כמה הערות חשובות בעניין מצוות ההללחידוש

אז אנו זוכים בחג הסוכות מדי יום, למצווה היקרה של אמירת הלל [שלם], עם ארבעת המינים, אשרינו מה טוב חלקנו. ברצוני להאיר מספר נקודות חשובות בתוכן ההלל-

המשנה ברורה כותב (איני זוכר מקומו המדוייק) שבימים שבהם קוראים הלל שלם, חשוב להקפיד שלא להחסיר אף מילה, כיוון שכך להרבה דעות לא יוצאים ידי חובת קריאת ההלל. במקום אחר, לגבי קריאת התורה, כתב המשנה ברורה שגם שינוי באופן הפיסוק, כך שמשנה את המשמעות, הוא כחסרון.

אי לכך ובהתאם לזאת, חשוב לשים לב במספר מקומות שבהם נפוצות הטעויות בשני העניינים הנ"ל:

א. בפסוקי "הודו לה' כי טוב" שמנהג האשכנזים שהש"ץ לבדו אומר את הפסוקים "יאמר" ו,יאמרו", והקהל עונים "הודו לה'"- מצוי שהקהל אינו אומר כלל את הפסוקים הללו, ואין זה כדין. האפשרות הנכונה היא אחת מהשתיים- או שהש"ץ יוציא את הציבור ידי חובה בפסוקים הללו והם יכוונו לצאת (אך למעשה אי אפשר לסמוך על זה, כי  הש"ץ לא מודע לכך בדר"כ ולא מכוון להוציא), או- שכל אחד יאמר פסוקים אלו לעצמו לפני הש"ץ או יחד איתו. בכל אופן - ההלל של כל אחד צריך להיות שלם.

ב. בפסוק "מקימי מעפר דל"- אין פירושו "מקים אותי עפר דל (מה זה "עפר דל"??), אלא- מקים מהעפר את הדל, ובמקביל לסוף הפסוק -מאשפות ירים אביון". לכן- מקימי מבוטא במלרע, וההפסקה היא אחרי "מעפר" ולא לפניו.

ג. ב"מה אשיב" - הפיסוק הנכון ע"פ הטעמים הוא "נדרי - לה' אשלם", ולא "נדרי לה' - אשלם" (כמו שהמנגינה גורמת לפסק..)-שינוי המשמעות מובן. כמו כן - "ובשם ה' -אקרא" ולא "ובשם - ה' אקרא".

בברכת חג שמח והלל מרומם, עבדכם הנאמן @חידוש

וואי באמת לא שמתי לב לזה.. תודה!רעיה =)

יישר כח2121

יפה, ותוספת לב':סביון
מקביל לפסוק "מקימי מעפר דל" אפשר למצוא בשירת חנה, ושם הוא בלי הי' שבאה "לקישוט"
ישר כח גדול! ועוד תוספת:צ'יאל

השמים שמים לה' - הפיסוק הנכון הוא: השמים שמים, לה'. ולא כמו שיוצא במנגינה: השמים, שמים לה'.

למה?טיפות של אור
המצודות מסביר: עם כי השמים המה שמים לה', מיוחד למכון שבתו, מ"מ ישגיח בארץ
לפי הטעמים הוא צודקחידוש

מי שהבאת לא מפרש כמו הטעמים. גם בדוגמאות שאני הבאתי אפשר לפרש אחרת. אבל עכ"פ לכתחילה צריך לקרוא כמו הטעמים.

האם זה נחשב שינוי משמעות לעיכובא, כשהקריאה לא היתה לפי הטעמים אלא לפי פירוש אחר אפשרי?

צריך עיון גדול,עוד לא מצאתי תשובה לזה.

👍טיפות של אור
פתחתי עכשיו דעת מקרא, כתוב שם "ואמנם יש גירסאות שונות בהטעמת תיבות אלו"
לפי התנכיםצ'יאל

המדוייקים יותר זה כמו שאמרתי.

מה זה התנכים המדויקים?טיפות של אור
בכל אופן ראיתי עכשיו שהרב ברויאר כתב, שלא נראה לו שבעלי הטעמים כאן כיוונו לפירוש שונה מן הרגיל.
קורן והרב ברויארצ'יאל

אה"נ, גם אם הפיסוק הוא מסיבות אחרות (כמו שיש כמה פעמים בתהילים), עדיין כך יש לפסק.

