הגיע הזמן להגיד את האמת. אנחנו הציבור הכי לוזר בכל המדינה. אין ציבור שאחוזים כל כך רבים מילדיו בוחרים לעזוב אותו, לא חרדים ולא חילונים. אין ציבור שיותר גרוע מאיתנו בייצוג הפוליטי- וזה מעיד על הציבור כולו. אני מאוד מאמין בדרך, אבל אני פשוט אמיתי עם עצמי ואומר את האמת שכולם יודעים בתוך תוכם גם אם הם משקרים לעצמם.
אנחנו לוזריםשי ליברל
אני מסכיםמשתדל לחפש
אנשי הקו קלטו את זהשי ליברל
אני ממש לא מסכים עם הר המור והקו ולהיפך אני אדם מאוד ליברלי. אך בקטע הזה- הם קלטו שהציבור הדת"ל הקלאסי איבד את זה ומאז הם מקצינים לעבר החרדים- צודקים (שאיבדנו את זה, לא שהלכו לחרדים)
בגללמשתדל לחפש
צודק - לכן אני עוזב אותו...אנא עבדא דקב"ה
לאן? אם אפשר לשאול...שי ליברל
לפימשתדל לחפש

לא להגזים, על אף שאני מסכים איתם בחלק מדעתם...אנא עבדא דקב"ה
למחנה החרדי.... הוא הכי יציב וחזק (תרתי משמע)אנא עבדא דקב"ה
אין חוכמות, מה שהרב אומר עושים - מבוטלים לדעת תורה.
והעיקר - הגבולות ברורים...
סתם שאלהמשתדל לחפש
מה תמיד הכי טוב?אנא עבדא דקב"ה
להשאיר ישיבות פתוחות כי זה מה שרב אומרמי האיש? הח"ח!
ואז אנשים מתים
גאונות
הסיפור עם ר' חיים היה הונאה...אנא עבדא דקב"ה
יש לר' חיים נכד שהוא מפעיל את כל הלשכה, בציבור החרדי לא היה עד אז שום ידיעה על קורונה, מה זה אומר ועד כמה זה מסוכן, ברגע שליצמן דיבר איתו הוא חזר בו ואף אסר לקיים מניינים...
אין כאן דיון.מי האיש? הח"ח!
הציבור החרדי ראוי לנזיפה, הא ותו לא.
מה שאתה מטרחן כאן לא מעניין.
הוא לא ראוי לנזיפה כי הוא לא ידע!!!אנא עבדא דקב"ה
אתה יודע על זה כי כל התקשורת מדברת על זה ובכל דברים בכל אמצעי מידע מזכירים את זה כבר חודשיים, בציבור החרדי זה לא, והכל בגלל משרד הבריאות שלקח לו זמן להבין שהציבור החרדי עובד שונה...
סיימנו את הדיון.מי האיש? הח"ח!
יש רבנים, כולם יודעים כל מה שצריך, הם לא סתומים ותפסיק להתפתל כאן באופן מביך.
במקום לעצור את הלימודים בישיבות ולהכין אלפי בחורים חרדיים בבידוד מיוחד לקראת הפסח המתקרב כדי מצד אחד להיזהר ולהישמר על הנפש, ומצד שני להיות מסוגלים להתגייס ולתת מעצמם לקשישים, למבודדים, למעוטי היכולת של בני ברק וירושלים, היה צריך להביא לזה את חטיבת הצנחנים לחלק חבילות לחרדים.
לא יודע מה איתכם אני ידעתי על הקורנהאנ"ש דשכם
רק במוצאי שבת כל עוד אני לא בבית אין לי דרך להתעדכן אולי עם קווי נייעס אבל לא יוצא לי להתקשר . אז רוב הציבור החרדי באמת לא מעודכן בקצב הזה
מדובר על המנהיגים!מי האיש? הח"ח!
שר הבריאות הוא חסיד גור, מקורב של האדמו"ר!
מה, הוא לא עידכן אותו חודשיים, כשהוא מקבל כל יום עידכונים מכל העולם על המגיפה?
מה התירוצים האלו בכלל?
הדבר לא עבר לציבוראנ"ש דשכם
א. באמת בגור ביטללו את הטיש פורים
...שזו אשמת מי בדיוק?מי האיש? הח"ח!
סבתא שלי?
אם הציבור הזה מושאר בעלטה תודעתית, איזה בדיוק מנהיגים אחראיים וראויים יש לו, מעשיים כרוחניים גם יחד, שזו התוצאה של השטויות שלהם?
תודה רבה באמת שביטלו את טיש פורים... שמחת זקנתי... משאית המדליות בדרך...
עזוב אותך. אתה לא רציני. אתה מחפש להתבדח אבל זה פשוט לא מצחיק, כשסופרים גוויות.
לענ"ד זה לא קשור בכלל כפי התיאור ואכמ"לאנוניקי
עניות דעתך לא מעניינת אף אחד.מי האיש? הח"ח!
יש לך משהו חשוב לתרום, קדימה תביא.
אחרת כל אחד פה יכתוב ש"לעניות דעתו" צריך לבטל את מה שהאחר טען והוכיח, סתם כלאחר יד, מתוך אגו וזילזול.
אסביראנ"ש דשכם
א. ברור שהיה כשל שלא היתה הוראה ברורה וגרופת (עיין ערך שר התורה יענקי )
אבל אנשים חיים בצורה שונה הסברה שונה אתה עם כל הכבוד מספיק הודעת וואצפ שם זה לא ככה
עובדה שאני עד מוצאי שבת לא ידעתי שיש קורנה בארץ (וקיבלתי מידע מבחוץ)
זה שצריך לעשות חשבון נפש צריך אבל תבין הציבור החרדי (כן האלה בלי הוואצפ והטוויטר אע"פ שיש שם כמה שועשים מצג ציבורי הם לא מייצגים אפילו באחוז) צריכים פשקוועלים כרזות הוראות ברורות של רבנים ולא סימן טובים למינהם
נכון היה כשל בהסברה כמו כל המדינה בפורים ושכולם התעוררו אז זה חילחל במוצאי שבת עד יום שלישי בערך
בקיצורמי האיש? הח"ח!
גם ניסית לתרץ וגם הודית שהתירוצים שלך זה קישקוש
תודה רבה
אתם מרצונכם המופקראנ"ש דשכם
נטמאים ונטמעים בהויה הישראלית אז אתם מועדכנים בפרק חדש של האח הגדול וגם נכון בהתפרצות הקורנה
אנחנו לא מעוניינים בכך זכותנו. אז מגיע מאוחר ולא בדיוק באשמתנו אגב לא חוכמה לגור משפחה עם עשר ילדים בבית 3 חדרים 80 מ"ר לועמת ילד וכלב ופנטהואז
אתה מגדף ומחרף יהודים ועובר עבירות דאורייתא.מי האיש? הח"ח!
אתה משקר באורח בזוי.
יהודים טובים ושומרי תורה ומצוות בכל העולם, בארץ ישראל ובקהילות מרוחקות, קיבלו אזהרות ונזהרו, ולעומתם יש אחרים שמנהיגיהם התעלמו בזילזול ובהפקרות מפיקוח נפש.
למה?אנ"ש דשכם
כי יש אנשים שמאמינים שאמן יהא שמיה רבה יותר מועיל ?
שהפסקת קול של תינוקות של בית רבן יותר קריטי?
הרי הרופאים הם הרוצחים האמיתיים (כמובא בספה"ק)
עכפ עכשיו זה מצב של פיקוח נפש אבל אז אפילו כל המדינה לא הבינה מה קורה אז
לא.מי האיש? הח"ח!
אלא כי אתה מוציא שם רע.
לגבי עניין הרופאים כרוצחים, בטח בימים אלו, משאיר לקורא לשפוט.
אתה לא צריך להיות בשום מחנהיתקאי
זה נראה מהצד מצחיק כל החלוקות האלה הרי מה זה משנה כמה חוזרים בשאלה יש לגבייך
נכון יש הרבה חוזרים בשאלה כי אנחנו יותר פתוחים מה זה משנה
הרי זה לא משנה מה ההגדרה של
יש לך הגדרה אחת והיא יהודי שומר תורה ומצות ירא שמיים
שמתוך התורה זה גם עבודה וצבא והכול
יהודי צריך להיות חלק מציבור...אנא עבדא דקב"ה
הרבה בעיות של עם ישראל גרמו יהודים שעזבו ציבור...
