הדבר הטוב ביותר שיצא מהקורונהמאיר.

זה ביטול הריקוד דגלים

הו, כבר הרבה זמן לא דיברו על תועבות. שכוייחימ''ל

למה?שם רגיל
בגלל הצניעות?
לא.מאיר.
בגלל שהריקודגלים עובר ברובע המוסלמי ומעודד פעולות גזעניות ואלימות. מגיעים פעם בשנה בני ובנות הציונות הדתית מפרים את סדר היום של התושבים כדי להוכיח בעלות והולכים...
זה אירוע מיותר מקצה לקצה.
הערבוב הלא הלכתי שקורה שם מצער אותי ברמה הדתית... לא הרבה מעבר
ובמיוחד בתקופה זו ש"כיכר השוק ריקה ואין פוקד את הר הבית" 😥ימ''ל

..ימ''ל

מי שלא קישר, זה רפרנס לקטע מפסיקת בג''ץ מהשבוע נגד עליית יהודים להר הבית.

אתה לא צריך להאכיל אנשים בכפיתחופשיה לנפשי
מי שלא מעודכן זו בעיה שלו

(את תגובת הבן של נעמי שמר ראית?)
ראיתיימ''ל

ואם לא זו בעיה שלי, את לא צריכה להאכיל אותי בכפית.

נכוןחופשיה לנפשי
לכן לא הבאתי את זה לפה, שום קשר לעצלות
לא מאמינה שקראתי את זהים אהבה ~
..ימ''ל

קרה לי גם;

שנים אתה בטוח שחב''ד זה העיוות הכי גרוע שיכול להיות ביהדות, ואז אתה פוגש גושניק.

(סתם סתם, אל תיקחו רציני זה נכתב בחצי צחוק )

"חצי"⁦חדשכאן
פסידונית

הייתי שמחה שתרחיב.

איפה העיוות לתפיסתך בגישה הגושניקית?

מעדיף להיות בעיוות הכי גרוע של היהדות ולא ללמוד בכתמאיר.
אתה חזק בהגדרות היוםימ''ל

התחלנו בתועבה ועברנו לכת.

ובכן, אתה מכיר אותי, אני נראה לך כמו חבר בכת?

לאמאיר.
אבל דיברת על המקום לימודים..
לצורך העניין, אני נראלך אפילו כהו"א העיוות הכי גרוע של היהדות?
לא, דיברתי על הגישהימ''ל

וכן, מה שכתבת נראה לי עיוות נורא.

הרי התנ''ך מלא בציוויים על מלחמה בגויים, במעשי נקמה וזוועות בשם הדת/לאום (דוד שהלך לאסוף 100 עורלות פלשתים לפי גישתך הוא רוצח מתועב, או שזו צביעות שקשה לי להבין).

כנ''ל לגבי היחס ללהט''ב ובעוד המון סוגיות, הגישה המערבית הליברלית היא הקו המנחה ואיכשהו התורה חיה לצידה במין הכלאה שקשה להכיל - כך הגישה הגושניקית (שהיא גם גישתך, אני לא שופט על פי מקום הלימוד שלך היום/בעבר) מסרסת את התורה במפגיע. 

@פסידונית

הרמב"ם מסביריוסי3
ומדגיש בהטעמה את הרעיון שצריך להיות טעמים למצוות ולא שהמצוות יהיו סתם גזירה בלי טעם.

איפה שיש הלכה יש הלכה. אבל מה שנוגע לגישה כללית -

מוסר היא גישה עם טעם.
ההפך ממוסר, היא גישה שאינה מתקיימת בפני עצמה בלי הסבר טעם.
התנ"ך גם מלא בתיאורי עבדותצפנת פענח.
(התנ"ך לא מגנה אותה, אע"פ שהוא שם לה גדרים)
זה מפריע לך להתנגד לעבדות?

בתנ"ך גם לא נראה לי שמגונה השימוש בחוש המוסרי. אז מה הבעיה?
ההבדל גדול - אין ציווי לעבדות, להפך יש הגבלה שלה.ימ''ל

לא זכור לי גינוי לעבדותצפנת פענח.
אחרי שבמאתיים השנים האחרונות העבדות הפכה למגונה אנשים נוהגים להלביש על ההגבלות של התורה תפיסה של הסתייגות כללית מהתופעה. זה לא ממש נמצא שם.
לא אמרתי גינוי אלא הגבלה, הקניית זכויות לעבדים ותנאי שחרורימ''ל

הכל ביחס לתקופה.

כלומר אין בעיה להשתמש באינטואיציה מוסריתצפנת פענח.
ואפילו לדחוק קצת את הכתובים. אע"פ שמשהו אפשרי ע"פ התורה, נאמר שאם התורה הגבילה אותו או צמצמה אותו - הרי שהיא באה לקדם מגמה מסוימת.
הוא הדין בנידון דידן.
אגב, התורה היא היחידה מבין קבצי החוקים בעולם הקדום שמתייחסת לזמן מלחמה ואוסרת בה פעולות מסוימות ומחייבת אחרות (כגון קריאה לשלום. דרמטי ביחס לנורמות של אז, ואולי גם ביחס לאלו של היום...). אז אני משער שאפשר ללמוד מההגבלות האלו מה המציאות האידיאלית בעיני התורה.

לגבי הגזענות - אני משער שאני לא רחוק במיוחד מדעתך. אני לא מיתמם, וברור, מדובר בעם שכרגע נמצא איתנו במלחמה. אבל גילויים מחפירים של שנאה ואלימות כלפי יחידים תמימים (וכן, יש כאלו) היא לא מוסרית. לא חושב שיש כאן איזה קונפליקט בין התורה ובין המוסר. ובסך הכול כן, התורה מעוניינת שנשתמש בחוש המוסרי ולא שנתעלם ממנו ונבטל אותו (אע"פ שכמובן צריך לברר לגבי כל דבר לאשורו - האם הוא מוסרי או לא ולא ליפול לרגשנות או פופוליזם גרידא). המוסר, כמו התורה, גם הוא ניתן לנו מאלוקים.
אני רקפסידונית

הוא הדין בנידון דידן יכול לגמרי להיות הגנן גידל דגן בגן החדש

חחחחחים אהבה ~
באמת התורה לא שוללת באופן גורףקמנו ונתעודד

ואני גם לא יודע האם אני שולל באופן גורף.

יש צדדים שמעוררים הסתייגות, ובאמת יש מגבלות.

כמו שאמר הרב זצ"ל, שיש הראויים לעבדות צפנת פענח.
אאל"ט
, למרות שזו דרך מעניינת להציג את זה..קמנו ונתעודד

אגרת מאלפת.

הוא אומר שיש מצבים שעדיף שיהיו עבדים ולא מעסיקים מנצלים וכדו', ויש אנשים שעדיף שיסבלו קצת כעבדים ויתוקנו מהר יותר, וחבל שבגלל שאנשים התנהגו באופן לא אנושי לעבדים אין ברירה אלא ללכת בדרך הארוכה.

"פתח חרצובות רשע התר אגודות מוטה ושלח רצוצים חפשי"הגיגים בע"מ

(ישעיהו נ"ח ו')

אפשר לומר שזה מדבר על עבד עברי בלבד, אבל ישעיהו לא מזכיר את זה, ונראה שזה לא המרכז מבחינתו.

ואני חושב שהטעם של "עבדי הם" זה טעם מוסרי. נכון שזה נובע מה'. אבל נראה לי די ברור שגם המוסר נובע מה'. 

וזה הרי הבסיס לשוויון (ברור שאין שוויון מלא בתורה, אבל יש שוויון חלקי. ממזר תלמיד חכם קודם לכהן עם הארץ,) בתוך עם ישראל, שכולם עבדיו ויציריו של ה'. וזה גם הבסיס לשוויון (חלקי מאוד) בין כל העמים, שבראש ובראשונה מתבטא באפשרות של גיור.

ומוסר הוא לא בהכרח אוניברסלי, אם תהיה אפשרות להציל צדיק או רשע, עליך לבחור בצדיק. ולא באופן שוויוני. אם תוכל להציל קרוב משפחה, או זר גמור, עדיף להציל קרוב משפחה.  ולא לפעול אופן שוויוני.

בזמן הנביאיםצפנת פענח.
היו בעיות בתחום העבדות. אנשים החזיקו עבדים שלא לפי כללי התורה והנביאים הוכיחו על זה את העם.

התורה מגבילה את היכולת לשעבד יהודי בגלל שיהודי משועבד לה'. זה לא טעם מוסרי. כלומר, זה לא שהתורה רואה בעבדות עצמה בעיתיות מוסרית.
אבל ישעיהו לא אומר להחזיק עבדים בדרך אחרת,הגיגים בע"מ

הוא אומר לא להחזיק עבדים. 

וחוץ מזה, זעצם ההגבלות הם ראיה שאולי התורה לא מרוצה מעבדות באופן כללי. אבל באותו הזמן, לא הייתה אפשרות לוותר כליל על עבדות, אז במקום זה התורה ריככה ושיפרה את מעמד העבדים (גם עבדים כנעניים, שחרור בשן ועין, לא תסגיר עבד אל אדניו).

אבל אפשר להסתכל על זה כאל טעם מוסרי. כלומר,  הרעיון הבסיסי של המוסר, זה שזה רע לפגוע באחרים. השאלה היא למה. ולזה התורה מציעה תשובה. שכולם שייכים לה', ולו בלבד. זאת תפיסה אפשרית.

ממש לא. עיין באבן עזרא על אתרצפנת פענח.
מדובר על עבדים שהוחזקו בניגוד להלכה.

להבנתי (שיכולה עוד להשתנות) התפיסה בגדול היא שעבדות לגיטימית, אלא שצריכים להיות לה גבולות. אמנם מעמדו של עבד נמוך ממעמד אדם מן השורה, ועם כל זה - התורה לא מתייחסת לעבד כאל תת-אדם וכד' (בניגוד לנורמות רווחות בחלק מהעולם הקדום).

