פרשת עקב. משהו מתוק מהרבי:יהודה.

בתוך פרשת השבוע פ' עקב נאמר כך: "כי ה' אלקיכם הוא אלקי האלקים ואדני האדנים, הא-ל הגדול הגבור והנורא, אשר לא ישא פנים ולא יקח שחד" (עקב י, יז). כלומר: התורה מספרת בשבח הבורא, שהדין שלו הוא אמת וצדק – הוא אינו נושא פנים לאיש, ולא לוקח שוחד שמשפיע עליו חלילה לשנות את פסק הדין מכפי האמת.

ולכאורה יש כאן תמיהה גדולה:

שוחד שייך במי שיש לו צרכים, יש דברים שחסרים לו, וכאשר מביאים לו את הדברים שהוא זקוק להם – הוא נהנה מהם ונעשה משוחד לטובת מי שהביא לו את ההנאה המסויימת הזו. וכך, כאשר אדם מביא כסף לשופט או פקיד, אותו פקיד נהנה מן הכסף שקיבל וטובת הנאה זו גורמת לו לפעול לטובת אותו אדם שהביא לו את ההנאה. לכן הזהירה התורה מפני לקיחת שוחד, כי שופט וכדומה צריך לפסוק את הדין לפי האמת, ולא לפי טובות הנאה שמעוותות את הכרעת השכל הישר.

אולם כאשר מדברים על הקב"ה, שעליו נאמר "לה' הארץ ומלואה", "לי הכסף ולי הזהב נאום ה' צבאות" – איך אפשר להעלות על הדעת שאפשר לשחד אותו, שלכן התורה צריכה לחדש לנו שהקב"ה אינו לוקח שוחד?! כשמדברים על אדם שיש לו צרכים וכו' אפשר להעלות על נס את זה שהוא לא מוכן לקחת שוחד, אולם כשמדברים על הקב"ה, שיש לו הכל בכל מכל כל, לא חסר לו שום דבר והוא לא צריך שום דבר, אין שום משמעות לענין ה'שוחד' ולא צריכים לומר שהוא לא לוקח שוחד כי זה לא שייך אצלו בכלל!

ובמלים פשוטות: התורה אומרת שהקב"ה לא לוקח שוחד, ומשמע כאילו אפשר לתת לקב"ה שוחד ורק שהקב"ה מצידו אינו לוקח – אולם באמת הרי זה הרבה יותר מזה: אי אפשר בכלל להעלות על הדעת לנסות  ולתת לקב"ה שוחד!... ולמה איפוא התכוונה התורה?

אלא:

שוחד גשמי, בכל מובן שהוא, בוודאי אי אפשר לתת לקב"ה, כי זה לא אומר אצלו דבר, ואין לכך שום משמעות. אולם מה שהתורה באה כאן להדגיש ולשלול, הוא ביחס לשוחד רוחני – שוחד של תורה ומצוות. ובזה רואים אנו במוחש, לצערנו, כי יש רבים שחושבים כי הם "משחדים" את הקב"ה, בכל מיני דרכים ובכל מיני הזדמנויות.

הקב"ה אינו צריך מאתנו לא כסף, לא זהב ולא כל הנאה אחרת. מה הקב"ה כן צריך מאתנו? הקב"ה צריך מאתנו מצוות. את המצוות שלנו הוא כביכול לא יכול לעשות, את זה אנחנו צריכים לעשות בעצמנו. המצוות הם ה'טובת הנאה' שאנו יכולים כביכול 'לתת' לקב"ה.

ובענין זה של המצוות יכולים לפעמים לחשוב שאפשר 'לשחד' את הקב"ה:

אדם עושה עוולה מסויימת, או בין אדם למקום או בין אדם לחבירו – וכדי להרגיע את מצפונו הוא אומר: טוב, נכון שמה שאני עושה הוא דבר לא טוב, דבר שאינו רצוי בעיני אלקים ואדם, אבל בזכות הדבר הזה אני ארוויח כסף, ואת הכסף הזה אתן צדקה לישיבות ולבתי מדרש. ובכן, הקב"ה אולי 'יכעס' עליי על העבירה שאני עושה, אבל כשהוא יראה את הצדקה שאני עושה – הוא יבין שזה היה כדאי...

