עזרה!! אשמח לתרגום..קולמוס הנפש.

כלומר: הבלתי בעל גבול, דוקא משום היותו כזה, ''חייב'' שיהיה בו גם גבול, שכן אם הוא רק בלי גבול ולא גבול, נמצא שהוא מוגדר ומוגבל בהגבלה זו של בלי גבול ולא גבול.

מאידך, לא יתכן שיש בתוכו, כחלק ממנו, גבול ממש, (שאילו היה כן, הרי לולי הגבול שבו היה מוגבל (בהגבלה שהוא רק בלי גבול) והגבול הוא זה שמשלים אותו – לא יתכן שגבול ממש הוא זה שיפעל שיהיה בלי גבול). ועל כרחך, ש''הגבול שבבלי גבול הוא יותר בלי גבול מהבלי גבול שבבלי גבול'', כי הבלי גבול לבדו היה מוגבל בכך שהוא רק בלי גבול, ורק בהצטרפות ה''גבול'' שבו נהיה לא מוגבל ממש.

זהו, הבנתי סופית..קולמוס הנפש.

נראה אותכם מבינים..קולמוס הנפש.

זה ספר שמסביר חלק מסויים בחסידות..

תבין.. זה לא ה''חומש'' עצמו, זה ההסבר שלו...

אבל הבנתי..

הבנתי...נגרינסקי
לא מסכים עם התוכן...
אבל בסדר, גם לא מסכים עם התורה הכוללת...
לא מסכים עם התוכן..קולמוס הנפש.

נראה לי שכשאתה בא ''לא להסכים עם התוכן''

מוטב שתבדוק בהמשך למה זה בא.

מי כתב את זה.

איפה זה כתוב.

מי החולקים על הדעה הזו

איך מפריכים את דעותיהם שם.. וכו' וכו'..

כל מה שפירטת, כבר מוכר לי...נגרינסקי
ואע"פ אני לא מסכים...

(אין איסור לחלוק, אתה יודע...)
אבל לא פירטתי פה כמעט כלום..קולמוס הנפש.

לא ראית את התניא מבפנים.. לא ראית את ההסבר שם. לא למדת את החסידות חב''ד שבה מדובר על זה..

ואם אגיד לך שכן?נגרינסקי

כן ראיתי את התניא וכן ראיתי את ההסבר שציטטת (ממקורו ממש)נגרינסקי

טוב..קולמוס הנפש.

קצת מוזר לי לשמוע את ה''אי הסכמה''.. 

יש לי חברותא עכשיו, אולי בהמשך אפרט..

בהצלחה...נגרינסקי

..רחל יהודייה בדם
יואוו,אני אוהבת דברים שצריך להתעמק בהם
מי שלא כתב את זה הוא חכםםםםם מי זה רב או אחד מהפורום???ישיבשפיץ

...רחל יהודייה בדם
זה נראה משהו של תניא..
הא אופסססישיבשפיץ

...רחל יהודייה בדם
לא בטוחה.. זה נראה ככה
א-בקולמוס הנפש.

א: ישיבשפיץ, למה אופס?

ב: זה בספר פניני התניא חלק א', בחלק של סדר השתלשלות, האות האחרונה, והכי מסובכת..

כי חשבתי שהוא מהפורום ובאתי להחמיא לו שהוא חכם....ישיבשפיץ

כן זה מהתניאפתח האוהל
צריך להיות בשער היחוד והאמונה.
ההגיון בזה נראלי. שאם נגיד שהאין סוף הוא רק אינסופי, יוצא שהאין סוף לא נוגע בסוף. ואם ככה זה מוריד מערכו של האינסוף, כיוון שהוא לא נוגע בסופי.

למרות שזה לא מוכרח. זה כמו לשאול אם ה' יכל לברוא אבן שהוא לא יכל להרים.
עד כמה שאני יודע זה צריך להיות הפוך לגמרי. שהדבר הסופי, יש בו משהו אינסופי.
לא חשוב.

ורק דרך אגב (ואני לא מדבר על הקטע הזה ספציפית) לא כל מה שנשמע חכם הוא באמת כזה. יכולים להיות הקדמאים שמדברים בשפה מאוד גבוהה, אבל באמת הם אומרים שטויות.. שימו לב לזה
לא...קולמוס הנפש.

מדברים על צורה של בלי גבול, מסובך להסביר אם לא לומדים חסידות..

אסביר את זה בנקודהקולמוס הנפש.

אם אתה אומר על משהו שהוא בלי גבול (ה')

אתה בעצם מגביל אותו בכך שהוא בלי גבול,

הבנתם?

ובנושא הזה מדובר רבות, וגם בקטע הזה.

זאת אומרת, אתן דוגמא, אם אתה אומר על משהו שהוא יכול להרים הכל, אז אתה מגביל אותו, כי אין בו משהו מסויים, אין לו את המצב שהוא לא יכול להרים הכל.. אז אתה מגביל אותו.

וה' הרי יכול הכל, ואז עוד פעם נכנסים לזה, בחסידות, ובתניא ועוד מקומות, מתעסקים בזה ומסבירים איך זה יכול להיות.

זה לא ממש ההגדרה של גבולקולמוס הנפש.

