טיפה בים על העולם הקולינריעף על עצמו

אני מקווה שחובבי המקצוע יהנו מרשימה חלקית זו, שכתבתי בקצרה אי פעם, והחלטתי שלא יזיק אם אנ יזרוק אותה לפורום כאן. צהרים טובים

בס"ד

סוגי מאכלים : דגנים, בצקים, בשרים (אולי לנסח באופן אחר -"תבשילים", "מאפים", "בשרים", "קונדטוריה" או קינוחים או מתוקים, וכו').

סוגי הכנה : "בישול", "צליה", "טיגון" ועוד.

ענינים באוכל בעגה' הקולינרית הקלאסית : "טכניקות", "חיבור טעמים" או "הרמוניה" (כך שמעתי משפים גדולים), "אסטתיקה" או צילחות,

מטבחים שונים : "מטבח מרוקאי" (כמו למשל דג מרוקאי הידוע, וכן לחמניות עם מילוי), לפעמים אומרים בכללי "מטבח צפון אפריקאי", "מטבח אתיופי", "מטבח סורי" (כדוגמת קובה מטוגנת שמקורה מסוריה!), "מטבח עיראקי" (כדוגמת קובה במרק הידוע), "מטבח תימני" (כמו למשל קובנה הידועה), "מטבח תורכי", "מטבח כורדי" (כמדומני כדוגמת קובה סלק הידוע), "מטבח בוכרי" (כנראה זה כולל כמה וכמה ממדינות כמו קזחטן ודומיהן, שעל יד איראן. דוגמא למאכל – אושפלאו שהוא בשר עם אורז), "מטבח פרסי" (כמו למשל אורז פרסי הידוע), "מטבח מרכז אסיה" (לשון של אהרוני על מאכל גיאורגי מסורתי, שכוונתו כנראה שהמדינות כמו גיאורגיה קווקז ודומיהן, הינם בעלי מטבח כללי אחד. דוגמא למאכל – מרק אגוזים!, או פחזניה מתוקה), "מטבח צרפתי" (כמו למשל קיש ופאי הידועים), "מטבח איטלקי" (כמו למשל הפסטה הידועה), "מטבח תאילנדי" (כמו למשל מין סלט צבעוני איני זוכר שמו), "מטבח סיני", "מטבח הודי" (כמו למשל עוף בקארי הידוע), לפעמים נוקטים בשם כללי "מטבח אסייאתי", "מטבח מולקולרי" (טכניקות מאוד מודרניות),

אורז –  המתכון הידוע שלנו, תמציתו...      . מעניין לציין שראיתי ששף תום פראנץ לא נותן זמן לאורז זמן לביעבוע על אש גבוהה עד כדי הרתחה ורק אז מנמיך האש!, אלא ישר לאחר הוספת המים מנמיך האש ונותן לו בישול במכסה סגור. וכן בנוגע ליחסי אורז ומיים, הוא נוקט הכפלה, קרי שעל כוס אורז שני כוסות מיים.

קוסקוס – אחד הסודות החשובים שהמים הרותחים ששופכים עליו, יהיו ציר ירקות חזק, נותן טעם נפלא לקוסקוס.

סוד נוסף לשים התיבול כשהוא עדיין גרגרים יבשים ולא לאחר שהוא מוכן – כמו מלח פלפל ושמן ושאר תבלינים לפי הטעם, כי לאחר הכנתו קשה לו לקבל טעמים כך אמר שף אסף גרניט.

סוד נוסף לשים מעט מי עגבניות עם התבלינים, ליתן טעם טוב.

עוף בתנור – המתכון הידוע שלנו, תמציתו – לאחר החליטה יש להוסיף הרבה מי חליטה אל תוך התבנית (קרוב לגובה העופות), וכן לכסות הרמטית עם נייר כסף, ולאחר התיבול כפי הטעם, להכניס לתנור על חום 190 למשך 45 דקות, והעוף היוצא מיוחד ברכותו ורעננותו, אך גם אינו רך מידי כמו עוף המבושל בסיר.

סטייק – הסוד העקרי בהכנת בשר הסטייק (שדרך אגב שמעתי משף אהרוני, שהבשר המומלץ לסטייק הוא אנטריקוט), הוא "הסוד הכפול" כפי שאני קורא לו, קרי שהמחבת תהיה מחוממת מראש באופן המקסימלי, ואף מומלץ שתהיה לה תחתית עבה שתשמור החום, ורק אז לשים הסטייק עד כדי צריבה כמו שצריך אך לא יותר מידי!, בערך 5 דקות נראלי לכל צד, ובמק"א שמעתי שלא לשחק בו ולהזיז אותו ולהפוך אותו הרבה פעמים, אלא עדיף כמה שפחות לגעת בו!, ולאחמ"כ להנמיך האש ולתת לכל צד עוד כ4 דק, וזה המביא את הסטייק למצב האופטימלי שלו – שמחד יהיה  עשוי היטב מבחוץ, אך מצד שני בתוכיותו לא יהא יותר מידי נא (שף אהרוני, אם כי את העיקר ראיתי גם אצל אחרים).

סוד נוסף ידוע – לא לחתוך אותו לאחר יציאתו מהמחבת וכדו', אלא ליתן לנו לנוח כ10 דקות!, ורק אז אפשר לחותכו. דרך אגב אם משתמשים "במחבת עם פסים" זה נותן לו צורה של כאילו נעשה בגריל.

עוד סוד, השריית הבשר בנוזלים מתובלים למשך 24 שעות, מעניק לו טעם יותר טוב (ראיתי אצל שף אהרוני, ראה אצלו באיזה נוזלים השתמש).

תיבול פשוט לבשר הסטייק לפני טיגונו במחבת או צלייתו על הגריל – שמן זיית (גם על הבשר וגם על המחבת מעט), מלח, פלפל שחור וטימין (אהרוני).

פרגיות – אולי הסוד העיקרי בטיגונם או צלייתם, הוא שצד האחד לא מטגנים יותר מידי!, רק מעט התחלה של הזהבה, ומייד מעבירים לצד השני, ורק בצד השני נותנים לו טיגון היטב עד כדי הזהבה כמו שצריך, והסוד הוא שמחד זה מגיע גם אל הצד שלא טוגן מספיק, ומאידך זה משאיר את הפרגית עסיסית ולא יבשה!, וכנראה צריך מתחילה לעשות החתיכות פרגית לא גדולות מידי כי אז לא יספיק הטיגון כמו שצריך בצד השני בכדי שיעבור אל הצד הראשון (הבנתי מעצמי ע"פ מה שראיתי אצל תופ פראנץ, אומנם הוא לא אמר זאת במפורש אך אני קלטתי זאת מן עשייתו).

בצק שמרים בכלל – מדברי השף ארז, שיש לדעת איך ללוש נכון, ובמק"א פירט שיש ללוש באופן של קיפול ודחיסה (אם כי לפעמים, כדוגמת בצק הפוקצה, הוא לש בצורה קצת שונה, שהיא כמו הרמה והורדה זריזה של היד, אולי זה תלוי בבצקים שהם קצת דביקים כמו בצק הפוקצה, וצריך התבוננות).

עוד השף ארז אמר, שככל שהבצק עם פחות קמח הגם שהוא קצת דביק, אז המאפה יוצא יותר אוורירי, ואם מוסיפים הרבה קמח לבצק כדי לבטל את הדביקות של הבצק, אזיי הבצק יוצא כמו בטון קשה.

כנראה אחד הסודות זה להכניס אותו לתנור כשהוא במצב טבעי בלי שנגעו בו, ולכן יש להתפיח שני פעמים – האחד לאחר הלישה הבסיסית, ואז צרים את הצורה והעובי הרצוי של המאפה, ולאחמ"כ התפחה שניה – בכדי להביא ואתו למצב טבעי בלי נגיעה, ואז מכניסים ישר לתנור ללא נגיעה!. אם כי לא בכל בצק משתמשים בזה, למשל בבצק פיצה ראיתי שלא השתמשו בטכניקה זו.

עוד סוד זה לדעת איך לעבוד עם השמרים שפעמים יש להוסיך המיים ישירות עליהם, ואפ"י לפעמים להמיסם בקערה נפרדת ורק אז להוסיף לקמח, ואילו לפעמים, כדוגמת בצק פוקצה, חשוב דווקא לערבב אותם עם הקמח טוב, ורק אז להוסיף המים, ויש להתבונן בזה.

עוד סוד זה לדעת איך לעבוד עם השמן זית שמוסיפים לבצק..

ועוד סוד שכאשר משאירים בצק להתפחה, הרבה פעמים מוסיפים עוד פעם שמן זית – והפעם זה מטעם שאיננו רוצים שהבצק ידבק לקערה, ותו לא (כך שמעתי מהשף ארז).

לפעמים אומרים – שאת המלח מוסיפים רק לקראת הסוף, כשהבצק מתחיל להתגבש, ולא בתחילה.

עוד אמר השף ארז בחלק מהפעמים, סוד שכבר עליתי עליו מעצמי, מתחושת הבטן שלי – שכאשר משאירים הבצק לתפוח וכדו', יש להעמיד את מצב הבצק באופן שסוגרים אותו כמו קונכיה שכזו, וסוגרים למטה קצת את הקצוות, זו צורה שידועה לי מעצמי בס"ד.