ועל כך מזהירה אותנו התורה, כי הקב"ה אינו לוקח שוחד, גם לא שוחד של מצוות: גם אם יש לנו כוונות טובות וחיוביות, אם מדובר על עבירה נגד רצון הקב"ה – הקב"ה אינו רוצה זאת בשום אופן שבעולם. הקב"ה אומר לנו: אינני צריך את כל הצדקה ואת כל המעשים הטובים שלך. אל תצדיק את החילול שבת או את השגת הגבול בכך שאחר כך תתן מזה צדקה. גם אם מנסים "לשחד" את הקב"ה בכל מיני דרכים – מעשה העבירה נותר מעשה שלילי ורע, לכל דבר.

צריך לזכור, כי המצוות אינן 'עסק' פרטי שאנו יכולים לעשות בו שיקולים של ריווח והפסד. כאשר מדובר על כסף פרטי שלנו – זכותנו להשקיע אותו באיזו דרך שנראית לנו, ומותר לנו להגיע להפסדים מסויימים, אם אנחנו עושים חשבון שבזכות ההפסדים הללו נגיע בסופו של דבר לרווחים גדולים, כך שההפסד היה משתלם. בכסף פרטי שלנו מותר לנו להפסיד מכאן – כדי להרוויח מכאן.

אולם המצוות אינן עסק, אי אפשר לסחור בהם. המצוות הם רצון הקב"ה, ורק הקב"ה הוא שיודע בדיוק מהי התועלת הגדולה בעשיית מצוה ומהו הנזק העצום של עבירה. איננו יכולים לעשות חשבונות שהקב"ה 'מוכן' להפסיד קצת מכאן – כדי שאחר כך הוא 'ירוויח' מצוות ומעשים טובים מכאן. צריכים ללכת אך ורק לפי ההלכה הסלולה, לא לנטות ימין ושמאל. 

להוסיף:יהודה.אחרונה

במיוחד הדברים אמורים כלפי אנשים שהם עוסקים בצרכי ציבור, הם עסוקים בהקמת מוסדות של תורה וחסד, ובאמת שהכוונות הראשוניות שלהם הם טובות ונפלאות. צריך רק להיזהר שבדרך לא נכשלים ומגיעים ל"נסיונות שוחד" כלפי הקב"ה שאינן עולות יפה.

לדוגמא: יהודי רוצה להקים בית כנסת, והוא רוצה שהמקום יהיה מושך לכמה שיותר יהודים, מבוגרים וצעירים. הכוונה שלו היא חיובית – הוא רוצה שבית הכנסת יהיה מלא מתפללים לכבוד בורא עולם. אולם בדרך הוא עלול להתחיל לעשות "עסקים" עם הקב"ה: נכון שאסור להשתמש ברמקול בשבת, אולם, חושב הוא לעצמו, כדאי לי לעבור על האיסור של רמקול בשבת, כדי שבזכות הרמקול או התזמורת יבואו יותר אנשים ובית הכנסת יתמלא. הקב"ה יסכים "לוותר" על האיסור של רמקול בשבת, בכדי שאחר כך הוא "ירוויח" הרבה מתפללים.

או, דוגמא נוספת מוכרת מאוד: נסיר את המחיצה בין האנשים לבין הנשים בבית הכנסת. גם זה הוא "הפסד" קטן לכאורה – לעומת הריווח הגדול של הרבה מתפללים. אך על כך אומר הקב"ה שהוא אינו לוקח שוחד, ואם רוצים להביא לו "רווחים" בדמות של מתפללים ובית כנסת מלא – יש לעשות זאת אך ורק לפי רצונו שלו, מבלי להתפשר ולהוריד פה ושם. ותמיד צריך גם לזכור, שכאשר מתחילים להתפשר ולרדת, מי יודע לאן יכולים להגיע בסוף: מפשרה קטנה כאן ופשרה קטנה כאן – בסוף מאבדים את כל היהדות.

כל עסקן ציבורי בכל רמה שהיא, צריך לזכור כי ביחד עם כל הלהט והמרץ הטבעיים שיש לו בעסקנותו המוצלחת, הרי שהמטרה הסופית היא כבודו של הקב"ה, וכבודו של הקב"ה מושג דוקא דרך ההלכה שהוא קבע. לפעמים נדמה לנו כי אנו "עושים לקב"ה טובה", אבל באמת העסקן חושב על עצמו, על טובתו וכבודו, ומרשה לעצמו לוותר על דברים יסודיים – בנימוק רשמי שהכוונה היא "לשם שמים".