גבול זה לא משהו שעוצר מלהתקדם,

אלא משהו שאתה מוגבל בו,

זאת אומרת שאתה לא יכול לעשות אותו\לא יכול להיות במצב הזה.

זאת אומרת שמי שיכול הכל, לא יכול להיות במצב שהוא לא יכול הכל..

לא משנה, לא הבנת למה התכוונתי.קולמוס הנפש.

זה מזכיר לי את הקטעחושבת בקופסא

"אילו פינו מלא שירה כים ולשוניו רינה כהמון גליו..." וכו' 

אני חושבת שזה בא להגיד שאי אפשר לתפוס ולהבין את ה' אלא אם כן המבין הוא ה' עצמו.

כל הגדרה שניתן לו מגבילה אותו, כי הגדרה עוזרת לנו להבין מושג, ובגלל שאנחנו לא מסוגלים להבין אותו, הגדרה כלשהיא מורידה אותו בתפיסה שלנו, למשהו שאפשר לתפוס.

זו השיטה של המהר''ל מפראג,קולמוס הנפש.

הוא מתנגד בחריפות לכל הגדרה של ה'..

הוא טוען, ''אל תגיד שה' חכם'', מי אתה  בכלל שתגדיר אותו''?

(כמובן במילים אחרות, ובפירוט הרבה יותר.. אמרתי את הנקודה)

הרבה לפניוהָיוֹ הָיָה

כך כתוב כבר במורה נבוכים, ואחריו נמשך ריה"ל בכוזרי,

(ואם נניח שהכוזרי הוא סיפור אמיתי ולא של ריה"ל - אז הפוך, כי אז זה יוצא כמה שנים טובות לפני הרמב"ם, אבל מה שמקובל היום שזה ריה"ל עצמו שהלך בדרך של הרמב"ם)

הרבה לפני...נגרינסקי
כבר במקרא "אל מי תדמיוני ואשווה" והרבה כיוצא בזה...
לא מדוייקהָיוֹ הָיָה

לא מדובר פה על השוואה,

אלא על יכולת הגדרה,

ואכן ההיסק ש: הגדרה לאל + אותה הגדרה לאדם = השוואה, הוא נכון

אבל מי שהנחיל אותו היה מי שכתבתי,

אני מניח שאתה יודע את זה, אתה עושה רושם של מונח בעולמה של תורה.

ובטח מכיר את הכוזרי על שה' הוא לא רחמן ולא אוהב וכו',

הרמב"ם טוען ששיטתו אינה חדשנית...נגרינסקי
אלא הוא רק מחדש אותה. ולמעשה היתה זו גישה שלחכמי ישראל מאז ומעולם...

למעשה הראשון שאנחנו מוצאים אצלו את שלילת הגשמות ושלילת התארים הוא רס"ג באמונות ודעות...
בתרגומיםצ'יאל

מוצאים שלילת גשמות מוקדם יותר.

למי זה? לצ'יאל?קולמוס הנפש.

ציטוט מתניא פרק ב'קולמוס הנפש.

אדמוה''ז בעצם מדבר בקטע הזה על הנושא הזה, אדמוה''ז רוצה להסביר שכל נה''א של כל יהודי נלקחה מעצמותו ומהותו של הקב''ה, ולכן מסביר שהוא וחכמתו אחד, ואז בהגהה מסביר מי חולק על כך(המהר''ל) ומסביר שגם הוא מסכים לעניין, אבל בדרך מעט שונה.

''פי' כמו שהבן נמשך ממוח האב כך כביכול נשמת כל איש ישראל נמשכה ממחשבתו וחכמתו ית' דאיהו חכים ולא בחכמה ידיעא אלא הוא וחכמתו א' וכמו שכתב הרמב''ם(הגהה.- והודו לו חכמי הקבלה כמ''ש בפרדס מהרמ''ק (ר' משה קורדובירו) וגם לפי קבלת הארי ז''ל יציבא מילתא בסוד התלבשות אור א''ס ב''ה על ידי צמצומים רבים בכלים דחב''ד דאצילות אך לא למעלה מהאצילות וכמ''ש במ''א שא''ס ב''ה מרומם ומתנשא רוממות אין קץ למעלה מעלה ממהות ובחי' חב''ד עד שמהות ובחי'  חב''ד נחשבת כעשייה גופנית אצלו ית' כמ''ש כולם בחכמה עשית)

עד כאן התניא.

צריך אמנם ללמוד לפי הסדר, ומסובך קצת אחרת, אבל כך.

הסבר הרמב''ם הוא ''הוא המדע והוא היודע והוא הידוע''.

מצד השכל שרואה כזה עולם, מחייב שיש לו מקור,

מצד שני, השכל מחייב שאם הדבר הוא בעל גבול (העולם) המקור שלו גם הוא בעל גבול. וכן הלאה.

אך מצד שלישי, מוכרח שהקב''ה הוא בלי גבול.

ובכ''ז, יש שייכות שממנו יבראו הנבראים..