בצק פריך בכלל – המתכון הידוע שלנו, תמציתו – לא להרבות בנוזלים, ועל כן משתמשים רק עם חמאה וחלבון ביצה אחד, וכן לא לשים יותר מידי, ואכן צורת הבצק האידאלית הינה שהוא דביק, כן יש לקרר אותו בזמן ההתפחה ובזמן נוסף, על מנת שלא יתחממו הנוזלים ויהרסו את המציאות של הבצק הפריך כנ"ל.

בצק פוקצ'ה – לקילו קמח עם קצת שמרים יש להוסיף בסביבות 700 גרם מים, בתחילה את חלק הארי של המים ולאחמ"כ את השאר.

סוד ראשון את השמרים יש לערבב עם הקמח היטב, ורק אז לשפוך המיים (ונראה שזה מכוון, ובשונה מבצקים אחרים, שיש לעבוד עם השמרים לא כך!, ויש עוד להתבונן בזה הרבה), וכן את המיים יש לשים אותם "קרירים" (איני יודע מה הסיבה, אך כן אמר השף ארז).

אולי הסוד הכי גדול הוא מה שהבינותי שאת בצק הפוקצה יש להתפיח הרבה – משך שעתיים, וכל חצי שעה כשהוא עולה להוריד אותו ואז כשהוא עולה בחצי שעה הבאה שוב להוריד אותו, כך למשך שעתיים. אח"כ עושים ממנו כדורים, ועוד שמתי לב שבשלב זה הוא מקמח יחסית בכמות גדולה - גם למטה על המשטח וגם מעל הפוקצות (יש בצקים שנשמרים לא לשים כמות כזאת של קמח על הבצק, כדי לשמור על פריכות וכדו').

ואזיי עוד סוד חשוב, יש ליתן לו עוד התפחה של שעה שלימה אך בלי לגעת בו בשונה מההתפחה ראשונה שהיה עלינו להפיל אותו (חזינן שבצק פוקצה הוא מסוג הבצקים שאין להכניס אותם לתנור עם מגע ידיים משמעותי, אלא רק אחר מצב של התפחה יש להכניסם, וכן הוא בבצקים נוספים, אך בבצקים אחרים ראיתי שלא, למשל בבצק פיצה כמדומה.), ואז הוא מעין "נפתח מאיליו" (ואולי זה סימן שזהו בצק פוקצה שעשוי נכון!, ואולי אף זה תוצאת ההתפחה המיוחדת שנעשית לו?!) למין איזה מארוך רחב שכזה, לא מעצבים אותו ונוגעים בידיים, אלא משאירים אותו טבעי כמו בסיום ההתפחה, רק מוסיפים את התוספות הרצויות לפי הטעם.

וסוד נוסף ההכנסה לתנור היא דווקא כשחומם מראש לגובה 250 ועדיף אפ"י 300, וזה למשך כ 10 דק (זה עוד מאפיין של בצק הפוקצה, שהוא נאפה בחום מקסימלי למשך זמן קצר, בשונה מן בצקים אחרים. כל הנאמר לעיל הבינותי במפורש או בנרמז מהשף ארז).

בצק פיצה – אולי הבינותי הבחנה אחת בין בצק הפיצה לבצק הפוקצה, מצד העבודה עם השמרים, שבבצק פוקצה חשוב לערבב אותו עם הקמח ורק לאחמ"כ להוסיף המיים, ולכן גם לא מתשמשים בביגה בבצק פוקצה לפי הבנתי!, לעומת זאת בבצק פיצה איטלקית, משתמשים בביגה (כמו שאמר שף ארז ועוד) וגם אותה מחברים קודם עם המים, ורק לאחמ"כ מוסיפים הקמח!, או לחילופין אם אין ביגה, הבינותי מהעולה מן מתכון אחד, שאפשר לשים קודם המים ואז את השמרים, ובזה הם נמסים אל המיים, ורק לאחמ"כ להוסיף הקמח ושאר המצרכים הרצויים לבצק הפיצה!.

ואולי עוד הבחנה, שאת הבצק פוקצה עושים את "ההתפחה האיטלקית הייחודית" (בכלל אולי, זה שיטת עבודה עם בצק המייחדת את המטבח האיטלקי!, שהדבר העיקרי בה זה ההתפחה הארוכה עם ההפלה שלה כל כמה זמן כמש"כ בערך בצק פוקצה, וחלק מן שיטה זו, שככל הנראה קשור בתכונת הבצק שעבר את ההתפחה הייחודית הזו, היא אפיה בתנור בחום גבוה מאוד שחומם מראש. וכ"ז מזכיר לי מה שנראה לי שגם למטבח התימני יש שיטת עבודה עם בצק הייחודי לה, שבא לידי ביטוי בגחנון, סביה, וגם קובנה ומלווח, א"כ כמובן ישנם גם דברים נוספים במטבח התימני שלא בשיטה זו, וכך מן הסתם בנוגע למטבח האיטלקי, מ"מ ככל הנראה הדבר העיקרי המייחד אותם זה שיטות אלו.), לעומת זאת משתמשים בשיטה זו בצורה חלקית, ומסתפקים בהתפחה כפולה – קרי לאחר גיובש הבצק לשם בקערה להתפחה, ואז לחלקו לחלקים הרצויים ולהתפיח פעם שניה.

ואולי הבחנה נוספת, שבבצק הפוקצה זה לא נחשב שנוגעים בו לאחר ההתפחה עיין בערכו, לעומת זאת בבצק פיצה, משטחים את הכדור וזה כמובן נחשב שנוגעים בו סמוך להכנסתו לתנור. מ"מ צד שווה בשניהם שאופים את הבצק בתנור שחומם מראש לחום מקסימלי בתנור שלנו (250 או 300!).

פסטה – אחד הסודות בא לידי ביטוי באמירה איטלקית: הרוטב מחכה לפסטה ולא הפסטה מחכה לרוטב נראה הכוונה לפי מה שראיתי כתוב באחד מהמתכונים שיש לשים הפסטה בעודה חמה בתוך הרוטב, ובכך היא מתאחדת נכון עם הרוטב. וכמובן יש עוד הרבה מה להרחיב על הפסטה.

כיסונים בכלל – חשוב שהבצק לא יהיה עבה מידי, כי אם דק (כן אמר שף ארז ועוד).

פנקיק או לחוח – נראה שאחד הסודות החשובים בסוג בלילה זה, שאין לערבב אותו יותר מידי!, ויש להבין למה ולברר זאת יותר.

ריכוך מאפים – ראיתי שישנו סוד בנוגע לריכוך מאפים בעיקר פיתות, ע"י אידוי, וצריך לברר זאת.

דגים בכלל – סוד בסיסי מאוד שנגלה לנו בס"ד – הוא שכאשר הדג טרי או לחילופין כשהוא הפשיר לחלוטין מן שכבת הקרח הדקה, לשוטפו במים בעדינות על מנת להסיר מי הדגים, ורק אז לפזר עליו מלח (יש לעיין האם מלח גס עדיף או שסגי ברגיל) ולימון - אך בלא להגזים, היות שאין לשטוף אח"כ הדג במים – על מנת להשתמש בנוזלים המיוחדים שיצאו מהדג ע"י מלח ולימון זה, ועל כן אם שמת הרבה מלח ולימון הדג יהיה מלוח וחמוץ מידי, ראוי לאחר יציאת הנוזלים הזו להוציא מעט מלח מן הדג בידיים אך ללא שטיפה במים – הכלל הוא לא לאבד את הנוזלים המיוחדים שיצאו מן הדג ע"י המלח והלימון.

כן יש לנו סוד נוסף והוא שיטת הכנה מסויימת, שבדגי אמנון וסלמון היא מאוד מצליחה, וזה לשים הדג בנייר אפיה לתבלו לפי הטעם הרצוי, ואזיי להוסיף נוזלים (מיים או מתבל מסויים לפי הטעם) מסביב לדג בכמות נדיבה!, ולסגור היטב היטב את הדג בתוך הנייר כסף עם מקום איוורור ולא להצמיד את הנייר כסף לדג, להכניס לתנור בחום גבוה עד שהדג מתרכך כממעט כמו חמאה, טעים מאוד מאוד. עוד דבר כתוב במתכונים רבים למשוח הדג בשמן.

דג סלומון – ישנם כמה דרכים שראיתי היאך להכין אותו, 1. אפיה ב220 מעלות שחומם מראש!, לרבע שעה בלבד, לא הרבה זמן!, ואז מגיעים למצב הרצוי – שמצד אחד הוא אפוי היטב, אך מצד שני תוכיותו לא נתייבשה ונשארה ורדרדה (שף אהרוני),

2. צריבה בדומה לסטייק, שאף זה על מחבת עבה שחוממה היטב מראש על האש הכי גבוהה, ואזיי לצרוב את העור עד כדי קריספיות, ולעבור לצד שני, וכאן להוסיף גם הרוטב הרצוי, אומנם אני מסופק בדיוק בזמנים, אך כפי שהנבתי גם כאן העקרון אותו עיקרון – מצד אחד צריבה היטב מבחוץ אך מצד שני באופן שהבפנוכו ישאר ורדרד. אומנם שני דרכים אלה לא הניחו את הדג לפני כן עם מלח ולימון, וגם לא שמו אותו בתוך נייר כסף סגור הרמטי עם נוזלים, שזה כאמור למעלה היא שיטה שאני אוהב בהכנת דגים, שנכונה גם לדג הסלמון.

3. בדרך שנתחדשה לי בס"ד, והובאה למעלה בערך דגים בכלל.