אני לא חושב שצבא זה עבודת ה'...
אבל למה צריך להיות חרדי בשבילה' הוא ...
ללכת נטו אחרי מה שהרב שלך אומר?
זה שהגבולות ברורים זה תלוי בעצמך..
בציבור החרדי יש גם הרבה חסרונות... גם בקטע של נוער נושר.. אצלם רוב הנוער שנושר נושר לגמרי, בשונה מהציבור הדתי(גם החזק וגם הפחות) שבו הרבה יותר מחליטים לעצמם את הדרך באיזשו שלב בחיים.. אני פחות דוסה מהמשפחה שלי ואני לא כמוהם בכלל ואם הייתי בבית חרדי מזמן היו מעיפים אותי... אבל ב"ה הם מקבלים אותי ממש סבבה אם כל זה שאני עדיין קטנה ומחליטה לעצמי את הדרך...
בציבור החרדי מי שנושר הוא לא עובד על עצמו...אנא עבדא דקב"ה
בציבור הדתי לואמי יש אלפים שמתנהגים כמו חילונים ועובדים על עצמם שהם דתיים כי הם הולכים פעם בשבוע לדבר בבית הכנסת....
בוודאי שהחרדים לא מושלמים אבל את מנסה להשאוות?
איזה יופי הקיטרוג המשמח שלך.מי האיש? הח"ח!
יישר כוח.
אלמד מחר סדר משניות בניסיון לכפר על לזות השפתיים, שנשמעת חצי מתוך טירלול, וחצי מתוך זדון.
לא מנסה להשוות אבל אניה' הוא ...
מכירה גם שם וגם שם ופשוט לכל אחד מתאים משו אחר
שמעת פעם על הקטע של קהילה חזקה?ה' הוא ...
קהילה שהולכת אחרי הרב עד הסוף ולא מתפשרים על ההלכה והתורה?
נערךלומד ללכת
סליחה אבל...שמינייייייסט
מה אנחנו מפעל שבודק את התוצרים שלו? מפעל הציונות הדתית לא מוציא מספיק ציונים טובים? התחרפנו לגמרי? השם יעזור שנחזור בתשובה בעצמנו לפני שנבדוק מה קורה עם כל העולם. אם כל אחד ייקח את זה ללב שלו במקום להתחיל לשפוט וזה, יהיו הרבה יותר אנשים שעובדים את השם ברצינות במגזר. חוץ מזה שאני מכיר מקרוב כמה תופעות מדהימות שקורות במגזר שלא יכולים לקרות בשום מקום מקום אחר.
ברור שצריך להתייחס לכך כמפעל.אנוניקי
אתה מכיר ביה"ס שעוצם את העיניים כשהוא רואה שחצי מהבוגרים שלו בלי תעודת בגרות?
הרי זה לא "מפעל"...
אלא העניין, הוא שיש אספקט שהמציאות בשטח יכולה ללמד אותנו כיצד הדברים אכן פועלים והאם הם אכן פועלים...
הבעיה שלחלק ניכר מהציבור שלנו אין תעודת בגרות רוחנית. יש אולי גשמית ממש טובה. אבל לחלוטין לא רוחנית.
לא להתייחס...שמינייייייסט
כי זה לא קשור אלי... אם הציבור שלי לא מצליח אין לי משהו לעשות בנידון. אני צריך להסתכל על מה שקשור אלי ולתקן אותו, לשפר אותו.
כן זה אולי אתה כבודד, אבל יש אותך כחלק מהציבור.אנוניקי
ויש את מי שאמור לקחת חלק פעיל בהנהגת הציבור (ממורים, מחנכים ורבנים, תנועות נוער ועוד ועוד) שלענ"ד לא מכיר מספיק טוב את הדברים.
בית ספר הוא כן מפעללומד ללכת
לא מובנים לי פשר הקיטרוגים על ציבור כ"כ מדהים בעמ"ירגע שלם
כל ציבור צריך שיפור בתוכו, גם לציונות הדתית יש עבודה גדולה בתחומים שונים (לדעתי זה להיות איתנים בדעת תורה ,להעריך ת"ח ועוד כמה תחומים).
חושך לא מגרשים באבנים ומקלות, חושך מגרשים ע"י אור. (הרב נריה זצ"ל)
שינויים עמוקים נעשים מתוך הארה וחיזוק הערכים.
קיטרוגים על עמ"י זה דבר מסוכן.
נימת הדברים לפעמים יותר קריטית מהתוכן עצמו.
אבל מה לעשות שלעיתים צריך לתקן את הדרךאנוניקי
חשבון נפש זה דבר בריא, להציב ולחדד את המטרות.
ההתנהלות עם הציבור אולי צריכה להיות איטית. אבל "המנהיגים" (שכנראה לא באמת קיימים) צריכים לגבש מטרות ברורות.
יש תהום גדול בין 'ציבור לוזר' ושאר לשון הרערגע שלם
לבין 'אנחנו צריכים לתקן את הדרך' (אני גם חושבת שיש המון מטרות שצריך להציב, אבל אין צורך לזלזל, אפשר לעשות חשבון נפש מתוך נעימות, מותר גם לתת ביקורות- אבל אין זה אומר שצריך להגיד לשון הרע, ק"ו על ציבור)
לגבי המנהיגים שלא קיימים לטענתך- לא יודעת מאיפה הבאת את זה.
יש לנו רבנים צדיקים ותלמידי חכמים, גדולי דור שמנהיגים אותנו בעוז ובענווה.
אם את טוענת שכדי למנוע את הקיטורגים צריך לעצום את העינייםאנוניקי
בס"ד
אז אני לחלוטין לא מסכים, אם את רוצה לשנות את הסימנטיקה של הדברים זו זכותך. אבל כאשר שנים רבות המצב הוא זוועה ואף אחד לא מנסה לגעת בתפו"ד הלוהט. צריכים להתעורר ולעבור לשלב הצעקות, לפחות זה מה שאני כבחור יכול לעשות.
מעצם טיבעם הם קצת צורמות ולעיתים לא עדינות, אבל עדיין הן מאוד חשובות.
שוב אני אחדד את דברירגע שלם
ראיית הטוב אינה עצימת עניים/התכחשות למציאות.
צריך להעביר ביקרות- אין צורך בלשון הרע.
אפשר לצעוק כרצונך(אם אתה חושב שזה מה שצריך לעשות)- לא צריך לבזות.
המצב לא זוועה. כמובן שיש הרבה דברים שלצערנו הם ממש לא אידיאלים
בכל ציבור יש קבוצה או יחידים שמחליטים להיות כאלה ואחרים או לסתות מדרך התורה או חלילה לשנות אותה ולבזות אותה.
בשנים האחרונות (אני לפחות) רואה שינוי גדול בציונות הדתית במהלך של תורניות וחיבור לתורה
יש יותר ויותר ישיבות וכוללים שנפתחים,עולם התורה משגשג ב"ה!, מכונים ומרכזים לחזרה בתשובה, תנועות נוער וסניפים שבוחרים להפריד בין המינים, גרעינים תורניים וישובים מאוד יציבים בדעת תורה
וכולי וכולי.
מאידך יש גם תופעות מוזרות ועצובות... שוב יש בכל ציבור(לא אומר שזה בסדר)
לא אתכחש, הציונות הדתית מורכבת ויש בה המון זרמים ותתי זרמים, אבל אנחנו בתהליך שמתקדם לטוב.
צריך להפסיק למדוד דברים בחיצוניות ויותר להרגיש ולהעביר את התהליכים פנימה.
אני לא אוהבת לטחון דיונים. זו דעתי. אפשר לחלוק עלי בשמחה
אז אני חושב שאת צודקת בחציאנוניקי
בס"ד
נכון שיש הרבה טוב ודברים שמשתפרים, אני לא מכחיש את זה. אבל אנחנו אוהבים לראות רק אותם, ולא לראות את הצד השני... וזה לחלוטין בעייתי.
אם את חושבת ש20% מהאנשים עוד בתקופת התיכון מדתלשי"ם , 30% אחרי כמה שנים אח"כ. ו50% טוענים שהם גדלו בבתים יותר דתיים מהם. אז זה קצת מעורר תמיהות אם המצב לא "זוועה"...
אני מסכים שיש המון שיפור, אבל אם את לא מבינה עד כמה המצב בעייתי, מבחנתי זה מראה פשוט על אטימות. מצטער.