האם זה אומר שהתורה בעד עבדות? לא. אבל זה גם לא אומר שהיא נגד. היא מכירה בצורך הזה כצורך לגיטימי ומכניסה בו תיקונים.
היום פשוט אין את הצורך הזה, ולכן כדי להיות יהודי טוב אין צורך בקניית עבד כמובן. באופן תיאורטי, אדם שיקנה כיום עבד יהיה "נבל ברשות התורה" ממש. הוא לא יהיה דומה בשום מצב ליהודי שקנה עבד לפני 2,700 שנה, אז זה היה ממש צורך עבור אנשים במעמד מסוים, ולפי גדרי התורה גם לא הייתה בעיה לממש אותו. היום אנחנו אחרי המהפכה התעשייתית, שהיא הייתה נקודת המפנה העולמית בנושא הזה. פשוט לא צריך עבדים (יש מכונות), ומי שקונה עבד בזמן שיש חלופות מוסריות ויעילות יותר הוא פשוט אדם מושחת.
אעיין בזה.הגיגים בע"מ

אבל אם ההבנה אני מסכים מאוד ואני חושב שזה גם המצב ביחס לדיני המלחמה של התורה. אם כי במידה מופחתת, כי למרות שמוסר המלחמה הכללי בעולם השתפר מאוד מימי התורה, עדיין יש מלחמות, ולכן זמלחמה זה עדיין צורך מצער אך לגיטימי.

האמת שאין לי דעה מוצקהארץ השוקולד
ביחס לדברים רבים פה ולכן אינני מעיר, אלא רק קורא ומחכים, אבל הערה קלה ששמעתי מאחד המרצים שלי:

"אוהבים לומר שמוסר מלחמה התקדם מאז לפני אלפי שנים אז יש לי בדיחה:
מעט אחרי מלחמת העולם הראשונה נפגשו קצין גרמני וראש שבט קניבלים ומשוחחים על קרבותיהם.
סיפר ראש השבט:
לפני שבוע נלחמנו בשבט השכן, לקחנו בשבי עשרה מתוכם ובישלנו אותם לארוחת ערב.
הקצין נחרד ומעיר: איזה ברברים...
בתגובה ראש השבט שואל את הקצין על מלחמותיו, משיב הקצין:
לפני כשנתיים נלחמתי בקרב ורדן, ושם הרגנו כמה מאות אלפים מהאויב.
מתעניין ראש השבט:
נו, וכמה אכלתם מהם?
עונה הקצין: אפס.
נחרד ראש השבט:
הרגתם כל כך הרבה ולא אכלתם מהם, איזה ברברי..."
התורה כן נגדשם רגיל
כי צריך להיות עבד רק של ה׳ לא של אדם. זו הסיבה שרוצעים את העבד שרוצה להישאר.
היא לא יכלה לאסור לגמרי את השימוש בעבדים משום שהיא הבינה שבאותה תקופה העולם לא היה יכול בלי זה. לכן היא שמה הגבלות עד ש״קנה עבד קנה אדון לעצמו״.
אתה מדבר על עבד עבריימ''ל

מה שהוא אמרצפנת פענח.
אם זה היה נימוק מוסרי כל עבדות הייתה נאסרת. אבל לגבי עבד נכרי נאמר "לעולם בהם תעבודו". מזה למדו חז"ל שהמשחרר עבד כנעני עובר בעשה.
כלומר הנימוק לגבי עבד ישראלי ("כי עבדיו הם") הוא נימוק דתי ולא מוסרי. הרי מוסר הוא אוניברסלי...
זה לא סותרשם רגיל
(גם לפי מה שאני זוכר מי שאמר את זה לא חילק) עדיין העבדות לא נאסרה, כי העולם לא היה במצב מתאים. והעובדה שהנימוקים הם דתיים, לא אומר שאין ערך גם לנימוקים מוסריים (למרות שזו לא הייתה הטענה שלי...).
/תוהה/טיפות של אור
אתה קורא לזה "גישה מערבית-ליברלית"

עם יד על הלב - כשאתה מדמיין ילדה לא-יהודית מתה מפחד בבית שלה, כשבחוץ המון נערים (יהודים) עוברים וצועקים ומכים על הדלתות. זה לא מפריע לך?

אם זה מפריע לך - אתה מאמין שההרגשה הזאת היא רק תוצר של תרבות והבניות חברתיות?
|תוהה|קמנו ונתעודד

עם יד על הלב - אתה מדמיין ילדה לא-יהודית מתה מפחד בבית שלה, כשבחוץ המון נערים (יהודים) עוברים וצועקים ומכים על הדלתות?

לא יודע על איזו עיר עתיקה אתה מדבר, לא זו שאני מכיר.

אני היחיד שרואה כל שנה את פורקן הרגשנות הלאומית המוגזמתצפנת פענח.
של הנוער הדתי?

*אין בדבריי תפיסה שאומרת שיש סימטריה בין שני הצדדים. ועדיין
קודם כל, אתה לא היחידקמנו ונתעודד

גם @מאיר., וגם הרבה שמאלנים מודאגים.

אבל מה אעשה שאני חושב שמדובר ב*רגש* בריא וחיובי?

(וגם אם מעשים מסויימים שנעשים מתוך מידות לא מזוככות בהחלט מיותרים, הם ודאי לא מזעזעים כמו שמנסים להציג אותם)

מדובר בספיחים וסיגים לא רצוייםצפנת פענח.
לרגש בריא וחיובי מאוד.
אגב, דומני שגם לרב קוק יש קטעים עם ביקורת על לאומיות רדודה שכזאת. אבל לא משנה עכשיו
אבל זה לא ספיח עצמי לרגשקמנו ונתעודד

זה סתם תוצאה של מידות מקולקלות, שתבואנה לידי ביטוי בכל מקום.

אכן. יש כמה דברים, שאפשר להבין אותם בכמה דרכים.

אולי. אני חושב שלא רקצפנת פענח.
בגלל התעצמות הימניות (כתפיסה לאומית) בציבור שלנו עם הזמן. נדמה לי שיש קשר בין השניים, והמעשים האלו הם תוצאה ישירה של התפיסות המקובלות
ברור שאם אנשים לא היו ימניים ככה זה לא היה קורהקמנו ונתעודד

כי הלאומיות לא היתה מרגשת אותם, וממילא לא היה מקום לביטוי ספונטני של המידות שלהם.

אתה ומאיר כנראהים אהבה ~
וכנראה אתם לא רואים טוב
אמממטיפות של אור
לא בטוח על מה אתה חולק -
על מה שהנערים עושים או על מה שהילדה מרגישה
מה שהילדה הדמיונית מרגישהקמנו ונתעודד

הערבים בעיר העתיקה מרגישים הרבה יותר מדי בעלי הבית.

קצת יותר קשה להפחיד אותם.

אוקייטיפות של אור
יכול להיות. לא דיברתי איתן

(אני פחות בטוח ממך שילדה בת ארבע לא תיבהל מזה למוות. אין לך אחייניות?)
תנוח דעתךים אהבה ~
שאבא שלה ירה על היהודי הראשון שהוא יראה ברחוב, וקולות היריות, והצרחות של האשה שלו יהדהדו ברחובות הרובע המוסלמי נדמה לי,
לא בטוחה,
שהיא גם תבהל, המסכנה.
אותה ילדה ערביה מסכנה שאתה מדבר עליהים אהבה ~
לא גרה שם בהכרח, אתה רק מדמיין אותה שם.
ואבא שלה, אחים שלה, דודים שלה יכולים להיות אלו שרצחו את הרב נחמיה לביא ואהרון בנט הי"ד (והרשימה עוד ארוכה, אתם יודעים)
רק לצורך העניין.

אז בואו, להפגין נוכחות ולשיר עם ישראל חי ולדפוק על דלתות חנויות המסחר איפה שיורים בנו מידי פעם, זה לא חילול השם. תשכחו מזה.
לפני שאתם חושבים על" הרעש המפחיד" שאנחנו עושים לילדות המסכנות שגרות שם תחשבו על בני העם שלכם, אחים. שנרצחו שם. נרצחו. על ידי בהמות.
בשביל זה יש צבא.צפנת פענח.
והבעיה יסודית הרבה יותר. מסכים שאין הרתעה ושהחבר'ה מרגישים שם בבית (כעם) וזה לא טוב. יש תפיסה רופסת שצריך לשרש מהחברה הישראלית בכלל. זו לא הדרך לעשות את זה. גם זה בהמי (ושוב, אני לא משווה. אבל זו האמת)
סליחה?ים אהבה ~
אתה כתבת עכשיו שלהרגיש בבית ברובע המוסלמי זה לא טוב?
לא לא! חלילה. התכוונתי לערביםצפנת פענח.
אה טוב, סליחהים אהבה ~
בעיניךים אהבה ~
בעיניי הגישה (שלך?) של רחמנות על אכזרים היא בהמתית לא פחות. מצטערת על הבוטות אני לא כזו בדרך כלל אבל זה מזעזע אותי כל פעם מחדש.
סליחה על הניסוח המטעה צפנת פענח.
אגב צבאים אהבה ~
לרשום את שמות החיילים שנרצחו ברובע המוסלמי? את כל העיוותים וההתרפסות, נוהל פתיחה באש?
אני בצד שלך בזהצפנת פענח.
יותר משמפריעה לי הפגיעה בצד השני שלפעמים היא מוצדקת (גם אם אני חושב שהיא צריכה לבוא מגורמים רשמיים כשהיא מוצדקת והכרחית), מפריעה לי ההיחלשות המוסרית עצמה, מהצד שלנו.
תשמעים אהבה ~
אתה לא מכיר אותי וסביר להניח שלא נכיר אי פעם, אבל אני מרשה לעצמי להגיד פה שאני הבנאדם הכי רחמן ומוסרי שאני יכולה להיות.
אני מכבדת אנשים. באופן הכללי.
אין לי לב להזיק לאף יצור בעולם (חוץ מלמקקים,
באמת.)

אני אפילו חושבת שאני רחמנית מידי. הרבה יותר מידי.
ועם זאת בנושא הלאומי
אם זה אחים שלי, יהודים. החיים שלהם. השמירה ובטחון שלהם,

מול בכי של ילדה ערביה קטנה (שייתכן ובהזדמנות אחרת הייתי מחבקת אותה ונותנת לה יד שלא תפחד)

אז אני בוחרת באחים שלי. עם הכאב על הבכי של הילדה. כמו אותו הבכי של ילדים מעזה כאשר חיל האוויר מפציץ שם.

צר לי
זה מה שה' ציווה אותי.

וכן, אם הצבא שלנו רופס, אני לא אקח את החוק לידיים, אבל אני לא אזדעזע מחבורת נערים שאחרי פיגוע (ביננו, תמיד אנחנו אחרי פיגוע. מזעזע לומר את זה) דופקת על דלתות בתי המסחר ברובע המוסלמי. כי הם רוצים להפגין שהמקום הזה באמת באמת לא שייך למוסלמים. והם לא יעשו שם כרצונם, והם לא יטלו חיים כרצונם.
הם לא. הם לא בעלי הבית שם.

לדפוק על הדלתות אגב בעיניי לא מועיל בשום צורה, כן?
לחזק נוכחות יהודית, זה כן.
בכל דרך.

