תפתחופצלשית לרגע:)

טוב אז ככה, בעקרון יש לי ניק אחר. אבל לא באלי שיזהו אותי אז פתחתי פצלש😁

אז יש לי שאלה.

אשמח אם תחשבו על זה ותכתבו מה דעתכם

נגיד שאז באותו הזמן שנברא היקום איך שזה לא קרה נוצרו כמה אבי טיפוס או איך שלא קוראים לזה של מוחות, מכל המוחות נשאר המוח המוצלח ביותר וזה בעצם המוח יש לנו.

מוצלח מאיזה בחינה?

לא הכוונה למוח שמסוגל להגיע להכרת המציאות והבנת האמת בצורה הטובה ביותר הכוונה למוח שיש לו את יכולת ההישרדות הכי טובה.

כלומר, אם יש מוח שהיה מסוגל להגיע להכרת האמת אבל אותה יכולת הפריעה לו לשרוד הוא פשוט נכחד. לדוג', מוח שהבין שאין טעם להוליד ילדים יכול להיות שזה באמת נכון ואמתי שאין שום צורך וסיבה להוליד ילדים אבל מוח שמסוגל להגיע להבנה הזאת פשוט נכחד כי לא הייתה לו המשכיות ולכן הוא נעלם.

ולכן אין לנו שום דרך להגיע לאמת כי גגם אם אנחנו חושבים שמשהו נכון אז זה לא באמת אומר שזה נכון, זה אומר שזה עווזר לנו לשרוד.

אין לנו שום כלים לבחון בהם את המציאות ולכן אין שום עדיפות לשום דעה של אף אחד הכול ספק ואין שום דרך לדעת את האמת.

ואין שום דרך להוכיח שהתאוריה הזאת לא נכונה כי תחשבו על זה שנייה אם זה באמת נכון אז גם אם נחשוב שזה לא נכון ובאמת באמת נמצא הוכחה שיא המשכנעת שזה לא יכול להיות זה לא אומר כלום כי אם זה נכוון אז אתה הישרדותי ואין לך שום יכולת להגיע לאמת ולכן גם אם תשתכנע שזה לא נכון זה לא אומר שזה לא נכון זה אומר שהמחשבה שזה לא נכון עוזרת לך לשרוד.

מתייגת:

@חברים מקשיבים

אין לזה סוףמשתדל לחפש
לתיאוריות האלו, המציאות היא מה שאנחנו חווים כרגע, אין מה לחשוב אחרת...
ראיתי פעם איזה ספר שמתייחס לזה ממש יפה... כשאזכר אעתיק לךשמינייייייסט

לא... "קליק"שמינייייייסט

הרב ישראל יצחק בזאנסוןשמינייייייסט

יש יותר מדי הנחות יסוד בתיאוריה שלך___

א. העולם התפתח ולא נברא.

ב. מכל המוחות נשאר רק סוג אחד.

ג. הוא המוצלח ביותר.

ד. המוצלח ביותר="הישרדותי".

ה. "סוג מוח"= חשיבה אחידה.

לא סיימתי עם ההנחות, אבל נמאס לי לחפש אותם.

על איזה הנחה את רוצה שאערער קודם? אני יכול לפרוך את כולם בקלות, זה רק יקח זמן.

בכל מקרה, להגיע מתוך הנחות כאלה למסקנה חד משמעית ש"אין לנו שום כלים לבחון את המציאות", זה די מגוחך.

יש כמה דרכים להראות שהתיאוריה הזאת לא מסתברת.

"אין שום דרך להוכיח שהתאוריה הזאת לא נכונה"? אין שום סיבה להניח שהיא כן נכונה.

הספקנות הזאת נשמעת לך הגיונית?! זה בסה"כ ניסוח יפה של בלבול-מוח.

ושימי לב למסקנה המגוכחת הבאה: "אין שום עדיפות לשום דעה של אף אחד"- וזו מסקנה חד משמעית ומוכחת!

אבל... לפי זה אי אפשר להוכיח שום דבר, ואין שום עדיפות לדעה הזאת על פני כל הדעות האחרות... אז איך המסקנה הזאת יכולה להיות מוכחת? צוחקצוחקצוחק

האמת היא שצריך לבחון כל טענה בכלים לוגיים, ולהגיע למסקנות לפי השכל שלך. להקשיב לדעות אחרות, אבל להגיע בעצמך למסקנות מוחלטות.

בקיצור, כשאת קוראת או שומעת דברים כאלה תהיי ביקורתית. נשמע שמישהו ניסה להכניס לך בדלת האחורית מסר סמוי של פוסט-מודרניזם הזוי.