נכון. גם התורה עצמה מרשה לפעמים "לוותר" על דברים מסויימים. לדוגמא: כאשר באים גויים בשבת ופולשים לתוך שטח יהודי, מצוה להצטייד בנשק ולגרש אותם בכל דרך שהיא, אפילו מתוך חילול שבת – ובלבד שלא תיפתח הארץ בפניהם ותהיה סכנה ביטחונית על כל האיזור. פיקוח נפש דוחה שבת. אבל זה לא וויתור אמיתי, כיון שההלכה עצמה היא שמאפשרת זאת ודורשת זאת.

אולם כאשר האדם מתחיל לערוך חשבון אישי, לא דברים שכתובים בהלכה, ומרשה לעצמו על סמך שיקול דעתו "להפסיד קצת" מכאן, על ידי 'העלמת עין' מסכנה של יהודים רבים, כדי "להרוויח הרבה" מכאן על ידי תוספת עזרה לבית כנסת או ישיבה, וחושב שהקב"ה מצידו גם 'נהנה' מטובת הנאה זו של תוספת מתפללים או מזומנים – הרי זו טעות מרה. טעויות כאלה היו אבן יסוד בהרבה מאוד משברים יהודיים במהלך הדורות, כאשר היצר הרע בא ב'תמימות' ובמטרה חיובית, וביקש רק 'לוותר' על משהו קטן – ואחריתו מי ישורנו. 

הקב"ה  לא רוצה מאיתנו שוחד, לא שוחד במובן גשמי וגם לא שוחד במובן רוחני. הקב"ה רוצה את האמת, את ההלכה האמיתית. וכדי לדעת את האמת – יש רק דרך אחת: ללמוד את ספרי ההלכה, ולהתייעץ עם אנשי הלכה ומורי הוראה. כל נטייה מהאמת מסוכנת, האמת היא הדרך היחידה שבסופו של דבר מצליחה ומנצחת. 

ספרים לישיבה חסידיתישיבת שפע

שלום וברכה,

מחפשים תרומה של ספרי קודש לבית מדרש בישיבת שפע מקור חיים בירושלים- ישיבה תיכונית בניחוח חסידי מיסודו וברוחו של הרב עדין אבן ישראל שטיינזלץ זצ"ל.

מחפשים בעיקר ספרי חסידות והלכה, אך כל ספר יתקבל בברכה.

ניתן ליצור קשר במייל oyagel@yeshivatshefa.org.il

תזכו למצוות

חבדניקים מתגייסים לצבא כמו דתיים לאומייםתמימלה..?
או לא מתגייסים כמו חרדים?
לא זה ולא זהתות"ח!

הם מתגייסים (לא יודע בדיוק כמה אחוזי הגיוס שם, אבל הם לא כמו החרדים, זה בטוח), אבל לעומת הדתיים-לאומיים שמתייחסים לצבא כחלק מהתחייה הלאומית של עם ישראל, כחלק מהגאולה, החב"דניקים מתייחסים אל זה בצורה פרגמטית, שצריך צבא באופן טכני כדי להגן על העם (כך לפחות ידוע לי). אגב, זו תפיסה שדומה גם לתפיסה החילונית את הצבא. הויכוח העקרוני הזה הוא לא רק לגבי הצבא, אלא לגבי כל מוסדות המדינה וכו'.

אממתמימלה..?

אבל בחבד הכל סובב סביב השליחות של האדם, אז אולי בטוחים שזו השליחות של הבחורים בגיל הזה...

אני יודעת שבתי ספר של חבד וכאלו לא נחשבים חרדיים אלא ממלכתידתי כי הרבי רצה שאנשים שלא שולחים את הילדים שלהם לחרדי-ישלחו לחבד ויקבלו חינוך מספיק חרדי ומספיק ממלכתי... אז ישיבות חבדניקיות זה כמו הסדר או כמו ישיבות חרדיות?

נכון, את צודקתתות"ח!