לכן הרמב''ם מסביר שבקב''ה יש את הכל, אלא שאין לו גדרים והגבלות, יש לו את הכל, בלי החסרונות של הכל(אמנם, אנחנו לא יכולים להבין את זה, אך לפי מה שכתבתי קודם, זה מוכרח) אם כך ''הוא המדע וכו' '' בעצם אומר כך, שהחכמה של הקב''ה לא מוגבלת בכלל, ולא רק שהיא לא מוגבלת, אלא שהיא לא מוגדרת להיות דווקא חכמה, אלא זו ''נקודה עצמית פשוטה'' ''העצם של הכל'' שהכל בו, ולפי זה מובן שחכמת הקב''ה זה בעצם הקב''ה, ואם כך, הנשמה שבאה מחכמתו ית' באה מהקב''ה עצמו.(זה ההסבר בקיצור רב מי שרוצה יותר להבין, מומלץ להסתכל מבפנים.)

לעומתו, המהר''ל מתקיף בצורה מאד חריפה את השיטה הזו, וטוען שהיא סכלות ושטות, כי סובר שאם אנחנו אומרים שיש לה' את כל המעלות של הנבראים, אנחנו בעצם מגבילים אותו, וכאילו טוענים שהמעלות האלה נחשבות אצלו. (אלא שהוא מופשט מהחסרונות) וח''ו לאמר כן, שהרי ה' מובדל לגמרי מהנבראים, ומעלותיהם לא חשובות אצלו כלום (כמשל חכמה לעומת סכלות)

בקיצור, עקב''ה עצמו למעלה לגמרי גם מה''מעלות'' דהנבראים, והוא עצמו, הוא מה שהוא, ואנחנו לא שייכים לדעת מה הוא. (שוב, ההסבר הוא חלקית בלשון שלי וחלקית מספר פניני התניא, להבנה אמיתית של הדברים, השיטות, והסיבה להבדל ביניהם, מומלץ להסתכל מבפנים..

שיטת חב"ד מכפיפה את הרמב"ם במו"ננגרינסקי
לרמב"ם במשנ"ת...

לדעתי, יש כאן עיוות שלדברי הרמב"ם.
לדבריו, כפי שמוצגים במו"נ, אין לקב"ה שום תכונה ושום שייכות עם העולם... לא הכל ולא כלום...

חב"ד נוקטת בשיטה הפנאנתאיסטית, אותה היא ירשה מתורת הקבלה. אבל לשיטה הזו בדיוק התנגד הרמב"ם במו"נ.
אז כדאי שתבדוק את זהקולמוס הנפש.

נראה לי קצת מוגזם ''להניף גרזן'' על השיטה בלי לבדוק..

אם יש משהו שלא מסתדר לך, אתה יכול לשאול, אם יש לך איזה רב חבדניק שאתה כן סומך עליו.. אני בטוח שיהיה לו תשובות..

ושובקולמוס הנפש.

בכל זאת, הרי גם לדעתך מסתמא, אדמוה''ז אתה יודע מי הוא..

וספר התניא כנ''ל..

אז כדאי שתבדוק את זה, חבל לחיות בצורה שאתה חושב שבעל התניא מסדר את הרמב''ם איך שהוא רוצה וכו'..

א. למה אתה ככ בטוח שלא העמקתינגרינסקי
בכל הנושאים והשיטות האלה כבר בעבר?

ב. בשביל מה אתה כאן?

ג. אספר לך משהו... פעם היתה פה חב"דניקית מאוד מאוד חכמה, חדה ומידותית... בחורה מאוד מאוד נחמדה...
נכנסו לאיזה דיון. בהתחלה הוא היה על גבי הפורום, אח"כ מסרים, אח"כ ש"א...
אותו דיון היה הדיון הטוב ביותר שהיה לי מעולם...
למדתי המון (ואני בטוח שגם היא) כל השאלות והקושיות בנושא שבו עסקנו ליבננו מכל צד, הפנינו למקורות, ציטטנו מספרים...
לצערי היא כבר לא נמצאת כאן היום. ואם כן, אולי חזרה בניק חדש... דבר שהייתי שמח לדעת...
שמרתי לעצמי בקובץ את מהלך הדיון, אם תרצה אוכל לשלוח לך אותו (רק שאצטרך לעבור עליו ולעדכן אותו ככל הנראה, מחשבותי, דעותיי וכו' התפתחו מאז השבח לא.ל)
מה שאני בא לומר, אנחנו יכולים להגיע לדיון ברמה... חבל להחמיץ אותו...
איתי? אתה רוצה לעשות דיון איתי?קולמוס הנפש.

אני לא ברמה הזו..  אני לא יודע מספיק. אבל אני בטוח שיש תשובות, וזה שאני לא יודע לאמר אותם.. זה לא אומר שהם לא קיימות.

ולגבי איך אני בטוח שלא כ''כ התעמקת:קולמוס הנפש.

כי אני בטוח שהתשובות קיימות.. ואם לא הגעת אליהם, כנראה שהעמקת הרבה מאד, אבל לא עד אליהם..