נו, איך בדיוק הם יכולים *להוכיח* ששום דבר לא מוכח?___

ואני אגלה לך סוד: יש גם הרבה מאד דברים שהשכל שלנו כן מסוגל להבין! חידוש, הא?

למשל: התיאוריה המגוכחת הזאת בסה"כ מנסה להכניס השקפת עולם בדלת האחורית.

שוב:___

אין שום סיבה להניח שהתיאוריות הנ"ל נכונות. להפך, יש כמה סיבות טובות להניח שהן לא נכונות.

(גם אם נניח שאי אפשר להוכיח לגמרי, אפשר להפעיל קצת את השכל ולחשוב מה יותר מסתבר)

עמנואל דקארט בספרו "הגיונות" עוסק בזה.הָיוֹ הָיָה

תמצות מדבריו אפשר למצוא בספר "הזמנה לפילוסופיה" של ד"ר יובל שטייניץ.

ממליץ לך לקרוא, אם את רוצה שאפרט כאן - תכתבי, (פשוט לא בא לי להקליד סתם)

מלבד שניתן לענות עוד תשובות (במחילה משאר המגיבים, לא רוצה לצאת מתנשא אבל נראה לי שפספסתם את הנקודה שהיא רוצה), שפותרות בדרך אחרת את הבעיה, תכתבי מה את מעדיפה (בעיקרון אולי הייתי מאריך, אבל אני גם  כבר עייף, אז בכל מקרה מעדיף להמתין למחר, רק שתדעי שזה לא קושיה ללא פתרון.)

אני אשמח אם תוכל לפרטפצלשית לרגע:)

אשתדל:הָיוֹ הָיָה

עד כמה שאוכל.

ראשיתו של הפולמוס הזה נעוצה בעצם בפרדוקס הצב ואכילס של זנון, המכונה "בעיית הדיכוטומיה" בו הוא הוכיח לוגית דבר ההפוך ממה שרואים בעיניים, מה שהיה אמור ליצור פקפוק ביכולת החושית לדעת את האמת.

(תקציר הפרדוקס ההוא, אם נפתח בתחרות בין צב לאכילס (שהיה האצן הכי גדול אז) אבל ניתן לצב פור של 10 מטר קדימה, האם אכילס יעקוף אותו? ובכן, לוגית, ניתן להוכיח שלא, שהרי כדי לעקוף אותו, הוא צריך קודם להגיע  אליו, ואת זה הוא לא יכול לעולם לעשות  כי הרי עד שהוא יגיע אליו, הצב יתקדם עוד טיפונת, ובזמן שהוא יעבור את הטיפונת הזו, הצב יתקדם עוד טיפטיפה, וכן הלאה על זו הדרך, ואם אנו רואים במציאות שהוא עוקף - אין זה אלא כי חושינו מטעים אותנו!)

במשך שנים זכה זנון לקיתונות לעג על התיאוריה המוזרה שלו... אך אח"כ היא הפכה לאבן יסוד בפילוסופיה, ואכמ"ל.

ובבוא דקארט - הוא טען - הלא יש לנו יכולת לגלות על מקרים בהם בבירור חושינו מטעים אותנו, לדוגמא אם נכניס מקל לכוס מים, שנראה אותו כשבור - בעוד דהוא אינו כן, וא"כ - הלא אפשר שכל חושינו מטעים אותנו, ואנו איננו יודעים!

מכאן, אמר דקארט, עלינו לחפש את הדברים הבסיסיים ביותר, שאינם מסופקים כלל, ומהם נתחיל את ידיעותינו, לשם כך עלינו להסיר את כל מה שאנו משיגים על ידי החושים, הוא הוסיף ופסל עוד ועוד, כי אולי הננו חולמים, - ולכן אין גם לדעת על עצם קיומם של החפצים אשר לגבי תכונותיהם מטעים אותנו החושים. ועוד, כי שמא ישנה ישות המעוותת את מחשבותינו, מה שמכונה טיעון השד המתעתע, שזו המקבילה לבעיה שאת הצגת, ואזי אפי' את המדעים האפריורים אי אפשר להניח כוודאיים, כי שמא אותו שד הוא הגורם לנו לחשוב ש2 ועוד 2 הם 4.

לבסוף, אמר דקארט, נמצא בידינו דבר ודאי, והוא - עצם קיומי, שהרי אם אני אינני - את מי מכשיל אותו שד? ואם אני חושב, ולו מחשבות מוטעות ככל שיהיו, אני הנני קיים בכ"מ.