אבל אז זה לא שינוי במשמעותטיפות של אור
אם קוראים אחרת ⁦🤷🏾‍♂️⁩
נכון, אם מקבלים את הנחת הרב ברויארצ'יאל

התרגום מפרש כמו הטעמיםצ'יאל

התרגום מסביר אחרת מהמפרשים*טיפות של אור
ונכון, רק מעיר שלא ברור מי תרגם את הכתובים
לא הבנתי את הכותרתצ'יאל

אכן, אבל יש משמעות ל"השמים שמים".

באופן כלליטיפות של אור
אולי יש ראיה ממסכת סוכה (סוף לח.) שגם לכתחילה אין צורך להקפיד על הפיסוק של הטעמים, כשאין שינוי משמעות.
אבל אפשר לדחות ואכמל
מעניין, אעיין שםארץ השוקולד
אופס, זה סוף לח:טיפות של אור
(ותודה)
וואו...יפה מאד ישר כוח!! לא ידעתי את זהמבקש אמונה

אגב, שאלה לגבי זהמבקש אמונה

לפעמים אני רואה שאומרים שם ה' במילעיל - לפי המנגינה. וידוע לי שכתוב במשנה ברורה שזה לא נכון.

ואני רואה שגם אנשים שלומדים תורה עושים את זה... (כנ"ל בפסוק "ה' מלך.." או "ה' הוא האלוקים")

הם סומכים על משהו או שצריך להעיר על זה?

יש את אותה בעיה גם במנגינות של קבלת שבת..ברגוע

באמת מעניין אם יש על מי לסמוך

לפי הבנתיחידוש

אין זה דין מיוחד בהטעמת השם, אלא כמו שכל מילה בתפילה או בתנך צריך לבטא כהלכתה, כך גם שם ה', והמשנ"ב מציין שההטעמה הנכונה היא במלרע. המנגינות הופכות הרבה מלרע למלעיל, ולכאורה לפי המבואר ברמ"א הל' ק"ש שאפילו בסתם קריאת תנך צריך להקפיד על הדברים שנאמר להקפיד עליהם בק"ש, וביניהם מלרע ומלעיל, זה שלא כדין. אך ייתכן שבמנגינה יש להקל בזה, מטעמים שונים

ובכל מקרה, לא נראה שחובה להעיר על זהחידוש

תודה על התשובה מבקש אמונה

ביחס לא'קמנו ונתעודד

כל המשמעות של היותו שליח ציבור היא שהוא מוציא את הרבים ידי חובתם.

כנ"ל בכיוון ההפוך, העובדה שהם אומרים איתו את ההלל, ועונים על דבריו, מגלה מאוד שכוונתם לומר את ההלל יחד איתו.

השאלה היא כמה בכלל כוונות צריכות להיות מפורשות, וכמה מספיק שהן מובלעות בכוונת המעשה. אסור לשכוח שתקנת ש"ץ שמוציא את הציבור יד"ח נתקנה בעיקרה בשביל אנשים שלא יודעים להתפלל, אז ההנחה שהם יודעים לכוון נראית לי קצת מוזרה.

(ואעפ"כ ערערת את ביטחוני במנהג שלי, מזל שברוב הימים בכל מקרה אני לא מספיק להגיע לשם עם הציבור, צריך לבדוק)

בפשטות הצורה שהש"ץ אומר והציבור עונה 'ראשי פרקים'הסטורי
היא שהש"ץ אומר בשביל הציבור והציבור עונה על דבריו וממילא הוא מכוון להגיד בשביל הציבור (כלומר, להוציא יד"ח, גם אם הוא לא מכוון בפירוש).

אמנם בסימן תכ"ב ס"ק כ', מביא המשנ"ב בשם אחרונים, שטוב יותר שהציבור יאמרו בעצמם בנחת (=בלחש) וכן נוהגים.