תיבול לדג הסלמון בסיגנון אסיאתי אפשר לומר – שמן זיית 3 כפות, חרדל דיזון כף גדושה, דבש 2כפות, סויה מתוקה כף, מיץ לימון 2כפות, מלח ופלפל, וטימין, לערבב היטב ולמשוח הדג מכל צדדיו (שף אהרוני, מצרכים בשביל 5 חתיכות מכובדות של סלמון). וכמובן ישנם עוד תיבולים רבים נוספים.

טמפורה – טמפורה קלאסית היא ציפוי בקמח לפני הביצה ולאחמ"כ הביצה ולאחמ"כ פירורי לחם לפי הטעם (ראיתי שמסברים, שהקמח מבטל את החימצון משהו בסיגנון, וצ"ב). ראיתי סוד, אשר יביא את הטמפורה המיטגנת להיות קריספית, וזה ע"י הוספת וודקה כמדומה, שנוגדי החימצון שלה כמדומה מביאים את הטמפורה להיות קריספית.

צימצום נוזלים – זה ע"י השארת סיר בלא מכסה (כך הבנתי משף תום פראנץ ועוד, וזה לכאו בגלל שבכך הנוזלים מתאדים, וצ"ב), וזה בעיקר בתבשילים שרוצים יותר גוון קריספי ופחות גוון מרוכך, ואילו ע"י כיסוי הסיר הנוזלים מצטמצמים פחות, וזה בתבשילים שרוצים יותר גוון מרוכך.

הסמכת נוזלים – סוד ידוע הוא הוספת קרונפלור, זה כמובן נכון גם למרקים, גם לרטבים, וכמדומה לכל נוזלים שיהיו. גם ראיתי בעבר שממיסים מעט מעט קמח לתוך מיים ומוסיפים לנוזלים, ואף זה מביא להסמכה.

מוזמן להעביר לפורום בישול ומתכוניםט'

אני לא יודע, לא מצליח. אם תוכלי לעושת את אני אשמחעף על עצמו

פשוט יש לי איזה בעיה במחשב.עף על עצמו

משעשע לראות שמישהו כותב על אוכל בשפהנחשון מהרחברון
כ''כ ביינישית.
לגופו של עניין נראה שיש לך הרבה מה ללמוד לפני שתפרסם רשימות כאלו.
בהצלחה! אוכל זה תחום קסום. תהנה ממנו
תודה. מדבריך משתמע שאתה איזה שף או משהו קרוב,עף על עצמו

אני חושב שדווקא הדברים שנכתבו כאן הם מאוד מדוייקים ודקים בטכניקות, אומנם זה רשימה שכתבתי לפני המון זמן, והיא כמובן מאוד חלקית, אבל לדעתי היא מדוייקת.

אשמח לשמוע מה מביא אותך לומר - "יש לך הרבה מה ללמוד לפני שתפרסם רשימות אלו", זה שיש לי הרבה מה ללמוד זה ברור, ובכלל אין מי שיכול לומר שהוא מיצה את התחום הקולינרי, אבל עד כדי לומר שאין לפרסם דברים כאלה, זה לא מובן לי, אוליי תפרט.

יש לי תחושה שבגלל שהתנסחתי בסיגנון שאתה קורא לו "ביינשי" אז החלטת שכנראה אני רחוק מלהבין בתחום עד כדי שלא לפרסם רשימות, אבל לדעתי זה סתם "ביקורת חיצונית" ו"לא רצינית", בא תתמודד עם הדברים עצמם - עם הטכניקות הנפלאות שהזכרתי, ונראה האם אתה יודע טכניקות אחרות, מה הסיבות למשל שאתה חושב שטכניקות שציינתי הם אינם נכונות וכדו', זה נקרא "ביקורת רצינית"...

תודה בכל אופן

אין לי כוח לחפור על הכלנחשון מהרחברון
עבר עריכה על ידי נחשון מהצפון בתאריך ו' בכסלו תש"פ 14:40
עבר עריכה על ידי נחשון מהצפון בתאריך ו' בכסלו תש"פ 14:37
אבל דוגמא אחת או שתיים.
לגבי הטמפורה. א אין קשר לפירורי לחם. זה בלילה שעושים מקמח. ב ההוספה של וודקה כדי שהטמפורה תהיה קריספית (או כל נוזל אלכוהולי אחר) זה בגלל שהאלכוהול מתאדה בטמפרטורה נמוכה יותר ונשארות 'בועות' אוויר איפה שהיה נוזל
ג אין קינוח ואז ביצה ואז פירורי לחם. זה שניצל! הטמפורה מערבבים ביצה עם משקה קר (ואם אפשר תוסס למשל סודה,בירה) קמח (יש שמוסיפים קורנפלור או קמחים אחרים פחות עמילנים כדי שתהיה טמפורה יותר טובה)
ד בניגוד לפנקייק ששם אין בעיה לערבב כמו שכתבת, הטמפורה מינימום ערבוב. כי ערבוב ממשיך מוציא את הגלוטן והופך אותה לציפוי עבה מידי דביק ורך ולא קריספי

.

דבר שני קוסקוס. אסף גרניט כשהוא רוצה להכין לעצמו קוסקוס ולא לפרסומות לא מכין קוסקוס משקית כמוך וכמוני. הוא מכין מסולת מה שאומר שאין שלב בו הגרגירים יבשים. ולכן משפט כמו 'סוד נוסף לשים התיבול כשהוא עדיין גרגרים יבשים ולא לאחר שהוא מוכן – כמו מלח פלפל ושמן ושאר תבלינים לפי הטעם, כי לאחר הכנתו קשה לו לקבל טעמים כך אמר שף אסף גרניט.'' הוא לא רציני. חוץ מזה, למה אני צריך את אסף גרניט לזה, זה מה שכתוב על החבילה! בהוראות הכנה הפשוטות.

ובכללי המון אמיתות וידיעות פשוטות מאד שכל מי שמבשל יודע ואתה מביא בשם שפים (שאנטריקוט הוא הכי טוב לסטייק. שמעתי בשם אהרוני) זה קצת מגוחך. זה כמו ששמעתי בשם הרב עובדיה שצריך לשמור שבת.
יש עוד כל מיני דברים מאד פשוטים שאתה מביא כאילו הן חידוש גדול בשם שפים.
ויש שאלות שאתה שואל שאתה לא יודע למה והתשובות פשוטות מאד (למשל למה הבצק פוקאצ'ה מרצחים יותר בנדיבות, כי בצק פוקאצ'ה הוא מאד דביק ומאד מלא נוזלים. אז בלי קינוח חיצוני יהיה לך מאד קשה לעבוד איתו ולעשות צורות או כדורים כי הוא דביק. תוספת קמח לא עושה אותו קשה כי הוא מאד רך ובמקסימום השכבה החיצונית תהיה קצת יותר קשיחה וקריספית.)
אני לא אומר שכתבת שטויות. אבל כתבת כ'חידוש' דברים מאד בסיסיים ולכן אני אומר אם אתה רוצה להנות - לך תלמד הרשת פתוחה. הרבה מהדברים שהבאת בשם השפים אני יודע מאיזה סרטונים ביוטיוב ראית את זה. וזה אחלה ככה לומדים. ממליץ גם לחפש לכל מאכל הרבה מתכונים ברשת, שתבין את מה שעומד מאחורה כל מתכון מסביר קצת אחרת ודברים שונים. תקרא בוויקיםדיה, כנס לפורומים שונים שמתעסקים באוכל.
תשובות פשוטות לטענות שהעלתעף על עצמו

1. כתבת: "דבר שני קוסקוס. אסף גרניט כשהוא רוצה להכין לעצמו קוסקוס ולא לפרסומות לא מכין קוסקוס משקית כמוך וכמוני." - חחח ברור כשמש, אתה מדבר אל מרוקאי שאוכל כל שבוע קוסקוס שאמא מכינה ולא משקית....

2. בנוגע לטמפורה - גם פה ברור שפרורי לחם זה לא הכרחי, אבל אני כתבתי את זה בעיקר בהקשר של שניצלים שבהם אני משתמש בבית, אבל, ופה מגיע אבל גדול, בשונה ממה שעולה מדבריך -  גם שלא בשניצל משתמשים בביצה ופירורי לחם, כמו למשל אני יקח דוגמא גרנדיוזית "פרחי זוקיני" מטוגנים...

3. כתבת "ובכללי המון אמיתות וידיעות פשוטות מאד שכל מי שמבשל יודע ואתה מביא בשם שפים (שאנטריקוט הוא הכי טוב לסטייק. שמעתי בשם אהרוני)" - זהו דבר שולי ולא מהותי, מה איכפת לך שציינתי ששמעתי זאת גם משף!?, העיקר זה "תוכן הדברים" נכון או לא נכון, מורכב או לא מורכב, בזה זה צריך להתחיל ולהיגמר לדעתי. 

אבל יתירה מזאת, אם ניקח לדוגמא את מה שציינת על סוג הבשר לסטייק, אז אני יכול לומר לך - וכי אתה בקיא בכל החלקים של סוגי הבהמות השונים !!, שכל כך ברור לך מאיליו שזה הכי טוב אנטריקוט, זה שכך מקובל אינו אומר שבאמת זה הכי טוב לשימוש בסטיק, לפעמים נכנסים גם שיקולים של מחיר...., אבל כשבא שף ואומר לך שמהיכרותו עם כל החלקים של הבשרים על סוגיהם, הוא חושב שהכי הכי טוב זה אנטריקוט יש בזה בהחלט ידיעה מורכבת ולא מובנת כלל מאיליה.

בכלל, הנטיה הראשונה זה לא לציין שום מקורות ולזקוף את זה לעצמי... ב"ה שאני לא שם.