משפט זה נחרט כ"אני חושב, משמע אני קיים" (זה תרגום לא מדוייק מצרפתית, בה נכתב החיבור, אך מספיק לנו...) כך הוא נכתב ב"מאמר על המתודה" ספרו הראשון של דקארט, אך לאחר שספג ביקורת - על כך שאם היה מערער על הלוגיקה, אזי לא היה שייך להשתמש בכל "משמע" שבעולם, ולשם כך, בספר הגיונות הוא השמיט תיבה זו וכתב "אני חושב, אני קיים" בהסבירו שאין בזה צורך ל"היסק" לוגי, אלא זוהי אינטואציה פנימית שאיננה תלויה בנכונות ההיגיון.

מכך כך הוא המשיך, שאף יש לנו ודאות בקיומו של ספק בעולם, שהרי אם לא נהיה ודאים בזה - הרי שבזה גופא יצרנו הטלת ספק... משכך, היו שאיחדו את משפטיו ל"אני מטיל ספק, משמע אני חושב, משמע אני קיים", מה שיכול לעקוף עוד בעיות, ואכמ"ל.

[טיעון זה מכונה "הקוגיטו"]

מכאן המשיך דקארט להוכיח על העולם בדרך הבאה: מאחר ויש בתודעתי מושג של אלהות, דהיינו ישות שאיננה בעלת חסרון כלל, הנה עלי לשאול - מניין לי מושג זה? הלא מעולם לא נתקלתי במישהו כזה, ואני עצמי בודאי אינני כזה, אז מהיכן נכנס לתודעתי עצם המחשבה על כך?, אות הוא, אמר, כי קיימת ישות זו, והיא היא שהחדירה למוחי את קיומה, ובהיות שרמאות ושקר, בהכרח תלויים באיזה חסרון - בוודאי אין האלהים רמאי, ואם הוא נותן לי לראות את העולם וכו', אות הוא כי אכן הוא קיים (העולם)! 

אני מתנצל שבקטע האחרון קיצרתי, בעוד שהוא הכי משמעותי לך, אבל בהיות שהוא הכי מורכב, ואני עצמי טרם ירדתי לעומקו, כל שכן שקשה לי להסבירו, ועוד יותר מכך - בכתב, לכן הבאתי בקצרה את העיקרון, תוכלי להמשיך ולהרחיב! (בהגיונות הוא מביא עוד 2 ראיות לקיום הא-ל, אבל הסתפקתי בפשוטה, ממליץ לקרוא את הספר, לשונו אינה קשה מדי, אם כן יהיה קשה - התחילי בלקרוא את ספרו הנ"ל של שטיייניץ)

אם השד מתעתע בך, אז אתה קיים.בן חורין

אחרת במי הוא מתעתע? הוא מרמה מישהו אחר כדי לשכנע אותך (הבלתי קיים) שאתה קיים?

אם הוא מרמה אותך- אז אתה בהכרח קיים.

ואפילו אם אני אשליה- אני משהו. והמשהו הזה הוא אני, ולכן "אני" קיים. כלומר בעצם שקיימת איזושהי ישות, שלפחות חלק ממנה זה התודעה שלה, והיא מסוגלת להבחין בקיום של עצמה. 

ההגיון שלי אומר את זה?בן חורין

אתה לא יכול בו זמנית לטעון שההגיון שלי אומר את זה ואני לא יכול לסמוך עליו, ובו בזמן לטעון שאני לא קיים...

אם ההגיון שלי אומר, אז זה לא משנה אם אני סומך עליו או לא- הוא קיים.

לשם משל ניקח אשליות ראייה. אתה יכול לטעון שמישהו מרמה את העין שלי. אבל אתה לא יכול לטעון שהוא מרמה את העין שלי אם העין שלי לא קיימת.

ועכשיו נלך צעד אחורה, נניח שהוא מרמה את המח שלי להרגיש שיש לי עין, אז לפחות יש לי מח. ועכשיו נלך צעד אחורה, נניח שהוא מרמה את המחשבה שלי שיש לי מח ... אז לפחות אני חושב. אבל יותר אחורה מזה אתה לא יכול ללכת, כי אז אין את מי לרמות. בעצם כדי שתהיה רמאות או סתם טעות, אז תמיד צריך שתהיה מערכת פנימית שההשגה החיצונית שלה היא זו שמרומה. אי אפשר לפרוץ למחשב שלא קיים, אי אפשר להשלות עין שלא קיימת, אי אפשר לרמות מח שלא קיים, ואי אפשר לרמות ישות תבונית שלא קיימת. כדי שירמו אותי- אני חייב שתהיה לי ישות תבונית.