אותו דבר אני יכול לומר עליך ועל שיטתי...נגרינסקי
הנה - אתה לא סובר כשיטתי מפני שלא העמקת בה...
אם היית מעמיק, בודק וחוקר את שיטתי, ודאי היית נוטש את שיטתך וחובר לשיטתי...
חבל... ציפיתי...נגרינסקי
רק הערה, אולי עצה - כשאדם ניגש לידון, 2 ברירות בפניו.
האחת, לדון על מנת לשכנע ותו לא...
השנייה, לדון על מנת להתפתח...
אם האדם בוחר לדון על מנת לשכנע, אכן יש לו צורך להיות בעל הידע הגדול מבין שאר הדנים בכדי להעמיד כל דעה מול הבעיות אותה היא מציגה...
אבל, אם אדם בא לשכנע אבל אין לו את הידע לידון, עדיף שמראש לא ינסה לפתח דיון. שהרי הוא עתיד להפסיד...

אם האדם בוחר באפשרות לדון על מנת להתפתח, אין לו צורך בידע מותר (מלשון יתרה). להיפך, הוא יעדיף שיהיה למי שבא לידון איתו יותר ידע אותו הוא יוכל ללמוד...
בצורת דיון כזו אין מפסידים...

לא אומר לך באיזו מן הדרכים לבחור, זה לשיקולך...
בקשר לדיוןקולמוס הנפש.

א: אני רוצה שתדע את האמת. ואם תקח אותי כנציג להסביר לך אותה, אז ''תנצח'' גם אותי.. וזה לא יעזור, אם אתה באמת רוצה לדעת, אז אני לא אשמח שתיקח אותי כדוגמא, או את החבדניקית ההיא כדוגמא (גם אם היא ידעה מלא) אלא תלך לרב שיודע קצת יותר משנינו כנראה, שיסביר לך.

ב: לא תוכל נראה לי לאמר כך גם על שיטתי, כי לשיטתי יש חיזוק, בעל התניא, הוא לא ''קטלא קניה'' ולא משהו שתוכל לפרוך כל כך בקלות ולטעון שהוא לא ידע ח''ו רמב''ם במשנה תורה..

וכן רבותינו נשיאנו שאחריו, לעומת זאת שיטתך, מי סובר כמוך שאצטרך להתמודד איתו?

א. אגלה לך באיזו מן הדרכים שאני הצגתי אני בוחר...נגרינסקי
אני בוחר בדרך השנייה... כך שלא באתי לנצח... לא אותך ולא אף אחד אחר... באתי ללמוד...

ובגלל שאני יודע שמכל אדם יש לי מה ללמוד, גם ממך, אז ציפיתי שיתפתח דיון איכותי...

ב. לי יש את השכל שלי... אז "מי סובר כמוך שאצטרך להתמודד איתו?" לא יהיה לך קשה מדי...
שוב, אפשר לשאול בן כמה אתה?קולמוס הנפש.

כי זה יהיה פשוט מצחיק.. אם הפורום הזה נפתח לפני יותר מעשר שנים, ואתה מנהל שלו.. אתה מעל גיל 25 מסתמא..

אני בן 15, ועד לפני שנתיים לא למדתי כמעט דף אחד בגמרא (מאילוצים מסויימים) אז גם אם אני רוצה לדעת.. זה יהיה יותר ''הרצאה'' שלך.. כי אני לא אבין ולא אדע את המושגים שלך.. מבין?

ברוך ה' בשנתיים האלה השלמתי הרבה פער, למדתי יותר, וגם בשנים שלא למדתי כ''כ טוב אז בכ''ז למדתי כל מיני דברים, אבל לא ברמה ולא בהפרש פערים שבינינו אפשר לנהל דיון..

גם אם הוא דיון כזה שבאים ללמוד ממנו..

20נגרינסקי
תהיה בטוח שיש לך הרבה מה ללמוד אותי...
ללמוד ממך או ללמד?קולמוס הנפש.

פשוט לא הבנתי מה התכוונת כשכתבת ללמוד אותי..(באמת, לא בציניות)

ללמד...נגרינסקי
מוזמן גם ללמוד ממני, אבל התכוונתי שבדיון תלמד אותי...
טוב.. נראה,קולמוס הנפש.

מה הראשי תיבות מו''נ?קולמוס הנפש.

מו"נ = מורה נבוכיםמתנחלת:)

בדיוק באתי לכתוב גםמתנחל חייכן

איך שהוא מסביר כאן, נשמע ההיפך. אני מצטטקולמוס הנפש.

''בהסברת הדברים ישנו ההסבר של הרמב''ם, שהוא ''ימייצג'' בדרך כלל את ההסברים של חכמי החקירה והפילוספי' היהודים. ישנו הסבר המהר''ל, ה''מייצג'' את חכמת הקבלה. וישנו ההסבר של תורת החסידות, הבנוי על שניהם יחדיו, והקובע שדברי שינהם אמת.

חוץ מזה, נתת לי רעיון להערה.. תודהֱֲקולמוס הנפש.

מהיכן ציטטת?נגרינסקי
בכמ, המקום אותו ציטטת הפך את הקערה על פיה...

מדבריך:
"לכן הרמב''ם מסביר שבקב''ה יש את הכל, אלא שאין לו גדרים והגבלות, יש לו את הכל, בלי החסרונות של הכל" - זה פנאנתאיזם קבלי קלאסי...