אני יודעת כמה המצב לא פשוטרגע שלם
מכירה אותו מקרוב. (יש לי כמה אחים דתלש"ים)
אני רואה גם את זה וזה כואב לי מאוד.
אגב קראתי שהאחוזים האלו לא מדוייקים, בהנחה שאנשים עוד מעצבים את האישיות עד גיל מסוים
יש כמה שאפילו חוזרים בתשובה שוב..
חוזרים בשאלה יש בכל ציבור, זה בהחלט אתגר(של הדור ובכלל). השאלה מה עושים איתו? (שואלת בכנות ולא מתוך שאלה רטורית)
צריך לנסות לפענח קודם כל מה הסיבות שגרמו להם לנשוראנוניקי
בס"ד
זה יכול להגיע מכמה וכמה גורמים. וככה צריך לנסות לטפל בכל המישורים הללו עד כמה שידינו משגת. לעיתים שינויים קטנים יכולים לגרום להשפעות רבות.
כמי שמכירה את האחים שלך, ייתכן שאת יודעת מה הסיבות שהובילו לכך, האם את מוכנה לשתף?
נערךרגע שלם
זה מקרים אחריםאנוניקי
אני לא חושב שזהו הרגילות. אבל אכן מצב בעייתי.
(כמובן שיכולה לעלות השאלה למה דווקא הם נישאו לכאלה)..
נכון, רוב המקרים הם לא נובעים מדברים כאלהרגע שלם
נראה לי שהנקודה זה חינוך, אהבה לילד. חינוך לתורה ומצוות זה לא פשוט.
ועדיין- יש הורים מדהימים שמחנכים בתורניות ואהבה ועדיין ילדיהם בוחרים לחזור בשאלה, יש גם בחירה חופשית...
לא הכל תלוי בציבור.
ד"א לא התייחסתי לשאראנוניקי
בס"ד
האחוזים הללו לפי דעתי כן מדוייקים. וחלקם זה מסקרים רחבים מאוד. בפרט ה50% ככל שזכור לי זה מהלמ"ס שזה אולי הסקר הכי מדויק שכנראה יכול להיות...
ברור שיש כאלה שחוזרים בתשובה , אבל אני די בטוח שזה לא הרוב... אולי אצל אחים שלך זה יהיה כך ספציפית בעז"ה.
חבל מאודאור זריחה
שכך אתם מרגישים אבל אני ממש לא חושב שאנחנו ציבור של לוזרים מי שרוצה להרגיש כך עדיף שידבר בשם עצמו ולא על ציבור שלם.
במקום להסתכל מה הציבור שלנו פעל ופועל אתם עסוקים לראות את הרע.
איך לדעתכם היתה קמה מדינה ללא אנשים שראו בציונות ערך חוב?!
כיצד יכלו לשוב רבבות יהודים ארצה אחרי גלות מרורה ללא תנועת המזרחי ובנ"ע?!
איזה עוד אנשי דואגים כל הזמן גם לבניין הארץ וגם לבניין התורה ועמ"י?!
את הדברים החשובים האלה היו עושים החילונים?החרדים? בחיים לא!
נכון אמנם איבדנו מהציבור לא מעט אבל צריך לדעת שבמלחמה יש הרוגים, לא כולם מצליחים להחזיק מעמד ככה זה כשבונים דברים גדולים עם אדיאלים ענקיים, זה קשה ואם כל זה היו שכאלו שמוכנים לקחת את זה על עצמם בשביל ה' יתברך בשביל עמ"י בשביל ארץ ישראל בשביל התורה הק' ובשביל לקדם את הגאולה.
ואנחנו מתבקשים ביתר שאת להמשיך את המפעל העצום הזה ביד רמה. אנחנו צריכים להודות על כך שקיבלנו את המשימה אולי כי קשה ולבצע אותה על הצד הטוב ביותר.
היופי בציבור שלנו זה שאין אף פעם תירוץ אמיתי לעזוב אותו כי הוא כ"כ מגוון כך שכל אחד יכול למצוא את מקומו.
חברים יקרים יש עוד הרבה מה לכתוב ולסנגר על ציבורינו הקדוש אבל אולי כדאי קודם לשנות את הראייה כלפי המציאות ולראות קצת טוב ואולי אפילו להתאמץ ולפעול למען אידיאלים חשובים.
בברכת אל תהיו חמוצים
סינגורים לא קשוריםשי ליברל
רק צריך להיות מודעים לכך שעם כל הדברים הלא ממש רלוונטים שכתבתם כדי לסנגר- אם אתה דתי לאומי דע לך שכ 30-40 אחוז סיכוי שהילד שלך לא יילך בדרכך. כל אחד יחשוב מה זה אומר על איפה שהוא נמצא.
הצדיקים הטהורים אינם קובלים על הרשעה אלא מוסיפים צדק.מי האיש? הח"ח!
וכן הלאה וכולי.
חשבנו על הבעיות, אישרנו שהן קיימות, ובחרנו שלא לשבת באפר ולקונן, אלא לקום ולשפר.
נו נו, לא מרגששי ליברל
אם חושבים על הבעיות רק אז ניתן לחשוב על הפתרונותאנוניקי
המשפט שהבאת הוא כל כך נוראי, שעדיף שלא תאמר אותו.
הצידיקים הטהורים פועלים הם לא עוצמים עיניים. הם מוסיפים צדק.
כשלוקחים את המשפט לעצימת עיניים נוצר עוול שרק מתעצם . הכוונה שלו שונה לפי דעתי. ותקרא אותו
הוא לא כתבאור זריחה
אם יורשה לשאול את כבוד המקטרג על "המקטרגים"אנוניקי
מה כבודו פועל כדי לעצור את הבעיות הללו?
יש אנשים שכן מנסים לפעול... ובמקרה הם גם האלו ש"מקטרגים" על המצב הנוכחי....
כיוון שעברתי את גיל שלוש וחציאור זריחה
הרשה לי לא להיכנס לוויכוח מיותר מי עושה יותר. אני מאמין שכל אחד פועל לפי הכלים הנתונים ברשותו ואני יכול לומר לך שאני עושה מה שאני יכול בנושא. אבל האמת שאני כלל לא מבין את הטענה ששלחת אני מעריך את פועלך למען הבעיה אבל איך זה בדיוק נותן לך כח והרשאה לקטרג על ציבור שלם ולהשמיץ אותו?! האמת אני לא חושב שאני סנגור של אף אחד פשוט כואב לי לראות אנשים שבקלות רבה מוכנים לראות רק את הפגמים של הציבור
לעיתים לעורר את הציבור זה כואב מה לעשותאנוניקי
אבל אי אפשר להשאיר את המצב כפי שהוא. אם תסתכל על הגרפים לאורך השנים האחרונות אז כמדומני תראה גידול! באחוז הנשירה.
נכון שקיימים הרבה דברים טובים. אבל המצב הוא לחלוטין לא טוב.
כך שהפחד הלא הגיוני מלקטרג הוא אולי בין היתר מה שהוביל למצב הזה. שאת כל הכביסה המלוכלכת יש לכבס בפנים ובשום מקום...
ראשית אני חושב שהדברים שכתבתיאור זריחה
אתה מדבר מידיעה?רצה לאש
ממש מסכימה עםניצוץ.
הצדק איתך. לראות את המגזר שלנו כמו איזה חלשלוש מסכן, זה פשוט לא נכון!
, זה טיפשי לתקוע לנו מקלות בגלגלים כשיש לנו ככ הרבה אור וטוב להוסיף לעם שלנו!
חוצמזה, אני חושבת שזה לא ככ חכם לעזוב את הקרב בדיוק באמצע, אם יש לנו לאיפה לשאוף נעשה את זה, ואם ל- @אנא עבדא דקב"ה יש מה להוסיף לציבור שלנו אז יותר חכם זה לעזור להתקדם הלאה, ולא לברוח למקום שאולי יהיה בו יותר טוב.
אני חס וחלילה לא שופטת אף אחד.. שכל אחד יעשה מה שטוב לוניצוץ.
יש הרבה יותר, לטעון אחרת זה פשוט שקר גסאנוניקי
יש בזה אמת גדולהתחקירן 7
אנחנו צריכים לעשות חשבון נפש מעמיק בדרכנו
הדרך של הציונות הדתית מעולה (לדעתי)מנסה להיות דוס
צריך לעשות חשבון נפש אם אנחנו באמת הולכים לפי הדרך הזאת או שאנחנו מזייפים.
