עבר עריכה על ידי והוא ישמיענו בתאריך י"ד באייר תש"פ 17:18
אני לא יודע מה הבנת מדבריי, הענין הוא בכלל לא האחוזים, אתה שוב נצמד לזה.
אני אומר דבר כזה: יש אדם שהתורה היא הלב של החיים שלו- "יתמוך דברי לבך", ויש אדם שהתורה נפרדת ממנו.
כמו שאמרת, אדם שמואר מהתורה. היא פה, היא נגלית ומוחשית.
לגבי הצדדים השונים- אם תשים לב תראה שגם אצל גדולי ישראל לאורך הדורות יש ענקים בהלכה, יש ענקים בפילוסופיה, יש ענקים באגדות- 'רבנן דאגדתא', יש כמובן כאלה שהם הרבה בחינות ביחד, והמשותף לכולם זה שהם חיים את התורה.. ולא חסרים גם בחורים כאלה כיום, במו עיני ראיתי.. אנשים שרואים על הפנים שלהם שכינה. זה חי וקיים..
אמרת שהענין הזה מורכב. אני לא רואה מורכבות, כל אחד צריך למצוא את המקום שלו ולהיות מחובר אליו, שהמקום הזה יאיר מתוכו. בודאי שזו עבודה גדולה, אבל הנושא עצמו (שעל זה דיברת) לא כזה מורכב לענ"ד..
אבל, יש אנשים, ואני בכללם, שלא שם. לא שם עדיין.. התורה עדיין לא נוכחת בחיים שלי כמו שהרצון שלי באמת שואף. ב"ה יש עוד עבודה...
ברור שאני מעריך את המקום שלי, ויודע גם להשלים איתו. אבל לרגע לא חושב לכבות את השאיפות שלי בגלל שאני עדיין לא שם. גם הרב קוק מדבר על זה, שאסור לכבות שום שלהבת רוחנית מעל המזבח, אסור לכבות שאיפות. אסור בתכלית האיסור...
"את הצמאון האלהי, הבוער וסוער בשלהבת עזו בלב, אסור לכבות. אם כל המכבה גחלת מעל המזבח הגשמי, עובר הוא בלאו של 'אש תמיד תוקד על המזבח לא תכבה', קל וחומר המכבה גחלת רוחנית עליונה מעל גבי המזבח הרוחני, המלא חיי קודש, הלב הישראלי. אמנם צריכים תמיד להוסיף אש מן ההדיוט, בשכל טוב, בחכמה ובבינה, באור תורה ונר מצוה, כדי שתהא השלהבת עולה ומתרוממת, עולה ומוסיפה כח וגבורה, בכל הדרגות של החיים, מרום רקיעא עד ארעית תהומא"
(אוה"ק ג', עמ' ר"י)
אם נוציא דברים מפשוטם נגיד: דע מאין באת, כן, תעריך את הדרך שעברת, ולאן אתה הולך- תחשב את המסלול ככה שבסוף אתה מגיע לעוה"ב, לא משלים עם המקום שלך, לא מקצץ לעצמך את הכנפיים.. בכלל המקום האמיתי שלך הוא לא הצד הנגלה שלך, המקום האמיתי שלך הוא הרצון שלך- היסוד של האדם והעולם זה הרצון..
הרב קוק זצ"ל, ענק שבענקים, אמר:
"שאיפתי הגדולה היא לחבר. מי שאמר עלי כי נשמתי קרועה - יפה אמר. בודאי היא קרועה. אי אפשר לנו לתאר בשכלנו איש שאין נשמתו קרועה. רק הדומם הוא שלם, אבל האדם הוא בעל שאיפות הפכיות, ומלחמה פנימית תמיד בקרבו. וכל עבודת האדם היא לאחד את הקרעים שבנפשו על ידי רעיון כללי, שבגדלותו ורוממותו הכל נכלל ובא לידי הרמוניה".
הנשמה שלו כל הזמן נקרעה בין מצוי לרצוי, לא שהוא לא חי בשלום עם עצמו, בוודאי שכן, אבל הנשמה שלו השתוקקה.. כל הזמן להתקדם, לחיות יותר, את התורה, את החיים. כל הספר חדריו מלא מזה.. כל ספרי הרב בכלל משקפים את הנשמה הגדולה שלו.
ככה אני רואה את זה.
לפעמים בשיטות טיפוליות מסויימות (בעיקר במאה האחרונה), שבודאי יש בהן צד מאוד נכון- אומרים לך להשלים עם עצמך, זה מעולה, זה נפלא, אבל הם שוכחים את הצד השני- יש לי לאן לשאוף, כי הרצון שלי מעיד על המקום האמיתי שלי.
לפעמים אנחנו מושפעים מהשיטות האלה ושוכחים את זה. התפקיד שלי הוא לא להשלים עם עצמי, להשלים זה דבר אמיתי- לשמוח בחלקי, להודות על כל הטוב, להכיר במעלותיי, ובדרך שעברתי. אבל אסור שזה ייגמר בזה...
כל עוד אני לא חי את התורה, כל עוד אין רוה"ק באומה, כל עוד אני לא במקום המקורי שלי- יש פה לא חסרון, כי אם מום ומחלה (הרב קוק באורות ישראל). ומי שלא חולה לגמרי- יודע שהוא חולה, ורוצה להגיע לשם. למקום הבריא, הנכון, גם לו כאדם פרטי. שהקשר ביני לבין התורה יהיה תמידי, לא ייפסק