ברור לי מה אתה רוצה לומר פהאוויל מחריש

תסביר את הענין של רצוןsimple man

הרמבם אומר שהרצון האלוקי הוא הרצון המושלם שלא נובע מכלום, אלא הוא רצה לברוא כיון שהוא רצה לברוא.

האם המידה שנקראת רצון הוא דבר קיים בעצם או שהוא דבר נברא, אם הוא קיים, אז איך פתאום הרצון נכנס לקבה ומגביל אותו, מה בעצם קרה אז.

אם הקבה ברא את המושג רצון אם כן יש דבר קודם לרצונו לברוא והוא זה שברא לעצמו את הרצון לברוא את העולם.

הרצון הוא נבראיחידי
שאל"כ הוא קדום, מה שלא אפשרי.
מה שקרה אח''כ הוא הצמצום (אח"כ במובן הסיבתי, לא בהכרח במובני זמן)
אבל צריכים את רצונוsimple man

כדי לברוא כל דבר שהוא, כולל את הבריאה של רצון.

האמת היא שאני לא יודע אם לקרוא לזה בריאהיחידי
יותר התגלות של הפוטנציאל האלוקי האין סופי, יציאה מן הכוח אל הפועל
אבל הוא החליטsimple man

לברוא כי הוא רצה כמו שמבואר, ואת הרצון הזה הוא לא ברא אלא הרצון הוא קדום והקב"ה מוגבל אליו דהיינו הוא לא יכל שלא לרצות, כן?

יש על זה דיון בכוזרי לדעתימתיישב בנשמה
אשמח למקורsimple man

לא למדתי כוזרי, שמעתי על זה..מתיישב בנשמה
למה הרצון קדום?יחידי
למה שיברא את הרצון?simple man

הרצון הוא לא בריאהיחידי
טעיתי בהגדרה. עדיין זה לא מגובש אצלי.

הוא פשוט מצב. תנסה לחשוב מה קורה כשאתה רוצה משהו, והאם אתה מחולל אותו או שזה שונה מפעולה כלשהי (ברור שזה שונה מרצון אלוהי, אבל ככה זה)
רצון הוא סוג של רגשsimple man

מה שקורה כשאני רוצה משהו זה מקביל לכשאני כועס על משהו או אוהב משהו או מרחם על מישהו, ההבדל הוא שאת המידות כמו כעס ורחמים אפשר לומר שהקב"ה ברא (ואפשר גם להגיד שהם קיימים בעצם) מה שאין כן רצון, צריך שיהיה רצון בשביל לברוא רצון.

אני חושש שאני לא מבין אותךיחידי
רצון הוא לא רגש לענ"ד. יש רגש שנלווה לו, אבל הוא עצמו לא רגש. זה כמו לומר שצורך הוא רגש
מה זה רגש?simple man

וממש לא הבנתי מה זה אומר פשוט מצב, איך זה נהיה (אגב אין את ה"מצב" הזה אצל בני אדם כמו שאומר הרמבם שהרצון האלוהי שונה מהרצון האנושי כי לרצון האנושי יש סיבה קודמת)

לא יודעיחידי
חבל שאענה תשובה לא מדוייקת. כדאי לשאול מישהו שמבין יותר
שאלתי הרבהsimple man

בינתיים לא מצאתי.

יש דברים שמעבר להבנתנו ככה זה.

יש כמה אנשים רציניים בדורנו ב"היחידי
שאל שאלה - הרב מיכאל אברהם - פה אפשר לשאול את הרב ד"ר מיכאל אברהם

אם יש לך פייסבוק תנסה לשאול את הרב ד"ר משה רט (Moshe Ratt)

שתי אפשרויות לא רעות
תשובותחולת שוקולד
חשיבה שהרע נעשה ע"י הקב"ה- כי הכל ממנו גם אם בני האדם בוחרים ברע (הוא יכל לא לאפשר את זה)

חשיבה שהמצוות בשביל הקב"ה- לא אכפת לי בשביל מי הן אבל תכלס אני תקועה איתן וזה בגללו כי הוא נתן אותן (אני יכולה לבחור לא לקיים אבל סביר שהעונש יותר קשה מלקיים, הוא לא טורח לגלות לנו😠)

אני לא רוצה להפגש איתו, אני רוצה וודאות, לדעת אם הוא קיים או לא, אם התורה אמת או לא

חוסר אמון בעוה"ב- שוב, אני רוצה וודאות, וזה לא יכול להפתר

פחד מהמוות- זה מפריע לי כי זה מפחיד לדעת שבסוף אלך אל הלא נודע שיש מצב שהוא יהיה נוראי, הידיעה הזאת עושה לי רע וגם כשאהיה שם אולי זה יהיה רע
תגובה:אוויל מחריש

הסתירה פה היא שאת רוצה להיות בן אדם מצד אחד אבל מצד שני שלא יהיה לך בחירה חופשית...

מצוות - כנראה שזה עניין של התייחסות, יש מי שרואה את המצוות כדבר טוב לטובתו והוא שמח בהם, ויש מי שחושב שמנסים להעניש אותו אם הוא לא יעבוד את האדון האכזר שמעליו... ברור לעניות דעתי איזה גישה נכונה...

ומה את רוצה שיקרה? מעמד הר סיני?

עוה"ב - כאשר יש לך וודאות שהקב"ה נתן מצוות במעמד הר סיני אז זה ברור מאילו שיש עולם הבא...

אבל ביכולתך לקבוע אם הוא יהיה טוב או רע, אז למה שלא תקחי אחריות? מה שעוד יותר מצריך הסבר לדעתי זה מדוע הפחד מדבר רע גורם לך לעשות מה שיוביל אותך לאותו רע?

בתכלסחולת שוקולד
הוא יכל לעשות הכל אז הוא יכל לפתור את כל הבעיות הלוגיות כמו בחירה וכאלה
ואותה תשובה לגבי המצוות- יופי שאפשר להתיחס לזה אחרת, עדיין הוא יכל לא לתת אותן או לתת אותן ולתת לנו אפשרות רק לגישה אחת או לא יודעת מה
ואותה תשובה לגבי הוודאות, הוא יכל לתת אותה גם אם לי לא ברור איך
ומי אמר שאני לא לוקחת אחריות ועושה את מה שיגרום לי לרע? (אני שומרת מצוות)

הכל מתחיל ונגמר בזה שהוא כל יכול ולכן אף תשובה לא מדברת אלי כי הוא יכל לפתור את כל הבעיות הלוגיות, לכן אני לא אוהבת שמשוים אותו לבן אדם, למשל שהוא כמו אבא שמעניש כשצריך, פחח, שטויות, הוא לא בן אדם והוא יכל למצוא פתרונות אחרים
הוא יכול לעשות הרבה דבריםאוויל מחריש

אבל הוא בחר בדרך הזאת, אז כנראה שיש לו סיבה טובה, לא ככה?

לא הבנתי את טענתך לגבי מצוות.

וודאות האמונה - את לא חושבת שזה מאבד את הבחירה חופשית? חוץ מזה שוודאי שאפשר להגיע לוודאות בהימצאות הבורא ונכונות מצוותיו.

אני מתנצל על אי ההבנה, אם כן נראה שייתכן שאת פשוט צריכה לעלות במדרגות בעבודת ה' לעשייה מעבר לשכר ועונש...

אני עדיין לא מבין מה הבעיות שאת יוצאת נגדם, אשמח להסבר שוב...

אני לא רואה שום סיבה טובהחולת שוקולד
לעשות רע כשאתה כל יכול
המצוות- היחס לזה לא משנה את המציאות, שהוא נתן לנו מצוות סתם כי הוא רע ובא לו להטריח אותנו
וודאות האמונה- ואם זה סותר אז מה? אני צריכה וודאות, לא בחירה חופשית, חוץ מזמ שזה לא סותר כי גם אם אדע בוודאות שהתורה אמת עדיין תהיה לי בחירה אם לקיים, ולא חושבת שאפשר להגיע לוודאות

אני חא מתכוונת לעלות לשום דרגה, הוא יכול להמשיך לחכות, אני לא מתכוונת ולא מסוגלת להתחבר לאל כזה ולמצוות המטופשות שלו
אחזור על מה שציינתי למעלהאוויל מחריש

הקב"ה לא עושה רע אלא מאפשר רע, זה שני דברים שונים. עכשיו חלק מרע הזה נצרך לצורך טוב גדול והוא שבני יהיו בני אדם, ואם הם חוטאים אז הרע קורה מאילו בדרכי הטבע על מנת שהמציאות תהיה טובה.