(אגב, אפילו את המחשב אתה לא יכול לרמות שהוא קיים- פשוט כי אין לו תודעה עצמאית. אתה יכול ליצור אצלו קלט פלט אבל לא חשיבה עצמאית, ולכן הוא יוכל לומר שהוא קיים, אבל לא יוכל לחשוב שהוא קיים)

אני לא מסכים שאפשר ללכת כל כך רחוק.בן חורין

יש סוגים שונים של טעויות. בעצם מה שדקארט אומר, זה שאתה יכול לטעון שהתודעה שלך היא תודעה כושלת, אבל לא שהיא לא קיימת.

אתה יכול להטיל ספק בפרשנות של דברים, שמא היכולת הפרשנית שלך היא כושלת, אבל לא במציאות שלהם. אתה יכול להטיל ספק במשמעות של הראייה שלך, אבל לא יכול להטיל ספק בעובדה שאתה חווה חוויה של ראייה. ואם אתה חווה איזושהי חוויה- אז יש לך איזושהי מציאות.

אנשים לפעמים מתבלבלים בין ספקנות לבין האפשרות להסקת מסקנות בלי מחויבות לחשיבה. זה ממש לא אותו דבר.

ספקנות היא לא חרטשנות. רק להמחשה- יש הבדל בין להטיל ספק בעובדה לבין לומר "אני לא יודע ולכן אולי חישהפמחמקםמ".

זה לא ענין של נכון ולא נכון.בן חורין

ספקנות לא יכולה להעניק משמעות לדברים שלא קיימים.

היא יכולה רק לטעון שתחום ההשגה שלי הוא יותר קטן ממה שאני יודע.

אבל עזוב, עייפתי מלהסביר. זה פשוט חתיכת כשל לוגי.

האמת שגם לי יש השגות על ההוכחה הזו,בן חורין

אבל כנראה שהדבר שעומד בבסיס הטענה, זה שכדי שמושג יהיה קיים אצלי, אני צריך שיהיה לי חוש מסוים שמסוגל לקלוט את הדבר הנ"ל.

למשל- אנחנו לא מסוגלים לתאר לעצמנו מציאות של יותר משלושה מימדים במרחב. (עם דגש על המרחב. מימדים מסוג אחר לא נחשבים). אנחנו גם לא מסוגלים לדמיין צבע שלא נמצא בספקטרום הראייה שלנו. (אנחנו יכולים לדמיין הרבה וריאציות של הצבעים המוכרים, אבל אלה רק שילובים ואפקטים בספקטרום המוכר. אין כאן צבע אחר)

אז העובדה שאנחנו מסוגלים לתאר לעצמנו מציאות של שלמות, אומרת שיש לנו השגה כלשהי של מושג השלמות. לשם כך- מחויב לומר שפגשנו שלמות, ואם כן השלמות בהכרח קיימת.

אני יכול להבין את הטענה, אם כי יש לדעתי להבחין בין דבר שהוא מורכב לבין דבר פשוט. אני לא יכול לדמיין צבע שאני לא מכיר, אבל אני יכול לדמיין שילוב צבעים שמעולם לא ראיתי, כיון שכל אחד מהם לבד כן ראיתי. כמו כן, אני יכול לתאר לעצמי שכמו שישנם הצבעים המוכרים לי, אז אולי אפשרי תאורטית שתהיה עין שתבחין בצבעים נוספים שאינם מוכרים לי. (כיון שכל אחד מהמושגים המדוברים בפני עצמו כן מוכר לי- עין, צבעים, ואפשרות של משהו שהוא ביכולת האחד ואינו ביכולת האחר.)

אם כן, כדי לטעון שהמושג בתודעתי מעיד על קיומו של הנושא המושג, צריך לטעון שהמושג כמו שהוא בצורתו המסוימת הוא דבר פשוט, שאינו יכול להיות רק הרכבה של מושגים אחרים שיש לי. (אני יכול להבין מה הבסיס בלטעון שא-להים הוא כזה, אבל זה ידרוש המון לוגיקה, ואני לא יודע אם בסופו של דבר זה יעבור את המבחן הנ"ל או לא)

^^^הָיוֹ הָיָה

זאת אומרת, כל דבר שהשד יכול להכניס לי לתודעה, הם דברים ששייכים לקטגוריה של האני, שהסקנו שקיים, ולכן יש לי "השגה" בדברים מסוג זה, או, לקטגוריה שלו, ואז יש לו את היכולת להכניס לי לתודעה.