ואני חושבת, מהכרות מעמיקה עם המגזר הדת"ל ואפילו עם נערי הגבעות (והיותי אחת כזו לפני אי אלו שנים) - אין שום החלשות של מוסריות.
כשאדם מתכוונן יותר לאמת( ומרגיש לי שזה קורה, פשוט קורה, במגזר הדתי על כל סוגיו)
- הוא יהפוך מוסרי יותר. לא לפי אמות המידה של ערוץ 12 ו 13, אבל לפי ה' יתברך. זה בטוח
קודם כל, לא דיברתי עלייך ספציפיתצפנת פענח.
יש אנשים שפשוט מנצלים את היום כדי לתת חופש לכוחות הנפש הפחות טהורים שלהם.

ונראה שאני מסכים איתך על לא מעט מרכיבים.
כמו שניסיתי להסביר, לפעמים פגיעה בצד השני היא מוצדקת. לכן האלמנט של הפגיעה בערבים הוא זה שפחות מפריע לי בסיפור הזה (למרות שהוא קיים לפעמים, ואני לא מבטל אותו). מפריעה לי ההתנהלות הלא מוסרית מצד עצמה, בלי קשר לאלו שסובלים ממנה, שלפעמים מגיע להם לסבול, גם אם בדרכים אחרות.
יש אנשים שלא מסוגלים לבטא רגש לאומי בלי לבעוט במישהו. זו מציאות מצערת בסה"כ.
אמרתי את זה כי אני עצמיים אהבה ~
הייתי דופקת על הדלתות שם.
בזעם. בכאב. בפורקן.

בריקוד גלים, בסיבוב שערים,
כל פעם שהיה כואב לי נורא נורא על המצב, על זה שאחים שלנו פשוט נרצחים והם חיים שם בסבבה, ורוצחים,
תקופות ארוכות של פיגועים בלתי פוסקים וחוסר אונים.

ואין לך מה לעשות חוץ מלהתפוצץ מבפנים ואף אחד לא מלמד אותך בעולם הזה לנהל רגשות בצורה מועילה, ורק ממבט של שנים אתה לומד שלדפוק בעוז על הדלתות שלהם לא יועיל, חוץ מלפרוק עצבים. ויש דרכים אחרות טובות יותר.

ולך תסביר את זה גם לנערים ונערות שחותכים ורידים כי אין להם מושג איך לפרוק רגשות בדרך טובה ונכונה.

אז בואו נאמר גוועלד על זרועות מצולקות של נערים ונערות בודדים, כי זה גם חילול שמיים, זה אסור.

ברגע שמסתכלים באמפטיה ומנסים להבין את הנוער הזה, ואת העוצמות,
העוצמות שהם חווים דברים, אישיים, רגשיים ולאומיים. מבינים שזה ממש הגיוני, וזה בסדר, ובמערכת החינוך אולי צריכים להכניס שיעור של ניהול רגשות, תאמינו לי זה יטיב לכל.
יהיו רגועים יותר, יפעילו שיקול דעת נכון יותר, וגם אם לא - ננסה להבין אותם. ולא לצאת נגד התופעה כי פדיחה ממה יגידו אחינו החילוניים

ונדאג לדברים החשובים באמת ששם שמיים מתחלל בגללם
זו אחת מהסיבות לחילול שם שמיםצפנת פענח.
השם הרע שיוצא לדתיים.

אוקיי, יש אנשים שזה מגיע אצלם ממקום של כאב על המצב הלאומי וכד'. ונניח שלגביהם אפשר לומר שזה הכרח, וההכרח לא יגונה.

אבל זה לא המצב אצל כולם. לא כולם אידיאליסטיים עם מסירות נפש שעושים את זה מתוך כאב.
יש לא מעטים שתופסים טרמפ על הרגשות האלו ועושים את זה מכוחנות, פשוט כי הם יכולים וכי התפיסות שלהם מעוותות. סליחה. אבל לי אישית יצא לראות אנשים כאלו.

את באמת חושבת שאין אנשים כאלו?

(ותודה על מה שכתבת בהודעה האחרונה. זו זווית שלא ידעתי כל כך על קיומה)
יש. והם לא רביםים אהבה ~
יש גם אנשים עם זקן ארוך וכיפה ענקית שעושים כסף על חשבון אנשים תמימים.
אז כל הרבנים מושחתים?

יש גברים שפוגעים בנשים. אפילו כאן, ניקים מוכרים פחות או יותר, יותר או פחות, אז כל ניק ממין זכר פה הוא פוגע?

ונשים פוגעניות, לא חסר. באמת שלא.

אז מה, נכליל?

באופן הכללי רק בגלל שיצא לי להיות נערה כזו, אני ממש חושבת שהראיה שלנו אותם צריכה להיות יותר מכילה ואוהבת, ולהבין שאלו נערים. ונערים הם אמוציונליים מאוד וחסרי שיקול דעת בהמון מצבים. מבטיחה לכם שבגיל 30 הם לא ידפקו על הדלתות שם. לא כי הם לא יחשבו שלא צריכה להיות נקמה, אלא שלא זו הדרך, זה ילדותי, וזה בסדר. מותר לטעות
אני חושב שכןצפנת פענח.
דווקא מעטים אלו שעושים את זה באופן שאת מתארת.
אני מדבר על המיינסטרים. על האולפנות והישיבות הסטנדרטיות. לא מדובר על אנשים עם מסירות נפש חריגה ביותר על א"י או עמ"י. זו פשוט תפיסה מעוותת שהם מחזיקים בה ורגשות נמוכים שעולים על הגל.
וכשאני שומע מכל כך הרבה ישיבות ואולפנות שעוברות לידי שירי נקמה בכמות לא פרופורציונלית (מה על ירושלים אנשים?) וצהלות וצעקות מדי פעם כשמישהו רואה ערבי ועוד תופעות שכאלו (למה זה הפך לפסטיבל תמיכה והפצה של "כהנא צדק" במקום שזה יהיה אירוע שמחה והודיה לה'?), כשכל זה בחסות הריקודגלים - אני לא מתלהב.
(יםטיפות של אור
זה בסדר אם אני לא אכנס לויכוח?

השאלה שלי הייתה כנה. באמת מעניין אותי האם ימ''ל מאמין שהרתיעה מרצח עם - לדוגמא - היא תוצר של תרבות או הבניה-חברתית, ולא של מוּדעוּת לסבל שבעבר הודחקה

@ימ''ל)
ימ"ל תענה לו! (הכל טוב)ים אהבה ~
ובכןימ''ל
אם זה יגרום לי לאי נוחות מסוימת? כן. אבל:

א. העולם הוא לא מציאות אידאלית, יש מורכבויות לפעמים הדבר הנכון הוא לא נוח. לא נוח לי לשים את הבן שלי בגן כשהוא בוכה ולהבדיל לא נוח לי עם ענישת פושעים ולא עם מלחמות מוצדקות אבל אלו הדברים שנכון לעשות.
אז אולי לא הייתי אומר בעצמי משפטים כמו "אשרי שיאחז וניפץ עוללייך אל הסלע" ואולי הייתי מזדהה עם החמלה של שאול כשהלך להשמיד את עמלק, אבל לא הייתי מתנגד למעשים האלו על אף המורכבות.
(ובמאמר מוסגר: הפנייה לרגש היא מובנת, אבל יש בה קצת מן הדמגוגיה. ברור שילדה מפוחדת זה רע, אבל צריך להסתכל על ההקשר ועל העיקרון ולא על האינדיבידואל ולהתעלם מהשאר - זה מאפיין של המוסר המערבי. מזכיר את הסיפור של שיירת הל"ה שריחמו על הערבי הזקן שגילה אותם והוא זה שהלך להזעיק את הכפר שיחסל אותם)

ב. זה בסדר שיש ערכים שמתנגשים, ולפעמים יש מצוות שקשה לקיים או אפילו להזדהות איתן, אבל לבוא ולהציג גישה תורנית שכל כך נוגדת את התורה? עדיף לומר שיש סתירה ואתה בוחר צד.
לבוא ולצאת בשצף קצף נגד המעשה של גולדשטיין (עקרונית) ואז להעביר שיעור על דוד ועורלות הפלשתים, או בעד דו קיום ואז לקרוא בתורה על מחיית שבעת העמים ומחיית עמלק - עפעס קצת צבוע. משה רבנו, דוד המלך ואליהו הנביא - כולם היו רוצחים פנאטים על פי גישתם, אבל עדיין הם גיבורים וצדיקים ונוער הגבעות או ילדים שדופקים על דלתות הם סיבה לזעזוע.
אוקייטיפות של אור
אבל מה זה קשור לגישה מערבית ליברלית.

זה קשור לזה שאנחנו - אני ואתה וכל מי שחושב על הצד השני רגע - מגלה שהוא מזועזע.
אנחנו מסתכלים אחורה, ומגלים שבריקודגלים בתיכון בכלל לא חשבנו על מי שמאחורי התריסים.

אנחנו מסתכלים אחורה בהיסטוריה, ומתקשים להמנע מהמחשבה שפעם הדחיקו כל מה שלא נח (התעללות בעבדים באמריקה, מחוכים שנעשים ממזיפות לוויתן, ילדים ונשים שרופים בשביל להגדיל קצת את העושר של האימפריה וכו וכו. ומן הסתם גם אנחנו לא נקיים)

ואז אנחנו רואים שגיבורי התנ"ך שלנו לא היו שונים במובן הזה, ואנחנו שואלים את עצמנו איך התנ"ך לא מבקר את ההדחקה הזאת.

זה מתח בין הלב לתורה; בין הרחמים שהתורה מחנכת אותנו אליהם - כדברי הרמבם - לתנ"ך; לא בין הגישה המערבית-ליברלית ליהדות
קשור בהחלטימ''ל
'אנחנו' לא חיים בחלל ריק - אנחנו מושפעים מהתרבות הסובבת ומהלכי הרוח שלה. האינדיבידואליזם והצידוד במוחלש באשר הוא, כמו הליברליזם רעיוני (טשטוש לאומיות ועקרונות - כביכול כולם לגיטימיים ובעלי זכות שווה. שעומד בניגוד ליחס התורה לכופרים והמצווה לרדוף ולאבד אותם) הם הלכי רוח מערביים מודרניים.
נכון שהם נתפסים בעינינו כטבעיים ויפים יותר, אבל בעבר הם היו נתפסים כמופקרים ומגונים או לכל הפחות נאיביים ומנותקים. לא חושב שאלו ערכים שהודחקו - אלו תרבויות שונות שכל אחד רואה כטבעית מהפוזיציה שלו.