למה את חושבת שמשהו כל יכול מעל ההבנה שלך רוצה לעשות לך רע ולהטריח אותך? זה לא נראה לך קצת הזוי?

אם אין לאדם בחירה חופשית אז הוא בהמה, ואז אין במציאות בני אדם בכלל...

איזה סוג של ידיעה את רוצה שתהיה לך? וודאות ברמה טובה אפשר להגיע.

אם את בוחרת להישאר ברמה נמוכה ולבכות על מצבך אז מה את מצפה שיקרה? אם את לא תרצי להיפתח לרבדים עמוקים יותר בתורה אז סתם תחיי בגישה שחושבת שהכל לרעתך וחבל בשבילך...

עושה ומאפשר זה היינו הך לצורך הענייןחולת שוקולד
גם ה"מאפשר" נובע ממנו ומה אכפת לי אם זה ממנו גם בפועל או לא, התוצאה של שניהם שווה
הוא יכל לעשות את הטוב גם בלי הרע, לומר שצריך רע בשביל הטוב זה להאניש אותו
אני לא חושבת ככה אלא זאת עובדה, זה הזוי אבל א"א להתכחש למציאות, כשרע לי וכשאני טורחת לקיים מצוות זה ממנו, מה לעשות...
מה שמבדיל את האדם מהבהמה זה גם ההכרה בעצמו ובמציאות, הדיבור, לא רק הבחירה
וודאות ברמה טובה זה ב100 אחוז, כמו שרואים משהו מוחשי, לא נראה לי שזה אפשרי
אני לא בוכה על מצבי, זה יןתר עניינים שבראש ולא ממש מפריע לי לחיות את חיי
ומבחינתי הגישה הזאת היא יותר עובדה מאשר דעה אז אני יכולה לקבל את זה ולראות את הטוב אבל לא יכולה לחשוב אחרת
למה זה כל כך מפריע לך?אוויל מחריש

העובדה שיש רע? למה זה מפריע לך כל כך?

איך הגעת ל"עובדה" שהוא צריך ממך משהו? אין אפשרות שזה נובע ממך לטענתך? נגיד אם את נותנת צדקה ומרגישה רע עם זה, אין סבירות שזה קשור אלייך? 

אז בעצם את רוצה להיות כעין מלאך בגוף גשמי? דהיינו יצור בעל מודעות בתוך עולם החומר? 

כל דבר בחייך את יודעת ב100%? בטוחה ב100% שלא יפטרו אותך? שההורים שלך הם באמת ההורים שלך? 

האמת שזה שהשלמת עם זה ואת לא בוכה מזה זה יותר מדאיג לעניות דעתי...

לא הבנתי את המשפט האחרון: "ומבחינתי הגישה הזאת היא יותר עובדה מאשר דעה אז אני יכולה לקבל את זה ולראות את הטוב אבל לא יכולה לחשוב אחרת"

מה זאת אומרת למה זה מפריע לך?חולת שוקולד
לא מפריע לך כשרע לך (או לאחרים)?
ואם מחר יקרה לך ח"ו אסון יראה לך הגיוני לשאול למה זה מפריע לך?
הוא לא צריך ממני שום דבר, זאת עובדה שהוא מטריח אותי לקיים מצוות, מה זה משנה אם זה כי הוא צריך משהו
אם אני מרגישה רע עם צדקה זה ממנו, יכלתי לנסות לשנות את זה אבל הוא נתן לי את האפשרות להרגיש רע עם זה
המשפט האחרון- הגישה שהוא רע וסתם מטריח אותנו היא לא דיעה, זאת פשוט עובדה שככה הוא עושה, אני לא יכולה לחשוב שזה לטובתי ושזה טוב שיש מצוות כי זאת * עובדה* שזה לא, כמו שאני לא יכותה לחשוב שהשמש סגולה, אני כן יכולה לנסות לחיות עם זה בשלום

(אתה שואל בשביל להבין או בשביל להתריס כנגד אנשים כמונו? כי נשמע שאתה מאמין בכל הקלישאות שגדלנו עליהם וחי בשלום עם הדת)
למה זה מפריע לך?אוויל מחריש

אני יודע מה הסיבה שרע לאחרים מפריע לי, אני שואל מה הסיבה שזה מפריע לך, ולמה זה קשור לקב"ה.

אם זה לטובתך זה גם להטריח אותך? אם את צריכה לאכול אז זה גם טורח? 

אבל אם את יכולה לשנות את הרגש שלך אז זה באחריותך ובאשמתך אם לא תעשי את זה, לא ככה?

באיזה דרך מחקרית הגעת ל"עובדה" הזו?

(אני שואל בשביל להבין, ב"ה נברא פשוט כמוני לא צריך להתריס ולהטריח נגד אנשים, לפי שיטתך זה אומר שאדם יכול להיות יותר מוסרי ועליון מיוצרו, או שכנראה גם ליוצרו אין עניין להטריח אנשים...)

זה מפריע לי כי אני בן אנוש עם רגשחולת שוקולד
זה קשור אליו כי הוא עשה את זה (או איפשר את זה שזה היינו הך)
כן, גם אם זה לטובתי זה מטריח אותי, הוא יכל להשביע אותי בלי שאצטרך לאכול
כן, זה אחריותי ואשמתי, זה לא משנה את העובדה שעליה הרגש הזה נשען, שאליה הגעתי מתוך ראיית המציאות הפשוטה, הוא כל יכול+בכ"ז יש הרבה רע בעולם+מצוות= יש בו צד רע ומטריח
כן, אדם יכול להיות יותר מוסרי מיוצרו, לומר על כח כל יכול שעושה שואה שהוא מוסרי/טוב זה מגוחך
אז מה?אוויל מחריש

איך המציאות של הרע משפיעה על הרגש שלך?

אז מבחינתך את רוצה להיות מחוברת כל היום לזונדה? ומה את כן מוכנה לעשות בחיים?

אם הבנתי נכון, מתוך ראייתך האישית את המציאות החלטת שיש לך יכולת לקבוע עובדות על הבורא עצמו?

ואיך המוסר של האדם הזה נוצר? יש מאין?

היא משפיעה כי הקב"ה בראחולת שוקולד
אותי עם רגש בסיסי לסביבה, זה הטבע
כן מבחינתי להיות מחוברת לזונדה, לא רואה שום סיבה להצטרך להתאמץ, כלומר, בגלל שהוא לא נתן לי זונדה אני מוכנה להתאמץ אבל זה בלית ברירה, במציאות אידיאלית הוא לא היה מצריך אותי לזה (הזונדה זה דוגמא, לא שבאמת קשה לי לאכול..)
לא אני קבעתי את העובדה, היא פשוט קיימת, כמו שאם אני אגיד שהשמש צהובה תגיד שאני החלטתי שזה ככה וזאת לא חייבת להיות עובדה
צודק לגבי המוסר, אבל גם את החוסר מוסר הוא יצר
אבל למה בצורה הזו?אוויל מחריש

אותך הרגש מעורר לצער, יש אנשים שזה מעורר בהם רצון לתקן ורחמים על המציאות.

ומה בדיוק את כן רוצה לעשות במציאות שלך?

זאת לא עובדה, את החלטת שזה עובדה, כיצד בדיוק? (גם הדוגמה לא נכונה, להגיד שהשמש היא רק צהובה זה טעות עובדתית...)

הוא יצר את החוסר מוסריות של אנשים? ואיך אפשר ליצור העדר?