4. כתבת : "אני לא אומר שכתבת שטויות. אבל כתבת כ'חידוש' דברים מאד בסיסיים" - ברור, לא התיימרתי לכתוב רק דברים מורכבים אלא גם דברים פשוטים, ובכלל לא התיימרתי להקיף רק ציינתי מעט נקודות שהיה בכוחו (וזה היה ממזמן).

5. וכעת אבוא להערה היחידה הרצינית לפי דעתי - "למשל למה הבצק פוקאצ'ה מרצחים יותר בנדיבות, כי בצק פוקאצ'ה הוא מאד דביק ומאד מלא נוזלים. אז בלי קינוח חיצוני יהיה לך מאד קשה לעבוד איתו ולעשות צורות או כדורים כי הוא דביק. תוספת קמח לא עושה אותו קשה כי הוא מאד רך ובמקסימום השכבה החיצונית תהיה קצת יותר קשיחה וקריספית." - אני חושב שלא תפסת את מה שרציתי להעביר שם, ואף יותר מזה אני חושב שאתה לא יודע להכין בצק פוקצה ברמה גבוהה, או לפחות אני ינסח זאת ככה - בצק פוקצה שאני אוהב.

המענה שלך, כביכול להסביר את מה ששאלתי - מראה זאת, אתה התמקדת בשאלה עוד לפני שתפסת את מש"כ לפני כן, אבל אין לי כוח להאריך עכשיו גם בזה.

אם תרצה תגיד לי ובהזדמנות אאריך ואסביר בתחילה את מה שכיוונתי לכתוב, ואז לפי"ז מה היתה שאלתי, ואז אולי תהיה לך תשובה.

בכל אופן תודה אחשלי היקר על ההתיחסות!! , הרבה הצלחה, 

אה וגם ההסבר שכתבתעף על עצמו

על החימצון, הינו מענה רציני - ויישר כוחך

לא מבין אותך.נחשון מהרחברון
אם אתה מכין קוסקוס לבד אתה יודע שאין שלב של יבש והוספת נוזלים. זה מקבל נוזלים באידוי. לכן הטיפ הזה לא רלוונטי מה גם שלא התייחסת למה שאמרתי שזה כתוב על השקית של הקוסקוס להוסיף תיבול ושמו לערבב ורק אז לשים מים. אז, זה לא טיפ של אסף גרניט ככה הכנתי בגיל 7 קוסקוס.
2 ברור שיש הרבה דברים שמשתמשים בביצה ופירורים לחם, רק מה? טמפורה זה לא. זה פשוט לא זה טיגון עם ציפוי. טמפורה זו בלילה שטובלים בה ומטגנים. הוספת ביצה בנפרד ופירורים לחם זה סתם פרח מטוגן. לא טמפורה. וזה מה שאני בא להכיד. לא שאתה לא מבין אוכל טעים אלא שחסר לך ידע קולינרי בסיסי. ובתשובה שלך כאן הוכחת את זה. אתה שמת לב מה ענית? כן, שכתבתי טמפורה התכוונתי לשניצלים. אחי, זה שמיים לארץ! הכותרת היא טמפורה מה אתה מדבר על שניצלים?
ציטוט שלך: "טמפורה קלאסית היא ציפוי בקמח לפני הביצה ולאחמ"כ הביצה ולאחמ"כ פירורי לחם לפי הטעם" אז לא. זה שניצל. לא טמפורה!

3 קודם כל כן. ב''ה זכיתי להכין ולאכול את כל הנתונים שיכולים להיות סטייק. אין אמת אחת. אכן רוב הסטייקים הם אנטריקוט אבל יש עוד כמה משובחים (פילה, סינטה, שפיץ צ'אך (חלק ספציפי ממנו). נתתי דוגמא. הנקודה היא שנשמע שאתה רואה בכל אמירה איזה 'סוד' גדול כמו שאתה קורא לזה גם בדברים פשוטים וברוכים. (הסוד הכפול שלך - ככה שנים מכינים סטייקים במסעדה הכי טובה בעולם לסטייקים בניו יורק פיטר לוגר אבל חצי מהגרילמנים מכירים ועוד יותר מי שמכין על מחבת ולא בגריל. מה גם שיותר נכון ומדוייק להכניס לתנור ולא לעוד פעם במחבת אבל העיקרון נכון)
4 כתבת בלשון של 'סודות' השערות למיניהם וניסיון (לפחות ככה זה נראה לי כשאני קורא) להציג ידע למי שכבר יש לו (כמו שכתבת, זה לחובבי המקצועאנשים שיודעים משהו לא למתחילים לבשל. רשימה כזו שמוםנית למי שלא יודע לבשל היא הרבה יותר סלחנית לדברים האלה. כשאתה פונה לחובבי קולינריה אומר דברים בסיסיים כ''כ בלבד אתה מזמין את הביקורת להגיד לך 'לך תלמד ואז תבוא לספר לנו'
5 דווקא פוקאצ'ה אני חושב שזה אחד המאפים שאני יותר מצטיין בלהכין. אני חושב שגם אתה היית נהנה ואם אתה חושב אחרת אשמח להסבר.
בכ''ל שאלת מה ההבדל. ועניתי שההבדל הוא כיוון שמראש הוא מלא נוזלים מעט קמח לא משנה את האיזון לעומת בצק קשה יותר.
אני חושב שעליתי על המוקש שגורם לאי הבנה הדדית ביננועף על עצמו

ואני ינסח את זה, אפרופו "הסוד הכפול", שהמוקש הוא "טעות כפולה" יסודית שלך במה שכתבתי - והוא שכאשר אני כותב "סוד" אינני מתכווין שזה דבר שכמעט אף אחד לא יודע אותו, ממש ממש לא!, כבר כתבתי לפני כן שאני כותב גם דברים פשוטים ומפורסמים, אלא כוונתי בלשון זו שטכניקה זו שציינתי היא "טכניכה אמיתית" שבאמת משכללת את המאכל!, אוקייי... , 

וטעות נוספת שקשורה בטעות הראשונה, שכאשר אני כתבתי שאני מייעד את הדברים "לחובבי קולינריה" התכוונתי בדיוק הפוך מאיך שאתה פירשת את הדברים, אתה תפסת שאני פונה אל מומחים בתחום, אבל בדיוק להיפך, חובבים התכוונתי לאנשים שאין להם בזה התמקצעות רצינית, אלא רק בגלל אהבה שיש להם למטבח הם מתענינים בנושא זה בצורה משמעותית, לזה התכוונתי, וזאת משום שלא ייחסתי בדבריי חידוש גדול בשביל אנישם שלמדו זאת בצורה מקצועית.

מה שנשאר זה לעסוק במתכון הפוקאצה, בלנ"ד בהזדמנות הבאה. צהריים טובים חבר !

ומה זה טמפורה למשלנחשון מהרחברון
או שאתה עדיין חושב ששניצל זה טמפורה...
ברור ששניצל זה לא טמפורה!!!, איך הגעת לזה מדבריי,!?עף על עצמו

טמפורה זה ציפוי, נקודה, אני במפורש כתבתי מקודם שישנה למשל טמפורה על פרחי זוקני וכמובן זה רק דוגמא לא קלאסית אך ישנם מלא דוגמאות. 

לא עניתי על זה, וכן על דברים נוספים שכתבת שם, בגלל שלדעתי יש שם סתם כשל בהבנה הדדית, ולא ויכוח אמיתי.

בכל אופן בלנ"ד בהמשך אגיב בנוגע לפוקאצה ואשתדל להגיב גם על דברים אחרים שכתבת שם.

ציטוט שלךנחשון מהרחברון
כתבת:
טמפורה קלאסית היא ציפוי בקמח לפני הביצה ולאחמ"כ הביצה ולאחמ"כ פירורי לחם לפי הטעם
ואז כתבת

בנוגע לטמפורה - גם פה ברור שפרורי לחם זה לא הכרחי, אבל אני כתבתי את זה בעיקר בהקשר של שניצלים שבהם אני משתמש בבית,

אז זהו טמפורה זה בלי פירורי לחם. אף פעם. ובלי ביצה וקימוח. ובטח ובטח שזה לא טמפורה קלאסית. אז די אל תביך את עצמך.
אין כאן מילה אחת שמסביר מה זה טמפורה
אתה מתעקש על זוטות וקטנות מאוד מאוד, ובכל זאת אני יסביר לךעף על עצמו

שוב למה התכוונתי כשכתבתי שאני מתכווין לטמפורה קלאסית בנוגע לשניצליםשאני משתמש בבית - 

אבל ראשית - מאיפה החלטת שטמפורה חייב להיקרא דווקא הנוזלים הבסיסיים אבל פירורי הלחם שמדביקים עליהם, זה כבר איסור חמור להחשיב אותם כחלק ממציאות הטמפורה שמתחתיהם, מה זה כתוב במילון הבינלואמי לעניני קולינריה?, תראה לי אני לא מכיר ספר כזה... וגם לשיטתך אם בטעות קראת לשניהם ביחד טמפורה אז אווי זה כזה אסון נורא, ואתה כבר נהיה לא מבין כלום באוכל ואתה לא יכול לכתוב למי שמתעניין באוכל כמה טיפים שכתבת ממזמן... !??  לזה אני קורא זוטות מצחיקות...