חשבתי על זה, התלבטתי אם לכתוב את זה. חלק מהמידד של השירות בצה"ל בחב"ד זה המידד של השליחות, שכדי לקדש את שם ה' בעולם ולגרום לשם שלו להיות אהוב בעולם, הם הולכים לצבא (לא יודע בוודאות אם זה השיקול שלהם, אבל זה בהחלט הגיוני). אבל בסופו של דבר אצלם זה רק כלי כדי להגן/לקדש את שם ה' בעולם. מבחינת התפיסה החבדי"ת אין ערך עצמי (ערך מקודש) לצבא. לא כ"כ הבנתי את השאלה שלך בסוף.

נ.ב אינני חב"דניק והדברים נכתבו לפי ראות עיניי. עדיף שתשאלי חב"דניק שיסביר לך את תפיסתם.

תודהתמימלה..?
השאלה היתהבישיבות חרדיות אסור להתגייס, בהסדר חלק מהישיבה זה הצבא, איפה חבד ממוקמות על הרף של אסור עד חובה?
בשמחהתות"ח!

אה, עכשיו הבנתי. לא יודע. מניח שבאמצע (יש אפשרות אך לא חובה)

איפשהו באמצעפונקציה

יש ישיבות שהמקובל בהן הוא לעשות פטור (כמו הישיבה בכפר חבד) ויש כאלה שיש להן הסכמים עם הצבא על שירות אחרי שנת לימודים ב770 ורצוי גם חתונה (כמו הישיבה בקרית גת)

שתיהן ישיבות גדולות עם לא מעט תלמידים.

אבל חייבת להדגיש שבסופו של דבר זו תהיה הבחירה האישית של הבחור לכאן או לכאן וזה לא משנה איפה הוא לומד.

באף ישיבה אין איסור מפורש ללכת לצבא (אלא רק מינימום דחיית שירות עד אחרי החתונה) אבל גם אין יותר מידי עידוד לצבא.

רעיונית זו מה שהבחור רוצהפונקציה

לדוגמא במשפחה שלי חלק עשו פטור משירות וחלק שירתו.

אחת הבעיות המרכזיות שגורמות להמון בחורים להוציא פטור זה שהצבא עושה להם בעיות עם שנת הלימודים ב770 אחרי 3 שנים בישיבה גדולה ואף בחור לא רוצה להיות עריק ולהסתבך.

התוצאה היא שחלק מהבחורים עושים פטור וחלק חותמים על הסכם מסויים שדוחה להם את השירות לאחרי החתונה.

לרוב מי שעשה פטור כבר לא יעשה צבא, אם כי יש כאלה שמבטלים אותו (לפעמים אפילו בגיל 30+ ואז הם מתגייסים לפיקוד העורף, הרבנות או כל מיני דברים בסגנון).

ממ מענייןתמימלה..?אחרונה

תודה

מחפש ספרים חב"דים על תפילהred panda

היי,

במסגרת מאמר שאני עושה על תפילה וכוונותיה , מחפש  שמות של ספרים חב"דיים על עניין התפילה וכוונותיה (מה לכוון וכו'). ברמת הידע שלי, למדתי בעיקר את ספר התניא ועוד מספר קונטרסים קטנים.

תודה!

ספרים לישיבה חסידיתישיבת שפע

שלום וברכה,

מחפשים תרומה של ספרי קודש לבית מדרש בישיבת שפע מקור חיים בירושלים- ישיבה תיכונית בניחוח חסידי מיסודו וברוחו של הרב עדין אבן ישראל שטיינזלץ זצ"ל.

מחפשים בעיקר ספרי חסידות והלכה, אך כל ספר יתקבל בברכה.

ניתן ליצור קשר במייל oyagel@yeshivatshefa.org.il

תזכו למצוות

דיוק כל אות במילים "כי ה' לצד הזה", כמו "לך לשלום"hamedinai

תקציר:

האדמו"ר מלובביץ׳ (חב"ד) לנתניהו -

"תצטרך להיאבק עם 119 אנשים, בוודאי לא תתרשם מזה כיוון שהקדוש ברוך הוא לצד הזה״.

דיוק המילים "לצד הזה" ולא "בצד הזה", דומה מאוד למה שבתלמוד מדייקים שצריך להגיד "לך לשלום" ולא "לך בשלום".