באשר לשאלה אם הם עולים בקנה אחד עם התורה, כולל ציווייה ולא רק התנהגות גיבורי התנ"ך - נראה לי ברור שלא.
לכן רבים כל כך תוקפים את התורה והדת בשם אותם ערכים, וקשה שלא להסכים איתם אם לוקחים את אותם ערכים כעמדת מוצא.
תודהטיפות של אור
(אחרי שכתבת, אני לא מפקפק בכך שכך אתה מאמין.

עבורי, המחשבה שהרתיעה שלי מלרסס גן ילדות נובעת מתרבות - היא עצמה תהיה רמאות עצמית)
נראה שיש פה איזושהי טעותימ''ל

לא מדובר פה בשאלה העקרונית האם ריסוס גן ילדות הוא חיובי או לא.

לא מדובר פה על ילדות אפריוריות (או ילדות בכלל).

גם לא מדובר פה בשאלה העקרונית האם ראוי לדפוק על דלתות של אנשים ולהגיד להם שהם לא אמורים לגור איפה שהם גרים.

אפילו לא דובר כאן על מהותו ומקורו של המוסר ועל מוסר אלוהי מול מוסר אנושי.

ברור שבלי הקשר ריסוס ילדים או הפחדת אנשים בבתיהם היא שלילית.

וברור שזה לא אידאלי גם שזה מוצדק, לא סתם הנביא הזהיר "וְלֹא תַחְמֹל עָלָיו וְהֵמַתָּה מֵאִישׁ עַד אִשָּׁה מֵעֹלֵל וְעַד יוֹנֵק".

השאלה היא מה לעשות במצב מורכב, איזה ערך גובר - וכאן יש התנגשות בין התרבויות ובין האידאולוגיות.

מוסרית קשה להצדיק הרג/נישול של אדם על רקע אמונתו/גזעו - על פי התורה בהקשרים מסוימים זו מצווה כי המטרה האלוהית גוברת. ובמקרים האלו מדובר.

אממטיפות של אור
ברגע שעברנו מ-"זו גישה מערבית ליברלית" ל"מוסרית קשה להצדיק..." אז הכל משתנה

כי אז המוסר יכול לנתב אותנו איך לפרש את התורה. ממש כמו שהרמב"ם עשה עם אי-ההגשמה בגלל ההגיון.

נכון, בהתנגשות חזיתית הצו המפורש גובר על קול ה' שבלב; "בדבר ה' הכיני נא" וכו'.

אבל הנסיון לצמצם את המתח; לחפש פרשנויות מתקבלות על הלב; להשאר לפעמים בקושיה - כולם יכולים להיות מוצדקים
זה בדיוק הוויכוח, ולטענתי כאן העיוותימ''ל

הגישה המערבית הליברלית היא המתעלמת מהערכים האידאולוגיים (כלומר, גורסת שאינם צריכים להיות רלוונטיים לזכויות ויחסים בין אנשים/אומות) ודוגלת באינדיבידואליזם. ואילו התורה מעדיפה על פניו את האינטרס האלוהי, שלפעמים הבאתו לפועל היא מעשה שקשה להסבירו מוסרית לולא הצידוק הנ''ל.

אתה צודק שאפשר לפרש את התורה באופן שיהפוך את הכוונה שלה - במקרה הזה זה נראה לי מלאכותי ושיקרי באופן מובהק (אני שוב שואל איך יצדיקו את מצוות מחיית עמלק ולא תחיה כל נשמה ועוד מצוות שיורדות לחיי הפרט על רקע דתי בלבד) ולכן אני מצביע על זה כעיוות כוונת התורה, ולדעתי עיוות חמור שכן הוא נעשה על אף שהוא מורגש מה שהופך אותו לקרוב למזיד (בניגוד לעיוות שבחב''ד שהוא טעות בתפיסה התורנית, אבל זה לשרשור אחר ). יש הבדל גדול בין זה לבין פירוש דברים שנאמרו כמשל כמו 'יד השם' וכדו'.

⁦האמנם אין הבדלטיפות של אור
בין צמצום מתח להפיכת הכוונה

(והאמנם הרמבם חשב שהפירושים שלו למעשה בראשית ומרכבה הם מלאכותיים ושקריים;

אם לא, האמנם הרב קוק והרב מדן באמת הלכו יותר רחוק מבחינה פרשנית)
צריך להתייחס לזה בהתאם לתקופה,הגיגים בע"מ
עבר עריכה על ידי הגיגים בע"מ בתאריך כ"ח באייר תש"פ 07:50

זה לא הגיוני ולא אפשרי לנהוג בתקופה כזאת, לפי כללי המלחמה כיום. ואכן רואים שתנ"ך שיש אידיאל שבעתיד, כשזה יתאפשר, לא יהיו מלחמות.

נסוף, גם אם התנ"ך תומך במלחמות דויד, ורואה בהם דבר הררחי, בסופו של דבר נאסר על דויד לבנות את בית המקדש בגלל (בין היתר) המלחמות הגדולות שהוא עשה.

ואני (ובהחלט פאשר לומר שאני בגישה הגושניקית) רואה את התורה כקו המנחה, ואת המוסר שלי, המערבי הליברלי, חי לצדה. אני מסכים שזאת הכלאה שקשה להכיל. אבל אני לא מוכן לוותר על אף צד שלה לחלוטין. במקרה של התנגשת ישירה אני כמובן אציית לתורה, ולא למצפון שלי, אבל בכל מקרה אחר אני רואה חשיבות לשניהם, ולא מוכן לוותר על אף צד. אז כן, קשה לי עם דויד, אני לא רואה בו רוצח מתועב. אבל כן קשה לי מאוד עם היחס שלו למואב. למרות זאת, אני עדיין מעריך ומעריץ את דויד, ורואה בו צדיק גדול, איך זה מתיישב, אני לא יודע.

אבל אני לא מסוגל לראות רצח עם כדבר טוב. ואני לא מסוגל לחשוב שהדבר הנכון הוא לוותר על תחושת המוסר שלי, בור לי שלפעמים יש לחרוג ממנה, אבל לוותר עליו לחלוטין, זה נראה לי בלתי נתפס, אני לא חושב שזה מה שה' רוצה, או דורש.

אז כן, לפעמים  התוצאה מאולצת מאוד. אני לא חושב שזה דבר חדש.  האם דיני בן סורר ומורה הם פשט הפסוקים?

אתה מתכוון להתגרות מצד בני הנוער כן?שם רגיל
או לעצם הנוכחות שם שמפריעה בגלל רעשים וכד׳?
ובאמת שנה שעברה היו שם פעילי שמאל בגלל זה (תקפו את חבר שלי שהיה שם אם אני זוכר נכון).
דרך אגב דווקא ברמה הדתית החילול ה׳ אמור לצער יותר..
לפי מה שהבנתי מהתגובות כאןשם רגיל
כנראה דיברת על התגרות מצד בני הנוער... אני עוד לא ראיתי מקרה כזה (לא שהייתי הרבה בריקוד דגלים אבל..) כנראה שזה נדיר. אתה באמת חושב שכמה בני נוער שמתפרעים הופכים את האירוע ל״מיותר מקצה לקצה״?
אני חושב שמעבר ברובע המוסלמי בכזו שיירהמאיר.
בנוסף לדפיקות על הדלתות ולשירים (גם אם הם מעט, הם קיימים)... אני גם מתקשה לראות את התועלת מהיום הזה... ולכן אני חטשב שהוא מיותר
זו אולי הדרך הכי טובה להביא לידי ביטוי אתשם רגיל
זה שכל ירושלים בידנו. אם אתה חושב שלא צריך לחגוג את יום ירושלים זה כבר משהו אחר.. ההתגרות של בני הנוער היא פרט שולי שאפשר לטפל בו, היא לא הופכת את הפעילות של הרוב המוחלט ללא בסדר. (זו גם תגובה ל ״ראו בזה תגובה לכולם״ , אני לא מצליח לתייג את התגובה הזו)
(לא הכי רלוונטי אבל..) דרך אגב הרב שארגן את ריקוד הדגלים אצלנו הוא גושניק, שאומרים שמצביע לשמאל. אני אוסיף @ימ''ל
@צפנת פענח.
שהוא העביר לנו שיעור, שלתורה יש חשיבות למוסר הבסיסי של האדם- לדוגמא ההצעה של יתרו, שהגיע מחוץ לעם ישראל, שנובעת מתוך הגיון ומבט אנושי היא המקור להתנהלות המשפטית של עם ישראל: "וַיֹּאמֶר חֹתֵן מֹשֶׁה, אֵלָיו: לֹא-טוֹב הַדָּבָר אֲשֶׁר אַתָּה עֹשֶׂה... עַתָּה שְׁמַע בְּקֹלִי... וְאַתָּה תֶחֱזֶה מִכָּל-הָעָם אַנְשֵׁי-חַיִל יִרְאֵי אֱלֹהִים, אַנְשֵׁי אֱמֶת-שֹׂנְאֵי בָצַע; וְשַׂמְתָּ עֲלֵהֶם שָׂרֵי אֲלָפִים שָׂרֵי מֵאוֹת, שָׂרֵי חֲמִשִּׁים, וְשָׂרֵי עֲשָׂרֹת. וְשָׁפְטוּ אֶת-הָעָםְּ...
* וַיִּשְׁמַע מֹשֶׁה לְקוֹל חֹתְנוֹ, וַיַּעַשׂ כֹּל אֲשֶׁר אָמָר".*
לא רק שנה שעברההר ומדבר
כל שנה יש בלאגן דו צדדי עם פעילי שמאל
נכוןחופשיה לנפשי
ככה כולם מזדהים איתי
(תתרגלו, עד יום ראשון לפחות אני במוד מוות הזה)
שולח המון כחותארץ השוקולד
"הטוב ביותר"ים אהבה ~
כאילו זה שלא היו תאונות, זה בקטנה
זה שלא היו פיגועים - שטויות
חוסר צניעות? חילול שבת המוני? את מי זה מעניין
נמשיך? לא, הבנת את הקטע

אבל גוועלד, קצת גזענות - ישתבח הבורא שדאג לבטל את האסון הזה, תבורך הקורונה.
באמת אוי אוי אוי

וואי אני עד עכשיו בהלם שזה מה שכתבת סתם שתדע. כי אני מחזיקה ממך אדם שמוציא מעצמו דברי טעם וחכמה גם אם מנוגדים לתפיסת עולמי
נמשכתי בלשוןמאיר.
דבר טוב שקרה מהקורונה הוא ביטול הריקוד דגלים...
אני לא כל כך אוהב לדרג רוע בין רוע בינוני לרוע גדול... אבל את צודקת, תאונות כאבו לי יותר
איך יותר?ימ''ל

תאונות קורות, מצער אבל טעות.