כי הדרך האמיתית של הציונות הדתית היא ללכת לפי דעת תורה בלי ערעורים וגם לעבוד, להתגייס לצה"ל, ליישב את הארץ וכו'
אבל מי הולך על פיה? זה לא הרובאנוניקי
בס"ד
הרוב מתקלקלים קצת בצבא, הישיבות מתקנות את זה ואחרי הישיבה בד"כ באונבריסטאות ואחרי החתונה זה הקש ששבר את גב.. ואפשר לחשוב שהביה"ס החמדי"ם הם מושלמים...
התחושה שלי, ש"ההישג" של התיכוניים זה שישלחו את הבחורים לישיבה, והישיבה כבר תטפל בהם רוחנית. (ובפרט שכמה וכמה מתקלקלים עוד בתוך הישיבות תיכוניות? ומתדלשי"ם? מעל 15% וכנראה גם מעל 20% וסה"כ בממוצע 30% לכל החיים ו50% טוענים שהם פחות דתיים ממה שהיו, תלמד סקרים)
ועל זה צריך לעשות חשבון נפשמנסה להיות דוס
חח ומי יעשה את זה?אנוניקי
ומי יפרסם את הממצאים ואת המסקנות?
ואם המסקנות יהיו שצריך קצת לשנות בכמה זויות את הדרך כדי להתחמק מכמה בעיות? מה יקרה? הוא יקים לו מגזר מעצמו או שיראו אותו כבוגד? או "חרדי" (המילה המפחידה ביותר EVER, יותר אפילו מאתאיסט...)?
כל אחד צריך לעשות לעצמו חשבון נפש,מנסה להיות דוס
לבדוק אם הוא באמת הולך לפי הדרך הזאת, בלי לפחד איך יגדירו אותו ולהתנהג לפיה.
אם כל אחד יעשה את זה המגזר יראה אחרת
ואתה מבין שאם ככה זה לא יקרה בחיים..., נכון?אנוניקי
נכוןמנסה להיות דוס
זאת באמת בעיה, אבל אתה צריך לקחת אחריות על עצמך ולעשות את חשבון הנפש הזה
אז אני לא חושב ככה.אנוניקי
בס"ד
בוודאי שזה דבר חשוב מאוד לעשות חשבון נפש של כל אדם בודד ביחס לקונו. אבל יש מושג של חשבון נפש ציבורי שאתה מנסה לטעון שהוא לא קיים...
אז מה זה חשבון נפש ציבורי?מנסה להיות דוס
תסביר לי שאני אדע
לעורר את מי שקשור להנהגת הציבוראנוניקי
בס"ד
בכל הרבדים (ממורים ומדריכים מחנכים ורבנים, ר"י וראשי תתי-מגזרים), שיתחיל להתעשת על עצמו, יראה את המציאות לאשורה ושלא יאכיל את עצמו בלוקשים שהמצב נפלא, וכל הבעיות זה בגלל תירוצים נקודתיים. זה כבר חצי מהפיתרון.
אולי אתה לא יודע, אבל אני אישית דיברתי עם כמה וכמה רבנים, וכמעט כולם נתנו לי תרוצים, שאני יודע שהם לא נכונים.
היה רב אחד שדיבר איתי דרך הפלאפון והסכים להרבה דברים ועוד הוסיף נופח משלו, אבל טען שכשהוא העלה את הדברים לרבנים חשובים (שאם תכיר את שמם אתהה בוודאי תתייחס אליהם ככה) הם פשוט לא קיבלו את דבריו כי להבנתו הם לא מכירים את המציאות בשטח, ובקיצור תענו שהוא סתם בלבלן במוח...
אחרי שנבין על הבעיות, ונבין שאנחנו חייבים לתקן אותם, נוכל לחשוב על פתרונות. אבל אני לחלוטין חושב שאנחנו עדיין לא במצב הזה.
זה לא עבודה של יום או יומיים, אבל זה דבר חשוב שנזנח לחלוטין.
צודקמנסה להיות דוס
תודהאנוניקי
אשמח אם תעביר את זה הלאה לאנשים החשובים והרבנים למעלה... 
ד"א זה הסיבה, שקשה לי להגדיר את עצמי כדת"ל, כי אני יודע שאין באמת מי שיפקח על הדברים פרט אליי.
למשל אם נקח את בעיית הנשירה כנושא אחד, אז מסתבר שאתה לא יודע, אבל אצל החרדים יש בשכונות, מעין וועדים של רבני שכונות, שהרבה מהרבנים שם מתאספים ומדברים גם על הבעיות והשאלות של הבחורי ישיבות וכו' כל כמה זמן. אני לא יודע אם זה בכל השכונות ככה, אבל אני מכיר רב אחד שנמצא שם.
המצב הזה נשמע לחלוטין "זר" לעיני רוחנו כשאנחנו חושבים על הציבור הדת"ל, ומדוע...?
לא אפשרי. נאיבי.שי ליברל
זה מאוד נחמד להגיד שהדרך של הציונות הדתית היא להיות גם וגם וגם וגם והכי טובים בהכל. זה לא עובד. נכשל. מציאות. אז גם אם זה נכון מבחינה אידיאלית זה לא נכון בפרקטיקה. אז זה כישלון
אם זה כך אז אכן אתה צודקאנוניקי
בס"ד
הבעיה היא שאולי האידאל כן יכול להיות מיושם ברמה הפרקטית, אבל צריך לבצע שיפורים...
אבל אף אחד לא מנסה בכלל לחשוב על זה! זה כל כך מרגיז...
כאשר רק חושבים "שאנחנו הכי הכי טובים". הציבור שעושה הכל , מקדש את החומר, מציל את עמ"י. וכו' וכו'...
אבל מגיע ל50% סוג של נשירה ועוצם עיניים זה פשוט פשע.
מסכיםאנוניקי
בס"ד
זה לא רק זה שאין דרך כי יש כל כך הרבה דרכים, זה בעיקר שלחלק ניכר מהאנשים לא אכפת מהדרך. בזמן שהרבה מהציבור ואולי גם "הרבנים" יוצרים פילוגים לתחושתי בגלל שינויים קלים בין הדרכים.
זה שאין מנהיגות רבנית בכל תחומי החיים אני לא בטוח שזה בעיה, אבל זה שאין בכלל מנהיגות זה בעיה.
(וכשיש זה בד"כ מרגיש כיתתי מידיי)...
לגבי אלו שעוזבים את הדרך, שני דבריםיחידי
ב. בְּחיים לפי הדרך שנראית אמיתית יש ערך מצד עצמם, בלי קשר לכמות הפורשים, גם אם הם רבים מאוד. צריך לזכור את זה. כמובן שזו בעיה שכדאי להתאמץ ולתקן, אבל לא זה מה שיקבע שדרך חיים מסוימת לא נכונה.
עיינתי קצת בדבריםאנוניקי
א.הוא עדיין מדבר על 25% דתלשי"ם, ולהבנתי הם דתלשי"ם לחלוטין.
ובנוגע לאלה שירדו רוחנית (הגיעו מבית דתי ועברו למסורתי וכו'), על זה בזמנו דיברו על 50%. והוא שם טוען שהתמונה הרבה יותר מורכבת בגלל כל מיני סיבות שההגדרות הם לא תמיד ברורות ועוד. (ויש הטבה בקטע הזה לאורך השנים, אבל אני חושב שבעקבות ההסברים שהוא נתן ל50% ניתן להסביר "שההטבה" היא פשוט האנשים שהגיעו באמת מבתים דתיים, ואם ככה מדברים על 30% ואולי פחות של ירידה רוחנית מדתי למסורתי).
בכל אופן, בוודאי שלהבנתי זה מוסיף עדיין אחוזים רבים מאוד מעבר ל25%....
ועזוב, אפילו 25% חילון "אמיתי" זה המון. זה רבע!!!! כמעט בכל בית ה"י!!!!!!!! מי שמגן על רבע ראוי לנערו...
ב. יש לדון בכך רבות, אני לא בטוח שמספיק לומר כזה משפט ולהנתחם ולומר "נקיים מה' ומישראל"...
וברור שצריך לתקן את המצב, אבל כמה הציבור כציבור מנסה? מה הוא עושה? יושב רגל על רגל ומנסה לטעון שאנחנו הכי טובים?! השתגענו?