הסבר בדרך אפשר ב2 אופנים 👇

לדייק בכל אות. צוטט בשם הרבי "כיוון שהקב"ה בצד הזה". משמיעת הקלטת שומעים ברור שהרבי אמר "כיוון שהקב"ה לצד הזה", עם אות למ"ד, לא אות בי"ת.

https://x.com/OrwellTruth1984/status/1759284144620667267

מה זה משנה? בתלמוד מדייקים שצריך להגיד "לך לשלום" ולא "לך בשלום".

הסבר #1: אולי כי למ"ד זה לשון לימוד, צריך ללמוד ולהתקדם.

נכון בהקשר לשלום, למרות שבהשקפה הראשונה נראה כאילו אם עושים פשרה משיגים שלום, הנה כאשר לומדים את הנושא לעומק, מגלים שזה נכון רק בהקשר לאויב ידידותי ומתחשב, המריבות שבתוכנו. כאשר מדובר בהקשר לאויב האכזרי החיצוני זה הפוך: כל כניעה אליו רק מרחיקה את השלום.

נכון גם בהקשר ל"צד הזה". צריך ללמוד את הצד, האם הוא באמת הצד שאפשר להגיד עליו "הקדוש ברוך לצד הזה". יש "ידידים" במרכאות שטוענים שהם בצד הזה, אבל הנכון הוא שהם באמצע. כמה באמצע? תלוי מה עמדתנו, כי אם אנחנו נסכים לעמוד עם רגל אחת ביבשה ורגל אחת בים, טענת שונאי ציון ועוכרי ישראל תהיה שזה לא מספיק, ועמדת ה"ידידים" האלו תהיה שצריך להתפשר. זה למה עמדת ישראל צריכה להיות מה שיותר ימינה, שאז גם אם תהיה פשרה, היא תהיה יותר רחוקה מהים.

הסבר #2: ההבדל בין "לך בשלום" ו"לך לשלום", זה שהאות למד הקדמית משמעותה להתקדם לכוון, לא לעמוד במקום אחד. "תלמידי חכמים מרבים שלום בעולם", ביחד עם זה נאמר עליהם "ילכו מחיל ⁵אל חיל". לא להסתפק עם "שלום" שלא עושים לנו שואה רחמנא ליצלן ולהגיד שאם אפשר לחגוג יום עצמאות, זו כבר "ראשית צמיחת גאולתנו", כי בהשוואה למה שהיה בימי הביניים זה מצב מזהיר. גם אם המצב מזהיר, צריך להתקדם שיהיה עוד יותר "מחיל אך חיל", אחרת זה לא שלום.

אותו דבר גם עם "לצד הזה". גם אם זה כבר הצד הנכון, ובלשון התלמוד הובא בספר תניא קדישא בתחילתו

ספריית ליובאוויטש

"ואפילו כל העולם כולו אומרים לך צדיק אתה..", צריך להתקדם עוד ועוד "לצד הזה", כי צדיק זה מלשון "צד", להתקדם עוד ועוד בכוון להיות צדיק, "ילכו מחיל אל חיל".

מבקשת עזרה במזוןiskabelka1

שלום ,. אני אם יחידנית - רווקה , מגדלת ילד בן 7 לבדי . אחרי שאימא נפטרה מסרטן אני נשארתי לבדי בעולם הזה . אין לי משפחה ואין לי קרובים .

עשיתי ילד בטיפולי פוריות , , כדי שיהיה לי בשביל מי לחיות .

כיום הוא לומד בכיתה ב' בבית ספר דתי ,ירא שמיים ! צדיק אמיתי !

לילד אין אבא - לכן  אין מזונות .  נתקלתי בקשיים מאוד גדולים ת בגלל חובות ., גרה ברמלה  . מבקשת עזרה במזון , מצרכים בסיסים כמו קונפלקס , ממרח שוקולד, ביצים , חמאה, שמן ,פסטה חלב,,ירקות . לא נעים בכלל לבקש עזרה, אבל בלי שאלות ,רק מהנתינה מהלב ..... בבקשה אשמח אם תושיטו יד של עזרה .🙏

תפני לבית חב"ד ברמלהבת.
אני פניתי אליהם ברמלה - לא קיבלתי מהם שום מענהiskabelka1
נסי לפנות לארגון כולל חבדפונקציה
איך השיחה של הרבי על צמאה לך נפשי עזרה לי להבין...hamedinai

המכשול הכי מרכזי להגיע לשלום - מחנות הפליטים.