כאן זה בני עמך בחרו בטרור!

וואי איזה בנאדם מעצבן אתהים אהבה ~
הבנאדם מתקן את עצמו, הכל מתחיל להיות פסטורלי שוב, חדי קרן עפים על העננים, אבקת כוכבים מנצנצת יורדת משמיים

ואז אתה מלבה את הלבה

חח נדפקתי סופית זהו
כל כךצפנת פענח.
כל שנה מזועזע מחדש
ליבי ליביים אהבה ~
אפילו בלי קשר לדבר עצמוצפנת פענח.
חילול השם גדול נגרם מזה כל שנה.
וגם אני לא חושב שזה הדבר הכי טוב שקרה
יהי רצון שנדע רק חילולי השם כאלוים אהבה ~
אני כאובה על כבוד השם המחולל בדברים קצת יותר מהותיים. אבל אחלה לכם
טובצפנת פענח.
וְיֵשׁ דְּבָרִים אֲחֵרִים שֶׁהֵם בִּכְלַל חִלּוּל הַשֵּׁם; וְהוּא שֶׁיַּעֲשֶׂה אָדָם גָּדוֹל בַּתּוֹרָה וּמְפֻרְסָם בַּחֲסִידוּת דְּבָרִים שֶׁהַבְּרִיּוֹת מְרַנְּנִין אַחֲרָיו בִּשְׁבִילָן, וְאַף עַל פִּי שֶׁאֵינָן עֲבֵרוֹת - הֲרֵי זֶה מְחַלֵּל אֶת הַשֵּׁם.
(הל' יסודי התורה לרמב"ם)
מה הקשר לא הבנתיים אהבה ~
זה שיש כמה סוגי חילולי השם זה ידוע וברור
ואני לא אומרת שאני מסכימה עם הדרך של אותם נערים ונערות. אבל מה שנקרא: בואו..
תראו כמה דברים מזעזעים קורים
וכמה חילול השם גדול יש מכל מיני מציאויות בעולם, זה מה שמטריד אתכם? באמת?

שיש כמה נערים ונערות שדופקים על דלתות הפח של הסוחרים בשוק, כשהם בכלל לא נמצאים שם? שמפגינים נוכחות יהודית גם אם לא בדרך הכי אלגנטית שיש? אמיתי שזה מש שכואב לכם עכשיו?
לא אמרתי שזו העוולה היחידה שנשארה בעולםצפנת פענח.
זה אומר שאסור שהיא תפריע לי?

אני לא אוהב את זה. חזרנו לארץ וכדאי שבימים ששמחים על שלבים בתהליך שאנחנו בעיצומו (תחיית עמ"י בארצו) אנשים יפגינו שמחה אמיתית (וכן, גם רגש לאומי בריא. אני לא מהקרן החדשה), ולא יבעטו בדלתות של אנשים כדי "להפגין נוכחות".
בעיניך זה לא אמיתיים אהבה ~
ואם זה מה שמפריע לך עצוב לי בשבילך, האמת.

משמח אותך לאכול בשר? יהיו כאן כאלו שיגידו שזה בהמתי
ויהיו כאלו שיגידו שאתה יכול על ידי האכילה לתקן תיקונים וכו'
תלוי מהי נקודת המוצא שלך.
בהמתיות / שמחה לאומית או אפילו רצון לנקמה מוצדקת.

ואתה שוכח שמדובר בבני נוער (!!)
מוזמן לבקר בתיכונים חילוניים ולראות מה המצב שם, ככה לקבל פרופורציות על דברים שיפריעו לך בחיים.
איפה הם ואיפה הם.
אכילת בשר דורשת דיון בפני עצמוצפנת פענח.
אני לא החלטתי מה אני חושב בסוגיה הזאת.

גם בעיניי נקמה מוצדקת, לפעמים. ואפילו אם חלק מהביטויים שאנחנו רואים שם לגיטימיים מצד עצמם (מה שאני לא בטוח לגביו), כל עוד החברה הישראלית עוד לא שם הרי שמדובר בחילול השם ממש. יעידו הכתבות בתקשורת הכללית מהן עולה רושם מר וגרוע מזה על הציבור הדתי.

אני לא אמרתי שבתיכונים חילוניים המצב טוב יותר. אבל הנורמות שמצופות מיראי שמים גבוהות בהרבה.
אז בגלל שהחברה הישראלית עוד לאים אהבה ~
"שם" בסוגית שמירת השבת, שמירת תורה ומצוות בכללי,
זה ממש פנאטי וקיצוני גם לאפשר נשואים רק עם בני המין השני, החברה הישראלית ממש לא שם, ולהפך, יש שיח שמעודד בדיוק ההפך. אז בואו נסתום את הפה ולא נגיד מה דעתנו על נושאים כאלו או אחרים.
בואו נמות לנו גם בשקט בהתנחלויות, כי החברה הישראלית "עדיין לא שם" והיא לא מבינה שתושבי יצהר מגינים בגופם על תושבי תל אביב.

בכלל, אולי זה קצת חילול השם למות בפיגוע. שוב פעם הדתיים האלו מסכנים את החיים של החיילים שלנו?!

נעשה רק מה שנראה טוב, או שנסתום את הפה.
כדי שלא נצא מוזרים, קיצוניים או רחמנא ליצלן, חשוכים.
וכך יתקדש שם שמיים על ידנו בעולם, אמן.
אפשר להגיד את דעתנוצפנת פענח.
(מקווה שדעתנו לא רואה אידיאל במכות לערבי מזדמן).
ובכל זאת זה לא אותו דבר. לא יקרה כלום אם לא יבעטו בריקודגלים בדלתות של ערבים. אף פוסק לא חושב שזו חובה. לכן בכלל אין מקום להשוות את זה לחובה שלנו לקיים מצוות וכד'.

בדברים האלו אפשר פשוט ללכת לצד השני ולהסביר את דעתנו. עד שזה לא יקרה, גם אם היה מדובר במעשים לגיטימיים, יש כאן חילול השם. מה לעשות שהשאלה אם היה חילול השם נקבעת לפעמים ע"פ האופן שבו מעשה נתפס ע"י הצד השני.
לא מסכימה עם סוף דבריך בשום פנים ואופןים אהבה ~
וכשחיים עם העיניים כלפי חוץ - מה יגידו ומה יאמרו, אי אפשר להיות מחוברים לאמת עד הסוף.

לתת מכות לערבי מזדמן? באיזה קטע? אני לרוב משוחחת עם ערבים, לא יצא לי לריב איתם מכות

לדפוק על הדלתות בעיניי זה אותו הדבר כמו שאותו הנער יפריע למורה בשיעור. מעשה נכון? לא. האם הנער תמיד מפעיל שיקול דעת נכון? לא.

אגב חמור ביותר בעיניי שאותו נער יפריע למורה שלו (כי זה עלול לפגוע במורה ולהכאיב לו, והוא יהודי) מאשר שהוא יבעט על הדלת של החנות ברובע המוסלמי
הפוךצפנת פענח.
יש משהו קצת נאיבי ומאוד מסוכן בתפיסה של להסתכל רק פנימה.
הסיכון הוא שהאדם פשוט יחטא לאמת. הוא לא מעמת את עצמו מול אף אחד אף פעם. אף אחד לא מאתגר אותו וכל מה שאומרים בחוץ הוא דוחה מראש, רק כי מישהו בחוץ אמר אותו.
אני מול ה' בלבדים אהבה ~
איך אני אחטא לאמת ככה?

ולמה נראה לך שלא מתעמתים מול אף אחד אחר? זה התפקיד שלנו בעולם. הקב"ה מפגיש אותנו כל הזמן עם ניסיונות מבחוץ - כדי שנוכל לשנות את הבפנים.

לא אמרתי לך לגור על איזה הר ולהסתגר.

אלא לשנות את נקודת המבט, מעיניים כלפי חוץ
לעיניים שיוצאות ממבט *פנימי* החוצה, וככה הכל מחובר יותר לאלוקים ולעצמך.
כי את מראש קובעת שאין מה לקבל מבחוץצפנת פענח.
מבטיחה שלא הבנתי מאיפה אתה מסיק את זהים אהבה ~
כי ככה, בהנחה שאתה לא נביא, אין לך משוב.הגיגים בע"מ

לדעת  אם הפעילויות שאתה עושה הם טובות או לא. ואתה צריך להסתמך רק על עצמך.

אפילו אם זאת הדרך להגיע לאמת.הגיגים בע"מ

מה עם לשנות מן האמת מפני השלום?

גם אם נגיד שלא נכון לבעוט בדלתותברגוע

זה לא הדבר היחיד שיש בריקוד דגלים..

הרוב הגדול באים לריקוד דגלים בשביל לשמוח בשמחתה של ירושלים ובשביל להראות נוכחות יהודית,

אי אפשר להפוך את כל האירוע לחילול ה' בגלל בודדים שדופקים על דלתות.

הדבר הטוב ביותר שיצא מהפורום הזהפסידונית

אנשים שמסוגלים לדון בנושאים ממש נפיצים בצורה מכבדת, עניינית ושבאמת גורמת לך לחשוב.

כיף.

ראו בזה תגובה לכולםמאיר.
לא התכוונתי לריב ואם הייתי יודע שיווצר דיון הייתי מחכה למחר ולא כותב ונעלם לשהייה של שעתיים מתחת לאדמה. בכל אופן כמה מילים:
אני מבין את ההאשמה בשמאלנות שלי היא מרגשת אותי מאוד כמעט כמו הניסיונות להוציא אותי מהיהדות כי אני סבור שמה שהיה נכון לפני אי אילו שנים שכל העולם נהג כך לא נכון להיום.
תנו לי לבשר לכם, לא רע לי בפוזיצית השמאלן, אבל הצבעתי למפלגות ימין מרגע זכותי להצביע.

אם מישהו מצליח לראות משהו טוב בהליכה עם שירים ריקודים ודגלים ברחובות הרובע המוסלמי כדי לחגוג את שיחרורו על אפם וחמתם של הגרים שם, אשמח שיסביר לי איך זה יעיל. גם למישהי שתצליח להסביר אשמח.
אם מישהו או מישהי חושב שלגיטימי לדפוק על דלתות של משפחות, לשיר מוחמד מת ואנקמה נקם אחת משתי עיני מפלסטין ימ"ש (כך במקןר) אשמח שיסביר לי איך זה לגיטימי...