שנית - כשכתבתי בזה"ל "בהקשר של שנצלים שבהם אני משתמש בבית" - כוונתי היתה פשוטה, שבסה"כ לפי השימוש הקלאסי שלי, לא לפי השימוש הקלאסי "של כל העולם ואשתו" - אז אני משתמש בטמפורה "בהקשר" (זה היה ממש הלשון שלי... תראה איך אני זורם איתך ונופל יחד איתך לזוטות וקטנות חסרי טעם...) של שניצלים, דהיינו - שאני שם אותם בנוזלי הטמפפורה ואח"כ מצפה אותם בפירורי לחם.

אם יש לך כל כך הרבה מרץ להתעכב על איזה שטות כזו, לפחות היית משתמש במרץ הזה להעיר לי על דברים משמעותים, לפי איך שאתה מדבר, זה משדר שיש לך הבנה גדולה באוכל, אז יאלללה תלמד אותי קצת, אני ישמח לקבלל ממך ידיעות  גבר .

צהריים טובים, בלנ"ד כשאני אמצא מרץ... אז אגיב על משהו משמעותי וחשוב.. וזה בצק הפוקאצה לפי איך שאני רגיל להכין אותו, ואני ישמח שתעיר לי הערות ותיקונים, או שתוסיף לי טיפים , אמרת שאתה דווקא יודע להכין בצק פוקאצ הטוב אם אני לא טועה. יאללה בי יגבר

לא. זה לא טמפורה. זה משהו אחרנחשון מהרחברון
טמפורה זה משהו מאד מוגדר. אתה קורא לזה זוטות אני קורא לטיפים שלך זוטות ושטויות.
אתה לא עושה סלילת טמפורה ושם פירורי לחם אלא מקמח טובל בביצה ובםירורי לחם.

אם אתה מתעקש שאין הבדל בין ציפוי לשניצל לטמפורה אין לי מה לדון איתך. תמשיך לדמיין ולהמציא
ביי גברעף על עצמו

בסך הכללי היה כיף לדבר איתךעף על עצמו

טמפורה זה ציפוי עם בסיס מאד ספציפינחשון מהרחברון
ואני לא מקצוען. אני חובב אין לי התמקצעותנחשון מהרחברון
רצינית. ועדיין, אני חושב שכתבת דברים בסיסיים מידי
אוהב אותך אח עף על עצמו

דרך אגב... סתם שתדע, כל השירשורים שהעלתי עד עכשיו תמידעף על עצמו

הייתי מתייג המון המון אנשים, אתה יכול לראות בהסטוריה שלי, אבל כאן לא תייגתי אפי אדם אחד, וזה בכוונה, כי לא העלתי את השירשור הזה בשביל לעורר דיון  ( - למרות של אכיפת לי שיתעורר פה איזה דיון מעניין...), אלא רק בשביל "לגבות" את הרשימה הזאת שנמצאת לי במחשב, ראיתי אותה פתאום ודווקא ייחסתי לה חשיבות, אז אמרתי חבל שהיא תמחק בטעות ותלך לעזעזל, אז העליתי אותה פה שתהיה מגובה...

מי שמך לשפוט?!מוטי10

יש פורום. בנאדם כותב כאןנחשון מהרחברון
שלא יתלונן שמגיבים
אם אין מה להאיר לדעתי לא כדאי להעירתפוחית 1
במיוחד לא אחרי שבן אדם השקיע ככ הרבה זמן
או לפחות לשאול קודם אם הוא מעוניין בביקורת.
זה מה שהתכוונתימוטי10

יפה, נהניתי לקראאלף מחשבות

תודה רבהעף על עצמו

למי שחובב טיפים של אפייה שכתובים בסגנון ליקוטי מוהר''ן ^^^בוז
חחעף על עצמו
עבר עריכה על ידי עף על עצמו בתאריך י"ב בכסלו תש"פ 12:36

ואין פה רק אפיה, אלא גם בישול וטיגון..

תודה רבה!נפש חיה.
לזכרון אני שולח כאןעף על עצמו

.

יסודי ומסודר בכל נושא... והכל בשפה למדנית טבעית.. נחמד ביותרד.

תודה רבה דן היקר עף על עצמואחרונה

אתם ומסלול החיים - הולך לכם בגדול עד עכשיו?זיויק

איך בכלל אתם מודדים את זה?

מה נחשב הצלחה?

איך זה אצלך? מה אתה יכול לשתף?פ.א.
ישoo

מדדים להצלחה באופן כללי

בריאות הגוף/ הנפש

איכות השינה

שלוות נפש

בטחון עצמי

אהבה עצמית

ויש ספציפיים לנושא מסוים כמו

מצב תקין בחשבון הבנק / השקעות/ נכסים

לקום לבוא לעבודה בכיף

לנהל תקשורת תקינה (עם ילדים/ אנשים אחרים)

ועוד

בטוחה שזה הדברים העיקריים?זיויק
אז איך הולך בינתיים?
אמoo

מדדים הם פר יעדים

אלה היעדים שלי

אני בינתיים בדרך הנכונה 

כיףזיויקאחרונה
נראה לינתקה

שאדם מצליח להזדהות עם דמות או רעיון שמתאימ\ה לו 

ולהצליח ליישם אותה

מי ער?מעייןאהבה

יש לי כל מיני מחשבות והייתי שמחה לדעת אם מישהו רוצה שאני אחלוק אותן איתו

לפי חוקי הפורום המקוריים והעתיקיםהרמוניה

"מי ער" זו שאלה שחוקי לשאול רק אחרי 12 בלילה😜

יש פה מישו בכלל שזוכר את החוק הזה? תגיבו רק כדי שתהיה הוכחה שאני לא ממציאה חחח

מישהו שהיה כותב לפני 12 היו נוזפים בו

אני לא זוכרתמעייןאהבה
בשם כל הפורום, אני נוזף בך.חתול זמני

זהו, עכשיו את נזופה.

אבל אני עדין ערה עכשיו זה בסדר?מעייןאהבה
אני מאשרתLavender

@חתול זמני בטוח מסכים לפחות זמנית, נכון?

אבל זה מאוחרמעייןאהבה
כן, גם עכשיו מאוחר...ל המשוגע היחידי
זמנית בלבד.חתול זמני
כן, ודאיריבוזום

היו אנשים שהתחרו מי תופס בדיוק את 00:00

חדמשפצל"פ
היו זמנים
וואי זה משמח להיזכרהרמוניה

אהבתי את השירשורים הסתמיים האלה

בטחרקאני

אני הייתי פה

בניק אחר

כצופה או ניק פעיל?הרמוניה
הייתי פעילה יותר בנוג"הרקאני

זה היה הגיל 😉

יואווהרמוניה

זה מצמרר אותי.... 

אני לא יכולה לחשוב מה זה... כאילו גם על עצמי, להיות פה ככ הרבה שנים... לעבור כל כך הרבה ולהשתנות כשהפורום בחיים שלי. לא יודעת אין לי מילים להגדיר את זה. (אני פה בפועל 6 שנים וזה מדיי משמעותי)

בכרטיס שלךרקאני

כתוב שהניק קיים מאז תשע"ז

לא רוצה להגיד לך בת כמה הייתי אז🙈

בגדול הגעתי לכאן בקורונה

גם אני הגעתי באמת בקורונההרמוניה

הכרטיס שלי נפתח בתשעז כי רציתי להגיב למשהו ובסוף לא הגבתי אותו אפילו. אבל לא הייתי איזו צופה קבועה כאן. לכן הכרטיס פשוט נשכח. אני חושבת שב2020 היתה התגובה הראשונה שלי. 

אז יש לנו אותו ותקרקאני

רק שאני עשיתי הפסקה באמצע

וחזרתי בניק אחר כי קצת פדיחה שהניק מלא בשטויות של נוג"ה

ופתאום את מגיעה לפורום הו"ל חחח

אבל האמת שאני מתגעגעת לשטויות של אז

היו כמה ניקים שהיינו בקשר טוב

הייתי פעילה גם קצת בנסיו"פ

כן זה היה כיף... לדעתי בעיקר בגלל הגיל והתמימות.הרמוניה

אני חייבת לתייג את הניק הזה אל תשאלו שאלות שלא תשמעו שקרים

@חידוש

אם אתה יודע למה תייגתי אותך תכתוב לי

(מה הסיכוי שהוא באמת יראה את זה)

גם זוכר..אנונימי 14אחרונה
אני ער, ואחרי ארוחת ערב טעימה..פ.א.
כולנו עומדים בתור לחלוק איתך את המחשבות שלךLavender

תפסתי מספר הראשונה

וכן, לצערי עדיין ערה..

מי ער?ל המשוגע היחידי

הייתי חייב

רקאני

אני ערה

לא ברור איך ולמה

כן, המועדון שלנו גדול ומכיל את כולם ל המשוגע היחידי
קראתי מי רעב🤦🏻‍♀️אשר ברא
כנראה הרעב משפיע פה על השינה?
חחחחחחחהרמוניהאחרונה
מה אתם חושבים על הודעות כאלההרמוניה

**שיטת הונאה חדשה!**  
**30 דקות יכולות להרוס לכם את החיים.**  
זו לא הונאת טלפון רגילה — היא מסוכנת הרבה יותר.  
הם לא צריכים את הכסף שלכם, לא את הסיסמה שלכם ולא את האמון שלכם.  
הם צריכים רק את *הטוב לב שלכם*.

לאחרונה הופיעה במרכזי קניות, בתחנות מטרו, בשווקים ובמקומות ציבוריים “הונאת בקשת עזרה” חדשה.  
המבצעים הם בדרך כלל אנשים לבושים היטב, בגיל בינוני או מבוגר.  
הם עשויים לומר שאינם יודעים להשתמש בטלפון, שהם צריכים לבדוק את גובה הפנסיה או הסבסוד, או שהם נכנסו בטעות לעמוד הלא נכון — ולבקש מכם לעזור להם עם הטלפון.