"המהר''ל ... סובר שאם אנחנו אומרים שיש לה' את כל המעלות של הנבראים, אנחנו בעצם מגבילים אותו, וכאילו טוענים שהמעלות האלה נחשבות אצלו." - זה אריסטוטליס קלאסי

אז אמנם נכון, הרמב"ם הוא פילוסוף חוקר יהודי והמהר"ל הוא מקובל, אבל אם אנחנו מבינים מדבריהם משהו (ואפשר שהבנּו נכון ואפשר שהבנּו שלא נכון), אין לומר שזו שיטת הפילוסופיה היהודית בהכרח וזו שיטת הקבלה בהכרח... שהרי ברור שכל שיטה כוללת הרבה יותר מהרמב"ם לבדו או המהר"ל לבדו...
אבקולמוס הנפש.

א: תכתוב מילים יותר ברורות.. שגם אני הפשוט אוכל להבין אותם..

ב: תתווכח עם המחבר של פניני התניא.. נראה לי שיהיה לך קצת קשה..

א. מחילה... להבא...נגרינסקי
ב. נראלי יהיה לי קשה יותר להשיג אותו...

אני אין לי פנאי לחקור כל דבר שבעולם, בודאי לא בו־זמנית...

אם ממש חשוב לך שאני אגיע לאמת שאתה רוצה שאהיה בה, מוזמן אתה להפנות אותו או מי מדרכו אלי...
אמרתי שיהיה לך קשה להגיע אליוקולמוס הנפש.

א: כי הוא נפטר לפני שנה וחצי בערך

ב: אחפש לך משהו כזה, השאלה אם באמת אביא לך מספר טלפון, אם תתקשר ותברר את העניינים.. אחרת חבל לי על המאמץ..

טוב, אני הולך, אחזור אח''כ ואראה את תגובותיך..קולמוס הנפש.

..נגרינסקי
ב. שוב, אני אין לי פנאי לחקור כל דבר שבעולם, בודאי לא בו־זמנית...
כך, שתהיה בטוח שאם תביא לי מספר שלמישהו, לא אתקשר אליו בקרוב...

אם ממש חשוב לך שאני אגיע לאמת שאתה רוצה שאהיה בה, מוזמן אתה להפנות אותו או מי מדרכו אלי...
איך אפנה אותו אליך?קולמוס הנפש.

אני לא יודע מי אתה, איפה אתה גר, מה המספר טלפון שלך.. איך אני אמור להפנות אליך משהו.

דרך אגב, מותר לשאול בן כמה אתה?

תפנה אותו לכאן...נגרינסקי
בן 20. למאי נפקא מינה?
אני לא הולך להפנות את הרב שלי בישיבה לפורום הזה..קולמוס הנפש.

נגרינסקי, יש לי שאלה אליך.קולמוס הנפש.

הרבי מליובאויטש הוא אישיות מוסמכת בשבילך? 

(לא בקשר לדיון על התניא)

כן ולא...נגרינסקי
הוא אישיות מוסמכת אבל לא לכל דבר...
כמובן שלא דבר פשוט הואיחידי
שהקבלה היא פנאנתאיסטית. זה תלוי בפרשנויות השונות שניתנו לה ע"י מקובלים שונים
מסכים...נגרינסקי
אבל אני חושב שתורת הצמצום בחב"ד היא כן כזו...
אם לא גרוע מכך...יחידי
אפשר הסבר?קולמוס הנפש.

פנאנתאיסטית.=?

רבו הפרשנויות והדיוקיםיחידי
בגדול, גישה שסבורה שהמציאות מתקיימת "בתוך" ההוויה האלוהית
זאת אומרת, שכל דבר הוא הקב''הקולמוס הנפש.

והצמצום אינו כפשוטו.

כן?

לפי זה, כל דבר הוא הקב"הנגרינסקי
אבל הקב"ה הוא "לא רק" העולם...

גם לפי חב"ד הצמצום הוא אינו כפשוטו...
אבקולמוס הנפש.

א: ברור שהקב''ה הוא לא רק העולם, יש דעה שסוברת אחרת?

ב: נראה לי שזה קצת טעות לאמר ש''גם חב''ד''.. כי זה אחד הדברים הבסיסיים בחסידות חב''ד, שהצמצום אינו כפשוטו.

א. כן...נגרינסקי
א. ראה נניח אצל שפינוזה שטוען פנתאיזם. דהיינו, העולם הוא האלוהים ואלוהים הוא העולם...

ב. חב"ד לא המציאו את הרעיון הזה... אין להם בעלות על הצמצום וסדר ההשתלשלות וכל זה... הם אימצו את זה. אמנם פה ושם שדרגו קצת, אבל הרעיון לכשעצמו לא חדש ככ...
אבקולמוס הנפש.

א: אתה נותן כופר כדוגמא? דיברתי על דרך ביהדות.

ב: לא אמרתי שהם ''המציאו'' את השיטה, אמרתי שזה דרך יסוד שלהם. לא משנה, התכוונו כנראה לאותו עניין.

א. כן.נגרינסקי
גם לכופרים יש דעה...
אבל אם תרצה ביהדות, יש את הדוגלים בטרנסצנדנטיות לפיה אלוהים הוא אינו העולם והעולם הוא אינו אלוהים...
רוב חכמי ימי הביניים דגלו בגישה זו...

