עבר עריכה על ידי אנונימי פלוס בתאריך י"ב בטבת תש"פ 14:49
עבר עריכה על ידי אנונימי פלוס בתאריך י"ב בטבת תש"פ 14:48
אני מקווה שהבנתי את דבריך, אנסה לענות.
זה שנשים חכמות באותו מידה זה מהגיון פשוט. בחיים לא חשבתי שחכמה זה דבר ששייך יותר לגברים ואני לא מבין למה לחשוב כך בכלל. ההגדרה של חכמה (אני די בטוח שעליה הרב שרקי מתבסס, נראה לי ששמעתי אותו במפורש) מופיעה בפירוש רש"י שמות פרק לא פסוק ב או ג שמדבר על בצלאל - "בחכמה. מה שאדם שומע דברים מאחרים ולמד" ובדבר הזה מסברה מפשוטה אין כל הבדל בין נשים לגברים.
רש"י באותו פסוק מפרש גם מה זה תבונה - "ובתבונה. מבין דבר מלבו מתוך דברים שלמד" בדבר הזה לולא משפט חז"ל לא הייתי מבין על ההתחלה שלנשים יש יותר אבל ככה חז"ל אמרו וזה הגיוני רק דורש בירור.
אכן לא נאמר "רוחניות יתרה ניתנה באישה" אבל זה די פשוט שבינה זה דבר רוחני, לא? ואם אכן זה כך, יש סוג יתרון רוחני בצד מסויים אצל האישה שבו יש לה יתרון מהגבר.
זה מקור מספיק מפורש בשבילך? אם לא - אשמח מאוד להבין מדוע.
הגיוני מאוד שיש גם יתרונות לאיש על האישה. מצויין. אך אי אפשר לקחת מהן את היתרון הרוחני שבבינה היתרה.
שלושה משפטים שלך שאני לא מסכים איתם ואשמח לפרק אותם:
"בכל מקרה, רמת הקליטה לא מראה על רוחניות, שכן מדובר גם בקליטה ברובד החומרי של האישה, אלא מדובר על תכונה נפשית"
מה זה 'תכונה נפשית'? - בודאי שזה עניין רוחני. נפש זה דבר רוחני. עצם זה שלתכונה הזאת ישנן השלכות גם לצד החומרי זה לא פוחת מההשלכות הרוחניות השונות שנובעות ממנה. והתכונה הנפשית הזאת מולידה השלכות לתחומים רוחניים אחרים כמו איכות יכולת הקליטה.
"מה גם שזה דווקא מה שהיא קולטת, ואין הכרח מהפסקה שהתוכן הנקלט של נשים איכותי בשווה או שונה לתוכן שביכולת גברים לקלוט"
אם האישה מכוונת "ישר לרצון ה'" (שצריך להבין מה זה אומר) זה לא אומר שהתוכן הקליטה שלה יותר איכותי, בכך שהיא קולטת דבר כפי רצון ה'?
"נראה לי די מיותר לנסות לעשות מנשים משהו שהן לא, הקב״ה ברא את האדם כאיש ואישה, ולכל אחד יש את הייחודיות שלו, גם אם נשים רוחניות פחות זה לא אומר על המידות שלהן, טוב ליבן, מעלתן או כל דבר אחר. המשמעות היחידה היא שהם קשורות יותר לעולם החומר, זה יכול להתבטא בצורה טובה ביותר כגמילות חסד כשם שלהפך אצל גברים רוחניות יכולה להתבטא בצורה שלילית באכזריות, מה שהביא תנועות עולמיות שהביאו חורבן והרס לעולם."
באופן ישר אענה לך שבכל נושא הגותי השאלה "מה חז"ל חושבים על X?" זאת לא שאלה פשוטה בכלל.
צריך לעבור על כל המקורות - במדרשי הלכה ואגדה, בתלמוד בבלי וירושלמי ונתח כל מקור בפני עצמו וכל המקורות ביחס כולל ולראות מה המקום של כל אמירה שמופיעה ביחס לשאר המקורות.
זאת התהיימרות ממש גדולה להגיד בלי לבדוק "נשים הם פחות/יותר רוחניות".
גם ההגדרה של רוחניות היא דבר שדורש בירור.
מידות זה עניין רוחני בודאי. הרי זה עניין שייחודי אצל האדם. לבעלי חיים אין התקדמות מידותית. כי הם רק חומריות. מתי שיש גם רוחניות ממילא יש מקום לעבודת המידות.
האדם בכללתו (על שני חלקיו הזכרי והנקבי) הוא חומרי ורוחני, לא כמו בעלי החיים השונים.
אם ראית את כל המקורות וניתחת אותם או לחלופין ראית ת"ח רציני שטען שהנשים הם פחות רוחניות באופן כללי אשמח שתגיד ותחכים אותי.
שהתפרסמה בחדשות ערוץ 2 האמירה של הרב קלנר בעניין - גם הוא סייג את עצמו וגם עלי מחקו את כל השיעורים שלו (בנושא) מהאתר וגם תלמידי חכמים מאוד חשובים יצאו נגד האמירה.