להגיד שנקמה ורצח המוני במקום הוראת שעה זה דרך חיים כי ככה חיו פה בימי התנ"ך זו טענה לא מקובלת עלי.
אם מישהו יכול להסביר לי איךים אהבה ~
לגור, להתנחל, להתיישב, על אדמות בהן יושבים גם פלסטינים על אפם וחמתם של הגרים שם, אשמח שיסביר לי איך זה יעיל.
(אם אתם לא מכירים, איזור יהודה ושומרון. שמעתם על המקומות האלו? פשוט אני יודעת שהערבים שם ממש ממש כועסים מזה)
גם אנחנו גרים שםצפנת פענח.
והשוואה בין מצוות כיבוש הארץ (גם כאן, לא מדובר בגירוש ערבים מהבית לצורך זה. לא חסרות אדמות. ואני לא מדבר על התיישבות ערבית בלתי חוקית) ל'מצוות' התגרות ופריקת זעם על ערבי בודד היא השוואה מופרכת לחלוטין
הם היו שם קודםים אהבה ~
קודם קודם אנחנו היינו
אבל רק "קודם" הם היו

אתה יודע איזה מעצבן זה שמישהו לא מהעם שלך בא ומתיישב ממש לידך?
ומקים ישוב ועוד ישוב?

זה מתגרה.

חילול שם שמיים נוראי.

וחבל שאתה חוזר על זה ככה, אין שום מצוות התגרות ופריקת זעם על ערבים בודדים. אף אחד לא דיבר על זה. אלא אם כן יש לי בעיות קריאה, בעיות הבנה, או בעיות אחרות מהסוג הנ"ל.

דיברנו על סיטואציה בה בני נוער (!) הולכים ברחובות הרובע המוסלמי בזמן ריקוד גלים ודופקים על הדלתות, ושרים זכרני נא (שיר ממש ממש מתגרה אגב, גם בגרסת הפלשתים. חילול השם!)
|מגלגל עיניים|צפנת פענח.
אפשר להקים יישובים לרוב (גם מאחזים! גם בלי אישור! מצווה אפילו) בלי לעודד אלימות ושנאה כלפי ערבים פרטיים.

חילול השם, כן. אנשים אחרים סולדים מזה מאוד ואין בזה שום מצווה. אם זו הייתה מצווה הייתי אומר שזה נכנס בגדר "ואל יתבייש מפני המלעיגים עליו בעבודת השי"ת". אבל, לשמחתנו, שירי שנאה ובעיטות לחנויות בבעלות ערבית, אינם חלק מעבודת ה'. כשיוצא שם רע על יהודים יר"ש בעקבות האירוע הזה יצא שכרנו בהפסדנו.
עזובים אהבה ~
סיימתי לדון בזה. אנחנו לא מסכימים וזהו
ס'חה רגעימ''ל
לגרש אותם מהבית זה לגיטימי? להרוג אותם אם הם מתנגדים זה לגיטימי?
נכון שלילד שעובר ברובע אין מה לעשות חוץ מלגרום להם להרגיש כאן לא בנוח, ולהצהיר שכאן זה המקום שלנו ושהם לא אמורים להיות כאן ובטח שלא להרגיש בעלי הבית - אבל זה כלום לעומת מה שהיה אמור להיעשות להם.

במילים אחרות: ההתנגדות שלך היא עקרונית ולא טכנית.

כמו הליברליזם הדתי שאומר שנכון שכתוב בתורה "וְאִישׁ אֲשֶׁר יִשְׁכַּב אֶת זָכָר מִשְׁכְּבֵי אִשָּׁה תּוֹעֵבָה עָשׂוּ שְׁנֵיהֶם מוֹת יוּמָתוּ" אבל היום צריך לקבל ולחבק אותם ובעצם אין בזה שום דבר רע, הרי גם אתם השמרנים לא הורגים כמו שכתוב בפסוק. נו באמת.
בגוש אומרים שזה לא רע?צפנת פענח.
לכל היותר אומרים שזה לא רע מוסרית אלא רק רע דתית ("תועה אתה בה") ומכאן נגזר יחס שלא צריך להיות חמור מהיחס למחללי שבת וכד'. לדידם כמובן
לא אמרתי את זה על הגושימ''ל
אמרתי שהתמודדות שלהם עם התנגדות המוסר לתורה בנושא הלאומי דומה להתמודדות של אותם ליברלים דתיים בעניין הלהט"ב.
מה אני חושב אתה יודע, אני קצת לא מבין לאן זה הולךמאיר.
אני חושב שדברים השתנו מתקופת התנ"ך לימינו...
זה נשמע כל כך מוזר?

(לא יודע מה אתה רוצה מהלהט"ב... לא דיברתי עליהם ואני מתרחק מדיונים עליהם בפורום כל עוד אני יכול)
בסדר ההשוואה אולי דומה, היא לא נצרכת
זה פשוט מאודימ''ל
אתה אומר שמה שהתורה ציוותה (השמדת עמלק, החרמת ערים גברים נשים וטף, מצוות נקמה. בנוסף לפסוקים המשבחים מעשים כאלה) היה דבר בזוי מוסרית? או שזה היה תלוי תקופה ומוסרי לשעתו (ואם כן אולי גם לעתיד)?
יש שתי דוגמאות נוספותיוסי3

א. קרבנות - בפשטות לפי התורה עד נח היה אסור בשר חיות. התורה גם אומרת בימי ארבעים שנה במדבר על שחוטי חוץ - "דם יחשב לאיש ההוא דם שפך" - מדובר על עז או תרנגולת, כן? זה משפט שמתאים לאלו שאתה רואה כטבעונים קיצוניים. "דם יחשב לאיש ההוא דם שפך". אז התורה מתירה את זה בהגבלות לפי העניין, אבל לדחות מכל וכל את הסברא המוסרית שבזהירות הזאת, זה לא מסתדר.

ב. התורה והנביאים כותבים דברים נוראיים על עם ישראל במידה והם חוטאים ולאחר שאכן חטאו. דברים נוראיים גם יותר ממה שאפשר לומר לדעת התורה על כל אומה ולשון - כך על פי עדות הנביאים וחז"ל, שראו את חטאי ישראל חמורים מבחינה מוסרית ומבחינה דתית מחטאי כל האומות, כפי שהם פירטו באריכות. האם זה אומר ש'כשיטה' צריך לראות את עם ישראל נחות מוסרית? כך סברו הנוצרים. האם אתה מסכים איתם?
לא מסכים עם הדוגמאותימ''ל
א. אני לא בטוח במשמעות של ה'איסור' לאכול בעלי חיים לפני נוח ואם היה בכלל, ואם אכן יש בזה דבר שלילי. גם הפסוק לגבי המדבר לא בהכרח מתפרש כמו שהבנת.
מנגד גם חז"ל אמרו ש"עם הארץ אסור לאכול בשר". זה שהתורה התירה משהו (אפילו כדוגמת עבדות ואשת יפת תואר) לא אומר שזה חיובי - במובן הזה צמחונות יכולה להתיישב עם התורה.
ובאשר לציווי - אמנם קרבנות לאו דווקא אידאליים (הרמב"ם מסביר את זה במורה הנבוכים), אבל כן זה שיש ציווי מראה שהרג בעלי חיים הוא לא שלילי בכל הקשר.

ב. אין קשר, היחס הוא לחוטאים ולחטאים. זה לא קשור ליחס לעם ישראל כשהוא לא חוטא. לא מבין מה באת לומר כאן.
ובכןיוסי3
א. בדיוק - אז אם זה לא שלילי בכל הקשר ובהקשרים מסויימים זה שלילי עד כדי הרמות הקיצוניות לומר על עז או תרנגולת "דם יחשב לאיש ההוא דם שפך", אז חובה למצוא מה מבדיל את ההקשרים שזה שלילי מההקשרים שזה בסדר.

ובזאת חזרנו לכלל, שאיפה שיש הלכה יש הלכה. ואיפה שמדובר על גישה כללית - צריך לחפש את הטעם. ובמוסר יש טעם מטבעו, בהפך ממוסר - זה לא יכול לעמוד בפני עצמו בלי הסבר וטעם.

ב. השאלה אם זה לא מעיד לכאורה על משהו במהותו של עם ישראל? והמסקנה עלולה להיות שלעם ישראל יש בעיה עקרונית עם המהות של עצמו, ורמת קדושתו ה'אמיתית' באופן טבעי - מה שמעלה תהיות גדולות על כל האמונה בתורת ישראל. אלא אם כן אנחנו מניחים כהנחה שמה שהתורה אומרת זה נכון במובנים מסויימים ויש 'הקשרים' או 'מובנים' אחרים, בהם יש סיבה טובה לראות דברים אחרת או לכל הפחות לעשות פרשנות רדיקלית שתפרש את הכל במובנים שונים או עמוקים או מטאפוריים וברמה של 'רעיונות כלליים' עד כדי במקרה הצורך אפילו 'משל ונמשל' או על כל פנים 'אוקימתות' וכן הלאה ולא רק 'פשט המקרא'.
שובימ''ל

א. התורה לא בהכרח רואה את זה כשלילי, וכבר אמרתי שהפסוק לא מתפשר בהכרח כמו שאתה הבנת (הרי על רצח העונש הוא לא כרת. הנושא שם הוא בכלל עבודה זרה"ולא יזבחו לשעירים", עניין הדם שם הוא מתחום "לא תאכלו על הדם" ומצוות "ושפך את דמו וכיסהו בעפר כי נפש כל בשר נפשו בדמו הוא").

ואכן יש דברים שהם חיוביים בהקשר אחד ושליליים בהקשר אחר - לא ככאלו מוצג היחס לאויב (מה שנקרא זכויות אדם) בחוגים המדוברים אלא כדבר העומד מעל הכל ובלתי תלוי. וזה לא תואם את גישת התורה, מה לעשות.

ב. התשובה פשוטה - זה לא מעיד על משהו במהותו של עם ישראל. ועדיין אני לא מבין איך זה קשור לעניין.

כמה גושניקים חולקים על כךהגיגים בע"מ

שהמלחמה של אנגליה בגרמניה הנאצית הייתה חיובית?

אני חושב שכולם מסכימים שמלחמה יכולה להיות מוצדקת בהקשרים מסוימים.

זו היתממותימ''ל

כי התורה לא מדברת על מלחמה כמו ששת הימים ולא על גרמניה הנאצית;

היא מצווה לכבוש ולנשל 7 עמים מאדמתם, להחרים ערים כולל נשים וטף ולמחוק עם שלם.

התנ''ך מלא בפסוקי נקם, לא כלית ברירה ולא כדיעבד "אשרי שיאחז וניפץ עוללייך אל הסלע" כבר ציטטתי.

זה פשוט לא מתיישב עם התרבות והמוסר המערבי.

איזה מהם עדיף? שכל אחד יענה לעצמו. אבל יש פערים שאי אפשר לגשר ביניהם.