ב. אז בסדר...
א.קולמוס הנפש.

א: לא אמרתי שאין להם דעה.. אמרתי שזה לא נוגע לענייננו. כי אנחנו מדברים על נושאים שאין לכופר הזה שום חלק בהם, ושום זכות לחוות דעתו.. ובטח שלא לצטט אותו..

ב: נכון, אבל לא שסוברים שהקב''ה הוא ''רק העולם'', שזה נדמה לי מה שכתבת מקודם בקשר לדעה זו.

א. מכופרים אפשר ללמוד המון...נגרינסקי
חבל שלא ליתן להם זכות ביטוי...

ב. כתבתי "לא רק" העולם...
לפי השיטה הטרנסצנדנטלית, זה אפילו לא זה...
לא משנה.קולמוס הנפש.

א: אפשר ללמוד מה הטעויות, ומה לא לעשות. לא לצטט מהם כמקור, ''הנה, כך האמת''.. אפילו כופר אמר את זה..

ברור שהוא היה חכם מאד, אולי אפשר לאמר אפילו גאון, אבל אי אפשר לצטט אותו כמקור להשען עליו בענייני קדושה..

למה לא?נגרינסקי

נגרינסקי, מתפלא עליךהָיוֹ הָיָה

אתה חושב שבדברים שיש לנו עליהם ויכוחים ודיונים ודעות בתוך חכמי ישראל, אנו ניקח ק"דעה" בעלת משקל כופרים???

מציע לך לקרוא את מש"כ ע"ז הרב הנזיר, שמי כמוהן ידע פילוסופיה וכו',

ועוד יותר ממנו היה מסוייג הרצי"ה

כן...נגרינסקי

וכמו שכתב הרמב"ם "קבל האמת ממי שאמרה"...

הרב הנזיר בעצמו למד מדברי הכופרים ומהפילוסופיה שלהם והשתמש בהם...

לכן בדיוקהָיוֹ הָיָה

הפנתי אותך דווקא אליו, כי יש לו ע"ז מאמר מאוד מסתייג, ואם הוא אמר...

אם אתה רוצה את המאמר, כתוב לי בפרטי.

לגבי ההתעקשות של קבל את האמת, צר לי, אבל זה לא כשהיא היפך התורה, ודברי ראשונים ואחרונים הם תורה, וצריך כנראה לדחות את התזה שלו, זה לא שיש לו איזה ראיות חותכות מי יודע מה, וכולנו מכירים גם את שאר הפילוסופיה

וגילוי נאות, אני אוהב פילוסופיה, ולומד אותה בשקיקה, וגם של כופרים, אבל לא דוחה מפניהם דברי רבותינו.

לא אתנגד אף פעם לקבל מאמרים מחכימים...נגרינסקי

האמת לא יכולה להיות מנוגדת לתורה... לכן, אם ישנה אמת מחוץ לתורה, אזי היא רק מוסיפה לה..

במקרה דנן, פשוט שאין אמת בשיטת שפינוזה לגבי הפנתאיזם, לא הבאתי את הדוגמה הזו כדי להראות שהיא אמיתית. הבאתי אותה כדי להראות שהיא קיימת...

אה, יופי. אז כולנו מסכימים..קולמוס הנפש.

אבל שוב, מה זאת אומרת שהיא קיימת? אם אנחנו מתווכחים באיזו צורה אלוקים קיים, והיה איזה עובד אלילים מאד חכם פעם, והוא אמר שח''ו אלוקים קיים בתוך פסל של פיל עם שש זרועות ובטן שמנה, והוא היה חכם.. אז גם אותו תביא כ''דעה קיימת''? פשוט שלא, אז מה ההבדל?

למה שלא אביא אותה כדעה קיימת?נגרינסקי

אם אותה דעה עלי להתמודד איתה ו\או אני יכול ללמוד ממנה אז אתייחס אליה כדעה קיימת...

יש בזה שני צדדיםקולמוס הנפש.

מצד אחד, קבל את האמת ממי שאמרה.

מצד שני, יכול להיות שיש בעיה עם זה, כמו הסיפור עם ר' אלעזר המודעי(נראה לי) שנהנה מדבר שהוא שמע ממין, ולכן האשימו אותו הממשלה שהוא נוצרי. 

אז צריך להזהר עם זה.

אל דאגה...נגרינסקי

הממשלה לא תעשה לי כלום...

אתה צוחק?קולמוס הנפש.

כל העניין שמדובר שם, זה שהוא פשפש במעשיו לדעת למה מגיע לו כזה עונש מהשמיים כי בכל דבר, יש הוראה, ואם קרה לו כזה דבר, זאת אומרת שיש בו שמץ מהדבר הזה, והוא לא קלט איך יכול להיות כזה דבר אצלו, ואז שאלו אותו ''אולי קרה  ששמעת משהו ממין, ונהנית מזה? ואסור להנות'' ואז הוא נזכר שאכן קרה כזה דבר. ועל כך הגיע לו העונש מהשמיים, ז''א שיש בעיה בלהנות ממשהו שמין אומר, ראה גם פרק ח' בתניא(אני חושב פרק ח', אם לא אז פרק ז') בקשר לחכמות אומות העולם בכללי, וק''ו לחכמת כופר.