רק חשוב להעיר, שלא להגיע לטעות הפוכה - שהציבור שר עם החזן את הפסוקים בקול ובזה מבטלים את המנהג שממנו לומדים הלכה.
מסכים איתךארץ השוקולד
יישר כח. המשנ"ב שהזכרת הוא בסימן תפ"ז ס"ק ב'הסטורי
בסימן של סדר תפילת חג פסח - המקום הראשון בסדר או"ח שיש חיוב לגמור את ההלל.
(השו"ע וממילא המשנ"ב על עצם סדרי קריאת הלל, נמצאים לפני כן בהלכות ר"ח)
מעניין, יישר כחארץ השוקולד
ולגבי א, אינני מסכים משתי סיבות עיקריות:
1. ברור שזה תפקיד הש"ץ. (ולגבי שומע כעונה, יצויין שהרב צבי פסח פרנק בשו"ת הר צבי כתב שאמירת אמן גם ללא כוונת המברך מספיקה אז ניתן ללמוד מכאן גם שלאו דווקא צריך כוונה מפורשת וניתן לסמוך על הכוונה הבסיסית.)
2. המנהג הוא שאנשים לא אומרים בשקט וסומכים על החזן (פשוט תסתכל מה קורה בבתי הכנסת)
יפה כל הכבודבסדר גמור
והלום ראיתי ביחס להערה אארץ השוקולד
שדעת תוספות, הטור, השל"ה והלבוש לענות רק הודו ולא אומרים את הפסוקים שהחזן אומר.
הדברי יציב מביא כדבריך, אבל כותב שאין לו כח לפסוק כדבריו כנגד המנהג.

היש נוהגים לענות בהלל יאמר נא? - פורום אוצר החכמה

ולכן אני אומר שהנוהגים להסתמך על רבותינו ועל המנהג אין סיבה שישנו.
התייחסתי לזה, צריך בוודאי כוונת שומע ומשמיעחידוש

וכי נאמר בטור שצריך כוונת שומע ומשמיע?ארץ השוקולדאחרונה
עבר עריכה על ידי ארץ השוקולד בתאריך י"ט בתשרי תש"פ 13:10

מצטט את לשונו:

"וקורא שליח ציבור לבדו הודו והקהל עונין אחריו הודו, וקורא פסוק יאמר נא ישראל והקהל עונין אחריו הודו, וכן יאמרו נא בית אהרן ועונין הקהל אחריו הודו, וכן יאמרו נא יראי ה' ועונין הקהל אחריו הודו." (אורח חיים סימן תכב)

לא נאמר פה שזה בתנאי שכיוונו ואם לא חושב שמכוונים אז יוסיף או משהו כזה.

ושאלה יותר קשה:

כך נהגו ישראל במשך דורות רבים, האם ניתן להניח שעד הדור לפנינו כולם כיוונו כראוי וכיום לא?

יוצא שיש לך הנחה על כוונת הפוסקים והתנהלות הדורות שהיא הייתה אחרת מעכשיו, אבל מי אמר?

מה דעתכם על השיר שהכנתי? (איאיי)כולנו הביתה
מקסים! מאוד זורם, קליט, המוסיקה קצבית. יישר כויח!נחלת

תודה רבהכולנו הביתהאחרונה

מה אתם חושביםהתלמיד העייף

הייתי בחתונה עכשיו של חבר והיה 0 אנשים מהישיבה התיכונית שלנו (היום כבר נמצאים עמוק בעולם הישיבה) הגיעו מהישיבה התיכונית אני הרב שלנו וראש הישיבה עכשיו זה לא היה בחור שקט הוא בחור שבתיכוניץ היה מאוד פעיל ובאמת היה חבר טוב של כמה חבר'ה וחברמן עכשיו בסדר לא כולם חייבים לבוא אבל מינימום חבר אחד שניים טובים מה נסגר??

עצוב ממשכְּקֶדֶם

אופייני לג'ן זישבורת,לב

והלוואי שיתעוררו מחשבות

תלוי מה הגיל שלוחושבת בקופסא

אם הוא סיים את התיכונית לפני 7-8 שנים ולא כל כלך שמר על קשרים משם, יכול להיות שזו התדלדלות טבעית של חברויות מהתיכון.

היינו פעם בחתונה של חבר של בעלי, ובעלי הרגיש צורך מיוחד שנבוא למרות שזה היה באיזה כרם נידח על איזו גבעה, כי הבחור הזה לא מאוד חברותי במיוחד וצריך לשמח. בסוף היו חוץ ממנו עוד 2 חברים, ושלושתם היו היחידים שרקדו לחתן. לכלה היו בערך 4-5 חברות. אחרי החופה בשעה 9 וחצי בערך הם עוד לא יצאו מהחדר ייחוד, ובעלי ממש התלבט כי הוא הרגיש שהוא חייב לשמח בריקודים, אבל הטרמפ שלנו (הרב שקידש בחופה) רצה לצאת, וידענו שיש לנו נסיעה של שעתיים וחצי לפחות, ושום טרמפ אחר כי אנחנו לא מכירים אף אחד שם, ומתוך אולי 50 האנשים שהיו שם חצי כבר יצאו. בסוף נסענו עם הרב.