א. זה גרוע ממה שהיינו רוציםיחידי
ב. אנחנו לא הכי טובים. אני מדבר על תפיסות, לא על עמידה בדרישות שהתפיסות מייצרות. מבחינת השקפת העולם לדעתנו אנחנו הכי מדויקים ונכונים. זו שאלה אחרת משאלת הביצועים בפועל.
מה שכן, העובדה שלט מעטים עוזבים אותנו מעוררת שאלות, אבל השאלה העיקרית שהיא מעוררת היא לא "האם אנחנו בכלל צודקים?", אלא אם כן המטרה שלנו היא שכמה שיותר מדור ההמשך ישמור תורה ומצוות. מי שזו הסיבה שהוא משייך על עצמו לציבור שלנו ייתכן שיצטרך לחשוב על ההשתייכות שלו מחדש (וגם כאן, לא ברור שנכון לעבור צד מכמה סיבות).
השאלה שהמצב הכואב הזה צריך לעורר היא "איך נוכל לשפר את החינוך שלנו לשמירת תורה ומצוות?"
מעבר לזה, מראש אנחנו לא מגדירים, כציבור, את שמירת המצוות כערך היחיד שאליו אנחנו רוצים לחנך את הדור הבא. אנחנו שואפים שהדור הבא יזדהה עם המדינה, שהוא ירגיש חלק מהציבור ויבטא את זה בפעולות מעשיות שונות (שירות בצבא ובמילואים, נשיאה בנטל הכלכלי כלל הציבור ועוד), שהוא ייצא לעבוד כי בעבודה עצמה יש ערך וכן הלאה. המטרות החינוכיות-ערכיות האלו מבהירות עד כמה ההתעסקות האינטנסיבית באחוז הדתל"שים היא בעייתית.
נניח שאם נהיה חרדים יהיו רק 15% דתל"שים. יהיו אחוזים גדולים יותר של שומרי תורה ומצוות. אוקיי. אבל מה זה אומר? זה אומר שהדור הבא לא ישרת בצבא, שהוא יהיה נטל כלכלי למדינה, שהוא לא ייצא לעבוד וכו'.
כלומר, מראש אנחנו מציבים יעדים חינוכיים-ערכיים שונים מאלו של החרדים. לכן בדיקה של אחוז הדתל"שים כדרך אפקטיבית לביקורת החינוך הציוני-דתי היא פשוט חסרת היגיון. אי אפשר לחנך את דור ההמשך לערכים מסוימים, ולבדוק אם הצלחנו ע"פ הקריטריונים של הציבור החרדי. אנחנו לא שואפים להיות חרדים (במובן הסוציולוגי. בוודאי שאנחנו שואפים לתורה וליראת שמים, כפי שאנחנו מבינים אותן) אבל לא מצליחים. אנחנו מראש שואפים למערכת ערכים שונה, שחוץ מזה היא גם מאוד מורכבת (אבל אמיתית, לדעתנו).
למעשה זה אומר שדתל"ש שיצא ממערכת החינוך הציונית-דתית הוא לא 0% הצלחה של המערכת, כי לרוב הוא כן ישרת בצבא, ייצא לעבוד וכו'. יש כאן לפחות הצלחה חלקית.
בדומה למקרה הקודם, גם בוגר מערכת החינוך הציונית-דתית שיהיה חרדי לא יהיה 100% הצלחה, כי הוא לא ישרת בצבא, לא ירגיש חלק מעם ישראל כולו, ומעבר לזה: אפילו החיים הדתיים שלו יהיו חסרים, כי לתפיסתנו תורה שאין עמה מלאכה סופה בטלה. גם קיום התורה והמצוות שאנחנו שואפים לחנך אליו הוא שונה באופיו מהקיום הזה כפי שמחנכים אליו בציבור החרדי.
והדברים ארוכים מאוד
א. זה מאוד גרועאנוניקי
בס"ד
ב.
ראשית, נשמע מדבריך שאתה בטוח ב100% בנכונות דרכך, ולכן תנסה לעשות אוקימתא לנתונים גם אפילו אם היה 99% דתלו"ש, אך מדוע? אם תהיה "בטוח" רק ב90% אז ייתכן שהנתונים ישנו את הביטחון שלך בדברים...
שנית, אני לא חושב שאתה צודק מבחינה תורנית בכלל. כמו כן, הציבור הדתי לאומי רואה את הערכים ליציאה לשוק העבודה וכו' *מתוך* הגישה התורנית, ולא בצורה מטא-דתית כפי שקצת משמע ממך. זה נק' חשובה שנראה שויתרת עליה ואם כך אני מסופק אם אתה דת"ל בכלל.
יתירה מזאת, הדברים הם לא שחור או לבן כפי שאתה מציג בדיכוטומיה שכזאת. או שאתה חרדי מסוגר ולא רואה אור יום או שאתה ציוני מעורה בכל נשמתך בחברה החילונית.
בכל אופן, הדיון פה קצת מזכיר את הדיון על ענייני דיומא שזה היחס שבין הסיכון הכללי בחברה לבין להתיר את ערכי הפרט. למשל האם בגלל הקורונה שיש לה X% סיכון נמנע מאנשים לצאת החוצה?
או בגלל שיש תאונות דרכים לא נאפשר לנסוע במכונית? וכו'. אז האדם הממוצע מבין שקיימים אחוזי סיכון מסויימים שבלית ברירה מאפשרים לנו שנמשיך בחיינו על אף כל הצער שבדבר, אבל קיימים אחוזים מסוימים שכבר לא מאפשרים את זה.
ואין לי ספק, שרבע ויותר (25+%) של דתלו"ש זה לא מכוניות ולא קורונה זה קרוב למגפה השחורה. ואני חושב שמי שלא מבין זאת, זה כבר לא איוולות זו רשעות.
ב. אני לא בטוח במאה אחוז שאני צודקיחידי
אני שמח שאתה מסופק בדת"ליותי. בכל אופן הוא אשר אמרתי. חיים דתיים חרדיים, גם אם הם מייצרים אחוז נמוך של דתל"שים, הם לא חיים דתיים שאני מאמין בהם. אז אולי יהיו מעט דתל"שים אם נתקרב לחרדים, אבל שירות בצבא ושותפות עם הציבור הם ערכים דתיים והם עצמם חלק מהחיים הדתיים שהקב"ה דורש מאיתנו.
אני מעדיף חיים דתיים מלאים ונכונים גם אם המחיר הוא שיישארו פחות שומרי תורה ומצוות, כי בשמירת המצוות החרדית (לפחות בצורה האידיאית שלה) יש פגמים, שעל חלקם כתבתי קודם, שלענ"ד חלקם לא פחות קשים מכמות כזו או אחרת של דתל"שים.
מעבר לזה, אני בעד לתקן את המצב ע"י הטיה של החינוך הדת"ל לכיוון חרדי יותר. החינוך למחויבות דתית (ואני מדבר כאן על הלכה) הוא דבר שאפשר ללמוד מהם וחבל שאנחנו לא משכילים לעשות את זה. אני לא מתעלם מהבעיה הזאת.
שני דברים בעצם:
1. אפשר וצריך לעשות 'חרדיזציה' לחינוך הדתי בהיבט של מחויבות עמוקה להלכה משתי בחינות.
מבחינה מחשבתית - דהיינו חינוך למרכזיות של ההלכה בחיים הדתיים, במיוחד על פני הצדדים ה'נעימים' יותר של החיים הדתיים (לימודי אמונה, חסידות, התלהבות, תפילה וכד') שדווקא אותם אוהבים להדגיש אצלנו, ויותר מדי לענ"ד. ומבחינה נפשית - התמודדות עם יצרים ומוכנות להקריב למען הקב"ה והמצוות (לענ"ד זה קשור להדגשה היתרה של לימודי האמונה והחסידות, שלימוד יתר שלהם עלול להביא לאגואיזם מחשבתי בעבודת ה' - עובדים את ה' כדי להנות ולממש את הכוחות האישיים במקום לעבוד אותו באופן של עשיית האמת מפני שהיא אמת).