ככה בצורה הזוחולת שוקולד
זה עצוב שיש כ"כ הרבה רע בעולם, וגם אם זה לא יפריע לי אישית או שזה יתבטא אצלי בתיקון עדיין הרע הזה הוא רע

לא יודעת מה הייתי רוצה לעשות, פשוט הייתי רוצה
שהכל יהיה אידיאלי ומושלם, הוא יודע מה זה אומר, אני לא (רק יודעת שזה לא כמו מצב העולם הנוכחי)

כן, הוא יצר הכל, הוא גרם לזה שאנשים יוכלו וירצו להיות לא מוסריים, אז אולי זה לא ממש "יצר" אבל זה ממנו
מצטער אך עדיין לא הבנתי את כוונתךאוויל מחריש

הרי שני אנשים נתקלים באותו מצב ושניהם מעוניינים לתקן אך אצל אחד זה מעורר בעיות עם אלוקים ואצל השני לא, חייב להיות גורם לכך, לא?

אם כל העולם יהיה מושלם עכשיו ולא יהיה לך אף צורך, מה תעשי?

איך את יודעת שהעולם הנוכחי לא מושלם מספיק כמו שהוא עכשיו? ומה זה רלוונטי בשבילך? יש לך אחריות על כל העולם?

אבל מצד שני הוא גם גרם להם להיות בעלי יכולת מוסרית, אז זה לא אמור לפחות להתאזן?

הגורם לכךחולת שוקולד
הוא המח השונה של אנשים וכן, גם בחירה (סוג של) שונה, ברור שלאדם יש גם אחריות אבל הקב"ה יכל לקחת על עצמו את כל האחריות ולא להשאיר לנו

מה אכפת לי מה אני אעשה? העיקר שיהיה לי טוב

העולם לא מושלם כי אני לא מרגישה שהוא מושלם, ובעיני ההרגשה שלי אם טוב לי או לא זה מה שקובע גם אם ברמה האלוקית זה מושלם, זה רלוונטי לי כי יש דברים בחיים האישיים שלי שהייתי רוצה שיהיו אחרת, כי הייתי רוצה שלילדים שלי יהיו חיים מושלמים (זה לא כמו "אחרים", כשמדובר בילדים זה ממש טבע העולם לרצות שיהיה להם טוב) וגם כי לך תדע מה יעבור עלי בהמשך החיים/בעוה"ב/בגלגולים אחרים, וגם כי זה מצער אותי שלאחרים רע, מה לעשות, לי יש רגש כזה

לא, זה לא אמור להתאזן, מכח כל יכול אפשר לצפות להיות מושלם בלי איזון בין טוב ורע
אז הבחירה החופשית היא הבעיה,אוויל מחריש

כמו שכבר אמרת לי מקודם, אך עדיין לא ברור לי מה את רוצה שיהיה התחליף, את רוצה להיות כמו חתול? בלי אחריות על כלום ופשוט אוכל וישן? איך יהיה לך טוב אם אין לך מה לעשות?

אז הכל תלוי ברגש? אז למה שלא תשני אותו? הרי יש אנשים שמרגישים שונה ממך...

את מבינה שהגישה הזו כנראה לא מתאימה למודל של "האמא הטובה דיה"? שהיא זו שמפתחת את הילד בצורה הכי טובה...

למה לצפות? הוא חייב לך משהו?

מה אכפת לי מה יהיה התחליף?חולת שוקולד
העיקר שיהיה לי טוב, ומה אכפת לי להיות כמו חתול, הוא יכל לעשות שגם לא אצטרך לעשות וגם יהיה לי טוב עם זה
אז במילים אחרות את רוצה להיות בהמה?אוויל מחריש

פשוט אוכלת ונהנית מהדשא בלי לעשות כלום?

לא הייתי מתנגדתחולת שוקולד
ברור שהייתי שמחה גם לרמת תודעה גבוהה אבל אם היא באה עם קושי, דיכאון וסבל אז ברור שעדיף להיות בהמה או אפילו לא להיות
אז כל הקושי לא שווה את הגמול?אוויל מחריש

ניכר מדברייך שאת אוהבת מאוד את הילדים שלך, את לא חושבת שהסבל של ההריון והלידה היה שווה את זה?

זה לא בר השוואהחולת שוקולד
ללדת זה כלום לעומת זה שיש לך ילד, במצבי הנוכחי יכול להיות שאני מעדיפה להיות אדם אבל הייתי גם במצבים שהעדפתי בבירור להיות חיה או לא להיות
אז יש סבל ששווה את הגמול,אוויל מחריש

האם המצבים האלה שעברת פיתחו אותך?

לא בטוח ששווהחולת שוקולד
ויש כאלה שאצלם בטוח שלא, זה גם לא גמול, זה לא שהטוב בא בגלל הסבל אלא בנוסף לסבל יש טוב

פיתחו אותי אבל זה לחלוטין לא היה שווה את זה
אני מניח שאת רק צריכה הסתכלות רחבה יותר...אוויל מחריש

כן, זה לא נראה לי קשה כל כך להשגה...אוויל מחריש

פשוט תתבונני בעצמך איזה דברים קשים קרו לך  ומה צמח מזה וכו'...

ניסיתחולת שוקולד
פעם לעשות את זה?
כן, בצורה טבעית...אוויל מחריש

ע.י.צ'יאל

אפשר גם להגיד הפוך:

למה אתה חושב שמשהו כל יכול מעל ההבנה שלך רוצה לעשות לך טוב? זה לא נראה לך קצת הזוי?

ולמה זה טוב שיהיו בני אדם? מה רע בחיות חסרות בחירה שיש להן רק טוב?

אני לא חושב ככה, אני יודע.אוויל מחריש

זה עשוי להראות הזוי, אבל מכיוון שהוא אמר שזה רצונו ויש לכל אדם הכרה פנימית שהקב"ה עושה טוב אז זה מתקבל מבחינתי.

למה את חושב שיש לכל אדם הכרה פנימיתחולת שוקולד
שהקב"ה עושה טוב? לי אין
כלומר מאמינה שהוא עושה טוב אבל לא רק טוב ולא מאמימה שמה שנראה לי רע הוא בעצם טוב (לזה התכוונת, נכון?)
הבעיה היא שאמרת שאת לא רוצה לפתח את ההכרה הזו,אוויל מחריש

אם תרצי ותשקיעי אז בוודאי שתצליחי.

איזה רע את חושבת שהוא מאפשר?

למה שאצליח להאמין בעובדה לא נכונה?חולת שוקולד
למה שאנסה בכלל?
אז אולי אני גם אשכנע את עצמי שהשמש בכלל בצבע סגול??
הוא מאפשר את כל הרע שבעולם-דיכאון, שואה, מלחמות, שנאה, לפרט עוד? כי זה יקח לי את כל היום
למה את מתעקשת לקבוע את זה בתור עובדה?אוויל מחריש

זה שאת בטוחה שהמצוות רעות ואני בטוח שהן טובות רק מבטא כמה ההכרה האנושית סובייקטיבית בדיון הזה.

למעשה השמש באמת גם בצבע סגול רק שאת לא יכולה לראות את זה בעין האנושית שלך, האמת שזה שהבאת את הטענה הזו פה זה ממש אירוני...

ומה זה משפיע עלייך זה שהוא מאפשר את זה?

זה משפיע עלי בזה שרעחולת שוקולד
כלומר, בגלל שהוא מאפשר את זה יש רע והרע משפיע עלי
גם אני חושבת ש(חלק מ) המצוות טובות, ועדיין הוא יכל לעשות שלא יהיה צריך אותן והטוב שהן עושות יהיה בלעדיהן
פשוט אתה חושב בשכל אנושי שלא רואה אפשרות אחרת ואני מנסה לחשוב בראיה לא אנושית, כל יכולה
יש טוב במציאות שאת חיה בה?אוויל מחריש

ומה יש יותר טוב או רע?

אז אם הבנתי נכון, מתוך ההבנה האנושית שלך לגבי האפשרויות של הקב"ה את רוצה להחליט לברוא את העולם בצורה אחרת מהקב"ה, שהוא כולל גם את ההסתכלות שלך?