אבל דבר שאין כלל קיום של סוג זה - כגון - ישות שלמה אבסולוטית, אין שום יכולת שיתקיים בתודעתי, או שהשד יגרום לה להתקיים. ודו"ק.

אני חושבבן חורין

שבשביל זה תצטרך להוכיח ששלמות (או סוג מסוים של שלמות כגון נצחיות, או קיום עצמי ולא מקרי, סיבה ולא מסובב, או אנערף מה) היא תכונה א-להית באופן מהותי, שלא נמצאת בשום דבר אחר. כי אם אנחנו יכולים להכיר את התכונה עצמה מתוך דברים אחרים, אז אני כבר יכול בעזרת הדמיון להרכיב את המושגים המוכרים לי באופנים חדשים.

זה ברורהָיוֹ הָיָה

שתפיסת האלהות שנמצאת במודעות שלנו, היא תפיסה שונה מהותית מכל דבר אחר, איך שלא תקרא לזה .

היי, פצלשית לרגע, נעלמת, האם את מסכימה? תגיבי.הָיוֹ הָיָה

מה שכתבתי טוב? לא מספיק? מעולה? יש לך מחלוקת? 

מה אומרת?

אוקי. יש משהו אחד שלא הבנתי. אם התאוריה הזאת באמת נכונה ובאמפצלשית לרגע:)

ת אותו שד מתעתע קיים אז כל ההוכחות שהבאת שמסתמכות על ההיגיון והחשיבה בכלל לא רלוונטיות, כי ברגע שיש שד שדואג להטעות אותנו באופן תמידי אז הוא גם מטעה אותנו לחשוב שזה לא נכון והוא לא קיים. לכן זה שאנחנו חושבים שהוא לא קיים זה יכול להיות משתי סיבות או שהוא באמת לא קיים או שהוא קיים אבל הוא מטעה אותנו לחשוב שהוא לא קיים...

שימי לבהָיוֹ הָיָה

אם השד מטעה, צריך שיהיה לו את מי להטעות, כן?

ואחרי שהנחנו שאני קיים, מתקדמים להניח שהשד לא יכול ליטוע בי תודעה של דבר שאיננו בנמצא, כי גם לי לא יהיה איל "לחשוב" על זה, וגם לשד אין תודעה על זה. ובהיות שיש לנו תודעה על אלהות נטולת חסרון, חייב להיות שהיא קיימת, ובהיות ששקר הוא חסרון, חייב להיות שהאל לא מרמה אותנו, וא"כ השד לא יכול להיות קיים. אז נכון שעשינו את כל הדרך הזו כדי להוכיח שהשאלה לא התחילה, אבל באמת אחרי שעשינו אותה - היא נפתרת...

ראיות אלו, כמו שכתבתי, אינן מסתמכות על הלוגיקה, דהיינו מה שאת קוראת חשיבה, אלא הן מוכרחות מצד עצמן, מהותית, ולא צריך לעשות בשבילן מה שנקרא "היסק" שהוא חישוב, שאכן יתכן שהשד מטעה אותנו בו. שימי לב! (זאת אומרת, מה ש"אני חושב" איננו ראיה ל"אני קיים" אלא מונח בו עצמו שאני קיים וכו')

עכשיו בסדר?

וואו, מעניין! הפצצתם בהרבה חומר למחשבהחברים מקשיבים
עבר עריכה על ידי חברים מקשיבים בתאריך י"ז באייר תש"פ 23:52

שלום לכולם.

כיוון שתויגנו, אנחנו שמחים להשתתף ולהגיב. או במילים אחרות: "אני מתויג – משמע אני קיים" (לפחות כאן בפורום).

דבר ראשון – היה מאוד מעניין ומרשים לקרוא את התגובות כאן. כל הכבוד לכולכם על ההעמקה וההתלהבות מהנושא. זה ללא ספק יכול לגרום לסחרחורת קלה גם לטובים שבינינו.

אם ננסה לקחת זווית קצת אחרת (לפחות לשם הגיוון), יש מצב שהדיון המעניין שפצלשית פתחה הוא פחות על עמדת היהדות בנושא, שעליה אפשר ללמוד באין סוף שיעורים וספרים, ויותר על ההרגשה שאולי יש משהו שאנחנו "מחמיצים" בתפיסה שלנו. קצת כמו ההרגשה הזאת ששכחנו משהו מאוד חשוב, ואנחנו לא מצליחים להיזכר במה. או שנדמה לנו שוב ושוב שלא נעלנו את הדלת, ואנחנו בודקים כמה פעמים כדי להירגע ולשחרר.