2. המציאות המצערת שמראה על אחוז ניכר מדי של דתלשים צריכה להשפיע בעיקר על התפיסה החינוכית שלנו ולא על התפיסה הערכית-פילוסופית שלנו. לא בוחרים בָּאמת שתביא לנו הכי הרבה תוצרים כפי שהיינו רוצים, אלא באמת שנראית לנו הכי נכונה. השלב השני הוא לבנות מערכת חינוכית שתביא כמה שיותר תוצרים. ואין מקום לערבב יותר מדי בין שני המישורים, הפילוסופי והחינוכי.
מדוע אתה בטוח כל כך?אנוניקי
ב. על זה נאמר דתי לפי דעתי, אני חושב שפשוט שאם מעל רבע מתקלקלים אז צריך לקיים את דברי הרמב"ם:
"....ואם היו רעים וחטאים, שאין מניחין אותו לישב במדינה אלא אם כן נתערב עימהן ונוהג במנהגן הרע--ייצא למערות ולחווחים ולמדברות ואל ינהיג עצמו בדרך חטאים, כעניין שנאמר "מי ייתנני במדבר . . ."
אני לא חושב שה"ערכים" שאתה מציג הם ערכים דתיים אמיתיים. זה יותר במסווה של דתי. אבל זה ויכוח אחר. בכל אופן, אני גם לא חושב שהתפיסה שאתה מציג היא התפיסה הדת"ל בכלל.
אני אכן מסכים עם דבריך שצריך לשנות את הדרך החינוכית בין היתר כפי שאתה מציג לכיוון של יותר שמירת מצוות.
2. על זה כבר אמרתי, שאם אתה בטוח ב100% שאתה צודק בדרך שלך שזה הדבר הראוי לעשות, אז אני מוכן לקבל את הטענה שלא נעזוב אותה בגלל ממצאים סותרים. אבל השאלה הגדולה היא למה אתה חושב כך ולמה לטעון זאת...?
מידיי פעם עולה שאלה ששואלת, מי אמר שמה שאברהם עשה זה הדבר הנכון? להיות מוכן להקריב את בנו? אלא קיימת טענה שלא היה לו ספק בנבואה ולכן זה היה מעשה נכון, רק אנחנו פשוט לא מבינים את "עוצמתה" של חווית הנבואה ולכן מסתפקים. אבל אם היינו מכירים לא היינו מסתפקים. אותו דבר כאן, אם אתה בטוח שהדרך שלך היא הדרך הנכונה "וימות העולם" או ליתר דיוק "רק" רבע ממנו, אז אני מבין את דבריך. אבל לי זה נשמע טענה הזויה לחלוטין.
כפי דברי הדג נחש שדיברו על האלימות בחברה הישראלית, והבינו שצריך לבצע שינוי כיוון:
"עוד אח אחד ירד אל הקבר
ומאמא בוכה היא בצעקות שבר
.....
לא רוצה לראות עוד בן אדם שימות
....
ובעד ארצנו טוב לחיות לא למות"
אני אישית חושב שצריך לראות כל דתל"ש לפחות כמו הזיהוי של הדג נחש עם אדם שהוא מת (רק רוחנית). ועל פי זה לבחון את הדברים. אבל כשדתלשי"ם זה סתם כל מיני אנשים עם ערכים מצוינים, בחורים נפלאים, חלקם מציגים אותם כמיטב ומלח הארץ, הם פשוט רק עם קצת מחסור ביידישקייט, אז ניתן להבין היטב איך הגענו למצב של היום.
או אם בחור שמתקלקל לכיוון החרדי הוא יותר גרוע מדתל"ש, כי הוא בבחינת היודע את בוראו ומתכוון למרוד בו. אז גם זו בעיה...
אני לא בטוח, מה זה משנהיחידי
אני לא מתיימר לייצג את כל הדת"ל. מייצג את דעתי שהיא חלק מהמגוון שמרכיב את הציבור הזה.
2. לא מדובר על ממצאים סותרים. כמות הדתלשים היא ממצא סותר עבור מי שחושב שלדת"ל יש מעט דתלשים ולכן צריך להיות דת"ל. אני לא חושב ככה.
אני לא בטוח בדעותיי. למה בכל זאת הן נראות לי סבירות? בשביל זה צריך לכתוב מאמר ארוך, כי הן נוגעות להרבה מאוד נושאים. מוזמן לשאול שאלות ספציפיות.
כמות דתלשים גדולה היא כישלון חינוכי, אבל היא לא צריכה להטריד אותי כאדם פרטי שמכריע הכרעות ערכיות תיאורטיות, לפחות בזמן שאני מכריע ברובן. האמת לא נקבעת לפי מספר הנוהים אחריה או לפי כמות אלו שנוטשים אותה.
כאן אני מסכים איתך. לדעתי היחס לתרבות הדתלשיזם מכיל הרבה יותר מדי במישור העקרוני (אישית כמובן שצריך לאהוב ולכבד). זה שוב מתקשר למה שאמרתי על היחס למצוות ולהלכה אצלנו, שנדרס פעם אחר פעם לטובת ה'אמונה', הרצון והרגשנות. כבר מגיל צעיר משרישים בילדים אמירות כזב שגורסות ש"העיקר האמונה ההתלהבות והשמחה" ושאר אמירות שכאלו, ורומסים את הכבוד הבלעדי שתמיד היה למצוות המעשיות ולהלכה. את זה צריך לתקן
הסברתי באריכות מדוע זה משנהאנוניקי
בס"ד
וכיצד זה אמור להשפיע על דעותיך... אני מבין שמראש את בונה את ההיפותזה ההשקפית שאיננה קשורה כלל וכלל לנתונים ולכן אף נתון לא מפריע לך. אבל אדם ממוצע שלא מניח את המבוקש נעזר גם בנתונים. בכל אופן,
ייתכן שבחור חרדי כזה, במידת מה אולי כן יהיה כך, אבל זה לא מגיע "מלב אטום" או משהו כזה, אלא זה מגיע משיקולים רבים, וראוי להבין את השיקולים שלהם בקטע הזה. בכל אופן, מי שדתל"ש הוא לא מקולקל כמעט לגמרי מבחינה רוחנית? וזה לחלוטין לא במידת מה, אלא חלק ניכר מעצמותו...
2. לא, ייתכן שלדת"ל יהיה מעט יותר דתלשי"ם ואני יגיד שאם החרדים מתארים את רמת הדיתלו"ש הנפוץ פר כמות אנשים, אז תוספת כזאת של X% נשמעת לי אפשרית בשביל להרחיב ערכים נוספים שאני חושב שהם נכונים. (וצל"ע בזה טובא, ולא במחי יד לזרוק רבבות לשמד). כפי שאנחנו לא נוריד מכוניות מהכביש בגלל שיש תאונות דרכים הי"ו.
אבל קיימת רמת סיכון מסוימת שהיא מעל הנורמה, שאנחנו מוכנים "לספוג" ה"י בשביל הגדלת ערכים. ואין לי צל של ספק שרבע זה הרבה מעל הגבול המותר.
בוודאי שהיא מטרידה את האדם הבודד, א. כי אם כולם יגידו כך אז המצב ישאר כמו עכשיו. ואם כולם ימחאו על המצב מזמן הוא היה משתפר...
ב. השאלה איך אתה תגדל את בניך במקום שהוא מסוכן מבחינה רוחנית, כיצד אתה נותן לזה יד?
נראלי אם החשש שלך זה שעיקר האמונה זה ההתלהבות והשמחה, ואני לא חסיד בכלל, אז אתה נמצא באזור עם רמה רוחנית יחסית טובה...
אני ממש לא מניח את המבוקשיחידי
את ההשקפה אני בונה על בסיס ניתוח תיאורטי ומציאותי (אפריורי ואפוסטריורי). ממש לא בוחר במה להאמין. ספציפית הנתון של אחוז הדתלשים הוא זניח בחשיבות שלו לגבי ההכרעה.
שמירת מצוות כשהיא מנותקת מהמציאות ומהחברה היא פגומה מאוד בעיניי. לכן אני לא שש להעדיף חינוך חרדי גם אם יש לו 10% יותר שישמרו תורה ומצוות. תורה ומצוות זה לא רק עולם הישיבות ודעת תורה, במחילה. ואני לא צריך לומר כאן שהציבור החרדי משלם מחירים כבדים שמסייעים לו לשמור על כמה שיותר שיישארו תורה ומצוות. יש בעיות מוסריות ותורניות לפעמים בהתנהלות החרדית (טיוח, אפליה וכד'). הם החליטו שזה שווה את המחיר, אני לא חושב ככה.