יש טוב, יותר מרע, והבנת נכוןחולת שוקולד
אז למה את לא שמחה בטוב שיש?אוויל מחריש

הרי מכיוון שיש יותר טוב את אמורה לשמוח מכל הטוב שיש, פחות ממעט הרע שיש ובו את מתמקדת בדיון...

את לא חושבת שזה משעשע ולו במעט העובדה שככה את חושבת?

מי אמר שאני לא שמחה?חולת שוקולד
אני מאודדד שמחה בטוב שיש לי ומאוד מעריכה אותו (במיוחד אחרי שעברתי תקופות קשות ברמה שאין לתאר) פשוט זה שרשור על נושאים אחרים

ממש לא משעשע
אז איפה הקושי בדיוק??אוויל מחריש

אם את כל כך שמחה מה מפריע לך? למה הקשר מצידך עם הקב"ה לא מספיק טוב לפי מה שאת מציגה?

למה לא? הרי זה כמו שתינוק בן 3 יאמר להורה שלו איך לנהוג כי הוא ממהר, למרות שברור שרק ההורה יודע כיצד לנהוג והוא יודע יותר טוב כמה הם ממהרים...

אני לא *כ"כ* שמחהחולת שוקולד
יחד עם זה שאני שמחה בטוב יש דברים שקשה לי איתם ולצערי אני לא יכולה לומר שאני חיה באושר עילאי, הקשר לא מספיק טוב כי אני כועסת עליו (יש מספיק דוגמאות בשרשור)

אני לא מסוגלת להאמין לזה שמה שהוא עושה זה טוב כי הוא מבין יותר ממני, ובניגוד להורים הוא יכל אחרת (אני מוצאת את עצמי חוזרת על אותן מנטרות..)
איפה?צ'יאל

איפה הקב"ה אמר שרצונו להיטיב? אין לכל אדם הכרה כזאת, זו תפיסה אלילית.

למה שזה יהיה תפיסה אלילית?אוויל מחריש

דברים ו' כ"ד: "ויצונו ה' לעשות את כל החקים האלה ליראה את ה' אלקינו לטוב לנו כל הימים לחיתנו כהיום הזה."

דברים י' י"ג: לשמר את מצות ה ואת חקתיו אשר אנכי מצוך היום לטוב לך"

ד"א עכשיו שמתי לב לחלק הזה של השאלה שלך: "ולמה זה טוב שיהיו בני אדם? מה רע בחיות חסרות בחירה שיש להן רק טוב?"

כי רובנו לא רוצים להיות בהמות.

אני ממשיכה פה את הדיוןחולת שוקולד
עונה לזה שכתבת שנסית בצורה טבעית את השיטה של להסתכל על הטוב (פשוט שם זה כבר סיוט לכתוב, צר מדי)

מאיזה רמה הגעת לאיזה רמה, באיזו דרך בדיוק,כמה זמן היא לקחה, כמה היא דרשה ממך והאם אתה חווה רגרסיות
אמממקפיץ

•צניעות

•שבת

•זה שבתכל'ס אין בזה כלום, חוץ מהחלטה שלך שיש בזה משהו

אין בזה כלום?יחידי
מעבר להחלטה שלך שיש בזה משהו? כןקפיץ
בדקת את זה? על סמך מה את אומרת?יחידי
ואם ככה, למה לבזבז את הזמן על שמירת מצוות?
..קפיץ
זה מה שאני אומרת. שיש בזה משהו בעיניך, רק כי החלטת שיש בזה משהו.
ברגע שתחליט שלא אז לא יהיה בזה כלום מבחינתך.

ומה, מתי אמרתי שזה לא בזבוז זמן?
יש בזה משהו כי זה אמיתייחידי
זה הדבר הכי הגיוני ומתקבל על הדעת. אני לא שומר מצוות כי יהדות זה פולקלור נחמד.

אם אגיע למסקנה שאין בזה כלום - אני לא אשמור מצוות. אבל לא הגעתי למסקנה הזאת.
והעובדה שיש אנשים שחושבים שאין בזה כלום חסרת משמעות. הם טועים.

לא אמרת. חשבתי שאת שומרת מצוות
אני כן. לא אומר שזה לא בזבוז זמןקפיץ
(סליחה. לא במצב רוח לתשובות רציניות כרגע. אח"כ בשמחה)
מחילהיחידי
חבל מאוד...אוויל מחריש

שהאמת תהיה תלויה בדעה של אדם פרטי והבנתו המוגבלת באנושות... מן הראוי לקיים את האמת גם זה נוגד את ההבנה שלך...

האמת היא המציאות כפי שהיאיחידי
כל אחד מנסה להבין מהי. אם אני מבין שהיא משהו מסויים - אעבוד לפי הבנתי
לא הבנתי את התחביר של המשפט... תוכל להסביר את דבריך?אוויל מחריש

אני לא בטוח שהבנתי את ההודעה שהגבתי עליהיחידי
מה קשה לך בכל אחד מהם?אוויל מחריש

בפרטי?קפיץ
ההתחמקותאלפאחורס.
להכל יש הסברים סותרים לגמרי.
הכל מבולבל.
תוכלי בבקשה להביא לי את הנושאים שבאמת מפריעים לך בהקשר זה?אוויל מחריש

אין לי כרגע.אלפאחורס.
כמעט בכל נושא. וזה מסביר את זה שאנחנו חלוקים ככ ביננו
אז כשיהיה לך משהו מספיק רלוונטי לדעתך את מוזמנת לכתוב,אוויל מחריש

זה נראה לי די תמוהה שאין לך נושאים מרכזיים שמפריעים לך... 

לי נראה תמוהאלפאחורס.
לשפוך את הדברים שמפריעים לי בפני אדם זר.
אז כן. אני מדברת בכלליות.
לגיטימי,אוויל מחריש

תודה רבה על מה שכן ענית, אם תרגישי עם זה בסדר אודה לך אם תכתבי בעתיד...

לי יש כמהחולת שוקולד
*נניח שיוה"כ מכפר, מי שמת יום אחרי מת נקי ומי שמת יום לפני מת חייב, עניין של מזל
*מי שמתפללים לעילוי נשמתו יגיע למקום טוב יותר, שוב, עניין של מזל, יש תחושה שזה לא תלוי רק בו
*לגויים אין אפשרות להגיע לאותו מקום בעוה"ב והם "שווים" פחות, מה זה אשמתם שהם נולדו גויים?
*יש אנשים שבחרו ברע כתוצאה של חינוך לקוי (מחבלים למשל) לי קצת קשה להאשים אותם ולקרוא להם רשעים, ושהם יגיעו לגיהנם, נכון שהיתה להם בחירה אבל נו.. גם אני כנראה הייתי מחבלת אם ככה היו מחנכים אותי, ומילא אם הם מבינים שזה שלילי אבל מתקשים לשנות אבל הם חושבים שזה חיובי אז למה שיענשו? זה באמת לא אשמתם שהם חשבו שזאת האמת, אולי כשאני אעלה למעלה אני אגלה שהנצרות היא אמת ואענש על זנ שלא קיימתי אותה? נשמע הגיוני? (לא שאני מגנה עליהם, כן)
למה כל אחד מהם מפריע לך?אוויל מחריש

תכתבי לי בבקשה ליד כל אחד למה זה מפריע לך, בינתיים זה נראה רק אי הבנה קלה ולא ברור לי בכלל למה כתבת אותם, זה נראה לי הקטן לא ברור מה מפריע בהם אז אולי תוכלי להאיר את עיניי...

מיתה בערב יוה"כ - זה לא עניין של מזל, אלא סימן למצב האדם, יוה"כ הוא לא קסם, אדם צריך לחזור בתשובה ומיתת האדם נעשית ע"י השגחה. 

תפילה לעילוי נשמה - מה הקשר מזל? אם אדם עשה טוב למשפחתו, לחבריו, ולסביבה שלו אז אנשים ישפיעו לטובתו, ואם לא אז לא...