ההרגשה הזאת לא קשורה דווקא לאמונה או לדת, אלא לתחושה שהיינו רוצים שהקיום שלנו כאן בעולם יהיה קצת יותר מבוסס, מעוגן ובטוח. זאת הרגשה מאוד מובנת, והרצון להרגיש יציבות וביטחון הוא חשוב וטוב. היופי הוא שיש הרבה דרכים להגיע לתחושת הביטחון המנחמת: יש כאלה שנצמדים אל המדע, אחרים מתמסרים לדת כזאת או אחרת, ויש כאלה שמוצאים משמעות דווקא בעולם הטבע, או האמנות, או אפילו ביצירות של מדע בדיוני. בשביל הנפש המהססת, אי אפשר לומר שפתרון אחד הוא טוב יותר מהשני. כולם עונים באופן כזה או אחר על הצורך האנושי בוודאות, אמונה, תקווה ויציבות.

אז איך בכל זאת בוחרים במה להאמין ובמה לא? שאלה מצוינת (או, תודה רבה!). יש משפט יפה שאומר: "צריך כפר שלם כדי לגדל ילד אחד". למה הכוונה? הרי ילד יכול לגדול גם בבקתה קטנה ומבודדת עם הורים, קקטוס וחתול. הכוונה היא שילד רגיל לא גדל בג'ונגל כמו מוגלי מ"ספר הג'ונגל". הוא לא פורץ אל היקום הריק ומתחיל להבין מאפס מה זה כל דבר. הוא נולד לתוך עולם שלם של משמעות שמורכבת מתרבות, השכלה, טעם, וכו'. הילד שנולד לשבט הזולו באפריקה לא שואל את עצמו יותר מדי: "למה כולם מסתובבים עם ביגוד מינימלי, צבע לבן על הפרצוף ורוקדים מול המדורה?". בשבילו זה המצב הרגיל. פשוט ככה זה.

בגיל ההתבגרות, ובמיוחד בחברה שלנו שפתוחה לתרבויות ורעיונות מגוונים, ה"ככה זה" מתחלף לאט לאט בשאלה החשובה "למה זה". זה חלק מה"קמפיין" שלנו שמטרתו להפוך אותנו לאנשים עצמאיים שמוצאים את המקום הייחודי שלהם בעולם. במסגרת התהליך הזה אנחנו באמת מפעילים חשיבה ביקורתית לכל מיני כיוונים, ומגמישים תבניות מחשבתיות שעד עכשיו לא שאלנו עליהן יותר מדי שאלות. וזה טבעי ואפילו חשוב, וזה יכול להיות גם מאוד מעניין ומהנה.

מה שכן – לא חייבים לסיים את כל הארוחה הגדולה והטעימה הזאת בביס אחד. בגלל זה גיל ההתבגרות לא נמשך שנה ושלושה חודשים, אלא קצת קצת יותר (יש הטוענים שכיום הוא יכול להימשך גם עד גיל 30!). וזה מצוין, כי זה משאיר לנו שפע של פנאי לעשות הכל: גם לברר, אבל גם ליהנות ממה שיש לנו עכשיו, לפני שסיימנו את הבירור. ויש לנו הרבה: משפחה, חברים, תחביבים, משימות, חוויות, שאיפות, חלומות וכישרונות. הדברים הפשוטים שאנחנו עושים ביום יום חשובים לא פחות מאותה חתירה לאמת, ומהדרך שאנחנו מקווים שתהיה הכי נכונה עבורנו.

לסיכום, קטע מן ההלל שאני מאוד אוהב לצטט: "השמיים שמיים להשם, והארץ נתן לבני אדם". קל מאוד ללכת לאיבוד בחשבונות שמיים. אם עבור חלק מאיתנו 5 יחידות במתמטיקה הם אתגר רציני (כמוני, אהמ), אז איך בכלל מתחילים עם 1,000 יחידות מתמטיקה של חשבונות שמיים? לשמחתנו, השם הוריד לנו את המטלה הזאת במיקוד. כשנהיה נטועים טוב בדרך ארץ שלנו, ונהיה עסוקים בעשייה שלנו וברצון להיטיב עם עצמנו ועם הסביבה, נוכל לגשת יותר ברוגע לבירור הערכי והאמוני. לא מתוך חשש וספק, אלא מתוך ביטחון עצמי ושמחה.

סחתן ותודה על הדיון!