**החלק המסוכן:**  
כאשר אתם לוקחים את הטלפון ליד, לעיתים קרובות כבר פועל בו שיחת וידאו, הקלטת מסך או זיהוי פנים.  
מישהו בצד השני צופה בכם. אתם חושבים שאתם עוזרים — אבל למעשה אוספים את הנתונים הביומטריים שלכם.

זו לא הונאה רגילה.  
זו הונאה ביומטרית המבוססת על בינה מלאכותית.  
הם לא רוצים את הכסף שלכם — הם רוצים *אתכם*.

אם תיגעו בטלפון (טביעת אצבע), תקראו מספרים או קודים (קול), או תביטו במסך בזמן השיחה (פנים), שלושת המזהים הביומטריים העיקריים שלכם — טביעת אצבע, קול ופנים — עלולים להיגנב.

בינה מלאכותית מודרנית יכולה ליצור “שיבוט דיגיטלי” שלכם — כמעט מושלם.

**ומה שקורה אחר כך מפחיד:**  
הם יכולים להשתמש בשיבוט הדיגיטלי שלכם כדי לקחת הלוואות אונליין, מימון צרכני, משיכת כספים, ואימות אוטומטי באמצעות פנים וקול.  
תוך 30 דקות כל מסגרת האשראי שלכם עלולה להיגמר.  
כשתקבלו הודעות מהבנק, תגלו שהכסף שלכם לא נעלם — אלא להפך, אתם שקועים בחובות של אלפים או אפילו מיליונים.

---

### **זכרו את 3 הכללים:**

1. **לעולם אל תעזרו לאנשים זרים עם הטלפון שלהם.**  
  אל תיגעו, אל תלחצו, אל תצפו ואל תקראו שום דבר בקול — גם אם יגידו “רק לחיצה אחת”.

2. **שיחות וידאו לא מוכרות:**  
  נתקו מיד.  
  לעולם אל תיענו לבקשה “להסתכל למצלמה” או “לדבר רגע”.

3. **שתפו את ההודעה הזו עם מבוגרים, ילדים וחברים טובי לב.**  
  המתחזים מכוונים עכשיו לאנשים טובים.

---

### **תזכורת אחרונה:**  
לעולם אל תחשבו: “לי זה לא יקרה” או “אני מספיק חכם כדי לא ליפול”.  
בדיוק על הביטחון הזה ועל טוב הלב הזה הם בונים.

**אנא שתפו. כל שיתוף נוסף עשוי להציל קורבן אחד פחות.**

(https://m.youtube.com/shorts/B6zquFqOrSk)

כאילו, אי אפשר כבר לעזור לאנשים? צריך לחשוד בכולם שכולם רמאים? מה נסגר?!?!

>>טיפות של אור

המלצה - לא להעביר - הונאה ביומטרית המבוססת על בינה מלאכותית | לא רלוונטי

(זה אתר שבודק הודעות מהסוג הזה, וכותב האם הן אמיתיות וכדאי להפיץ אותן הלאה. במקרה הזה לא)

לא יאומן שהאתר "לא רלוונטי" עדיין רלוונטיאריק מהדרום
תודה!👍👍 מגניב שיש אתר כזה...הרמוניה

בקישור לסרטון שצירפתי יש מישהו שמספר שהתחזו אליו בשיחת וידיאו לבת שלו. שזה אשכרה היה המראה והקול שלו... זה מטורף

הבלים שמטרתם ליצור בהלה וריחוק חברתינקדימון

א. מי רוצה לגנוב את הביומטריה שלך, יכול לעשות את זה בצורה "נסתרת" יותר ורחוקה יותר מאשר לפנות אלייך.

ואם הוא לא מספיק מתוחכם כדי לפרוץ לך למכשיר מרחוק ולהשתלט על המידע שלך, אז פנייה אלייך ברחוב תועיל לו עוד פחות.

ב. לכל דבר חשוב היום יש אימות דו-שלבי והגנות פנימיות של הארגונים. אף אחד לא יוכל להכניס אותך לחובות גדולים כי הבנק/אשראי יזהה תנועה חריגה ויחסום את זה. וכן על זה הדרך.

ג. התיחכום היחיד פה הוא שימוש במושגים שנשמעים מתוחכמים עבור האדם הרגיל: ביומטריה.. שיבוט.. בוו...

ד. בכל מקרה טוב שאת עירנית, וגם מודעת לספאם שיש בנושא. הכי טוב ומומלץ זה לעקוב אחרי הפרסומים של מערך הסייבר הלאומי (אני עוקב דרך הפייסבוק) כדי לקבל מידע אמין ואקטואלי.

לגבי ד'בחור עצוב
מערך הסייבר הלאומי הוא בדיחה. 
אז אנא תעדכן אם יש משהו חשובנחלת
פייק של דודות וסבתותפשוט אני..
אני לא חושבתנחלת

אני מחפשת! 

מקום חף מכל רמאות, התיפיפות, פוליטיקה, בינות מלאכותיות וכאלה שאינן, מקום פשוט 

של חיים פשוטים, של ללכת לישון עייפים לא בגלל שגלשו רוב היום באינטרנט...

בלי אינטרנט!

הכי פשוט שאפשר.

וגם בלי דובים או קרוקודילים ובלי כרישים בים, ואני לא יודעת עוד בלי מה...

פעם חשבתי על איי פולקנד; מספיק רחוק, שדות ירוקים, המון כבשים... אבל

לא נראה לי שאסתדר כל כך טוב עם המנטליות הבריטית. יש לי נימוס ישראלי.....

כיהודיה, אני מודעת לכך שאני נורא מוגבלת;

היכן ואיך אעשה את החגים? למי אשלח משלוח מנות

ויותר חשוב -  מי ישלח לי?...

וסופגניות ונרות חנוכה ומיץ ענבים ויין כשר וצפירת השבת.....

קשה. 

אם למישהו כאן יש רעיון, אשמח לשמוע. (אבל לא מקום קר מדי

ולא חם מדי, וגם, שכחתי להוסיף, בלי נחשים בכלל! וגם תולעים אינני אוהבת...)

תודה!

מה לגבי חתולים?חתול זמני
חתולים זה בסדרנחלת

גם אוגרים סיבריים, תוכונים, תוכים בינוניים על כל סוגיהם, תוכים גדולים, מדברים וגם אם לא,

וכל שאר חיות השדה - הלא מפחידות.

גם לטאות בסדר. במיוחד כשהן עדיין גורים. יש להם עיניים מלאות תום. באמת.

וכמובן, זיקיות - כל כך מעניינות.

ואפשר גם תיקנים (ג'וקים בלעז), אבל לא מדי הרבה. וגם חלזונות ושבלולים וזחלים נחמדים עם המון רגליים

ההופכים לפרפרים...

שועלים? קנגורו? דובים קטנים?חתול זמני
דובים קטנים לא, קנגרו רק קטנים, גורי שועלים - אפשרנחלת
הרמוניה

וואי הלוואי... 

אבל בתכלס זו בריחה מהתמודדות, כי אם ככה ה' רצה שמשהו יופיע בעולם אז יש לזה סיבה... צריך להתמודד עם זה, להכחיש ולהתעלם זו לא אפשרות 

מותר לברוח. למה צריכים להיות תקועים בכך זה?נחלת

אולי בני אדם קבעו שזה ככה? 

גם ממחנות ריכוז ניסו לברוח, ושם, באמת הקב"ה הוא ששם אותם שם....

אל תזדעזעי. סתם מצב רוח של: אוף. לא  יכולה יותר!

לא מזדעזעתהרמוניה

זה קשה, אני מזדהה עם התחושות האלה של באלי שקטט

חיים פשוטים, אבל חיים ולא טרפת

אבל יש לזה יתרונות ובסוף נתחשל ונמצא פתרונות, ואז נעריך את החיים שלנו אפילו יותר מלפני זה... 

אני חייבת לעשות את זהנחלת

הזמן עובר וכמה אפשר לחלום על מקום כזה ולא להגשים?

הלוואי והיה לי אי קטן משלי. ממשי. עם בקתת אבן פשוטה על צוק גבוה

למעלה למעלה מהים. ולמטה, במקום שאף אחד לא יראה ולא ידע,

תנדנד לה סירה קטנה על פני המים, קשורה לזיז נסתר.

לא אכפת לי שיהיו אי אילו אנשים על האי שלי, אבל רחוק

לא מרחק של הליכה רגלית. הם יוכלו לבקר לפעמים,

כשאזמין, ואם ארגיש בודדה, אלך אליהם, לפעמים.

גם עיזה תהיה לי. מאוד חשוב. וגן קטן עם ירקות

ועצים שאשתול. המון ספרים בחדר ספון עץ

פשוט, ספה נוחה ומהוהה (לא מעור או פלסטיק

חס ושלום), שטיח קטן, מהוה וקצת דהוי

ונעלי בית וזהו.

* קראתי ספרים רבים בימי חלדי, ואת התוצאה -

אתם רואים.....

לחיים!

וקנגורו קטן.חתול זמני
אפשר. אבל שלא יגדל.נחלת
משלוח מנות, סופגניות, צפירת שבת. לא שכחת משהו קטן?בחור עצוב

ארץ ישראל? 