לא חסר גויים שהתקרבו לתורה, ציפורה ויתרו - ממדיין, רות - ממואב, שמעיה ואבטליון - גרים או בני גרים מצאצאי סנחריב. ישנו אף את המוציא להורג של ר' חנינא בן תרדיון שזכה לעולם הבא כי סייע להקל מעליו ייסורים...

זה די אבסורדי, מצד אחד את יוצאת נגד כל המצוות שהן מביאות לעולם הבא, מצד שני את רוצה לתת עולם הבא לגויים בחינם.

אבל למה זה כל כך מפריע לך? את באמת חושבת לעצמך מה אשמת הנמלה שהיא נולדה נמלה? ממה נובע הקושי להכיל את זה שיש תפקידים שונים בבריאה?

יש מוסר אנושי בסיסי, אותם רשעים יודעים שזה בעיה לרצוח, עובדה שהם לא רוצחים סתם אנשים ברחובות שלהם ולא רוצים שירצחו את קרוביהם ואעפ"כ הם בוחרים להרוג חפים מפשע. אם זאת זה לא רלוונטי ממש, כי יש להגיב למצב הקיים גם אם הוא נעשה מתוך מצב לקוי חברתית, על מנת להגן על העם שלך, את הדין בעולם הבא תשאירי לקב"ה. 

נצרות שזה שטויות אז וודאי שלא יגידו לך כלום. אבל במקרה של גוי שלא עבד את הקב"ה כיהודי, אז וודאי שלא ידונו אותו כמו יהודי...

טוב, לגבי ה2 הראשונים אני די מסכימה איתךחולת שוקולד
אני רוצה לתת לכולם עוהב (ועוהז) בחינם, לכן אני יוצאת נגד המצוות, במצב אידיאלי ליהודים כגויים היה גם עוהז וגם עוהב בחינם (זה יכול להיות גם משהו אידיאלי אחר לא דווקא העולמות שאנחנו מכירים)
התפקידים השונים מפריעים לי כי זה לא הוגן שלכל אחד יהיה תפקיד אחר, זה משהו שמשפיע על המציאות חיים שלו ועל העוהב

לא, הם חושבים שזה נכון לרצוח, וזה לא רלוונטי לי אבל לקב"ה כן, בעיני לא נכון שהם יענשו על זה לא על ידו ולא ע"י אדם (אבל לאדם אין אפשרות אחרת והוא חייב להעניש אותם כדי למנוע את הנזק)
אבל הנוצרים לא חושבים שזה שטויות, נראה לך הגיוני שהם יגיעו למעלה ויגלו שזה שטויות ובמקום לקבל שכר על מה שהם חשבו שנכון ועמלו עליו הם יקבלו עונש?
ב"ה,אוויל מחריש

ולמה זה שלא מקבלים הכל בחינם מפריע לך? האם את מעדיפה לקבל צדקה במקום לעבוד ולהיות חלק מתיקון העולם?

למה זה לא הוגן שיש תפקידים שונים? בגלל עולם הבא? כל אחד מקבל עולם הבא ביחס לביצוע שלו בתפקיד שלו.

אז למה זה מפריע לך משהו שאת לא יודעת איך הוא עובד בכלל? החלטת שהקב"ה עושה משפט ללא צדק וזה מפריע לך, על בסיס מה את יודעת איך הוא שופט כל אדם?

יש דברים מוסריים בסיסיים, אם חלק מהעמל שלהם הייתה לרצוח יהודים ודתות אחרות אז כן, הם ישלמו על זה כי זה נוגד מוסר אנושי בסיסי. אבל אם אותו גוי נתן צדקה ועשה טוב אז וודאי שהוא יזכה לשכר, אין הקב"ה מקפח שכר של אף בריה...

כן אני מעדיפה לקבל צדקהחולת שוקולד
ויחד עם זאת להרגיש עם זה בסדר, הוא יכל לברוא מציאות כזאת

זה לא הוגן לתת לכל אחד אפשרות אחרת לעוה"ב, שמוגבלת לפי התפקיד שלו והביצוע שלו (לטוב ולמוטב, גם בשכר וגם בעונש) זה לא הוגן שלנמלה אין אפשרות להגיע לעוה"ב של אדם וזה לא הוגן שבעוה"ז היא לא צריכה לקיים מצוות ואדם כן

לא יודעת.. לי לא נראה הוגן לשפוט מישהו שעשה משהו רע מתוך מחשבה שזה מה שנכון לעשות
ומה את תעשי בחיים?אוויל מחריש

מה יהיה החלק שלך בחיים? 

מה הכוונה אפשרות אחרת לעולם הבא? ולמה זה לא הוגן לתת לו לפי מה שמגיע לו?

אבל לנמלה אין הכרה, באותה מידה את יכולה לבקש שיהיה עולם הבא לסלע...

אבל את לא יודעת איך המשפט אלוקי עובד, אז למה הנחת היסוד שלך היא שהוא שופט בצורה שגויה? מה שאת כן יודעת זה שאין הקב"ה בא בטרוניה עם בריותיו...

למה צריך להיות לי חלק?חולת שוקולד
הכוונה שיש מי שיש לו אפשרות להגיע למקומות גבוהים יותר בעוה"ב (או נמוכים יותר, תלוי איך הוא מיישם את תפקידו) ויש מי שלא יכול, לי זה נראה קצת לא הוגן

וזה הוגן שלנמלה אין הכרה?
(=יכולת להגיע למקום גבוה בעוה"ב)

לפי הראיה שלי זה משפט שגוי, וגם אם בראיה האלוקית זה לא אני לא יכולה להתווכח עם הרגשה, ואני גם יודעת שהוא מדקדק עם צדיקים למשל (עוד דבר לא הוגן) ושיש דבר כזה גיהנם

כדי שתוכלי לחיות ולהיות בעלת משמעות כלשהי?אוויל מחריש

אם את לא תעשי כלום אז בשביל מה את חיה? הרי גם הצורך בקשר עם המשפחה שלך לא יהיה, לא יהיה לך רצון לעשות דברים כי שם דבר לא יעניין אותך כי זה צורך...

אז תדעי שזה לא נכון, כל אחד מקבל שכר ולפי הביצוע שלו את התפקיד שלו. כמו אחד שהיה צריך לקנות סחורה ב100 ש"ח ובזבז 60 על שטויות ואחד שהיה צריך לקנות סחורה ב1000 ש"ח ובזבז 800 על שטויות. זה הכל יחסי...

כן, כי אין פה השוואה בכלל, כמו שלא עולה השאלה למה אין בחירה חופשית לאבן, כל השוויון מתחיל כשמשווים בין אותן רמות במציאות... 

אבל את לא יודעת איך נערך המשפט, אז למה את חושבת שהוא שגוי??

נו ואז? מה אכפת לי?חולת שוקולד
נמלה היא יצור חי לכן אולי אפשר להשוות, למרות שיש משהו בדבריך

אני יודעת שמי שרצח למשל, גם אם חשב שזה מה שנכון, נענש
את לא רוצה לחיות?אוויל מחריש

גם באבן יש אטומים וגם בך יש אטומים, זה לא אומר שאפשר להשוות, אותו דבר עם נמלה, זה לא אותה רמת חיים...

את לא יודעת כיצד העונש לכל אחד ואחד אז אני לא רואה סיבה שזה יפריע...

עיין בתגובתי למעלהחולת שוקולד
ל"אז במילים אחרות את רוצה להיות בהמה?"
ואוו כ"כחולת שוקולד
וואו וואו ממשרצה לאש
המצוות מגבילות את האדם.רק בשמחה.
ואיך זה מזיק?אוויל מחריש

זה לא מזיק, אבל זה מגביל.רק בשמחה.

זה לא נעים, וזה לא נותן חשק לקיים את המצוות.רק בשמחה.

מה לא נעים פה?אוויל מחריש

שמגבילים אותך.רק בשמחה.

אז מה? זה מפריע לך שמגבילים אותך לרצוח אנשים?אוויל מחריש

לא,רק בשמחה.