הנתון שרבע מבוגרי החינוך הדת"ל מתדתלשים צריך לגרום לנו לשנות את מערכת החינוך, לא את עולם הערכים שלנו שלא אמור להיות מושפע יותר מדי משאלות כאלו.
ב. אני מודאג מאוד מהחינוך של הילדים שלי. אני בן 17 ויש לי זמן לחשוב על זה.
אני דווקא נמצא באזור ליברלי שלפחות ברמת הנוער יש מה לשפר בו מבחינת המחויבות להלכה.
מה שמטריד אותי זה לא חסידות, זה עמוק יותר. אפשר להיות חסיד ולהיות מחויב. מה שקורה היום זה קידוש טוטאלי של הדוֹגמה לפיה מה שמעניין את הקב"ה בעולם זה האמונה והביטחון ושהעיקר לאהוב את ה'. האם את מסמסת בפלאפון בשבת? זה כבר פחות מעניין את הקב"ה. דברים שלא שמעתן אוזן מעולם. זה מאפיין הרבה קהילות מהציבור שלנו. בפועל זה תמריץ לפריקת עול לענ"ד.
זה כבר מתחיל להיות משחקי מיליםאנוניקי
שוב, אם אתה מניח שאין קשר בין ההשקפה לבין ההשלכה החינוכית, אז אני מסוגל להבין את דבריך כשאתה מדבר על ההשקפה כהתבוננות נקייה בערכים גרידא, אבל השאלה הגדולה וזה חלק ניכר ממושג ההשקפה היא מה לעשות בפועל. ואז כבר אתמהה אם אינך רואה קשר בין יישום הערך לבין ההשלכות החינוכיות. ד"א אני לא חושב שאתה בונה את ההשקפה בעקבות העובדות (אפוסטריורי).
בכל אופן, אם אתה מסוגל לשנות את מערכת את החינוך אבל לא את הערכים, ובכך לפתור את הדילמה ולאחוז בשניהם גם יחד אז אדרבה. זה היה מטרת דברי לעיל. אם הייתי חושב שאכן לא ניתן ליישב בין הדברים לא הייתי כותב פה
....
העניין הוא שזה לא 10% אלא אם ראית את דברי לעיל זה הרבה הרבה יותר. וכמה אנשים שהם נשארים "דתיים" ע"פ הסקרים הם באמת דתיים כפי שאתה ציינת במובלע בדבריך? המספרים משמעותית הרבה יותר גדולים.
ב.
לא מכיר את הקהילות מהסוג הזה יותר מידיי, אז בסדר מבין את דבריך. אכן נושא שמירת ההלכה הוא נושא בסיסי.
אם אני חושב שתורה ומצוותיחידי
אני בונה את ההשקפה גם בעזרת עובדות שמלמדות אותי על דברים שבהשקפה. למשל, אני נעזר בסקר הר מנשה (נתונים ארכיאולוגיים - עובדות) שערך פרופ' זרטל כדי להאמין לסיפור התנ"כי.
גם כדי לבנות השקפת עולם חינוכית צריך להיעזר בעובדות.
גם לחרדים יש דתלשים, ובלישנא דרבנן "נושרים". לא מופרך שההפרש בינינו הוא 10% בערך של דתלשים. אולי אפילו פחות.
יישר כוח על הדיון!
הזכרתי זאת כבר לעילאנוניקי
בס"ד
יש כאן שני מישורי דיון, מהם הערכים הראויים בעולם "האידאות" , ומה מתוכם נכון לממש במציאות אצלנו.
למשל ייתכן שקיים ערך להנות מהחיים, אבל קיים גם איסור לאכול לא כשר. אז אנחנו מאמינים שהערך של האיסור גובר על הערך של ההנאה.
אותו דבר ניתן לשאול בערכים שיותר אנשים מסתפקים לגביהם, למשל אם נחשוב שבהריגת תינוקות עמלק קיימת בעיה מוסרית, אך ה' ציווה על זאת. נראה יותר אנשים שמתספקים לגיבהם וכו' וכו'.
טענה די מקובלת בכ"א שמקור הערכים כולם הוא מאלוהים שעל כל הפחות תיקפם. וכאנשים דתיים אנחנו מבינים שערכי הדת גוברים על ערכים אחרים אפילו מוסריים. בבחינת הפה שאסר הוא הפה שציווה ("התיר").
עכשיו, יש דיון בתוך הרמה הדתית, אילו ערכים הם נכונים. למשל כפי שיכול להיות דיון האם קיים עניין לסבול בשביל לכפר על החטאים, בקיני נמלים או שמא מתוך תפיסה אחרת. ככה יכול להיות שקיימת אפשריות שונות כיצד לראות את ערכי הדת. (או האם היום בכלל ציווים מסויימים חלים או שכבר לא או שעדיין לא וכו') זה דיון במישור אחד.
הדיון השני, ואני חושב כשדנים על מושג ההשקפה אז מכניסים אותי לחלוטין פנימה. זה אילו ערכים ראוי ליישם בפועל. להבנתי כמו בפולטיקה לא תמיד ניתן להשיג הכל, ואז השאלה על מה מתפשרים ועל מה לא. זה דיון אחר, וזה הדיון שלנו.
ואני אכן מניח שקיימת חשיבות לשמור על ערכים דתיים יותר מאשר להשיג ערכים מוסריים מסוימים. או שבתוך היררכיה הפנים-דתית ערכי שמירת התורה גוברים על עניינים מסויימים. בגלל ששמירת ערכי התורה זה שמירה על מערכת הציווי הדתית עצמה גופא.
------------------
אני חושב שאמינות הסיפור המקראי היא מאוד מוקדמת לדיון שלנו פה. והייתי ממליץ לך לקרוא את המאמר פה בכ"א לגבי ראשית תקופת ההתנחלות. כמדומני יש שם טיפה תפיסות פחות מקובלת מבחינה מסורתית.
אני לחלוטין מסכים שכדאי לבנות תפיסות חינוכיות יש להעיזר בעובדות. וסקרים זה אחלה עובדה
...
----
לגבי חרדים, המצב ככל שידוע לי (ומהיכרות אישית עם "נושרים") הוא טוב שם בכמה וכמה.
א. כמות הנושרים, המוצגת בסקרים בד"כ מגיעה מחוזרים בתשובה שחזרו עם ילדים בוגרים. אבל כמות הדתלשי"ם שמורידים את הכיפה היא פחות מ5% ככל שזכור לי.
ב. האופי של הנושר החרדי, פעמים רבות הוא לא שונה מדת"ל ממוצע, ואפילו יותר טוב ברמה הדתית מהדת"ל הממוצע מהיכרות אישית אולי עם רבבות.
ג. כפי שיש ערסים' בחברה הדת"ל יש כך גם אצל הנושרים, אבל זה לא נכון להכתים ככה הסגנון הרע של הנושרים. זה לחלוטין לא הוגן. ד"א לא כל נושר הוא הוריד את הכיפה יש לשים לב. יש נערי ברזלים ושוליים ועוד סקאלה רחבה.
הסגנון שאני מכיר היטב הוא די צר בתוך הנושרים, אבל אותם אני מכיר היטב מאוד ושם המצב משמעותית יותר טוב מדת"ל ממוצע בכיתה י"ב. הן מבחינה דתית וגם מבחינה "מוסרית" לא יודע אם יותר טוב, אבל לחלוטין לא ברמה גרועה כפי השם שיוצא להם.
אבל למה לוותר על ערכים שהם לא דתיים למהדריןיחידי
אני רוצה שהדור הבא יחזיק בכמה שיותר ערכים נכונים ושהחיים הדתיים שלו עצמם יהיו תקינים.
אני גם לא מעודד כל כך מהמצב בציבור הדת"לי. בדיונים כאלו אני בד"כ קרוב הרבה יותר לצד שלך.
יישר כוח גדול שוב. ותודה על הקישור
שוב אם מצליחים להכניס את כל הערכיםאנוניקיאחרונה
בס"ד
בלי לגרום לקלקול וכו', אז במידה ואני מסכים איתך לגבי הערכים הללו, אז אני הכי איתך!!! ![]()
אני לחלוטין לא מעודד מהצב פה. והשאלה איך משפרים אותה בפועל. אני בזמנו ניסתי לעשות משהו, אבל אחרי כשנתיים התייאשנו. אתה צעיר בגיל של לעשות זאת וגם אתה היום בתור תלמיד. אתה נמצא בפוזיציה הטובה ביותר - תלמיד!!! תבקש מערוץ 7 שיראנו אותך, תבקש מעולם קטן ותסובב את העולם.