גם אני חשבתי על זה חחחהרמוניה
לא מעזה להודות בפורום הזה ש...נחלת

זה בדיוק העניין. עד כמה שהיא אהובה ויקרה, היא כל כך ...לא פשוטה.

כל כך מבלבלת. כל כך לא נינוחה. כל כך לא (לפעמים והרבה פעמים)

מס

יודעת שהכל מהשם, בגללנו, ובכל זאת....

מכירים את "שי ארץ" של נתן יונתן?

בדיוק מכאן אני רוצה לברוח. הרי לא אמרתי שאני חולמת על צפת,

נכון?

רוצה קצת שקט מכל הבאלאגן הזה. מרגישה כמו ספר היסטוריה

מהלך, שבכל שני עמודים, תיאור של מלחמה/התשה/תקריות/

הפוגה קלה וחוזר חלילה. וכשלא, אז מתכוננים למשהו כזה...

אני כמהה לשקט. בלי התרעות, ללא אזעקות, ללא ריבים,

ללא הפגנות, ללא יסורי מצפון בלתי נלאים שלא תמיד

מצליחה להיות ראויה. 

מקום בלי יומרות של קדושה. לא טומאה חס וחלילה - סתם

מקום פשוט כזה, עובד בשדה כזה, חקלאי כזה, ניטרלי.

ונא לא לכתוב לי שאם אין קדושה, אז יש טומאה.

אדמת העמים . אני יודעת.

גם שבת היא לא פשוטהבחור עצוב
גם יום כיפור. גם גידול ילדים. רוצה לברוח מכל זה? 
ילדי כבר גדלו. יש לחלקם כבר ילדים משלהםנחלת

שבת, אין בעיה לשמור, יהיה לי לוח שנה גדול.

מעניין שאתה מזכיר גידול ילדים, כי דווקא אז החלום על

האי שלי, היה מוחשי ועז צבעים יותר מהרגיל.....

לגבי יום כיפור - מה הבעיה לצום?

ולגבי הוידוי - יהיו לי הרבה פחות יסורי מצפון;ת

כמה עבירות כבר אפשר לעשות כשבן אדם לבד?

את מי אשנא? עם מי אריב? ממי אעלב?

על מי ועם מי אדבר לשון הרע?

להיפך, ליבי יהיה מלא ידידות ואהבה לכולם...

רבותי. אל תתרגשו ותזדעזעו ממני, אתם עדיין

צעירים, רעננים, וכל החיים לפניכם. אני,

איך אומרים, כבר הרבה זמן על כדור הארץ

הזה;

נחליאלים בסתיו? מקסים!

הסביונים הצנועים הצהובים האלה? איזה יופי

הגשם המתדפק על שמשת החלון בחורף, וואו!

הנכד המחבק (לא תמיד...) ואומר: סבתולה, את מצחיקה

(כשאני לא חופרת לו ומטיפה) - מרגש...

לא באמת. יש המון על מה להודות. אבל

לפעמים, כמו היום, איך לאמר - ובכן, רוצה את

האי שלי.

מקווה שהקב"ה לא משתתף בפורום הזה ולא קורא את זה. נכון?

מצאתי ספר מעניין. אני רק בהתחלה. עיוני.נחלת

4000 שבועות. אוליבר ברקמן - איך לחיות את החיים במקום לנהל את הזמן.

מצאתי לך את האי החלומי והקסוםLavender

האיים הקריביים - מוכנים לחופשה בגן עדן? אנחנו כן! | אל על

לפעמים צריך חופש מהשגרה השוחקת, מהעומס הנפשי של החיים ובפרט במדינה שבעת מלחמות כמו שלנו.

ולפעמים גם שינה טובה כוס קפה והליכה בטיילת מספיקים(:

שולחת לך הרבה כוחות, שתהני מכל היופי והשפע שה' נתן לך💝

חמודה!נחלת

אי אפשר. באי שלי אסור שיהיו כרישים בים שמסביב. ובאיים הקריבים, יש. בשפע.

מלבד זאת, נורא חם שם ואני לא אוהבת שמש חזקה.

מלבד זאת, אני אוהבת עצים עבותים עם המון עלווה, ירוקים, סבוכים, שמנים כאלה

ולפי מיטב ידיעתי, הרוב שם זה עצי דקל כאלה. חוץ מלסכך בסוכות, הם לא במיוחד

לרוחי..

אבל תודה רבה רבה.

עוד בעיה קטנטנה: נורא יקר להגיע לשם...

יש עוד משהו שהייתי רוצה (אם ארצה אחת להרבה זמן לצאת מהאי שלי):

לראות לוויתנים במקום הטבעי שלהם. צפון קנדה נדמה לי, או דרום

ארגנטינה, משהו כזה.

יש להם זנבות אדירים. מאפילים בלי ספק על השמש (שאיננה....)

תבורכי!

אני יכולה להציע לך פתרון לכל בעיה שהעליתLavender

אבל אז תמצאי עוד כמה בעיות חדשות.

אז אולי יותר פשוט שתיצרי לבד את האי הקסום?

תזמיני אותנו לביקור כשתרצי לראות קצת אנשים נחמדים בנוף

יצירת אי מלאכותי היא פרויקט הנדסי מורכב ועצום, המשלב טכנולוגיות ימיות מתקדמות, גיאו-טכניקה והגנת סביבה. השיטות העיקריות כוללות ייבוש ים, הקמת מבנים צפים, או הרחבת שוניות קיימות. 

Wikipedia

להלן השלבים והשיטות העיקריות ליצירת אי מלאכותי:

1. תכנון ובדיקת היתכנות

• סקרים ימיים: בדיקת עומק המים, זרמים, סוג הקרקעית ותנאי מזג האוויר.
  • הגנת סביבה: הערכת ההשפעה על המערכת האקולוגית הימית (שוניות אלמוגים, דגים).
  • הגנה מחיכוך: תכנון שוברי גלים ושוניות מלאכותיות מסביב לאי, כדי להגן עליו מפני שחיקה עקב זרמי הים. 

2. שיטות בנייה עיקריות

• ייבוש ים (Land Reclamation): השיטה הנפוצה ביותר. ספינות מיוחדות ("מחפרות") שואבות חול וחומרים אחרים מקרקעית הים ומתיזות אותם באזור המיועד ליצירת האי.
  • "ריינבואינג" (Rainbowing): טכניקה שבה חול נורה בלחץ גבוה דרך זרנוק מיוחד מספינה, ויוצר צורה של קשת, כדי לפזר את החומר בצורה אחידה.
  • שימוש בבטון וסלעים: הקמת "קירות" או יסודות מבטון וסלעים ענקיים ליצירת מסגרת האי, ולאחר מכן מילוי הפנים בחול או אדמה.
  • איים צפים: במקום למלא את הים, בונים מבנים צפים ענקיים המעוגנים לקרקעית הים. טכנולוגיה זו נחשבת פתרון עתידי לעליית מפלס הים. 

3. התעצמות ובנייה על האי

• ייצוב הקרקע: לאחר מילוי החול, יש לייצב את הקרקע כדי למנוע שקיעה, תהליך שיכול לקחת זמן רב.
  • תשתית: בניית כבישים, תשתיות מים, חשמל, ביוב, ולבסוף מבנים. 

דוגמאות בולטות

• איי התמרים בדובאי: איי מלאכותיים ענקיים בצורת דקל שנבנו על ידי ייבוש ים.
  • פרויקטים בישראל: נבחנו הצעות להקמת איים מלאכותיים מול חופי ישראל לצורכי תשתיות, כמו שדות תעופה או תחנות כוח. 

בניית איים מלאכותיים דורשת השקעה כספית אדירה ומשמשת לרוב למגורים, תיירות, או צרכים אסטרטגיים. 

תודה אבל בשום אופן לא אי מלאכותינחלת

לכן לעולם (מן הסתם), לא אהיה בדובאי; משהו ענק, מלאכותי, מנקר עיניים...

הכי רחוק מהטבע שיש.

כן, חושבת שאזמין אתכם מדי פעם. אוהבים עוגות גבינה (מחלב עיזים?....)

בתנאי שאתם חוזרים לפני שקיעת החמה ולא משאירים שום עטיפות חטיפים

על אדמת האי שלי!

באותה הזדמנות אולי אבקש מכם להביא קפה, כי אין לי אפשרות לגדל

אותו, אם לא אכפת לכם. אני אומרת את זה כבר עכשיו מראש, כי

שכחתי לציין שאין לי כאן פלאפונים ושום אמצעי תקשורת כלשהם.

אני לא רוצה.

איך נתאם?

בשיטה הישנה נושנה - שמים פתק בבקבוק , ממתינים לזרם

מתאים ושולחים אותו על פני המים....

פשוט וקל.

אולי מברקים בטלגרף?חתול זמני
רק בקבוק. ככה זה בכל הסיפורים!נחלת
מצטרפת^הרמוניה
הקב"הרקאני

משתתף בפורומים כולם

אבל את יכולה לפנות אליו ישירות ולספר לו את זה

לא צריך להסתיר

או להתבייש

זה רגש לגיטימי

הרצון לברוח לפעמים

ודווקא אם פונים אליו ומספרים לו

הוא יכול לעזור

תודה!נחלתאחרונה

פעם ביקשתי דבר כזה, ובאמת נסעתי......עם הילד, לרופא...

מאז אני פוחדת.....

לא מסבירת פנים; שיר ארץ - תיקון טעותנחלת
פייקאנוני.מית
אבל בלי קשר יש אמצעי זהירות אחרים. צריך לנקוט בהם ובכללי לפחד פחות
לא הבנתיהפי

איך אפשר להכיל את זה שכל כמה זמן נפטר חייל שהגן עלינו בנופלו לפעמים בני 19 כל החיים לפניהם ...