יש הבדל בין למידת האמת ממיןנגרינסקי

לבין הנאה ממין...

דבר האמת הוא המטרה ולפיכך, אין פסול בקבלתו ממי שאינו איש אמת. כיוון שאנו שמים פעמינו למאמר ולא לאומר...

לעומת זאת, אם אין המטרה האמת אלא ההנאה בקשר למין, אזי האדם מאבד את מטרת האמת בעבור דברים טפלים כגון ההנאה. והיא, ההנאה, היא פנייה לאומר ולא למאמר. וזו הבעיה. הנאה מהמין לא רק שאינה מקרבת לאמת אלא גם מרחיקה ומדבר כזה ראוי להתרחק...

אבל הוא אמר לו דבר אמתקולמוס הנפש.

הוא אמר לו דרשה על פסוק, (נראה לי בקשר לאתנן זונה, ומה שכן אפשר לעשות איתו) וכנראה שזו הייתה דרשה אמיתית, והוא נהנה מהאמיתות שבה, ובכ''ז, כיוון שזה הגיע ממין, היה עם זה בעיה.

אז בגלל שמין אמר דרשה חכמה אסור לשתמש בה לעולם?נגרינסקי

ודאי שאפשר לשתמש בה. העניין הוא האם האדם נהנה מהאמת או מכך שהיא הגיעה מהמין...

ברור שהוא נהנה מהאמת ולא מזה שהיא הגיעה מהמין.קולמוס הנפש.

אתה לא מכיר את הסיפור הזה בגמרא?

תסתכל שם, אני כמעט בטוח שהוא לא נהנה מכך ש''אפילו מין אומר כזה דבר''

אלא מהדרשה עצמה, שהייתה משהו חכם ואמיתי.

כרגע אני לא מוצא את המקור...נגרינסקי

צריך לראות בפנים...

אם אזכר בהמשך אכתוב לך, יש מצב בברכות או סנהדרין?קולמוס הנפש.

אולי ישיבשפיץ יזכור

ע"ז י"ז-י"ח עיי"שהָיוֹ הָיָהאחרונה

אתה אמרת⁦נגרינסקי
ריה"ל חי לפני הרמב"םש מ ע ו ן

צודק.הָיוֹ הָיָה

טעות שלי, אני באמת מנסה להזכר למה היה זכור לי ככה.

בכל מקרה לעצם העניין כמ"ש, זה דבר שנתחדש אצל הרמב"ם וריה"ל,

ואולי אצל רס"ג טיפה לפני"כ.

אני לא חדשההרהמורניק

למה כ"כ משעמם פה?????

כולם כבר התבגרו ועברו לצמ"עאיגנוטוס פברל

או לשטו"ל

לא ככה - נהיה יבש כי לא מצטרפים חדשים במקום אלוGini
שהתבגרו ועברו לפורומים של הגילאים היותר גדולים 
כולנו יבשים 🙁🙁Gini
וואלה!! אני גםההרהמורניק
אני חדשההודיה לה':)אחרונה
למה באמת
חיפוש קוראים לסיפור קצר שעומד לצאת לאוראורנשטיין

מחפשת קוראים/קוראות מהמגזר הציוני-דתי, כדי לקרוא סיפור זכרונות קצרצר של יוצא ברית המועצות לשעבר, ולענות על כמה שאלות. 

הסיפור באורך 38 עמודים. 

פרטים על הספר:

השעון המתקתק במרתף - סיפור מהווי נערותו של הרב מיכל וישצקי, מאחורי מסך הברזל. 

תקציר:

ברית המועצות, תשט"ו. סדרי הלימוד של מִיכֵל וישצקי די רגילים: לימוד גמרא בבוקר, ולימוד חסידות עם אביו אחר הצהריים – שחזר מגלותו בקזחסטן חודשיים קודם לכן.

אלא שאז החסיד האגדי, ר' מענדל פוטרעפאס גם משתחרר ממאסר פתאום. הוא מאתגר את מיכל בסדרי לימוד חדשים – המובילים בקלות לרצף סיכונים חדש.

עד להימור הגדול מכולם. 

מעניין אתכם?
כתבו לי ואשלח לכם את המסמך:
יהודית אורנשטיין -
0553075722
yehuditorens@gmail.com

את יכולה להפסיק להספיםנקדימון

אף אחד לא רוצה פה לקרוא את מה שאת מציעה. אין לזה היענות.

אין כמעט אנשים חדשים שמצטרפים לפורומים אז מה שאת עושה זה פשוט לטמטם לנו את המוח.

אולי די כבר?!

נשמע סיפור מענייןקעלעברימבאראחרונה
חיפוש קוראים לסיפור קצר שעומד לצאת לאוראורנשטיין

מחפשת קוראים/קוראות מהמגזר הציוני-דתי, כדי לקרוא סיפור זכרונות קצרצר מהווי נערותו של יוצא ברית המועצות לשעבר, ולענות על כמה שאלות. 

הסיפור באורך 38 עמודים. 