אבל כשמגבילים אותי ואוסרים עלי להדליק חשמל ביום שבת או שמורים לי למלמל טקסטים ארוכים ולא רלוונטים, מפריעים לי לחיות את חיי כפי שאני רוצה ואז אני אני מוגבל.

ואיך בדיוק אתה רוצה לחיות?אוויל מחריש

לעשות את מה שאני חושב שנחוץ, ולא את מה שאחרים רוצים שאעשה.רק בשמחה.

אולם בפועל זה לא קורה.

מה אתה חושב שנחוץ?אוויל מחריש

מה זה משנה?רק בשמחה.

כדי שאבין את הקושי, זה מטרת כל השרשוראוויל מחריש

מה שאני אעשה לא קשור קושי שלי.רק בשמחה.

שוביניזם.אלפאחורס.
גזענות.
ובאמת שצריך לבחור בין מוסריות לבין יהדות. זה ממש סותר לפעמים
זה נראה לי די סיסמאות,אוויל מחריש

את יכולה להביא לי נושאים נקודתיים?

המצפון שמנקר ולא מאפשר לך להנות ולעשות מה שאתה באמת רוצהרק להיום

מה הכוונה במצפון הזה? ולמה זה מפריע לך?אוויל מחריש
עבר עריכה על ידי אוויל מחריש בתאריך כ"א באב תשע"ט 00:43

בין השאר-רצה לאש
חוסר היכולת להיות ספונטניים. הכל צריך לחשב מראש.

שקובעים דברים לאנשים. (למשל, שגבר ששומע אישה שרה נמשך אליה)

כל הקטע של אחרי הפעולות נמשכים הלבבות.

הציווים על הרגש.

שצריך למחוק את הדעה האישית שלי.

שעם הדורות מותר להוסיף עוד גדרות אבל אסור לבטל.
ולמה זה מפריע לך?אוויל מחריש

"חוסר היכולת להיות ספונטניים. הכל צריך לחשב מראש." - לא חושב שזה נכון, אבל נגיד שכן, למה זה מפריע לך?

שקובעים דברים לאנשים. (למשל, שגבר ששומע אישה שרה נמשך אליה) - ומה הבעיה עם זה? אם במציב בריא זה מה שקורה לאדם, למה שלא יקבעו?

כל הקטע של אחרי הפעולות נמשכים הלבבות. / הציווים על הרגש - מה הבעיה?

שצריך למחוק את הדעה האישית שלי. - איך זה מתבטא?

שעם הדורות מותר להוסיף עוד גדרות אבל אסור לבטל. - זה מצב בדיעבד, אבל למה זה מפריע לך?

אתה שואל למה זה מפריע על כל מיני דברים טכניםחולת שוקולד
מילא בעניינים נפשיים אפשר להבין שיש כאלה שמפריע להם יותר ויש כאלה שפחות אבל מה יש לא להבין בזה שלמישהו מפריע למשל שאסור לו כל מיני דברים?
אני רוצה לשמוע מה הסיבה שזה מפריע,אוויל מחריש

כי אותם דברים אסורים גם לי ולי זה לא מפריע ב"ה.

יכול להיות שזה באמת עניין של הסתכלות אישיתחולת שוקולד
ושהאמונה שה׳ טוב ושזה "בסדר" שיש מצוות ושיש עבודה ויש קשיים והתמודדות בחיים עוזרת להסתכלות הזאת

זכית, באמת שזכית (ואם זה מתוך עבודה על עצמך אז שאפו ענק)
אז בתור סיכום ביניים:אוויל מחריש

לפי מה שהבנתי עד פה, את מסכימה שייתכן וההסתכלות של אדם על המציאות היא יכולה להיות הגורם המפריע העיקרי? 

ברורררר, מאוד מאוד מסכימהחולת שוקולד
אם כי לא חושבת שזה לחלוטין נתון לבחירה, ויש כאלה שיצטרכו לעבוד יותר כדי להגיע לאותה הסתכלות כמו מישהו שעבד פחות,
גם לא תמיד הבחירה הזאת משתלמת
תוכלי בבקשה להרחיב את דברייך? לא הבנתי ממש...אוויל מחריש

אני מתכוונתחולת שוקולד
שלפעמים קשה לאדם להסתכל חיובי למשל כי משהו במח שלו לא תקין או שהוא לא מצליח להבין שזאת הדרך להגיע אל האושר או לא מצליח ליישם אותה.
ויש אנשים שהסתכלות חיובית באה להם בקלות, יש להם אופי שרואה את הטוב וככה הם התחנכו, כמו שיש זוגות שבלי להתאמץ יותר מדי מצליחים לחיות בשלום ובאהבה ולקבל את השני ויש זוגות שצריכים להזיע קשות בשביל להגיע לחצי מהזוגיות של הזוגות הנ"ל
ולכן זה גם לא תמיד משתלם, לפעמים השינוי כרוך בכ"כ הרבה דם יזע ודמעות ומתקדם כ"כ לאט שזה פשוט לא משתלם
אז עדיף לחיות כל החיים בצורה גרועה?אוויל מחריש

מאשר להתאמץ כמה שנים יותר ואז לחיות בצורה טובה?

ולטענתך לרוב מי שמגיב פה יש משהו לא תקין במוח??

זה לא כמה שניםחולת שוקולד
אני מדברת על מצבים שהעלות עולה על התועלת, באמת נראה לך שאדם בדיכאון יגיד לעצמו במשך כמה שנים כמה העולם טוב וכמה טוב יש לו והופ פתאום הוא יהיה המאושר באדם?
זאת עבודת חיים סיזיפית ובלתי נגמרת שמועילה במעט מאוד

וזה לא למי שמגיב פה, זה למי שיש לו קשיים נפשיים
אם הוא יאמין במה שהוא אומר אז כן.אוויל מחריש

אבל אם לרוב האנשים שהגיבו קשה להסתכל בצורה חיובית על הקב"ה אז יוצא שמשהו לא תקין אצלם לפי דברייך...

ואיך בדיוק הוא יצליח להאמין במה שהוא אומר?חולת שוקולד
כי להרבה מהאנשים שהגיבו כנראה יש קושי נפשי
הוא יצליח אם זה נכון,אוויל מחריש

אם הוא יאמין במשהו נכון וירצה להאמין בו אז הוא יצליח.

לגבי התגובה למטה, אם יש לו ידיעה שכלית שזה נכון וכל הבעיה היא רגשית אז אם הוא ישקיע בצור נכונה הוא יצליח.

אז אם לרוב האנשים שהגיבו יש קושי נפשי, שאמרת שהוא קשור למשהו לא תקין במוח, איך לדעתך הם אמורים לפתור את הבעיה המוחית?

נכון או לא נכון זה לפעמים סובייקטיביחולת שוקולד
עניין של הסתכלות, כמו שכבר נאמר, אף אחד לא יכול לומר שזה נכון שטוב להיות בודד/רעב/רווק וכו׳

הם יכולים לקחת כדורים, ללכת לפסיכולוג, ולנסות להסתכל על הטוב, זה כנראה לא יהפוך אותם למאושרים באדם אבל יהפוך את החיים לאפשריים/נסבלים/נייטרלים או אפילו יחסית טובים
אם מדובר בדבר נכון אובייקטיבי אז יהיה לו ודאי קל יותר.אוויל מחריש

ולכל אדם כדאי להסתכל איך הוא יכול לשפר את חייו לפחות במעט, וככה להתקדם

אם זה דבר אובייקטיביחולת שוקולד
אז מראש הוא לא יחשוב שזה לא טוב, אם הוא מרגיש שזה לא טוב סימן זה לא אובייקטיבי
לא בהכרח, זה תלוי בגישה שלו,אוויל מחריש

קיום מצוות זה לטובת האדם מבחינה אובייקטיבית, אעפ"כ יש אנשים שחושבים שזה לא טוב.

תלוי בגישה שלו זה בדיוקחולת שוקולד
"אובייקטיבי"
תלוי בגישה של האדם לעובדה האובייקטיבית...אוויל מחריש

אז הגישה היא אובייקטיביתחולת שוקולד
כלומר- זה אובייקטיבי
לא, הגישה של האדם לכל דבר היא תמיד סובייקטיבית.אוויל מחריש

וגם הגישה שלו לאובייקטיבי.