זה כנראה אחד האירועים הכי מוזרים שהייתי בהם, ובאמת הרגיש מאוד לא נעים שלא היו חברים.

יישר כוח לכם!!נחלת

זה לא המקרה...התלמיד העייף

סיימנו תיכון לפני 3 שנים

ואני יודע שהוא שמר על קשר עם כמה מהקרובים אליו ואפילו הציע להם שידוכים

הוא לא הזמין או שהחברים לא הגיעו?חושבת בקופסא

הזמיןהתלמיד העייף

אני הייתי אחראי על ההרשמה פרסמתי בקבוצה של הכיתה שלחתי לקרובים שלו תזכורות ונאדה אפחד לא בא או אפילו נרשם

מאוד יפה מצידך. תבורךנחלת

באסהארץ השוקולדאחרונה

תלוי במרחק מהמקום ועם מי הוא שמר על קשרארץ השוקולד

יכול להיות שכעת אין לו קשר עם אף אחד מהישיבה התיכונית ולכן מיותר מבחינתו להזמין משם

פוליןנחלת

האם מישהו מכיר אנשים דתיים שהיו רוצים לצאת למסע

לפולין - אתרים יהודיים שמלפני השואה, חמישה ימים?

חברים שלנו היו רוצים אך לא מצאו סוכנות נסיעות שעורכת

כזה עכשיו.

הם סיפרו שאחת מהסוכנויות הציעה לגבש קבוצה

של לפחות עשרה איש. דתיים המעוניינים בהכשר

מהודר, וצניעות.

נשמח לשמוע אם לאי מי יש רעיון עבורם.

הם רוצים לנסוע עכשיו. לא מאוחר יותר.

יישר כוח!

.

רק אתרים יהודיים מלפני השואה?פשוט אני..

כלומר בלי גטאות ומחנות השמדה?

חושבת שאפשר אבל לא רק הם יהיו בדיכאון תודה רבה!נחלתאחרונה

אין מספיק מקום בשרתים של ערוץ 7פשוט אני..

אם אתחיל לכתוב ביקורת על הגיליון האחרון של מגזין ''פנימה'' 🙈

כמעט בכל עמוד הרגשתי צורך לדפוק את הראש בקיר, אבל הצלחתי להתגבר על היצר 🥳

הדסה הדסה למה את הלב שלי לקחת הדסההה קפיץ

אממ… בנותבנות רבות עלי

מה הקטע שלכם עם זקנים של גברים?

שלכן*בנות רבות עליאחרונה

שנים לא הייתי פה.הלב בוער למלך!

לא ידעתי שזה עדיין קיים. אז ברוכים תיהיו אנשים חדשים וישנים

אתה קיים גם מחוץ לווצאפ???אריק מהדרום

לאט לאט חוזרים למקורותהלב בוער למלך!אחרונה

עוד פעם גולש יותר זמן ממה שתכננתיחוזר תמיד לאשתי

בפעם האלף החלטתי שהפעם אני לא נסחף.

כאילו, שום דבר לא יעזור זה חזק ממני.

לא בקטע של צדקות או נפילה, פשוט נגרר, זה שורף זמן ואני מרגיש שאין לי שליטה על הזמן שלי.

מה יש באינטרנט שמטשט את גבולות הזמן, ותמיד תמיד תהיה עליו יותר זמן ממה שתכננת?

אבל היצר הרע פעיל בכל הגילים....הסקרנות.....תודה!נחלת

הפיצ'ר האהוב עליי בתקופה הזועשב לימון

שנכנסים לאתר אינטרנט והוא מציע לי לאשר שימוש בקוקיות 🤭

אם יש שיער מספיק ארוך אני מאשרת

עד עכשיו אני לא מבינה מזה הקוקיס האלהנחלת

וגם, למה מכנים את מה שזה לא יהיה, כך.

אבל אני לא דוגמא...

תודה!נחלתאחרונה

משה

עוגיות זה משמין (את בקשת ה http)

אולי יעניין אותך