איך אפשר????

אתם קולטים בכלל כמה אנשים הקריבו את עצמם למעננו

השבת חשבתיהבדידות

משהו שבטח חשבו אותו אלף פעם אלף אנשים לפניי עדיין זה היה עצוב. מכירים את הגלופה של "חברים לא מתים הם רק מתחתנים"? כמה תמימות הייתה לנו לפני המלחמה... חברים מתים.

אי אפשר כבר להכיל את זההפי

למה זה נהיה שגרה?

למה זה מרגיש שאנשים גם לא מבינים כמה הם נותנים וכמה יש משפחה ועוד מעגלי אובדן

זה ממש חורבן

הפי - מוצ"ש הקשבתי לשיעור של הרבנית שולמית פישרנחלת

בשידור חי.

היא דיברה על הבחורים המתים. כדאי להקשיב לאיך שהיא מציגה את הדברים.

היא היתה קשורה לר' אושר, זצוק"ל. כדאי להקשיב לה.

לא פשוט בהתחלה, לוקח זמן להבין, אבל כדאי.

כמה מהחברות הכי חכמות, רגישות, אמיתיות ורוחניות

שלי - דובקות בה. בדרך של ר' אושר, למרות שהיו לגמרי

בסגנון אחר.

..אני:)))))

את מכירה את הרבנית שולמית שחור?

לא . מיהי?נחלת
..אני:)))))

רבנית שמתאים לך להתחבר אליה.

אני התחברתי לגישה החינוכית של אחותה ששכחתי את שמה

תודה!נחלתאחרונה
מאיפה מוצאים?הפי
זה מטורף אין מיליםהרמוניה

אי אפשר להכיל את זה

את צודקת, אי אפשר...אני:)))))
מחרידזיויק
מחשבה כואבת...שלג דאשתקד

כל יום זיכרון אני חושב על זה, שאח של סבא שלי נהרג במלחמת השחרור, והיה בחור צעיר שהחיים לפניו.

האחים שלו חיו והקימו משפחות ענקיות. כמה מצער לחשוב שיכל להיות עוד ענף בגוגל בגודל הזה, והכל נגמר בגלל איזה טיל או רימון קטן שבדיוק נזרק על אדם שמסר את נפשו בשבילנו...

פשוט לא יאומן.

אבל הרי הכל מושגח לגמרי! ושם נורא טוב להם.נחלת
נורא ואיוםארץ השוקולד
תוהה אם אנחנו יכולים להפעיל לחץ על מנהיגנו שירצו לדאוג להרתיע את אויבינו מצפון
נראה לי חשובטיפות של אור

(בעקבות השרשור של @הרמוניה)

תשתפו - איך את מוודאים או מאמתים מידע שרץ באינטרנט?

אני מכיר שתי שיטות: לשאול מישהי מומחה בתחום (למשל רופאה) שאת סומכת עליה, והצלבת מידע בין מקורות אמינים

תעזרו ליצור רשימה של מקורות אמינים בעיניכם? 

אני אתחיל:טיפות של אור
אתרים של קופות חוליםטיפות של אור
אתרים ממשלתיים (סיומת gov)טיפות של אור
האתר 'לא רלוונטי' של חנן כהןטיפות של אור
אתרים של משרדי בריאות גדולים (האירופי,טיפות של אור
הישראלי, גם ה-FDA וה-CDC. למרות שעם שני האחרונים כנראה צריך קצת להיזהר בזמן האחרון)
הקבוצה 'מדברים על חיסונים' בפייסבוקטיפות של אור
יש שם גם רופאות ורופאים ואחיות שעונים, ואז הם כותבים מי הם בסוף התגובה. לחפש את התגובות האלו
ויקיפדיה האנגלית הרבה הרבה יותר אמינה מהעבריתטיפות של אור

חוץ מנושאים פוליטיים

מה זאת אומרת יותר אמינה? אפשר דוגמא? תודה.נחלת
רפואה אני שואל רופאיםחתול זמני

אחזקת בית אני שואל בטמבוריה

חדשות אני בודק מכמה אתרי חדשות בעולם (אני אוהב את החדשות הגרמניות) + מקורות מקומיים

בדברים סתמיים אני שואל את ג'פטו

טיפות של אור

(בעיניי ai לא טוב להשגת מידע. הוא טוב להנחיות שאפשר לבצע ולבדוק האם הן עובדות - איך לתקן תקלה במחשב, איך להשתמש בתוכנה כלשהי וכד')

טוב אני בעיקר מפה לאוזן... מבעלי ניסיוןהרמוניה

אבל הרבה הרבה עם הצ'אט ופשוט מבקשת ממנו קישורים להוכיח את הדברים שלו.

אז בעז"הטיפות של אוראחרונה

בזכות השרשור תגלי דרכים טובות לבדוק איזה מהדברים שאת שומעת נכון 🥳

שאלהנחלת

למה, כדי להגיע לדיון של היום או אתמול או שלשום, עלי לעבור על כל חודש ניסן, ולפעמים אולי גם על אדר?

למה זה לא מופיע מייד בתחילת השרשור?

חושב שהבנתי את שאלתך, אך היא לא מנוסחת בצורה ברורהפ.א.

מניח שהתכוונת לשאול: מדוע שרשורים חדשים מהיום לא מופיעים מייד בתחילת התצוגה של הפורום?

"שרשור" הוא רצף התגובות לפוסט (להודעה) שנכתבה.   יש שרשורים עם מעט תגובות ויש שרשורים שיכולים להגיע למאות תגובות (שרשורפלצת)

האם סימנת ובחרת לך פורומים מועדפים?

או שאת נכנסת לתפריט הראשי ורק אז מגיעה לפורומים השונים?

אם בחרת פורומים מועדפים- העדכונים החדשים של שרשורים בפורום מועדף, תמיד יופיעו בכניסה לאפשרות "עדכני" בתפריט הפורומים.  'עדכני' מציג את העדכונים בפורומים שמסומנים אצלך כפורומים מועדפים.

אם את מגיעה לקריאה בפורומים דרך שם הפורום, למשל בוחרת בתפריט הפורומים את פורום "צעירים מעל עשרים", השרשור הראשון שיוצג הוא זה שהתעדכן לאחרונה.

אבל ייתכן שהשרשור זה החל לרוץ לפני כמה שבועות וממשיך לקבל תגובות והתייחסויות.  

וכן הלאה. שרשורים מעודכנים יופיעו בזה אחר זה, לפי תאריך העדכון של התגובה האחרונה בהם.  

וזה מביא לכך ששרשור חדש, שההודעה הראשונה בו נכתבה רק היום, יופיע עמוק למטה, אחרי שרשורים שנפתחו קודם לכן אבל קיבלו תגובה לפני זמן קצר יותר, ושרשור שנפתח היום הוא עם תגובה אחרונה ישנה יותר מבחינת הזמנים.   

האמת שברגוע
ב"עדכני" כבר לא תמיד מופיעים רק השרשורים החדשים, לפעמים הוא מקפיץ שרשורים ישנים גם אם לא הגיבו שם
זה קורה לפעמים ולעיתים רחוקות לדעתיפ.א.
אולי בגלל תקלות באלגוריתם שמעלים מהדף פוסטים שקראת כבר.  ייתכן ומעלה שוב פוסטים שראית אך לא פתחת.  
מה זה פוסטים שראית ולא פתחת?הבדידות

איך ראית אם לא פתחת?

האלגוריתם פה אמור להיות מתוחכם? כמה באמת מושקע פה? בלי לזלזל סתם מתעניין

אם לא הייתי פותח לקרוא מה כתבת בגוף ההודעהפ.א.
זה היה שרשור שראיתי אך לא פתחתי.

אה הבנתיהבדידות

ואתה חושב שהאלגוריתם עושה ניטור ברמה כזאת שרושם בנפרד (לא רק מה לא פתחת אלא גם) מה ראית ולא פתחת וזה כדי להקפיץ לך את השרשור ב"עדכני"?

כן. כי כל הזמן יש לי שרשורים שלא פתחתיפ.א.

כי לא מעניינים אותי. ורק אם אני פותח אני מצליח להעלים אותם מה -"עדכני"  

כן אבל אולי הם שם כמוהבדידות

סתם שרשורים שלא פתחת? איך הבנת שאלו שראית ולא פתחת מוקפצים באופן שונה מסתם לא פתחת?

זה אני לא יכול לדעת.פ.א.
נכון. אין הבדל בין ראיתי ולא פתחתי לבין לא ראיתי. 
כן, הבנת אותיהבדידות
זה קורה לי כל הזמן.. די מעיק שצריך לפתוח הכלברגועאחרונה
הבנתי,תודה רבה!נחלת

אבל איך מסמנים את הפורום המועדף?

אצלי כשאני פותחת את גוגול, מופיע למשל: צעירים מעל 20

אנשים רגישים מאוד

וכו'.

מניחה שב"סימון" הכוונה היא למשהו אחר, נכון?

לא נכנסים מגוגל. זו הבעיה. נכנסים לאתר ערוץ 7פ.א.
בדפדפן האינטרנט.  
שבוע טובזיויק
בשר ברצף מרביעי היה אתגר
במשקל. זה לא דיאטה?הבדידות
עושים כושרזיויק
ב"ה
חשבתי קטוגניתהבדידותאחרונה

אולי יעניין אותך