אז איך אתה מסבירחולת שוקולד
את זה שאנשים מתייחסים אחרת לאותו מצב חיים
על פי בחירה אישית לאור תכונות, ידע והבנה ייחודית של המוחאוויל מחריש

הנחת קיום אובייקטיבי...חוני המעגל פינות
למה להניח דבר כזה?!

וגם אם כן אתה עושה מעבר מאוד לא פשוט בקלילות כזאת...
נתוןאוויל מחריש

לפחות אם אתה יהודי / נוצרי / מוסלמי...

אני אדם שחושב בהיגיון.חוני המעגל פינות
מתי גם הדתיים יתחילו לחשוב?!
מתי ההיגיון שלך יבין שיש דברים מעליו?אוויל מחריש

אני בתור בנאדם אם שכל עושה דברים הגיונייםחוני המעגל פינות
אני די בטוח שזה לא נכון,אוויל מחריש

אבל אני בספק אם תהיה תועלת מזה שאראה לך שאתה טועה כי יש סבירות שתגיב בביטול ויש סבירות שזה יחמיר את מצבך...

אתה פשוט מפחד. לגיטימי.חוני המעגל פינות
ממה יש לי לפחד?אוויל מחריש

לחזור בשאלה ושבשמים ירביצו לך...חוני המעגל פינות
אל תכיל את הפחדים שלך עליי,אוויל מחריש

ואל תחשוב שאתה מסוגל בכלל לעשות את זה...

ואתה בכלל לא מפחד וזהו וזהו!חוני המעגל פינות
ולאבא שלך יש רובה כזה גדול!

הוא אומר את זה בשביל להאמיןחולת שוקולד
אם מראש הוא היה מאמין בזה הוא לא היה צריך לומר לעצמו את זה כל הזמן, הבעיה שזה רחוק מלהיות קסם
אם הוא רוצה לשפר את המצב אז הוא כבר מאמיןאוויל מחריש

וכל המטרה זה רק לחזק את האמונה, אדם שלא מאמין בדבר מסוים אפילו לא עולה לו הרצון.

האם את מאמינה שיש עניין שתהיי שרת המדע (רנודמלי) ככל הנראה את לא מאמינה שזה קשור אלייך ואפילו לא עולה בך הרצון לומר לעצמך שאת יכולה להיות שרת הביטחון. אבל אדם שקשור לדבר מסוים אז הוא אומר ומתעסק בנושא המדובר.

נכון, הכוונה להכניס את זה לרגשחולת שוקולד
ולא רק להאמין בשכל שזה טוב אבל להרגיש שזה רע
לא הבנתי את דברייךאוויל מחריש

יש להאמין בשכל ויש להרגישחולת שוקולד
למה שאתה קורא לחזק את האמונה אני קוראת להרגיש את האמונה
אוקי... זה פשוט שלבים שונים...אוויל מחריש

שאלת מה יוצר לי קושי בדת, עניתי.רצה לאש
למה זה מפריע לי? כי זה מגביל את הנפש שלי ואז קשה לי.
למה זה מפריע לך שמשהו מגביל אותך?אוויל מחריש

כי הדבר הזה מטומטם.חוני המעגל פינות
אין היגיון בלא להדליק את האור בשבת...
אז קשה להיגיון שלך לראות את המכלול?אוויל מחריש

זה מה שמפריע?

גם להיגיון שלך קשה לראות את המכלול בהיגיוןחוני המעגל פינות
של לדפוק את הראש בקיר 12 פעם ביום תוך מילמול פסוקי טהרה ...

זה מה שמפריע לך?
מה זה המנהג הזה?אוויל מחריש

מזה של להניח פרה?חוני המעגל פינות
אין לי מושג למה אתה מתכוון...אוויל מחריש

הריבועים מהפרות...חוני המעגל פינות
ההם שאתה מניח על הראש והיד...
עדיין לא ברור איך זה קשור למהלך הדברים שאמרת,אוויל מחריש

תנסה למצוא רצף לוגי בין הדברים ואז תגיב שוב.

ניסיתי. מעבר לקונספירציות מפגרות אין לך כלום...חוני המעגל פינות
אגבחולת שוקולד
אני רואה קשר הדוק בין מצב נפשי לא טוב לבין קשיים בדת, יש מצב שפשוט טוב לך ולכן אתה מסתדר עם הדת ומצליח להאמין בטוב ה׳
מסכימה.רצה לאש
מכיוון שאת לא מכירה את מצבי האישי אז לא נאריך בזה,אוויל מחריש

אבל לשיטתך, יכול להיות שההתמודדות האישית עם קשיים בדת היא זו שיוצרת מצב נפשי טוב. 

לא הבנתיחולת שוקולד
הנחת היסוד שלך שהמצב הנפשי גורם ליחס טוב לקב"ה,אוויל מחריש

זה יכול להיות בדיוק הפוך, יחס טוב לקב"ה יוצר באדם מצב נפשי טוב.

אה, נכוןחולת שוקולד
בעיקרReminder
כל הקטע של ה"צניעות"
גורמים לבנות לשנוא את הגוף שלהן,
להרגיש לא בסדר עם עצמם
מורידים להן את הבטחון
וזה אמור עוד לשמור עליהן?
זה ככ מעוות בעיני.
וכן אני מכלילה. כן.
זה לא האידיאל,אוויל מחריש

זה תוצאה של חינוך מקולקל שלא הדגיש את הצד היפה של הצניעות והיופי הפנימי, זה אפילו לא קשור ליהדות עצמה...

לצערי ברוב המקומות הדתיים יש חינוך כזה.Reminder
לא חושב שזה נכוןאוויל מחריש

לדעתיReminder
פספסו את זה
צניעות זה לא רק בלבוש, ולא רק בהקשר של מיניות,
אלא הרבה מעבר
זה צניעות במידות, צניעות מבפנים
במעשים, בשאיפות וכו
כמובן, שזה כולל גם מעבר.אוויל מחריש

אם בענייני צניעות עסקינןחולת שוקולד
אני מתחרפנת מההקפדה על דקויות שאין להן שום משמעות מעשית, אף גבר לא ימשך למישהי כי השרוול שלה גבולי עם המרפק ולא מתחתיו, והכי מעצבן שאני לא לובשת מה שאני אוהבת סתם בגלל "מנהג המקום" כאילו מה נסגר??
נכון.Reminder
מסכימה
צניעות זה לא רק מול גברים, זה בפני עצמך.אוויל מחריש

חוץ מזה, אם אישה תלך עם גופיה, את מסכימה שזה מושך יותר?

צניעות בפני עצמי? בשביל מה צריך את זה?חולת שוקולד
גופיה זה מושך יותר אבל ס"מ אחד בשרוול או בחצאית לא ואם מצאתי חצאית גבולית ברמת הס"מ אחד אני לא יכולה לקנות אותה וזה מבאס
בדיוקקרצה לאש
סבבה צניעות אבל כל ההקפדה והאובססיה הזאת על סנטימטרים.. זה מעיק ומיותר נורא
ההלכה עצמה אומרת מה ראוי,אוויל מחריש

אנשים בדרך כלל לא יבחנו אם יש לך 8 ס"מ או פחות, בסופו של דבר רק את והקב"ה יודעים באמת.

זה בדיוק הענייןחולת שוקולד
שאנשים לא נמשכים או לא ברמת הס"מ אלא ברמת הצניעות הכללית אבל ההלכה היא כן ברמת הס"מ
כי בנוסף למרכיב בין אדם למקום יש מרכיב בן אדם למקוםאוויל מחריש

אם הקב"ה אומר שלאחר 18 דקות בצק מחמיץ אז ניתן להכין חמץ כמו מצה גם ביותר זמן ולתת אותו למשפחה בליל הסדר, אבל היא לא בעלת משמעות רוחנית חיובית.