אלא מעתה, גדולה נקמה שניתנה בין שתי שמות?מאיר.
מה התשובה?
אני מניח שנגיד את זה גם פה. אל תנקום כשלא צריך, אם הקב"ה ביקש יש סיבה. וגם הוא סולח אחרי 10 דורות אם אתה לא עמלק.

אני חושב שיש פה התממות קטנה מצדך. אני מודע לפערים שאתה רואה בין המוסר המערבי לבין התורה, אני חושב שהם קטנים יותר מאיך שאתה מציג אותם, ובנוסף, הם מוציאים את התורה כרודפת נקמות ושנאת זרים.
אם זה הרושם המתקבל,תפאדל... אני קיבלתי אחרת
הכל מראה על גישה מוסרית.יוסי3
א. על רצח העונש הוא עונש מוות. מה זה משנה אם זה כרת או לא? הפסוק "כי נפש כל בשר דמו בנפשו הוא" רק מוכיח שמתייחסים לבהמה כיצור מרגיש ובעל נפש חשובה, ושזה הסיבה ל"לא תאכלו על הדם" ולמצוות כיסוי הדם.

"ולא יזבחו לשעירים" כתוב ביחס לעניין אחר למרות שהוא כתוב בסמוך. הפרשה ההיא מכילה כמה עניינים שונים בסמוך

ב. לכאורה זה מעיד שעם ישראל גרוע יותר מכל האומות, וזה בהחלט משהו במהותו של עם ישראל. בוא ניקח לדוגמא פסוק מיחזקאל: "ואנשים צדיקים" - נבוכדנצר וסנחריב "המה ישפטו אתהם" את עם ישראל, ובמה ישפטו אותם? "משפט נואפות ומשפט שופכות דם". אלו המילים של הנביא בניסוח המדוייק שלו. אתה מוזמן לעיין בעצמך. יחזקאל כ"ג כ"ה. אם יש לך כל מיני פרשנויות ותירוצים - בקשה - גם לבעלי הגישה הקצת ליברלית יש כל מיני פרשנויות ותירוצים.

ג. כולם מסכימים שבאויב נלחמים, אבל יש שאלה במצבים אפורים, ויש שאלה מהם מצבים אפורים. מעבר לכך יש הרבה קושי פוליטי לדבר על זה שגורם לומר דברים פחות נחרצים ממה שרוצים לומר באמת. בדיוק כמו שבגלות שלפני קום המדינה אף אחד לא היה אומר שמצווה לנשל את הגויים.

התורה מצווה על מלחמת 7 עממים - כבר חז"ל הסבירו והביא את זה רש"י בתחילת פרשת לך לך - הכנענים מבני חם בן נוח גזלו את אדמת הארץ מיד בני שם בן נוח, ועם ישראל משיב את הגזלה לבעליה, דהיינו משיב אותה לבני שם. חז"ל בהחלט לא התעלמו מלהתייחס לשאלות כאלה. הם לא עסקו בזה בפירוט כי בזמנם לא היה לזה נפק"מ מעשית, אבל זה לא אומר שאלה לא שאלות רציניות וחשובות, איך להיות צודק והוגן. ישנו גם היום ספר "ישראל - כתב הגנה" שכתב עו"ד יהודי מארה"ב שבו הוא מסביר את הצד של הצדק של עם ישראל במלחמותיה. אפשר וראוי להתייחס ולענות בהוגנות, ולא תהא שיחה בטלה שלנו כתורה שלמה שלהם של הגויים שנצטוו על מוסר בשבע מצוות בני נוח "דינין" היא אחת משבע מצוות בני נוח. ושלא יאמרו באנו מקדושה חמורה לקדושה קלה. ופשוט וק"ל.

ולהציג את התורה כצמאת-דם, זה לא בדיוק ראוי, וזה גם חילול ה' שאין כדוגמתו.

התורה מלאה בפסוקי נקם? נכון. התורה מלאה גם בפסוקי נקם נגד עם ישראל החוטא. אז בוא אל תיתמם. (האם, בעצם, טרחת לקרוא את התנ"ך? או שקראת רק את החלקים שעוסקים בכיבוש הארץ על ידי היהודים?)
לאימ''ל

א. תראה את ההקשר "אֲשֶׁר יִשְׁחַט מִחוּץ לַמַּחֲנֶה וְאֶל פֶּתַח אֹהֶל מוֹעֵד לֹא הֱבִיאוֹ לְהַקְרִיב קָרְבָּן לַיהוָה לִפְנֵי מִשְׁכַּן יְהוָה דָּם יֵחָשֵׁב לָאִישׁ הַהוּא דָּם שָׁפָךְ וְנִכְרַת הָאִישׁ הַהוּא מִקֶּרֶב עַמּוֹ לְמַעַן אֲשֶׁר יָבִיאוּ בְּנֵי יִשְׂרָאֵל אֶת זִבְחֵיהֶם אֲשֶׁר הֵם זֹבְחִים עַל פְּנֵי הַשָּׂדֶה וֶהֱבִיאֻם לַיהוָה אֶל פֶּתַח אֹהֶל מוֹעֵד אֶל הַכֹּהֵן וְזָבְחוּ זִבְחֵי שְׁלָמִים לַיהוָה אוֹתָם וְזָרַק הַכֹּהֵן אֶת הַדָּם עַל מִזְבַּח יְהוָה פֶּתַח אֹהֶל מוֹעֵד וְהִקְטִיר הַחֵלֶב לְרֵיחַ נִיחֹחַ לַיהוָה וְלֹא יִזְבְּחוּ עוֹד אֶת זִבְחֵיהֶם לַשְּׂעִירִם אֲשֶׁר הֵם זֹנִים אַחֲרֵיהֶם". 

יש לו נפש, ברור, לכן הוא ראוי לקרבן. אבל העניין שם הוא נגד קרבנות לעבודה זרה, אין כאן אמירה מוסרית (יש מצוות שקשורות לצער בעלי חיים, אבל לא כאן).

ב. שוב אני לא מבין מה באת לומר. יש משהו מהותי רע בעמ''י? כשעם ישראל חוטא הוא נענש, זה ברור, אבל איך זה קשור לעניין?

ג. השאלה כאן היא עקרונית - האם 'זכויות אדם' הם ערך עליון או שיש ערכים (תורניים) שגוברים עליהם. האם היחס לאויבים (או כופרים לצורך העניין) הוא כאנשים בעלי/שווי זכויות או לא.

התורה לא צמאת דם ולא הצגתי את זה כך, היא התנגדה לקרבנות אדם שהיו בזמנה והתנגדה לזלזול בערך חיי אדם (לא רק במצוות כמו עגלה ערופה, חיוב שני עדים וכו' אלא אפילו חיי עבדים, עד כדי עונש מוות לאדון שהרג עבד). אבל היא לא שללה נקם ולא קנאות או 'רצח עם' ונישול/השפלה ואף ציוותה עליהם ועודדה אותם במקום שהיה בהם ערך בעיניה - ועל זה הדיון.

כןיוסי3אחרונה
א. זה שיש לבהמה נפש זה לא "ה"סיבה שמביאים אותה לקרבן. יש גם קרבן מנחה של סולת ויש גם קטורת. עצם ההסתכלות שלך כאילו הנפש שלו היא הסיבה שמקריבים אחתו היא הסתכלות שמראה על גישה שמשתדלת להתעלם מהמוסר, או אף נלחמת במפגיע במוסר. זה ברור שיש כאן כן התייחסות מוסרית, כי כתוב "דם יחשב לאיש ההוא דם שפך" - זו אמירה מוסרית באופן מובהק, ואם התורה מקשרת אותה גם לעבודה זרה צריך לשאול מה הקשר, אבל אדרבה, זה מוכיח שחוסר מוסריות קשור לעבודה זרה. בכל מקרה, הקישור הוא לא ישיר אלא עקיף, כיוון שהתורה לא מדברת על מי שמקריב לעבודה זרה, אלא לפי הפשט מדובר על מצב שהתורה מצווה על זהירות והרחקה יתירה מן הדומה לדומה, ולא איסור עבודה זרה בעצמו.

ב. הקדמה: אני מאמין בקדושתם הנצחית של עם ישראל, כפי המקובל במסורתנו. הדברים להלן נכתבים רק לצורך הדיון להראות שפירוש הפסוקים מחייב התבוננות, ולא ככל העולה על דעתנו, וגם לא תמיד כפי הנראה בהסתכלות ראשונית.

ובכן -
מה פירוש "משהו מהותי בעם ישראל"? בוא נאמר כך - האם יש משהו חיובי מהותי בעם ישראל? מניין אתה יודע? מכיוון שיש פסוקים שאומרים כך. ובכן, אני יכול להראות לך פסוק אחרי פסוק כיצד ניתן לפרש את כל הפסוקים באופן לא כל כך מושלם כמו שאתה חושב. ומאידך, אני יכול להראות לך פסוקים רבים, פסוק אחרי פסוק, שסותרים לחלוטין את ההנחה שבנית על סמך הפסוקים הראשונים. ואם תאמר שיש לך כל מיני הסברים למה זה לא מהותי, אז גם אפשר להביא לפסוקים שלך כל מיני הסברים למה זה לא מהותי או 'אם אינו עניין ל... תנהו עניין ל...'. כך, גם בפסוקים שאתה מפרש כפסוקים מיליטנטיים ומחייבים אכזריות, ניתן לפרש אותם בצורה הרבה יותר מרוככת.

ג. זו לא השאלה היחידה. יש פה שאלה נוספת - האם "זכויות אדם"=מוסר, האם זה ערך תורני? והתשובה הפשוטה היא שכן, כפי שהסברתי, והיא מעוגנת כבר בשבע מצוות בני נוח שגם בני ישראל חייבים בהן, וכנ"ל בהרבה מצוות בתורת ישראל שטעמם הפשוט הוא מוסרי, וכאמור יש עניין תורני חשוב מאוד בטעמי המצוות. ולכן המוסר וזכויות אדם אלו ערכים תורניים, וגם אם יש ערכים חשובים אחרים (שצריך לברר מה הם ומה מגדיר אותם כחשובים ואולי כחשובים יותר), זה לא סותר לעובדה ש"זכויות אדם" ומוסר אלו גם כן ערכים תורניים ולפיכך ערכים קדושים. מעבר לזה, הטעם הפשוט באיסור עבודה זרה הוא "מורד במלכות"-"מורד במלכות שמיים", ושוב יש חשיבות רבה לכך שזה הטעם, כיוון שכאמור יש חשיבות תורנית רב לטעמי המצוות. והעניין שזה משנה, כי אז זה לא סתם "אכזריות לשמה" בגלל אידיאל בלתי מובן אלא בסך הכל שיטור בשם מלכות שמיים.