חברים מקשיבים

אבוי, טעות מבישה ולא ברורה! תיקנתי. תודהחברים מקשיבים

זה בבדיקה כרגע. אבל אל דאגה - המעז מנצחחברים מקשיבים

אפשריזה רק אני
אפשרי שהתיאוריה הזו נכונה.
אך התיאוריה הזו לא עמידה בפני עצמה...כלומר יתכן שדווקא חשיבה על התיאוריה הזו נובעת מהצורך הישרדותי כלשהו, התיאוריה הזו אינה נכונה, באמת יש הבנה נכונה מסויימת על המציאות, וכל מחשבה לעקר אותה נובעת מצורך הישרדותי.
שלושה דברים:asd100

א. למה להניח את זה? באותה מידה אפשר להניח שכל המציאות היא חלום הזייתי אבל אין סיבה להניח את זה

ב. האינטואיציה אומרת אחרת

ג. מה זאת אומרת מוח שלא יכול להגיע לאמת? למה שלא יוכל? איך אמור לפעול מוח כזה ואיך אמור לפעול מוח שיכול להגיע לאמת?

אני לא מכיר שום גן או תא במוח שגורם/מונע הסקת מסקנות נכונות.

הייתי מוסיף,בן חוריןאחרונה

שהמח לא בנוי לחשוב מחשבות מסוימות, אלא לחשוב בצורות מסוימות.

וצורות החשיבה של המח הן בהחלט כאלה ששואפות לאמת ובנויות להסקת מסקנות הגיוניות ומבוססות.

אני לא חדשההרהמורניק

למה כ"כ משעמם פה?????

כולם כבר התבגרו ועברו לצמ"עאיגנוטוס פברל

או לשטו"ל

לא ככה - נהיה יבש כי לא מצטרפים חדשים במקום אלוGini
שהתבגרו ועברו לפורומים של הגילאים היותר גדולים 
כולנו יבשים 🙁🙁Gini
וואלה!! אני גםההרהמורניק
אני חדשההודיה לה':)אחרונה
למה באמת
חיפוש קוראים לסיפור קצר שעומד לצאת לאוראורנשטיין

מחפשת קוראים/קוראות מהמגזר הציוני-דתי, כדי לקרוא סיפור זכרונות קצרצר של יוצא ברית המועצות לשעבר, ולענות על כמה שאלות. 

הסיפור באורך 38 עמודים. 

פרטים על הספר:

השעון המתקתק במרתף - סיפור מהווי נערותו של הרב מיכל וישצקי, מאחורי מסך הברזל. 

תקציר:

ברית המועצות, תשט"ו. סדרי הלימוד של מִיכֵל וישצקי די רגילים: לימוד גמרא בבוקר, ולימוד חסידות עם אביו אחר הצהריים – שחזר מגלותו בקזחסטן חודשיים קודם לכן.

אלא שאז החסיד האגדי, ר' מענדל פוטרעפאס גם משתחרר ממאסר פתאום. הוא מאתגר את מיכל בסדרי לימוד חדשים – המובילים בקלות לרצף סיכונים חדש.

עד להימור הגדול מכולם. 

מעניין אתכם?
כתבו לי ואשלח לכם את המסמך:
יהודית אורנשטיין -
0553075722
yehuditorens@gmail.com

את יכולה להפסיק להספיםנקדימון

אף אחד לא רוצה פה לקרוא את מה שאת מציעה. אין לזה היענות.

אין כמעט אנשים חדשים שמצטרפים לפורומים אז מה שאת עושה זה פשוט לטמטם לנו את המוח.

אולי די כבר?!

נשמע סיפור מענייןקעלעברימבאראחרונה
חיפוש קוראים לסיפור קצר שעומד לצאת לאוראורנשטיין

מחפשת קוראים/קוראות מהמגזר הציוני-דתי, כדי לקרוא סיפור זכרונות קצרצר מהווי נערותו של יוצא ברית המועצות לשעבר, ולענות על כמה שאלות. 

הסיפור באורך 38 עמודים. 

פרטים על הסיפור:

תקציר:

ברית המועצות, תשט"ו. סדרי הלימוד של מִיכֵל וישצקי די רגילים: לימוד גמרא בבוקר, ולימוד חסידות עם אביו אחר הצהריים – שחזר מגלותו בקזחסטן חודשיים קודם לכן.

אלא שאז החסיד האגדי, ר' מענדל פוטרעפאס גם משתחרר ממאסר פתאום. הוא מאתגר את מיכל בסדרי לימוד חדשים – המובילים בקלות לרצף סיכונים חדש.

עד להימור הגדול מכולם. 