75 שנה שהם "פליטים" , דבר שאין לו אח וריע בהיסטוריה.

כל קיומו של עם ישראל הוא פלא ונס על-טבעי, ובאותה מידה גם שנאת ישראל אין לה הסבר הגיוני.

מחנות הפליטים מתוחזקות במיוחד בכדי לשמר את ההתנגדות לקיומה של המדינה היהודית בארץ ישראל.

ביחד עם זה, מחנות פליטים אלו גורמים לנו להיזכר שאנחנו יהודים עם היסטוריה של אלפי שנים שחזרנו לארצנו.

אחרת נשאלת השאלה: באיזו זכות מגיע יליד רוסיה שיש לה ארץ הכי גדולה בעולם, מעולם לא דיבר עברית, כותב משמאל לימין, בא עם נשק בידיים מול הטוענים שהם צאצאים של פליטי 48.

אולי יש פה מסר מן השמים:

וְהָעֹלָה עַל רוּחֲכֶם הָיוֹ לֹא תִהְיֶה אֲשֶׁר אַתֶּם אֹמְרִים נִהְיֶה כַגּוֹיִם כְּמִשְׁפְּחוֹת הָאֲרָצוֹת.. חַי אָנִי נְאֻם אֲ-דֹנָי ה' אִם לֹא בְּיָד חֲזָקָה וּבִזְרוֹעַ נְטוּיָה... אֶמְלוֹךְ עֲלֵיכֶם (יחזקאל כ לב).

לכן אם נחזור בתשובה ייבטל הצורך של מחנות פליטים אלו, כי כבר גמרו והשלימו את תפקידם וייעודם.

כי כל הסיבה לקיומם הלא-טבעי היה בכדי לעורר אותנו שלא נתחמק מהשאלה #באיזו_זכות ולמה הארץ שייכת לנו.

סימוכין:

הביאור הידוע על הניגון "צמאה לך נפשי.. אך טי דורין.."

האזינו: כשהרבי שר והסביר את הניגון `צמאה לך נפשי` ● מיוחד

שכל תפקידו של היצר הרע רק להעלות את האדם למדרגה יותר נעלית, ואם כן כאשר האדם השלים את המשימה, מתבטל הצורך של היצר הרע.

זה היה משיחת פורים ה'תשח"י (1958).

והפלא ופלא, בתלמוד (סוכה נב ב) מובא קשר בין היצר הרע לישמעאלים:

"ארבעה מתחרט עליהן הקב"ה שבראם, ואלו הן: גלות, כשדים, וישמעאלים, ויצר הרע".

זה באמת הזוי ברמה ששומעים רק משרופים.מי האיש? הח"ח!אחרונה

ראיתי כבר בזמנו את העלונים שמתארים איך יבוא המשיח ואז משבר האקלים ייעלם כהרף עין (ועוד נגזרה מכך מסקנה שאין מה להיות מוטרדים).
לחשוב שמחנות הפליטים הרעילים והמסוכנים - והעמוסים אנשים מלאי שיטנה ומשטמה לישראל - משמשים כאיזה מטה זעם הולוגרפי תיאולוגי, זה בערך אותו ההיגיון.

אגב, העלונים ההם הופיעו למיטב זכרוני עוד כשבחיים היתה חיותו, אבל גם אם אני טועה בכרונולוגיה הזו אזי מכל מקום הם הופיעו כשהמשיחיזם שלאחר המוות עוד היה בשיאו.

מובן שכל התפיסה הזו נשענת על ימי ההאדרה המטורללת למבצע "סופה במדבר" (שחרור כוויית מהפלישה העירקית) ותום הקומוניזם במדינות הסובייטיות-לשעבר, שיצרו שבתאות ברורה ומובהקת.

מחפש ספר בנרותיונה ב

אני מחפש את הספר "שערי לימוד החסידות" של הרב מיכאל חנוך גולומב

גם יד שניה

מישהו יודע היכן ניתן להשיג?

אולי יעניין אותך