אנחנו כאן איתך לגיבוי מלא אם אני אוכל לסייע בלנ"ד.
אין לי ספק שאם התקשורת הדתית תתגייס למאבק היא תוכל לזרז תהליכים, שמתרחשים ובנתיים גובים קורבנות רבים מידיי.
ועכ"פ אנחנו סברנו ראוי לעשות זאת מדין "ידינו לא שפכו את הדם". ובפרט שאתה מנהל כאן.
וואי ממש מסכימההודיה בוצקוו
באמת שאני כבר מרגישה שכל פעם אנחנו האלה שכולם דורכים עליהם
אני לא חדשההרהמורניק
למה כ"כ משעמם פה?????
כולם כבר התבגרו ועברו לצמ"עאיגנוטוס פברל
או לשטו"ל
לא ככה - נהיה יבש כי לא מצטרפים חדשים במקום אלוGini
אני פהשמיניסט באמ"ש
כולנו יבשים 🙁🙁Gini
וואלה!! אני גםההרהמורניק
אני חדשההודיה לה':)אחרונה
חיפוש קוראים לסיפור קצר שעומד לצאת לאוראורנשטיין
מחפשת קוראים/קוראות מהמגזר הציוני-דתי, כדי לקרוא סיפור זכרונות קצרצר של יוצא ברית המועצות לשעבר, ולענות על כמה שאלות.
הסיפור באורך 38 עמודים.
פרטים על הספר:
השעון המתקתק במרתף - סיפור מהווי נערותו של הרב מיכל וישצקי, מאחורי מסך הברזל.
תקציר:
ברית המועצות, תשט"ו. סדרי הלימוד של מִיכֵל וישצקי די רגילים: לימוד גמרא בבוקר, ולימוד חסידות עם אביו אחר הצהריים – שחזר מגלותו בקזחסטן חודשיים קודם לכן.
אלא שאז החסיד האגדי, ר' מענדל פוטרעפאס גם משתחרר ממאסר פתאום. הוא מאתגר את מיכל בסדרי לימוד חדשים – המובילים בקלות לרצף סיכונים חדש.
עד להימור הגדול מכולם.
מעניין אתכם?
כתבו לי ואשלח לכם את המסמך:
יהודית אורנשטיין -
0553075722
yehuditorens@gmail.com
את יכולה להפסיק להספיםנקדימון
אף אחד לא רוצה פה לקרוא את מה שאת מציעה. אין לזה היענות.
אין כמעט אנשים חדשים שמצטרפים לפורומים אז מה שאת עושה זה פשוט לטמטם לנו את המוח.
אולי די כבר?!
נשמע סיפור מענייןקעלעברימבאראחרונה
חיפוש קוראים לסיפור קצר שעומד לצאת לאוראורנשטיין
מחפשת קוראים/קוראות מהמגזר הציוני-דתי, כדי לקרוא סיפור זכרונות קצרצר מהווי נערותו של יוצא ברית המועצות לשעבר, ולענות על כמה שאלות.
הסיפור באורך 38 עמודים.
פרטים על הסיפור:
תקציר:
ברית המועצות, תשט"ו. סדרי הלימוד של מִיכֵל וישצקי די רגילים: לימוד גמרא בבוקר, ולימוד חסידות עם אביו אחר הצהריים – שחזר מגלותו בקזחסטן חודשיים קודם לכן.
אלא שאז החסיד האגדי, ר' מענדל פוטרעפאס גם משתחרר ממאסר פתאום. הוא מאתגר את מיכל בסדרי לימוד חדשים – המובילים בקלות לרצף סיכונים חדש.
עד להימור הגדול מכולם.
מעניין אתכם?
כתבו לי ואשלח לכם את המסמך:
יהודית אורנשטיין -
0553075722
yehuditorens@gmail.com
הנוער הדתי לאומי לאן הוא הולך בצבא ?אביגיל מלאך
האם אתם חושבים שכל הנערים של הציבור הדתי לאומי מכוון ליחדות עילית או גם למקומות רגילים אחרים ?
הציבור הדתי לאומי - מגיע לכל היחידות והתפקידיםזמירות
בדיוק כמו בחיים האזרחיים
הציבור הדתי לאומי לא מתרכז בגבולות גזרה צרים - אלא נמצא בכל מגוון החיילות והתפקידים, קרביים, תומכי לחימה, ג'ובניקים, אנשי מחשוב, כלכלה, הנדסה, המון עתודאים שמתפזרים בכל יחידות הצבא עם סיום התואר בכל מגוון התפקידים הפתוחים בעתודה האקדמאית.
ובהמשך בחיים האזרחיים- בכל ענפי המשק, הכלכלה, התעשייה, האקדמיה, חקלאות, מסחר
..יהודי חסידיאחרונה
אבל בוודאי שיש הרבה הכוונה בציבור הדתי לאומי לצאת דווקא לתפקידים משמועתיים ומובילים בכל מקום ובפרט בצבא
הפצות!!יהודי חסידי
ב"ה אנחנו זוכים להקים ארגון שיעודד את כולנו ביחד לצאת להפצות, להתחבר לצמא הגדול שיש בעם ישראל להתחבר לאבינו שבשמיים.
הארגון הוקם אחרי שבסוכות האחרון היה אירוע גדול בתל אביב - 'טולולולב - נוטלים לולב בתל אביב' שהשתתפו בו למעלה ממאתים בחורי ישיבות מישיבות שונות, ולמעלה מ-10,000!! יהודים זכו ליטול לולב.
בעז"ה ביום חמישי הקרוב יהיה אירוע השקה בהתוועדות 'צמאה' של הישיבות גבוהות __מגיעים ומתחברים דפוס .pdf
יצא עלון יפה, עלון (6).pdf מוזמנים לראות.
כמו כן יש אתר נחמד מתחברים - הנקודה היהודית שלי | קירוב לבבות והפצת יהדות
אשמח לתגובות....
וואודומיה תהילה
קצת תמונות מהפעילותיהודי חסידי
וקצת תמונות מהאירוע בבניני האומהיהודי חסידי
...יהודי חסידי
....יהודי חסידי
...יהודי חסידי
סיפוריהודי חסידיאחרונה
אחד הפעילים זיהה אדם שהניח תפילין בשבוע שעבר והציע לו להניח שוב. להפתעתו, האיש ענה: "לא". כשנשאל מדוע, הוא הסביר בחיוך: "בפעם הקודמת שהנחתי אצלכם, הרגשתי התעוררות כל כך גדולה, שלא רק שקיבלתי על עצמי להניח בכל יום – אלא שכבר הזמנתי דוכן תפילין קבוע למספרה שלי!"
הופכים את העולם!
מתחברים - הנקודה היהודית שלי | קירוב לבבות והפצת יהדות
מחפשים בני נוער לכתבהדבדב
לכתבה על שמירת נגיעה לנוער דתי לעולם קטן (השבועון)
מחפשים: שני בנים ובת (דתיים) - לראיון קצר בטלפון
על איך הם רואים את הדברים, מה המצב בשטח בנושא ועוד מספר שאלות.
אפשר גם אנונימי אם לא נוח בשם המלא.
אם מתאים לכם - אנא פנו לנדב בווטאסאפ בלבד 0545645411
תודה
כתבה לנוער על שמירת נגיעהדבדב
לכתבה על שמירת נגיעה לנוער דתי לעולם קטן (השבועון)
מחפשים: שני בנים ובת (דתיים) - לראיון קצר בטלפון
על איך הם רואים את הדברים, מה המצב בשטח בנושא ועוד מספר שאלות.
אפשר גם אנונימי אם לא נוח בשם המלא.
אם מתאים לכם - אנא פנו לנדב בווטאסאפ בלבד 0545645411
תודה
חיפוש קוראים לסיפור על נער מתבגר מאחורי מסך הברזלאורנשטיין
מחפשת קוראים/קוראות מהמגזר הציוני-דתי, כדי לקרוא סיפור זכרונות קצרצר מהווי נערותו של יוצא ברית המועצות לשעבר, ולענות על כמה שאלות.
הסיפור באורך 38 עמודים.
פרטים על הסיפור:
תקציר:
עד להימור הגדול מכולם.