יש ראשונים שאומרים שצניעות זה ברמה הכללית...חוני המעגל פינות
כלומר, בלי הלכות ספציפיות?רצה לאש
כן. הגמרא אומרת קול באישה ערווה ושוק באישה ערווהחוני המעגל פינות
מרפק וכיסוי ראש אין באמת מקור.

והוא כותב משו בסגנון של מה שנחשב בדור צנוע זה צנוע...
וואלה.רצה לאש
יודע להגיד מי אומר את זה?
לא. אבל זוכר שזה קייםחוני המעגל פינות
https://www.yeshiva.org.il/midrash/37293

כאן מביאים את השיטה שלא צריך לכסות את המרפק
מזה טפח? סנטימטר?מיכל318
לארצה לאש
טפח זה אגרוף כזה
תודה.מיכל318
8.6/10 סמ תלוי שיטהחוני המעגל פינות
תודהמיכל318
כי צניעות זה מידה טובה בנפש.אוויל מחריש

אז מי יחליט איפה הגבול בין גופיה / שרוול 3 ס"מ / חולצה כהלכה? צריך אורך שיוגדר כראוי.

ולכן צריך לחנך ולהרגיל את לצניעות מבפניםReminder
הגבלות בלבוש לא יעזרו לזה
אם אין לזה ביטוי מעשי זה סתם סיסמאות רוחניות חסרות משמעותאוויל מחריש

אתה יהודי מאמין?חוני המעגל פינות
לו היית כזה לכאו היית אמור לחשוב ש
א. אחרי המעשים נמשכים הללבות
ב. בדיוק כמו שיש ענין לא לרצוח למרות שאתה שונא בני אדם כך יש עניין בצניעות הלבוש בלי המידה עצמה...
תקרא שוב את התגובה שלי ותבין שזה מה שכתבתי.אוויל מחריש

מה? צניעות זה רק בפני גברים...חוני המעגל פינות
אם הן רק בנות אין שום בעיה...
לא נכון, צניעות זה גם בחדרי חדרים.אוויל מחריש

כאשר יש גברים אז יש בעיה נוספת.

הילכתית מה שאתה אומר זה שטות גמורה.חוני המעגל פינות
יש קצת מידת חסידות וגם עליה אף אחד לא שם ובטח לא פוסק

אחי, כדאי שתדע איזה מוצר אתה משווק לפני שאתה משווק אותו...

כך תמנע מסיטואצטות מביכות.
ניכר שאתה מגיב מתוך רצון להכעיס,אוויל מחריש

ולאור זאת צר לי אך למרות המצוקה שעולה מהתנהגותך אין באפשרותי לסייע לך כאשר אתה מתנהל ככה, בעז"ה תחזור בתשובה על הגישה שלך ויהיה אפשר לסייע לך בעתיד. כשתיקח את התנהגותך בידיים אתה מוזמן לפנות אליי שוב, כרגע אני לא מתכוון להגיב לך פה עוד בנושא.

דמגוגיה בשקל.חוני המעגל פינותאחרונה
כמו כל המטיפים חסרי השכל שבטוחים שהם יצילו את העולם
הצניעות זה בכלל לא גדר באיש. זה גדר באישה...חוני המעגל פינות
הבעיה היאחוזר

שאני יודע שהוא קיים

כאילו אני לא אצליח באמת למחוק את קיומו מהראש והרגשות שלי

ואז

יש את תורתו ומצוותיו

ואם לא

אז שאלות פילוסופיות

שבסופן 

הרבנים תמיד צדקו וכל מה שהם השתילו לי

ואז הבחירה לצאת

לשחרר מהכל

תמיד תהיה מלווה באשמה. 

ואז זה כבר לא שווה את זה

ואז אני נשאר באותו מצב

לופ.

מה דעתכם על הסיפור של הנובה והדתל"שים שם?זיויק
מה היה?נעמי28
היו שם הרבה דתל"שיםזיויק
חלק על הרצף
נו ו?נעמי28
באסון מירון היו רק חרדים ובשואה נספו קהילות שלימות של יהודים מאמינים כולל אדמורים.

השאלה אם לדעתך זה האיר זווית בלתי מוכרת לציבורזיויק
ואם יש לך תובנות מזה
לא ראיתי התייחסות מיוחדתנעמי28

למגזר שממנו הגיעו.

אני לא חושבת שנכון לקשר בין רמה אמונית ודתית לבין אסונות.

לא היה הקשר כזהזיויקאחרונה
שימי לב שזו פרשנות לשאלה שלי ולא גוף השאלה
שאיבדתי ואיבדנו אנשים נהדריםruthi
והקהילה שלנו חסרה היום את האנשים האלה. 
ברורזיויק
הי"ד
איבעיא להוימח שם עראפת
מה גרם לכם לדתל"ש? וכשהחלטתם לדתל"ש, מה עשיתם? מה הייתה 'שבירת הקערה' שלכם?
איך אתם מסתדרים עם אלולהגיבן מנוטרדהם

תשובה סליחות וכו' ועם כל המחשבות והרגשות בלב?

כבר אין לי אותםנעמי28

השנה לא (או עדיין לא) התמודדתי עם הרגשות האלה.

כנראה הזמן עושה את שלו, ויותר ויותר ברור לי שהסליחות הן לא כלפי ה' או ביחס למצוות.

אני גם לא מאמינה במצוות או שמישהו בודק אותן, וכל הצ'ק ליסט הזה לא בשבילי ומרגיש לי קטנוני .

אם כבר אווירת סליחה אז יותר ביני לבין עצמי והסובבים אותי, לא כלפי אלוקים.

למה בעצם?אדם 12
מצחיק ממשמאן דאמר
השבוע בדיוק לא היה לחברה מניין אז הם ביקשו ממני להשלים ולא היה אף אחד שיודע לעלות חזן אז עליתי חזן סליחות ומנחה 
חזק!הגיבן מנוטרדהםאחרונה
נראה פורום פעיל יחסיתמקפיצים נטושים

לכזה שלא מופיע בתפריט הראשי.
בעז"ה תכף תשובו , טוב לראות שלא כותבים פה הרבה...

טוב לי יום בחצרךהגיבן מנוטרדהםאחרונה
..דתיה?
עבר עריכה על ידי דתיה? בתאריך כ"ג בתמוז תשפ"ה 17:09

.

כנראה שלא🤭פשוט אני..
התייאשה מהרהגיבן מנוטרדהםאחרונה
או שטעתה בנו
כל כך עייפה מלהחזיק את הכללביטה

בא לי כבר לשחרר.

לתת להכל לקרוס.

להישיר מבט אל המציאות ולהפסיק להתחבא. 

מבין את הקושימתנחל חייכן
הרצון להשתחרר...
נשמע קשה ❤️נעמי28אחרונה
מה מונע ממך לשחרר? מה יקרה אם הכל יקרוס?
איזה חג מוגזםנעמי28

סיימנו עכשיו סדר שני.

מעדיפה פעמיים כיפור מאשר פעמיים ליל הסדר😶

יו'ט שני של גלויות?משה
אוי ואבוי
ממש קשוחמתנחל חייכן
הבן שלי כשהיה באוסטרליה באמת סיפר שהלילה השני יותר ארוך
זהו כמעט נגמרנעמי28
הצעת חוק -  אם החג מתחבר עם שבת, אפשר לוותר על החג השני.

תודה לאל שיש את מי לארח.

אי אפשרהגיבן מנוטרדהם

לעשות רק יום טוב אחד?

אתם ישראלים לא?

לא, בעלי לא.נעמי28
וזה לא מעבר לזמן קצר.
ואיי איזה באסההגיבן מנוטרדהם
שככה חווית את זה

תאמת אני ניסיתי לקחת בכיף את ליל הסדר והכנתי להם קסמים על עשר המכות אז היה ממש כייף ומצחיק

אפשר גם להגיד לבעלך להריץ קצת להבא שיעבור יותר מהר ובשמחה

נשמע כיף!נעמי28אחרונה
כן, יש לנו שנה לחשוב על דרכים יותר טובות לעבור את זה.

אולי יעניין אותך