אתה אומר שלא הצגת את התורה כצמאת דם - ואתה מסביר - לדעתך אמנם התורה בעד רצח עם ונישול והשפלה, אבל היא נגד קרבנות אדם! נו, באמת. אם זה לא היה עצוב זה היה מצחיק. וזה כמובן מזכיר את הבדיחה של @ארץ השוקולד. אבל, זה גם חילול ה' ואסון גדול, כיוון שאם התורה מעידה "כי היא חכמתכם ובינתכם לעיני העמים אשר ישמעון את כל החוקים האלה ואמרו רק עם חכם ונבון הגוי הגדול הזה. כי מי גוי גדול אשר לו אלוקים קרובים אליו כה' אלוקינו בכל קראנו אליו. ומי גוי גדול אשר לו חוקים ומשפטים צדיקים ככל התורה הזאת אשר אנוכי נותן לפניכם היום." ואתה בדבריך גורם שאם יישמעו יאמרו "רק עם קטן וסכל הגוי הטיפש הזה כי מי גוי גדול אשר לו אלוקים שונאי אדם כאידיאלים רעים אלה, ומי גוי גדול אשר לו חוקים ומשפטים צמאי דם ככל התורה הזאת אשר עפ"ל ימ"ל נותן לפניכם היום"
אבל אם זה שהתורה התירה משהו לא אומר שהוא חיובי,הגיגים בע"מ

אז איך נדע אם משהו הוא חיובי או לא?

אני חושב שפה נכנס המקום של המוסר והמצפון.  ואני חושב שכולנו מסכימים שאין חובה הלכתית  ללכת לרובע המוסלמי לשיר שירי נקמה, ולבעות בדלתות ערבים. ולכן עלינו ללכת לפי המוסר. אז אתה אומר שלא נכון להסתכל רק על בכי של ילדה אחת, וצריך להסתכל על התמונה הגדולה. אני מסכים איתך, פחות או יותר. אבל פה, מה התמונה הגדולה? מה הרווח הגדול שמרווויחים, ששווה את הפגיעה בחפים מפשע. מה המטרה הגדולה מספיק בשביל להצדיק את האמצעים?

האם אתה חושב שזה גורם  להפחתת פשיעה? להגירת ערבים מהארץ? (והאם זה עדיף על פני האפשרות שהם יהפכו לגרים תושבים?)

אני בספק. אדרבה, יש סיכוי שזה גורם להגברת פשיעה. אם כי גם זה מוטל בספר.

ולכן, אני לא רואה פה שום הצדקה לפגיעה הנגרמת לתושבים.

כמו שכתבתי, ישנם שני מדדים פשוטיםימ''ל

א. בהשוואה למציאות בזמן מתן תורה, אם אתה רואה שהתורה איפשרה משהו אבל צמצמה אותו אז אתה מבין את המגמה.

ב. אם יש ציווי חיובי שלא בא למתן, ו/או הסבר (התורה הרבה פעמים נותנת הסבר מהותי לציוויים) אז אי אפשר לומר שזו אמת יחסית.

אבל המדדים האלו יכולים לכל היותר לקבוע מגמה,הגיגים בע"מ

הם לא יכולים לומר עד לאיפה לקחת את המגמה. למשל,  מבקרה שלנו אני חושב שיש התנגשות בין מגמה של שלום בתנ"ך, שניתן לזהות לפי המדד הראשון, למגמה של כיבוש הארץ. איך מכריעים?

ולמשל ביחס לעמלק. ניתן לקחת את זה, כמו הגרי"ד סולובייצ'יק, לכיוון של לקיחת עמלק כמקרה פרטי של כל עם שקם נגד העם היהודי, ובפרט במקרה שלנו, בשבו יש תקיפת אזרחים, שדומה לשיטתו של עמלק. וניתן לקחת את זה לכיוון של החשיבות להתחיל במחמה דווקא נגד הצבא, במקום בפגיעה בחלשים (זה מתקשר למחלוקת האם המצווה היא רק בשעת מלחמה או תמידית).

ולכן נראה לי שבמקרה הזה, יש צדדים לכראן ולכאן מבחינת התורה. ועלינו להסתמך על התחושה המוסרית שלנו.

השנימאיר.
איך משהו שהיום הוא רצח עם מתועב יכל להיות מצווה חיובית?ימ''ל
המוסר עד כדי כך גמיש? אם כן מה המשמעות שלו?

ומה המשמעות של ציווי אלוהי אם הוא תלוי במוסר שכזה?

קשה לי להאמין שאתה באמת מאמין באבסורד כזה.
אני מתלבט קצתמאיר.
בכל מקרה הפניתי אותך בעבר לשיעור של הרב מדן בנושא, גם שמעת אותו, הוא גם כתב עליו 100 עמודים בספר שלו, אני יכול לחיות עם הקושיות שלך בשופי ולעמוד על דעתי
אשמח שתסביר איך אתה מיישב את הפעריםימ''ל

זה נראה לי לחיות בדיסוננס בלתי אפשרי.

עוד עניין חשובצפנת פענח.
הוא ששבעת עממים וכד' לא דומים למציאות בימינו. בזמנו היה מדובר על עמים של עובדי ע"ז חסרי תקנה. קל יחסית להצדיק מוסרית (אוקיי, לא לפי תפיסות אולטרה ליברליות שאני לא נמנה על תומכיהן) את היחס של התורה כלפיהם.
אז אתה אומר שרצח עם מוצדק אם עובדים את הבעל אבל לא את אללהימ''ל

אוקיי אז על העיקרון הסכמנו, עכשיו נשאר לדון אם יש חובה לכבוש את הארץ מגויים שאינם עובדי עבודה זרה (שאינם שומרי 7 מצוות בני נוח, סיבה כשלעצמה שהלכתית הם חייבים מיתה בגללה).

ספויילר: כן.

הם תינוקות בני נוח שנשבו צפנת פענח.
בדיוק נתקלתי לפני כמה ימים בפסק מעניין של הרב רבינוביץ'. לשיטתו בד"כ הם נחשבים לגר תושב. הופתעתי אבל זה היה מנומק. לחפש?

וכן, הרג ואבדן של עם עובד ע"ז וחסר תקנה (זה אלמנט משמעותי) יכול לעמוד בקריטריונים מוסריים להבנתי. יש דברים שצריך לבער. בכל אופן, זו לא המציאות היום.
לא רוצה להיכנס לדיון שלכם על המעשים האלהקיבוצניקית
רק להגיד שאני הייתי בשנים האחרונות בריקודגלים וממש לא הרגשתי שזה כמו שאתה מתאר, אם אני זוכרת נכון בכלל לא נכנסנו לרובע המוסלמי... והיו רק ריקודי שמחה, ולא ריקודי שנאה. (אבל יכול להיות שאצל הבנים זה שונה, לא יודעת.)
גם אני (אצל הבנים) לא ראיתי אף פעם מקרה כזהשם רגיל
אצל הבנים יש כאלה... אפילו די הרבהמאיר.
אחד הדיונים המרתקים בתולדות הפורום.שמן פשתן
היה שווה לדבר על משהו שהוא לא כדורסל כדי לשמוע את זה...מאיר.
חשבתם שיהיה טוב?!תתעלמו ממני
הצחקתם אותי...
לא רק חושבארץ השוקולדאחרונה
אלא בטוח.

מאחל רק טוב גבר

ורק משתי מילים אני הכי פוחדנועה.

ראש השנה

בעעע

לא אוהבת. ועוד חג של יומיים

חלום שלי לטוס לחו'ל לכל החגיםםם

מבאס לשמועמקפיצים נטושים

אני דוקא די אוהב אותו

למה אוהב?נועה.
ימי רוממות מיוחדיםמקפיצים נטושיםאחרונה

עם תפילות מרוממות

וואי, מבאסארץ השוקולד
מאחל שתהיה שנה טובה בהרבה
אמן!!נועה.
החלטתי עכשיו להקפיץ כל פורום ישן ומוזר שאני רואהמקפיצים נטושים

ולתהות על קנקנו, אז מה זה הפורום הזה?

מממ.. תודהמקפיצים נטושיםאחרונה

יחסית מסביר. קצת. אולי.
ספסל אחורי של אוטובוס משהו..

חשט?אורה2x
!!!ריבוזום
מה שלומך?
תקשיבייייאורה2x

אני עוברת על המסרים פה והשיחות אישיות.. כמה דרמות!! ואני לא זוכרת כלום! מביך למדי.

ולמה כשאני נכנסת לשיחה עם פצלש כתוב לי שהיא מחוברת?!

מה איתך?

המפגש טד יצא לפועל?

עוד אפשר להירשם? 😇

ריבוזום

האחרון שניסינו להרים לא, למיטב זכרוני...

אבל היו שניים שכן, והם גם היו ממש טובים! בכלל הפורום הזה היה איכותי, אחותי |נוסטלגי|

ועדיין איכותיארץ השוקולד

כתבנו פה כל דבר איכותי שהיה בשנה האחרונה, אפשר לראות בקלות כמה זה

וואו, התגעגעתיארץ השוקולד
מה שלומך???
וואיזיויקאחרונה
אין לי כוח לשבת הקרובהנועה.

מלא אנשים שבאים להתארח ועושים מלא רעש ברחוב ומשאירים בלאגן ולכלוך...

לא כזה מגניב לבוא לפה

ואם אנשים קוראים פה- צריכה המלצהנועה.
לסדרות או תוכן כלשהו קליל ומצחיק...
ספרים - ספרי אריך קסטנרארץ השוקולד
סרטונים קצרים - אנדרדוס, ברדק, אלה של האקדמיה ללשון העברית
הנה 3 המלצותעשב לימון

סדרות של כאן ארכיון- קרובים קרובים, סטרייט ולעניין.

בפייסבוק- עמוד בשם "הקופסה- רק דברים טובים", יש בו בדרך כלל קטעים מצחיקים מסרטים ישראלים ישנים..

מבאסארץ השוקולד
מקווה שהשבת איכשהו עברה סביר?
כן ב"הנועה.
לפחות זהארץ השוקולדאחרונה
והנה עוד בנאדםריק סאנצ'ז

שמגיע לפורום נטוש ותוהה על טיבו

והנה חיוך השמש העולה נפרש על פנינוהוד444
הנה עוד אחד
מזדההבאליןאחרונה
מישו זוכר מה הניק האחרון של שוברת גלים?שירה ניקוד

או- מישהו שמכיר אותה במציאות יודע מה שלומה?

תמסרו לי שנזכרתי והתגעגעתי

מה קורה פורום טרוליםםםםםםם????אריק מהדרום

אולי יעניין אותך