פרטים על הסיפור:

תקציר:

ברית המועצות, תשט"ו. סדרי הלימוד של מִיכֵל וישצקי די רגילים: לימוד גמרא בבוקר, ולימוד חסידות עם אביו אחר הצהריים – שחזר מגלותו בקזחסטן חודשיים קודם לכן.

אלא שאז החסיד האגדי, ר' מענדל פוטרעפאס גם משתחרר ממאסר פתאום. הוא מאתגר את מיכל בסדרי לימוד חדשים – המובילים בקלות לרצף סיכונים חדש.

עד להימור הגדול מכולם. 

מעניין אתכם?
כתבו לי ואשלח לכם את המסמך:
יהודית אורנשטיין -
0553075722
yehuditorens@gmail.com

הנוער הדתי לאומי לאן הוא הולך בצבא ?אביגיל מלאך

האם אתם חושבים שכל הנערים של הציבור הדתי לאומי מכוון ליחדות עילית או גם למקומות רגילים אחרים ?

הציבור הדתי לאומי - מגיע לכל היחידות והתפקידיםזמירות

בדיוק כמו בחיים האזרחיים

הציבור הדתי לאומי לא מתרכז בגבולות גזרה צרים - אלא נמצא בכל מגוון החיילות והתפקידים, קרביים, תומכי לחימה, ג'ובניקים, אנשי מחשוב, כלכלה, הנדסה, המון עתודאים שמתפזרים בכל יחידות הצבא עם סיום התואר בכל מגוון התפקידים הפתוחים בעתודה האקדמאית.

ובהמשך בחיים האזרחיים- בכל ענפי המשק, הכלכלה, התעשייה, האקדמיה, חקלאות, מסחר 

..יהודי חסידיאחרונה

אבל בוודאי שיש הרבה הכוונה בציבור הדתי לאומי לצאת דווקא לתפקידים משמועתיים ומובילים בכל מקום ובפרט בצבא

הפצות!!יהודי חסידי

ב"ה אנחנו זוכים להקים ארגון שיעודד את כולנו ביחד לצאת להפצות, להתחבר לצמא הגדול שיש בעם ישראל להתחבר לאבינו שבשמיים.

הארגון הוקם אחרי שבסוכות האחרון היה אירוע גדול בתל אביב - 'טולולולב - נוטלים לולב בתל אביב' שהשתתפו בו למעלה ממאתים בחורי ישיבות מישיבות שונות, ולמעלה מ-10,000!! יהודים זכו ליטול לולב.

בעז"ה ביום חמישי הקרוב יהיה אירוע השקה בהתוועדות 'צמאה' של הישיבות גבוהות __מגיעים ומתחברים דפוס .pdf

יצא עלון יפה, עלון (6).pdf מוזמנים לראות.

כמו כן יש אתר נחמד מתחברים - הנקודה היהודית שלי | קירוב לבבות והפצת יהדות

אשמח לתגובות....

וואודומיה תהילה
מדהים!
קצת תמונות מהפעילותיהודי חסידי

וקצת תמונות מהאירוע בבניני האומהיהודי חסידי
סיפוריהודי חסידיאחרונה

אחד הפעילים זיהה אדם שהניח תפילין בשבוע שעבר והציע לו להניח שוב. להפתעתו, האיש ענה: "לא". כשנשאל מדוע, הוא הסביר בחיוך: "בפעם הקודמת שהנחתי אצלכם, הרגשתי התעוררות כל כך גדולה, שלא רק שקיבלתי על עצמי להניח בכל יום – אלא שכבר הזמנתי דוכן תפילין קבוע למספרה שלי!"

הופכים את העולם!
מתחברים - הנקודה היהודית שלי | קירוב לבבות והפצת יהדות

מחפשים בני נוער לכתבהדבדב

לכתבה על שמירת נגיעה לנוער דתי לעולם קטן (השבועון)

מחפשים: שני בנים ובת (דתיים) - לראיון קצר בטלפון

על איך הם רואים את הדברים, מה המצב בשטח בנושא ועוד מספר שאלות.

אפשר גם אנונימי אם לא נוח בשם המלא.

אם מתאים לכם - אנא פנו לנדב בווטאסאפ בלבד 0545645411

תודה  

כתבה לנוער על שמירת נגיעהדבדב

לכתבה על שמירת נגיעה לנוער דתי לעולם קטן (השבועון)

מחפשים: שני בנים ובת (דתיים) - לראיון קצר בטלפון 

על איך הם רואים את הדברים, מה המצב בשטח בנושא ועוד מספר שאלות.

אפשר גם אנונימי אם לא נוח בשם המלא.

אם מתאים לכם - אנא פנו לנדב בווטאסאפ בלבד 0545645411

תודה  

חיפוש קוראים לסיפור על נער מתבגר מאחורי מסך הברזלאורנשטיין

מחפשת קוראים/קוראות מהמגזר הציוני-דתי, כדי לקרוא סיפור זכרונות קצרצר מהווי נערותו של יוצא ברית המועצות לשעבר, ולענות על כמה שאלות. 

הסיפור באורך 38 עמודים. 

פרטים על הסיפור:

תקציר:

עד להימור הגדול מכולם. 

אולי יעניין אותך