מעניין אתכם?
כתבו לי ואשלח לכם את המסמך:
יהודית אורנשטיין -
0553075722
yehuditorens@gmail.com

הנוער הדתי לאומי לאן הוא הולך בצבא ?אביגיל מלאך

האם אתם חושבים שכל הנערים של הציבור הדתי לאומי מכוון ליחדות עילית או גם למקומות רגילים אחרים ?

הציבור הדתי לאומי - מגיע לכל היחידות והתפקידיםזמירות

בדיוק כמו בחיים האזרחיים

הציבור הדתי לאומי לא מתרכז בגבולות גזרה צרים - אלא נמצא בכל מגוון החיילות והתפקידים, קרביים, תומכי לחימה, ג'ובניקים, אנשי מחשוב, כלכלה, הנדסה, המון עתודאים שמתפזרים בכל יחידות הצבא עם סיום התואר בכל מגוון התפקידים הפתוחים בעתודה האקדמאית.

ובהמשך בחיים האזרחיים- בכל ענפי המשק, הכלכלה, התעשייה, האקדמיה, חקלאות, מסחר 

..יהודי חסידיאחרונה

אבל בוודאי שיש הרבה הכוונה בציבור הדתי לאומי לצאת דווקא לתפקידים משמועתיים ומובילים בכל מקום ובפרט בצבא

הפצות!!יהודי חסידי

ב"ה אנחנו זוכים להקים ארגון שיעודד את כולנו ביחד לצאת להפצות, להתחבר לצמא הגדול שיש בעם ישראל להתחבר לאבינו שבשמיים.

הארגון הוקם אחרי שבסוכות האחרון היה אירוע גדול בתל אביב - 'טולולולב - נוטלים לולב בתל אביב' שהשתתפו בו למעלה ממאתים בחורי ישיבות מישיבות שונות, ולמעלה מ-10,000!! יהודים זכו ליטול לולב.

בעז"ה ביום חמישי הקרוב יהיה אירוע השקה בהתוועדות 'צמאה' של הישיבות גבוהות __מגיעים ומתחברים דפוס .pdf

יצא עלון יפה, עלון (6).pdf מוזמנים לראות.

כמו כן יש אתר נחמד מתחברים - הנקודה היהודית שלי | קירוב לבבות והפצת יהדות

אשמח לתגובות....

וואודומיה תהילה
מדהים!
קצת תמונות מהפעילותיהודי חסידי

וקצת תמונות מהאירוע בבניני האומהיהודי חסידי
סיפוריהודי חסידיאחרונה

אחד הפעילים זיהה אדם שהניח תפילין בשבוע שעבר והציע לו להניח שוב. להפתעתו, האיש ענה: "לא". כשנשאל מדוע, הוא הסביר בחיוך: "בפעם הקודמת שהנחתי אצלכם, הרגשתי התעוררות כל כך גדולה, שלא רק שקיבלתי על עצמי להניח בכל יום – אלא שכבר הזמנתי דוכן תפילין קבוע למספרה שלי!"

הופכים את העולם!
מתחברים - הנקודה היהודית שלי | קירוב לבבות והפצת יהדות

מחפשים בני נוער לכתבהדבדב

לכתבה על שמירת נגיעה לנוער דתי לעולם קטן (השבועון)

מחפשים: שני בנים ובת (דתיים) - לראיון קצר בטלפון

על איך הם רואים את הדברים, מה המצב בשטח בנושא ועוד מספר שאלות.

אפשר גם אנונימי אם לא נוח בשם המלא.

אם מתאים לכם - אנא פנו לנדב בווטאסאפ בלבד 0545645411

תודה  

כתבה לנוער על שמירת נגיעהדבדב

לכתבה על שמירת נגיעה לנוער דתי לעולם קטן (השבועון)

מחפשים: שני בנים ובת (דתיים) - לראיון קצר בטלפון 

על איך הם רואים את הדברים, מה המצב בשטח בנושא ועוד מספר שאלות.

אפשר גם אנונימי אם לא נוח בשם המלא.

אם מתאים לכם - אנא פנו לנדב בווטאסאפ בלבד 0545645411

תודה  

חיפוש קוראים לסיפור על נער מתבגר מאחורי מסך הברזלאורנשטיין

מחפשת קוראים/קוראות מהמגזר הציוני-דתי, כדי לקרוא סיפור זכרונות קצרצר מהווי נערותו של יוצא ברית המועצות לשעבר, ולענות על כמה שאלות. 

הסיפור באורך 38 עמודים. 

פרטים על הסיפור:

תקציר:

עד להימור הגדול מכולם. 

אולי יעניין אותך